Blogul dreptului privat

Blogul dreptului privatBlogul dreptului privat


Spaţiul liber de norme mioritice!
RSS posts

Juridic


Comenteaza





Chemare la dialog: Admisibilitatea sesizărilor adresate Curții Constituționale
MEMORIU Mult Stimați Judecători ai Curții Constituționale,     Ne adresăm domniilor voastre cu următorul memoriu pentru a sesiza o situație de aplicare a legislației constituționale, care cu regret dăinuie în timp, fără a fi asigurată de un suport normativ elementar. Situație care  a devenit o  problemă autentică și care riscă să degenereze în precedente extrem de … Continuă lectura "Chemare la dialog: Admisibilitatea sesizărilor adresate Curții Constituționale"
Ne puteți urmări și pe telegram!
LAW.MD Poţi să te uiţi încontinuu la trei lucruri: cum curge apa, cum arde focul şi cum discută juriștii 😁 Fiecare avem de mărturisit cum viața bate filmul prin coridoarele justiției. De ce să nu exploatăm acest subiect? Acum ne puteți urmări și pe telegram 😉 Invite link: https://t.me/lawmd_2020
Să punem punctul pe I (nfecții)
Spitalul Toma Ciorbă așa și a rămas locul unde se dau marile bătălii medicale cu inamicii nevăzuți – virușii.
Încheierea contractului de transportare a pasagerilor și bagajelor în regim de taxi
Școlnic Daniela, masterandă în anul II a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, Specialitatea Drept privat (Drept civil) Contractul de transportare a pasagerilor și bagajelor în regim de taxi este contractul prin care  transportatorul (operatorul de transport sau cărăușul) se obligă, în schimbul unui preț (taxă de transport sau tarif), să transporte pînă la … Continuă lectura "Încheierea contractului de transportare a pasagerilor și bagajelor în regim de taxi"
Reflecţie asupra inadmisibilităţii transmiterii prin moştenire a dreptului de autor
Autor: Grigore Ardelean, doctorand, lector universitar, la Catedra „Ştiinţe juridice” a Academiei “Ştefan cel Mare” Summary * * * Continuity righteous exercise of intellectual property can be ensured only when it enjoys protection unlimited in time, and if notwithstanding this right becomes temporarily, relations which have as their object rights can generate these categories must establish a special legal … Continuă lectura "Reflecţie asupra inadmisibilităţii transmiterii prin moştenire a dreptului de autor"
Sinteză privind caracterele juridice și conţinutul dreptului subiectiv la marcă.
Iulian E. IORGA Dreptul asupra mărcii este un drept absolut, opozabil tuturor în limitele bunurilor şi serviciilor pentru care semnului i s-a acordat protecţia, este un drept accesoriu, este un drept continuu, care poate fi prelungit ori de câte ori este necesar, şi este un drept teritorial, însă cu vocaţie universală. Să analizăm. (a) Caracterul … Continuă lectura "Sinteză privind caracterele juridice și conţinutul dreptului subiectiv la marcă."
Despre asociaţiile de locatari şi libertatea de asociere
La data de 30 martie 2000, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea condominiului în fondul locativ, nr. 913-XIV, publicată în Monitorul Oficial nr. 130-132 din 19.10.2000 (în continuare Lege), în baza căreia au fost reglementate inclusiv raporturile modul de înfiinţare, înregistrare, funcţionare şi lichidare a asociaţiilor de coproprietari în condominiu. În acest sens, art. 1 … Continuă lectura "Despre asociaţiile de locatari şi libertatea de asociere"
Instruirea avocaţilor-stagiari
În atenţia avocaţilor stagiari! Stimaţi avocaţi stagiari, Asociaţia Barourilor Americane Iniţiativa pentru Supremaţia Legii (ABA ROLI Moldova) în cooperare cu Uniunea Avocaților din RM lansează Programul de instruire inițială a avocaților stagiari, elaborat în conformitate cu Curriculum pentru instruirea inițială a avocaţilor stagiari aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților la data de 30 ianuarie 2015. Scopul … Continuă lectura "Instruirea avocaţilor-stagiari"
Natura juridică a dreptului subiectiv la marcă
Iulian E. IORGA Avocat   Descarcă versiunea pdf Dreptul de a-și aplica numele, semnătura fie marca pe produsele rezultate din propria activitate intelectuală, de la bun început, nu a fost creat de lege, acesta a fost fondat prin însăși starea lucrurilor. Inițial utilizarea mărcilor reprezenta o obligație în sarcina fabricanților, care trebuiau să le utilizeze … Continuă lectura "Natura juridică a dreptului subiectiv la marcă"
Titularul dreptului subiectiv la marcã
Iulian E. Iorga, Avocat, mandatar autorizat Descarcă versiunea pdf În legislaţiile continentale anterioare, existau limitări care erau legate direct de activitatea solicitantului. Teoriile dominante constau în faptul că deşi era admisă ca orice persoană să poată dobândi dreptul la marcă, în condiţiile generale de capacitate cerute pentru exercitarea unui drept, se semnala că jurisprudenţa invali­da … Continuă lectura "Titularul dreptului subiectiv la marcã"

Generat în 0.187 secunde.