Centrul Filantropic "Alinare"

Favicon Centrul Filantropic "Alinare"

Centrul Filantropic "Alinare" mizează pe oameni ca tine: pentru a ajuta persoanele în etate şi a schimba situaţia deplorabilă a păturilor vulnerabile din Moldova – IMPLICĂ-TE!

RSS posts

Comentează

Colinde de Crăciun la AO “CF Alinare”

Frumuseţea iernii, cu dulcele ecou al colindelor si cu imaginea celor dragi în suflet vin sa împlinească așteptările întregului an. E timpul sa închizi ochii şi să-ţi amintești de Crăciunul copilăriei tale. Fiecare Crăciun cu multa sfinţenie, bucurie, lumina o împarte cu cei dragi. Lumina Naşterii Lui Iisus se întinde de la o casă la alta, de la o inimă la alta, iar căldura şi bucuria Crăciunului ne aduce pe toţi mai aproape. De Crăciun este momentul să uităm de griji şi supărări, să iertam, să iubim şi să ne amintim, ca nu suntem niciodată singuri. Acest lucru au făcut si cei ce au venit cu un colind la Casa Max Căprești, raionul Florești. Cu drag au colindat persoanele in etate: ansamblul vocal “Doina Răutului” si ansamblul de dans “Căinăreanca”, condus de Domnii Iurie si Lilia Pădureț. Primarul satului Gura Căinarului, Doamna Aliona Cojocari a susținut cu plăcere inițiativa artiștilor amatori, contribuind la deplasarea acestor colective la casa Max. Si cea mai mare plăcere a fost dorința de a-i bucura pe beneficiari cu cadouri de Crăciun. Fiind permanent deschisa ușa Casei Max Căprești, nu au ezitat sa vina si elevii scolii primare Florești, care de altfel si ei nu au venit cu mâna goala. Cadourile care au fost pregătite de părinții acestor copii au măgulit pe fiecare beneficiar al Casei Max. A continuat sărbătoarea cu colinde si cadouri membrii ansamblului folcloric din satul Domulgeni. Cel mai emoționant a fost momentul care a întregit sărbătoarea: colindul comun al oaspeților și beneficiarilor. Colindele, cântecele le-a creat tuturor starea de bine, i-a făcut să simtă miracolul sfintelor sărbători de iarnă cu căldura și mirosul Crăciunului.

Click to view slideshow.

O nouă pagină în agenda de lucru a Doamnei Vera Crivorucica

Vă scrie o pensionară în vârstă de 78 ani din s. Ștefănești, care prin câteva rânduri mulțumește Doamnei Vera Crivorucica, președintele AO ”Centrul Filantropic Alinare”, pentru binele care îl face pentru oamenii în etate și pentru mulți alți cetățeni.

Zeci de proiecte au fost implementate de către D-na Vera Crivorucica, prin intermediul AO ”Centrul Filantropic Alinare” cu susținerea oamenilor, donatorilor  din Olanda. Sobe clădite, uși și geamuri schimbate, odăi de trai reparate, lemne și cărbuni pentru perioada rece a anului, pachete cu produse alimentare, prânzuri calde pentru elevii din liceu, mâncare caldă la domiciliu pentru persoanele în etate și defavorizate, cadouri la sărbători pentru toate categoriile de beneficiari, etc.

Новый рисунок

Orice copil, orice bătrân o cunoaște pe D-na Crivorucica. Numele D-ei este rostit în multe case. Din toamna anului 2017, Doamna Vera și-a deschis o nouă pășină în agenda de lucru cu denumirea ”APA”, sau mai bine zis conectarea persoanelor vulnerabile la traseul central al apeductului din Ștefănești și cu posibila extindere în locurile unde nu există traseul central. Au secat fântânile, a dispărut apa din izvoarele de pe teritoriul satului. Dar apa a fost adusă. A izvorât din nou și pentru persoanele în etate. A fost adusă în ogrăzi, în case și cu construcția canalizării la 46 familii. Dar nu s-a oprit aici. Lista continuă. Doamna Vera zilnic controlează și apreciază lucrul îndeplinit de contractor. Investițiile pentru conectarea unui beneficiar sunt mari, ceea ce nu ar fi fost posibil fără susținerea cuiva, care de departe se gândește la noi și la viața noastră, a oamenilor în etate. Ajutorul vine de la oamenii mărinimoși din Olanda. Mulțumim mult oamenilor din Olanda, care donează necondiționat surse bănești pentru binele altora, pentru ridicarea calității vieții oamenilor în etate.

Grija Domnului  Jan Slagter, conducătorul Fundației ”Max face Posibil”, Olanda  este îndreptată spre păturile cele mai vulnerabile ale societății: bătrânii și copiii. În numele beneficiarilor proiectului de conectarea la traseul de apă potabilă din Ștefănești și construcției sistemului de canalizare autonom, mă închin de sănătate oamenilor din Olanda, conducerii Fundației ”Max face Posibil” și Vă doresc ca gândurile bune să se împlinească cu ușurință.

Mulțumim Doamnei Vera Crivorucica, care este o persoană cu suflet mare, care muncește cu dăruire pentru oameni și cu dragoste de oameni.

Suntem cei mai fericiți, că o avem alături de noi și printre noi pe D-na Vera Crivorucica. Sunteți chemată pentru a face bine. Domnul să Vă ajute în tot ce Vă doriți și să aveți putere de a munci în continuare în sprijinul celor neputincioși. La mulți ani cu frumoase realizări și bucurii de la cei dragi.

Semnez Maria Corbu, în numele persoanelor în etate,

 beneficiari ai proiectului de conectarea la apeduct din s. Ștefănești. 

Un gest frumos de 8 martie!

La Azilul de bătrâni din satul Căprești bătrânețea încearcă să îmbrace haine decente, care să facă mai ușoară povara anilor, ce s-au scurs peste oameni. Lucrătorii Azilului din Căprești, ghidați de directorul azilului, o Doamnă cu literă mare – Vera Crivorucica, fac tot posibilul pentru alinarea suferințelor bătrâneții în acest loc. Ca povara anilor să devină și mai mica, elevii din Liceul Teoretic Ștefănești au venit astăzi, de 8 martie, cu un program artistic, dedicat femeilor, mamelor, bunicuțelor. Copiii au adus mesaje frumoase despre femeie, mamă – lacrimă târzie, veșnica icoană, inger de-nălțare, candelă aprinsă! Candelă a vieții, care nu se stinge, care luminează și pe veci veghează! A fost o zi frumoasă, cu emoții și chiar lacrimi de bucurie și nostalgie, care s-au strecurat pe fețele bătrânilor.

Click to view slideshow.
Un nou început spre bucuria copiilor

Locuitorii din  satul Căpreşti, raionul Floreşti întotdeauna s-au interesat de cel ce trăieşte în preajma lui. Situaţia din familii este diferită, dar gîndurile pozitive ale oamenilor au ajuns dincolo de hotarele ţării pentru ca să ajute pe cei mai trişti: copiii din familiile vulnerabile, numeroase, cu venituri mici, părinţii cărora nu au locuri stabile de muncă.

Conducerea AO „Centrul Filantropic Alinare” a găsit modalitatea de a soluţiona problemele ce au apărut din cauza situaţiei materiale precare în unele familii. Aceasta se face posibil datorită donatorilor din Olanda, care fiind mărinimoşi şi dornici de a face bine au reacţionat la apelul făcut de D-na Crivorucica Vera şi primii 15 copii-beneficiari din Căpreşti au primit produse la pachet. Donatorii au fost cei care au distribuit pachetele beneficiarilor. Lacrimile de bucurie ale părinţilor, bunicilor şi copiilor i-a sensibilizat pînă într-atît că sunt disponibili ca să mai doneze încă pentru 15 copii ce nu au fost introduşi în liste.

Click to view slideshow.

Primul Pas pentru ajutorarea copiilor din Căpreşti a fost făcută de donatorii din Olanda într-o zi semnificativă – Ziua Europei.

Beneficiarii de produse la pachet exprimă mulţumire donatorilor din Olanda pentru gestul de caritate.

         Ion Balan, operator în CCAII „Info Flux”, s. Ştefăneşti

Cu gîndul la cei mai trişti

Toţi copiii se îmbracă

Cu ce au ei mai frumos

Şi părinţilor le cîntă

Învierea lui Hristos

Paştele este una dintre sărbătorile cele mai importante ale creștinătății. An de an creștinii cinstesc învierea Domnului. Această zi importantă reprezintă prilej de bucurie pentru toţi cei care înţeleg şi apreciază jertfa pe care a adus-o Hristos pentru întreaga omenire. Învierea Domnului ne îndeamnă odată în plus să fim mai buni, mai iubitori de oameni.

Click to view slideshow.

Cu gînd curat, membrii ansamblului folcloric “Ştefăniţele” şi elevii clasei a II-a, învăţătoare A. Albu a LT Ştefăneşti au mers cale dus-întors pe jos la Azilul de bătrîni din s. Căpreşti, deşi nu pentru prima oară pentru a bucura inimile acestor bătrîni. Păscuţele, cozonacii, ouăle roşii, dulciurile pregătite de mame, copiii li-au dus cu atîta grijă încît să păstreze prospeţimea earului familial sărbătoresc. Înterpretarea cu milostivenie şi duioşie a cîntecelor şi colindelor pascale i-au mişcat pe bătrîni pînă la lacrimi, versurile despe chinurile lui Isus recitate de copii au adus atîta liniste. Toate acestea copiii le-au făcut pentru a alunga din inimi tristeţea, necazul, durerea acestor oameni şi să le umple sufletele cu lumină binecuvîntătoare.

Cuvinte de mulțumire au fost rostite la nesfîrşit de aceşti bătrîni. La despărţire am fost rugaţi să mai revenim, căci numai cei ce le deschid uşa le  pot schimba un pic viaţa.

Olga Budurin

Dir.adj. educativ

LT Ştefăneşti

Un vis devine realitate

      Copiii ce provin din familii cu situaţie materială precară, din familii numeroase, din familii monoparentale sunt fragili din punct de vedere emoţional. Odată cu trecerea Liceului Teoretic Ştefăneşti la finanţare per elev ponderat, bugetul restrâns nu ne oferă posibilitatea de a rezolva toate problemele cu care ne confruntăm. Alimentaţia copiilor la treapta primară şi a celor cu CES este asigurată de stat. Dar este dificil de suportat cheltuieli pentru alimentarea elevilor de la treapta gimnazială şi liceală. Copii din categoria menţionată mai sus necesită a fi incluşi în lista de elevi care ar primi o dată pe zi hrană caldă. Acest gând al nostru începe să se contureze cu sprijinul partenerilor şi al sponsorilor.

Click to view slideshow.

A trecut mai bine de un an de când ne-am adresat doamnei Vera Crivorucica, Preşedintele AO „Centrul Filantropic Alinare”, s. Căpreşti pentru a ne ajuta în organizarea alimentaţiei acestor elevi. Receptivă la doleanţele noastre este Fundaţia „Max Maakt Mogelijk” din Olanda, director Domnul Ian Slagter, partenerii de bază în activitatea de succes a AO„Centrul Filantropic Alinare”. Grijile pentru copii şi bătrâni nu pot fi delimitate, deoarece copiii ca şi bătrânii sunt dependenţi de alte persoane. Necesităţi sunt mult mai mari, dar acum, graţie atitudinii grijulii a partenerilor din Olanda, visul nostru devine realitate. De la 10 aprilie 2014, în cantina instituţiei se alimentează cu prânz, cinci zile în săptămână, 26 de elevi din liceu. Meniul acceptat de olandezi este variat şi include: felul întâi (zeamă cu carne de pasăre, supă cu perişoare, borş cu carne de porc); felul doi (terci de hrișcă, porumb, orez şi variate paste cu sos cu carne, pârjoale, safalade…) cu salată de roşii, castraveţi, varză, morcov, precum şi terci dulce cu stafide, prune…. La desert elevii sunt serviţi cu chifle, biscuiţi, bomboane, ciocolate, iaurt, suc, compot… Pe masa zilnică sunt fructe: mere, banane, kivi, mandarine, portocale… Este un prânz bogat, care ar fi foarte necesar şi pentru alţi copii, pe care nu am avut posibilitate să-i includem în categoria beneficiarilor. Aceşti 26 de copii vor fi alimentaţi pe parcursul întregului an calendaristic, inclusiv în vacanţele şcolare. În mediul rural, părinţii fiind fără locuri stabile de muncă (ei aşteaptă cu nerăbdare vara ca să poată îndeplini muncă de ziler, pentru a-şi întreţine copiii la şcoală sau a-şi asigura cu minimul necesar familia), nu pot oferi alimentaţia calorică şi bogată în vitamine fiecărui copil,oricât de mult şi-ar dori. Este trist, dar este un adevăr. Prin intermediul acestui articol vrem sa aducem mulţumire directorului Fundaţiei „MAX Maakt Mogelijk” din Olanda Domnului Ian Slagter, managerilor de proiect: Taco Slagter, Truss Kester, tuturor colaboratorilor, Doamnei Vera Crivorucica, care au muncit şi muncesc în găsirea donatorilor pentru susţinerea alimentaţiei acestor copii. Ne dăm foarte bine seama că este o muncă enormă ca să obţii credibilitate în faţa oamenilor, ce fac donaţii particulare şi necondiţionat pentru binele altora. Este un gest caritabil şi demn de urmat.

      Graţie atitudinii D-voastră visul nostru devine realitate.

Aurica Bodiu, directorul Liceului Teoretic Ştefăneşti