Anul trecut, tot în această zi făceam un top 5 a lecturilor din anul 2015 Am ales 5 cărți care mi-au plăcut cel mai mult și vi le-am recomandat. Toate au fost romane de ficțiune, pentru că la acest gen de literatură se rezuma lectura mea din ultimii ani.
Anul acesta mi-am propus să mai diversific lista de cărți citite, să gust din autori de care am auzit mai puțin, să citesc și să recitesc din autorii preferați și… să citesc mai mult
Pe Goodreads, unde mă strădui să fiu cât de cât activă, mi-a propus să citesc 52 de cărți – câte o carte pentru fiecare săptămână. Provocator, curajos, ambițios spun eu. Peste puteri, pot adăuga acum. Am citit mai puțin, dar am citit mai diferit: am deschis jurnale, biografii, am răscolit lecturi în engleză, am lecturat cărți de self-help (i wish hadnt done this).
Am citit 35 de cărți, fără să țin cont de cele pe care le-am răsfoit pentru teza de licență. 35 de căți și încă una pe care sper să o termin până la anul
Acum topul! Urmează recomandări subiective de lecturi, ce am reușit să citesc în acest an, ce mi-a plăcut, ce aș da mai departe:
Maketing
Din această categorie țin să menționez două cărți:
Vaca mov de Seth Godin și Buyology de Martin Lindstrom. Vaca Mov e lectura obligatorie pentru toți cei interesați de marketing și publicitate. Toți, mai ales cei puțini inițiați în domeniu, mai ales studenții anului I. A doua carte este pentru cei mai avansați în domeniu, care nu prea știu de neuromarketing, dar sunt interesați să citească despre diverse experimente efectuate pentru descoperirea legăturii dintre deciziile noastre de cumpărare și emoțiile care ne ghidează!
https://www.instagram.com/p/BNJ9ZqMjGom/?taken-by=chiparus
Biografice
De asemenea, am să vă recomand câteva cărți:
A year of magical thinking de Joan Didion. Sigur că foarte puțini din voi a auzit de cartea asta, dar chiar merită. Este un jurnal a autoarei, căreia îi moare soțul și i se îmbolnăvește fiica. Este o lectură tristă pe alocuri, dar foarte interesantă. Eu nu am mai citit despre moarte, despre perioada depresivă care urmează pierderii unei persoane dragi, deci mi-a fost interesant să aflu despre ce simte o văduvă, care sunt explicațiile psihologice a acțiunilor sale, de ce reacționează într-un anumit fel! Mulțumesc Taniușa pentru recomandare :*
https://www.instagram.com/p/BNXpRoNDmlC/?taken-by=chiparus
Anul ăsta am devenit puțin obsedată de povestea de dragoste a lui Ernest Hemingway și prima sa soție, Hadley Richardson. Căsnicia celor doi a devenit subiectul multor cărți pentru că, chiar a fost o temă interesantă. Așa că, dacă vreți să aflați ce a fost frumos în relația celor doi, citiți Sărbătoarea continuă a lui Hemingway (cartea lui care mi-a plăcut cel mai mult) și Soția din Paris de Paula McLain.
Ficțiune
Povestea din cartea Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee nu te poate lăsa indiferent. Este o lectură cutremurătoare, o lectură care a trezit în mine emoții de mânie, ură, jale pentru toate femeile, dar care și m-a ajutat când m-am mutat la București. Pe lângă soarta protagonistei, toate problemele mele păreau joacă de copil, așa că acest roman mi-a dat puteri și m-a ținut în priză câteva seri. Mulțumesc Liduța pentru cadou :* O carte foarte bună pentru a o dărui oricărei femei!
https://www.instagram.com/p/BL6LEoQjxCU/?taken-by=chiparus
Alte cărți pe care aș vrea să le menționez:
Mințile lui Billy Milligan de Daniel Keyes – o lectură foarte ușoară, captivantă și vă va deschide o lume nouă, o lume total diferită, o lume a persoanelor care suferă de personalitate multiplă. Cazul lui Billy este cel mai cunoscut din domeniu și nu degeaba a devenit obiectul multor cercetări, cărți, dar și filme!
The girl with the lower back tattoo de Amy Schumer – cartea asta e mega! De râs? De motivat? De învățat? De râs, de motivat, de învățat! Nu știu dacă o găsiți prin România (în Moldova sigur nu o găsiți), dar este pe amazon și dacă aveți posibilitatea să o comandați – believe me, its worth it!
Arcul de triumf de Remarque rămâne cartea mea preferată, rămâne cea mai frumoasă carte. Eu am recitit-o și cred că am să o deschid și la anul. Încă nu ați auzit de ea, nu ați ținut cont de recomandarea mea de anul trecut? Aiaiai!
Ce vreau să fac la anul? Vreau să citesc mai mult. Mai mult măcar cu o carte, deci ar veni 36 de cărți jumate Glumesc, 37 de cărți ar fi bine, ar fi minunat.
Ce vreau să citesc la anul? Nu am răbdare să citesc: Acordă-mi acest vals de Zelda Fitzgerald, 513 a Zinei Zen, Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac, Romantic Porno de Florin Piersic Jr., cât mai multe cărți de Remarque și Hemingway și altele.
Voi ce ați citit? Ce îmi recomandați? Ce lecturi aveți în lista to read?