nadyne

nadynenadyne



RSS posts

Personale


Comenteaza











Informatii despre vizita lui Allan Pease la Chisinau
Despre Seminar:Acest seminar se organizează în peste 55 țări ale lumii, mai bine de 20 de ani. Au participat în cadrul lui peste 2 milioane de persoane, în special colaboratori din domeniul business și sectorul guvernamental. Datorită impactului pe care l-a avut asupra participanților cît și a autorului carismatic, seminarul a devenit printre cele mai cotate pe plan internațional și astăzi adună stadioane în cele mai importante orașe ale lumii. Despre Trainer:Allan Pease cercetează şi studiază domeniul vânzărilor, comunicării şi a modului de stabilire a relaţiilor. Este autorul a 16 titluri de carte (toate bestselleluri) despre comunicare şi vânzări. La 21 de ani a devenit cea mai tânără persoană care a reuşit să vândă asigurări de peste 1 milion dolari americani într-un singur an. Are audienţe în peste 55 de ţări şi programele lui sunt folosite de către companii şi guverne pentru învăţarea modului de a stabili relaţii. În program:Prima Sesiune: Cum să faci prima impresie de durată Cum să captivezi atenția celor din jur pentru acțiuni la sugestiile tale Cum să fii natural și carismatic în business și viața de zi cu zi A doua Sesiune: Cum să transformi fără efort orice situaţie în favoarea ta Cum să fii un mare conversaționalist Cum să faci alţii să se simtă importanți Cum să devii un magnet uman Pentru cine: Conducători de întreprinderi Echipe de management mijlociu și conducători de echipe. Liber profesioniști Angajaţi Reprezentanți ai sectrolui guvernamental Lideri și membri de ONG Toți care sunt interesați într-o comunicare eficientă cu cei din jur. Limba de comunicare: Engleză, cu traducere în Rusă Data: 6 noiembrie 2010 10:00 – 17:00 Locația:Palatul Național, Chișinău Rezervare bilet (vezi planul Palatului Naţional): Completează formularul
Recrutare pentru tineri comunicabili
Asociatia Obsteasca “Cardul European pentru Tineret” recruteaza tineri comunicabili, responsabili, sociabili pentru diseminarea informatiei despre Proiectul Cardul European de Tineret si distribuirea cardurilor de tineret (European Youth Card). Cei interesati pot sa expedieze formularul de aplicare pe adresa e-mail: cardtineret@gmail.comAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , cu specificarea „Recrutare Card European de Tineret” pana la data de 23 septembrie 2010. Persoanele selectate vor fi invitate la interviu. Scopul proiectului este de a facilita accesul tinerilor (detinatori ai cardului) la o gama larga de reduceri oferite de peste 300 de agenti economici nationali care au aderat la proiectul dat. In perioada septembrie – decembrie curent vor fi distribuite gratuit 70 000 de Carduri Europene de Tineret tinerilor si studentilor din Republica Moldova cu varsta de pana la 30 de ani. Detinatorii de card vor putea beneficia de reduceri similare in toate tarile europene care au aderat la reteaua Europeana a Cardului pentru Tineret. In prezent, din reteaua EYCA fac parte 42 de tari din Europa care detine peste 4.000 000 de posesori a Cardului de Tineret cu logo-ul si design-ul - European Youth Card cu care beneficiaza de peste 300.000 reduceri europene, nationale si locale. Descarca aici formularul de participare (.doc) >>> 
Prieten.. prietenie




 

Oare ce o fi prietenia? Oare prietenia se arată prin aceea că ajută persoana căzută-n necaz, sau se mai arată prin aceea că şi în bucurie se simte necesitate de susţinire sau de laudă. De ce? Pentru ca să fie sigur că nu este invidiat de cel mai bun prieten, ce poate fi o cale de dezbinare, spre viitor.Dar, ce e de făcut cînd prietenul cel mai bun te scuipă, se şterge de tine de parcă ai fi o cîrpă? Uitînd de aceasta, ca un om cu o fire bună, mai bine ca un creştin (fiindcă suntem toţi creştini). Iertăm, mai oferim încă o ocazie spre schimbare, spre îmbunătăţirea situaţiei, spre menţinerea prieteniei care mult am aşteptat-o. Dar, nnu după multă vreme, suntem iaraşi nişte chîrpe. Cum de procedat? Iertînd, oferind o altă şansă, după mai multe şanse? De sigur! Consider că se merită de iertat. Dacă se va atrage atenţie, mai deosibită, în trecut, se va observa multe lucruri frumoase traite-n prietenie. Dacă atenţia va fi asupra faptelor care au dezbinat, atunci viitor nu va mai fi. Da la o nimica toată s-a format o ceartă, pentru nimic – în loc de oferit înţelegere şi înţelepciune, se alege mai mult supărarea, ura şi aroganţa, invidia şi împietrirea inimii ce stîrneşte o mîndrie enormă. Ţinînd cont că nimeni nu înţelege aşa cum înţelege prietenul cel mai bun, se merită de uitat. Atunci care e sensul prieteniei trăite, dacă ţinem cont de trecutul detastruos? Ce de făcut cînd prietenul eşuiază de mai multe ori, cînd îşi pune în faţă “eu-ul” său sau alte fapte oribile manifestate? Ar trebui de procedat în felul prietenului? Nici de cum? Astfel nu se va demonstra adevărul, ci mîndria de sine va stătea în faţa iertărei şi nu se va da dovadă de o persoană care tot timpul era în stare să ierte, o persoană înţeleaptă. Pur şi simplu automat se va forma, după mai multe căderi a prietenului în acelaşi gaură, un zid, nu de despărţire; ci de neîncredere. În acel moment căile se vor transforma în căi amicale (vorbesc de căderea prietenului de mai multe ori). Aceasta nu înseamnă lipsa oferirii iertării, ci din contra de iertat mereu; dar pentru a oferi prietenia va fi mult mai greu. Va fi excelent să se păstreze prietenia fără-n toarcere în trecut, ci continuînd cu paşi mărunţi de încredere.
Impresii despre tabăra de vară ,,Nistru,,Molovata Nouă
24-29 iulie 2010, circa 92 de persoane inclusiv tinerii din raionul Ialoveni și tînăra jurnalistă Ursu Nadejda ( EU ) au participat la activitățile pentru educatorii de la Egal la Egal, implimentat de Centrul National de Resurse pentru Tineri la tabăra de vară ,,Nistru,,. Un diagnostic prenatal de bază era să adun informații, fotografii, impresii despre tabăra de vară ,, Nistru ,, . Astfel în prima zi, împreună cu facilitatorii am elaborat un regulament care ar trebui să ne conducem în timpul sesiunilor și un saculeț de penalizari cum ar fi: o poezie, cîntec, glumă și diferite exerciții fizice. Întrucît chiar însuși Sergiu Gaină a primit o penalizare, un exercițiu fizic.Mai apoi am învățat ce înseamnă să fii educator de la Egal la Egal și cum să transmitem un mesaj corect. În decurs de cinci zile am discutat despre riscuri în adolescență și metodele de prevenire a acestora, cum ar fi Hiv/Sida. Astfel cele trei cai de transmitere ar fi : sîngele, de la mama la fat,relatii sexuale. Astfel lectiile erau frecventate cu placere si interes. Surpriza era vizita echipei de la Dance 4 Life,care au prezentat dansul tuturor celor interesati,iar mai apoi ne-au si invatat sa dansam.Etapa urmatoare a u fost materialele oferite,si intrebarilele adresate celor din sala,iar cei mai indrazneti au primit premii cum ar fi: pixuri,brelocuri si tricouri cu inscriptia Dance 4 Life. Dar intr-un sfîrsit 5 zile au trecut repede,iar despartirile cu lacrimi in ochi si imbratisarile de la inima la inima au fost destul de grele caci o prietenie legata pe vecie nu se destrama nicicind!Astfel schimbul de contacte i-au facut sa uite departarea. Iar intr-un final misiunea celor prezenti la acest trening este de a aplica in practica tot ce au invatat pe parcursul celor 5 zile. Succes tuturor!!!
Peer education sau ce inseamna educatia de la egal la egal
Educatia de la egal la egal este un proces iu cadrul caruia un grup de persoane bine instruite si motivate desfasoara activitati educationale cu semenii lor, unul la unul sau in grupuri mici. Aceste activitati au drept scop informarea si dezvoltarea abilitatilor de a-si proteja propria sanatate. Educatia de la egal la egal poate fi folosita cu diferite categorii de populatie si grupuri de virsta pentru mai multe scopuri. Recent, aceasta metoda a inceput sa fie folosita si in cadrul programelor pentru prevenirea HIV/SIDA. Persoanele implicate in procesul de instruire a semenilor lor despre HIV/SIDA sunt incurajate sa utilizeze cele mai originale si ingenioase metode de transmitere a informatiei. Ori, educatia de la egal la egal incurajeaza flexibilitatea in actiunile educatorilor de la egal la egal. 

Deseori informatia este disponibila, dar este oferita intr-o maniera autoritara, neadaptata la punctele de vedere si la stilul de viata al tinerilor. Educatia de la egal la egal are loc sub forma de dialog intre egali: tinerii fac schimb de informatii unii cu altii, cei mai informati facilitind discutiile. In marea majoritate a cazurilor, educatia de la egal la egal ia forma unor intilniri neoficiale la care tinerii se aduna pentru a discuta si a invata impreuna despre o anumita tema. Educatia de la egal la egal este, de asemenea, o modalitate de a imputernici tinerii: le ofera posibilitatea de a participa in activitati care ii afecteaza si le ofera accesul la informatii si la servicii de care au nevoie pentru a-si proteja sanatatea. Nu trebuie scapat din vedere faptul ca educatia de la egal la egal eficienta trebuie sa se bazeze pe parteneriatul dintre tineri si adulti: ei impreuna lucreaza pentru a solutiona problemele tinerilor si pentru a atinge scopurile programului. INFO: Tinerii previn HIV/SIDA. Ghid de actiune pentru educatorii de la egal la egal. Chisinau, 2008.
Tinerii educatori de la egal la egal impartasesc emotiile traite la scoala de vara
Participind, in perioada 24-29 iulie, la scoala de vara pentru educatorii de la egal la egal in prevenirea HIV/SIDA din raionul Ialoveni, m-am decis sa scriu cite ceva despre asta. Asa ca am realizat un interviu cu doi dintre tinerii educatori de la egal la egal prezenti la eveniment – Cristian Catan si Elena Constantinov, ambii din satul Molesti. Am sa va rog sa va impartasiti cu impresiile voastre, si anume, sa-mi spuneti care este specificul unei asemenea activitati?

Cristian: Dupa parerea mea, aceasta scoala de vara este tocmai perfecta pentru a invata ceva nou si util pentru mine, cum ar fi informatiile despre HIV/SIDA. Eu, dupa participarea la activitatile de aici, voi fi capabil sa transmit informatiile aflate mai departe tinerilor de virsta mea.

Elena: Sunt total de acord cu Cristian. Aici fiecare zi e diferita, ce traiesti acum nu se va mai repeta niciodata. Iar informatiile pe care le primim la scoala de vara ne vor fi folositoare in viata. Ati mai fost la astfel de traininguri? Cristian: Particip pentru prima data, dar imi place foarte mult. Elena: Eu am participat la astfel de activitati in scoala cu colegele mele de clasa. Ideea de a participa la scoala de vara s-a ivit intimplator si de aici a inceput totul. Principalul sa depasesti emotiile in rest totul decurge de la sine. Stiu ca programul zilei este solicitant. Cum imbinati odihna cu instruirea? Cristian: Muncesc foarte mult, astfel totul devine ca o joaca: invat si ma relaxez. Uneori fac citeva eforturi sa nu par obosit la activitati deoarece programul este incarcat si trebuie să le reușim pe toate. In schimb este deosebit de interesant sa asisti la toate activitatile. Elena: Imi place cum suna cuvintul odihna + instruire. Mie, de exeplu, imi este foarte usor sa le imbin. Nu e mare lucru. Avem parte de ambele. In timpul zilei suntem la activitati, iar seara interactionam cu participanti din alte grupuri. Imi place ca facem activitatile anume pe plaja riului Nistru. Se aud valurile, aer proaspat, si... ce-ti mai trebuie altceva decit sa inveti ceea ce este util pentru fiecare din noi. In ce consta Educatia de la Egal la Egal? Cristian: Educația de la Egal la Egal este un canal de comunicare utilizat de catre persoane care sunt de aceeasi virsta si au acelea si interese. Scopul este de a comunica si a informa semenii despre subiecte, cum ar fi, in cazul nostru, prevenirea HIV/SIDA. Elena: Educatia de la Egal la Egal este o strategie pentru a preveni HIV/SIDA. Astfel scopul acestor programe este de a ajuta tinerii sa-si dezvolte cunostintele necesare pentru a adopta comportamente sanatoase si sigure. Prin ce v-a cucerit pe voi aceasta scoala de vara? Cristian: Viata noastra depinde de noi. Cea mai usoara metoda de a informa tinerii este sa utilizezi pentru aceasta semenii lor, deoarece au multe in comun: interese, limbaj, comportamente etc. Elena: Acest training m-a facut sa-mi schimb viziunea despre persoanele purtatoare de virusul HIV. Acum n-am sa mai am frica atunci cind am sa fiu in preajma unei persoane infectate cu HIV, deoarece stiu ca nu ma poate infecta. Este o experienta placuta si inedita, desi acest training m-a facut sa-mi pierd pe jumatate vocea (din cauza ca am vorbit foarte mult :) ). Ce doriti sa spuneti tuturor celor care vor citi cele spuse de voi? Cristian: Sanatatea este cel mai de pret lucru al unui om. Pentru asta e nevoie sa stii cum sa te protejezi. Protejarea o fac doar cei informati, de aceea ii invit pe toti sa se informeze despre ce este HIV si SIDA. Elena: Multa implicare pentru a reduce riscul infectarii cu HIV/SIDA in tara noastra. Noi toti avem nevoie sa fim fericiti si sanatosi. Va multumesc. P.S.: Scoala de vara pentru tinerii educatori de la egal la egal din raionul Ialoveni a avut loc la tabara de odihna NISTRU din satul Molovata, raionul Dubasari si a fost organizata de Centrul National de Resurse pentru Tineri si Consiliul Raional Ialoveni in cadrul proiectului Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA. Va propun sa vedeti mai jos citeva poze de la activitatile scolii de vara.











Impresii de la tabara de jocuri intelectuale
In perioada 21-27 iunie, la Vadul lui Voda, Baza Trandafir (ASEM), a avut loc a 4-a editie a Taberei de vara de Jocuri Intelectuale. In jur de 29 de tineri din diferite localitati ale Moldovei (Chisinau, Ialoveni, Leova, Stefan Voda, Basarabeasca, Telenesti), pe parcursul a șapte zile, au fost antrenati intr-o serie de activitati intelectuale pe echipe (Ce? Unde? Cand?, Brain Ring, Erudit Cafe, Erudit Cvartet, etc.), in care participantii au avut posibilitatea sa implementeze cele aflate pe parcursul atelierelor), jocuri, ateliere. De asemenea, participantii au luat parte la activitati practice, unde pe langa intelegenta si eruditie, si-au folosit indemanarea, creativitatea si calitatile fizice.

Directorul  proiectului,  Alexandru Fala (in dreapta mea), Victor Potinga (in centru), Ion Mihai Felia (in stinga mea), eu (in fata). In programul Taberei de Vara a fost inclus si un concurs "Odyssey of the Mind". Timp de 8 minute, participantii au pregatit o sceneta creativa reprezentînd o problemă globală. Urmatoarea proba - proba spontana - consta in a muta niște bile multicolore prin diferite obiecte imaginative. Pentru fiecare seara au fost planificate evenimente speciale, iar dupa program, participantii au avut posibilitatea sa ia parte la jocuri de genul "Mafia", "Contact" sau "Banalități". In cadrul aceleeasi tabere a fost prezentat si un nou proiect de joc de societate, intitulat "Arheolog". Cei mai activi participanti au fost rasplatiti cu IQuci, utilizati mai tarziu pentru a licita premii in ultima seara a evenimentului (cum ar fi carti, ciocolate, ochelari de apă si multe alte obiecte folositoare). Am avut parte de o mulțime de jocuri de creativitate cum ar fi sa confectionam un obiect astfel incit acesta sa protejeze un ou la cadere. Am contruit cel mai inalt turn iar in virf am amplasat o bomboana. Desi, mai tot timpul aveam progamul supraincarcat, incercam sa le reusesc pe toate, pentru ca, atunci cînd iti propui un scop - il faci! Dupa parerea celor mai multi participanti, tabara a fost un mare succes. Tabara de Jocuri Intelectuale cred ca si-a meritat pe deplin titulatura. Copiii au aflat foarte multe tipuri de jocuri si joculete, raminind pasionati de ele. Atelierele de CUC au fost si ele un mare succes. Chiar si cei mai experimentati jucatori au avut ce invata din materialele si exercitiile pregatite de voluntarii Clubului. In acest sens, cred ca nu o sa ne oprim aici. Reusita lectiilor de CUC de la Tabara trebuie sa ne inspire spre o mai serioasa atitudine fata de FORMAREA echipelor in toamna. Am in vedere antrenamentele, materialele didactice si atelierele de compunere a intrebarilor, care se preconizeaza pentru aceasta toamna. Aceasta tabara a oferit ocazia multor adolescenti, care nu au jucat niciodată CUC, sa decopere anume definitia acestuia. Nimic n-a fost mai frumos si mai placut decit aceasta tabara care ne-a facut sa ne cunoastem pe noi insisi, sa invatam ceva util, sa fim mai deschisi unul fata de celalalt. In fine, ma bucur ca dupa sase zile de nesomn la tabara, pot spune urmatorul lucru: SUNT OBOSITA, DAR FERICITA!!! Contact?
Fii informat si protejat impotriva HIV/SIDA
Dupa cum am promis, am decis sa intreb opinia celor din jur vis-a-vis de ce inseamna HIV/SIDA si cum poti sa te protejezi de aceasta. Astfel, la sfirsitul anului de studiu, in febra pregatirilor pentru examenele de capacitate din clasa a IX-a, m-am inarmat cu o camera video si un reportofon pentru a realiza primul reportaj din viaţa mea. Am decis sa redau toata informatia intr-un mic video ce mi-a luat ceva timp sa-l pregatesc. HIV/SIDA fiind o tema destul de importanta dar ignorata de cetatenii Republicii Moldova. Unii dintre concetateni considera ca prin discutie cu cineva infectat ai putea lua virusul HIV.

Pentru prima data fiind in fata camerei video improvizate am avut emotii, si am filmat de multe ori, mai apoi am intervievat oameni de pe strada, grabiti, alaturi de copii. Unii chiar nu stiau ce inseamna HIV/SIDA sau le era jena sa vorbeasca, iar altii se grabeau si fugeau de intrebari. Viata e dura, trebuie sa infruntam realitatea caci chiar si in Moldova te poti infecta de HIV/SIDA. Actiunea este realizata in cadrul proiectului Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA, implementat de Centrul National de Resurse pentru Tineri (CNRT) si Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA). Aduc multumiri echipei CNRT penru materialele informative despre HIV/SIDA care mi le-au oferit.
WISE Awards 2010
The WISE Awards 2010 are designed to support outstanding practice and achievement within the theme of Transforming Education: Investment, Innovation and Inclusion. WISE differentiates itself from other initiatives through its focus on concrete action-oriented educational activities that have had a wider transformative impact on societies. The 2010 WISE Awards application process is designed to generate six Awards. Each of the six recipients will receive a WISE Prize Award of $20,000 at the Gala Dinner on 8 December 2010.  Recipients will also be given the opportunity to showcase their projects during the WISE Forum to be held in Doha from 7 to 9 December 2010. The WISE Awards application process is open to individuals or teams of individuals from across the world and across all education sectors (apart from previous WISE Award winners). A letter of endorsement from the head (or nominated deputy) of the applicant’s organisation or institution must accompany each application. Incomplete applications will be deemed to be ineligible and will not be considered. Applications must be submitted on the application form (http://www.wise-qatar.org) from 15 May 2010 with a closing date of 15 July 2010. Thirty finalists will be announced by mid August 2010, and they will be invited to submit more detailed applications. The six prize winners will be selected from these finalists. AWARDS REGULATIONS 2010  Click here to download the regulations.

Calitatea conteaza intr-un blog
Sunt abia la inceput in domeniul bloggurilor, dar deja am vazut ce inseamna aceasta si cit de greu este sa-ti faci unul. La moment internetul este inundat cu fel de fel de bloguri despre absolut orice subiect, care mai calitative - care, nu prea. Ma intereseaza dacaeste conditionat numarul de vizitatori pe blog de calitatea acestuia sau nu? Exista bloguri care inregistreaza o multime de vizitatori unici pe zi si asta datorita calitatii postarilor, designului. Marea majoritate insa, sunt bloguri care au fost create doar de dragul crearii si nu inregistreaza multi vizitatori. Nu judec pe nimeni, fiecare e liber sa faca ce vrea. Ori, in prezent, multitudinea de bloguri care produc un volum enorm de informatie este aproape inutila. Aceste bloguri fac sa ingreuneze cautarea mai rapida pe internet a unor informatii de care ai nevoie. Am observat ca blogerii care au grija sa improspateze informatiile de pe bloggurile lor au multi vizitatori. Iar numarul de vizitatori nu poate creste daca calitatea blogului este scazuta, desi exista si bloguri necalitative insa cu un numar mare de vizitatori (aceasta se datoreaza probabil informatiei cu priza la public). Eu optez pentru un numar de vizitatori cit mai mare, dar pentru aceasta consider ca e nevoie de calitate pentru blog.
Aseara am dansat pe scena Palatului National
Aseara a avut loc o noua lectie deschisa a studioului de dans TEODOR. Priviti mai jos dansul in care am dansat si eu. Atentie! Calitatea audio si video este una nu tocmai buna. Video realizat de amator. Despre aceasta puteti sa gasiti si aici.
Tinerii jurnalisti sustin ideea unei vieti fara HIV/SIDA
In perioada 3-7, la Chisinau s-a desfasurat seminarul pentru tinerii jurnalisti cu genericul Tinerii jurnalisti informeaza despre HIV/SIDA. Actiunea este parte a unui proiect realizat de catre Centrul National de Resurse pentru Tineri in comun cu Fondul ONU pentru Populatie si Reteaua Y-PEER din Moldova. Pe tot parcursul stagiului, participantii au invatat despre HIV/SIDA precum si despre modalitati de a informa tinerii referitor la consecintele unui mod de viata riscant. Formatorii au aplicat metode dintre cele mai interactive, astfel incit nimeni nu a simtit momente de plictiseala.

La eveniment au participat tineri din 11 regiuni ale tarii, membri activi ai ziarelor si radiourilor scolare in institutiile in care invata. La sfirsitul activitatii, organizatorii au mentionat ca acesta este doar inceputul unor actiuni ample de informare despre HIV/SIDA. Tinerii participanti urmeaza sa informeze si alti tineri despre HIV/SIDA.

Despre acest subiect au mai scris Victoria, Daniela, Ioana si Olga.
Primul meu comentariu
Azi e o zi importanta pentru mine - am implinit 16 ani!!! Dar pe linga acest fapt mi-am facut un blog, unde doresc sa postez tot ceea ce gindesc, ce fac, tot ceea ce ma afecteaza din lumea din jur. Nu vreau sa creeez senzatii, ci pur si simplu sa ma exprim liber, intr-o lume virtuala, dar care are tangenta cu cea din realitate. Va invit pe toti sa ma apreciati si sa ma criticati deopotriva. Va voi fi recunoscatoare la toti!!

Generat în 0.292 secunde.