eMoldova - comunitatea moldovenilor din eRepublikpromovare joc eRepublik |
Comentează
Deşi poate suna anormal, războiul este motorul dezvoltării în eRepublik, el asigură cucerirea de regiuni cu resurse high ce aduc o productivitate crescută a firmelor ce activează în land, ceea ce va influenţa productivitatea firmelor din manufacturing, firme ce aduc bunăstarea cetăţenilor şi a statului în care activează. Dar să trecem la subiect.
1. Cum începe un război? Cât costă? Cât durează?
Pentru a începe un război cu o alta ţară trebuie să existe o declaraţie de război. Declarația este propusă de către Președintele statului, iar congresul are la dispoziție 24 de ore să voteze “pentru” sau “impotriva”.
Costul unei declarații de război este egal cu o suma de 200 aur + 10% din totalul jucătorilor ce au capacitatea de a lupta (nivel 5) din țara “inamică”. Odată declarat războiul țara declarantă are inițiativa timp de 24 de ore. Ce înseamnă asta? Înseamnă că țara căreia i s-a declarat război nu poate ataca țara atacatoare în intervalul de 24 de ore ce urmează aprobării declarației de război.
Trebuie menționat că un război se închide prin semnarea unui tratat de pace de către congresul ambelor state implicate în conflict.
2. Cât costă să ataci o regiunea? Cât durează lupta și cum decurge ea?
Pentru a ataca o regiune statul trebuie să dispună de suma de 50 aur + echivalentul în aur a 25% din numărul populației acelei regiuni. Lupta va dura 24 de ore, perioada în care atacatorii dărâmă zidului, iar apărătorii îl ridică. Înălțimea zidului se măsoară în numărul de cărămizi și este direct proporțională cu numărul locuitorilor din acea regiune și de calitatea sistemului defensiv ce poate fi de la q1 la q5. Iată cum arată câmpul de lupta și care este interpretarea lui:
Unde : 1 reprezintă atacatorul care dărâmă cărămizi; 2 reprezintă apărătorul care pune cărămizi;
Zidul este reprezentat de zona hașurată în roșu, dacă zidul după încheierea celor 24 de ore se află în zona “A” (secure) atunci câștigă apărătorul, dacă zidul este în zona “C” (conquer) atunci câștigă atacatorii. În cazul în care zidul după scurgerea celor 24 de ore se afla în zona “B” atunci lupta continua până când zidul ajunge în A sau C.
3. Care sunt condițiile ce trebuiesc îndeplinite ca să poți lupta?
Ca sa poți lupta trebuie să fi dat măcar odată Train (Antrenament), să ai level 5 (25 pct. xp) și wellness (sănătate > 40).
4. Ce costuri implica o lupta?
În primul rând, după fiecare apăsare a butonului Fight (Luptă), vei pierde câte 10 wellness, deci trebuie luptat cu atenție pentru a nu lupta mai mult de 5 ori. De asemnea la fiecare luptă veți pierde o armă din inventar (mereu cea mai bună). Puteți lupta și fără arme, situație foarte des întâlnită la început când nu vă puteți permite din salariu achiziția unei/unor arme. Mare atenție, dacă veți lupta mereu fără arme cu scopul de a strânge bani, veți avea un damage mai mic, o arma q1 creste damage-ul cu 50%..
5. Ce este damage-ul?
S-ar putea traduce prin numărul cărămizilor puse sau date jos de pe un zid și este influențat de forță, armă, sănătate și rang. Formula poate fi găsită pe wiki, însă puteți folosi următorul tools pentru a va calcula damage-ul:
http://www.cccp-group.org/index.php?page=erep_fightcalc
6. Ce este rang-ul?
Rangul este gradul militar pe care îl are cetățeanul tău și crește în funcție de numărul luptelor date. Rangul militar este stabilit în funcție de damage-ul total dat de către un cetățean, în întreaga lui carieră militară. Cu cât lupți mai mult cu atât crești mai repede în rang.
7. Câte lupte se pot da în 24 de ore?
Plecăm de la premiza că participați la o luptă capitală, aveți sănătate 100% și este nevoie de damage-ul maxim pe care îl puteți da. În astfel de situații puteți lupta de maxim 30 – 50 de ori: - din care 20 sau 40 de lupte cu ajutorul Wellness Pack (20 de lupte cu WP dacă aveți sub lvl 15, 40 de lupte cu WP dacă aveți lvl peste 15) - 5 lupte înainte de folosirea spitalului și încă X (de la 1 la 5) lupte după folosirea spitalului, pana ajungeti sub 40 health (lupte kamikaze cum le mai spune lumea). Nu se lupta niciodată kamikaze decât dacă aveți ordin direct de la comandatul vostru de unitate. Numărul de lupte kamikaze este influențat de calitatea spitalului din regiunea în care locuiți.
8. Ce este wellness pack-ul?
Wellness pack-ul reprezintă 10 puncte de sănătate și costa 2 aur. Nu se recomandă folosirea lor decât în cazul unor venituri foarte mari și doar dacă sunteți tanc.
9. Ce este tancul?
Tancul este cetățeanul care poate da dintr-o singură lovitură un damage > 200 cu o armă de calitate q5. Atunci când veți auzi că “se tanchează” într-o bătălie înseamnă că la acea bătălie participă luptători capabili de a da mai mult de 10 lupte și cu arme de calitate mare (q3 – q5). De obicei statul le plătește wellness pack-urile pentru a da cât mai multe lupte. Astfel de situații au loc când damage-ul total dat de atacatori este sensibil egal cu cel dat de apărători.
10. Ce rol joaca spitalul în economia războiului?
Sa presupunem ca ești într-o regiune care are spital q5, bătălia de care atârnă victoria întregului război se apropie de final, iar damage-ul total dat de ambele părți este sensibil egal. Armata regulată a dat cele 5 lupte obișnuite și a folosit spitalul pe ziua de azi deci are sănătatea peste 90%. Se mai știe că adversari vor avea 10 tancuri ca și noi, deci situația este incertă. Ce este de făcut în această situație? De regulă se dă ordin tuturor unităților militare să lupte la sacrificiu, kamikaze. Mai precis armata va reintra în luptă pe finalul bătăliei în încercarea de a crea diferența aducătoare de victorie și va mai lupta de 2 până la 6 ori peste numărul de 5 lupte, dacă este necesar. Această manevră va costa destul de mult soldații prin faptul le va scădea productivitatea, nu este indicata celor ce nu muncesc în firmele armatei, pentru că veți fi dați afară de la muncă. În concluzie mulțumită spitalului q5 veți mai dat 5 lupte și veți câstigat bătălia.
11. Ce sunt MPP-urile și cum funcționează ele?
În traducere MPP semnifica Mutual Protection Pact. Cu alte cuvinte sunt alianțe prin intermediul cărora ambele state semnatare se angajează ca în cazul în care una dintre ele este atacată într-o provincie ce aparține de drept acelui stat (provincie originara). Acesta va lupta de acasă pentru apărarea acelei regiuni. Mai mult decât atât, statul atacat va avea posibilitatea să atace la rândul lui statul ce l-a atacat împreună cu toate țările cu care are MPP activate. Ex: USA are MPP cu România, astfel noi luptăm de acasă împotriva Irlandei, care atacă SUA într-o regiune proper, după cum se vede și în poză. Dacă SUA ar trece la represalii împotriva Irlandei, aceasta ar fi nevoita să lupte nu numai cu SUA, ci și cu toate statele aliate celei din urma. Semnanarea unui MPP se face de către congres prin vot la propunerea președintelui, și costă 100 aur. Un MPP este activ 30 de zile de la momentul acceptării lui de către congresul ambelor state semnatare.
12. Ce trebuie să faci dacă vrei să lupți într-o altă țară?
În primul rând trebuie să vezi în ce regiunea are un spital q5 țara în care vrei să lupți. Apoi verifici dacă țara în care te afli se află în război cu țara în care te muți, dacă cele două țări se află în război vei fi nevoit să treci printr-o țară neutra, fapt pentru care ai nevoie de 4 bilete, 2 dus și 2 întors. În situația în care conflictul este de durată, este bine să te angajezi în țara în care te-ai mutat, ca să nu pierzi medalia de hard worker.
13. Ce este RW-ul?
Războiul de rezistență este o rebeliune împotriva asupritorilor, pentru că poate avea loc doar în regiunile ce se află sub ocupație străină, și nu pot lupta în ele decât cetățeni țării din care face parte aceasta. Pentru a porni un astfel de război cel ce îl pornește trebuie să fie cetățean al provinciei și trebuie să plătească 50 aur + 0,25 aur pentru fiecare cetățean care locuiește în provincie. Mare atenție de care parte a baricadei luptați, în RW-uri exista 2 opțiuni: - puteți lupta pentru eliberarea regiunii (pentru rezistență), apăsând pe butonul roșu - puteți lupta pentru menținerea ei în cadrul țării ocupatoare (defenders), apăsând pe butonul verde
Trebuie știut faptul că în cazul RW-ului nu se poate da retragere. În situația în care un RW a fost pornit într-o regiune care este deja atacată de o altă țară, el se va opri în cazul în care țara atacatoarea câștigă bătălia. Dacă atacul este respins, RW-ul continuă până când regiunea este eliberată de către rezistența, sau apărarea a fost destul de puternică pentru a menține regiunea în cadrul statului ocupant.
14. Ce se întâmplă dacă președintele dă retreat?
Regiunea atacată va reveni țării atacatoare. În situația în care regiunea este atacată de doua state, există mai multe opțiuni: - prima țară atacatoare câștigă lupta, caz în care regiunea revine primei țări, iar frontul deschis de al doilea stat se închide; - președintele poate ordona retragerea din fața primei țări și atunci regiunea revine primei țări atacatoare; - atacul primei țări este respins și abia atunci președintele se poate retrage din fata celei de-a doua țări, caz în care regiunea intră sub ocupația celei de-a doua țări; - atacul primei țări este respins și lupta continuă cu a doua țară până la finalizarea bătăliei.
De reținut: țara ce pierde o bătălie, fie că era în ofensivă sau defensivă, pierde inițiativa pentru 24 de ore. Dacă ești atacat ești blocat pentru 24 de ore. Dacă ești atacat înainte de finalizarea unei bătălii pe care o câștigi iar ești blocat 24 de ore.
15. Ce este TO-ul?
Take Over-ul s-ar putea traduce printr-o lovitură de stat. Da, a-ți auzit bine, exista această posibilitate! Să presupunem că au loc alegeri prezidențiale, iar România dorește să preia puterea politica într-un stat inamic pentru a-l transforma într-o marionetă și a-l folosi împotriva inamicilor. Ce este de făcut pentru realizarea acestor obiective? Înființarea unui partid politic nou sau preluare unuia deja existent în țara țintă. Ca să poată participa la alegeri cu propriul candidat, partidul trebuie să facă parte din primele 5 partide ca număr de membri. După ce și-a asigurat cel puțin locul 5, se numește un candidat. În ziua alegerilor statul sau anumite grupări paramilitare vor sponsoriza un anumit număr de oameni, cu bilete cel puțin dus dacă nu și întors, pentru a vota candidatul nostru, din țara vizată. În cazul în care candidatul nostru câștigă el va prelua putere acelui stat. Astfel de scenarii pot avea loc și la alegerile pentru parlament sau alegerea președintelui de partid.
Aţi ajuns în eRomania. Prima zi de joc. Unul dintre primele lucruri care îţi sar în ochi este un icon cu o persoana sub care scrie . Ce înseamnă, cum creşte, cum scade, ce importanţă are?
1. Ce reprezintă?El reprezintă „bunăstarea” caracterului tău virtual, fiind identic cu Viața din joc. Dacă ajunge la 0, atunci cetăţeanul tău moare (moartea nu este permanentă). Data viitoare când te loghezi pe site, vei fi informat şi îţi vei putea învia cetăţeanul apăsând pe „Revive”. Deci, după cum vedeţi, sănătatea este un lucru important în eRepublik.
2. Cum creşte?Ideea este simplă. Cu cât este mai mic wellnessull, cu atât este mai uşor de crescut, iar cu cât este mai mare, cu atât este mai greu.
Formula pentru creşterea automată a wellnessului este: creştere = (1,5 – ( nivelul actual /100 )) x punctele bonus
unde: - nivelul actual: nivelul care îţi apare în profil; - punctele bonus: suma „calităţilor” mâncării şi casei;Sănătatea mai poate fi crescută şi instant folosind următoarele lucruri: Cadouri (Gifts): fiecare cadou îţi adaugă un procentaj egal cu , calitatea lui. Exemplu: Un cadou de Q2 îţi aduce 2%, iar unul de Q5 iti aduce 5% Observaţie: Cadourile trebuie să fie primite de la alţi utilizatori, iar ele nu îţi pot aduce decât maxim 10% wellness pe zi. Cutia de wellness (Wellness Box): fiecare cutie de wellness îţi aduce 10 wellness la costul de 2 Gold. Observaţie: Nu poţi utiliza mai mult de 40 de cutii de wellness pe zi. Spital: cand dai Tratament (Heal) intr-o regiune cu spital, wellnessul îţi creşte cu 10 x Nivelul Spitalului. Observaţie: Nu te poţi vindeca într-un spital daca nu ai luptat cel puţin o dată în acea zi, iar spitalul nu poate fi folosit decât o dată pe zi. Tichete de mutare (Moving Ticket): de fiecare dată cand te muţi, folosind un ticket de calitate mare câştigi wellness în felul urmator: dacă tichetul este de calitatea 4 (Q4) câştigi 1% wellness, iar dacă tichetul este de calitatea 5 (Q5) câştigi 2% wellness.
3. Cum scade wellnessul?
de fiecare dată când te antrenezi pentru armată, pierzi 1% sănătate; de fiecare data când lupţi, pierzi 10% sănătate; în fiecare zi pierzi câte 1% sănătate, daca esti Managerul unei companii; de fiecare dată când munceşti, consumi X% wellness ( X = nivelul companiei); de fiecare dată când te muţi dacă foloseşti tichete de calitate 1 (Q1) sau 2(Q2). dacă nu ai mâncare (Food) in inventar cand se termină ziua (ora 10:00 a României), pierzi sănătate astfel:
Dacă ai sănătate între 1% şi 10%, pierzi 1% sănătate. Dacă ai sănătate între 11% şi 50%, pierzi 2% sănătate. Dacă ai sănătate între 51% şi 80%, pierzi 3% sănătate. Dacă ai sănătate între 81% şi 100%, pierzi 4% sănătate.4. Ce influenţează wellnessul?- numărul de lupte pe care poţi să le ai în fiecare zi; - productivitatea în muncă: ea creşte de X ori, unde X= 1 + (2 * sănătate / 100); - damage-ul făcut în luptă: el creşte de W ori, unde W= 1 + (sănătate + 25)/100.
Sfaturi utile dacă aveţi probleme cu sănătatea:
Lucraţi în companii de nivelul 1. (Q1); Dacă este nevoie, nu vă antrenaţi câteva zile, ca sa nu consumaţi sănătate; (aceasta varianta nu este de dorit sa o aplicati) Întrebaţi jucători mai vechi dacă pot să vă ajute cu cadouri, dar fiţi rezonabili. Verificaţi presa pentru oportunităţi de cadouri, private sau naţionale. Verificaţi presa pentru războaie de antrenament, sau de apărare, ca să puteţi să vă creşteţi sănătății folosindu-vă de spitale.
Recomandări în ceea ce priveşte spitalul: NU LUPTATI DUPA CE FOLOSITI SPITALUL. Exemplu: Ziua 1 aveti wellness-ul 50 , Veti lupta o data. Dupa folosirea spitalului sănătatea ajunge la 90. NU SE LUPTA DIN NOU in aceesi zi. Ziua 2 aveți 90 de sănătate și puteți lupta de 4 ori după care puteți folosi spitalul și veți avea sănătate 100. În două zile, ați crescut cu 50 sănătate. IMPORTANT : Nu trebuie sa va pierdeti 50 wellness pentru a obţine cei 50 wellness de la spitalul Q5. Spre exemplu daca sunteti la 40 sănătate si luptati o singura data, veti avea 30 sănătate. Aveti posibilitatea de a utiliza spitalul Q5 pentru a va creste sănătății cu 50 puncte pana la 80 sănătate. Asta inseamnă ca a doua zi a putea lupta mai mult şi productivitatea la locul de munca va creste semnificativ.
Calculatoare pentru wellness:
http://erepublik.ws/calculators/wellness
http://www.cccp-group.org/index.php?page=erep_wellnesscalc
http://www.erepmarket.co.cc/wellness.php
Lumea eRepublik este una dintre cele mai complexe simulatoare geopolitice prezente pe internet. Cu o comunitate foarte numeroasă, îți oferă ocazia de a explora, într-un mediu virtual, un mare număr de aspecte din viața reală precum cel social, politic, militar, economic, jurnalistic, etc. În acest joc oricine poate ajunge sa conteze atât timp cât își dorește acest lucru.
Ceea ce trebuie să știți din start este că prima săptămână de joc îți limitează foarte mult posibilitățile, fiind menită să te învețe doar elementele de baza ale jocului, urmând ca opțiunile tale ca jucător nou să crească odată cu nivelul tău.
Nivelul unui jucător crește în funcție de experiența acumulată de acesta, experiența fiind acumulată prin participarea la diferite acțiuni din joc. Modalitățile complete de a crește în experiență și, implicit, în nivel vor fi dezvăluite pe parcursul acestui ghid.
Ca cetățean nou, drumul tău în eRepublik începe de la nivel 1. Opțiunile tale la acest nivel sunt limitate, însa există un anumit set de pași necesari pentru a merge mai departe într-un mod optim pentru tine, acești pași fiind:
1. Uploadează un avatar! Acest pas este unul important deoarece îți personalizează contul și deoarece, la prima uploadare de avatar primești 2 puncte de experiență Avatarul poate fi uploadat accesând meniul Locațiile mele => Profil => Editează profilul
2. Găsește-ți un loc de muncă! Locul de muncă este extrem de important deoarece îți oferă resursele financiare pentru a-ți putea achiziționa cele necesare supraviețuirii în prima ta săptămână în joc, pe lângă multe alte beneficii. Pentru a găsi un loc de munca accesează meniul Piață => Piața locurilor de muncă după care selectează nivelul de abilitate corespunzător caracterului tău (în cazul în care de abia ai început să joci, acesta este 0) și domeniul în care dorești sa lucrezi ( resurse naturale, fabricație, construcții). Prima oara când te angajezi, primești 5 puncte de experienta. Atenție! - Dacă patronul nu te poate plăti - poți demisiona.
3. Muncește! De fiecare data când muncești primești 1 punct de experiența și skillul în domeniul companiei în care te-ai angajat creste. De asemenea, de fiecare dată când muncești îți primești salariul, bani de care ai nevoie pentru următorii pași. Încearcă sa lucrezi în fiecare zi deoarece este foarte important. Pentru a munci, odată ce te-ai angajat, accesează meniul Locațiile mele => Companie și apasă pe butonul „Lucrează”.
4. Antrenează-te! Puterea ta de lupta este un element foarte important al jocului. El creste prin antrenament și de fiecare data când te antrenezi primești 2 punct experiență. Pentru a te antrena accesează meniul Locațiile mele => Teren de antrenament și apasă pe butonul „Antrenament standard” sau „Antrenament & Strategie militară”.
5. Cumpără mâncare! Pentru a supraviețui trebuie sa consumi mâncare zilnic! Mâncarea poate fi cumpărată din Marketplace care poate fi accesat prin meniul Piață => Bazar. Odată accesat bazarul trebuie să selectezi produsul dorit de tine (în acest caz, mâncare), să alegi o firmă de la care să cumperi și să achiziționezi produsul. Nu ai nevoie de mâncare scumpă, așa că achiziționează cea mai ieftină mâncare pe care o gasești și încearca să te asiguri că ai tot timpul mâncare disponibilă pentru a doua zi, aceasta fiind consumată automat la schimbarea zilei.
Odată urmați cei 5 pași vei avea 9 puncte de experiență și nivel 2. Următoarele 6 zile în eRepublik s-ar putea sa para redundante deoarece numărul de lucruri pe care le poți face în mod direct sunt sa muncești, sa te antrenezi și sa te asiguri ca ai mâncare în inventar.
6. Luptă! În ziua 7, după ce ai muncit, antrenat, mâncat în fiecare zi, vei ajunge la nivel 5. Acest nivel este relevant deoarece îți oferă posibilitatea de a lupta pentru țara ta. Pentru a te antrena accesează meniul Locațiile mele => Teren de antrenament => Bătălii în care poți lupta . Dacă reușești să lupți de 4 ori vei ajunge la nivel 6 (pentru fiecare lupta primești 2 experiență), nivel la care poți începe să votezi și la care primești 5 gold.
Indatoririle congresmanilor: - sa propuna legi; - sa voteze legile propuse de presedinte sau colegii lor parlamentari.
I. ASPECTE REGLEMENTATE DE JOC
Chestiuni tehnice: - durata mandatului: o luna – din 26 a lunii curente in 26 a lunii viitoare; - fiecare congresman poate propune doar doua legi per mandat; - votarea unei legi dureaza 24 de ore de la momentul propunerii ei; - nu pot fi active doua proceduri de votare a unor legi de acelasi tip in acelasi timp; - legile se adopta prin majoritate simpla (jumatate + 1 din numarul de voturi), exceptie facand propunerea de demitere a presedintelui pentru care este nevoie a se indeplini conditia majoritatii calificate de doua treimi; - toate legile – aprobate, respinse sau in curs de votare – sunt vizibile in sectiunea Country administration.
Categorii de legi:
A. Legi pe care le pot initia congresmanii New Citizen fee - stabileste suma pe care o primeste de la stat fiecare cetatean in momentul in care se “naste”; Minimum wage - stabileste salariul minim, sub care nu poate angaja nici o firma de pe teritoriul tarii; Issue money - tipareste o anumita suma de moneda nationala din Goldul existent in trezorerie; Change taxes - modifica taxele produselor si a resurselor (taxa pe venit, taxa pe valoare adaugata, taxele de import); Donate - realizeaza donatii in bani catre cetateni, orguri si alte state; President impeachment - demite presedintele.
B. Legile pe care le poate initia doar presedintele si a caror adoptare necesita votul Congresului Buy Constructions - cumpara si instaleaza spitale in regiunile tarii; Buy Constructions - cumpara si instaleaza sisteme de aparare in regiunile tarii; Alliance / Mutual protection pact - realizeaza alierea militara cu alte state; Declare war - initiaza razboaie cu diverse tari; Propose peace - încheie pace cu diverse tari; Trading Embargoes - stabileste incheierea relatiilor comerciale cu o alta tzara; Message to new citizens - stabileste mesajul pe care urmeaza sa il primeasca fiecare nou cetatean in momentul inscrierii in joc.
II. CUTUMA ROMANEASCA - legile trebuiesc discutate intre congresmani inainte de a fi propuse; - legile care nu au link de “debate area” se resping in mod automat (se voteaza cu NU); - exceptie constituie legile de donatii catre BNR si reinnoirea MPP-urilor.
* * *
TOP “MAI BINE FĂRĂ”
Si ca sa vedeti ca nu e de gluma, iată retrospectiva “așa nu” a activitatii parlamentare a mandatului proaspat incheiat:
A. Legi “hai sa vedem ce se intampla” Legi economice nediscutate prin dezbatere publică, fara a se fi analizat scopul si efectul scontat Minimum Wage Minimum wage change from 1 RON to 1.7 RON Minimum wage change from 1 RON to 3 RON Tax change: Food Schimbare de TVA de la 5% la 2% Schimbare de TVA de le 5% la 10% Issue Money Do you agree with the proposal to issue 1130 RON for 5.65 GOLD?
B. Legi “sa ne aflam in treaba” (legi fără rost, care nu fac decat sa blocheze procesul legislativ pe ramura respectiva) Donate Do you agree to transfer 10 RON from the country accounts to Banca Nationala a Romaniei?C. Legi de tipul "donatiilor in interes personal" Donate Do you agree to transfer 30000 RON from the country accounts to Cipax Group?* * *
Partidele evita in general sa propuna candidati care au realizat in trecut astfel de actiuni. Asadar, apasati cu atentie pe butoanele țării!
0. Generalitati
Exista trei alegeri oficiale in eRepublik: Alegerile de partid - in data de 15 a fiecarei luni Alegerile parlamentare - in data de 25 a fiecarei luni Alegerile prezidentiale - in data de 5 a fiecarei luni
Cand castigi dreptul sa votezi? In alegerile de partid ai dreptul sa votezi daca esti membru al respectivului partid, iar dreptul de a te inscrie intr-un partid il castigi la 40 XP (puncte de experientza), respectiv la nivelul 7. În alegerile nationale (parlamentare si prezidentiale) ai dreptul sa votezi incepand cu atingerea nivelului 6.
Ce castigi daca votezi? Cate un punct de experientza pentru fiecare vot acordat. Poti vota de trei ori pe luna (o data in fiecare scrutin – de partid, parlamentar si prezidential) ceea ce face, ca daca esti un alegator constiincios, sa castigi un numar de 36 de puncte de experientza pe an.
Cat timp dureaza un scrutin? Fiecare exercitiu electoral este activ 24 de ore: de la ora 10:00:00 a zilei alegerilor pana la ora 09:59:59 a zilei urmatoare.
Cum ajungi la sectia de votare? - pe homepage, in ziua alegerilor apare la “Latest Events” un anuntz albastru cu “election day” - intre alegeri poti verifica istoricul rezultatelor din meniul principal: Community – Elections
Ce atribuții are un parlamentar? Dar președintele? - un parlamentar propune și voteaza legi, taxe, donatii, in timp ce presedintele, in afara de dreptul de vot asupra oricărei legi, are posibilitatea de a ataca o alta tara sau sa dea retreat unei batalii. - trebuie sa mai stiti ca nu puteti parasi tara pe perioada mandatului.
Câte locuri de parlamentari deține fiecare țară sau regiune? - Numărul total de parlamentari ce pot reprezenta o regiune va fi cuprins între 1 şi 10, în funcţie de numărul de regiuni din fiecare ţară.
I. Alegerile de partid 1. Se organizeaza in data de 15 a lunii; 2. Se alege presedintele partidului; 3. Ce castiga invingatorul: - dreptul de a selecta candidatii partidului pentru Congresul Romaniei; - dreptul de a nominaliza candidatul prezidential al partidului (se poate si autopropune); - dreptul de a utiliza banii partidului pentru campanii publicitare prin ads-uri erepublik. - 20 de puncte de experientza.
II. Alegerile parlamentare 1. Se organizeaza in data de 25 a lunii; 2. Se aleg congresmanii tarii; 3. Ce castiga invingatorii: - dreptul de a propune si de a vota legile tarii; - o medalie de congressman; - 5 GOLD; - 20 puncte de experientza.
III. Alegerile prezidentiale 1. Se organizeaza in data de 5 a lunii; 2. Se alege presedintele tarii; 3. Ce castiga invingatorul: - dreptul de a propune si de a vota legile tarii; - dreptul de a initia razboiaie si de a incheia pace cu alte tari; - dreptul de a ataca regiuni si de a da retreat in luptele deja deschise; - o medalie de presedinte de tzara; - 5 GOLD; - 50 puncte de experientza.
* * *
Dupa cum vedeti, presedintele tarii are cea mai mare putere politica in joc, dar nici el nu poate sa adopte legi daca nu este sustinut in demers de majoritatea congresmanilor.
In plus, pe langa adoptarea TUTUROR legilor tarii, congresmanii pot sa propuna si sa voteze demiterea presedintelui, deci nu neglijati nici votul din alegerile parlamentare.
Presedintii partidelor sunt insa cei care aproba candidaturile atat a congresmanilor cat si a viitorilor presedinti de tzara, deci luati-va in serios si rolul de membru de partid si votati un presedinte de partid responsabil!
Modul economic în acest joc se bazează pe indicativi economici, taxe și impozite.
Voi incepe cu taxele pentru ca ele sunt cele ce ne ard la buzunar:
Taxă venituri (Income tax): reprezinta impozitul pe venit, aici intră atât venitul realizat în urma unei activități economice (profit) cât și venitul obținut în urma munci depuse în vedere obținerii unui salariu. Cu alte cuvinte reprezintă: impozitul pe profit și pe salariu.
Taxă importuri (Export tax): după cum îi spune și numele este o taxă care se aplică tuturor produselor importate. Mai pe înțelesul tuturor atunci când cumperi un produs de la o firma străină, care vinde pe piața românească prin intermediul licenței de export, o parte din prețul plătit de noi se duce sub forma de impozit la stat.
TVA (VAT): O taxă plătită de fiecare dată când ceva este achiziţionat de pe piaţă și este echivalentul TVA-ului din RL care s-ar traduce ca “taxă pe valoare adaugată”. Piața materiilor prime (raw materials) nu se afla sub incidenta acestei taxe.
Aceste taxe sunt schimbate de către Parlament prin vot în funcție de necesitățile economice. Ex: Să presupunem ca am avea o regiune high iron în țară. Asta ar necesita creșterea taxei de import la aceasta materie prima pentru a stimula și incuraja folosirea resurselor proprii. Mai exact creșterea taxei ar genera creșterea investițiilor în firmele de iron, firme ce vor plăti taxe și salarii, deci vor aduce bani mai mulți la buget.
PIB (GDP): reprezintă totalitatea taxelor colectate în bugetul României în ultimele 30 de zile. El se calculează după următoarea formulă: PIB = C + G + L + V C: (Cost de pornirea unei afaceri) × (numărul de firme create) G: Gold total investit de întreprinzători în ţara (upgrade companii); L: (pret de a cumpăra o licență) × (numărul licențe achiziționate) V: valoarea totală a vânzărilor realizate de companiile din țară pentru piaţa internă şi cea externă (V = valoarea vânzărilor × CSR). CSR (RER): reprezinta Cursul de schimb recomandat pentru schimbarea unei monede cu o alta. Acesta se calculelează după formula: 1 = CMP × 50 CMP = costul mediu de producţie din ultimele 7 zile, sau media tuturor costurilor de producţie pe fiecare tranzacţie.
Rata șomajului (RS): este un alt indicativ economic. Ea se calculeaza pe ultimile 30 de zile si are urmatoarea formula: RS = (A – E – EM) ÷ A A: numărul de cetăţeni activi E: numărul de angajaţi; EM: numărul de antreprenori
Importuri lunare (IL) reprezintă importurile realizate într-o țară în ultimele 30 de zile: IL = V ÷ CSR CSR: curs de schimb recomandat V: vânzările de bunuri din ţara x în y.
Inflaţia economică (IE). Este valabilă doar pe ultimele 7 zile și se calculează după următoarea formulă: IE = (CMP1 ÷ CMP2 – 1) × 100 CMP1: costul mediu de producţie, în ultimele şapte zile. CMP2 *: costul mediu de producţie, în ultimele 8 – 14 zile.
Acest articol a fost scris cu scopul de a te ghida prin interfața unui manager și de asemenea de a-ți oferi sfaturi esențiale în domeniul managementului. Înainte să te decizi să faci pasul cel mare și de a intra în lumea afacerilor trebuie să iei în considerare următoarele lucruri :
a ) Îți va trebui un plan de afaceri, trebuie să ai în vedere câți bani ai la dispoziție pentru investiții, țara în care îți vei desfășura activitatea și industria în care vei activa.
b ) Va trebui să aloci mai mult timp jocului. Un manager trebuie să își dedice mai mult timp pentru job, el trebuie constant să se ocupe de stocul de produse, stocul de materii prime, unde este cazul, și de angajații săi.
c ) Și nu în ultimul rând riscul. Dacă vrei să devi un manager trebuie să îți asumi riscul că afacerea pornită de tine sa nu meargă. Acest lucru se poate întâmpla datorită lipsei unui bun plan de acțiune și lipsa unei strategii de afaceri, nu ai calculat bine cât te vor costa salariile, materia primă și care vor fi veniturile tale. Aici pot intra și riscurile externe, unde tu ai făcut tot ce trebuia pentru o afacere de succes, dar datorita mediului politic intern și extern regiunea în care ți-ai deschis tu firma să fie anexată de o alta țară, modificând total variabilele cu care tu ți-ai făcut planul de afaceri.
Cum sa încep ?
1. Pentru început o să ai nevoie de un anumit nivel al personajului tău pentru a-ți începe cariera de manager, aici ai două posibilități :
2. Al doilea lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este sa iti poti permite investitia, tu ai nevoie de o anumita suma de bani pentru a iti crea intreprinderea. Aici ai de ales intre a iti crea singur firma contravaloarea sumei de 20 Gold sau sa o cumperi de pe piata. Este recomandat sa verifici ofertele de pe piata, pentru a verifica daca un alt manager vinde la un pret mai redus in aceiasi zona si industrie conform planului tau de afaceri. De asemenea trebuie sa ai in vedere ca o sa ai nevoie de fonduri necesare in moneda de baza corespunzatoare zonei in care iti vei deschide tu firma, pentru plata salariilor si a materiilor prime, daca este cazul. Pentru siguranta ar trebui sa ai alocat fondului de salarii un minim de 10 Gold si inca un minim de 5 Gold pentru materie prima (firma pe manufacturing sau construction).
3. Ai de ales industria in care vei activa. Pentru acest lucru trebuie sa verifici preturile materiilor prime si valoarea salariilor, ambele calculate in Gold. Trebuie sa ai grija sa obtii un raport pozitiv intre veniturile tale si eventualele cheltuieli cu salariile si materiile prime.
Exista 5 ramuri ale industriei in eRepublik :
Industria alimentara : Firmele specializate in aceastra indrustie au de ales intre producerea PÂINE si GRÂU (materie prima pentru pâine). Calitatea produsului influenteaza productivitatea, si implicit pretul produsului finit.
Industria armelor: Industria armelor este una din cele mai importante industrii din eRepublik. Sta la baza fiecarei tari cu o putere militara ridicata. Ramulrile acesteia sunt ARME si FIER (materie prima).
Industria cadourilor: O alta industrie, nu la fel de populara ca cele anterioare dar destul de importanta o reprezinta industria cadourilor. Aici se disting ramurile CADOURI si DIAMANTE (materie prima). Cadourile ajuta la cresterea sănătății .
Industria imobiliara: Aceasta industrie ofera cetatenilor din joc posibilitatea cumpararii unei locuinte. Casa ajuta la cresterea wellnessului si este direct proportionala cu calitatea acesteia, casa NU inlocuieste PÂINEA, aceasta trebuind cumparată zilnic. CASE si LEMN sunt cele 2 subramuri ale acestei industrii. Muncitorii care produc case trebuie sa aiba skill in CONSTRUCȚII, nu manufactură.
Industria transporturilor: Cu ajutorul acestei industrii poti sa iti schimbi rezidenta, prin folosirea unui BILET DE AVION, pentru producerea caruia se consuma PETROL, industria complementara BILETELOR DE AVION. Trebuie avut in vedere ca se folosesc foarte multe BILETE DE AVION in preajma alegerilor lunare.
4. Acum ca te-ai decis in ce industrie vrei sa activezi trebuie sa prospectezi piata si sa verifici exact unde preturile bunurilor tale valoreaza cat mai mult in raport cu costurile salariale si de aprovizionare. Producatorii de produse finite trebuie sa aibe in vedere unde este nevoie cel mai mult de produsele lor, ca acestea sa valoreze cat mai mult pentru obtinerea unui randament financiar cat mai mare. Ai de asemenea oportunitatea de a achizitiona licente (COST 20 Gold) catre alte state unde iti poti vinde marfa produsa. Trebuie sa ai grija ca statul in care vrei sa sa iti desfaci marfa sa nu aibe o taxa de import prea mare si sa fie indeajuns de rentabil pentru investitia pe care o vei face prin cumpararea unei licente de export.
5. PRIMUL ANGAJAT. Trebuie sa prospectezi piata muncii si sa verifici cu cat se platesc muncitorii pe partea de extractie/productie. De aceea vei avea nevoie sa compari valoarea salariilor in raport cu nivelul skillului si sa gasesti pe piata un raport cat mai rentabil pentru afacerea ta. De asemenea incearca sa iti motivezi angajatii sa lucreze cu SĂNĂTATE cat mai ridicat pentru o productivitate cat mai mare. SĂNĂTATEA influenteaza in mod direct productivitatea muncii. Pentru o productivitate maxima o sa ai nevoie de 10 angajati sau 20 in functie de ramura aleasa, orice alt numar de angajati nu aduce randament maximal, deci va trebui sa depui efort pentru a mentine constant un numar de 10/20 angajati la firma ta.
6. Vanzarea. Tot ceea ce produci trebuie vandut. Pentru a face acest lucru in prealabil se consulta MARKETPLACE ramura aferenta produselor tale. Trebuie avut in vedere in stabilirea pretului si TVA , taxa care se duce la stat. Pentru a avea succes pretul de vanzare TREBUIE sa acopere TOATE COSTURILE.
7. Calitatea companiei. (Numarul de stele al produsului) Aceasta influentea in mod direct pretul produsului finit. De stiu ca upgradarea la un nivel superior costa gold. Prin infiintare compania are un nivel minimal (1), pentru trecerea la nivelul 2 se plateste 20 gold, pentru nivelul 3 50gold, pentru 4 100 gold, respectiv 200gold pentru ultimul nivel. Downgrade-ul (scaderea nivelului) returneaza jumatate din suma investita pentru crestere.
8. Foarte important pentru companiile din LAND. Acestea trebuiesc plasate in zone cu resurse HIGH, in cel mai rau caz MEDIUM. NICIODATA sa nu creezi companie din domeniul land intr-o zona fara resurse a domeniului de activitate.
9. Companiile se impart in 3 mari categorii : Manufacturing (FOOD,GIFT,WEAPON si MOVING TICKETS), Land/raw materials (GRAIN,DIAMONDS,IRON, OIL si WOOD), Constructions (HOUSE,DEFENSE SYSTEM si HOSPITAL). Acestea reprezinta si skill-urile viitorilor angajati.
10. Daca regiunea in care ai compania e cucerita de o alta tara, licenta pentru tara respectiva (devenita posesoarea regiunii acum) costa doar 5 gold. Lucru avantajos in regiunile care-si schimba proprietarii des, deasemenea iti pastrezi angajatii si acestia vor lucra si vor fi platiti in moneda stabilita la angajare.
11. Fiti atenti la aliantele si situatia politica/economica a tarilor pentru care vreti sa cumparati licente. O tara nu are resurse, cucereste o regiune cu resurse si imediat va creste taxele de import. Trebuie asumate riscuri mari atunci cand luati licente.
12. Pe o piata de resurse matura pur si simplu nu se poate concura cu firmele de calitate mare. O firma de q1 e o investitie proasta, in orice ramura de raw. Piata matura – grau Romania. Piata imatura/nedezvoltata – iron Romania. Care poate deveni saturata daca, de exemplu, am recuceri Podolia.
13. Pentru o mai usoara administrare se pot folosi urmatoarele TOOLS-uri
http://www.egobba.de/company.htm
http://ereptools.pl/ http://erepublik.ws/ http://www.aviecreative.com/egovernment/
Nu de putine ori a trebuit sa explic “mura in gura” cum se lupta in acest joc, fapt pentru care vin cu acest tutorial ilustrat, sper sa fie folositor.
Primul lucru care trebuie sa il stii este ca nu poti lupta daca nu ai facut level 5 si ca fiecare lupta in parte scade wellness-ul cu 10 puncte.De asemenea trebuie stiut faptul ca spitalul nu poate fi folosit decat dupa ce ai luptat cel putin odata.
1. Comunicare joca un rol esential in castigarea sau pierderea unei batalii, cu alte cuvinte este imperios necesar ca in clipa in care va logati sa consultati ordinele primite de la Ministerul Apararii sau seful statului. Ordinele apar mereu in ziarul Ministerului Apararii, in ziarul Presedintelui sau prin intermediul unui script pe pagina principala, de aceea este obligatoriu sa dati subscribe (1) la ziarele acestora si sa instalati scriptul pentru ordine. Ordinele sunt insotite de un link (2) ce duce direct pe campul de lupta.
Un alt loc unde puteti gasi ordine este in shout-urile date de Minsterul Apararii, iar pentru a le primi trebuie sa il adaugati la friends. Foarte mare atentie, exista inamici care dezinformeaza, asa ca este bine sa verificati de doua ori informatiile primite.
http://www.erepublik.com/en/newspaper/ministerul-apararii-185153/1
http://www.erepublik.com/en/newspaper/etimpul-liberal-177248/1
Daca alegeti sa va instalati scriptul il gasiti la urmatoare adresa: http://www.erepublik.com/en/article/cum-sa-ne-informam-mai-bine–814038/1/20 iar pagina vostra principala va arata asa:
2. Odata ce ne-am informat putem merge la lupta, dar nu inainte de a ne procura arme. E bine sa lupti cu arme pentru ca ele iti cresc damageul semnificativ. De exemplu fara arma primesti un handicap de -50%, iar cu cea mai slaba arma deja primesti bonus de 20%, aproape iti dublezi damageul. Armele le cumperi de Marketplace -> Select -> Weapon
Ai grija, de obicei, in ordinele oficiale ti se spune cu ce fel de arme sa lupti. Daca se spune : Luptati economic! insemna ca e bine sa lupti fara arma, doar pentru a iti imbunatati wellness-ul, lupta nefiind importanta. Daca se spune Luptati cu q1! E clar, trebuie folosite arme de nivel mic. Fiecare lupta consuma o arma deci, daca vrem sa luptam de 5, ar fi bine sa cumparam 5 arme.
3. Acum ca avem arme suntem gata de lupta. Ca sa ajungem pe campul de lupta ori apasam pe link-ul dat de minister (cazul nostru) in articolul cu ordine, ori mergem pe pagina principala unde sunt insirate ultimile evenimente, ca de exemplu:
Apasati pe eveniment si veti ajunge urmatorea pagina:
Apasati “Go to battlefield” si veti ajunge pe campul de lupta.
4. Lupta propiuzisa se da apasand butonul “fight”. Pentru fiecare apasare pierdeti 10 wellness si 1 arma indiferent de calitatea ei. Daca aveti peste 90 wellness puteti lupta maxim de cinci ori. Daca sunteti level 5 si aveti wellness-ul putin peste 40 veti lupta o singura data.
In cazul in care vorbim despre un razboi de rezistenta (RW)avem urmatoarele comenzi: VERDE -Aparator, ROSU -Atacator. In astfle de situatii articolul cu ordine devine crucial pentru ca exista riscul sa lupti de partea inamicului, decat sa lupti aiurea mai bine nu lupti deloc in speranta ca pana la finalul luptei vei afla de partea cui trebuie sa lupti.
Mare atentie, exista situatii cand vi se va cere sa luptati pentru eliberarea regiuni, apasand pe butonul rosu. Lupati cum vi se cere, inseamana ca din punct de vedere tactic suntem avantajati daca eliberam acea regiune.
5. Ai terminat de luptat pe ziua de azi inseamna ca a venit momentul sa mergi la spital sa iti refaci wellness-ul. Sper din tot sufletul ca esti intr-o regiune cu spital q5. Spre norocul nostru in clipa de fata toate regiunile noastre originare au spitale q5, insa in situatia cand va mutati intr-o tara noua sau o regiunea nou cucerita verificati existenta spitalului. Cum ajungi la spital? Apasan
Dupa cum spuneam nu este indicat sa luptati sub limita de 40% wellness, vei avea un wellness sub 90 dupa folosirea spitalului, dn care rezulta o productivitate scazuta, ce va atrage dupa sine pierderi la firma la care lucrezi si automat mai putin bani la visteria statului. Apasati butonul de jos pe care scrie back to battlefield si veti ajunge pe pagina campului de lupta. De data aceasta deasupra butonului fight aveti o noua optiune: Hospital
Apasati pe acea optiune si veti ajunge pe pagina cu spitalul
acum dati heal si veti ajunge la peste 90% wellness.
Felicitari, ai trecut de prima lupta!
Observatii:
- in cazul in care sunteti level 5 veti da o singura lupta, apoi veti merge la spital, a doua zi puteti da 4 lupte si apoi iar la spital, stfel veti ajunge la peste 90 wellness;
- nu luptati decat o singura data in zi si maxim 5 lupte;
- nu puteti folosi spitalul decat o singura data pe zi;
- o lupta indiferent de natura ei dureaza 24 de ore. exista si exceptii daca se da retreat iniante de limita sau la finalul celor 24 de ore lupta este indecisa;
- orice caramida pusa de voi valoreaza enorm in economia jocului, am vazut lupte castigate sau pierdute la cateva sute de caramizi, in conditiile in care avem soldati care dau jos sau pun pe zid dintr-o singura lovitura peste 300 de caramizi.
- Este recomandat sa va inrolati intr-una din unitatile militare, Garda Nationala este unitatea potrivita pentru jucatorii nou intrati.
- pe pagina armatei veti gasi indrumari catre toate unitatile militare.