Dezvoltare durabila

Favicon Dezvoltare durabila

Este un blog in care voi scrie pentru inceput despre ce este cînepa, şi importanţa ei pentru economie şi dezvoltarea durabilă

RSS posts

Comentează

Dezvoltare durabilă

Dezvoltarea economică durabilă reprezintă acea formă de dezvoltare economică în cadrul căreia se urmăreşte ca satisfacerea cerinţelor prezente, de consum, să nu compromită sau să prejudicieze pe cele ale generaţiilor viitoare.

Preocupările tot mai accentuate privind dezvoltarea economică durabilă sau viabilă, la nivelul fiecărei ţări şi la scară mondială, sunt legate de un complex de probleme cu care se confruntă, în prezent omenirea, şi anume: sărăcia în mijlocul belşugului; degradarea mediului înconjurător, extinderea necontrolată a urbanizării; nesiguranţa ocupării unui loc de muncă; înstrăinarea tineretului; înlăturarea valorilor tradiţionale; inflaţia, şomajul, crize monetare, economice şi geografice etc.

Conceptul de dezvoltare durabilă exprimă procesul de lărgire a posibilităţilor prin care generaţiile prezente şi viitoare îşi pot manifesta pe deplin opţiunile în orice domeniu – economic, social, cultural sau politic, omul fiind aşezat în centrul acţiunii destinate dezvoltării.

Dezvoltare economică durabilă presupune existenţa unor condiţii economice , culturale şi de mediu favorabile. Dacă din perspectiva istorică, condiţiile economice au avut un rol covârşitor în evoluţia speciei umane, celelalte condiţii nu mai pot fi, astăzi, ignorate, componenta economică reprezentând, însă factorul esenţial al dezvoltării.

In Raportul Brundland, intitulat „Viitorul nostru comun” elaborat de Comisia Mondială Independentă pentru Mediu şi Dezvoltare, prezentat la Conferinţa Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro, din iunie 1992, dezvoltarea economică durabilă este concepută în viziunea reconcilierii dintre om şi natură în sensul stabilirii unui nou parteneriat între cele doua entităţi, a echilibrului şi armoniei dintre ele, „pe o noua cale de dezvoltare, care să susţină progresul uman nu numai în câteva locuri şi pentru cîţiva ani, ci pentru întreaga planetă şi pentru un viitor mai îndelungat”.

De ce cânepa?

O altă materie primă de mare interes este uleiul, derivat din seminţe, fără exagerare, un produs de o calitate extraordinară. Bogat în grăsimi nesaturate, este similar în compoziţie uleiului de balenă, care din fericire nu se mai comercializează, dar din care se fabricau produse cosmetice deosebite. Aceeaşi calitate înaltă poate fi obţinută cu ulei de cânepă. Acelaşi ulei este, de asemenea, foarte interesant pentru proprietăţile sale dietetice: se deteriorează uşor şi trebuie să fie consumat în cel mult câteva luni, dar este considerat mai bun decât uleiul de peşte pentru menţinerea în condiţii bune a sistemului cardiovascular.

De ce cânepa?

Cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate, iar din fibrele ei s-au produs textile şi frînghie. Dar care este sensul de a repropune astăzi această plantă, cînd deja dispunem de o mare cantitate de produse industriale de orice tip?

Pentru unii întoarcerea cânepii este o modalitate de a păstra un pic din cultura materială şi tradiţiile trecutului şi să nu uităm în întregime modul în care umanitatea a trăit timp de mai multe secole înainte de epoca de bunăstare.

Dar astăzi sunt multe alte motive întemeiate care justifică reîntoarcerea acestei plante pe câmpurile noastre de la sate.

Faptul este că, cânepa în afară de tradiţionala fibră textilă, ne poate oferi multe alte materii prime valoroase; pe lîngă aceasta e foarte productivă, îmbunătăţeşte calitatea solului şi ne salvează de pesticide şi erbicide.

Din cânepă pot fi obţinute: fibră pentru produse textile şi industriale, lemn bogat în celuloză, şi apoi, din seminţe, proteine cu valoare biologică ridicată, precum şi un ulei cu proprietăţi unice.

Din fibră şi lemn pot fi fabricate produse tradiţionale ca ţesuturi şi hârtie, dar, de asemenea, materiale plastice din celuloză care pot  fi prelucrate ca lemnul.

Un salut călduros tuturor!

Sunt începător în blogosfera noastră, dar am speranţe mari în ceea ce priveşte promovarea unor produse care ar contribui la o dezvoltare durabila a … nuştiu… comunităţii, economiei, ceea ce vreţi.

Pentru început aş vrea sa scriu o serie de articole despre cînepă. Nu am fumat niciodată aceasta plantă, dar am auzit multe lucruri despre ea. Oricum consider că deţin puţine informaţii aşa că pentru a scrie mă voi documenta din mai multe surse pe parcurs.

Hello world!

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!