BPR Ungheni's Blog

Favicon BPR Ungheni's Blog

Fara Descriere

RSS posts

Comentează

O tânără și-a lansat prima ei carte la biblioteca din Ungheni

Patricia Mușchei, o tânără din satul Măcărești, dar care studiază în Marea Britanie, și-a lansat recent primul volum de poezii – „Din suflet pentru un suflet”, la Biblioteca raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni.

Pentru Patricia, acest volum reprezintă o parte din sine — o colecție de versuri care surprinde evoluția sa interioară și artistică. Deși parcursul nu a fost unul simplu, susținerea celor dragi i-a oferit inspirația și determinarea necesare pentru a transforma aceste trăiri în poezie. Mama ei, căreia îi sunt dedicate cele mai multe versuri, a jucat un rol central în acest proces, inspirând-o să scrie adesea noaptea, în momente de dor profund. „Datorită mamei și sentimentelor puternice, am început să scriu nopți întregi. Astfel am descoperit poetul din mine. Deși a fost un drum dificil, susținerea celor din jur a făcut ca această carte să devină realitate”, a povestit Patricia.

Mama Patriciei, Mariana Mușchei, a împărtășit cu emoție amintiri despre fiica sa, alături de învățătoarea acesteia din clasele primare, Maria Antoniuc, care a mărturisit: „Patricia m-a impresionat prin profunzimea cuvintelor sale. Să așterni pe hârtie ceea ce simți nu este deloc ușor. Cred cu tărie că aceasta este doar prima dintr-o serie de realizări.”

Patricia a promis că nu se va opri aici și va continua să scrie versuri.

Momentul a fost îmbogățit de ansamblurile folclorice „Crăițele” și „Prutenii” din Măcărești, care au adus un dar muzical, completând atmosfera de sărbătoare.

Nocturna bibliotecii la Ungheni: „Noaptea detectivilor de carte”

Vineri, 27 septembrie, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Nocturnii Bibliotecilor, sub tema „Noaptea detectivilor de carte.” Evenimentul a adus laolaltă misterul, detectivii, indicii și amprentele, oferind participanților o experiență interactivă în lumea romanelor polițiste.

Copiii de la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” au ilustrat scene din cărți, iar Anzor, un câine specializat în detectarea explozibililor, din cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră, a reușit să capteze atenția tuturor, mai ales a celor mici, care au avut ocazia să interacționeze cu el. Participanții au luat parte la o vânătoare de comori și au învățat să-și analizeze amprentele, sub îndrumarea Dianei Doroftei, revenită din SUA, unde studiase cursul opțional – criminologia.

A fost o seară distractivă, alături de cei mai bravi utilizatori ai bibliotecii.

Evenimentul cultural anual de activare nocturnă a bibliotecilor este inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și are drept scop facilitarea accesului comunității la resursele bibliotecilor într-un mod interactiv și inedit, stimulând creativitatea, dialogul intercultural și participarea activă la viața culturală și educativă.

Un reportaj foto puteți vedea pe pagina de Facebook a Bibliotecii Ungheni.

„Europa: investigații de vacanță la bibliotecă” – un program menit să susțină valorile europene

Una din prioritățile bibliotecilor publice este susținerea obiectivelor și valorilor europene. Astfel, pentru ca aceasta prioritate să rămână a fi cunoscută doar printre bibliotecari, dar și beneficiari, bibliotecile publice sătești din raionul Ungheni, alături de BPR „Dimitrie Cantemir”, s-au alăturat Programului estival  „Europa: investigații de vacanță la bibliotecă”.

Scopul progrmului este stimularea interesului copiilor pentru lectură, descoperirea culturilor europene și dezvoltarea abilităților de cercetare.

Timp de două săptămâni, participanții la tabere vor descoperi 10 țări europene, tradițiile și cultura de acolo, bucatele tradiționale, scriitorii preferați, etc. „Noi ne axăm pe beneficiari de 6 – 12 ani, pentru că ei sunt cei mai activi utilizatori ai bibliotecilor și cei mai de seamă promotori. Menționăm că în cadrul acestor tabere vor participa și copii din diasporă, iar ei vor povesti detalii despre țara în care trăiesc la moment”, spune Aliona Manciu, șef serviciu la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”.

După un plan bine definit, bibliotecarele din raionul Ungheni s-au angajat ca pe perioada verii să organizeze taberele de vară, să promoveze cultura și tradițiile țărilor europene.

Potrivit Alionei Manciu, la final de program se va face o totalizare a celor mai studiate țări europene și numărul copiilor implicați în program, ca în luna august, la bibliotecă să se organizeze și o activitate de încheiere, unde vor participa toții acești copii.     

O nouă ediție a Concursului literar „La izvoarele înțelepciunii” s-a desfășurat la biblioteca din Ungheni

Cea de a 34-a ediție a Concursului literar „La izvoarele înțelepciunii” s-a desfășurat pe 15 mai la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”. Acesta este organizat, tradițional, de către Direcția Educație Ungheni, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” și Secția Cultură Ungheni.

Sursa foto: Direcția Educație Ungheni

Ediția din acest an a fost dedicată poetului Vasile Romanciuc.

Au participat 23 elevi din 14 instituții școlare, care au demonstrat cunoștințe aprofundate despre viața și creația poetului.

Astfel, la etapa națională a concursului ne vor reprezenta Lidia Condrațcaia și Mădălina Țugulea, eleve în clasa a XI-a la L.T.,,Vasile Alecsandri”, mun. Ungheni. Locul II a fost obținut de Nicon Jomir din Petrești, iar locul III a fost ocupat de Daniela Gorcenco, elevă la L.T. ,,Alexei Mateevici”, Pîrlița și Emanuela Nistiriuc, elevă la L.T. ,,Mihai Eminescu“, mun. Ungheni. Mențiuni au primit Delia Crăciunel, elevă la L.T. Sculeni, Evelina Covalschi, elevă la L.T. ,,Gheorghe Asachi”, mun. Ungheni, Emilia Stepan de la Gimnaziul ,,Dimitrie Cantemir”, or. Cornești, Andreea Mușet și Victoria Cibotaru, eleve la L.T. ,,Alexandr Pușkin”.

De menționat că, Concursul Național „La izvoarele Înțelepciunii” se desfășoară în patru etape:

I – fеbruаriе – martie 2024 (etapa lосаlă)II – l aprilie – 15 mai 2024 (etapa rаiоnală)III – 25 mai, 2024 (etapa rерublicană)IV – 6 iulie 2024 (etapa finală, care se desfășoară al Iași)

Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte

Anual, pe 23 aprilie, este marcată Ziua Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor. Cu acest prilej, la Biblioteca publică raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni a avut loc un eveniment deosebit, dedicat, în exclusivitate, tuturor bibliotecarilor din raion.

Evenimentul a debutat cu conferința profesională ”Rolul Bibliotecilor în Dezvoltarea Competențelor Europene”. Aici au fost puse în discuție mai multe teme strict necesare bibliotecarilor în activitatea de zi cu zi, precum: Cultura informației și competența europeana de a învăța să înveți. Rolul bibliotecilor; Competențele unui formator –bibliotecar european; Rolul bibliotecarului în societatea europeană occidentală, etc.

Cei mai activi bibliotecari, care au înregistrat succese remercabile pe parcursul anului 2023, s-au ales cu diplome din partea Consiliului Raional Ungheni și Secției Cultură și Turism Ungheni.

Cu mesaje de felicitare a venit Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Elena Pintilei, președinta ABRM, dar și Dorina Gîrbea, vicepreședinta raionului Ungheni.

Ulterior, s-a desfășurat Gala premiilor „Ex Libris”, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, unde Biblioteca Publică Raională și-a desemnat cei mai buni promotori, susținători și parteneri. Așadar, 12 persoane din diverse domenii precum cultură, învățământ, mass-media și desigur bibliotecari s-au ales cu testimoniu, dar și cu un premiu special.

Astfel, cu primiile EX Libris s-au ales:

Galina Uscatu – primara comunei Negurenii VechiNelea Lupu – șefa Centrului de Reabilitare și Integrarare Socială a Bătrînilor din mun. UngheniGabriela Boxan – reporter PP Expresul Marin Zazuleac – reporter PP UnghiulTatiana Babin – specialist principal secția Cultură și Turism UngheniDoina Rusu – profesoară la Colegiul de MedicinăDaniela Busuioc – profesoară la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”Diana Ciocîrlan – învățătoare, LT „MIhai Eminescu”, mun. UngheniEcaterina Maler – bibliotecară, BP HristoforovcaIrina Osovschi – șefa Bibliotecii CopiiNatalia Boghean – șef oficiu, BPR „Dimitrie Cantemir”Valentina Dîrzu – bibliotecară principală BP Bușila

Evenimentul a culminat cu o întâlnire de suflet cu poetul Constantin Dragomir.

„Cuconada. Femeia și arta” – la bibliotecă

Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, a găzduit, la început de martie, un eveniment deosebit – „Cuconada. Femeia și arta”, unde s-a discutat despre evoluția femeii în cultură (muzică, pictură, artă, s.a). Acesta a avut loc în cadrul amplului eveniment – Festival feminist, ajuns la a X-a edițe.

NOTĂ: Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Feminist este dedicată fenomenului violenței sexuale.

Acest eveniment a adunat la un loc femei hotărâte să exploreze și să celebreze contribuțiile remarcabile ale altor femei care au marcat istoria prin realizările lor.

Participantele s-au strâns într-o atmosferă plină de entuziasm și curiozitate. Prezentările susținute de vorbitoare pasionate, Aliona Manciu, Cristina Turcu și Tatiana Nazîru, au adus în prim plan poveștile captivante ale unor femei remarcabile care, cu determinare și inteligență, au deschis drumuri în domenii dominate tradițional de bărbați.

Prezentările au ilustrat modul în care aceste femei au depășit stereotipurile de gen, au luptat pentru drepturile lor și au schimbat cursul istoriei prin contribuțiile lor semnificative.

La finalul evenimentului, participantele s-au implicat și într-o activitate creativă – pictarea torbelor eco. Această parte a evenimentului a oferit oportunitatea de a împărtăși discuții informale, idei și experiențe, consolidând astfel legăturile între femeile din comunitate.

Organizatorii au exprimat bucuria de a vedea un asemenea interes și participare și au subliniat importanța continuării dialogului despre rolul femeilor în diverse domenii. „Cuconada” a demonstrat că fiecare femeie are o poveste de spus și că, prin cunoaștere și colaborare, potrivită cu activități creative, comunitatea poate sărbători diversitatea și contribuțiile semnificative ale fiecărei femei.

Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi

Biblioteca Publică Negurenii Vechi, a fost vizitată, recent, de ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Și asta pentru că, bibliotecara Inga Melenciuc s-a implicat în activitatea ,,Biblioteca de sub brad”, la invitația deputatului unghenean, Ion Poia.

Astfel, ministrul Culturii a donat bibliotecii un lot de literatură artistică. La activitate au fost prezenți copiii din localitate, cadre didactice, angajații culturii. Subiectul activității a fost „Rolul bibliotecii în educația societății „. La rându-i, Sergiu Prodan i-a îndemnat pe copii să citească cât mai mult pentru a putea crește o generație cultă.

„Am vorbit cu elevii despre cărți, lecturi, valori și alegeri potrivite la timpul potrivit. În dar instituției am adus o parte din cărțile care s-au colectat în cadrul campaniei Guvernul Republicii Moldova „Biblioteca de sub brad”, din decembrie.

Am un respect deosebit și aduc sincere mulțumiri bibliotecarelor, dar și Autorității Publice Locale pentru faptul că alimentează dragostea și pasiunea pentru lectură și informare corectă, din surse sigure. Pe copiii din Negureni, dar și pe cei din întreaga țară, îi îndemn să citească, pentru că este vârsta când au cel mai mult timp pentru această activitate”, a scris dânsul pe rețele.

În cadrul întâlnirii, demnitarul a promis copiilor că va completa colecția bibliotecii cu literatură artistică în limba engleză, care astăzi este o limbă foarte solicitată și necesară de a fi cunoscută.

Ziua Națională a Lecturii a fost marcată la bibliotecă

Ziua de 14 februarie a fost una deosebită. Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni a marcat Ziua Națională a Lecturii și a comemorat marele poet Grigore Vieru. Evenimentul a reunit un public variat, cu interese diverse, sub umbrela comună a dragostei pentru lectură.

Campania „Hai cu toții la LECTURĂ, să fim o țară cu cultură” pare să fi avut un impact pozitiv, iar Maratonul preferințelor de lectură este o idee inovatoare. Invitarea a 10 persoane din diferite domenii de activitate pentru a încuraja cititorii și a dona cărți bibliotecii adaugă un element interactiv și participativ. Scopul de a combate stereotipurile legate de citit, arătând că lectura nu este rezervată doar bibliotecarilor și profesorilor, este demn de laudă. Aceasta poate contribui la diversificarea interesului pentru lectură în rândul comunității, arătând că oricine poate fi un promotor al culturii și cunoașterii.

Participarea lui Sorin Bădulescu, consul al Biroului Consular din Ungheni, a adus o notă de importanță evenimentului, iar îndemnul său către tineri de a profita de perioada școlară pentru a citi și învăța este cu siguranță o inspirație.

Eforturile Bibliotecii Raionale „Dimitrie Cantemir” de a aduce lectura mai aproape de comunitate și de a stimula interesul pentru carte sunt de admirat, iar astfel de inițiative pot avea un impact semnificativ în promovarea culturii și educației în regiune.

La final, cu toții au fost de părerea că lectura nu este doar o activitate de agrement, ci o forță fundamentală în dezvoltarea personală și culturală. Este un mijloc prin care ne îmbogățim cunoștințele, îmbunătățim abilitățile, dezvoltăm empatia și explorăm întinderile infinitului univers al gândirii umane. Fiecare pagină citită este o călătorie către o versiune mai bogată și mai înțeleaptă a sinelui nostru.

Tatiana Babin în „Oameni de lîngă noi”

Pe 15 ianuarie, a fost sărbătorită Ziua Culturii. Cu acest prilej, Tatiana Babin, a fost protagonista activității organizate de Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, în cadrul servicului de bibliotecă „Oameni de lângă noi”.

Tatiana Babin lucrează la Secția Cultură și Turism de 17 ani. Ea este mereu apreciată de către colegi pentru spiritul său de observație, energia debordantă și creativitatea de care dă dovadă. De 10 ani este și regizoarea teatrului „Vlădenii”, din satul Pîrlița, care în luna martie urmează să împlinească 30 de ani de la fondare. A fost o perioadă plecată în Belgia, dar nu a putut sta departe nici acolo de ceea ce înseamnă cultură, realizând și acolo spectacole pentru copiii din diasporă.

Nu regretă nici pentru o clipă de drumul pe care și l-a ales în viață. Consideră că fiecare om își are misiunea sa pe acest pământ și fiecare și-o îndeplinește cum consideră că e mai bine. Pentru Tatiana Babin, ceea ce era o pasiune în copilărie, cu timpul a devenit profesie. Colegii de breaslă o descriu pe Tatiana Babin ca fiind o persoană pozitivă, energică, optimistă și talentată.

„Eu mă consider cea mai norocoasă, pentru că o am pe Tatiana în calitate de colegă de birou. Ea este omul emoțiilor. Are un spirit de observație extraordinar, energie debordantă și foarte multă creativitate. Este o persoană pozitivă, creativă și cu multă inițiativă.”, spune Galina Moraru, colega de serviciu a Tatianei Babin.

Un articol mai amplu despre Tatiana Babin puteți citi pe site-ul Expresul.md.

„Fulgi de bucurie” – confecționați de părinți și copii, la bibliotecă

Feeria sărbătorilor de iarnă se simte și la Biblioteca raională „Dimitrie Cantemir”. Aici se organizează diverse ateliere tematice, unde copiii, împreună cu părinții sunt antrenați în diverse activități. Săptămâna trecută a fost organizat un atelier de confecționare a „fulgilor de bucurie”, iar mamele și copiii lor au petrecut clipe minunate împreună.  

În cadrul atelierului, Tatiana Nazîru, specialistă la bibliotecă, le-a explicat participanților pașii necesari pentru a crea fulgi de zăpadă. Cu hârtie colorată, foarfece și lipici, mamele și copiii au tăiat și au lipit, transformând simplele materiale în compoziții tematice de iarnă. Fiecare, de la mic la mare, a contribuit la crearea unui fulg unic, iar atmosfera plăcută și colindele pe fundal, au amplificat spiritul sărbătorilor care se apropie.

De altfel, în fiecare an la bibliotecă se organizează diverse ateliere, iar scopul acestora este de a încadra și adulții, anume pentru a petrece timpul util și plăcut alături de copiii lor.

Toți „Fulgii de bucurie” care au fost confecționați în cadrul atelierului s-au regăsit pe bradul de la bibliotecă.