Feeling...

Feeling...Feeling...


Fara Descriere
RSS posts

Personale


Comenteaza





De ce e important să ținem cont de pH-ul organismului?
Cu toții ne aducem aminte despre pH de la orele de chimie. Dacă nu de acolo, atunci sigur de la publicitatea de săpun. 

În organism, pH-ul variază între 1.2 și 3 pentru sucul gastric și între 7.6 și 8.6 pentru secreția biliară. Sângele are un pH între 7.35 și 7.45, așadar ușor alcalin. Orice depășire a acestor valori, poate duce la tulburări grave de funcționare a organismului. În cazul în care pH-ul sângelui scade cu mult sub 6.8 sau peste 7.8, celulele încetează să mai funcționeze, iar omul își pierde funcțiile vitale. Corpul nostru „luptă” din greu pentru a neutraliza acizii și a menține balanța pH-ului în limite normale. Pentru a neutraliza acizii, organismul folosește ca sistem tampon minerale, precum calciul.  CE ANUME NE SPOREȘTE ACIDITATEA?

CE MĂNCĂM: carne, pește, lactate, cereale, alimente rafinate sau procesate, fast-food CE BEM: cafea, băuturi răcoritoare, alcool,. CE GÂNDIM: stres, griji, anxietate, gânduri negative POLUAREA ȘI TOXINELE care sunt omniprezente în lumea în care trăim EXERCIȚIILE FIZICE INTESE care produc acid lactic DESHIDRATAREA care încetinește capacitatea organismului de a se curăța prin rinichi UTILIZAREA TUTUNULUI ȘI DROGURILOR  RISCURILE MEDIULUI ACID IN ORGANISM

Dezechilibrele care apar la nivelul pH-ului organismului pot conduce la dezvoltarea mai multor probleme de sanatate, printre care se numara: Creștere în greutate, obezitate și diabet Inflamație articulară, artrită Boli cardiovasculare Deficiență imunitară Cancer, boli cronice Osteoporoza Tulburări hormonale Imbatranire prematura Accelerarea daunelor radicalilor liberi Slabiciunea sistemelor structurale (oase fragile, fracturi de sold sau disconfort articular); Disfunctionalitati hepatice; Energia scăzută și oboseală cronică Digestie incetinita si constipatie; Dezvoltarea infectiilor fungice; Dezvoltarea tumorilor; Persoanele care au o problema de sanatate prezinta un pH al organismului mai acid. Cercetarile in domeniu arata ca organismul nu se poate vindeca, daca pH-ul sau nu este mai degraba alcalin. In conditiile in care pH-ul corpului este dezechilibrat, organismul nu mai poate asimila vitamine, minerale si alte substante esentiale vigorii sale generale. CUM ASIGURĂM ALCALINIZAREA?

Din fericire, noi putem interveni activ în tot acest proces de reglare a balanței pH-ului prin consumarea de alimente bazice (alcaline) și acide. Astfel, o dietă corespunzătoare cuprinde 20% alimente acide și 80% alimente alcaline. Cu părere de rău, este mult mai ușor să mărim aciditatea organismului decât alcalinitatea, deoarece sunt puține alimente alcaline și multe alimente acide. Exemple de alimente alcaline: fructe și legume proaspete, nuci, alune, semințe. Exemple de alimente acide: proteine – carne, lactate, pește, ouă; carbohidrați – miere, cartofi, pâine, curmale, banane, unt, ulei, vin, ceai negru, dulciuri, cafea, sucuri de fructe, lapte de soia, nuca de cocos etc. Alegeti cu atentie tipul de alimente consumate preponderent in dieta, in functie de nivelul lor de aciditate. Reglarea nivelului de pH se poate realiza in principal printr-o dieta echilibrata, un stil de viata sanatos si miscare regulala. Alimentele alcaline echilibreaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Respeciv decizia ne aparține ;)
Creta pe timp de pandemie
Din ianuarie aveam planificate vacanțele pentru anul 2020. Una, care trebuia sa fie de ziua mea, s-a anulat cu rambursări, aceasta- dacă se anula- pierdeam tot. Grecia s-a deschis pentru turiști, respectiv nu aveau temei de rambursare. Așa că am stat cu emoții și am trimis gânduri pozitive universului ca să fie totul bine.

Înainte de plecare am scris la toate autoritățile posibile și imposibile. Am sunat la Atena ca să-i întreb dacă o să pot intra în țară, precum și am citit toate mesajele dintr-un grup pe facebook a celor care plecau în Grecia. Autoritatile m-au anuntat ca cetatenilor UE le este permisa intrarea in Grecia (eu fiind cetățean român), iar avioanele din Moldova- aterizează.  Cu cel putin 48 de ore înaintea zborului am completat formularul pe travel.gov.gr, iar înainte cu 24 ore am primit un email cu un QR cod, conform căruia pasagerii sunt testați aleatoriu (din surse neoficiale am înțeles că sunt testați cei a căror cod începe cu 1 și 3). Deci ține și de noroc. La acel moment nu era sens să fac testul la Chișinău, pentru că nu conta pentru ei, testau pe toți aleatoriu. Noi am avut noroc, am trecut fară probleme și fără a fi testați, respectiv nici nu a fost nevoie să ne autoizolăm până la venirea rezultatelor.  În Grecia măștile sunt purtate unde și unde, preponderent în transport și desigur aeroport.  Pandemia se simte prin numărul redus al turiștilor, dar asta e o oportunitate bună să savurezi locurile fără aglomerație. Zborul din Moldova l-am avut cu WizzAir, iar din Atena cu Sky Express. 

Așa am reușit și să vizităm un pic din capitală (pentru detalii despre Atena găsiți în acest articol).

Creta este cea mai mare insulă a Greciei și are plaje incluse în topul celor mai frumoase. De aceea am ales-o ca și destinație. După care urma să aleg în ce oraș o să am cazarea, fiind conștientă că în 7 zile n-am cum să văd toată insula. Aici iarăși depinde de preferința fiecăruia. O opțiune era Heraklion, destinație cu încărcătură istorică și o altă opțiune- Chania- numită și Veneția Greciei, mai atractivă pentru mine dar și mai aproape de cele mai frumoase plaje.

Cazrea am luat-o prin Airbnb (aveti o reducere de 35euro la prima voastră ședere dacă veți folosi link-ul). De obicei nu optez pentru cazări luxoase pentru că nu petrec timpul în casă. Pentru mine este esențial să fie curat, să aibă un pat, o baie și o bucătărie decentă și să fie aproape de plajă (sau cât mai aproape de marea majoritate a obiectivelor turistice în cazul orașelor). Anterior Airbnb era prima opțiune în alegerea cazărilor, acum tot mai des fac rezervările pe booking, oferindu-mi pentru aceeași cazare prețuri mai joase. Căutați și acolo și acolo. Cum ajungeți de la aeroport în oraș? După ce ieșiți din aeroport, o luați spre dreapta, până aproape de terminarea clădirii aeroportului. Acolo este o stație de autobuz. Biletul spre Chania este 2,30euro și călătoria durează 30 minute. Să știți că orarul autobuzelor diferă de la o zi la alta, de asta consultați graficul acestora și pentru ziua de plecare. Nu aveți nevoie să fiți chiar cu 2 ore înaintea zborului, aeroportul fiind foarte mic și puțin aglomerat, iar dacă faceți check-in-ul online aveți nevoie de maxim 15 minute pentru a ajunge la poarta de îmbarcare. Ce să vedeți în Chania? Orașul vechi o să vă fascineze cu străduțele înguste și pline de culoare. Acestea sunt amenajate frumos cu taverne comode. 

Faleza este destul de lungă și se termină cu accesul la un far. Pozele ies fascinante.

Plaja orașului este modestă, însă plajele din apropiere merită tot efortul.

La restul plajelor ajungeți cu autobuzul pe care îl luați de la gară. Totul este foarte bine organizat și vă duc și vă aduc exact unde aveți nevoie. După ce cumpărați bilet, ciuliți urechile pentru că șoferii vor striga destinația. Dar n-aveți cum să omiteți. În mare parte autocarele pornesc la ora 9:00, însă intuiesc că într-o stare globală normală au mai multe ore de pornire. Verificați aici orarul autobuzelor. Laguna Balos. Pentru a ajunge la lagună luați autobuzul (ora 9:00) spre Kissamos Port (anume spre port). Prețul biletului este 6,20euro, iar călătoria durează 1h10. De acolo luați vaporul (autobuzul vă lasă fix în fața caselor de bilete și la ora potrivită). Prețul este de 25euro. Acest vapor vă duce la Laguna Balos și la insula Gramvousa, insula piraților. Dacă aveți rău de mare, să aveți pastile la voi. Noi am nimerit valuri foarte mari și la un moment dat oamenii au început să vomite. Personalul are gijă să vă ofere punguțe. De asemena, opțiunile de mâncare sunt limitate acolo (puteți avea pizza, gogoși, sandvișuri), iar la întoarcere aveți happy hour (2 beri sau 2 înghețate la preț de una). Când debarcați vă anunță și ora la care să fiți înapoi, așa că fiți atenți, că altfel nu știu cum plecați de acolo. La Balos vă sugerez să uracți sus la view point (vis a vis de partea în care vă lasă vaporul) ca să vedeți priveleștea integrală. 

Faceți baie, apa fiind foarte caldă, și da- transparentă.



La Gramvousa la fel este posibilitatea să urcați la cetate, însă noi fiind deja extenuate am preferat să savurăm apa mării. 

La întoarcere, autobuzul vă va aștepta în fața vapoarelor. Dacă nu ați cumpărat bilet de întoarcere, fără grijă, puteți plăti direct la șofer. Plaja Elafonisi. Dacă ați visat să ajungeți în Bahamas la plaja cu nisip roz, atunci la Elafonisi aveți o variantă mai ieftină, dar extrem de frumoasă. Până la această lagună facți 2h10, iar biletul este 10euro într-o direcție. Chiar și drumul până acolo este de poveste: serpentine, munți, stânci abrupte, drumuri înguste, tunel. 

Pe plajă un set- umbrelă și 2 șezlonguri sunt 10 euro. De asemena găsiți și câteva baruri de unde puteți cumpăra băutură și placinte. Zona nu este una cu hotele sau taverne, așa că barurile de pe plajă sunt singurele opțiuni. Înapoi autobuzul pleacă la 16:30.



Plaja Falassarna. Plajă cu apă transparentă, puțin mai rece decât în celelalte părți. De asemenea, găsiți și zone cu nisip roz. Aici setul de șezlonguri este 8euro și găsiți câteva taverne pentru a lua masa. Călătoria cu autobuzul durează 1h40, la un preț de 7,60euro. Înapoi autobzul este la 17:45. Dacă mai stăteam câteva zile avea să fie plaja la care reveneam de mai multe ori. Pur și simplu superbă.



Ce să mâncați? De obicei, atunci când merg la mare, mă înfrupt din fructele de mare, îmi iau doza pentru tot anul. Ca să încercați ceva grecesc: gyros, souvlaki, moussaka, tzatziki și salata grecească. În Creta ouzo este înlocuit cu raki, iar vinul are foarte multe note florale. Multe taverne și restaurante au "oferte" pentru 2 persoane- platouri cu fructe de mare, salată, tzatziki, cafea, desert, raki la 30 euro, un preț foarte bun. În genere, prețurile în Grecia sunt suficient de accesibile, o masă pentru 2 persoane o să vă coste de la 15 euro, porțiile fiind enorme, iar apa plată, pâinea, pe alocuri un aperitiv, desertul și degestivul îl aveți gratis sau în schimbul prețului copertei (1-2euro/pers).

Revenirea acasă. Revenirea a fost ceva mai anevoiosă decât pleacarea. Din cauza interdicțiilor țării noastre, neapărat trebuie să fii rezidentul Moldovei. Pe lângă pașaportul românesc, sugerez să ai la tine și buletinul md. Iar în avion completezi formularul că vei sta următoarele 14 zile în auto-izolare. Cei de la frontieră nu prea știu multe detalii despre cine îți face cumpărăturile sau care e statutul tău la job, de aceea există linia verde pentru a primi răspunsuri. Pentru mine, Grecia este o țară în care poți merge de multe multe ori, pentru că mereu te va bucura cu plaje frumoase, prețuri pământești și ospitalitate. Pentru diversitate, de fiecare dată aleg locuri/insule noi, această țară oferindu-ți această posibilitate. Când nu știi unde să mergi în vacanță, alege Grecia, pentru că nu vei greși.

Greece is always a good idea. Pentru impresii la cald puteți urămări Crete din Highlights pe contul meu de Instagram.
Cum schimbăm obiceiurile?
Când vorbim despre schimbarea obiceiurilor care s-au înrădăcinat atât de mult în comportamentul nostru, atunci trebuie să conștientizam că aceasta este o cale lungă, anevoiasa pe alocuri, și care necesită suficientă determinare și disciplină.

✅Fie schimbarea implică dieta alimentara, activitatea fizică, anumite dependențe sau obiceiuri ce ne deranjează, obstacolele sunt aceleași: Suntem motivați de emoții negative. Deși pare că emotțile precum frica, rușinea, vinovăția ar trebui să catalizeze schimbarea, de fapt, se întâmplă opusul. Studiile au demonstrat că strategiile bazate pe emotți negative sunt ineficiente. Respectiv, dacă ne dorim o schimbare durabilă, avem nevoie de o platforma pozitivă de lansare, deci căutăm motive inspiraționale. Încercăm să “mâncăm elefantul întreg”. Să schimbi un obicei este un lucru mare, de aceea avem nevoie să-l împărâim pe “felii”, pe porțiuni mai mici pe care să le putem duce. De exemplu, decât să setăm că “de azi voi mânca mai multe fructe și legume” să stabilim că “zilnic timp de o săptămână voi introduce câte un fruct și o legumă în alimentație” apoi tot să creștem gradual cu fiecare săptămână, astfel încât să ajungem la scopul pe care iî avem. Neglijăm instrumentele. La fel cum ai repara o mașină, ai nevoie de instrumente, exact așa se întâmplă și în cazul obiceiurilor. Acestea doar ne înlesnesc adoptarea schimbării. De exemplu, pentru o dietă echilibrată ai nevoie de o aplicație sau să faci notițe în telefon pentru a monitoriza tot ce mănânci. Alege și utilizează instrumentele potrivite pentru noul tău obicei. Încercăm să schimbăm prea multe. O lecție pe care am învățat-o acum cățiva ani: “ one thing at a time”. Astfel nu pierdem focusarea și ne concentrăm efortul până când întărim noul obicei în rutina noastră. Subestimam procesul. Deseori oamenii renunță pentru că nu văd rezultatul imediat. Dar gandiți-vă de cât timp aveți acel obicei pe care vreți să-l schimbați? Păi aveți nevoie de cam dublu timp pentru a-l înlocui. Fiți răbdători cu procesul, treceți prin toate etapele, savurați șii doar apoi bucurați-vă de rezultate. Uităm că eșecul este ceva normal. E absolut normal pe parcurs să dorim să renunțăm, sau să nu ne iasă într-o zi sau alta. Importantă este perseverența noastră și să nu ne fie frică să o luăm de la capăt. Doar succesul este rezultatul tuturor eșecurilor. Nu ne luăm angajamentul. De fapt totul începe de aici. Stabilirea scopului, împărțirea acestuia pe bucăți, găsirea instrumentelor potrivite și auto-motivarea continuuă. Astfel ne asumăm angajamentul că vom ajunge unde ne-am propus să ajungem. 

✅Odată ce am înlăturat toate obstacolele adoptării unui nou obicei, este nevoie să înțelegem etapele prin care vom trece pentru a cunoaște când de aproape de succes ne aflăm. Cele patru etape ale schimbării unui comportament sunt: contemplare pregătire acțiune întreținere Contemplare: „Mă gândesc la asta”. În această primă etapă, te gândești la schimbare și devii motivat să începi. Ești la această etapă dacă:  ai în gând schimbarea, dar încă nu ești suficient de pregătit(ă) să începi; crezi că sănătatea, nivelul de energie sau starea ta generală se vor îmbunătăți dacă dezvolți noi obiceiuri; nu ești sigur(ă) cum vei depăși blocajele care te pot împiedica să începi să te schimbi. Pregătire: „M-am gândit să acționez”. La a 2-a etapă, îți faci planuri și te gândești la idei specifice care vă vor funcționa. S-ar putea să fii în această etapă dacă: ai decis că te vei schimba și ești gata să iei măsuri; ai stabilit niște obiective specifice pe care dorești să le atingi; te pregătești să îți pui planul în acțiune.

Acțiune: „Am început să fac modificări”. În această a treia etapă, acționezi conform planului și realizezi modificările pe care ți le-ai propus. Comportamentele specifice acestei etape sunt: ai făcut schimbări în alimentație, activitate fizică și alte sfere în ultimele 6 luni; te adaptezi la modul în care te simți atunci când mănânci mai sănătos, ești mai activ(ă) sau alte schimbări, cum ar fi să dormi suficient sau să reduci timpul online; ai încercat să depășești impedimentele care îți apar în cale. Întreținere: „Am o rutină nouă.” În etapa finală, te-ai obișnuit cu schimbările tale și le menții mai mult de 6 luni. Ești la aceast etapă dacă: schimbările au devenit o parte normală a rutinei tale; ai găsit modalități creative de a-ți urma noua rutină; ai avut scăpări și eșecuri, dar ai reușit să treci peste ele și să progresezi.

✅Acum că ai determinat la care etapă te afli, îți poți alege instrumenetele care să te mențină pe cursul schimbării obiceiurilor.  Recompensa. Acest tip de situație apare atunci când (vă) oferiți un lucru dorit pentru completarea unui anumit comportament (ex. dacă faceți exerciții fizice timp de o oră, ca și recompensă, urmăriți un episod din serialul preferat) Principiul Premack. Veți fi mai motivat(ă) să faceți o activitate care vă place mai puțin dacă știți că va urma o activitate care vă place enorm (ex. dacă obișnuiși să mâncați desert după fiecare masă, atuci stabiliți-vă că veți putea mânca desertul doar dacă ați avut o porție de salată, astfel veți crește cantitatea de legume pe care o consumați). Stimuli. Acești sunt niște indicii care pot fi utilizați pentru a realiza comportamentul dorit. Aeștia pot avea mai multe forme: o notiță pe frigider ”chiar îți este foame?” sau atunci când vă simțiți mușchii tensionați știâi că e timpul pentru yoga (ex. dacă doriți să treceți la gustări sănătoase le puteti pune în farfurii pe masă). Ajustarea. Aceasta se referă la întărirea comportamentelor care se apropie de noul comportament dorit. (ex. pentru avea obiceul de a alerga, mai întâi vă veți remunera pentru faptul că ați pus pantofii sport în picioare, apoi pentru că ați ieșit la plimbare, apoi că ați alergat 10 minute, și tot așa până veți atinge scopul).

Motivare economică. Atunci când performați un comportament dorit, vă remunerați ”material” (fie bani pe care îi puneți în pușculiță, sau jetoane pe care într-un final le puteți schimba pe careva bunuri). Această metodă poate fi utilizată și invers (ex. ați stabilit că priviți TV-ul o oră pe zi, în cazul în care depășiți această limită trebuie să puneâi pentru donații 50 lei). Contract de contingență. Stabilți un contract care să includă:(1) comportamentul pe care doriți să-l obțineți descris amănunțit; (2) consecințele pentru efectuarea (sau eșecul îndeplinirii) comportamentului țintă, (3) contingența clar specificată (adică dacă individul face X, obține Y). (ex. dacă vă veți abține de a fumat timp de o lună, veți putea merge în restaurantul preferat). Sugestia mea este să încercați câteva metode și să rămâneți la cele care vi se potrivesc. Iar periodic schimbați-le pentru a avea o experiență cât mai eficientă.
Ce este un stil e viață sănătos și cum îl dobândesc?
Pentru mine un stil de viață sănătos este mai mult decât a face sport și a renunța la fast-food. Un mod de viață sănătos reprezintă un echilibru dintre:

activitatea fizică- tot ce înseamnă sport, mișcare, mușchi, starea fizică, kilogramele pe care le avem, perioada de odihna și somnul; alimentația- cu ce hrănim organismul nostru pentru a avea energie, a ne simți bine, și pentru a avea un ten luminos; frumusețea- grija pe care o avem pentru pielea noastră, ce facem pentru a spori colagenul si vitalitatea; sănătatea cognitivă/mintală- reprezintă învățarea continuă și tendința de a ne dezvolta; sănătatea emoționala- cum facem față stresului, precum și manifestarea inteligenței emoționale cu toate aspectele pe care le include; sănătatea spirituală- conecția noastră cu universul precum și cu noi înșine. Scopul meu este sa intrunesc toate aceste elemente într-un mod de a trăi, astfel încât să ating împlinirea. De asemenea vreau să împărtășesc acest stil de viață cu cât mai multă lume, respectiv am lansat un curs de probă de doar o săptămână care te va ajuta să adopți un stil de viață sănătos

Dacă vrei să începi această călătorie te invit să-mi dai mesaj pe facebook sau instagram pentru a discuta detalii.
Lisabona- ce merită de vizitat?
Dacă ați citit deja articolul despre Algarve, ați văzut că Portugalia m-a dezamăgit. Și Lisabona m-a dezamăgit mai mult decât Lagos. Acolo măcar aveam plajele fenomenale :D Ce trebuie să știți, atât în Algarve, cât și în Lisabona sunt dealuri, deci mereu veți avea de urcat niște dealuri abrupte. Iar distanțele arătate pe google maps sunt destul de mari, de asta o sa aveți nevoie de transport în Lisabona. Cu toate că nouă ne plac promenadele lungi, la un moment dat nu mai poți și te vezi nevoit să iei autobuzul sau metro-ul.

Un alt lucru curios este că emigranții (care sunt mega mulți) îți propun la tot pasul hașiș, cocaină, heroină. Apropo, Portugalia este primul stat care a legalizat consumul de droguri. Așa că puteți consuma liniștit. Și în Lagos, mirosul de iarbă este des prezent :D Noi nu ne-am aventurat, or scopul nostru era cu totul altul.

Fiți atenți unde vă cazați, chiar cartierile recomandate pot fi pline cu emigranți. Dacă sunteți deranjați de acest fapt, atunci luați cazarea chiar pe străzile principale. Va fi puțin gălăgios, însă frumos :D Aici Pastel de Nata este extrem de gustos. Cel mai mult ne-a plăcut cel de la Fabrica de Nata. Nu l-am gustat pe cel de la Pastel de Belem (cea mai renumită patiserie a acestui desert), dar am zis ca nu merită să stăm câteva ore în rând pentru un desert care îl putem găsi la fel de gustos și în alte patiserii.

Desigur că am mers să mâncăm în Time Out Market, o piață unde sunt diverse tarabe de la care poți lua mâncare. Iar pe centru- mese lungi unde mănânci. Conceptul interesant, însă totuți Portugalia nu ne-a fermecat cu bucatele sale.

Am fost să vedem turnul de Belem, care l-am găsit exact în mijlocul unui festival.

Apoi am luat-o încet pe faleză, unde am prins și apusul.



Simbolul Lisabonei este tramvaiul 28, unul micuț și galben, care te poartă prin oraș. Personal nu-l recomand. Trebuie să stai câteva ore pe soare, la coadă, la stația terminus, ca să apuci un loc. Îmbulzeală mare înăuntru, plus este și spațiul perfect pentru a fi jefuit. Ca alternativă recomand tramvaiele destinate pentru turul orașului. Mai scumpe, însă oameni puțini și se opresc pentru poze atunci când dau de priveliști frumoase.

Sau, pentru experiență luați unul dintre funicularele terestre, iar restul vedeți la pas.

O chestie pe care noi am descoperit-o spre final, însă care îți ușurează viața sunt lifturile care te coboara sau urcă pe dealurile înalte. Economie de timp și de picioare.

Orașul nu este foarte friendly pentru persoanele cu necesități speciale, mai mult din cauza reliefului și nici pentru cei care doresc să încalțe tocuri, din cauza pavajului.

În rest Lisabona este frumușică și te surprinde mereu cu câte o străduță nouă și abruptă.

Algarve. Ce să vizităm în sudul Portugaliei
Mi-am dorit de foarte mulți ani să ajung în Portugalia. S-a strâns atâta dorință, încât am situat țara asta la nivel de ideal. Îmi imaginam plajele de acolo, fabuloase. Oamenii calzi și limba, limba portugheză- dulce combinată cu elemente dure, tăioase (acel j și ș pe care îl folosesc). Credeam că atunci când voi ajunge acolo, nu voi mai vrea să plec. Aveam tare mari așteptări. Doar că Portugalia nu s-a descurcat cu așteptările mele, așa că a fost pusă în lista țărilor vizitate. Maxim, poate aș reveni să văd nordul. Atât.

Și să vă spun de ce nu mi-a plăcut. Tot ce am văzut este atât de murdar, chiar pe alocuri scârbos, încât îmi era frică să ating ceva. Oamenii deși deschiși și săritori la nevoie, nu am găsit compatibilitate cu ei. Mulți emigranți care te fac să ții geanta mai aproape și mâinele în buzunare. Mâncarea, cu excepția la Pastel de Nata, mi s-a părut ordinară și cam lipsită de gust. Pe scurt, n-am rezonat cu acele locuri. Cu toate acestea, am avut parte de o vacanță frumoasă în care am încercat să văd frumosul pe care poate să-l ofere Portugalia. Normal că dacă dorești plajă, mergi în Algarve. De aceea am ales Lagos, din considerentul numărului de plaje spectaculoase pe care avea să le avem aproape.

Ei, să știți că această vacanță a fost cu cele mai multe răsărituri prinse (una dintre puținele vacanțe de acest fel). Și totul s-a datorat faptului că din Lisabona în Lagos am luat autocarul de noapte, așa că am ajuns la 5 dimineața. Am lăsat gențile la cazare, însă ora check-in-ului fiind abia la 14, am zis să vedem ce este în jur. Deși era noapte, orășelul plin cu turiști beți, ne-am aventurat spre Praia Dona Ana, știam de acasă că e în topul recomandărilor. Acolo am prins răsăritul care a fost cel mai frumos răsărit din viața noastră, și am hotărât că vom mai reveni pentru acesta.

Specificul spectaculos al plajelor portugheze sunt stâncile din ocean, peșterile și ferestruicile create de apă, soare și vânt. Unele plaje sunt oarecum ”sălbatice”, iar pe altele sunt porțiuni concesionate, adică unde poți închiria un șezlong și umbrelă (prețurile sunt ok: 14 euro pentru 2 șezlonguri și o umbrelă)

În următoare zi, ne-am propus să ne delectăm cu asfințitul de la Ponta de Piedade. 

Deși când mergeam într-acolo, aveam senzația că vom fi doar noi, ajunși am dat peste o aglomerație de nedescris. Majoritatea erau veniți cu mașinile. A meritat tot efortul. Priveliștea de apus te lasă fără cuvinte. Am savurat din plin.

Benagil Cave, fiind cartea de vizită a Portugaliei, și unul dintre principalele criterii conform căruia am vrut să vizitez această țară, n-a putut lipsi din traseul nostru. Deși am avut perepeții, v-am povestit și pe instagram, am ajuns într-un final acolo. View this post on Instagram Benagil cave este unul dintre motivele pentru care mi-am dorit atat de mult sa ajung in Portugalia 🇵🇹de cativa ani buni. ⠀ Intrarea se face doar din mare iar tururile cu barcile nu era o varianta pentru noi, pentruca legea nu da voie sa cobori din barca🤷‍♀️. Tinand cont de curentii puternici ai oceanului, nu ne-am avanturat sa ajungem inot🏊🏻‍♀️. Cea mai buna optiune a fost sa inchiriem un kayak🚣🏼‍♀️. ⠀ Am facut rezervarea inca de la Chisinau, cam de cand am aflat ca mergem in Portugalia. Dar cu 2 zile inainte ca sa ajungem in pestera suntem anuntati ca din cauza conditiilor periculoase ale marii🌊, o perioada de vreo 5 zile nu mai inchiriaza kayak-uri, respectiv ne anuleaza rezervarea🙁. Atunci, repejor am schimbat pentru o zi inaintea conditiilor proaste. Ne-am trezit ca sa ajungem in Benagil, noi stand in Lagos. Iar cand dam sa cumparam bilete imi dau seama ca am incurcat ora si ajunzesem prea tarziu pentru a lua singurul autobuz spre Benagil🤦🏼‍♀️. ⠀ Obiectivul meu era sa vad pestera si nu puteam rata, pentru ca eu rar revin de 2 ori in aceeasi tara🤷‍♀️. Asa ca, chiar daca erau conditii nefavorabile am hotarat sa mergem sa vedem pe loc daca putem intra in pestera. Am ajuns, si am prins un ultim tur cu kayakul🚣🏼‍♀️ la o alta companie, plus ca ne-au luat si pret dublu💰, dar valurile imense🌊, prima experienta cu un kayak, inotul printre barci🚤 si stanci, si nu in ultimul rand, faptul ca am putut sta 30 de minute in pestera Benagil ca sa admiram splendoarea naturii, a meritat toti banii. Dupa asta am putut zice ca vizita mea in Portugalia🇵🇹 a avut sens si mi-am indeplinit un vis❤️, chiar daca deja credeam ca toata aceasta aventura este un semn ca nu trebuie sa intram in pestera 😂 #benagil #portugal #beach #beachbody #beachlife #bestvacations #bestbeaches #endlesssummer #ocean #oceanbreeze #oceanvibes #paradise #travel #findyourbeach #beachlover #beachvibes #howyouglow #myunicornlife #prettylittlethings #thehappynow #summergoals #summerholidays #summervacation #alwaysgo #exploreeverything #exploreeverywhere #keepexploring #keepitwild #lifeofadventure #welivetoexplore A post shared by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on Sep 5, 2019 at 10:44am PDT Din Lagos e nevoie de ajuns în Lagoa iar la 9:25 aveți autobuz spre Benagil. Atenție că e singura cursă de dimineață. Sau că era deja septembrie, însă am avut parte de o cursă privată, adică doar noi doi în autobuz. Înapoi, autobuzul pornește la 15:25, fiind singura cursă după masă. Deci dacă pierdeți aceste curse, trebuie să luați taxi. Drumul durează 15-20 minute. Traseul Lagos-Lagoa-Benagil-Lagoa-Lagos ne-a costat 30 euro pentru 2 persoane. Dacă vă doriți să ajungeți chiar în peșteră, să atingeți nisipul, mergeți înot (însă mare atenție la curenții oceanului care vă pot izbi în stânci), cu SUP-ul sau cu kayakul. Noi am ales kayak-ul și a fost o experiență pe cinste, chiar dacă erau condiții nefavorabile și valuri mari. Rezervarea am făcut-o pe https://tarugabenagiltours.pt/, însă ei neoperând în condiții dificile, am mers cu http://www.secretalgarve.pt/ Am avut norocul să prindem ultimul tur operat de aceștia. Am dat 30 euro de persoana și ne-au dus exclusiv în peșteră, deși turul lor în mod normal are un traseu mai lung. Dar băieții sunt bravo și au avut grijă de noi, ne-au oferit o experiență faină.

Ce ține de temperatura apei oceanului, da, este mai rece un picuț, însă noi ne-am scăldat în toate zilele fără nicio problemă. Sau perioada a fost cu apă caldă sau nu-i chiar așa rece pe cât se speculează :D Pentru că mai este timp până la autobuz, o plimbare pe stâncă spre Praia de Marinha este un must do. Pe drum vedeți plaja asta, care poate fi accesată doar din larg

iar apoi aveți parte de așa priveliști.

Luați-vă încălțări comode, sunscreen și neapărat pălării. Drumul e anevoios, însă la final sunteți răsplătiți cu mult frumos.

Am impresia că toată regiunea Algarve merită a fi explorată pentru că dai peste plajele acestea care sunt deosebite. Desigur că sunt și plaje obișnuite, întinse, cu șezlonguri, însă Portugalia nu e despre asta.

Despre vizita noastra în Lisabona citiți în următorul articol.
Cum a fost în Varșovia?
După cum vă spuneam în articolul despre Cracovia, am făcut cu trenul înapoi spre Varșovia 6 ore. Și am ales să mergem pe jos de la gara centrală până la cazarea care o aveam în centrul vechi, chiar dacă era frig.

Însă n-am regretat. Varșovia este un oraș cu zgârâie nori și corporații mari. Efectiv stăteam cu gâtul la cer ca să ne minunăm de tot ce vedem. Aici oamenii sunt un pic mai grăbiți, dar atât de stilați că întorceam capul ca să mă inspir.

Centrul vechi este mic, comod și colorat. Din nou, am renunțat la vreun plan ca să avem vacanțe în care să mai și savurăm, nu doar să alergăm ca să reușim să vedem una alta.

rochia MOVE Aici am încercat cașcavalul făcut pe grill cu dulceață. Irezistibil. Să încercați neapărat. Iar cel mai interesant este ca aici pentru o masă pentru 2 persoane cu 2-3 feluri de mâncare și băutură plătești maxim 60PLN (~15euro), deci cam jumătate cât dai în Cracovia.

Impresionanta este și Gradina Bibliotecii Universității, care de fapt se află pe acoperișul acesteia,



iar dacă doriți să mergeți la Copernicus Science Centre, care e un muzeu interactiv, recomand să luați bilte din timp și de dimineață. Cred că o zi întreagă pentru centru este suficient ca să le încerci și experimentezi pe toate. Biletul pentru o persoană este 31 PLN. Partea care mi-a plăcut este că se folosesc trotinetele electrice, care printr-o aplicație mobilă te lasă să le utilizezi, iar când ai ajuns unde ai nevoie, o poți lăs chiar acolo. De asemenea, mulți oameni pe biciclete. Foarte drăguț.

În Varșovia găsiți multe monumente, multe parcuri și multe clădiri la care tot să te uiți. Iar în weekend pe străzile din centrul vechi se întâmplă minuni, pe care vă las pe voi să le descoperiți. Citiți despre Cracovia aici. Citiți despre Auschwitz aici.
Cum aleg hainele?
Atunci când merg să-mi cumpăr haine, mă conduc după câteva criterii esențiale pentru mine.

1. Calitatea. Acest aspect este în top. Poate să fie haina oricât de frumoasă, însă dacă are o calitate proastă, n-am să o cumpăr niciodată. Hainele de la Move sunt făcute din stofe naturale, respectiv, calitatea este 100%. Pielea respiră, plăcute la atingere și purtabile. 2. Comoditatea. Ați îmbrăcat haine în care n-ați putut întinde piciorul mai mult, sau în care nu puteați ridica mâinele? Cred că toți am trecut prin asemenea experiențe. Aceste haine sfârșesc în a sta pe raft sau a fi donate doar după o singură purtare. Pentru mine este esențial ca hainele să fie comode, să-mi permită să mă mișc, mai ales când merg în călătorii.



3. Aspectul. E și normal, atunci când cumpărăm o haină să ne placă cum arată, că de altfel n-am cumpăra-o. Dar cel mai important este cum mă simt în acea haină, dacă mă simt frumoasă, atrăgătoare, dacă mă simt ca o prințesă 😃 

Pe lângă stofa naturală, hainele Move sunt pictate și lucrate manual. Pur și simplu te îndrăgostești de aceste ținute iremediabil. 4. Versatilitatea. Apreciez foarte mult ca o haină să poată fi purtată în diverse moduri. Să o poți asorta atât cu tocuri, cât și cu ghete sau botine; să-i poți adăuga o cămașă sau un tricou. Să completezi ținuta cu o geacă de piele sau un palton elegant. Când cumpăr ceva mereu mă gândesc cum pot asorta haina cu ce mai am în garderobă și la modul în care poate fi purtată. Dacă acea haină poate fi purtată doar într-un singur mod, de cele mai dese ori am să o las în magazin.



5. Unicitatea. Cred că e redundant să vă spun că hainele Move sunt unicate. Nu riști să mergi la un eveniment și acolo să mai vezi femei îmbrăcate ca și tine. Iar elementele adăugate manual, picturile de pe haine le oferă originalitate care va fi cu siguranță apreciată.

Dacă v-am făcut curioși, aflați că showroom-ul Move se află pe str. Sfatul Țării 21 (colț cu str. București), n-aveți cum să-l ratați la cât de drăguț este. Mergeți și vă scăldați privirea ♡
Auschwitz Museum - full guide
Dacă v-ați propus să vizitați Auschwitz, e nevoie să vă dedicați o zi întreagă pentru asta.

Nu cred că este nevoie să luați tururi organizate (care vor fi la fiecare colț), pentru că foarte ușor puteți ajunge și singuri acolo. De la Krakow Glowny, unde găsiți  Galeria Krakowska mergeți cu escalatorul până la nivelul zero, și de acolo, conform indicatoarelor mergeți la autogară (prin subterană până la capăt). De pe platforma G8 pleacă microbuzul spre Oswiecim, concretizați la șofer dacă vă duce la Auschwitz Museum, pentru că nu toate ajung la muzeu, și atunci iar trebuie să gasiți ceva care să vă ducă la muzeu. Biletul este 12-15 PLN (3-4euro) în dependență de oră și de tipul de transport. Drumul dureaza aproximativ 1h40min. Când ajungeți la Auschwitz Museum mergeți drept în față, treceți de parcare și apoi în partea stângă este intrearea în muzeu. Intrarea este gratis, dar e nevoie să vă faceți o programare, care să vă permită să nu stați la coadă, deși, ca să înțelegeți ceva, recomandarea mea este să luați ghid de pe site-ul lor oficial. Biletul pentru o persoană este aproximati 15 euro, care include Auschwitz I și Auschwitz II-Birkenau. Există posibilitatea de a alege dintre mai multe limbi, așa că alegeți unul care să fie lesne de înțeles și o oră care să vă convină.

Ghidul povestește foarte interesant și vă spune anumite subtilități pe care nu aveți cum să le știți mergând singuri acolo. Vizita la Auschwitz I durează 2 ore, unde puteți vedea lucrurile deținuților, camerele în care stăteau, pozele acestora, peretele morții, anumite documente. Oripilant este factul că până în ultimul moment oamenii credeau că merg spre o viață mai bună, iar după un drum lung merită să se odihnească în saună. Îi rugau să-și pună hainele cu grijă, să lege încălțările să nu le piardă. Iar apoi intrau în camerele de gazificare, după care trupurile acestora erau arse în crematoriu. Penru că oamenii aduceau cu ei ce-i mai de preț, nemții le luau lucrurile, bijueriile, dinții de aur, chiar și din părul femeilor erau făcute saltele. E îngrozitor ce se întâmpla acolo, scriu și mă iau fiorii.

După aceste istorii greu de crezut, vă vedeți cu ghidul la stația de autobuz, unde este o cursă gratis (de vreo 7 min) care vă duce la Auschwitz II- Birkenau. Nu ezitați să mâncați, pentru că în muzeu nu vă lasă să intrați cu rucsace sau cu anumite lucruri (se face un control, strict). La Birkenau este calea ferată cunoscută, unde veneau vagoanele cu oameni. După care medicul decidea cine va merge direct în camera de gazificare și cine va mai lucra. Era o antisanitarie totală, lumea murea de foame, iar timpul de mers la veceu (dacă poate fi numit așa) era prestabilit și limitat. Pentru mai multe detalii puteți vedea filmulețul de pe canalul meu de IG TV.

Aici excursia durează undeva o oră, dar puteți rămâne  ulterior ca să mai vedeți ce n-ați reușit. Per general, ziua se anunță a fi una greoaie, așa că luați cu voi multă forță emoțională și încălțăminte comodă că veți avea mult de mers. Pozele și filmatul, în scopuri personale, sunt permise pe teritoriul muzeului. Cum a fost în Cracovia Varșovia
Krakow - must visit
”Niciodată nu m-am gândit la Polonia ca și destinație turistică” au fost cuvintele cu care m-au întâlnit majoritatea oamenilor pe care i-am văzut după vacanță.

Iar Polonia era demult pe lista mea a țărilor ”must visit”. Și nu am greșit. Atâta ordine, curățenie și diplomație nu am întâlnit demult. M-am simțit atât de bine, ca am plasat-o pe lista țărilor în care aș trăi. Dacă ar fi să descriu Polonia ar fi olecă de Ucraină cu influențe bavareze. Limba este una slavă, cu care ne-am cam obișnuit, așa se fac mai lesne de înțeles inscripțiile sau meniurile 😃

Noi am văzut 2 orașe: Cracovia și Varșovia, iar Auschwitz a fost a 3 destinație pe care n-am avut cum să o ratăm. Zborul l-am avut spre Varșovia cu LOT, de unde am luat trenul spre Cracovia. Biletele le puteți lua online maxim cu 30 de zile înainte și nu e neapărat să le aveți printate, e suficient să le aveți salvate în telefon. Spre Cracovia noi am mers 3 ore, iar spre Varșovia 6 (nu știu de ce 😃 ), dar trenurile foarte ok, așa că n-am avut mare disconfort. De la aeroport ajungeți la Gara Centrală (Warsaw Centrum) cu trenul S3, iar biletul este 3,40 PLN. Trebuie să ajungeți sub Terminalul A, dar totul e foarte simplu și peste tot veți găsi indicatoare. Biletele le cumpărați de la aparatele speciale, sau direct din transport dacă achitați cu cardul. Cardul bancar poate fi pe larg utilizat, am văzut și vecee unde poți plăti cu cardul 😃

Ca de obicei, cazările le-am luat de pe airbnb (dacă vă înregistrați cu acest link, aveți un discount de 22 euro), care și de această dată au fost superbe: atât locația, cât și condițiile. În Cracovia am stat 4 zile. Am ajuns la Krakow Glowny care deasupra este de fapt un mall. Foarte tentant, dar n-am avut când să facem shopping, că trebuia să ajungem la cazare, așa că l-am lăsat pentru alte zile 😃. Cazarea noastră a fost lângă Wawel Castle, orologiul căruia îl puteai vedea de la terasa noastră.

Așa că dimineața ne-am dus să-l vizităm. Am avut parte de vreme frumoasă, așa că au ieșit niște poze superbe, mai ales că și ținuta era corespunzătoare, toată din mătase naturală de la MOVE.

După care am fost prin centrul vechi. De data aceasta am ales să nu avem un traseu foarte definit, ci să ne permitem să ne pierdem pe străzi și să ne minunăm de tot ce găsim în cale.

Dacă să mă întrebați ce să mâncați, noi căutam ceva tradițional: au ei o supă acră cu ou și cu cârnaț pe care nu v-o recomand, pentru că mie deloc nu mi-a plăcut, am mâncat colțunași (dumplings) și zapekancă (o recomand pe cea din cartierul evreiesc), in rest bucate din carne, hering servite cu bere, bere caldă sau vodcă poloneză. Am rămas încântată de Camelot Cafe, atât ca atmosferă, interier cât și mâncarea: cred că cea mai gustoasă mâncată în această vacanță.

În Cracovia mâncați cam de 110 PLN (28euro) pentru 2 persoane care include 2-3 feluri de mâncare și băutura. Nouă ni s-a părut absolut accesibil, dar cele mai surprinzătoare prețuri aveau să urmeze în Varșovia. În următoarea zi am mers la Auschwitz despre care v-am povestit aici. Pe 10 aprilie, vremea s-a cam stricat, iar noi am mers în cartierul evreiesc. 

E drăguț și acolo, am intrat într-o sinagogă, într-un cimitir evreiesc ca să vedem tradiția de a pune pietre pe mormânt în loc de flori. Evrei nu prea am văzut 😃 dar în schimb zapekanka de acolo e fascinantă.

Am fost și la Schindler's Factory, dar n-am mai prins bilete pentru excursie, așa că recomand  să le luați din timp și neapărat să priviți filmul The Scindler's list. Cracovia bucură ochiul și îți creează senzația aia de oraș istoric, pe străzile căruia vrei să te pierzi și să savurezi fiecare colțișor. Dacă ar fi să mai aleg odată, Cracovia ar fi neapărat una dintre destinații.

Dar cum am ajuns în Varșovia și ce am făcut acolo, citiți în următorul articol. Despre Auschwitz. Despre Varșovia
Secretul iubirii dintre un bărbat și o femeie
El și ea. S-au văzut, și-au vorbit, s-au plăcut, s-au iubit și au decis să fie împreună.

Când te îndrăgostești, vezi lumea în roz. Totul ți se pare atât de superb. Persoana cealaltă îți pare ideală, fără defecte. Butonezi toată ziua mesaje de iubire. Aștepți cu nerăbdare momentul în care să vă întâlniți. Sărutările sunt atât de dulci, iar nopțile atât de fierbinți. Viața este atât de frumoasă și îți dorești ca aceste clipe să nu se mai termine, să dureze o veșnicie. Și totul avea să fie ca în poveste dacă nu se loveau de realitate. Din momentele frumoase de iubire au căzut în prăpastia certurilor când nu se mai auzeau, nu se mai înțelegeau, nu se mai recunoșteau.

Au dat de obiceiuri, au dat de rutină. Atunci îți cad ochelarii roz și vezi persoana de lângă tine altfel. O vezi cu neajunsuri și imperfecțiuni. Încerci să-i iubești defectele. Dar e atât de greu. Zilele de iubire s-au transformat în ore lungi de discuții. Discuții în care nu se mai înțeleg, nu mai vor să se înțeleagă. Și au crezut că dragostea nu are loc de orgolii, însă ego-urile erau prea dominante. Voci ridicate, lacrimi, închidere în sine, tăcere. Se gândeau să renunțe. Și totul avea să se dărâme dacă nu găseau soluții. Au început să înțeleagă și să accepte că un bărbat este diferit de o femeie prin modul în care vede lumea, modul în care o percepe, felul în care gândește și comunică.

Au hotărât să își vorbească, să se observe. Au văzut că sunt diferiți. Lasă loc pentru iertări și acceptări. Au reînviat iubirea. Au înțeles că în relație este nevoie de apreciere și recunoștință. Au înțeles ce înseamnă o dragoste matură Și totul avea să fie atât de complicat dacă nu era atât de simplu. Despre diferențele dintre bărbați și femei cel mai bine vorbește Dr. John Gray (autorul celebrei cărți Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus) care, apropo, în toamnă vine la Chișinău. Făceți-vă cadou și investiți în cuplul vostru, sau dacă sunteți singur(ă) e o bună oportunitate să înțelegeți mai bine persoanele de sex opus. Biletele le luați de aici (până în martie sunt la reducere), să nu ziceți că nu v-am spus :D.
10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Egipt
Egipt este destinația de vis a multora. Și de vină sunt Piramidele, singura minune a lume rămasă întreagă. Doar că puțini știu că atunci când mergi la agenție să-ți iei vacanța, deloc nu va fi despre Piramide. Ce trebuie să știi înainte să mergi în Egipt?

1. De obicei, agențiile turistice te trimit în Sharm El Sheikh, care de fapt este Asia și care este superbă dacă vrei plajă. Zonă pentru turiști și plină de turiști. Resorturi all inclusive, brățări, bazine și mâncare all day long.

2. Dacă te gândești să vezi Piramidele, asta înseamnă că trebuie să mergi în Cairo. Cairo este în Africa :D Pentru asta ai nevoie de viză (25$ la aeroport, dacă ești femeie și ai până la 35 de ani ai nevoie de viză deschisă în prealabil la ambasada din București sau Kiev). Cairo este la 8 ore distanță cu autocarul din Sharm El Sheikh. Deci ca să mergi încolo dormi 2 nopți în autocar. O alternativă ar fi să luați avionul sau să vă cazați o noapte în Cairo ca să nu fie atât de obositor. Sau să mergeți în Egipt doar în zona de Cairo, adică nu prea la mare.

3. Cairo este absolut diferit de Sharm El Sheikh. Este al 4-lea cel mai mare oraș din lume, atât ca și număr de locuitori, cât ca și suprafață. Nu are un număr mare de turiști. Circulația este nebună. N-am văzut semne și reguli e circulație. Oamenii când trec strada se roagă să-nu calce vreo mașină :D

4. Securitatea în Egipt este un aspect de care trebuie să țineți cont. O să vedeți posturi de polițiști înarmați foarte des. Veți fi verificați în genți și pașapoartele. Detectoarele de explozibil, metale, cainii special instruiți sunt la ordinea zile. O normalitate. Se ține mult la securitatea turiștilor așa că nu vă faceți griji.

5. Târguiți-vă: pentru orice, oricând și oriunde. Nu există preț fix la ei. Doar ține de dorința lor de a se târgui. Dacă aveți capacități de negociere bune puteți obține produsul dorit la prețuri avantajoase. Deși puteți cumpăra orice în dolari, sugestia mea este să tranformați valuta în pounds egipteni. O puteți face la bancomat. Astfel încât pasul de negociere va fi mai mic (1$=18 EGP).

6. Deși vi se adresează în rusă, încercați să vorbiți engleza. O sa fiți mult mai respctați și o să aveți parte de o deservire mai calitativă.

8. Evitați să stați doar în resort. Deși poate părea periculos să ieșiți din resort, nu este așa. Egiptenii de fapt sunt oameni foarte buni și care n-o să ezite să te ajute. În afara resortului o să descoperiți lucruri foarte faine. Mergeți în oraș, mergeți la piața lor: cumpărați mango (e delicios) și creveți.

9. Mergeți în excursii. Faceți diving, snorkeling. Vă promit că ce o să vedeți sub apă o să impresioneze pe toată viața. Mergeți în safari, urcați pe cămilă, vedeți tot ce se poate de văzut și savurați.

10. Pregătiți bani pentru bacșiș. Cu toții se așteaptă să le dați câte un dolar. Au o manieră ciudată de a arăta ca vor bacșiș, scot banii din buzunar și vi-i arată :D dar vă obișnuiți rapid. Așa că purtați mărunt la voi.

Egipt este o destinație care merită a fi vizitată. Mi s-a umplut sufletul cu fericire când am văzut Piramidele și am mers pe cămilă. Iar lumea subacvatică a dat culoare vacanței mele. Dacă vreți imagini și impresii, vedeți Egipt în highlights pe instagramul meu.
de ce nu mă mărit?
Suntem un popor clișeic. Cu toții trebuie să ne căsătorim, să facem nuntă de 200 de persoane, să facem 2 copii, să ne cumpărăm casă și să facem o înmormântare memorabilă.

Dacă până acum primeam întrebarea când mă mărit, acum este despre când fac nunta.Glumesc și eu așa (că tot din acest popor fac parte) dar devine foarte obositor. Începem să trăim după niște standarde impuse de alții, care pot nouă deloc să nu ne placă sau să nu ne convină. Iar într-un final le facem.Am obosit de nunți pentru părinți sau rude (n-au avut și părinții o nuntă? de ce să intervină în nunta copiilor), de a face copii pentru că: ”da cum să trăiești fără să aduci un copil pe lume? să aibă cine îți aduce o cană cu apă la bătrânețe”. Să știți că sunt femei care nu-și doresc să facă un copil, și asta e absolut normal. Un om nu poate să moară în liniște pentru că sunt un milion de obiceiuri pe care dacă nu le faci ”da ce-o să zică lumea din sat?”. Totul facem de ochii și de gura lumii. Am uitat să ne mai ascultăm pe noi înșine, ce ne dorim sau ce simțim. Eu am spus că tot ce o să-mi sugereze lumea, o să fac exact invers.Dacă mă întrebați când fac nunta, stați liniștiți că oricum nu sunteți invitați.
Tenerife travel guide
Dacă te gândești unde să-ți petreci vacanța și alegerea ți s-a oprit la Insulele Canare, atunci trebuie să cunoști anumite lucruri înainte să mergi acolo.

Insulele Canare constituie 7 insule principale și mai multe insulițe mai mici. Cea mai mare dintre ele este Tenerife. Acum există wizz air care are zbor direct de la București. Zborul în sine dureză 5 ore și 10 minute. Deoarece am fost întrebată de prețul biletor, noi am prins ofertă la 240 euro de persoană dus-întors, ce pentru Tenerife e foarte ieftin. Cazare am luat pe airbnb (utilizați acest link pentru reducere de 25$). Mi s-a părut accesibilă pentru o insulă atât de turistică. Aproape fiecare locuință are și bazin, condițiile foarte bune.

Recomandarea mea este să luați cazare în Los Cristianos (acolo am stat noi), Las Americas sau Costa Adeje. Ele fiind foarte aproape una de alta puteți să le vedeți la pas. Acestea sunt stațiunele cu cea mai bună vreme și distracții pe măsură. Aici găsiâi plaje cu nisip  și cu pietriș.

Insula nu este foarte mare, dintr-un capăt în altul faceți o ora și jumătate cu mașina su 3 ore și jumătate cu autobuzul. Dar, este atât de deversă din punct de vedere al temperaturii încât vara poți găsi temperaturi de 14 grade în unele regiuni și 33 în altele. Poate se te plouă la nord și să te prăjeacă la sud-vest. Sezonul insulei este considerat septembrie-martie, temperaturile în mediu fiind cuprinse între 14-35 grade. Transportul public este foarte bine pus la punct, este suficient de accesibil, are aer condiționat. Deși noi l-am folosit doar o singură dată când am plecat spre aeroport (3,20 euro de persoana TFS- Los Cristianos). Prețul este stabilit în funcție de distanță. Iar pe site-ul lor găsiți toată informația necesară.

Noi am considerat că ar fi mai rezonabil, ca preț și ca timp, să închiriem mașină ca să vedem toată insula. Am apelat la cicar, care s-a dovedit a fi cea mai receptivă companie. Nu este nevoie de depozit, te duci cu buletinul, permisul și iei mașina. Am rezervat-o din timp, dar fiți atenți că nu o aduc la locație, chiar dacă zic asta. O să vă ia bani în dependență de volumul combustibilului existent în mașină pe care îi reîntorc dacă dați mașina înapoi cu același volum. Ce trebuie să vedeți? Noi am văzut multe locuri, dar am să vă recomand doar ceea ce merită. 1. Vulcanul Teide, nu mi s-a părut spectaculos, dar e cartea de vizită a insulei, așa că nu aveți cum să ratați. Când vă gândiți să mergeți în Tenerife, atunci intrați pe site-ul lor pentru a vă lua permis ca să vizitați vârful, de altfel veți ajunge doar la platforma unde vă duce telecabina, pentru care tot vă recomand să luați bilete din timp, pentru a evita cozile mari. Permisul se obține gratuit, iar bilete pentru telecabină costă 27 euro dus întors. Atenție că trebuie să indicați data și ora la care veți urca. Noi din păcate, n-am prins permisul pentru vârf, dar a fost suficient de bine, ca sunt făcute drumușoare care înconjoară vulcanul pentru a exploara. Drumul până și după este spectaculos, puteți opri pentru poze.

2. Casa de los Balcones e un muzeu a unui conac care pare a fi interesant. Pentru diversitate culturală, merită cei 5 euro.

3. Obligatoriu să mergeți la Playa El Bollullo, o plajă sălbatică cu nisip negru, mult mai frumoasă decât Jardin, plaja de oraș. Plus aveți și un restaurant unde să mâncați acolo. Noi am rămas impresionați, chiar am clasificat-o drept plaja noastră preferată.

4. Puerto de la Cruz, la fel ca și Santa Cruz sunt orășele care n-au nimic special să ofere, doar plimbări printre străzi și poate sesiuni de shopping.

5. Dacă ajungeți în Santa Cruz, obligatoriu să mergeți la Mercado de Nuestra Senora de Africa, este o piață unde oamenii își cumpără de mâncare. Dar e foarte drăguță și aici întâlnești localnici. Recomand să luați masa acolo și să încercați brânza de capră coaptă.

6. O plajă de care toți rămân impresionați este Playa de Las Teresitas, o plajă artificială cu nisip adus din deșertul Sahara. Ca să o vedeți o dată, face, dacă tot sunteți prin Santa Cruz.

7. O localitate must see este San Cristobal de La Laguna, pur și simplu să vă pierdeți pe străzile acesteia, să savurați aerul localnicilor și să simțiți libertatea de călător. Plus că aici se află Muzeul de Știință și Cosmos (Museo de la Ciencia y el Cosmos), cel mai frumos muzeu din viața mea, unul experimental, unde pui în aplicare toate cercetările științifice prezentate. Intrarea este 5 euro și 1 euro este prezentarea la Planitarium, care chiar dacă e în spaniolă, o să vă placă.

8. Loro Park, fiind alegerea numarul 1 din lume a călătorilor conform trip advisor, te umple de energie. O grădină zoologică mai puțin tipică, cu prezentări și posibilitatea de a te afla în anturajul animalelor. Biletele le luați de pe site, tot aici găsiți și orarul prezentărilor (o prezentare durează 20 minute). Pentru Loro Park trebuie să vă rezervați o zi dacă vreți să savurați din toate ce oferă acest parc.

9. În multe locuri o să găsiți piscine naturale. Ce înseamna asta? Sunt niște locuri între pietre, stânci, unde ajunge apa oceanului. Spectaculoase sunt Piscinas Naturales de Garachico El Coleton, pentru că, de exemplu Piscinas natural Bajamar sunt bazine construite de om cu apă de ocean și a fost dezamăgitor.

10. O altă carte de vizită a insulei este Milenaro Tree. Acest copac de câteva sute de ani este într-adevăr foarte frumos. El se află în Parque del Drago, dar poate fi văzut și din Plaza de San Marcos, așă că nu e neapărat să plătiți intrare ca să vizitați un parc.

11. Masca este un sătuc. Dacă sincer, nu știu de ce toți îl vizitează. Pentru view, toată insula este pentru view. Însă am avut o experiență frumoasă acolo, mi-a rămas amintre plăcută, de asta recomand. Drumul încolo (și înapoi) îți dă fiori: serpantine, o bandă și jumătate, iar când vedeai că își vine un autobuz în întâmpinare, eu închideam ochii (bine că nu eram eu la volan :D ). Apropo, să știți că toată insula e plină de șopârle, chiar e și simbolul acesteia. Pentru cine se teme, înarmați-vă cu curaj.

12. Doar dacă faceți windsurfing mergeți la Playa El Medano sau de la Tejita, pentru că e un vânt acolo, de te ia de pe picioare, dacă vă plac drumețiile, ceața și frigul mergeți la Macizo de Anaga și într-o fugă la Punta de Hidalgo. Tot pentru view vizitați și Los Gigantes. Alte locuri puteți desigur vizita, dar n-aș recomanda ca un must see, deși fiecare vede frumosul în felul său.

Pentru shopping Siam Mall și magazinele din stațiuni. Au prețuri foarte atractive, iar dacă nimeriți la reduceri (rabajas) vă asigur că nu veți rezista tentației. Nu uitați să mâncați din tapas: papas arrugadas and mojo (cartofi copți cu un sos specific), queso asado (acea brânză de capră), paella și mult pește și fructe de mare. Iar din fructe, ce vedeți nou- încercați. Desigur, toate combinate cu sangria.

Prețurile o să vă bucure ochiul. Masa pentru 2 persoane, într-un restaurant cu vin, pește și toate celea e 40 euro. Un mic dejun iei cu 3 euro. Tenerife a fost destinația cu care m-am pliat perfect. M-am simțit foarte bine fizic acolo, fără desconfort de călătorie sau adaptare la climă. Dar poate m-am simțit așa pentru că m-am logodit acolo?

Dacă m-aș întoarce? Da, dar cu totul :D Vacanțe frumoase, iar dacă au mai rămas întrebări neacoperite, le răspund cu drag. Și toate cela mai faine momente le găsiți pe contul meu de instagram, așa că vă invit să dați follow.
De ce se teme Chiril Gaburici?
Când merg la un offline, interesul meu, în primul rând, este să cunosc omul ce stă în spatele imaginii publice. Nu mă interesează și n-o să mă intereseze politica.

foto: Иван Леонидыч S-a discutat foarte mult despre drumuri și IT, păcat că există oameni care monopolizează offline-ul și se revenea la aceste teme din nou și din nou. Are câteva proiecte cu care se mândrește, iar ce nu s-a făcut, normal că stă pe listă să se facă (cineva oare aștepta și alte variante de răspuns?).

                                                                   foto: Иван Леонидыч Chiril Gaburici, care are un puternic background managerial nu a renunțat la el nici când a devenit ministru. Gândește foarte structurat și pune accent pe echipă.  Felul în care răspundea la întrebări era politically correct, caracteristic unui manager și făcea asta sau deja din obișnuință sau din motive de prudență (nici nu știi ce mai născocesc acest bloggeri :D ).

                                                            foto: Cristi Dorombach Mi-a lipsit să văd omul din spatele managerului, aș fi vrut să-mi spună mai mult despre vacanțe și interese (deja în drum spre casă i-a fost adresată întrebarea despre hobby, la care l-am simțit un pic incomodat de intruziunea în viața personală). Aș fi vrut să-mi spună despre familie, mâncarea preferată și care e ultima carte care a citit-o. Dar poate altă dată.

                                                                         foto: Cristi Dorombach Totuși offline-urile sunt despre oameni.

                                                                foto: Cristi Dorombach
adunăm călătorii
Sincer cred faptul că bucuria în viață o iei din călătorii.

Cât de mult nu ți-ar place jobul pe care îl faci sau activitățile la care participi, totul se transformă într-o rutină. Iar singurul loc de unde mai iei o gură de inspirație este o altă țară. De asta, de câțiva ani mi-am propus să văd cel puțin o dată pe an un loc nou, pentru că viața noastră este prea scurtă ca să vizităm de 2 ori același loc. Da, sunt perioade când prefer să mânânc acasă decât în oraș, sau să renunț la shopping, pentru a aduna resurse ca să-mi pot organiza vacanțe în care să simt ceea ce nu pot simți acasă. Or, din călătorii adunăm emoții și trăiri care nu se mai uită. Adunăm experiențe și aventuri. Călătorind simțim că trăim la maxim. Așa că am început să colecționez vacanțe.
Am alergie la ipocrizie
IPOCRIZIE s. duplicitate, falsitate, fățărnicie, minciună, perfidie, prefăcătorie, viclenie, vicleșug, (livr.) fariseism, machiavelism, tartuferie, tartufism, (rar și fam.) machiaverlîc, (înv.) fățărie, prefăcanie, prefăcătură, procleție, (fig.) iezuitism, mascaradă. (~ cuiva în comportare.)

De când mă cunosc, nu mi-a plăcut minciuna. Uneori, pentru că am fost sinceră sau directă am pierdut. Pentru că am preferat să spun adevărul, poate dureros, decât să fiu fățarnică și să îndulcesc prin minciună. Și mi-e greu să văd că oamenii nici măcar nu se jenează să-și arate toate cele 12 fețe pe care le au.Și iar pornim de la capăt, fără încrede în oameni, pentru că ipocrizia este valoarea lor de bază, de care ei se conduc peste tot. Oamenii merg peste capuri, ling funduri doar ca să-și atingă scopurile.Uită că planeta noastră este totuși rotundă. Am să admir mereu oamenii sinceri, care au curaj sa-și păstreze verticalitatea, să fie consistenți în ce spun și ce fac, să poată să-și apere punctul de vedere, să aducă argumente. Ce spun unora să spună și celorlalți. Doar că nu prea ai pe cine admira.
Dar tu, când?
Mama uneori mai are obiceiul să mă motiveze: ”iaca vecinul nostru în această lună se însoară, dar tu, când?”. Auzind aceste vorbe realizez de ce oamenii sunt conduși încă de ”capra vecinului”.

Am încetat să mă compar cu alții cred că mult timp în urmă și încerc să o dezvăț și pe mama să mai facă asta. Pot să zic că mi-a reușit, cu unele scăpări, dar care repede le corectează. Așa că nu înțeleg oamenii care vor să pretindă că sunt altcineva de fapt, când încearcă să afirme că au o viață, pe care n-o au de fapt. Că se dau mari că au vizitat jumătate de glob, pe când singura destinație exotică a fost Zatoca sau când merg în cluburi fancy atunci când n-au cu ce plăti facturile. Patetic, nu? De vină e instagramul, sunt sigură.Dar cât e de frumoasă naturalețea, cât e de drăguț să zici că n-ai mâncat midii niciodată sau că n-ai fost la mare în cei 30 de ani ai tăi. Pentru că e normal, fiecare are viața sa, educația sa, posibilitățile sale. Și eu am să admir mai mult sinceritatea decât falsitatea. Încetați să vă prefaceți, că asta se simte.
Totul despre maternitate
Dacă ești femeie, mereu stai cu gândul la ceasul biologic, mai ales dacă îți dorești un copil. Când mă gândesc că amuș fac 30, articolele despre graviditate și/sau maternitate persistă tot mai mult în bara mea de căutări. Și sunt mirată că nicăieri în acest internet nu se scriu toate detaliile despre naștere, perioada dinainte și după. Pentru că majoritatea prietenelor mele deja au făcut câte un copil, unele pe al doilea și îmi povestesc despre întrebările care le apar și prin ce dificultăți au trecut sau trec. Așa că Daniela s-a gândit la asta și a lansat un nou proiect - „Opriți burtica – eu cobor”- un eveniment despre maternitate.

Daniela a împlinit exact 39 de săptămâni pe 7 iunie, când a avut loc evenimentul. Acum este proaspătă mămică. Și a reușit să aducă la seminar 40 de participante, majoritat graviduțe, care au asistat la prezentările a 7 speakeri profesioniști din diverse domenii.



Speakerii evenimentului au fost medicul ginecolog Maxim Călăraș, nutriționistul Elena Ozun, cosmetologul Ecaterina Lica, antrenorul-medic Denis Darabanschi, psihologul Anna Comendant, juristul Olga Comerzan și managerul general Antos Tatiana Ustica. Timp de o oră, fiecare speaker a comunicat cu participantele prezente la eveniment și a răspuns la întrebările acestora.











Eu n-am reușit să ajung la toți speakerii, însă am prins partea de alimentație, care e mega importantă, pentru că tot ce mâncăm se răsfrânge asupra sănătății noastre și a bebelușului. Am înțeles care deficențe se acutizează în sarcină, astfel încât trebuie combătute cu suplimente sau căror alimente trebuie să le dăm mai multă importanță. De asemenea am învățat cum se are grijă de piele, deoarece corpul nostru suferă multe modificări în această perioadă. Și la final, partea psihologică, cât de importantă este implicarea partenerului din prima zi de graviditate și cum să diminuăm sau să evităm depresia post natală. Chiar și pentru mine, care încă nu sunt gravidă a fost foarte interesant și util, îmi imaginezi că pentru femeile participante a fost ca o enciclopedie citită pe ultima sută de metri, pentru că evenimentul a fost Raiul cu femei cu burtici ❤ . Daniela a promis să revină cu noi ediții ale evenimentului. Așa că le așteptăm cu mare drag, pentru că cine știe când vine barza ☺ trebuie să ne găsească pregătiți.

 Partenerii evenimentului au fost cosmetica naturală Antos, Art Poligraf, Biantti – producător local de migdale, Brow bar & more, Casa Lia, Doctor Lica Salon, Dulcinella, Studioul de fitness și nutriție Elena Ozun, Epilare definitivă cu laser dioda, Farmacia Felicia cu brandurile Gianluca Mech și Maternea, Medpark, fotografa Olga Scorpan, apa OM, Pao Candles, Perna mea, Primul sens, Vion Impex SRL cu brandurile Azercay, Saville și Sanosan.
Vernisajul Vinului deja nu mai este despre vin
Vernisajul Vinului ne-a bucurat cu cea de-a 14-a ediție. Deși am lipsit de la ultimile câteva, această revenire a fost ca o gură de aer pentru mine. Un eveniment care are drept scop să aducă împreună producătorii de vin și să se laude cu noutățile din anul respectiv.

Acest eveniment mi-a demonstrat că Vernisajul Vinului demult nu mai este despre vin. Vernisajul e despre oameni. Am reîntâlnit vechi prieteni, oameni cu care ne vedem doar pe facebook, dar au atâtea povești interesante, oameni care au reușit să facă un copil, unii să-l facă pe al doilea. Am revăzut oamenii care între timp au reușit să se căsătorească, alții să divorțeze, sau din nou să se împace. Clienți, profesori și pur și simplu oameni pe care m-am bucurat să-i văd. După 2 înghițituri de vin, deja relațiile devin foarte călduroase și ești capabil să-ți deschizi sufletul oamenilor, care în mod obișnuit, doar i-ai saluta. Fermecată această licoare- vinul. Am venit acasă plină de emoții și încărcată cu energie pentru încă cel puțin câteva luni.

Dacă e să vorbim despre locație, mie mi-a plăcut că este foarte spațioasă, deși la un moment dat era insuficiență de aer. Aș opta pentru o terasă, însă de fiecare dată e cu risc această alegere. Îmi aduc aminte într-un an când a turnat cu găleata și nu a fost posibil să savurăm splendoarea terasei. Eu nu mă plâng de pesmeți, căci tare bine au mers cu vin :))) Deși au câștigat premiile Pinot Grigio de la Purcari și Rose-ul de la Fautor, preferatul meu a fost Vinul Miresei de la Unicorn pe care l-am recomandat tuturor celor care mă întrebau, că Sergiu ar trebui să-mi dea procent :)))

(foto: fautor winery) Încă mi-a plăcut că s-a organizat vineri Vernisajul, chiar dacă sâmbătă am lucrat, dar pe viitor această practică este salutabilă din motive lesne de înțeles. Și deja așteptăm ediția XV. Vouă ce impresii v-a lăsat acest Vernisaj?
Must see in Athens
Deși n-am pornit cu așteptări mari, Atena m-a surprins într-un mod extrem de plăcut. Cred că de la o vârstă îți dorești să-ți petreci ziua de naștere departe de toți, vizitând locuri care o să-ți revină pe retină ori de câte ori închizi ochii, așa s-a întâmplat și acum, când am făcut 28.

Dacă tot avem zboruri accesibile de la wizzair, anul acesta am pornit spre Atena unde am petrecut o săptămână. Cred că a fost una dintre cele mai impresionante vacanțe, atât datorită locurilor fabuloase cât și a organizării. Singura cu ce am dat-o în bară asta a fost cazarea. Ca de obicei am apelat la airbnb, dar sutele de review-uri n-au corespuns cu realitatea. Bine că în vacanță doar dormi la cazare și nu petreci foarte mult timp acolo. Recomand să luați în zona Syntagma sau Plaka, nu coborâți mai jos că ve-ți avea de urcat zilnic cu un deal mai mult. Or vacanța în Atena e cu multe dealuri, așa că înarmați-vă cu încălțăminte comodă. Cum ajungeți la aeroport, optim este să luați autobuzul X95, care îl găsiți la terminalul 4. Acesta vă duce exact până în Syntagma Square. Călătoria costă 6 euro și durează până la o oră. Ce să vizitați? Pentru a-mi face turul, folosesc aplicația Visit a City, aplicație care îți pune la dispoziție toate locațiile și harta, precum și traseul. Aceasta poate fi utilizată și offline.

Normal că prima pe lista must see este Acropolis. Vă sugerez să luați bilete de 30 de euro, care pe lângă Acropolis includ și alte 6 locuri (Parthenon, Roman Agora, Ancient Agora, Hadrian's Library, Temple of Olympian Zeus, Theatre of Dionysus lui Zeus, Kerameikos cemetry, The Archaeological Site of Lykeion). Acest bilet este valabil o săptămână, respectiv îl puteți folosi când vă doriți. O să găsiți multe recomandări care vă trimit la intrarea secundară să luați bilete. Vreau să vă dezamăgesc, acolo rândul este mult mai mare. Așa că urcați dealul, luați biletul și bucurați-vă de priveliști.

Prima zi am vizitat tot ce ține de Agora (pentru că era a 2-a zi de Paște și lucrau toate până la ora 15, având un program obișnuit între 8:00 și 20:00), am trecut prin Monastiraki care este un cartier cu multe tarabe

 și la final de zi am urcat Philopappos Hill.

A doua zi, am vizitat Acropolis,

 precum și muzeul Acropolis, care costă 5 euro. Recomad să beți o cafea pe terasa acestuia cu view la Parthenon, apoi mergeți la stadionul Panathenaic.

Dacă mă întrebați pe mine, nu prea are sens să dați 5 euro ca să mergeți pe teritoriul acestuia, doar dacă doriți să auziți povestea spusă de ghidul audio care se oferă gratis la intrare și să vedeți o cameră plină cu torțe de la toate olimpiedele atunci puteți încerca. Finalul de zi, pentru că am vrut să prindem apusul (pe care nu l-am mai văzut din cauza norilor), l-am petrecut pe Lycabettus. Noi am urcat pe jos, 278 m nu ni s-a părut așa mult, dar există și un funicular care te urcă în vreo 5 minute pe sub pământ. Sus merită să beți un pahar de vin cu view spre oraș și mare. E fabulos. Pozele, din păcate, nu reușesc să surprindă toată splendoarea de acolo.

La întoarcere am văzut schimbarea gărzii din fața Parlamentului (Syntagma), care durează vreo 20 minute, dar e mega interesantă. Schimbarea are loc la fiecare oră. Dansul specific și vestimentația lor n-o să vă lase indiferenți. Deoarece am avut multe zile la dispoziție, ne-am permis să ieșim din Atena. Astfel încât, într-una din zile am fost la Lacul Vouliagmeni,

un spa mineral, în care apa are între 22 și 29 de grade tot anul împrejur. Apa este benefică pentru diverse afecțiuni și plus la asta sunt peștișori de aia care îți ”fac pedichiura”, veselă experiență. Biletul de acces e 12 euro. Noi am nimerit în perioada de reamenajare și am plătit doar 5.Luați cu voi propsop, costum de baie și șlapi. Acolo găsiți dușuri și cabine de schimb. E destul de accesibil și să mâncați acolo, și destul de gustos, așa că nu ezitați. Luați metroul M2 (linia roșie) până la stația Elleniko(1,40 euro) și de acolo autobuzul 122 până la Limni (utilizati acelasi bilet). Dacă tot eram în drum, după lac am mers la Cape Sounio,

 pe lângă view-urile mirobolante, găsiți și templul lui Poseidon.

Iar vara puteți face și plajă. De la lac luați KTEL (4,90euro). Ca să vă întoarceți în Atena, folosiți acelasi autobuz (6,90euro). Am zis să profităm de ocazie că suntem în Grecia și să mergem la Meteora să vedem mănăstirile construite pe pietre suspendate.

Noi am luat tur care ne-a costat 89 euro de persoană, dar dacă vreți să economisiți, luați turul de 25 euro care să vă întâlnească la gară și biletele vi le achiziționați singuri (aprox. 30 euro dus-întors). Pe jos nu puteți ajunge de la o mănăstire la alta, așa că sau vă luați turul sau vă luați mașină în chirie. Trenul pornește la 8:20 de la Athens Railway Station (până acolo luați taxi, face doar 5 euro, puteți lua și metro-ul, dar dimineața nu vreți să vă avântați în căutări). Pentru taxi în Grecia folosiți TaxiBeat, o aplicație foarte tare și sigură. De altfel, utilizarea transportului public este foarte lejeră. Pe panouri e indicat ce transport și în câte minute vine, iar ca să găsiți acel transport folosiți Google Maps atât timp cât aveți internet. Să revenim, ajungeți în Kalabaka la 13:30. Vă întâlnesc, vă plimbă, vă povestesc, vă opresc pentru poze și apoi vă aduc înapoi la gară ca la 17:25 aveți tren înapoi și ajungeți aproape de 23 în Atena. Meteora a fost unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până la 28 de ani. Și acolo e atâta calm. Impresionant. O să vă placă enorm. Promit. Ei și ultima zi activă, normal că am petrecut-o pe croazieră, vizitând Hydra, Poros și Aegina. Însăși experiența de croazieră e formidabilă.

100 euro costă această veselie, iar pentru transfer am mai dat 12 euro (de persoană, aici vedeți site-ul). Dacă vreți să vizitați toate aceste 3 insule, merită toți banii, dacă ar fi să alegeți, recomand Hydra. Aceasta e singura insulă pe care n-o să vedeți mașini, nici măcar biciclete. Albul căsuțelor este fermecător, combinat adesea cu albastru. Puteți să mergeți cu măgărușul, însă mie îmi este milă de animăluțe așa că doar am pozat cu ele.

Insula Poros este alăturată continentului printr-un canal, care din an în an se face tot mai mic, cred că în curând nu va mai putea fi vorba de insulă.

Aegina e cunoscută pentru fistic, mâncați înghețată și cumpărați-vă fistic și produse din acestea. Apropiați-vă de tarabe și degustați tot ce vă propun, bucurați-vă papilele gustative.

Ultima zi în Atena am decis să o petrecem lejer și deoarece nu suntem iubitori de muzee am mers la templul lui Zeus (locație incluse în biletul de la Acropolis)

și  Grădina Botanică unde am dat peste animăluțe și broscuțe țestoase. Am avut un mic picnic acolo și parte de odihnă.

Ce să mâncați? Ca să mâncați încercați moussaka, souvlaki, castane coapte, baklava și nu uitați de cafeaua lor tipic grecească și frappe. Vă recomand să mergeți la τζιτζικι και μυρμηγκι (tzitziki kai myrmigi), care în traducere e greierul și furnica de pe strada cu statia X95 mergeti direct in jos si o sa dati de acest local. Mâncare mega gustoasă, orice n-ați comanda și prețuri mega accesibile. Oricum, să mâncați în Atena nu este scump, în mediu 14 euro de om, așa că nu vă faceți griji. Pentru a vedea costurile în fiecare țară, folosesc acest site, astfel îmi pot face închipuire cât am să cheltuiesc pe mâncare. De vorbit engleza, găsiți cu cine, nu am avut dificultăți în a mă înțelege cu oamenii. A da, și nu uitați de aleile cu mandarini.

Vă doresc vacanțe frumoase, bine organizate și să vă minunați de tot, exact așa cum m-am minunat eu. Vă pup și vă pup!
Sănătate la sticluță
Cu toții ținem la sănpătatea noastră și ne dorim ca mereu mereu să ne simțim bine din toate punctele de vedere. Dar din păcate, fiind supuși la diferite circumstanțe ne mai se întâmplă să avem careva dureri, infecții, scăderi ale imunității, răni, stări depresive etc.

Cred că și vouă vi s-a întâmplat: dacă inițial luați o pastilă pentru careva dureri, după o anumită perioadă, acea doză nu mai este suficientă, și este nevoie deja să luați 2 pastile pentru efect. Și tot așa băgând în organismul nostru atâtea pastile, nu sunt sigură dacă ne lecuim, sau de fapt mai mult ne distrugem sănătatea.

Așa că eu de ceva timp am început să reduc din medicamente, încercând să apelez la soluții naturiste. Chiar dacă acestea nu te ajută, cel puțin nu îți dăunează. Și tot în acest timp am descoperit uleiurile esențiale, care au venit ca o binecuvântare în viața mea. Ca să ma conving de efectul acestora, am luat un ulei de probă. Un ulei care ajută la digestie, la durerile de stomac care imi revin din când în când. Și am rămas încântată pentru că la fiecare disconfort îmi era suficient să iau o picătură de ulei dizolvată în jumătate de pahar de apă și îmi lua disconfortul cu mâna. Acest ulei DiGize e un amestec din tarhon, ghimbir, mentă piperată, ienupăr, fenicul, lămâiță, anason și paciuli.

După ce am urmărit efectul, m-am grăbit să îmi formez propria trusă așa că am comandat un kit din 12 uleiuri (uleiuri pure și amestecuri) care pot fi combinate între ele, sau luate separat pentru diverse necesități, începând de la răceli, dureri de cap, infecții, indegestii, greață, până la folosirea lor în scopuri cosmetologice, pentru relaxare, somn liniștit sau chiar energizare. Deci ele poti folosite absolut pentru orice. Pentru ca să le folosești corespunzător e nevoie de un pic de informare pentru că nu toate pot fi utilizate intern sau direct pe piele. Unele trebuiesc diluate cu ulei vegetal, sau dacă este un ulei fierbinte luat în capsule. Însă toată această informație o poți găsi pe net, notat pe sticluță sau la consultanții acestor uleiuri. În mare parte uleiurile pot fi difuzate, diluate și aplicate direct. Cand ziua ta de nastere vine cu 2 luni inainte ❤️Asta e noua mea trusa medicala in care isi fac loc uleiurile esentiale. Super fericita 💃 . . . . #youngliving #younlivingessentialoils #esentialoils #healthylifestyle #healthychoices #healthylife A post shared by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on Feb 4, 2018 at 5:16am PST Eu am preferat să aleg Young Living fiind cea mai recomandată și sigură companie care produce aceste uleiuri. Desigur că sunt și alte companii care oferă aceste uleiuri însă nu mă pot expune asupra calității lor, pentru că n-am încercat. Foarte atent cu uleiurile ce se vând în farmacii pentru că ele sunt diluate și nu își mai fac efectul care ar trebui. Mi-am luat sănătate în sticluțe și sper să nu mai fie nevoie să apelez la pastile. Chiar dacă poate unele din ele n-o să-și facă efectul (pentru că toți suntem individuali), cel puțin știu sigur că n-o să-mi facă rău. Încercați și apoi o să-mi ziceți impresii. Eu umblu extrem de fericită și entuziasmată cu referire la aceste uleiuri. De asemenea, puteți să mă abordați pentru detalii, sau să mă urmăriți pe instagram.

(acest articol nu este publicitar)
2018, tu ești?
Prima dată în viață când n-am avut un plan pentru noul an a fost 2017. Orice tendință de planificare mi-am alungat-o insistent din cap, eu fiind un om extrem de planificat și care adoră să facă asta.

Mi-am dorit ca 2017 să fie așa cum vrea el, și a fost. M-a bucurat 2017 și m-a învățat 2 lucruri mari: sănătatea și iubirea sunt cele mai valoroase aspecte pe care le poți avea în viața ta. În rest, se adună încetișor. Cum vreau să fie 2018? Deși n-am vrut să-l planific, deja câteva planuri s-au conturat. Dar cel mai mult vreau ca să fie mai bun ca 2017. Și sunt sigură că așa va fi.

Voi? planuri? visuri? Ce vreți să vă aducă 2018?
Sănătate, cumpărați?
Anul acesta am simțit că sănătatea este foarte foarte importantă. Și atunci când te simți rău nu ai nevoie de nimic, chiar nimic, și singura ce-ți dorești e să te faci bine. Așa am devenit mai atentă la ce mănânc, la ce produse folosesc și care sunt efectele lor asupra organismului meu.

Deseori se întâmpla să merg în farmacie și să ies cu punga plină de medicamente. Acum nu sunt sigură dacă asta îmi trebuia sau pereții albi și atmosfera ”de spital” acutizau efectele. Pentru că și multe boli sau stări, tot din capul nostru pornesc.

Acum recent, a fost deschisă un nou concept de farmacie, unde s-a renunțat la pereții albi, la sticla dintre farmacist-consultant și cumpărător. Din care nu mai ieși cu starea de rău acutizată, dar faci o terapie, care se aseamănă mai mult cu cea de shopping. Te simți atât de comod acolo că nu mai vrei să ieși, și da, poți lua produsul de pe raft și să-i citești eticheta fără ca să aștepți consultantul să revină cu legătura de chei ce să descuie dulapurile din sticlă. Atât de gândit pentru oameni, atât de găndit pentru sănătate.

Ei și unde se află acest loc? E o nouă filială Farmacia Felicia care s-a deschis la Zity Mall. Apropo, dacă nu ați reușit să luați cadou pentru cei dragi, acolo e locul perfect ca să găsiți produse calitative din seria de îngrijire pentru corp și față de care oamenii vor rămâne încântați, la fel cum am rămas eu după ce le-am folosit.

Și că tot suntem în ajun și uite că vine 2018, vă doresc un an plin de sănătate care să vă ofere energia ca să realizați tot ce v-ați pus în gând. Și nu uitați, sănătatea nu se cumpără, de ea se are grijă.

Vă pup cu drag. La mulți ani! (pozele de aici)
6 lucruri pe care să le faci la Târgul de Crăciun din Chișinău
Uite că a venit vremea bună, de primăvară, și am putut să fac o plimbare prin centrul orașului. (Când e frig, din casă și din mașină nu ies :))) ) Așa am descoperit și eu toată frumusețea pe care ne-o pune la dispoziție orașul, în acest an. Deci, ce puteți să faceți în Chișinău, de sărbători? 1. Să mergeți la Târgul de Crăciun de pe str. 31 august, Bradul din fața Guvernului și Orășelul Orange din squarul TNOB. N-am înțeles de ce s-au dispersat așa, când puteau să își unească forțele și să facă un Târg de Crăciun minunat, dar așa suntem noi, trebuie să ne măsurăm cu brazii.

2. Dați-vă întâlnire cu Moș Crăciun. Mi se pare fenomenal, dacă ai răbdarea să stai câteva ore în rând, să vorbești cu Moș Crăciun. Cred că pentru copii e de basm. 3. Beți vin fiert. E băutura sezonului și e păcat să ratați plăcerea de a îngheța cu paharul în mână. Mirosul și gustul de portocală și scorțișoară vă fac să uitați că afară e iarnă, răsfățându-vă papilele gustative. 4. Patinați. Dacă puteți să vă țineți pe patine, nu ezitați să vă îmbulziți alături de cei pentru care gheața reprezintă platforma de zbor artistic.

5. Dansați împreună cu interpreții autohtoni. Chiar dacă nu sunteți fanii acestora, câteva mișcări de dans vă vor dezmorți un pic. Îndeosebi dacă faceți asta după paharul de vin fiert. 6. Faceți poze, postați pe facebook și instagram și strângeți like-uri. Că imediat se termină această iarnă primăvăratică și toate decorațiile vor fi strânse. Și e păcat să nu adunați amintiri. Daca ar fi dupa mine, as alege ca iarna sa fie exact asa, primavaratica ❤️ Craciun fericit, dragii mei 💋💋💋 . . #Christmas #winter #springoutside #followme #bloggerlifestyle #winterholidays A post shared by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on Dec 25, 2017 at 5:22am PST Sărbători frumoase, scumpilor. Vă pup cu ghiocei ❤️

Generat în 0.86 secunde.