Sau cum birocraţia (sau poate pur şi simplu prostia) nu te lasă să fii român!
Astăzi, de dimineaţă, în sfârşit am decis să merg la Universitate şi să depun actele pentru a îmi continua studiile la master. Decizia de a continua studiile am luat-o mai demult dar procesul anevoios de colectare a tuturor actelor şi certificatelor durează cam mult.
În sala festivă a Universităţii, unde era dislocată comisia de admitere, nu prea era lume, poate ca era dimineaţă, ori acestea sunt ultimele zile când se poate de aplicat şi fluxul de tineri s-a epuizat din primele zile, nu ştiu… Eu am luat formularele necesare şi am ieşit ca să le completez.
În formular întrebări simple: Numele, Prenumele; data, anul naşterii; naţionalitatea, cetăţenia etc. întrebări standard pentru un asemenea tip de formular.
Eu completez tot, în categoria „cetăţenie” scriu Republica Moldova iar în categoria „naţionalitate” scriu român. Şi merg să depun, socotind că totul am scris corect. Însă nu a fost să fie…
Discuţiile sau început când domnişoara care verifică corectitudinea îndeplinirii actelor a insistat să mai întrebe o dată de ce naţionalitate sunt şi ce cetăţenie am. Eu i-am răspuns prompt: Sunt cetăţean al Republicii Moldova de etnie – român! Ea, cred că din cauza că eram primul român cu cetăţenie Moldovenească care aplică, a ţinut să mă mai întrebe o dată, poate totuşi eu sunt moldovean? I-am mai răspuns încă o dată prompt: Sunt cetăţean al Republicii Moldova de etnie – român!
Ea, văzând că nu poate să mă convingă, apelează la Domnul „D”, care este un mare funcţionar în cadrul Universităţii de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul. Domnul „D” s-a apropiat şi a început să îmi demonstreze, cum eu nu sunt corect şi cum conform documentelor eu sunt de naţionalitate moldovean! Acest Domn „D”, s-a legat de adeverinţa mea de naştere în care la capitolul „naţionalitatea părinţilor” este scris – moldoveni, aducând exemplul său, el fiind ucrainean de etnie, însă datorită că la părinţi e scris Moldoveni în acte, el este moldovean, oficial. Încă un argument pe care Domnul „D” l-a considerat forte, este că: este tot aşa de birocratizat încât sunt obligaţi să scrie tot conform documentelor prezentate.
Până la urmă am cedat presiunilor la care am fost supus, ghidându-mă de vorba unui bun prieten: Nu te pune cu mintea prostului că ea e hodinită, şi cât nu i-am fi demonstrat eu originile mele etnice, nu aş fi obţinut nimic.
Însă eu am unele întrebări la care nu pot găsi nicidecum răspuns:
De ce daca Mama – rus, Papa – rus, a Ivan – maldavan, este normal, da dacă părinţii sunt specificaţi drept moldoveni în certificatul de naştere a copilului, copilul nu poate să fie român? Mai ales că în certificatul de naştere la nimeni nu este specificată naţionalitatea. Straniu, nu? Conform Constituţiei Republicii Moldova, art. 10 punctul (2) este stipulat: Statul recunoaşte şi garantează dreptul tuturor cetăţenilor la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Aşa dar, Mie, în calitate de cetăţean al Republicii Moldova, îmi este recunoscut şi garantat dreptul la exprimarea identităţii mele etnice. Adică dacă eu, sunt de naţionalitate român atunci nici un fel de Domn „D” nu poate să vină şi sa-mi dicteze ce naţionalitate am! Acţiunea lui încalcă flagrant dreptul care îmi este garantat de către stat. Şi cel mai grav este că astfel de acţiuni sunt făcute de către un angajat a unei instituţii superioare de învăţământ de stat. Chiar mii ruşine… Îmi este foarte interesant, oare cei ce vin şi scriu în formularul de aplicare, la capitolul „naţionalitatea” alt ceva decât moldovean, sunt oare somaţi să prezinte dovezi că sunt de naţionalitatea care au declarato? Sunt sigur că nu!Concluzionând vreau să menţionez că nu e de mirare că în Republica Moldova sunt doar un procent foarte mic de etnici români, şi văd că Cauza, ce presupune debilizarea românilor din spaţiul Românesc dintre Prut şi Nistru, care astăzi sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, este încă vie şi dusă în continuare cu perseverenţă de unii „idioţi utili” de care e plină ţara.
Vai de capul nostru…
P.S. Sper ca această scurtă relatare despre acţiunile unor funcţionari din cadrul Universităţii de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul va determina conducerea universităţii să atragă o mai mare atenţie asupra instruirii funcţionarilor săi astfel ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de situaţii. Şi sper din toată inima că acest articolaş nu va influenţa nota mea la examenul de admitere