gonzd

gonzdgonzd


are you gonzD?
RSS posts

Personale


Comenteaza





Refuzzz
Am renunţat la Cuvântul lăuntric demult L-am trimis нахуй! Nu mai vorbesc cu el Iar în această seară Mi-am zis Ce pula mea? Dă să-l scot la iveală De când tot stă în beci S-a schimbat E molatic, absent, timid Nici măcar nu mă priveşte în ochi Nu are curajul să mă salute Aşa că dă-l în mă-sa De Cuvânt A fost la început Şi nu mai e E mort.
Gândacul
Gândacul din capul meu Nu va muri niciodată E mai ceva ca tarakanul Nimic Nici Apocalipsa Nici iarna nucleară Nici marele țunami Nici asteroidul gigant Nici încălzirea globală Nici statul islamic Nici putin Nici gaura neagră N-o să-l ucidă Gândacul e mort! Trăiască gândacul!
Jurnal Olandez – Day huipaimi care, că le-am pierdut firul
Se spune că rata de suiciduri per cap de locuitor în Olanda e foarte mare. Sincer - nu văd asta. Văd oameni binevoitori și zâmbitori, ce-i drept, absolut neinteresați de ceilalți. Până la urmă sunt oameni fericiți. Olandezii nu supraviețiesc, ei trăiesc, iar problemele cu care se confruntă sunt mai des de ordin psihologic, nu fizic. Olandezii n-au treabă cu infrastructura, parcările, transportul public, statul, corupția, inflația sau lipsa locurilor de muncă. Din acest punct de vedere totul e perfect. Orice colț de stradă e făcut pentru toată lumea: invalizi, bicicliști, motocicliști, șoferi, pietoni, pietoni cu copii și cărucioare, șoferi de transport public, pentru oameni în pula mea. În fiecare zi văd bărbați în costum care pedalează la 8 dimineața cântând; văd femei cu copii aruncând glumițe cochete gunoierilor; văd șoferi tatuați de autobuz care te i-au la mișto, îți spun că trebuie să achiți 50 de euro pentru cărucior, după care râd în hohote împreună cu tine. Mai pe scurt, n-ai spune că în Olanda rata de sucid e mare. Și n-au cum s-o facă după perdelele trase, pentru că nu prea au nici perdele. Oricum rata de suicid e mare. Zice lumea că feroviarii trântise-ră și o grevă, se săturase-ră să spele trenurile și șinele murdare de sânge și mațe.  Olandezii zâmbesc, însă o fac în sinea lor și te ignoră totalmente. Poți să încerci să-i prinzi privirea ore în șir, n-are treabă cu tine, e în lumea lui, una comodă și absolut pohuistă. Și apropo de pohuism, mă apuca o panică moldovenească legată de consumul de marijuana în public, și după câteva zile, realizez că era un mic sindrom bâco-nistrean, de care am scăpat. Arzi un joint în centrul pieței și zâmbești oamenilor care te înconjoară, chiar dacă te doare în pulă de ei. Pe ei la fel îi doare în pulă de tine. Olanda întrunește definitiv maxima "libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea altuia". Aici libertățile, de orice tip, sunt respectate, doar dacă nu dăunează libertăților celorlalți. Ești liber să te spargi cu coca în fiecare seară și să dai duba la 25 de ani; s-o arzi cu bicla și joggingul și să arunci copitele la 101; să fuți și să fii futut așa cum vrei tu; să îmbraci, să bei, să consumi, să mănânci ce vrei tu, nu ce-ți dictează societatea. Olanda te predispune la această individualitate, ai îndeajuns timp ca să te gândești numai la tine, în jur totul e dezinvolt și organizat ca să circuli cât mai comod, Lumea te salută, îți zâmbește, și nu neapărat ca să-ți vândă ceva.   Ai libertatea deplasării, oriunde, în orice tip de transport public, instituție, magazin și pe orice tip de trotuar. Aici părăsim incinta blogului, al doilea paulainer după al treilea haze și al doilea la chouffe e prea de tot.

... Revenim, e dimineață răcoritoare și am capul curat. I'm clean, cum spunea personajul din Trainspotting. Mi-am reamintit de biciclete, sutelele de mii, milioanele de biciclete. Noi, vechi, moderne, retro, cu 2, 3, 4 roți, cu portbagaj cu tot ce vrei. Cu siguranță, în Olanda există mai multe biciclete decât oameni, iar cicliștii sunt respectați și nu circulă pe linii galbene aiurea, circulă pe jumătate de drum, amenajat special pentru ei, cu semafoare pentru cicliști și reguli stricte de circulație. Ai impresia că oamenii dați s-au născut pe biciclete. Vorbesc la mobil pe biciclete, fumează, transportă câini și copii, valize, vând iarbă și nu m-aș mira dacă sunt în stare să și-o tragă mergând pe biciclete. În Olanda eștu tentat să faci copii, cât mai mulți copii, pentru că ești motivat s-o faci. Fiecare bordură, fiecare magazin sau muzeu are traseu pentru cărucioare sau lift, nu ești discriminat nicăieri, oricine ai fi. Despre camerele de schimb pentru mame și copil din aproape fiecare veceu public nici nu mai vorbesc, aceste chestii simple și utile vor ajunge la noi prin secolul 27, după ce vom scăpa de pericolul homosexual, cel moscovit și cel unionist. Și apropo de homosexuali, destrăbălați și sodomiți. N-am văzut niciunul de când mă aflu aici, nu i-am văzut îmbălânsdu-se în plină stradă sau satisfăcându-se în cur prin parcuri, în schimb, în Chișinău am văzut perechi ortodoxe care se îmbălau în troleibuz și se futeau pe plajă. Ok, nu e pe asta. Și la ce morți să vă mai scriu despre Moldova, le știți și așa. Problema-i că a ars. Nu vreau să mă întorc acasă! Nu ego nah! Turul 2, demisii, huisii căldure și menajerie umană. Însă revin în putreziciunea voastră. pentru că sunt ultimul mohican, pentru că indianul revine întotdeauna.   Cu siguranță to be continued...
Van Gogh suge!
Burează

La balconul pe care stau în șlapi de plajă și pijamă Angry Birds Stau cu cuiul în mână Cuiul bătut desinestătător Cumpărat desinestătător La magazin Legal Cu bon de casă Și tot rahatul de rigoare Panica a ars  A rămas doar înțelegerea  Că nu e nici o panică Van Gogh suge? Nu Muzeul Van Gogh suge precum o bicicletă ruginită Muzeu? Turiști? Faimă?  Nemurire? Cum pula mea? Să-l bagi pe Vincent în marmură? .I. Bagă-l în cartof! În casa de nebuni! În canal! În lanul de grâu! În câmpul de floarea soarelui! .I. Nu în Coca Cola Versace McDonalds și Volvo Lăsați-l să strălucească în mizeria lui materială În nopțile ploioase și zilele fierbinți În eclipsele de nebunie și atacurile de previziune În imaginația urmașilor, nu în burta lor Van Gogh nu e Big Mac! Scoteți-l nahui! din muzeu Și transformați muzeul în mausoleu..
Jurnal olandez, partea întâi
Day 1 – I can’t feel my legs! Asta-i unicul lucru pe care pot să-l spun despre prima și a doua zi de aici.

Ziua doi - șto za nah! Cum recunoști un moldovean în avion? Bate din palme la aterizare. Asta se întâmpla în ziua întîi, însă în ziua întîi n-am avut chef să scriu despre asta. N-am avut chef să scriu. Și când nu ai chef să scrii Nu vrei să scrii despre canale, sative, văduve albe, red lighturi și hering. Trebuie să scrii despre altceva, ceva măreț. Însă nimic măreț nu există. Există uman și inuman. Vom vorbi mâine despre infrastructură, comoditate, spații verzi, toleranță, libertate și, până la urmă, fericire.

Ziua trei - Gaburici demisia! Ca să fim în ritm cu ultimele tendințe ale modei și ultimul țipăt al bunului simț vom închega și noi măcar o mărturie a faptului că am fost într-o zi în țara cu cele mai multe libertăți și cele mai omenești comodități. Nu vom vorbi aici despre Rembrandt, Vermeer, Van Gogh sau Jos Stelling. O, bine că mi-am reamintit de Jos, au un Muzeu al Filmului aici, unde stopudovo este și domnul Stelling. Dar, să ne întoarcem la tripul în Olanda. E o chestie pe care nu poți s-o redai, mai ales că e vorba de o chestie pe whitewidow necontenit de două zile încoace. Aici n-ai despre ce vorbi, n-ai ce compara, e inutil să compari miile de ani de istorie nordică. Ce huinea scriu eu băieți? White widow mafaka! Aici avea să fie un jurnal olandez, însă nu vai fi, pentru că e jurnal olandez. Și apropo, ce a vrut să zică gagica de lângă coffee shopul Bulldog?, cea care-i spunea unui sârb: Have a nice trip! A vrut să-i zică că ciupercile pe care i le-a vândut sunt super tari, sau pur și simplu i-a urat drum bun?

Ziua patru  Te trezești cu o mică mahmureală și un miros de white whidow care ți-a intrat în toți porii. Te afli pe strada Duyfhuysstrase (sunt sigur că nu am scris corect denumirea) din Utrecht, într-o casă tradițională cu scări înguste și podeaua din lemn vechi, poate mai vechi decât istoria Moldovei. Realizezi că acest jurnal nu va putea fi scris seara, pentru că seara ești prea high, prea obosit, prea amețit de multitudinea de beri belgiene, nemțești și olandeze. Așa că seara va scrie Gonzo, iar ziua va scrie Marin. Care va fi mai bun? Decid eu, nu voi, ha-ha! De cand mă țin minte doream să ajung în Olanda, îmi imaginam acest trip altfel, mai nonconformist, mai supradozat, mai dus cu pluta. Am venit în Olanda mai matur, cu familia, și fără nebunia adolescentină din cap. Dacă ajungeam aici cu 5 în urmă, în perioda în care tot ce se oferea se consuma, puteam să mă arunc într-un canal cu capul înfierbântat de la extasy, sau, de ce nu – într-o relație sexuală mai neortodoxă. Nenumărate sunt căile drogului. Nu mai sunt acel om, deși cu siguranță voi pescui un moment oportun ca să văd Amsterdamul de noapte, o adevărată bombă de divertisment, lumini și oameni cu fesul curs. Până acum am văzut Olanda de zi: Amsterdam, Utrecht și Haga. Amsterul suge în comparație cu celelalte două, poate nu l-am explorat îndeajuns. Această țară are două aspecte total diferite, care deseori se bat cap în cap, chiar dacă se tolerează și se acceptă așa cum sunt: e vorba de Olanda turistică și Olanda locală. Olanda turistică e nebună de cap, dinamică, împânzită de reclame și consumerism, de curve și droguri de tot felul. Olanda turistică duhenește a pișat, după care a iarbă, după care iarăși a pișat. Are un ritm nebun pe care cardiacii cu greu l-ar putea menține, trebuie să fii și tu dus cu pluta ca să accepți această cursă venită din halucinațiile lui Hunter S. Thompson. Și eu nu am acceptat-o, am drogurile mele aici, vii și importante, nu sintetice și efemere. Însă Olanda turistică nu înseamnă doar droguri, cluburi și curve. Olanda turistică mai înseamnă și muzee, arhitectura, natură și bucătărie. Le vom lua pe rând. Pentru că bulgarul Bob, cu care am făcut cunoștință aizi, deja învârte un mega spliff cu ultimele rămășițe de white widow. Mâine trecem la Amnesia. Însă ar fi bine să revenim la muzee. Muzeele olandeze sunt magnifice, impunătoare, eterne, muzeele olandeze găzduiesc comori de neprețuit. Primul în care am pășit a fost Mauritshuis din Haga, muzeul care găzduiește opere din Rembrandt, Hals, Vermeer și un tip căruia i-am uitat numele, însă care a pictat niște văcuțe extraordinare la vremea lui, undeva prin secolul XVI/XVII. Apropo, dacă aveți de gând să vizitați mai mult de trei muzee, luați-vă museum kaart și nu cheltuiți banii de-a pula. Arhitectura olandeză e sublimă, vine din altă lume, vine dintr-o perioadă în care lumea încă căuta frumosul absolut - la grande bellezza, ca să-i spunem așa. Clădiri și castele gotice impunătoare, catedrale cu turnuri care străpung norii grei din cerul nordic, căsuțe cu 2/3 etaje aranjate frumos una după altă, futurism, deconstrutivism – tot ce vrea mușchiul tău de estet și pasionat de arhitectură. Totul se păstrează printr-o renovare zilnică, olandezii construiesc și modernizează din greu, tot, de la urnele de gunoi până la uzine, de la transport public până la patrimoniu istoric. Oamenii iștea nu se pot opri, blea! Am uitat că mâine votați, votați cu un primar olandez, man! Mai scriu un pic și despre natură, și vă las să vă gândiți la primărie. Natura Olandei poate fi asemănată cu cea a Moldovei, doar că – e îngrjită, curățată regulat și lăsată să se dezvolte acolo unde vrea ea. Orașul nu pote păși peste natură, însă natura poate păși peste oraș. Fiecare canal e plin de rățuște și nuferi, în fiecare parc din centrul celui mai aglomerat oraș dai de căprioare, fazani și diferite vietăți care-ți bucură ochiul în habitatul lor natural. Olandezii respectă natura, și probabil, din cauza asta natura îi respectă pe ei, îi faci înalți și frumoși. Îi face în stare să se scalde Marea Nordului, mare care-ți taie picioarele cu ace de arici-viking... Bob a terminat treaba. Vă las. Altfel iarăși încep să scriu aberații pe vapori de văduvă albă. Probably to be continued...
Я русский 3
Да сколько можно ребята? Весь мир, блядь, не прав, и только вы самые правильные. Ну, может быть еще Северная Корея правильная. Остальные все, блядь, фашисты! Американцев вы с анти-фашистской любовью называете то пиндосами то рептилоидами, китайцев и кавказцев - чурками, немцы для вас немчура , украинцы - хохлы и укропы… и все они фашисты, блядь, потому что русских не любят. А за что нас любить, я спрашиваю. Да, нас, потому что я тоже на половину русский, а на половину румын (по-вашему, фашист). Да, пару лет назад я тоже был ярым националистом, хотя никогда не был русофобом. Как можно быть русофобом и обожать русскую литературу и русское кино? Да никак, просто вся эта ваша ненависть ко всему чужому удивляла и, честно говоря, заёбывала. Вы главное успокоитесь, и читайте дальше… сразу извиняюсь за хромую стилистику и пунктуацию. Увы, я больше румын, чем русский. Но рисовать румынские флаги на ваши могилы я не собираюсь, да и раньше не собирался, просто был молодым и глупым. Молодая кровь вообще кипит пузырьками национализма, но с возрастом охлаждается. А если не охлаждается – считай, пропал человек и останется долбоёбом на всю жизнь. Как там Гребенщиков пел? Некоторые стареют раньше чем успевают взрослеть. Некоторые и на старости лет любят бренчать оружием и орать под водочку как они любят свою родину, только это не любовь к родине, а воинственный алкоголизм. А теперь вернёмся к нашему вопросу: за что вас русских любить и уважать? Вы даже себя не уважаете, вы засрали все вокруг, все просторы великой России. Вы не в состоянии построить русский мир у себя дома, но почему-то надеетесь построить его в других странах. Вы так и не научились хотя бы  понимать язык страны, в которой проживаете, будь то Украина или Молдова. А как только коренное население напоминает вам об этом, вы сразу беретесь за автомат и называете всех фашистами. Я не верю, что вы настолько тупы, что бы за 20, 30, 40 лет не выучить хотя бы пару слов на другом языке. Это скорее неуважение и отпетый похуизм – это и есть настоящий фашизм, друзья. Вот узбеков, молдован и других унижать за плохой русский язык – это не фашизм, а себя заставить выучить элементарно пару фраз  на другом языке - это фашизм. Почему вы не хотите развиваться? Это же охуительно! Я к сожалению владею всего двумя языками, кроме родного румынского. Была бы возможность, выучил еще десяток. Это же заебись! Вы почему то не хотите, а ждёте что весь мир выучит русский. А с хуёв им это делать? Вы унижаете нормальных артистов и возвышаете всякий хлам. Вы не любите Макаревича, за то что он против войны с Украиной. Вы любите Тимати, блядь, за то, что он патриот. Лет десять назад вы бы даже не представили себя как эту обезьяну можно ставить рядом с легендой русского рока. А теперь легенда для вас говно и его отличная музыка тоже говно, а вот улюлюканья обезьяны Тимати -  это заебись и круто. И Звягинцев для вас говно! Вместо того что бы гордится тем что в первые за полвека вы опять возьмете Оскар, вы готовы его распять. Вы хотя бы посмотрели Левиафан? Никакой он не русофобский, он как раз русофильский и заставляет задумываться. Но вы не хотите думать, потому что за вас думает телевизор; в не хотите развиваться, вы хотите жрать водку; вы не хотите адаптироваться к окружающему миру - пусть мир адаптируется под вас. Вы даже не хотите мира, вы хотите войны и каждый год 9-го Мая вы опять хуярите в танках на Берлин, причем на немецких танках. Вы что ебанутые? Вы отжали Крым когда в Украине творился полный пиздец и страна была в хаосе, это как спиздить телевизор у брата пока он лежит бухой в хлам с переломанными ногами. Мало того что вы отжали Крым как крысы, вы еще и гордитесь этим. А теперь вы отправляете своих братьев, мужей и детей что бы они убивали народ, с которым в когда то братались. В ненавидите геев но уважаете пидарасов у власти которые посылают вас убивать друг друга. Это ни то что подло или низко – это полный пиздец, ребята! Вот у меня много русских друзей, которые не согласны с моим мнением. Я с ними рос, мы вместе ходили на концерты, бухали, тусили и.т.д. Я вот думаю, если не дай Бог завтра у нас начнется такая же хуйня – они что, будет стрелять в меня из-за каких-то убогих понятии о родине? Я не хочу стрелять в своих друзей, я вообще ни в кого не хочу стрелять, почему же вы этого хотите? Почему вы учите ваших детей ненавидеть с раннего возраста? Вы понимаете, что уже угробили их – ибо жизнь в ненависти это не жизнь, это жалкое существование. Война закончилась в 1945-ом, но вы почему то продолжаете воевать, причем со всем миром да еще и сами с собой И знаете что самое обидное? То, что Украиной управляют такие же гандоны что и Россией, и втихаря смеются над тем как вы убиваете друг друга по непонятным причинам. Так что оставьте вы это гнилое дело, посмотрите друг другу в глаза и извинитесь пока еще не слишком поздно, а то скоро все поубиваем друг друга. Давайте лучше радоваться жизни у развиваться вместе! И в пизду этих политиков и военных со своими гнилыми интересами, мы в первую очередь люди, и надеюсь в ваших сердцах осталась хоть капля любви и сострадания.
Comentatorilor mei
Mult postezi şi doar puţinul  Bucurie o s-aducă, Toate vor prea multe like-uri, Fără nici un gând sau muncă. E uşor a scrie-un status Când pustie-i căpăţâna, Comentarii lungi şi proaste, Unsuroase ca slănina. Când ego-ul ţi-l frământă Like-uri mii şi share-uri sute, Cu rahat şi cu negreaţă Universul tău se-mpute. Parcă cărţi la poarta minţii Bat la uşa nedeschisă, Tu preferi citate goale, Copy-paste-uri şi pastişe. Pentru a tale proprii gânduri, Pentru propriul profil Nu distribui rahaturi, Nu mai fi şi tu debil. Ah! atuncea ţi se pare Că conduci tot internetul, Însă webu-i efemer, Spre spital îţi ia bilet. Useri voi, cu minţi deşarte Care suflet n-aţi adus. E uşor a scrie-un status Când nimic nu ai de spus. 
Arta se mișcă spre bani - interviu cu Dan Perjovschi
...Pot să asiste oamenii ăștia? Dacă n-au ce face? Bineînțeles. Deja a treia sau a patra oară vizitați Chișinăul. Cu ce mesaj veniți aici de această dată? Vai de capul meu ce întrebări! N-am venit cu un mesaj, eu am fost invitat. M-au chemat aici. Eu n-am vrut să vin. (Râde) Nu! Eu sunt în contact cu Vladimir și cu Oberliht de multă vreme. Știu că ei lucrează cu spațiul urban, cu felul în care orașul se dezvoltă. La un moment dat Vladimir a zis că există interesul și posibilitatea de a realiza aici un proiect. În ultima vreme am făcut niște proiecte de spațiu public, pe stradă la Sibiu și-n alte părți. Și am zis că poate să încercăm aceeași figură aici. N-am avut timp să stau mai mult. Intenționam prima dată. Am făcut totul într-o zi practic cu ei, au fost oameni foarte serioși. Pentru ca să găsești o idee, s-o dezvolți, s-o tai și s-o pui pe zid într-o singură zi... Deci, asta am făcut. Am venit aici să iau lecții de modestie. Ați observat vreo schimbare în spațiul urban din Chișinău de când n-ați mai fost aici? Habar n-am! De parc-aș sta aici juma de an. N-am timp! Din ce văd e mai bine pus la punct, sunt mai mutle firme străine. Apa s-a vândut, e spaniolă! Se dezvoltă ca și Bucureștiul, ca și orașele din România sau din restul Europei. Se egalizează cumva și ca look și ca haleală. Mâncarea tradițională e pizza acum. Pe de altă parte rămâne impresionant, azi m-a dus Vakulovski prin parc, pe la lac (Valea Morilor). Nu arată rău! Are și partea asta care compensează aici. În București taie tot, cum întorci capul cum au tăiat un copac. Se taie și la noi, și fac loc construcțiilor auxiliare. Am văzut. Sunt urâte cu spume, sunt teribile. Singura șansă a oamenilor care-și construiesc chestiile astea urâte este să-și facă niște ziduri mari în față de nu le vezi. Deci, nu pot să-mi dau seama. Am fost un pic în centru în zona în care am lucrat pe zid. E ca orice zonă cvasiabandonată. E mizerie. La ora 11.00 sunt unii care beau bere pe bancă. Unii se pupă mai încolo. Un fel de Tarantino mixat cu Almodovar. Nu pot să vorbesc despre oraș, pentru că orașul se schimbă în mod general. În bine și în rău în același timp. Un artist ar putea promova un spațiu public mai frumos, mai estetic și mai util în același timp? Păi nu trebuie să fie frumos. Asta-i chestia. Noi nu suntem făcuți ca să înfrumusețăm căcatul făcut de altcineva. Eu sunt aici ca să pun problema acelui căcat. Ideea este cum recuperăm acest spațiu public. Ieri am proiectat un film la Chiosc și a fost senzațional. Când lumea discuta mai apărea câte un taxi, mai lăsa câte o panteră la bar.) Dar, unii erau pe terasă și-și beau mințile, și alții beau în fața unui film interesant. (râde). Era o recuperare a unghiului din spațiul public. În orașele noastre nu se mai întâmplă așa ceva, nu mai stai pe stradă să discuți, trebuie să stai să consumi. Tre să beai o bere sau o cafea pe terasă. Ești tot timpul într-un spațiu economic. Asta pot s-o facă artiștii, ați făcut-o voi. Unghiul de acolo e un mic miracol. Faptul că există și lumea din jur era de treabă, nu ne-au aruncat cu sticlele-n cap. Cumva lumile astea diferite se ignoră, își văd de treabă. Am fost stresat la început, am crezut că proiecția nu se vede și chiar nu se vedea. Am pierdut multe detalii. Dar nu-i pe asta. Să stai o oră jumate e un fel de statement pe care-l spui tu restului lumii – ăsta poate fi un loc diferit. Ai noștri vin din fosta URSS și oarecum nu sunt deprinși cu arta contemporană... Și ai noștri merg încolo.) Am glumit, nu mai merge nimeni încolo. ... lumea a fost educată cu realismul socialist. Cum le putem deprinde gustul pentru artă contemporană? Eu cred că termenul realism socialist este improriu. Nu a fost niciodată realitate. Acel termen nu acoperă realitatea. Oamenii nu au pictat ceea ce exista. Pictau ce le spunea partidul. Era un fel de utopie. Am putea să reinventăm realism-sociaismul – realism-capitalismul. Și nu e vorba numai de asta. Unii oameni cred în anumite lucruri pentru că au crescut cu ele, au fost învățați că astea sunt lucrurile importante şi dacă nu vezi ce se întâmplă în stânga şi în dreapta lor... dacă joci fotbal în curtea şcolii cu echipe de câte cinci, păi asta e – echipele sunt de câte cinci. Deci nu ştiu dacă noi suntem aici ca să iluminăm oamenii – venim şi noi cu ideile noastre, poate suntem ca nişte mici dictatori – vrei să-ţi impui ideile cuiva. Dar dacă creezi platforme din astea libere în care lumea poate să vină sau să plece, atunci oferi o alternativă. Asta putem noi. Dacă ţie îţi place un fel de estetică sau gândire sau un fel de cărţi – stai cu ele, dar dacă vrei cumva altceva – uite, noi îţi putem da asta. Ieri era destul de interesant că era o artistă şi o curatoare importantă din Polonia şi era un african-american din Ohio – Peace Core. Ăştia vin să muncească, ştii – voluntari. Noi nu facem asta. De ce nu o facem? De ce nu plecaţi în lume voluntari? Deci era o intersecţie de lumi interesantă acolo la proiecţie. Filmul era al lui Andrei Ujica, care e român dar predă la Karlsruhe şi era despre cosmonauţii sovietici şi vestici de pe staţia MIR când se desfăcea uniunea. N-a fost rău. Deci asta se poate face şi nu cred că costă foarte mult. În general lumea noastră şi tânără dar şi adulţii nu mai are are focus, nu se mai poate concentra, e plictisită, depresată, întârzie, nu? Ne înţelegem la două şi ne întâlnim la două şi zece. Trebuie să-i dai un kick ca să iasă din starea asta, ca să fie totul mai mai relaxat, însă timpul nu-i aşa relaxat. Nu-ţi dai seama de asta pentru că te-ai obişnuit să trăieşti într-un anume fel. Nu poţi nici s-o ţii doar cu progresul aşa să munceşti întruna – chestia asta americană axată pe pozitiv, totul e bine, voi învinge. Mai avem şi migrene – nu ne iasă, chestii... Deci nu ştiu ce trebuie de făcut. Trebuie făcut ceea ce ai tu de făcut. Dacă eşti pasionat pe ceva şi poţi transmite pasiunea asta – foarte bine. Mai e un nivel care e unul profesionist. Nu poţi face orice numai că vrei – trebuie să te instruieşti. În zonele în care suntem noi – artă, arhitectură, design, management cultural – deja sunt rafturi de bibliotecă, scrise de alţii. Deci nu mai trebuie să le scrii tu, trebuie să le citeşti. Arta murală a apărut la un moment dat ca un protest împotriva artei-produs... Păi e invers. Prima dată a fost arta murală comandată de biserici, şi pe urmă a fost tabloul independent, cumpărat de burghezi. La început arta murală a fost în peşteri. Era o proprietate comună, nu era a cuiva. Pe urmă a devenit a cuiva. Putem vorbi atunci despre o revenire la prima stadie? Eu nu teoretizez în felul ăsta, pe bune. Nici nu-i zic că-i mural, ştii. Mie de exemplu nici nu-mi place graffiti. Îmi plac astea – stencil. Astea îmi plac pentru că spun o istorie. Dar: când spui o istorie poţi să fii de o parte sau de alta – politică sau socială. Când faci tag cu numele tău n-are nimeni treabă cu tine. Pentru mine a fost un exerciţiu, să facem o chestie cu nişte subiecte care nu sunt foarte uşoare – s-au adunat pe zidul ăla câteva destul de interesante dacă te uiţi. Şi probabil din câtă lume se va uita la aia trei sferturi n-o să înţeleagă/n-o să le placă, unii nici n-o să vadă – o să treacă de o mie de ori pe lângă zidul ăla şi n-o să vadă, şi altora poate le face un declick. Deci nu o consider anume în sensul ăsta de marele proiect – e un exerciţiu. Nici nu ştiu dacă poate deveni o metodă – să umbli peste tot – că atunci devine redundant. Când desenezi pe o hârtie poţi să o întorci cum vrei tu, ai control pe hârtie, dar dacă desenezi pe un zid atunci te controloează el pe tine căci te învârţi tu. Deci e un exerciţiu bun. N-am avut destul timp în două zile căci pentru mine nu e totuşi ceva întâmplător – trebuie gândită mai bine ca să aibă sens zidul ăla. Dar eu nu îl consider artă murală. Nici nu-mi place termenul ăsta. Să-i zicem artă stradală. Nici artă stradală nu îmi place căci ştii ce se-ntâmplă? Cum numeşti ceva şi devine interesant, ăştia fac din el un şoc – îţi pun spray-uri, îţi zice că nu poţi să dai decât dacă ai din ăla cu glugă care costă atâta, genunchiere, căşti, ştii? Şi-atunci eu am luat-o aşa sincer, i-am zis gazetă de perete. Ai nişte gânduri despre lumea în care trăieşti şi le-ai pus pe povestea asta. Le-ai comunicat. În momentul în care desenezi peretele, unde crezi că se află publicul – de partea asta, a creatorului sau cealaltă, a peretelui? O parte da şi alta – nu. Ăla cu berea nu cred că era de vreo parte, era de partea lui – îşi bea minţile la ora unşpe. Nu ştiu, pe de altă parte însă lumea are şi dreptate câteodată să zică da ce-s prostiile astea? Am trecut pe lângă parcul ăsta mare de lângă lac şi era o parte de zid unde-s nişte picturi, probabil făcute de liceul de artă, nu ştiu... Bănuiesc că sunt studenţii de la arhitectură şi a fost un workshop. Nu e o idee rea dar e o idee care se cheamă “fără coaie”. Adică nu creează tensiune – iei vederi vechi şi le pictezi, deci nimeni nu se supără. Everything is fine, happiness, dar nu e o idee rea – au găsit o formulă care împacă mai multă lume. Noi ce-am pus pe zid va irita automat anumită lume. Ne puteam gândi mai bine probabil, dacă era o săptămână cum era normal puteam discuta o zi care ar fi tendinţa. Poţi să faci un proiect mai analitic şi mai complex – să mergi în zonă şi să discuţi cu oamenii despre ce probleme au ei şi de pe baza acelor probleme să pui pe zid, deci îl faci mai site specific. Şi pentru că ai luat din problemele omului şi el ştie – atunci el devine aliatul tău. Aşa însă ne-am paraşutat în junglă cu detaşamentul de commando, pac-pac şi ne-am cărat; tribul de indieni o să zică: ce căcat? Dar, poate nu, cine ştie? În lumea asta nu ştii niciodată. Eu am avut aici la voi o prezentare pentru douăzeci de oameni şi printre ei era o curatoare din Polonia. Cam aşa se întâmplă în viaţa de artist. Pe urmă te invită la o expoziţie şi de-acolo... deci nu ştii niciodată cine te vede şi te aude. Pentru cineva poate fi foarte important. Deci eu sunt foarte mulţumit. În general când lucrezi cu artiştii ăştia – sunt mai leneşi aşa, las că aducem mâine... Aicea destul de bine, au fost foarte serioşi. N-am avut timp să aprofundăm: pac-pac, primele idei. Dacă fiecare care au lucrat pe ideea asta – dacă mai au timp, mai pot aprofunda un pic. Aţi spus că nu vă place graffiti dar vreau să vă întreb de ce credeţi că e ilegal până acum? Nu-mi place tagul – când îşi pune numele. Pentru că nu înţeleg ce-mi spune mie omul ăla. Numele lui nu mă interesează. E însă o chestie pozitivă până la urmă. Nu dăunează nimănui. Dar de ce e pozitivă? Dacă e numele lui – ce mesaj îmi transmite? El zice: eu exist. Eu zic – bravo! Şi dacă locuieşti în casa aia, depinde – s-ar putea să-ţi dăuneze, deci totul merge până la casa ta. Povestea asta despre legalitate şi ilegalitate însă e foarte dificil de formulat. De ce ăla poate zice o minciună cât casa, zice îţi dau 2000 de minute gratuite în reţea. Ce pizda măsii? Şi tu nu poţi să zici, nu ştiu – un nume. Pe de altă parte dacă îi laşi pe oameni să zică ce vor e ca şi cum le-ai scoate toate semnele de circulaţie din oraş şi să îi laşi să circule – să vezi ce se mai înţeleg ei. Deci probabil că trebuie să existe nişte seturi pe care să le respectăm împreună, dar seturile astea sunt ceva ce trebuie re-negociat. Acuma să-ţi mai spun ceva: dacă de mâine am legaliza graffiti – n-or să mai fie. În cam două luni se umple tot şi după trei ani nu mai face nimeni. Când ţi-e interzis parcă e mai cool aşa. Deci într-un fel graffiti-ul original cred că trebuie să stea ilegal. Când vrea să se legalizeze – vine la mine, facem un workshop şi e legal. Cel original trebuie să stea acolo să irite, să te enerveze, să te întrebi de ce e acolo. Să te gândeşti până unde se poate. Dar îmi place că am văzut aici ce se întâmplă cu bătăliile etnice. Unii iubesc Moldova pe româneşte dar cu etnie, celălalt îl şterge – e destul de creativă cafteala. E ca la rap, ca la battle. Am văzut în Italia nişte bătăi destul de agresive între fascişti şi anarhişti pe ziduri, cu roşu şi negru. Era la baza scărilor la lac şi parcă e o chestie de advertising, nu ştiu ce să spun – era mişto expus. Nu ştiu, eu sunt pentru un tip de expresie vizuală în oraş care să nu enerveze, să te pună într-o condiţie mai creativă. Am văzut un album cu graffiti din America Latină care erau nişte graffiti foarte abstracte. Era foarte interesant pentru că nu îl făceau decoratic – era cumva o interpretare a locului în care era făcut graffiti-ul. Deci sunt unele inteligente, cumva îţi face plăcere să le vezi. Dar nu poţi pretinde să fii într-o lume ideală. Unele-s foarte proaste, sau copiate de la alţii. Asta e. Aţi crescut în regimul lui Ceauşescu. Cum v-a influenţat asta ca artist? Da, asta vreau să vă spun. Eu nu ştiam ce e în stânga şi ce e în dreapta sau ce-a fost înainte. Deci nu am ştiut şi când am desoperit că acele lucruri au existat şi eu nu ştiam, m-am înfuriat, de asta nu îi iert pe profesorii mei. Nici pe mine. Eu nu am ştiut şi nici nu m-am zbătut să aflu. Cumva am mers aşa ca într-un cul-de-sac, cum îi zice în franceză – te duci într-o stradă care e terminată şi trebuie să te întorci. Şi a trebuit să mă întorc mult şi să reiau de undeva, căci drumul ăla se înfunda. Asta a fost în comunism. Sigur că atunci când eşti tânăr anumite lucruri funcţionează şi sunt mişto indiferent ce fel de societate este în jurul tău. Te-ai îndrăgostit, ştiu eu – sunt lucruri care creează o premiză ca să-ţi aduci aminte cu plăcere şi care te pot afecta bine chiar dacă sistemul e prost. Pe libertatea de expresie a fost nasol. Eu nu m-am putut compara cu restul lumii, am înaintat până la un punct. Eu de asta m-am războit – direcţia aia se blochează la un moment dat, se termină istoria artei – deci de ce să mai faci încă o adată? Deci nu am ştiut avansul – până unde s-a mers. Am aflat după, când aveam un stil şi atunci a trebuit să renunţ la el, iar asta e foarte greu. Eu am colegi care au făcut colegiul de artă ca şi mine la Sibiu şi pentru ei a fost bine: au învăţat să deseneze, să facă o gravură, s-au dus în Germania şi au câştigat o pâine la agenţiile de publicitate. Ăia toţi cu computerele, ăştia cu creioanele – deci erau buni. Deci în sensul ăsta – ei nu au o referinţă proastă despre şcoală. Eu am. Pentru mine n-a fost bine. Şi nu cred că au vrut să-mi facă mie rău profesorii, dar nici nu le-a mers un pic mintea să zică: mă, noi până aici am putut – mai departe nu ştim. Îi ţin răspunzători. Şi sunt lucruri şi mai complexe ce ţin de o discuţie mai profundă. România comunistă era coruptă până-n măduva oaselor. Se intra la facultate pe pile, şpăgi şi bani. Şi relaţii la partid. Ca să intri la facultatea de artă – erau 5 sau 6-7 locuri. Lumea se pregătea în paralel, făcea exerciţii în atelierele unor profesori care luau bani pentru asta. Masculul în mijlocul clasei – se cheamă sexual harrassment astăzi. Băieţii nu aveau nici o reţinere că domnii profesori care pregăteau viitoarele studente în felul ăsta, iar pe băieţi – în fine. Nimeni nu-şi cere scuze acuma şi nu vrea să recunoască. Baza asta şi corupţia asta – pe baza asta e scena de artă şi şcoala românească de artă. Deci e o bază putredă. Noi ca să facem rău imediat după schimbare – soţia mea a pregătit pe gratis. Veniţi că vă pregătim gratis. Ca să se oftice, să le spargem chestia asta cu banii. Deci eu cu  şcoala aia am o problemă. Am colegi de-ai mei artişti care au lucrat nu unde am fost eu la Iaşi sau Cluj sau Bucureşti care au avut o relaţie bună/nu foarte nasoală cu nişte profesori. Cu unii – foarte deschişi de-a lungul educaţiei şi pot să spună că x, y, z au fost mai ok. Dar mai ok comparat cu restul – asta nu înseamnă nimic. Vorbind de Rusia contemporană, credeţi că cenzura şi dictatura îi promovează pe artiştii contemporani încercînd să-i interzică? De exemplu – dacă nu ar fi fost Putin, nu cred că ar fi auzit cineva de Voina sau Pussy Riot. E un lucru complex, ceea ce spui. Pe de o parte este adevărat, dar asta nu Rusia o face, ci piaţa occidentală, marketul. Acum Pussy Riot şi Voina – în ceea ce spun ei sunt corecţi. Felul în care o spun – mai discutăm. Trebuie să discutăm. Eu nu agreez formulele radicale şi violente – pentru că nu ştiu unde duc ele. Atunci când lucrezi în urban şi în societate şi cumva capitalizezi pe o anumită problemă e foarte dificil ca artist şi etic trebuie să te gândeşti tot timpul dacă tu poţi lua acel lucru şi îl folosi într-o carieră a ta personală. Deci e delicat. Eu eram suspicios cu Pussy Riot dar am văzut un documentar destul de interesant. Şi tre să-ţi zic un lucru care la noi e mai greu. Deci aceste forme sunt nişte forme mult mai social ancorate. Probabil că aici nu sunt de felul ăsta şi acolo se nasc tocmai din cauza acestei presiuni. Deci ele au un rol. Eu am întâlnit o artistă cu care am expus împreună într-un proiect la Leipzig, se chema Drawing Protest, deci desenul ca protest. Tipa asta s-a trezit că în manifestaţiile contra lui Putin de acum un jumate sau doi, cred, s-a trezit că ea desenează şi pe toţi ăia cu poze îi loveau în cap sau le luau aparatul şi asta desenează şi pe ea nu o bagă nimeni în seamă. Şi ea a ajuns un fel de desen-reporter. Şi a luat misiunea asta foarte serios şi lucrat în neştire – n-a dormit şi a ajuns şi pe la procese şi aia. Şi pe urmă cumva şi ăia, poliţaii o ştiau şi o lăsau în pace să deseneze. Deci sunt şi forme de astea care se nasc în urma acestor presiuni şi nu erau neinteresante. Pe urmă le făcea un fel de cărţi, ca un  comics, dar nu e comics. E desen în care se petrec lucrurile şi ăia vorbesc – încerca să îşi aducă aminte ce-a zis ăla sau pla. Era interesant. Acelaşi lucru se poate zice şi despre Ai Weiwei în China, da? Deci tu ştii de Ai Weiwei în China şi acolo mai sunt vreo sută de mii despre care nu ştim. Şi de unii n-o să se afle niciodată. Dacă ştii mai multe de Ai Weiwei vezi că el a ajuns în rolul ăsta dar el şi-l joacă foarte bine. A găsit singura formulă posibilă cu sistemul ăla. Tot ce i se întâmplă devine eveniment mediatic, twitter, ceva şi aparatul chinez nu ştie cum să lucreze cu acest lucru. Şi el nu e important prin lucrările lui care nu sunt prea bune multe din ele, ci prin faptul că el dă de muncă la vreo 30-40 de oameni, e o gaşcă în jur care trăieşte din instalaţiile ăstuia. Gândiţi-vă şi voi că ăsta e atelierul lui şi-n faţă vin băieţii din securitate cu camerele, deci se vede că te urmăreşte. Acuma a sculptat şi el din marmură camere video şi şi le-a pus şi el să-i filmeze pe ăia. Deci face un spectacol din rezistenţa asta, unele mai slabe, unele mai bune. Era o lucrare conceptuală a lui foarte bună. La un cutremur în China au căzut vreo 250 de şcoli şi au murit probabil vreo 800 sau 1000 de copii şi partidul a acoperit tot să nu se audă. Era secret de stat. Şi ăsta şi-a trimis oamenii lui prin sate şi au colecţionat numele morţilor, copiilor morţi. Şi asta era lucrarea: le-au citit, era pe internet pe radio. Asta e lucrarea, e sound – le citeşti numai numele. Acuma am văzut că are şi o variantă tipărită cu numele astea, cred că se poate vinde. Avea ceva şi cu rucsacii. Aia e după dar nu-mi place aşa tare. În primul rând a obţinut rucsacii de undeva din occident. Deci nu sunt rucsacii ăia, nu le-a colecţionat de acolo, i le-a produs cineva. Era pe aceeaşi idee că au murit atâţia copii – acest număr de lux aş pune pe faţada Kunsthalle din Germania, dar nu e adus din China, că n-ai cum. În fine, e controversat şi statul Chinez când a văzut că e aşa, îl lasă. E un play, căci dacă statul Chinez vrea ca problema Ai Weiwei să dispară – dispare. Îl şterge din istorie şi nimeni nu poate face nimic, că doar n-o să pornească al treilea război mondial sau atomic pentru Ai Weiwei, nu? Cu Pussy Riot şi ăştia – la fel. Puteau să le ia să le taie piese şi ce făcea lumea occidentală? Poţi să faci ceva? Pe de altă parte nici ăia nu sunt proşti – nici Putin nici ceilalţi: te joci cu percepţia despre ţara ta şi despre tine până la un punct, pe urmă nu se mai ştie. Eu când am fost în 2007 la bienală la Moscova am întrebat-o pe curatoarea mea care sunt problemele. Când merg în zone care nu sunt democratice sau prea democratice, întreb: care sunt subiectele care pot crea probleme, că eu nu vreau să o dea afară pe curatoare. Eu îmi fac, mă car şi – îl amendează pe Vladimir aici? Şi mi-au zis în 2007: poţi să faci orice, chiar şi pe Putin – poţi să îl critici, dar în nici un fel biserica ortodoxă. Cu alte cuvinte – e un mahăr mai mare acolo decât Putin. Dar ce spui tu este real. Eu mă gândeam aşa: de câte ori îi trageau chinezii un pumn în cap lui Ai Weiwei îi creştea preţul în occident. I se mai băga un zero la lucrare. Şi el lucra cu asta, că e deştept. El a făcut şcoală în New-York şi când a văzut ce s-a întâmplat la Tiananmen, s-a dus înapoi în China, deşi putea rămâne la New-York. A venit cu un training de artă conceptuală şi cumva ancorată social şi e împotriva comunismului chinez, ceea ce nu-l face prea plăcut pentru toată teoria de stânga din Europa occidentală. Sunt nişte jocuri de oglinzi foarte interesante aici. Ce pot să zic? Cred că oricine lucrează cu subiecte de genul ăsta – piese de teatru, literatură, dans, artă – ai o dilemă etică – cum faci cu aşa ceva? Eu cred că în lumea artiştilor vizuali de foarte multe ori se întâmplă că lumea numai colecţionează imagini şi subiectul şi-l face în aşa fel încât să-l poată expune undeva, dar nu intră cu adevărat în el. Deci eu nu pot să-l critic pe Ai Weiwei decât atâta pentru că eu n-am trăit în locul lui. Pe mine nu m-au băgat la mititica şi nu mi-au dărâmat atelierul. Au venit cu buldozerele şi i-au ras atelierul – e adevărat că construcţia atelierului ăluia costa 300 de mii de euro. Deci e la un alt nivel jocul. Să revenim la dvs. Totuşi desenele dvs au un atu în comparaţie cu alţi artişti – nu sunt acoperite apoi cu vopsea. Putem vorbi de o artă transparentă în acest caz? Aveţi nişte spaţii legale pe care le puteţi picta. Nu, ştii cum e – eu sunt legal. Eu nu mă pot pretinde un tip care revoluţionează pentru că eu nu vin din stradă. Eu totuşi am fost instruit academic, am o diplomă, am expus în muzee. Şi spaţiul din muzeu şi de galerie mi s-a părut confortabil pentru că are coperţile – nu eu le-am pus, sunt deja nişte coperţi acolo. Deci dacă sunt într-un muzeu, sunt în descendenţă directă cu ce expune muzeul ăla şi ce a mai expus. Mi se creează un fel de familie imediat. Iar desenele mele, apariţia mea: o parte din ce fac e temporar – se pictează peste. Unele mai rămân. Dar ştii, dacă stai să te gândeşti, toată istoria teatrului contemporan e la fel – ea nu există ca obiect, s-a petrcut şi s-a dus. Rămâne doar ca documentare. Muzica e la fel. Aşa e şi la mine: rămân înregistrările, live-ul s-a dus. Într-un fel combin, pentru că asta îmi dă şansa să mă răzgândesc, să schimb lucruri, să fiu mobil. Să nu pot fi îngheţat în ceva. Şi nu ştiu dacă m-am gândit în termeni de transparenţă. Doar atunci când lucrez pe geamuri – atunci literar lucrez cu transparenţa, căci geamul e ceva foarte interesant, e şi înafară şi înăuntru. Dar are două părţi – dacă scriu aicea, dincoace nu poţi citi. Şi eu lucrez cu amândouă, acum m-am obişnuit să scriu şi invers şi mă joc cu chestia asta de înăuntru-înafară. Şi aia e o poveste transparentă. Mi s-a întâmplat de trei ori să primesc un spaţiu ca ăsta şi eu să desenez doar fereastra şi spaţiul să rămână gol. Acolo e transparenţă, cum spune povestea. În rest, nu. Eu doar comentez cumva lucrurile. Aţi încercat să dezvoltaţi o societate civilă în România. Credeţi că v-a reuşit sau lucraţi încă la asta? Eu am fost parte din ceva, la început eram mic şi o dezvoltau alţii. Am încercat cu soţia mea să democratizăm şi să aducem mai multă informaţie pe scena de artă în special. Da, cred că am avut un impact. Cred că lucrurile stăteau mult mai prost. De multe ori nu sunt foarte fericit de cum e sau cum arată scena sau sunt critic, dar toată lumea are tendinţa să fie critică cu locul în care trăieşte, şi celălalt să vadă lucrurile bune cumva. Dacă îi ascultaţi pe prietenii mei americani sau pe ăia francezi sau polonezi, să vezi ce probleme au ei cu catolicismul, şi cu papa ăla. Chiar aveam un amic, artist polonez – Karol Radziszewski. Ăla era gay şi lucrarea lui era aşa – l-a pictat pe papă. Dar l-a pictat mişto de tot, nu era nimic aşa, nu ştiu. Şi ziceau aşa: papa pictat de un gay. Mi s-a părut foarte mişto. Deci peste tot sunt probleme şi sunt problemele locului pe care tu nu le ştii de multe ori. La fel şi aici, probabil eu sunt tentat să văd lucrurile în partea bună, şi probabil la fel li se întâmplă oamenilor venind în locul în care eu zic zică ce căcat, ce prost e ăla. Deci anumite lucruri ne-au ieşit cu societatea civilă şi anumite lucruri nu. Am militat ani de zile ca să existe un muzeu de artă contemporană şi în momentul când l-au înfiinţat n-am pus piciorul acolo de zece ani în semn de protest. Unele lucruri nu ne-au ieşit, eu nu m-am aşteptat şi pe urmă nu mi-am dat seama. Era mult mai greu decât eu mi-am imaginat şi n-am avut soluţii. Cum credeţi, există o diferenţă între spaţiul cultural şi artistic de aici din Moldova şi cel de peste Prut, din România? Păi, acuma sincer vorbind, bucata aia e mai aproape de occident – fizic. Asta însă nu împiedică faptul că Pavel Brăila de aici expune în locuri în care artişti importanţi din România n-au ajuns. Nu e o regulă. Dar în mare teritoriul ăsta s-a simţit tot timpul european, chiar şi în timpul lui Ceauşescu. Cultură franceză. Eu am învăţat franceză şi engleză în şcoală, şi toţi cei din Sibiu – cu germană. Deci din capul locului lucrezi cu nişte limbi care te duc în partea aia. E putere economică mai mare şi din cauza asta se creează nişte platforme. Poate le criticăm că sunt galerii comerciale, nu ştiu ce – dar sunt. E o diferenţă de condiţie. Acuma fiind parte din Uniunea Europeană te duci cu buletinul. Nu ştiu dacă aici se aplică asta, dar în mediul Uniunii Europene, când faci facultate ai posibilitatea să studiezi un semestru într-o altă ţară din Uniunea Europeană, iar din anul trecut au făcut extra – poţi să studiezi în America, China – şi multă lume beneficiază, aplică şi ia asta, nu ştiu, e un procent de 20 la sută de oameni, se duc şi vin ăia la tine. Deci asta e o mare şansă. Acuma e un pic pic invers, s-ar putea să fie mai multe granturi europene aici, că zice aţi intrat în Uniunea Europeană – descurcaţi-vă. Noi am futut-o cu banii când am intrat, că nu mai erau bani. Că zice gata – pac. Şi e un pic mai divers pentru că sunt provinciile istorice care au diversitatea lor şi influenţele lor – est, sud – şi simţi asta. Chiar mă gândeam astăzi când am avut o întâlnire cu scriitorii români de aici şi m-am gândit că ăia din România au un backup, dacă acolo n-o să-i citească nimeni curând – aici o să-i citească, căci aici e o presiune mai mare pe limbă, ăia de acolo s-au plictisit, nu mai pot. Şi atunci au şansa să publice aici – să vorbească. În termeni din ăştia foarte clari acuma – nu există un spaţiu sau un proiect similar cu Oberliht, nu există nimic similar cu Chiosc sau Revista la Plic. Deci fiecare teritoriu şi spaţiu îşi face formele lui de rezistenţă. Dacă aţi fi avut galerii nu se făcea Chiosc, e simplu. Ori ăia au sau aproape au şi deja nu mai au chef de ele. Acuma e trend în România să se ocupe zone din astea de fostă industrie comunistă, le pun la punct şi prima dată încep cu pub, chefuri şi party din astea cu rave şi pe urmă asta creează condiţiile să apară pe aici pe colo şi un pic mai mult. Şi creşte – în unele părţi mai mişto, în altele – aşa. Vorba aia, dacă nu faci aia nu vin banii şi trebuie să-ţi prăjeşti un pic creierii. Vorbeam chiar ieri cu Pavel Brăila şi mi-a spus foarte serios că jurnaliştii din Basarabia nu pricep nici o boabă în arta contemporană. Aţi dat mai multe interviuri în presa noastră, sunteţi de aceeaşi părere sau nu? Păi o să-ţi spun ceva care numai dacă ai simţul umorului o s-o înţelegi – nici Pavel Brăila nu înţelege totul în arta contemporană. Îi transmit. Transmite-i, dar vezi să aibă simţul umorului. Eu ştiu ce zice el, ştii ce frustrant e de multe ori? Deci eu am alergat, sunt aici în faţă şi tu mă întrebi de ceva care e dinaintea liniei de start. Fă şi tu un pic, recuperează ca să mă poţi întreba în partea asta unde am ajuns. În sensul ăsta spune el. Pe de altă partă el nu mai are răbdare. Chiar nu e înţeles el aici. Păi ce e de înţeles aici? Ce aia e lucrare, că i-a trimis maică-sa sarmale? Nu trimit toate mamele sarmale? Ce lucrare de artă e asta? Eu am lucrat în presă şi am lucrat cu oameni tineri. În general în presă şi în artă sunt oameni tineri. Şi în general – fete. Oamenii care scriu despre artă n-au de unde să ştie. De unde să ştie? Unde ai fost tu expus, ce şcoală ai făcut, unde te duci tu să vezi în stânga-dreapta în oraşul ăsta şi unde ai fost tu, în ce ţări şi la ce expoziţii ca să-l poţi judeca pe Pavel Brăila? Deci unde-l pui tu pe el? Deci asta nu e vina totuşi a acestor oameni – te mai uiţi pe google, dar dacă nu ai o structură şi nu vezi – nu ştiu. Şi mai e ceva care e şi vina artiştilor. Artiştii sunt îmfumuraţi, ştii – bă, am făcut eu căcaturi praf aicea, voi nu înţelegeţi, sunteţi proşti. Nu-i chiar aşa. Uite americanii pe care le place unora să-i înjure au un program în care oamenii care iau premiul Nobel la fizică sau chimie – ce complicătură – au o emisiune la tv în care explică copiilor de 12 ani teoriile lor. Deci tre să-i vorbeşti unui copil să înţeleagă. Teoria lui peşte prăjit. Şi atuncea trebuie să îţi găseşti cuvintele şi vocabularul, să comunici cumva nivelul ăsta al tău de cunoştinţe. Uite asta ar trebui să înveţe şi artiştii un pic. Şi atuncea probabil că ziaristul nu este împotriva ta, este aliatul tău. Îţi spun, eu îl înţeleg pe Pavel, că e aşa – după o vreme zici bă, ştii ceva, mai fă şi tu un efort, înainte de a veni la mine - dă şi tu un google pe numele meu, mai vezi ce fac, nu ştiu ce. Dar e din două sensuri un pic. Eu ştiu că Pavel încercase o chestie la tv… Da, încercase, era o emisiune, dar nu a mers prea mult… Aşa, deci el încercase să facă o educaţie. Ieri am fost cu Vladimir la KSA:K. Păi aicea e lux… KSA:K-ul e o casă. Cu pisici. O casă cu pisici. Şi ţi se rupe inima cum de toate cataloagele alea mişto. Deci asta e: nu ai bani, închiriezi ce poţi, unde poţi şi te descurci cum poţi. E şi condiţia asta dificilă care nu impune – că dacă aţi avea condiţii din astea… să vezi atunci tu ziariştii cum s-ar pregăti. Poate ar trebui făcut ceva în sensul ăsta în forma unor workshop-uri sau discuţii în care să se negocieze relaţia dintre creatorul contemporan care a avut norocul şi şansa să fie expus internaţional şi ziaristul, jurnalistul sau omul de aici care nu a avut această şansă. Spre ce credeţi că se mişcă arta la moment? Ce va fi mai departe? Acuma – se mişcă spre bani. Peste tot. Acum lumea vorbeşte doar despre târguri de artă. Şi ele ca modul copiază bienalele, care sunt un model economic tot aşa neo-liberal, în fine. Pentru că creează atenţie, turism cultural şi de-asta sunt şi finanţate, deci ele apar în oraşe o dată la doi ani şi îl potenţează şi economic. Şi târgurile de artă fac la fel, acum au secţiuni în care nu se mai vinde nimic şi sunt numai proiecte, au secţiuni de lecture, de discuţii, deci injeactează un conţinut cultural, ca să nu fie numai târg. Dar ăsta e trendul, curatorii se duc să vadă ce mai e nou anume în târgul de artă. Şi târgurile de artă sunt nişte boxe – galeriile se desfăşoară în nişte boxe, deci dimensiunea statementului e de boxă. Câteodată recunoşti în muzee lucrările după dimensiunea asta. Cum poate atunci să îşi câştige existenţa un artist ca dvs, care până la urmă nu vinde arta. Nu scoateţi produse-obiect. O parte o vând. Deci eu mă descurc destul de bine – eu îmi vând munca. Din asta trăiesc în principal – eu sunt plătit ca să desenez. În multe locuri foarte bine, în altele să zicem mai puţin şi sunt locuri în lume unde am dat eu bani. Dar pot trăi din asta ok. Soţia mea e tot artist şi noi nu avem copii. Am avut şi norocul: a fost o lege dată în România ca să ia minţile oamenilor după schimbare în 1991, cred – s-au putut cumpăra apartamentele de stat foarte ieftin, cu 1000 de mărci germane. Acuma face 50 de mii de euro. Deci lumea a putut să-şi cumpere locul în care trăieşte. Deci noi am plătit chirie ani de zile, apoi am stat în gazde, însă în partea asta democratică nu am plătit chirie. Am putut să cumpărăm. Stai că am o poezie pe care trebuie s-o recit: n-am maşină, nu fumez, nu beau, nu merg în cluburi. Îţi dai seama ce de-a bani rămân în buzunare? Ne-au mai ajutat şi părinţii deci nu ne putem plânge. Deci eu sunt plătit destul de bine în linii mari. Mai şi vând lucrări, pentru că am învăţat să lucrez şi cu partea asta comercială. Oricât am vrea noi să fim de idealişti – nu poţi să fii voluntar toată viaţa, trebuie să te mai şi plătească ce pizda măsii, ştii. Şi am învăţat să mă descurc. Uneori e o junglă chestia asta. Eu am îceput cu preţuri foarte mici. Pe urmă ani de zile galeria care mă reprezintă şi pe urmă mai multe galerii au ridicat acest preţ. De aia el a venit încet şi bătut, de am ajuns acuma că nu pot să-mi cumpăr eu lucrările mele. Adică nu vorbesc de sute de mii – zece mii de euro, gândiţi-vă. Leşin pe stradă când le văd. Câteodată sunt şi eu uluit de ce se cumpără. Am avut în 2007 un moment când cred că puteam să vând orice – chiar ce scoteam din buzunare – fusesem la MoMA, una-alta. După care – s-a blegit pentru o vreme. A fost un an prin 2009 – nimic. Am fost invitat şi am fost plătit aşa mai modest, era criză. Deci sunt ani foarte buni şi ani mai aşa. Am fost invitat să desenez la Praga, la bibliotecă. Am început să desenez în 2008 şi am terminat în 2010, când au lansat-o. şi ei m-au plătit bine. Am mers încolo de opt ori. Dar din banii ăia plătiţi am avut şi oameni care m-au ajutat, închiriat, chestii – să te duci încolo şi astea. Deci a fost un cost, dar erau bani buni. Eu am făcut prostia să vând imediat după 90 nişte lucrări vechi şi le-am vândut foarte ieftin. Toţi au făcut asta. Îţi vinzi repede pentru că eşti bucuros şi te bagă cineva în seamă şi îţi cumpără, iar peste zece ani îţi dai seama că puteai să vinzi cu o sută de ori mai mult chestia aia. Mi-au cumpărat direct din atelier o lucrare cu zece mii de mărci. Eu acuma aş vinde-o cu o sută de mii de euro. Dar nu mai pot s-o fac înc-odată. Cu zece mii de mărci alea atunci noi am trăit cu nevastă-mea vreo trei ani. Deci şi-a meritat banii – dar ei din valoarea ei mi-au dat doar zece sau chiar cinci la sută. Acuma ştiu, dar atunci nu ştiam. Şi cred că nici n-aş fi avut tupeul să cer nu ştiu cât. Dar acum nu mai am lucrarea. Unele lucruri ies, unele nu, dar sfatul meu pentru toată lumea care e creativă şi produce lucruri e să le păstreze. Şi dacă e situaţia să le vinzi – atunci să te gândeşti ce dai, ce mai ţii, că e perioada ta sau nu şi dacă din seria aia ai vrea să ţii şi una pentru tine, căci vine un timp odată, dacă ţările astea sunt cât de cât normale, când va însemna ceva. Deci în mod normal, un muzeu de artă contemporană în oraşul ăsta ţi-ar lua nişte stencil la un moment dat. Dacă ele au fost pe stradă, deci ele au reprezentat un moment şi ăla poate reprezenta ceva pentru discursul care-l faci tu. Deci pui deoparte, mai grijă un pic de el. Deci azi am văzut o carte a lui Ghenadie Popescu – nici nu ştiam că există proiectul ăsta, când s-a dus cu bicicleta până la Paris. A trimis mesaje şi ăla e textul. Foarte mişto. Am văzut şi seria de fotografii în care făcea poze cu bicicleta. Aia e foarte tare. Deci alea Republica Moldova ar trebui să le plătească, să l e mărească frumos, să fie expuse în Muzeul Naţional, nu? Din păcate nu e chiar aşa. Well, va fi, când îşi vor da seama că o serie din asta printată de mare calitate înseamnă 60 de mii de euro. Valoare adăugată. Bine, eu zic aşa în sine – e un proiect coerent care a însemnat ceva pentru că a fost făcut în momentul ăla. Deci are un rol mai mult decât în sine. Şi am văzut mai multe pe aici şi la Pavel Brăila, la fel – deci ţara asta ar trebui să-i cumpere filmul Shoes for Europe, şi să-l păstreze bine undeva. Era o chestie odată pe vremea când făcea performanţe Pavel Brăila. Era una cu Mark Verlan, când jucau şah şi în loc să oprească ceasul – beau vodcă, deci joci şah până te-mbeţi. Era frumos: român, rus, eu înregistrarea aş păstra-o. Deci uite că dacă s-au mai făcut din astea, dacă s-a mai documentat totuşi felul în care oraşul ăsta se mişcă – astea au valoare, sunt istorie. Muzeul de Istorie trebuia să le finanţeze, sau Academia din Moldova. Toate poveştile astea identifică şi documentează locuri – e foarte interesant. Sunteţi de ceva timp în Chişinău – cum arată un oraş după ce a fost Dan Perjovschi în el? Aoleu, îmi pui o întrebare acum de vrei să mă omoare ăştia? Arată la fel. Adică uite încă un lucru important pentru mine: eu sunt un artist de mainstream, deci nu sunt un artist alternativ, lateral, nu ştiu, dedesubt, underground – nu, dar eu sunt marginal în mainstream. Eu am o situaţie acuma care e ideală – eu sunt şi cunoscut, dar şi necunoscut în acelaşi timp. Deci eu nu am nici un fel de impact în oraşul ăsta – deci mai pot veni o dată. Poate pentru voi înseamnă ceva – sunteţi vreo zece inşi, cinşpe, habar n-am. Dar oraşului – absolut nu-i pasă. Asta e bun. Că dacă aş avea – păi n-aş putea să calc jos, că mă iau ăştia din avion de nu mai ai timp, nu mai vezi oraşul, nimic: te bagă într-o bulă şi mai înţelegi nimic din lumea asta. Eu de aia şi stau în Bucureşti (încă ne păstrăm apartamentul) într-un cartier – e un fel de Bronx. Adică eşti mai cu picioarele pe pământ dacă iei tramvaiul, sau cum se zice, rutieră? Te freci de unul şi de altul, îl auzi ce zice – imediat afli care-i treaba. Dacă mergi cu limuzina nu mai auzi nimic. Deci eu am norocul ăsta şi ţin la el. Şi încerc să nu îmi fac arta pe care o fac prea palpitantă. Să nu fie prea îndrăgită de puternicii zilei, ca să mă lase în pace. Vă simţiţi împlinit ca artist? Da. Dacă aş mai putea-o duce aşa, numai să vedem câtă energie mai e. Am îmbătrânit şi am obosit, ştii. Ne-a prins târziu, n-am calculat bine şi am tras foarte tare într-o perioadă şi eu şi Lia şi ne-am belit corpurile, n-am dormit, în fine. Şi acuma resimţim. Plus felul ăsta de comunicare contemporan, care nu te ajută. Am intrat în bria asta de social media şi nu mă mai pot concentra. Un fel de greu să focus. Şi asta e din cauza vieţii ăsteia dintr-un loc în altul, dar şi din cauza felului în care comunicăm noi acuma. Am avut pentru prima oară în 25 de ani, anul trecut în vară am fost invitaţi în Croaţia. Un tip, un manager, a invitat artişti într-o staţiune. Închisă, aşa, patru căsuţe de alea, all-inclusive tot. am mers pentru prima dată. E din aia în care te duci la păpat, mănânci, apoi te duci în apă, ieşi, după aia iar te duci şi mănânci. Pe la a treia zi n-am mai putut rezista. Eu vă mulţumesc foarte mult. Cu plăcere. Eu am tendinţa să mai fac poante, aşa, dar… Le mai descifrăm. Interviu realizat pentru revista de criză creativă contemporană FREȘ
Amintiri despre Creta
Am fost la mormântul lui Fără nume. Înconjurat de palmieri și pereți venețieni Scăldat în valurile cântecului de cicade Singuratic? Nu! Soția lui zace alături De ce nu i-au gravat numele? am întrebat un localnic Nu are rost, numele lui domină aceste tărâmuri precum vântul scirocco, precum aerul sărat de mare mediterană... mi-a răspuns Dar nu vroiam să scriu despre asta Moartea și mormânturile sperie individul, individul care trăiește și nu realizează niciodată că va fi liber doar atunci când va muri Fără speranță, fără frică Calm, liniștit, precum mediterana care își fumează pipa bătrâneții odihnindu-se pe prispa euro-africană Probabil, încă e război în Libia? Nu știu, am încetat să urmăresc știrile Dar știu că amintirile milenare de civilizație nu ne-au învățat nimic Încă călcăm pe greblele sângeroase ale războiului Pentru că nu avem memorie Noi suntem memoria lumii Îmi șoptește Ray Bradburry La 451 grade farenheit începe să ardă documentul deschis în word Am greșit atunci când am început a folosi focul ca să distrugem, nu ca să ne încălzim Ar trebui să construim un excavator enorm și să săpăm o groapă  enormă - în care să îngropăm războiul Spuneți-le asta tuturor! Președinților, regilor, patriarhilor, sultanilor, faraonilor, politicienilor, diplomaților, top -managerilor, corporațiilor, televiziunilor Unica ființă care are dreptul să fie zbuciumată e Marea Cretei Te lovește cu țeasta  de pietrele ei și îți reamintește cine ești Doar o gâză care nici măcar nu mai cântă Nici nu contemplează Iar cine nu contemplează, trebuie să distrugă Așa a fost, așa este, așa va fi Până nu ne va înghiți planeta Săturată de orgoliul nostru uman precum sunt săturat eu de kebabul pe care localnicii îl  numesc suflaki Sămânța regelui MInos era stricată de virusul orgoliului Închisoarea ridicată de Dedal a rămas în istoria fricii Cicadele continuă să cânte, fără să realizeze că  cântă Omul continuă să distrugă fiind sigur că el contemplează și crează Fără săraci, nimeni nu s-ar mai simți bogat Fără tristețe, nimeni n-ar fi în stare să fie fericit. Fără moarte, cine ar mai fi viu? Am fost la mormântul lui Nu vroiam să scriu aceste ne-versuri triste Însă fără aceste ne-versuri aș fi eu, cel trist. Sunt gata să fiu Ești gata să contemplezi? Ești gata să pornești în expediția argonautică și să nu te întorci niciodată la ce ai fost? Îmi vine să șterg aceste rânduri Însă le las, cândva mă  vor șterge ele pe mine Precum timpul șterge culorile lui El Greco Precum măslinul șterge amintirile furtunilor  și procrează din nou Spală-ți mâinile înainte să deschizi această carte Și  vei vedea că libertatea e Minotaurului care te fugărește prin labirintul timpului Te va prinde într-un sfârșit Și atunci vei uita de frică, de speranță Atunci vei fi liber.
Artefuck – 3 politicieni care-și pierd capul de Ziua Victoriei


Nike din Samothrace reprezintă probabil una din cele mai cunoscute statui din lume. Sculptura datează din perioada elenistică (aproximativ secolul VII î.Hr.) și se află acum la muzeul Luvru, din Paris. Nike reprezenta victoria la grecii antici, echivalentul zeiței Victoria la romani. Statuia a fost descoperită abia în secolul XIX, de către Champoiseau. Capul statuii nu este descoperit nici până acum și probabil, nu va fi găsit niciodată. În această ediție de Artefuck vom analiza influența Victoriei din Samothrace asupra politicienilor care de 9 Mai sărbătoresc Victoria asupra fascismului. Atenție mare, un top cu 3 politicieni care-și pierd capul de Ziua Victoriei și riscă să nu-l mai găsească niciodată Vladimir Voronin Fostul președinte comunist are probleme psihice grave de Ziua Victoriei, care uneori ajung până la schizofrenie și halucinații. An de an, de 9 Mai, Voronin începe a vedea fasciști români și tancuri nemțești prin toată țară. Chișinăul îi pare un fel de Stalingrad  fostului președinte, iar limba română pe care o aude în jur (uneori chiar de la ortacii săi, care îi spun moldovenească ca nu cumva să deranjeze și mai tare psihicul lui Voronin) îi arde urechile precum fierul încins. Se spune că în cele 24 de ore, cât durează ziua de 9 Mai, lui Vladimir îi sună maniacal în cap melodia „deutschland soldaten nicht kapitulieren”. Vladimir Putin Napoleon-ul, Hitler-ul și Ginghiz Han-ul Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin își pierde capul de 9 mai de câțiva ani bun încoace. Manifestațiile care se petrec în Rusia de 9 Mai pot fi comparate cu un circ du soleil propagandistic. Toți au de câștigat din aceste manifestații, mai puțin veteranii. Conform unor statistici, un veteran de război în Rusia primește o pensie de maxim 1000 de dolari. În Germania (țară pe care victorioșii tot pornesc s-o recucerească lipind inscripția „na berlin!” pe mercedesul cumpărat de la fiare vechi) un veteran de război primește între 1000 și 8000 de euro. Oricum nu contează asta, contează că ai mult circ pentru popor și puțină pâine. I-aș recomanda lui VVP să nu-și mai piardă capul, și în loc să organizeze manifestații costisitoare, mai bine le-ar oferi veteranilor pensii normale. Au mai rămas puțini, după unele estimări vreo 900 de mii. Igor Dodon Igor Dodon este atât de împătimit de 9 Mai, încât ai spune că a luptat în primele rânduri la asediul Berlinului. Marele soluționist statalist se lansează în niște mesaje deocheate în această perioadă, care mai degrabă seamănă cu diaree verbală. Și în loc să cheltuie banii pe campanii tâmpite, Igor mai bine le-ar oferi ceva bani puținilor veterani de război de la noi – celor care chiar merită această sărbătoare. Totuși, sper că Igor va fi îndeajuns de înțelept și nu va lansa de 9 mai campania Veteran – Veterănesc – Veterănește.
Artefuck (Aprilie) – trei politicieni cu declaraţii de nivelul Măgăruşului-Funduleaţă
Pentru unii, luna Aprilie semnifică luna glumelor. Pentru alţii, luna Aprilie reprezintă luna glumelor de prost gust. Spre exemplu Vlad Filat a făcut o glumă de prost gust recent, şi a spus că toţi cei care au torturat tineri în Aprilie 2009 vor fi pedepsiţi. De ce nu a făcut-o în perioda în care era prim-ministru şi avea toate instrumentele necesare?, nu ştim. Probabil a glumit şi atunci. În fine, pentru o altă parte a beaumond-ului, luna Aprilie se vede că reprezintă luna limbajului de mahala. Artefuck îţi prezintă trei politicieni care s-au făcut de râsul găinilor cu declaraţiile recente, şi cu siguranţă merită un cap de funduleaţă-măgăruş. Exact  ca în tabloul „Titania şi Funduleaţă”, realizat de pictorul elveţian Henry Fuseli, în îndepăratatul anu 1790.

Dorin Chirtoacă “Paşol von! Obrăznicătură. Să ţi-o bag în …., râsule!” – acest enunţ, lansat de primarul Dorin Chirtoacă la adresa combatanţilor de pe Nistru, va rămâne în istoria Moldovei independente la fel cum tablourile lui Fuseli au rămas în istoria artei universale. Nu-mi explic cum un mare român, de genul edilului, şi-a permis un astfel de limbaj ruso-nistrean. Probabil e stresat şi enervat în ultima vreme. Însă nimeni nu a spus niciodată că viaţa de primar de Chişinău e uşoară. Dmitrii Rogozin “Acest fiu de căţea tupeist s-a discreditat totalmente!” – marele diplomat, ucigaş de români şi urmaş al lui Vladimir cel Mare a lansat această frază pe contul personal de facebook, la adresa ambasadorului ucrainean de la Chişinău, Serghei Pirojcov. Toată lumea s-a deprins deja că Rogozin trăieşte în anul 1943, undeva pe lângă Stalingrad. Totuşi nu putem găsi o explicaţie la faptul că iubita soţie a marelui anti-european lansează melodii kitschoase în limba engleză, limba cotropitorilor din monstrul nord-atlantic. Sper că copiii lui Dmitrii vor folosi acelaşi limbaj când vor discuta cu părinţii. Ştiţi voi, aşchia nu sare departe de trunchi.  Grigore Petrenco “O să vă mântuiesc de zile, scatinelor” – nu ştim cu exactitate cum a sunat ameninţarea cu moartea lansată de Grigore Petrenco la adresa deputaţilor Natalia Gherman şi Octavian Calmâc. Însă cunoscând dragostea lui Petrenco pentru graiul moldovenesc, pe care acesta în numeşte limbă, suntem siguri că am reprodus mesajul cu exactitate. Acum rămâne de văzut cui îi oferim titlul de Funduleaţă-Măgăruş – deputatului Petrenco?, sau Procuraturii Generale?, care ar trebui să se autosesizeze în acest sens. 
Post-traumatism
Beau, ca să  gândesc după asta. Cu o minte lucidă, friptă de aburii mahmurelii. Ca să mă întreb: De ce-am turnat în mine? Și whiskey, și cognac, și bere, și lichior, și șampanie, și cagor, și... E veșnicul dialog al omului cu omul, Al creierului pre- și post-alcoolizat, A inimiii pre- și post-iubind. Iubirea. Ce-ar trebui să fie azi poezia? Un manifest? Un Everest? O lacrimă ? Un răcnet ? O rană? Un blestem? Un program electoral, poate? Doldora de muci, Plahotniuci, rahați, Filați, strâmbi, Ghimpi, patroni, Dodoni... Borăsc. O revelație religioasă, uneori. Isuși, Budde, Allahi și-Ahura-Mazde. Brazda textului a luat-o pe arătură Cea mai murdară parte-a organismului e gura. De aia nu recit, la-s degetele de la mâni să scrie. Degetele cu care mă scobesc în nas, Mâna cu care îmi șterg curul. Eul învie! 
Cross-promotion poem sau lenutsaburgh meets gonzd
Un pom plângea în mijlocul oceanului de cauciuc Un pom cânta, o melodie din Cuciuc Copacul care plângea, plângea cu lacrimi verzi Iar un poem, nu e poem, până nu-l scrii şi-l vezi Şi iaca rima albă, oricum cu negre litere e scrisă Da pomul tot bocea, da cauciucul râdea Da albinele muşcau din carnea pomului Da pomul întindea ramurile ca să-l muşte albinele şi mai tare Pomul era credincios, drept-credincios Fusese botezat de taică-său, în Codrii deşi, după care taică-său arsese, în rugul unor şmecheri de la Donduşeni, veniţi să frigă un mic odată cu dezlegarea la carne Da pomul plângea Şi-şi amintea de tatăl său ars pe rug în numele credinţei Hristos a înviat, pomule! Plângi pentru că: ferice de cei ce plâng, căci a lor va fi Împărăţia Cerurilor Aşa că, plângi pomule Şi speră că-ntr-o zi tu vei fi mărul din care Eva va rupe fructul interzis.
ȘO KANT?
Ce bine că ești Laptotul meu Ce-l pe care adesea Îl încurc cu Dumnezeu Ce bine că mă rog La like și la share Iubesc Când alți necunoscuți cunosc necunoscutul meu. Ce bine că vei fi Cel, care-și va aminti de mine Cel crescut pe vitamine, pe viață Pe muzică, pe filme Ce bine că nu ești Profil de facebook Tușesc, scuip, las muc Introverduc.
Artefuck - 4 femei care ne îndrăgostesc de frumos


Luna Martie e luna femeilor, luna în care bărbaţii îşi reamintesc de iubitele lor şi încearcă să fie mai buni, mai iubitori şi mai înţelegători. Pentru acestă ediţie de Artefuck am ales tabloul pictoriţei mexicane Frida Kahlo. Frida Kahlo a fost o femeie temperamentală, un femme fatale dacă vreţi, care şi-a dedicat întreaga viaţă artei şi frumosului. „Autoportret cu colier din spini şi colibri” reprezintă una din operele de bază a pictoriţei. Avem şi în Moldova câteva femei care şi-au pus scopul să ne îndrăgostească de frumos. Nicoleta Esinencu Tânărul dramaturg Nicoleta Esinencu a dat un nou suflu teatrului din Republica Moldova. De când a apărut Teatrul Spălătorie, a apărut o alternativă pentru iubitorii de frumos. Şi asta, credem noi, este abia începutul. Eudochia Zavtur Dacă ar fi să faci un sondaj pe străzile Chişinăului, ai afla că foarte puţină lume o cunoaşte pe Eudochia Zavtur. Aşa sunt moldovenii, cunosc toate vedetele de doi bani însă nu au nici o treabă cu arta adevărată. Tablourile Eudochiei Zavtur au o frumuseţe aparte. Şi aş vrea din tot sufletul ca VIP-urile din paginile acestei reviste să cumpere măcar un tablou din colecţia pictoriţei noastre. Mihaela Strâmbeanu Dacă vorbeşti de actoria din Moldova n-ai cum să n-o menţionezi pe Mihaela Strâmbeanu. Mihaela are o energie de invidiat şi o poftă de muncă care poate să lase perplex orice bărbat. A jucat în zeci de spectacole şi promite să ne bucure şi mai departe cu roluri excelente. Valentina Naforniţă Chiar dacă o mulţime de moldoveni nu au idee cine este Valentina Naforniţă, tânăra soprană reuşeşte să ne ducă faima în toată lumea. Iar atunci când cântă în Moldova, soarele străluceşte mai tare pe cerul nostru, iar păsările se adună s-o asculte.
Trei mistere social-sportive pentru sezonul iarnă-primăvară, trecute prin prisma zâmbetului de Mona Lisa
Toată lumea ştie că Gonzo s-a vândut demult. Şi ca orice jurnalist vândut, e şi normal să-mi cumpăr o pagină de VIP Magazin (revista ceea cu vip-uri şi ţâţe) unde să scriu tot ce vrea muşchiul meu vândut.

Se spune că Leonardo da Vinci, homo universalis-ul Renașterii, ar fi pictat celebrul tablou Mona Lisa cel puțin trei ani. Mona Lisa, sau Gioconda a devenit unul din cele mai cunoscute tablouri din lume, zâmbetul modelului rămâne un mister și până astăzi. Cu cinci veacuri mai târziu, undeva pe meleagurile Moldovei și prin vecinătatea apropiată a ei, au apărut câteva mistere la fel de frumoase, mistere care vor da bătăi de cap încă multor generații și vor stârni multe păreri contradictorii. Al cincilea cerculeț din simbolul olimpic Secretul celui dea 5-lea cerc din simbolul olipmpic de la Soci rămâne un mister pentru omenire. Unii vorbesc că Putin ar fi primit o sumă frumușică de bani de la reprezentanții firmei Audi, alții, că al cincilea cerc reprezintă al cincilea mandat de președinte pe care putin nu-l va vedea cum nu văd fotbaliștii moldoveni balonul de aur. La fel ca zâmbetul tainic a Mona Lisei, al cincilea cerc olimpic va mai da mari bătăi de cap istoricilor, comentatorilor sportivi, analiștilor politici și specialilștilor în semiotică. Vă recomand să nu încercați să dezlegați acest mister, pentru că nu va mai fi atât de frumos. Glodozăpada de Chișinău Noroiul din Moldova de primăvară apare regulat, într-un mod forte misterios, după o tradiție stabilită deja de când ne știm independeți și suverani. Nimeni nu știe misterul zăpezii care se transformă peste noapte în glod, exact ca în metamorfozele lui Kafka. De unde vine acest noroi? Din coridoarele consiliului municipal sau din raționamentele medievale ale moldovenilor. Eu zic să nu rezolvăm misterul, ci să-l promovăm, patentând primul aparat alchimic din lume care transformă zăpada în cernoziom. Savanții britanici deja au inventat și o denumire pentru acest fenoment natural – glodozăpadă. Logo-ul olimpic al Moldovei Misterul logo-ului olimpic al Moldovei, care reprezintă un melco-lup cu față de Tom & Jerry și, să mă scuzați, cu lancea tricolorului înfiptă în originea speciilor, va da multe bătăi de generații de minți luminate moldovenești. Ar trebui să-i reanimăm și pe toți marii gânditori ai omenirii, de la Platon și Confucius la Spinoza și Wittgenstein, și tot cred că nu ne-am da seama de misterul logo-ului olimic. Să-l lăsăm așa cum este, misterios și neînțeles de nimeni. Spotul turistic al Moldovei Nu că spotul turistic al Moldovei ar avea vreo problemă, mai degrabă turismul din Moldova are probleme. Totuși, pentru cameramanul Boris Gărgălău și fotograful și Vasile Teracotă, rămâne un mister faptul că un astfel de spot a costat tocmai opt mii de euro. Băieții de la Gărgălău & Teracotă Studio au declarat că un astfel de spot nu costă mai mutle de 200 de euro, iar cu suma de 8 000, ei sunt gata să facă tocmai 40 de spoturi turistice, pe placul fiecăruia. 
Luдвигатель
Luдвигатель - mă  încălzește În serile lungi de televiziune Luдвигатель - mă ispășește De estradă, de șlagăre, de națiune Luдвигатель - mă atinge Cu aripi, cu buze, cu organe Luдвигатель - mă linge Cu comendii, cu tragedii, cu drame Luдвигатель - mă înspăimântă Cu demoni, cu îngeri, cu chinuri Luдвигатель - mă încântă  Cu vorbe, cu suspine, cu riduri Luдвигатель - mă bucură Cu speranță, cu moarte, cu viață Luдвигатель - mă scutură Cu veșnicie, cu foc, cu gheață Luдвигатель - mă oprește.
Artefuck 4 - 3 politicieni sufocaţi de bluza românească
Trei politicieni  pe care-i strânge bluza românească

În anul 1940, unul din iniţiatorii mişcării fauviste, pictorul francez Henri Matisse a realizat tabloul “Bluza Românească”. Tabloul i-a fost inspirat acestuia de prietenia cu pictorul roman Theodor Pallady şi dragostea faţă de plastica actriţei Elvira Popescu. Se pare că această bluză celebră este îmbrăcată şi acum. O mai încearcă şi unii politicieni de la noi, doar că, îi cam strange. Marian Lupu E clar că bluza românească îl cam strânge pe Marian Lupu, dacă nu chiar sufocă. Mai mult, acesta acceptă faptul că bluza (citeşte limba) moldovenească este identică cu cea românească, însă, dacă tot îl strânge, preferă să-i zică moldovenească. Noi îi recomandăm domnului Marian Lupu să nu se mai ascundă după vorbe ştiinţifice şi să îmbrace o bluză enormă rusească. Una care iar sta foarte bine şi nu l-ar mai sufoca atât. La o adică, această bluză i-ar aduce şi un electorat haute-couture domnului Lupu. Iar electoratul enorm, ştim bine, reprezintă trendul major şi etern în fashion-ul politicii moldoveneşti. Mihail Garbuz Dacă l-aţi întreba pe domnul Garbuz de ce sunt rele drumurile în Moldova, de ce avem cele mai mici salarii şi cele mai mari preţuri din Europa, de ce cumătrismul e la modă iar corupţia e bine primită în fiecare casă? - domnul Garbuz va răspunde: din cauza bluzei româneşti (citeşte limbii). Probabil domnului Garbuz nu-i place arta fauvistă al lui Matisse. Sau poate îi place, însă aşa şi n-a reuşit s-o înţeleagă. Aşa că domnul Garbuz susţine că bluza românească (care în concepţia lui e moldovenească) i-a fost furată. Este ciudat că toate aceste lamentări artistice sunt expuse de Garbuz în limba rusă. Însă în ziua de astăzi, în Moldova, nu ne mai miră nimic. Îi recomandăm totuşi domnului Garbuz să-şi schimbe numele în Harbuz, aşa, mai moldoveneşte. Mihai Ghimpu Am eu o vagă impresie sau Mihai Ghimpu a dispărut din scena politică a sfârșitului de an. A dispărut politicianul care se fălea atâta timp cu bluza românească; cu polemicile purtate în compania regelui Decebal; cu disputele dezvoltate în cortul de război a marelui domnitor Mihai Viteazu. Ne pare rău pentru faptul că domnul Ghimpu a cam uitat de bluza românească şi s-a retras în meditaţia lăuntrică. Însă nu-i nimic. Se pare că și bluza românească a uitat de el.
Păzea!!!
Păzea!!! Fiul Omului e plodul pomului e fiul cățelei. Păzea!!! Coasta Omului e blestemul lumii e rugina fierului. Păzea!!! Ochii Omului sunt curul Omului sunt buda creierului. Păzea!!! Căcatul viermelui e moartea stelei e limita de jos a cerului. Păzea!!! Visul Omului e moartea Omului e nașterea umanității. Păzea!!! Adevărul e minciuna e dimensiunea interzisă a realității. Păzea!!!  Porunca Domnului e puterea ateului e robirea maselor. Păzea!!! Chipul zeului e oglinda sufletului e foamea graselor. Păzea!!! Sânul femeii e hrana copilului e huma bătrânului. Păzea!!! Negreața pământului e lumina credinciosului e toiagul Sfântului. Păzea!!! Luciditatea prostului e ștreangul deșteptului e bocetul Planetei. Păzea!!!  Înțelepciunea cărții e futilitatea ziarului e inutilitatea postării. Păzea!!! Beția poetului e sevrajul politicianului e descoperirea căutării.
Să mă fut...
Să mă fut În capul vostru De căcați care se cacă și speră Că vor rămâne în eternitate Căcându-se. Voi, cei care demult v-ați dus în pizda mă-sii! Ce ma vreți? Mai sunteți vii? Mai sunteți păsări? Stau eu, carevasăzică, la o masă cu Nicu Țărnă. Stau. Cea mai bună poezie e poezia care nu va fi scrisă niciodată. Fără internet, ești un iobag cu lipsă cronică de argumente. Dacă te întrebi - unde e rima aici? - împușcă-te. Doamne, cât de gata eram să fut în gât starnetul Atunci a venit muza Nonet. Și dacă serios? Brrrrrrrrr.. ghghgh.. brrrrrrrrrrrrr.ghghgh.... brrrrrrrrrrrrrrrr În 2014, de Anul Nou, vor fi alegeri. Ho-ho-ho... now i have a machine gun. Acest poem, vers, бред, stih, flow... Îți pare straniu? Ultimul scriitor din lume s-a spânzurat de Microsoft Word.
Artefuck - Trei politicieni care se rup în două în luna Noiembrie


Noiembrie vine peste Moldova ca un adevărat val suprarealist. Pe de o parte, suntem aproape în Europa: ne adunăm cu zecile de mii la mitinguri europene și suntem gata să parafăm acordurile de la Vilnius. Pe de altă parte, ne aflăm încă în evul mediu: o jumătate de țară încă își face treaba mare în curte și avem cinci biserici la un spital. Pentru această ediție a rubricii Artefuck am ales un tablou din creația marelui pictor catalan, Salvador Dali. ”Construcție moale cu boabe fierte (Premoniția războiului civil) este o pictură realizată de Dali în 1936, anul în care Spania s-a antrenat într-un război civil sângeros. Pictura ne reprezintă o națiune (cea spaniolă în cazul dat, cu toate etniile ei) în forma unui organism viu, un organism în care organele refuză să mai conlucreze unul cu altul și încep a funcționa independent și haotic. Să vedem ce legătură are tabloul lui Salvador cu politicienii lunii Noiembrie. Vladimir Plahotniuc După ce a a decis să iasă din umbra anonimatului și s-a apucat de politică, uite că Vladimir Plahotniuc se retrage. Plecarea din politică a primului om din Partidul Democrat a stârnit multe păreri contradictorii în presa și societatea moldovenească. Unii susțin că este vorba de o mișcare strategică subtilă, alții, că e doar populism electoral. Se vede că Vladimir Plahotniuc încă nu s-a decis încă unde se simte mai bine, printre oameni sau printre politicieni. Cert este una, orice mișcare a acestuia stârnește valuri imense în societatea moldovenească, mai ceva ca un război civil. Cu siguranță domnul Plahotniuc încă este mâncat de dileme, și nu știe ce rol i se potrivește mai bine, cel de afacerist sau cel de politician. Însă indiferent de ce rol va alege cel mai misterios afacerist și cel mai vertiginos politician al Moldovei, sunt sigur că va continua să rămână cel mai popular subiect de la noi. Și da, această mișcare nu trebuie analizată de experții în politologie, ci mai degrabă de experți în psihanaliză, prin intermediul metodei paranoico-critice. Igor Șevciuc Liderul republicii nerecunoscute cu capitala la Tiraspol este mâncat de dileme suprarealiste.  Pe de o parte acesta își cunoaște bine rolul de marionetă a Rusiei și face totul conform tonalităților imperialiste de la Cremlin. Pe de o altă parte, Șevciuc se teme să nu rămână închis în cușca separatismului pe vecie. Și asta se poate întâmpla în curând, dacă Ucraina și Moldova continuă să meargă cu pași mici dar siguri spre integrarea europeană. Situația s-a tensionat și mai tare după ce Republica Moldova a instalat noi puncte de control pe Nistru. Așa că domnul Șevciuc e cuprins de paranoie și speră să evite un război civil în mica s-a republică, inexistentă încă pe hărțile lumii. Recent, acesta a uimit toată lumea printr-un gest suprarealist: a propus Moldovei un divorț civilizat. Nu se știe încă cine e mireasa și cine e mirele în această relație. Pe noi ne interesează altceva, cine va rămâne să achite datoriile Transnistriei către Gazprom după acest divorț civilizat? Vladimir Voronin Vladimit Voronin pierde frâiele partidului pa care-l conduce și se pare că intră în marasmul suprarealist. Este ciudat să vezi cum liderul PCRM ba vrea în Europa, ba în Eurasia. Ba vrea să-i lipsească pe deputați de imunitate, ba se răzgândește. Până și revoluțiile iscate de comuniști în zilele de lucru seamănă cu niște manifeste suprarealiste. Putem aplauda mult și bine la văzul acestui circ patetic. Vladimir Voronin își îngroapă cu mâinile lui, nesilit de nimeni, partidul. La următoarele interviuri acordate de acesta îi recomand să răspundă la toate întrebările într-un singur fel: ”Surrealisme, c’est moi!”.
Fiat lumină, sau Nocturnă
Undeva arde o lumină . Nu arde-n casa mea . Lumina arde undeva în Canada . În Canada care se crede Australia . Aprinde becul , Ca să-ți dai seama că trăiești în-în întuneric ! Be ceaiul ! Realizând că toată viața ta e doar cafea ! M-am trezit , Am adormit , P-aceiași canapea.
Дружеский dialog (ни о nimic) между un român & русским
Salut prietene, cu fruntea brăzdată de gânduri. Zi-mi: ce mai faci? cum o duci? ce citești? În serile lungi de Noiembrie... Printre rânduri. Приветствую друг! Ты так же, красиво сияешь! Смеешься, рыдаешь, живешь... Осенними, длинными вечерами, кого читаешь? Stau drept, frățioare - în lanul de secară. Cuget. Deci cuget! Exist? Învăț să cânt la vioară. Порхаешь? Как сука, как бабочка... Как отчаяние, срываешь с себя, кусками, цветную рубашку страданий? Și tu, exilat? Dus departe de țărnă? Stăpân în pustiu, și pustinic acasă? Ce filme mănânci? Ce cărți pui pe masă? Живу, ползу к тому финишу -  Ничьей эстафеты.  Стихи сочиняю, барыжу сонетами. Și eu, vând ciolane -  Multiplic idei. Mai nou, am un biznes -  O seră d'-atei! Смешно, там же - грустно, Бывай брат - лети! Не думай о прошлом, Моментом дыши! Exiști, deci? Există! Fortifică-ți starea! Iubește, crează, Strivește turbarea!
Omul cu cele mai tari coaie din lume
10 Noiembrie!... 2013!... Piotr Pavlenschi!... artist rus!... performance cât se poate de palpitant și ingenios!... Omuleanul și-a prins coaiele!... da, coaiele!... de pavaj!.. nu simplu pavaj!... pavajul din Piața Roșie!... Nu cu clei, sau bandă adezivă!... Așa cum se cade!... cu chiroane!... ținte!... cuie!  Comsunatorii!... înghițitorii!... păpăitorii!... mestecătorii!... molfăitorii!... societatea!... Păreri!... obiecții!... statuturi!... comentarii!... invectivele și injuriile!... tone de păreri!... kilotone de opinii!... Toți experți în artă!... toți ca unul!... Toți!... realizatori din Piața Centrală!... contabilieri!... studenței de la biologie!... jurnaliștioi!... bloggerăi!... scriitorași!... lideri de opiniuțe!... frizerițe de la Botanica!... taxatori de troleibuz!... bișnițari!... gastarbeiteri!... Patrioții!... fasciștii!... comuniștii!... democrații!... cu toții experți!... specialiști!... cunoscători desăvârșiți în artă contemporană!... Habotnicii!... încuiații!... constipații!... se apucă de cap!... se vaită!... vai!... vai!... vai!... Se enervează!... la culme!... Se întreabă!... unde se duce lumea!?... umanitatea!?... progresul!?... Se duce de râpă!... nimic sfânt!... sacru!... Dumnezeiesc!... Nimic frumos!... Legătura cu veșnicia!... întreruptă!... Copiii noștri!... dragele noastre odrasle!... puii noștri!... 24/24 ore în fața televiciului!... internetnet-ului!... Unde vor crește?... Societate de sodomiți!... Doar dintr-o cauză!... una singură!... artiștii contemporani!... niște nespălați!... păduchioși!... necredincioși!... fără frică!... frică de lege!... Dumnezeu!... constituție!...  Blasfemie!... păcat!... contemporani!... în Dumnezeii mă-sii!... Copilașii noștri!... îndopați cu cocacole!... doublecheeseburgeri!... tripleblockbasteruri!... ultragadgeturi!... Bunul simț a murit!... urmașii noștri!... satanocrați!... liberaltini!... toleraști!... sodomiștini!... perversitari!... masochinuiți!...  Eu!... neexpert în artă!... simplu consumator!... umil!... le recomand!... la imperativ!... acestor căcănari!... căcăcritici de artă!... să se mai ogoaie! Să pornească televiciul!... să priveghească un telenovelism!... Să înghită!... Unreality șou!... să-și vadă de cartoafe!... de tunsorile personale!... Să lase omul în pace!...  omul cu niște coaie imense!... testicule de balenă!... boașe de titan!... testosteron de leu!... Câți din hămăitori?... câți?... din frustrați?... au măcar un coi?... unul singur!... Nu ca sa-l prinda în chiroane!... nu!... să protesteze!... așa!... umil!... cu un singur coi!... în mâna ridicată!... Și în genere!... să-ți bați coaiele!... chiar cu chiroane!... nu-i dureros!... nu atât de tare!... Nu presupun!... știu!... Al treilea mandat!... al lui Putin!... e mai dureros!... Sodomizarea fără vazelină!... de multitudinea de guverne!... multicolore!... e mai dureros!... Statul!... se metamorfozează!... își potriveștea mărimea sculei!... cu găoaza!... cu borta curului societății!... An de an!... e mai dureros!... Să trăiești într-o societate rasistă!... xenofobă!... șovină!... intolerantă!... frustrată!... ocupată doar cu consumul!... e mai dureros!... Să fii treaz!... într-o societate care doarme!... e mai dureros!... când trăiești!... crezi că trăiești!... reziști!... mai bine zis!... te târâi!... într-un stat milițienesc!...  Așa că lăsați-l!... în pace!... Părerea mea!... umilă!... nespecializată în artă!... Piotr!... are coaie!... coaie mari!... mai mari decât toată Eurasia!... Africa!... toată lumea!... 
Când
Când... când înăuntrul tău fierbe o lume mare și frumoasă... când e gata să se nască... când soarele din inima ta e gata să topească gheața din afară... când emani o lumină capabilă să alunge tot întunericul de pe lume... când realizezi că trupul tău nu-i decât o haină pe care ți-a dat-o universul s-o porți... când muzica depășește limitele realității și se contopește cu cosmosul... când eul tău devine universul întreg pentru un om... când inima ta nu se mai simte singură pe această cărare întortocheată... când știi că ți-a mai rămas să urci puțin și atingi vârful... când vezi în ochii unui copil viitorul frumos al omenirii... când vrei să crezi cu tot sufletul că umanitatea mai merită o șansă... când faci pe cineva fericit și stomacul ți se umple cu ghiocei de la asta... când înveți o limbă străină și-ți dai seama că ai știut-o toată viața... când crezi că trenul tău e la jumătate de drum și el nici măcar nu a ieșit din gară... când speri că mâine va fi mai bine și credința va reveni în organismul tău... când vioara bocește atât de dulce încât începi să rugumi cu nesaț strunele... când privești spre orizont nerealizând că Ea e aici, lângă tine... când ești sigur că moartea nu e un sfârșit, ci un început... când brațele tare larg deschise sunt în stare să cuprindă toată lumea... când cuvintele tale lecuiesc rănile sufletului cu căldura verbului primordial... când iubești doar pentru a iubi și nu cauți fericirea ta în acest lucru... când ultima notă din univers va fi cântată... când toate elementele chimice se vor uni în brațul tău drept... când balenele vor respira nisipul fierbinte al civilizației moderne... când omorul va fi dat în prime-time la televizor... când durerea va fi servită în restaurantele franceze... când lacrimile se vor vinde îmbuteliate în sticle de plastic cu volumul 0.5 litri... când ultimul om își va pierde speranța și va stinge becul... când copiii vor refuza să se joace odată și pentru totdeauna... când ultima stea din univers se va stinge.... când o să crezi că nu mai există nici o rază de speranță... când sufletul tău se va contopi cu întunericul universului... când inima ta va fi mai rece decât ghețarii Antarctidei... când vor dispărea toate instrumentele muzicale de pe pământ... când vor fi filmate toate filmele... când florile se vor transforma în spini de bocanc... când ultimul mililitru de sânge se va transforma în petrol... cînd urechile nu vor mai fi în stare să asculte... când sistemul solar se va opri fix, static și pe vecie... când ultima chitară din lume va fi arsă pe rug... când nu vor mai fi biserici, bănci, guverne, armate, națiuni, limbi și religii... când omul va înțelege că este doar un neînsemnat detaliu în evoluța universului... când urmașii vor consuma doar atât de cât au nevoie... când vei împărți cu aproapele tot ce ai... când vei crede că ai înțeles ce înseamnă fericirea... când tu vei fi lumina și cărarea... când mâinile tale vor clădi adevărul spus de gura ta... când vei scăpa de sentimentul care e lângă tine întodeauna - frica... când vei ști, că ești - univers... când vei crede cu adevărat în credința celorlalți... când vei călca peste frustrările și complexele personale... când vei realiza că viața înseamnă schimbarea... când vei săruta pământul, de parcă ai fost exilat în cosmos pe mii de ani... când te vei trezi... când.

Generat în 0.27 secunde.