Sceptic, dar adevărat.
Citiţi aici ce crede presa romănească despre aderarea Republicii Moldova la UE, şi mai ales despre optimismul preşedintelui României, Băsescu în ceea ce priveşte aderarea. Sursa: Azi, autor: Razvan Voncu, 26/01/07 Aflat la Iasi cu ocazia sarbatorilor Unirii, dl presedinte Basescu a declarat ca Republica Moldova trebuie primita in UE si ca aceasta va fi si prioritatea politicii externe a Romaniei. Aceste afirmatii dovedesc fie ca domnia sa nu intelege mai nimic din drama care se petrece peste Prut, fie ca face, ca de obicei, demagogie.
In primul rand, deoarece este clar ca Uniunea noastra nu are in plan, cel putin in urmatoarele decenii, o altă extindere catre Est. In plan mai sunt doar statele din Balcanii de Vest (prin 2012-2014) si, eventual, Turcia. Pentru spatiul ex-sovietic, UE a pregatit asa-numitul ENP, adica un „program de vecinatate stransa”, prin care cei vizati primesc unele facilitati – la vize, la circulatia unor categorii de cetateni pe teritoriul Uniunii, la accesarea unor fonduri comunitare regionale – , insa nicidecum statutul de membru.
In al doilea rand, deoarece presedintelui nu-i sunt clare, se pare, conditiile din Republica Moldova de azi, despre care a publicat marti un material agentia Reuter. Basarabia nu doreste unirea cu Romania si nici integrarea in UE, din doua motive: 1) elita social-politica si economica nu accepta sa-si piarda privilegiile ce decurg din independenta, si 2) in sanul populatiei nu se pune problema progresului, ci a supravietuirii.
Pentru ca situatia economica a ajuns pana la pragul la care este primejduita insasi identitatea si existenta poporului si a statului. Cifrele sunt implacabile. Numai in 2006, peste 400.000 de cetateni moldoveni au cerut cetatenia altor state. Lor li se adauga cei circa 1 milion care au emigrat deja. Economia moldoveana nu a reusit sa iasa din colapsul pricinuit de prabusirea URSS, inregistrand deficite dramatice in comertul exterior, care se regasesc intr-o datorie externa aiuritoare pentru un stat atat de mic: 1,2 miliarde de dolari. Adica, spun specialistii, foarte aproape de pragul nesustenabilitatii ei. Blocarea rezolvarii statutului Transinstriei a facut ca sectoare vitale, cum ar fi viticultura, sa aiba de suferit. Se poate spune ca agricultura, in ansamblul ei, s-a prabusit. Nu cunosc cifrele pe 2006, dar in 2005, agricultura Basarabiei a inregistrat o crestere de numai 1%. Si vorbim de un stat agrar!
Prezenta Republicii Moldova in GUAM (lipsitaă de orice consecinta benefica, si pentru ea, si pentru GUAM) este o dovada ca elita politica de la Chisinau, in ciuda declaratiilor, incearca orice altceva in afara de drumul catre Europa. Caci acest drum nu presupune aventuri militare in Rasarit, ci reforme in economie, finante, justitie, politie, administratie publica. Reforme de care Chisinăul se fereste ca necuratul de tamaie!
In privinta relatiilor cu tara noastra, se poate constata ca, desi relatia buna cu un vecin membru al UE constituie un avantaj, tocmai cu noi are Republica Moldova cele mai proaste relatii. Cu noi si, din cauza blocajului economic din Transnistria, cu Ucraina, un alt stat cu care ar fi putut colabora fructuos.
Din pacate, deci, a vorbi despre integrarea Republicii Moldova in UE si a fixa diplomatiei romanesti obligatia de a lucra pentru o cauza pe care insasi Basarabia o respinge inseamna a vorbi de cai verzi pe pereti.