Filme româneşti  pentru tine

Filme româneşti  pentru tineFilme româneşti pentru tine


Colectie de filme romanesti online, filme online, filme istorice, povesti, desene animate romanesti, drame, filme documentare.
RSS posts

Divertisment


Comenteaza





Meandre (1967)
Meandre (1967)  Regia: Mircea Saucan  Scenariul: Horia Lovinescu  Muzica: Tiberiu Olah  Imagine: Gheorghe Viorel Todan  Cu: Mihai Paladescu, Margareta Pogonat, Dan Nutu, Ernest Maftei, Ana Szeles  Trei intelectuali aflati intr-un moment de criza interioara, in care valori morale, precum originalitatea si indrazneala, libertatea de creatie si non-conformismul, se vad coplesite de infrangerea asumata si de conformism. "Mircea Saucan are darul rar de a ne face sa aprofundam in permanenta, dincolo de ce apare la prima vedere, adica stie sa dezvaluie subconstientul, sensul adanc al faptelor." - Iulian Mihu - 1967 (Contemporanul).
Un echipaj pentru Singapore (1981)
Un echipaj pentru Singapore (1981) Regia Nicu Stan Cu Ion Besoiu, George Constantin Gen film Acţiune Aventuri Dramă Durata 98 minute Premiera in Romania 1981 Un comandant de vapor îşi pierde nava şi aproape tot echipajul într-un naufragiu în insulele Caraibe. Reîntors în ţară, are mustrări de conştiinţă şi coşmaruri pentru ce s-a întâmplat, ceea ce îl îndepărtează de soţie. Obţine comanda unui nou vas comercial cu destinaţia Singapore datorită accidentării comandantului acestuia cu puţin timp înaintea plecării. Pe noul vas este tratat cu neîncredere şi ostilitate de căpitan, care speră să fie promovat comandant, precum şi de echipajul obişnuit cu o disciplină laxă. Este nevoit să împună respectarea regulamentului, ceea ce îl îndepărtează şi mai mult de oameni. În urma recepţionării unui apel SOS de la o navă avariată în furtună intră în conflict deschis cu căpitanul, care refuză să ofere ajutor învocând furtuna şi timpul pierdut. În timp ce comandantul dirijează nava prin furtună, îşi dă seama că, prin neglijenţa căpitanului, încărcătura nu a fost imobilizată şi, prin impact repetat în cală, riscă sa distrugă vasul. Este nevoit să securizeze încărcătura ajutat doar de doi oameni, operaţie terminată cu succes însă în cursul căreia este accidentat. A doua zi salvează supravieţuitorii care lansaseră semnalul SOS după care ajunge la destinaţie. Aici comandantul îl informează pe căpitan că acesta va fi numit comandant, iar el va părăsi nava pentru o intervenţie chirurgicală. În final, comandantul se deplasează cu maşina către aeroprt şi admiră oraşul amintindu-şi întâmplările din zilele ce au precedat sosirea la Singapore.
Apocalipsa dupa Cioran (1995)
Apocalipsa dupa Cioran Regia Gabriel Liiceanu, Sorin Ilieşiu  Cu Emil Cioran, Gabriel Liiceanu  Gen film Documentar  Apocalipsa dupa Cioran Filmul prilejuieste o intalnire cu filozoful Emil Cioran, in mansarda sa de la Paris si in locurile sale preferate, dar si o intoarcere in "Paradisul pierdut", pe meleagurile sibiene ale copilariei lui Cioran, unde el nu a mai revenit niciodata. Filmul ni-l arata pe Cioran omul, cu profunzimea sa dar si cu un simt al umorului debordant, putin timp inainte ca filozoful sa plece dintre noi, in 1995. 
Constantin Brancusi (english subtitles)
Constantin Brâncuşi, film documentar  Documentary - English subtitles (film complet)
Infernul unui om fericit - Nicolae Steinhardt
Un documentar prezentat în cadrul emisiunii “Rezistenţa prin cultură”, precedat de un dialog între Stejărel Olaru şi invitatul său, Dan C. Mihăilescu.   Nicolae Steinhardt a fost arestat şi condamnat pentru că a refuzat să fie martor al acuzării în procesul Noica — Pillat. Acest fapt îl determină să grăbescă decizia de a renunţa la iudaism şi de a se boteaza ortodox în închisoarea de la Jilava. Marea Taină a Botezului o va primi de la ieromonahul Mina Dobzeu şi el întemniţat…   La ieşirea din închisoare episodul va sta la baza „Jurnalului fericirii”, cea mai importantă operă a sa şi testamentul său literar, “ o dovadă de rezistenţă prin credinţă şi prin cultură “.
Dragostea începe vineri (1972)
Dragostea incepe vineri(1972)  Regia Virgil Calotescu  Cu Toma Caragiu, Adina Popescu  Gen film Dramă   Durata 77 minute  Premiera in Romania 1973   O absolventa de liceu deceptionata datorita nepromovarii examenului de admitere la facultate reuseste sa isi regaseasca echilibrul printre colegii de munca din uzina in care s-a angajat ca muncitoare necalificata.
Pădurea de fagi (1986)
Padurea de fagi (1986)  Regia Cristina Nichitus  Cu Raluca Penu, Tora Vasilescu  Gen film Dramă Război   Durata 94 minute  Premiera in Romania 1986   In perspectiva intoarcerii armelor la 23 august 1944, miscarea comunista a organizat functionarea unei centrale telefonice camuflate in padure. Sub tirul gloantelor nemtilor, care descopera amplasarea centralei, telefonistele vor savarsi acte de adevarat eroism. "Un detasament de fete asigura functionarea centralei telefonice de la Tancabesti, in agitatele zile ale lui august 1944. (...)  Debut regizoral fericit cu remarcabile notatii psihologice si compozitii de pesonaje..." - Tudor Caranfil - 2003 (Dictionar de filme romanesti).
E pericoloso sporgersi (1993)
Denumirea: E pericoloso sporgersi Anul (1993)  Regia Nae Caranfil  Cu George Alexandru, Nathalie Bonnifay  Gen film Comedie  Durata 104 minute Premiera in Romania 1993  Trei viziuni ale aceleiasi povesti, vazuta de fiecare data de un alt personaj - doi barbati si o femeie - cu frustrarea sexuala drept numitor comun. Intr-un orasel de provincie de la granita cu Iugoslavia o trupa de teatru vine in turneu. Cristina (Nathalie Bonnifay) se viseaza actrita, se indragosteste de actorul Dino (George Alexandru), dar trebuie sa se casatoreasca cu Horatiu (Marius Stanescu), care face armata in acelasi oras. Filmul este conceput in 3 parti: Eleva; Actorul; Soldatul.
Campioana (1990)
Campioana (1990)  Regia: Elisabeta Bostan  Scenariul: Vasilica Istrate  Imaginea: Ion Marinescu  Actori: Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihăiţă, Alina Izvoranu, Diana Lupescu, Luminiţa Gheorghiu, Maria Ploae, Ileana Stana Ionescu  Corina Tănase (Izabela Moldovan) este o tânără gimnastă foarte talentată dar lipsită de voinţă, Ion Mitran (Mircea Diaconu) este un antrenor perseverent care crede cu tărie în succesul Corinei, Lili Popescu (Carmen Galin) este o antrenoare care se crede de neânlocuit, personaje principale ale unei poveşti aproape de realitatea cantonamentelor tinerelor gimnaste pentru care obţinerea performanţei înseamnă pierderea copilăriei.
Stefan cel Mare (1974)
Stefan cel Mare (1974)  Regizor: Mircea Dragan  Sultanul turc, Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, continua planurile sale agresive de cuceriri. Dorinta sa este de a ajunge cu armatele sale la Roma si a desfiinta papalitatea. Pentru acest lucru are nevoie de bani, hrana si de liniste la hotare. Astfel, o solie otomana se infatiseaza domnului Moldovei, Stefan cel Mare, pentru a cere tributul pe doi ani si recunoasterea suzeranitatii otomane. Stefan refuza sa plateasca tributul si stie ca acest refuz va atrage riposta armata a turcilor. De aceea Stefan cauta cu infrigurare ajutor financiar si militar de peste hotare trimitind scrisori in acest sens Poloniei, Ungariei, Papalitatii si Venetiei.  In acelasi timp, voievodul cere si ajutorul propriului popor planuind sa organizeze oastea cea mare. In fata numeroaselor armate otomane care vor veni spre Moldova, Stefan trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii strategice pentru a fi sigur ca va reusi sa-l invinga pe agresor - hartuirea dusmanului, pustiirea drumurilor, ascunderea hranei si, in sfirsit, gasirea unui loc pentru confruntarea finala in care numeroasele armatele otomane sa nu se poata desfasura cum trebuie. Tactica pe care Stefan o va folosi va completa definitiv tabloul marii batalii.
Vara sentimentala (1985)
Vara sentimentala (anul 1985)  Regie – Francisc Munteanu  Actori – Emil Hossu, Gheorghe Cozorici, Rodica Popescu, Marin Moraru, Aurel Giurumia, Constantin Diplan.   Subiect – Un tanar inginer isi ia in primire postul la CAP Viitorul platind o ameda pentru ruperea unui stiulete de porumb pentru a vedea cum s-a dezvoltat. Lupta dintre bine si mai bine poate demara si ca o consecinta este usor de prevazut lupta agronomului cu rutina.   Tudor Caranfil - “Dictionar de filme romanesti”
Explozia (1972)
Explozia (anul 1972)  Regia Mircea Drăgan  Cu Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Toma Caragiu  Gen film Dramă  Explozia este un film românesc realizat de Mircea Drăgan în 1973 după un scenariu scris de Ioan Grigorescu, muzica fiind compusă de Theodor Grigoriu. Filmul este produs deRomânia Film și are durata de 112 minute. Filmul are ca subiect un fapt real petrecut în 1970, incendiul navei „Poseidon” ce transporta 4.000 tone de azotat de amoniu. Abandonarea navei amenința cu extinderea incendiului a încărcăturii ceea ce ar fi putut produce distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic.  Sursa: http://filme-romanesti-vechi.blogspot.com/
Mama (1976 )
Mamа / Capra cu trei iezi 1976Gen: Fantastic, Muzical Regie: Elisabeta Bostan Distributie: Ludmila Gurcenko, Mihail Boiarski, Violeta AndreiProducator: Romania-URSS-Franta, 1976: Casa de Filme 3Durata: 84 minute In filmul muzical Mama, adaptare dupa Ion Creanga, un film romanesc regizat de Elisabeta Bostan, lupul si banda sa rapesc iezii caprei, pretinzandu-i o rascumparare substantiala. Prin filmul acesta se descopera o parte din lumea noastra: fantezia, umorul, energia si optimismul romanilor. "Mama este o Capra cu trei iezi cu miza dublata, triplata, chiar. Mama este conceput ca o dezlantuire de fantezie, ca un spectacol ametitor, si asa promite sa fie inca din generic. Este intr-adevar un spectacol fastuos, de o vitalitate usor ametitoare, dar calculat cu bagare de seama din scenariu, din regie, din imagine, cat si cum sa fie fastuos, cat si cum sa fie fermecator”, a scris Eva Sarbu in Cinema (1977). Singurul film romanesc realizat in trei versiuni (romana, rusa, engleza) si partial in franceza.
Tapinarii (1982)
Tapinarii (1982) Regia Ioan Cărmăzan Muzica: Dorin Liviu Zaharia Actori: Şerban Ionescu, Remus Margineanu, Zoltán Vadász, Rogin Constantin Premiera in Romania 1982 Un film scos de pe ecrane imediat după premiera din 1982.
Toamna bobocilor (1975)
Toamna bobocilor (1975) Regia Mircea Moldovan Cu Draga Olteanu Matei, Marin Moraru Gen film Comedie Durata 94 minute Premiera in Romania 1975 Dupa terminarea facultatii, trei absolventi, Mariella (Maria Ploae) - profesoara de limba franceza, Ovidiu (Emil Hossu) - doctor si Geo (Dumitru Furdui) - inginer agronom, pornesc fara sa se cunoasca spre Viisoara, un sat de langa Cluj, unde au fost repartizati. Cei trei sunt surprinsi de atmosfera ciudata din sat unde primarul le inmaneaza imediat negatiile, fara a fi solicitate.
Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1980)
Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1980)RegiaMalvina UrşianuCu Cornel Coman, George Motoi, Silvia PopoviciGen filmDramă,IstoricDurata140 minutePremiera in Romania1980 Ţara Moldovei, 1564. Alexandru Lăpuşneanu, ultimul descendent al dinastiei Muşatinilor, care mai domnise în ţară cu câţiva ani în urmă, se întoarce din exilul impus de trădarea boierilor săi. Hotărât să formeze o Moldovă unită, cu puterea concentrată în mâinile sale pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna divergenţelor dintre boieri, prinţul va trebui să înfrunte opoziţia aristocraţilor atraşi de furturi şi de trădări..
Valeriu Gafencu - Noaptea patimirilor
Noaptea Patimirilor – film documentar realizat de Radu Dinu cu marturisitorii inchisorilor comuniste. Marturii despre martiriul lui Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt “Sfântul închisorilor”, unul din miile de români, care au murit în închisorile regimului comunist.
Bâstroe – Un canal, mai multe granițe
1/22/2Un film documentar despre controversele și implicațiile construirii de către Ucraina a Canalului Bâstroe, propus ca să facă legătura între Dunăre şi Marea Neagră. Canalul va fi construit pe teritoriu ucrainean, în Delta Dunării. Datorită faptului că Delta Dunării este o zonă de patrimoniu mondial UNESCO, România, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au cerut Ucrainei să oprească acest proiect, din cauza interferenţelor posibile cu ecosistemul deltei.Pe 11 mai 2004, guvernul ucrainean a inaugurat în mod oficial construcția unui canal navigabil în Delta Dunării, partea ucraineană. Guvernul a ales pentru aceasta canalul numit Bâstroe, care trece chiar prin mijlocul Rezervației Biosferei Delta Dunării.Intenția autorităților ucrainene de a construi un canal care să lege Dunarea de Marea Neagră prin canalul Bâstroe, care traversează rezervația naturală, va permite Ucrainei să aibă o cale de acces navigabilă la mare. Acest canal va avea o lungime de 10 km.În prezent, vasele ucrainene trebuie să treacă prin România pentru a putea ajunge la Marea Neagră, după abandonarea, în 1997, a canalului ucrainean Prorva, devenit impracticabil după o întrebuințare de 40 de ani.Un alt motiv invocat de guvernul ucrainean pentru construirea acestui canal este revitalizarea porturilor din Deltă, închise în anii ’90. Zona beneficiază în prezent de un regim de protecție ecologică integrală, potrivit căruia orice activitate umană în regiune este interzisă, inclusiv realizarea unei construcții care ar aduce modificări importante configurației zonei. (Surse: Salvatidelta.ro și Wikipedia)
Golgota Basarabiei (2010)
Golgota BasarabieiUn film documentar despre crimele comunismului in BasarabiaFilmul a fost realizat la Studioul „Moldova-film”, avându-i ca scenarişti pe Victor Vasilache şi Ion Chistruga, iar regia este a lui Ion Chistruga şi Alina Ciutac şi reprezintă drama neamului nostru în timpul regimului totalitar stalinist. Documentarul prezintă viaţa poporului basarabean de la 1940 încoace – popor care a trecut prin deportări, foame, lagăre de concentrare, colectivizare etc.
A fost odată în Transilvania (2007)
A fost odata in Transilvania,Documentar 2007, 30 minRegizor: Manuela MorarProducator: Hyperion University În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Nemzetőrség (“Straja naţiunii”) au declanşat un holocaust în comuna Ip din judeţul Sălaj, precedat de torturi şi violuri.MuzeulRefugiatilor.eu
Viaţa lui Nicolae Dobrin
1/32/33/3Cunoscut şi ca Gâscanul sau Prinţul din Trivale, Dobrin a fost un fotbalist şi antrenor român de fotbal. Istoria fotbalului românesc îl reţine ca unul din cei mai mari atleți români, un maestru al driblingului şi al fentei, un model în executarea paselor şi a loviturilor libere. A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971. Acest film documentar a fost realizat pe baza materialelor de arhivă existente în Televiziunea Română. S-au folosit imagini din competiții internaționale ( Dinamo Pitești – Dinamo Zagreb, 1967; FC Arges – Ferencvaros, 1967; România – Portugalia, 1969; România – Grecia, 1969 și multe altele) și din competiții interne.Fotografiile utilizate fac parte din colecția “Gazetei Sporturilor” și din arhiva personală a soției fotbalistului. Nicolae Dobrin s-a născut în data de 26 august 1947 la Piteşti și a murit la 26 octombrie 2007 pe patul de spital, după o lungă luptă, suferind de cancer la plămâni.
Masca de argint (1985)
Masca de argint (1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu Florin Piersic, Alexandru Repan, Marga Barbu Gen film Aventuri Durata108 minutePremiera in Romania1984 Evenimentele il aduc in Tara Romaneasca pe bancherul Troianov (Alexandru Repan), o persoana darnica si totodata suspecta, despre care Aga (Traian Stanescu) vrea sa afle totul, prin spionul sau platit, Agata Slatineanu (Marga Barbu). In timpul unei petreceri fastuoase oferite de Troianov, in care doamnele gasesc sub servete bijuterii costisitoare, iar Agata primeste insasi trasura bancherului, cu tot cu vizitiu, are loc un conflict in care sunt impuscati doi oameni. Asasinul poarta imbracamintea lui Margelatu (Florin Piersic), o palarie identica cu a viteazului si o masca de argint pe fata. El il rapeste pe boierul Vardala, detinatorul unor mult-ravnite mine de aur. "Boier Vardala, pentru domnia ta am venit!", spune strainul. "Dar nu ma stiu cu nimic vinovat!", replica Vardala. "Si semnatura pusa pentru concesionarea minelor de aur?". "Dar e pamantul meu, fac ce vreau cu el!". "Da, dar in fata Fratiei ai jurat altceva! Esti o nenorocita de ridicatura din gunoaiele tarii!", conchide strainul si, in timp ce-si pregateste retregerea si rapirea lui Vardala, mai impusca un om. Conflictul ajunge de indata la urechile Agai, care considera ca, pentru grupul sau de interese, incidentul "a picat bine", pentru ca strainul cu masca "i-a judecat pe ceilalti in numele Fratiei". Dar printre membrii Fratiei, actiunea asa-zisului Margelatu e un nonsens, dincolo de justificarea adusa de unul dintre "frati", si anume aceea ca un om care a stat in conditiile de prizonierat in care a trait Margelatu poate deveni nemilos. In rest, totul pare fara inteles: in primul rand, de ce ar amesteca Margelatu Fratia intr-o chestiune personala si apoi, de ce ar face moarte de om in numele societatii? Nu le ramane lui Rosetti si membrilor Fratiei decat sa-l gaseasca grabnic pe Margelatu, cel care, in opinia lor, "si-a pierdut mintile". Trimisul lor special este, ca intotdeauna, locotenentul Devos (George Motoi).
În memoria veteranilor primului război mondial
1/42/43/44/4În memoria veteranilor primului război mondial (documentar)ORDIN DE LUPTA IMPOTRIVA UITARII - este un film produs de Studioul Cinematografic al Armatei Romane. Sper ca acest film sa reprezinte pentru tanara generatie o adevarata lectie de istorie si de patriotism, asta daca vor avea rabdare sa vizioneze tot filmul si atunci cand vor vedea pe strada un batranel, un veteran de razboi care-si poarta cu mandrie decoratiile, sa plece capul in fata lui. Sa nu-i uitam pe cei care si-au facut un crez din deviza PE AICI NU SE TRECE.......... si nu s-a trecut. Marturie stau bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz, marile batalii ale neamului nostru. Inainte de a incepe sa-i comemoram pe tinerii veterani ai Armatei Romane, care lupta in prezent in nisipurile Afganistanului sau mai aproape de noi, in Balcani, sa cinstim asa cum se cuvine pe adevaratii veterani ai Armatei Romane, veteranii Marelui razboi de intregire nationala.
Generalul Ion Antonescu şi armata română în anii celui de-al doilea război mondial
Generalul Ion Antonescu şi armata română în anii celui de-al doilea război mondial.Die Wehrmacht Romanian Army in color Farbe Film WW2 Lied der Infanterie Wir tragen das Vaterland.
Faţa galbenă care râde
Faţa galbenă care râde / The Yellow Smiley FaceConstantin Popescu / Romania / 2008Un film despre cum tehnologia se mişcă mai repede decât părinţii noştri şi îi lasă în urmă."Faţa galbenă care râde", în regia lui Constantin Popescu, cu Luminiţa Gheorghiu, Teo Corban şi George Constantinescu.

Generat în 0.216 secunde.