Il puteti accesa pe adresa: www.octavianapostol.com
blogu' lui ApostolAcest blog reprezinta ideile, principiile ale proprietarului. Contine informatii de interes general, iar in special contine informatii referitoare la Basarabia si basarabenii din Brasov. Apostol Octavian presedite al Organizatiei Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov |
Comentează
Suntem tineri…Avem energie, forta, sentimente profunde…patriotice… Dar ce ne lipseste?! Probabil calmul, experienta, nu avem capacitatea de a analiza lucrurile la rece. De aceea fac apel la calm si discernamant. Sa nu ne lasam dusi de val si provocati la acte violente. Putem sa ne manifestam intradevar nemultumirea, dar pasnic. Acum traversam niste vremuri de rastriste si implicarea noastra e absolut necesara. Ceea ce se petrece la Chisinau si in toate centrele unde sunt stundenti basarabeni demonstreaza ca optiunea noastra este alta decat cea pe care doresc sa ne-o impuna autoritatile comuniste. Voturile noastre au fost fraudate, si se simte acest lucru. Noi am votat impotriva comunismului si nu mai putem suporta inca 4 ani de dictatura. Noi suntem cei care vrem un viitor prosper in marea familie europeana nu mai vrem sa ne fie rusine de clasa politica care ne conduce, nu mai vrem sa fim furati, batuti, cenzurati pe nedrept si nimeni sa nu ne poata apara. Vreau sa cred intr-o justitie dreapta si in libertatile fundamentale ale omului, iar aceste drepturi vreau sa fie garantate, vreau sa traiesc intr-o tara normala. Vreau sa vorbesc nestingerit limba de stat, iar limba de stat sa fie limba romana. Vreau ca parintii si rudele sa aiba unde munci in tara noastra si nu sa aud vocea mamei doar la telefon. Vreau sa ma pot mandri cu drumuri si autostrazi europene si nu sa palesc de rusine de gropile si mizeria de pe drumurile noastre. Vreau ca si tara sa tina cu mine si sa fie cel mai frumos loc din lume, daca si tu vrei acelasi lucru atunci tre sa fii alaturi de cei care au iesit sa-si exprime profunda indignare fata de fraudarea in masa a alegerilor. Tineretul a demonstrat ca le pasa de viitor, si exclude posibilitatea ca viitorul lor sa fie unul legat de comunism. Noi ne exprimama profunda indignare fata de calvarul de la Chisinau si rugam autoritatile sa-si declare infringerea. Noi o sa luptam pana la capat dar lupta nu inseaman sange, noi ne exprimam solidaritatea cu protestatarii din Piata Marii Adunari Nationale si cum tineretea este un soare care-si prelungeste rasaritul, noi ne luptam si pana la urma ne faurim un viitor luminos la noi acasa!
« În loc de introducere »
O incursiune prin vastul tărâm al internetului ne duce la semnificaţia acestei zile de 24 februarie. Desigur gândul ma duce la intamplarile de ieri, 23 februarie cand telefonul, fără voie a inceput să sune şi am primit felicitări…Rusescul « Cu sărbătoarea ! » şi acuma imi zgârâie urechile. Întreb nedumerit « Care sărbătoare ? » şi primesc răspunsul promt « Ziua băieţilor, ziua armatei… ». Rămân stupefiat şi mâhnit de ce înseamnă promovarea unor valori comuniste; unde e suflarea naţională ? Unde e iubirea de neam ? Care armată ? Ziua armatei sovietice ?! Hai sictir ! Dar să revenim…
« Legenda continuă »
Legenda vorbeşte despre Dragobete ca fiind o entitate mitologică similară zeilor Eros sau Cupidon care a luat la un moment dat şi forma fizică pentru că se aminteşte despre el şi ca fiu al Babei Dochia. Totodată se spunea că, având o personalitate mult mai expansivă, mai vulcanică decât a celor asemănători lui, devenise un fel de „naş ceresc” pentru ca, înainte de începutul primăverii el oficia acolo, în spaţiul cosmic, nunta tuturor animalelor. De aceea se şi crede că, pe 24 februarie păsările nemigratoare se strang în stoluri, işi construiesc cuiburi şi se împerechează. Cele care nu reuşesc să facă acest lucru ramân fără pui până anul viitor. Această tradiţie s-a răspândit cu timpul şi la oameni. Fetele şi băieţii se întâlneau, işi alegeau perechea sau pur şi simplu işi declarau dragostea pentru ca astfel erau protejaţi întreg anul de puterea şi binecuvântarea Dragobetelui. Astfel se spunea că cine participă la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În unele zone se povesteşte chiar despre „goana din ziua de Dragobete” când, fetele şi flăcăii, se adunau în preajma satului de unde, la ora prânzului, tinerele porneau în fugă către casele lor urmărite îndeaproape de băieţi. Aceia care reuşeau să-şi prindă din urmă persoana iubită le puteau fura acestora o sarutare pecetluindu-şi astfel legământul în faţa tuturor. Din acest motiv, în universul rural încă mai circulă zicala „Dragobetele sarută fetele!”.
Obiceiurile străvechi mai spun şi că pe 24 februarie oamenii işi aranjau casele pentru a-i face o primire demnă zeului amorului care venea alături de zânele Dragostele încărcate de daruri de iubire. De asemenea, toţi cei din gospodărie căutau să nu-l intampine pe Dragobete fără o persoană alături fiindcă, în caz contrar, ei erau sortiţi să mai aştepte încă un an până cand aveau să işi găsească perechea.
Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.
Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.
Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.
«În loc de concluzie»
Îmi amintesc un recent reportaj tv în care se arăta situaţia economiei în timpul crizei enumerând firmele care au reuşit să depăşească acest impas şi toate erau din domeniul matrimoniale, iar prezentatarea menţiona faptul că « În doi treci mai uşor de criză , de aceea mulţi aleg să se căsătorească ». Soluţia e simplă, să ne iubim ca pasarelele şi să ne declăram dragostea, să fim aproape de persoanele dragi, căci vedeţi, nimic nu poate fi mai puternic decat iubirea !:)
Iubeşte româneşte !
Dragobetele sarută fetele !
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete
Dragi colegi, dupa cum am stabilit la prima intalnire pentru cursurile gratuite de limba engleza si germane, urmatoarea intalnire cu profesorii va avea loc in corpul N:
· engleza ( incepatori,mediu,avansati) = vineri 6.03.2009 la ora 18.00
· germana (incepatori) = vineri 6.03.2009 ora 18.00
Tin sa va reamintesc ca aceste ca aceste cursuri au fost obtinute la solicitarea conducerii OSBB Brasov si sunt platite din bugetul universitatii, de aceea rog seriozitate. Durata cursurilor va fi de 36 de ore cu incepere din semestrul II. Materia studiata este o materie curiculara , iar nota va fi trecuta in foaia matricola. La sfarsitul acestui curs fiecare student care a promovat examenul va primi o diploma care sa ateste nivelul sau de cunostinte in domeniul respectiv. Cursurile se adreseaza exclusiv studentilor basarabeni si bucovineni din Universitatea Transilvania Brasov. Deasemenea orele la care se vor tine cursurile de engleza vor fi diferite in cursul anului de orele la care se vor tine cursurile de germana, dand posibilitatea astfel sa frecventati ambele materii.
Cu respect, Octavian Apostol presedinte OSBB Brasov
Deosebit de important, alegatorii care nu au viza de resedinta în municipiul Chişinău pot depune cereri pentru a obţine certificate cu drept de vot până miercuri, 18 februarie, ora 17.00, la preturile sectoarelor din municipiu. Pentru aceasta trebuie să depui o declaraţie pe proprie răspundere la pretura in raza careia locuiesti, este foarte simplu, in doar 5-7 minute poti obtine acest certificat si astfel vei putea sa-ti exerciti acest drept pentru care s-au jertifit atatea oameni, dreptul la vot.
Basarabia se afla la rascruce si in aceste momente imi aduc aminte de o parabola in care Sf. Andrei in drumul sau spre Ierusalim a ajuns la o rascruce si nestiind incotro sa o apuce a lasat magarul sa decida…Morala e simpla: Sa nu lasam „magarii” sa decida pentru noi, sa iesim la vot, caci doar iesind in numar mare la vot putem evita fraudele electorale!
În ziua votării, alegătorul (fara resedinta in municpiul Chisinau) este obligat să se prezinte la secţia de votare cu actul de identitate şi cu certificatul pentru drept de vot.
Surse: http://www.unimedia.md/?mod=news&id=9486
http://www.cec.md/i-ComisiaCentrala/main.aspx?dbID=DB_a162#_Toc145140175
Articolul 9 din Codul Electoral al R.M. privitor la locul exercitării dreptului de vot spune:
(1) Dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul, cu excepţia cazurilor prevăzute de prezentul cod.
(2) În cazul în care alegătorul are şi domiciliu, şi reşedinţă, în perioada valabilităţii reşedinţei, el votează în localitatea în care îşi are reşedinţa.
“Daca multi trec Prutul, eu il sar!” cam asa ar fi inceput Grigore Vieru, el este acel neobosit mester care a sculptat din cuvinte idealul tuturor romanilor – Unirea. Oraganizatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov impreuna cu Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina filiala Brasov si Fundatia Nationala “Neamul Romanesc” si-au depus silinta pentru a organiza acest eveniment pentru ai aduce un omagiu celui care a fost “Poet pe Golgota Basarabiei” – Grigore Vieru. El a plecat dintre noi, insa visul lui neinduplecat a ramas drept mostenire noua si prin aceasta manifestare am constientizat care este idealul romanesc pentru care trebuie sa luptam.
La aceasta manifestare si-au pus umarul elevi, studenti, profesori, membri ai asociatiilor cu profil pro romanesc, reconstituind parca o unire, o unire de interese si de varste. Se spune ca trebuie sa se intample ceva rau ca sa ne faca sa ne cutremuram si sa ne trezim, pentru noi a trebuit sa moara Grigore Vieru ca sa ne dam seama care este idealul nostru.
Iata ce spun participantii la acest eveniment:
Prof. Ion Topolog Popescu, scriitor, director al Centrului Cultural „Reduta”
Octavian Apostol: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
I.T.P.: Grigore Vieru a devenit, prin forta versului o vibratie nationala, unificatoare evident, in spiritual visului sau ca Prutul sa fie un rau interior si nu despartitor. Cantandu-si mama, el a cantat defapt patria sublime si fireasca – suprapunere imbarbatatoare si simbolica.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
I.T.P: Frumoasa initiativa a studentilor basarabeni si a profesoarei Maria Stati de a crea acest moment omagial in cadrul caruia au fost lansate idei interesante, iar personal propun ca unei scoli generale din Brasov sa i se dea numele de Grigore Vieru, precum si o strada din Brasov sa fie numita in cinstea marelui poet. Propunem initierea unui concurs pe tematica poezii lui Grigore Vieru, mediatizarea acestor actiuni pentru a sensibiliza responsabilii din judet, administratia primariei si a consiliului local.
Maria Stati profesoara de istorie la Colegiul National Dr. Ioan Mesota Brasov
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
M.S.: Grigore Vieru inseamna pentru mine Patria, Neamul, Tot. Un mic Dumnezeu pe pamant.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
M.S.: De multe ori pregatesti ceva luni in sir si nu-ti iese, iar acum parca si Dumnezeu a vrut sa iasa atat de bine, spontan, perfect.
Nicoara Ambrozie Nicolae, presedintele Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina filial Brasov:
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
N.N.:Grigore Vieru a reprezentat si va reprezenta pentru mine, sufletul si glasul romanilor din toata Basarabia.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
N.N: Manifestarea de astazi organizata de Organizatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov, a fost prima actiune publica a acestei tinere asociatii, care in acelasi timp a fost o mare reusita. A demonstrate pentru prima oara in manifestarile cultural organizate de-a lungul anilor de ONG-urile brasovene preocupate de unitatea romanilor, ca in sfarsit ca tineretul este alaturi de noi si e gata sa preia stafeta din mainile noastre, ale seniorilor. Le urez mult success si reusita, unitate, ca e absolute necesara neamului nostru.
Nanu Constantin: Mare respect pentru memoria lui Grigore Vieru si o mare durere pentru pierderea lui. A fost un mare luptator pentru reintregire, pentru a adduce in hotarele Romaniei teritoriile furate, jecmanite.
Maria Chislean, interpreta din Basarabia.
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
M.C.: Cel mai mare poet, m-am nascut cu piesele lui si am cantat toata viata. A scris exact pentru sufletul meu. Nu l-am ales eu, m-a ales el pe mine.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
M.C: Este exact hrana pentru suflet. Astazi m-am simtit ca la Chisinau, astazi m-am simtit Acasa!
Ing. Grigorescu Octavian, presedinte al Fundatiei Nationale “Neamul Romanesc” Brasov
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
O.G.: Un simbol al unitatii neamului romanesc, o flacara a spiritualitatii romanesti nascuta din durere, jertva, dar licarind a speranta.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
O.G.: Nota 10 pentru manifestarea de astazi- la ziua de nastere a marelui poet national Grigore Vieru.
Petru Istrate, secretar al Despartamantului Astra Brasov
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
P.I.: Grogore Vieru, dupa parerea mea este un mare poet roman, un luptator puternic pentru identificarea neamului romanesc, un simbol al romansimului.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
P.I.: O manisfestare deosebita care omagiaza o mare personalitate a culturii romanesti, un remarcabil scriitor,patriot si luptator pentru unitatea neamului romanesc.
Ing. Popescu Ioan, presedinte al Societatii pentru cultura si literatura romana din Bucovina filiala “Iancu Flondor” Brasov
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
I.P.: Un simbol al romanismului care a lasat dupa disparitia sa un filon de Romanism atat in basarabia cat si in Romania.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
I.P.: Sunt profund miscat de modul cum au simtit si inteles sa cinsteasca memoria marelui disparut studentii basarabeni impreuna cu toti participantii.
Prof. Ec. Vegiescu Victor, membru al asociatiei Aviatorilor Brasov
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
V.V: L-am cunoscut pe grigore Vieru, prezentat de Vadim Pirogan fost deputat in Serbia in anii stalinismului. Am urmarit cu mult interes ca basarabean in presa si manifestari opera lui Grigore Vieru.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
V.V.: Manifestarea de azi o consider o parte de suflet, de revigorare a spiritului de unitate nationala. Consider ca opera lui Grigore Vieru trebuie sa fie cunoscuta si apreciata.
Verdis Pavel membru al asociatiei Aviatorilor Brasov
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
P.V.: Grigore Vieru este o stea care a rasarit pentru a calauzi omenirea sa-si realizaze visurile de a redobandi ceea ce a pierdut de la mostenirea neamului romanesc (Basarabia, Bucovina).
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
P.V.: Intalnirea de astazi a avut un ecou de inceput in orasul nostru Brasov si dorim sa continue. Am convingearea ca astfel de manifestari vor mai avea loc, iar participarea va fi mai mare pentru a cunoaste idealurile poetului Grigore Vieru si indeplinirea lor, unirea tarii cu scumpa noastra Basarabia si Bucovina.
Dragos Bivol, membru al Organizatiei Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov.
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
D.B.: Grigore Vieru pentru mine este un Mesia al literaturii romane,care a plecat sa ne intoarca lumina si norocul pe care l-am pierdut la 1812,cel care m-a calauzit copilaria si mi-a aratat ce e dragostea de tara,de mama,de DUMNEZEU.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
D.B.: Manifestarea este prilejul unei renasterii prin cultura.O actiune la care ia parte paracq si Dumnezeu si dupa care sufletul se simte eliberat prin frumos, iar suflarea devine mai raspicata in a zice; NOI SUNTEM ROMANI.
Toma Istrati, poet basarabean, membru al Asociatiei Aviatorilor Brasov, membru al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina
O.A.: Ce a reprezentat pentru dumneavoastra personalitatea lui Grigore Vieru?
T.I.:
Grigore pentru mine-a fost:
Un pui de dac si de roman,
Ce-n viata, a avut un rost
Enorm, si n-a trait in van;
Grigore si-a inteles menirea
Ce ia-dat-o insasi Sfantul,
Care conduce omenirea
Prin oameni carora le-a dat cuvantul,
Chiar de la inceputul lumii,
De cand i-a zamislit pe ei,
Ca sa conduca impreuna
Cohorta cerului cu zei;
Grigore e Apostolul luminii
Si-al indeumnezeiirii noastre,
E rosu, galben si albastru
Calatorind etern prin astre.
El e sfarsitul intruaparii
In eternitatea vietii,
E soarele di-naltul zarii
Romanesti, si al frumusetii.
O.A.: Ce parere aveti despre aceasta manifestare – ”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru”?
T.I.: Felicitari pentru ca intradevar exista asa tineri ca Apostol Octavian, presedinte al Organizatiei Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov si felicitari pentru initiativa lui. De asemnea sunt profund miscat de cuvintele elogioase pe care le-au rostit participantii la adresa lui Grigore Vieru.
Manifestarea”14 februarie-zi de evocare a regretatului poet Grigore Vieru” a avut loc in incinta primarii Brasov in vechea sala de consilui, au participat in jur de 60 de presoane sala dovedindu-se neincapatoare pentru cei care au demonstrat ca le pasa de idealurile noastre. Am avut deosebita placere sa ascultam piese interpretate de catre Maria Chislean, piese scrise pe versurile lui Grigore Vieru, am fost impresionati ca si tinerii din clasa a V-a de la Colegiul National Dr. Ioan Mesota Brasov stiu cine este Grigore Vieru si stiu sa-i recite poeziile. Am sarbatorit impreuna ziua de nastere a mereu tanarului poet basarabean Toma Istrate care a implinit in 14 februarie onorabila varsta de 85 de ani. Am ramas placut surprinsi de numarul mare de particpanti care au luat cuvantul, fiecare evocand in felul sau opera marelui maestru. De asemnea Organizatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov a realizat si o priectie de fotografii si filmulete reprezentand viata poetului, precum si ceremonia de inmormantare a sa.
Apostol Octavian, presedinte al Organizatiei Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov
Iti scriu poete nepereche,
Caci am aflat ca am ramas orfani
De omul care-a stat de veghe
Pe-al nostrum plai, al nostru grai
Si –o lacrima e-n toata tara
Si plange-o lume si-un pamant
Si-n “limba ta mi-e dor de mama”
Si limba ta e numai cant
Si ai plecat si ne-ai lasat drept mostenire
Un dor durut, neinduplecat
S-avem aceeasi limba, voiai unire…
Cu idealul neimplinit tu ne-ai lasat…
(Apostol Octavian, 14.02.2009, Brasov)
Astazi, 24 ianuarie se implinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor, sau „Mica Unire” cum i se mai spune. La 1859, au spus-o şi contemporanii, românitatea carpato-danubiană a făcut un pas decisiv pe linia modernizării statului, proces în cadrul căruia Unirea Principatelor a fost desigur un moment de graţie. La Iasi, alaturi de cetateni au sarbatorit aceasta zi presedintele Romaniei Traian Basescu precum si primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca,ce a tinut un discurs si i-a chemat pe cei prezenti sa tina un minut de reculegere pentru regretatul poet Grigore Vieru. Traian Basescu a tinut sa felicite toti romanii cu aceasta sarbatoare si a declarat: „Astăzi, românii au nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii. Este nu doar credinţa mea, ci apelul meu către clasa politică”. Presedintele a mai subliniat că este de datoria politicienilor să modernizeze statul, în primul rând respectându-i legile. Sarbatoarea a fost tinuta si la Cluj unde a participat si premierul Romaniei Emil Boc. La Brasov, studentii din Universitatea Transilvania au reluat traditia de a se aduna pentru a juca hora unirii în complexul studentesc, iar apoi de a se îndreapta însotiti de fanfara catre Piata Sfatului pentru a participa la spectacolul folcloric „Hai sa dam mâna cu mâna”, spectacolul este sustinut de ansamblurile: Junii Brasovului, Bokreta si Korona ale Casei de Cultura a Studentilor Brasov, Poienita, ansamblul Centrului Cultural Reduta si Ansamblul „Sipot Ardelean”, condus de maestrul coregraf Adrian Oprea.