71089 cazuri COVID-19 în Moldova
17701 – cazuri active
51719 – cazuri vindecate
1669 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 24 octombrie 2020 ora 22:24


Sandu GRECUGoogle Page Rank

Sandu GRECUSandu GRECU


blog despre fotbal si altele
RSS postsRSS comments

Sport


Comenteaza

O victorie istorică!
 Victoria fantastică a Naționalei de tineret în fața Belgiei vine într-un moment în care fotbalul nostru, dar și toată societatea avea nevoie de un astfel de exemplu că ”se poate”. Cu un lot care valorează, oficial, de 30 de ori mai puțin decât cel belgian (60 de milioane de euro), tricolorii mici, antrenați de Sandu Guzun, au demonstrat că în fotbal, ca și în viață, orice este posibil dacă îți dorești cu adevărat, dacă lupți la sacrificiu și dacă ești devotat echipei.Această victorie este un exemplu nu doar pentru Naționala mare și nu doar pentru fotbaliști. Este un exemplu pentru tot poporul nostru. Numai uniți, toți împreună, putem face lucruri mari, putem obține rezultate fantastice, putem realiza imposibilul. Dar pentru asta trebuie să fim o echipă, una unită, indiferent de interese personale, de club sau de partid.Revenind la meciul de astăzi contra Belgiei, lidera grupei noastre și cea care a bătut Germania de 2 ori, aș vrea să menționez jocul total diferit prestat de tricolori comparativ cu ceea ce am văzut acum 3 zile pe stadionul Zimbru. Selecționerul Guzun a gândit excelent meciul, a făcut câteva modificări inspirate, care au transformat echipa noastră radical, în bine. Jucătorii n-au mai fost visători, au fost concentrați, au făcut presing agresiv și au contraatacat curajos, având în spate un portar în zi de grație, Straistari, eroul meciului, cel care a greșit copilărește cu Germania acum 3 zile.  Victoria cu Belgia este cu atât mai importantă, cu cât belgienii conduc la zi în clasamentul FIFA, fiind cotați drept cei mai valoroși din lume! Nu zic că dacă i-am bătut atunci noi suntem mai buni ca ei. Nu. Dar faptul că am învins ne dă speranțe că suntem pe drumul cel bun, pe un drum corect, care ne oferă speranțe pentru viitor. Ne dă încredere că putem juca fotbal și că totul depinde doar de noi.  Spun asta pentru că victoria cu Belgia nu o consider una întâmplătoare. Să nu uităm că în această campanie pentru Euro 2021, Moldova a bătut Țara Galilor și a remizat cu Bosnia. Avem 7 puncte și chiar dacă nu ne putem califica, ne bucurăm de fotbal și de rezultatele pozitive pe care le înregistrăm. Sunt sigur (nu-mi place expresia-parazit ”în context”) că noua Strategie a FMF inițiată de Leonid Oleinicenco și echipa lui de la Federație va da roade în cel mai scurt timp posibil. Iar rezultatele în fotbalul nostru nu vor întârzia să apară. Drept exemplu fiind și această victorie fantastică împotriva Belgiei, care va rămâne în istoria fotbalului moldovenesc.  Legenda fotbalului din Nisporeni, Victor Cîrlig, la 55 de ani. Vezi ce realizări irepetabile a avut!
Golgheterul all-time al echipei Speranța Nisporeni, fotbalistul care a intrat în istoria fotbalului moldovenesc ca primul autor al unui pocker în campionatul national, Victor Cîrlig, își serbează astăzi a 55-a aniversare!Victor Cîrlig într-adevăr este o LEGENDĂ nu doar pentru fotbalul din Nisporeni, dar pentru tot fotbalul moldovenesc. Unele realizări, mai ales în prima ediție a Campionatului Moldovei, ale omagiatului de azi mă face să afirm acest lucru. Mai jos veți găsi statistica fostului mare atacant al Speranței, dar și alte performanțe, care vor rămâne pe veci în istoria fotbalului nostru. Victor Cârlig a fost liderul echipei Speranța Nisporeni în anii 90. El a jucat pe prima scenă a fotbalului moldovenesc 144 de meciuri și a marcat 35 de goluri – toate pentru Speranța. Este golgheterul All-time al echipei Speranța Nisporeni, pentru care a mai înscris de 3 ori în Cupa Moldovei și de alte 21 de ori în Divizia A. În total, în competițiile organizate de FMF după independență, Victor Cîrlig a marcat 59 de goluri.  

A intrat în istoria fotbalului moldovenesc ca primul fotbalist care a marcat 4 goluri în campionat. La 6 mai 1992, pe stadionul fabricii de zahăr din Fălești, Victor Cîrlig a marcat primul pocker din istoria campionatelor naționale. Cele 4 goluri au fost înscrise în 50 de minute de joc contra formației Cristalul Fălești (rezultatul meciului: 4-1). Un caz cu adevărat ieșit din comun l-a avut protagonist pe atacantul Speranței în primul campionat al Moldovei. Primul penalty pentru Speranța l-a acordat arbitrul Ghenadie Crasnoșan, la 7 iunie 1992, în disputa cu Tiligul Tiraspol. În min.50 Victor Cîrlig a egalat scorul pe tabela de marcaj, 1-1, rezultat cu care s-a și încheiat meciul.   Dar… cel mai important episod al partidei avea să se producă în minutul 90, când Speranța ar fi putut obține toate cele 3 puncte. Arbitrul Crasnoșan a mai acordat o lovitură de la 11 metri pentru gazde, însă Victor Cîrlig a trimis mingea INTENȚIONAT în brațele portarului tiraspolean, Alexei Orlov. Și asta pentru că golgheterul din Nisporeni a considerat că penalty-ul a fost acordat eronat…  Acesta este unicul caz de fair-play de acest gen înregistrat în campionatele naționale până în ziua de azi...Fotbalistul moldovean care a cucerit Turcia! Uriașul nostru!
Alexandru Epureanu a devenit campion al Turciei cu echipa Istanbul Bașakșehir.

Ca să înțelegeți, păstrând proporțiile, la nivel moldovenesc cam ce a realizat Epureanu. Asta ca și cum ai câștiga titlul în Moldova cu Dinamo Auto sau cu Speranța Nisporeni (nu jignesc pe nimeni, doar constat). Pentru că anume asta înseamnă că devii campion în Turcia, unde rechinii Galatasaray, Beșiktaș, Fenerbahce și Trabzonspor nu lasă pe nimeni să miște. Cu foarte mici excepții. Doar 2 excepții în 63 de ani!O singură dată, din 1957, de când se organizează campionatul Turciei, o echipă din afara celor 4 a câștigat titlul. E vorba de Bursaspor, care întâmplător s-a trezit campioană acum 10 ani. În rest campioane în țara semilunei au fost doar cele 4 supercluburi.Și iată că un moldovean a reușit să intre în istorie. Istanbul BB a devenit a 6-a echipă care a câștigat titlul în Turcia.Important este că Epureanu nu e a 5 roată la căruță, ci e jucător important, jucător de bază, care evoluează constant și principalul - la nivel.Nu degeaba presa internațională îl pune alături de Robinho și Skrtel în titlu de știre, atunci când vorbește de senzaționala victorie a clubului Istanbul BB.Pentru mine Alexandru Epureanu este unul dintre cei mai mari fotbaliști moldoveni din toate timpurile, dacă nu chiar cel mai mare. Am mai spus asta, dacă n-ar fi fost moldovean, Epureanu jr ar fi jucat lejer la un club mare din Europa. Dar și așa e bine. E cea mai bună reclamă pentru fotbalul moldovenesc.Mulțumim, Epureanu! Ești uriaș! 

Recorduri greu de egalat, stabilite de Zimbru în Campionatul Moldovei
Vineri, 17 iulie, se va disputa ”Clasicul” fotbalului moldovenesc, Sheriff – Zimbru. Chiar dacă experții spun că astăzi este o diferență considerabilă de valoare între cele 2 echipe, Zimbru rămâne o forță a fotbalului moldovenesc datorită cifrelor impresionante pe care le-a adunat de-a lungul timpului.Zimbru deține câteva recorduri în fotbalul nostru, care vor fi greu de egalat.1. Recordul prezențelor în Divizia Națională Zimbru este singura echipă care a participat la toate cele 30 de ediții ale Campionatului Moldovei. Datorită acestui fapt, Zimbru conduce în clasamentul all-time al Diviziei Naționale, având astăzi 1605 puncte acumulate (30 de participări), față de 1564 câte are Sheriff (23 de participări).2. Recordul minutelor fără gol primitÎn sezonul 1998-99 în care Sheriff a debutat pe prima scenă a fotbalului nostru, Zimbru bifa al 7-lea titlu național, iar Denis Romanenco (Zimbru) își păstra poartă intactă timp de 1154 de minute consecutiv – record absolut, nebătut de nimeni până astăzi.Tot în acel sezon Serghei Rogaciov de la Sheriff a devenit golgheterul campionatului, cu 21 de reușite. Atacantul originar din Glodeni a înscris 10 goluri în 6 etape consecutive (etapele 2 – 7), dintre care 4 doar în meciul cu Roma Bălți. 3. Recordul golurilor marcate într-un sezonÎn sezonul 1996/97, deși pierdea pentru prima dată titlul național, Zimbru a marcat 112 goluri, record absolut al campionatelor Moldovei. Antrenorul echipei era atunci Ion Caras.  Cu un an mai devreme, în sezonul 1995/96, Zimbru a înscris 110 goluri. Vladislav Gavriliuc a marcat 34 de goluri, devenind golgheterul campionatului. Nicio altă echipă din Moldova nu a reușit să ajungă la cifra de 100 de goluri marcate în Campionat.4. Recordul golurilor marcate de un jucător într-un meciÎn sezonul 1996/97, Iurie Miterev a înscris 9 goluri într-un meci (Ciuhur Ocnița – Zimbru 1-15, partidă în care a marcat și portarul zimbrilor Serghei Botnaraș, care a evoluat ca jucător de câmp). Miterev a înscris în total în acel sezon 34 de goluri, dar a încheiat pe locul 2 în Topul golgheterilor, fiind depășit de Serghei Rogaciov, cu 35 de reușite. 5. Recordul golurilor marcate în toate edițiile de campionatZimbru a reușit 1508 goluri în toate cele 30 de ediții de campionat, inclusiv aceasta. Sheriff are 1400.

Zimbru 1997

Zimbru face 70 de ani abia astăzi! Istoricii afirmă că echipa a fost fondată în 1950
Istoricii Andrei Prodan și Valentin Iacovlev, oameni care dețin circa 80% din arhiva fotbalului moldovenesc, afirmă că echipa Zimbru a fost fondată în 1950, NU în 1947, cum e trecut oficial în cartea de vizită a clubului. Citește mai jos un material extraordinar, în care e descris cu lux e amănunte circumstanțele în care a fost fondat clubul Zimbru, pe atunci Burevestnik. ”Tradiţional, pe 16 mai clubul de fotbal Zimbru Chişinău îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Pe site-ul ofical al „galben-verzilor” citim: „Dată a fondării clubului de fotbal Zimbru este considerată 16 mai 1947. În această zi a fost consemnat debutul în campionatul URSS a portdrapelului fotbalului moldovenesc din timpurile unionale. Echipa Dinamo Chişinău, anume aşa se numea pe atunci echipa noastră, a disputat primul său meci în zona ucraineană a Clasei B – la Odesa, împotriva formaţiei Pişcevik”. Dar de ce anume 16 mai 1947 este considerată data fondării clubului şi ce au în comun Zimbru şi Dinamo?

Anul 1948. Dinamo Chişinău. Ivan Hovjun (al treilea din dreapta), Serghei Cornilov (primul din stânga).După cum se ştie, Dinamo reprezintă Ministerul Afacerilor Interene, iar numele său provine din vechiul cuvânt grecesc „dinamikos” care înseamnă „mişcare”. Pe site-ul MAI al Republicii Moldova găsim următoarea informaţie: „Consiliul republican „Dinamo” a fost creat la 24 august 1944. În acel an, pe locul fostei Pieţe Nemţeşti, a fost construit stadionul „Dinamo”, blocul administrativ al clubului”. Dacă Zimbru se consideră succesoare a lui Dinamo ar fi logic ca ziua înfiinţării clubului să fie 24 august 1944. Mai mult decât atât, Dinamo Chişinău a câştigat campionatul şi Cupa Republicii Sovitice Socialiste Moldoveneşti în anii 1945 şi 1946. Astfel, la mijlocul lui mai 1947 clubul Dinamo deja exista. Formaţia „miliţienilor” a mai câştigat campionatul RSSM în anii 1947 şi 1948 şi Cupa RSSM în 1947, evoluând în paralel şi în campionatul Uniunii Sovietice. Paradoxul situaţiei este că Zimbru (succesoarea lui Burevestnik, Moldova, Avântul şi Nistru) nu are nimic comun cu Dinamo Chişinău. Să mă explic... Conform regulamentului campionatului URSS din 1949, cea mai slabă formaţie a fiecărei republici unionale urma să dispute meciurile de baraj pentru a-şi menţine locul în campionatul sovietic cu campioana republicană.

Anul 1949. Burevestnik Bender, formaţia care trebuia să reprezinte Moldova în campionatul URSS din 1950 după ce a câştigat barajul cu Dinamo Chişinău. În 1949 campioană a RSSM a devenit Burevestnik Bender, formaţie puternică, în componenţa căreia evoluau fotbalişti care aveau experienţa participării în campionatul României (în 1938 Traian Tighina a fost campioana Ligii de Est a Diviziei C, evoluând ulterior doi ani în Divizia B). Detalii despre meciurile de baraj dintre Dinamo Chişinău şi Burevestnik Bender le putem găsi în lucrarea lui Victor Kucerenko „Bender – viaţa din trecut”. La 7 septembrie, tighinenii au învins pe teren propriu cu scorul de 1-0, prin golul marcat din lovitură liberă de Fiodor Iagunov. Returul s-a disputat la 12 octombrie pe stadionul „Dinamo” din Chişinău. Nimeni nu credea în victoria oaspeţilor, însă Burevestnik a învins cu 6-3 şi a obţinut dreptul să evolueze în campionatul URSS. De menţionat că în acea zi era sărbătorită aniversarea a 25-a de la crearea RASS Moldoveneşti şi în urma unei neglijenţe cu focurile de artificii a ars tribuna de lemn a stadionului „Dinamo”. După cum scrie Victor Kucerenko, microbiştii chişinăuieni glumeau: „A ars echipa, să ardă şi stadionul!”.Astfel, în anul 1950 în campionatul Uniunii Sovietice urma să evolueze formaţia Burevestnik Bender. Dar cum putea rămâne capitala fără echipă în competiţia unională în detrimentul unei formaţii din provincie? În urma unor ședințe la nivel de conducerea republicii a fost luată hotărârea de a înfiinţa o nouă formaţie – Burevestnik Chişinău, pe baza echipei Burevestnik Bender, cu cooptarea celor mai buni jucători de la Dinamo Chişinău şi a cluburilor din Moscova. Datorită lui Valentin Iacovlev, un mare cunoscător al istoriei fotbalului autohton, cunoaştem data semnării acestei hotărâri istorice: 11 aprilie 1950. Anume această zi este data de naştere a clubului, care în prezent poartă numele Zimbru Chişinău.Astfel, la echipa nou creată, au fost invitaţi şapte fotbalişti de la Burevestnik Bender (Petru Turjinschi – liderul incontestabil al echipei, Victor Şcerbacenco, Nicolae Armencea, Dmitri Taşev, Ivan Pogudin, Filip Kuzmin şi Gheorghi Pogorelov; majoritatea dintre aceştia, în scurt timp, au părăsit echipa din capitală, revenind la Bender), de la Dinamo Chişinău au venit patru jucători (Gheorghe Mocan, Sergiu Cornilov, Boris Muravschi şi Otari Alavidze), restul proveneau de la echipe moscovite: Aleksandr Golovkin, Serghei Polevoi, Vasili Komarov, Semion Beliakov, Serghei Strelkov, Vasili Kolesnikov, Vladimir Nadin, Piotr Petrov (maestru emerit al sportului, celebru jucător încă în perioada interbelică la Dinamo Minsk, ŢDKA şi Torpedo Moscova cu care în 1945 a câştigat medalia de bronz a campionatului URSS, iar în 1949 a intrat în posesia Cupei URSS). Antrenor al echipei a fost numit Vasili Epişin.Dar ce s-a întâmplat cu Dinamo Chişinău? Încă la mijlocul anilor 90 am realizat un interviu cu Ivan Hovjun care, alături de Gheorghe Mocan şi Sergiu Cornilov, era unul din liderii acelei formaţii. El mi-a mărturisit că nu a acceptat să vină la Burevestnik şi a evoluat în continuare la Dinamo, care a continuat participarea în campionatul republican. Pe parcursul anilor „alb-albaştrii” au reuşit să realizeze încă de trei ori „eventul”, câştigând atât campionatul, cât şi Cupa RSSM (1953, 1974 şi 1975). În 1953 dinamoviştii chişinăuieni au evoluat şi în Cupa URSS (după ce au trecut de Dinamo Minsk au fost învinşi de Dinamo Alma-Ata: 1-1, după prelungiri, şi 0-1, la rejucare). Dacă ar fi trecut de formaţia din Kazahstan, Dinamo ar fi jucat în turul următor cu... Burevestnik Chişinău. Cum aveau să explice acest paradox cei care afirmă că Dinamo şi Burevestnik (adevărata predecesoare a Zimbru-lui) sunt una şi aceeaşi echipă?” 

10 cei mai buni mijlocași centrali din ultimii 30 de ani. De ziua lui Gațcan


Alexandru Gațcan este unul dintre cei mai titrați fotbaliști moldoveni. Ajuns astăzi la 36 de ani, Gațcan a fost de 4 ori ales ”Cel mai bun fotbalist moldovean al anului” (2013, 2015, 2016 și 2017), a câștigat Cupa Rusiei (2014) și a fost vicecampion al Rusiei (2016) cu FC Rostov. În 2018 a fost decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii”.  În prezent evoluiază la echipa Krilia Sovetov Samara.Gațcan este lider la capitolul performanțe notorii printre mijlocașii centrali moldoveni din ultimii 30 de ani.  Mai jos am făcut o listă din 25 de mijlocași centrali moldoveni, care s-au remarcat de la independența Republicii Moldova.  Alege 10 cei mai buni dintre ei și fă o postare pe pagina ta de Facebook!25 de mijlocași centrali din Moldova, care s-au remarcat în ultimii 30 de ani:1. Alexandru Gațcan2. Sergiu Iepureanu3. Serghei Covalciuc4. Alexandru Curtianu5. Artur Ioniță6. Boris Cebotari7. Cătălin Carp8. Oleg Șișchin9. Radu Rebeja10. Vadim Boreț11. Alexandru Suvorov12. Oleg Flentea13. Serghei Belous14. Stas Ivanov15. Vitalie Culibaba16. Ghenadie Pușca17. Vladislav Lungu18. Lilian Popescu19. Oleg Ciupac20. Andrei Corneencov21. Andrei Cojocari22. Alexandru Onică23. Valeriu Andronic24. Vitalie Lungu25. Serghei Parhomenco

Fascinanta poveste a moldoveanului care a fost campion al statului Sao Paulo, Brazilia, făcând moneda să cadă în picioare. Waldemar Zaclis
În prima jumătate a secolului trecut, Moldova a mai avut un jucător mare, care a evoluat alături de celebrități cu renume Mondial, la una dintre marile echipe ale lumii. Și nu oricunde, dar tocmai în America de Sud, în țara, care avea să devină simbolul fotbalului, Brazilia.  

foto: ”o Craioveno”Waldemar Zaclis (primul din dreapta, rândul de sus). Basarabeanul a fost component al echipei care a făcut ca "moneda să cadă în picioare" (la expresie vom reveni mai jos). Fotografia este de la meciul de debut al lui Leonidas la São Paulo, în 1942, o partidă cu o audiență record de 70.000 de spectatori: cea mai mare din istoria stadionului Pacaembu.Waldemar al nostru s-a născut pe 24 aprilie 1918, la Telenești, la mai puțin de o lună după unirea dintre Republica Democrată Moldovenească și Regatul României.Tatăl său, Carlos Zaclis, deținea o mică proprietate rurală și era președintele Cooperativei Fermierilor din Telenești. Împreună cu soția sa, Clara, și cei șase copii ai lor, Carlos ducea o viață liniștită din punct de vedere economic, într-o regiune cu o majoritate evreiască copleșitoare. Dar din cauza pagubelor provocate de Primul Război Mondial și a fricii generale de noi conflicte, familia Zaclis a emigrat pe noul continent, mai exact, în Brazilia.La început, doar Carlos s-a dus la São Paulo. Apoi și-a adus soția și copiii, în 1924, când Waldemar avea doar șase ani. Tot atunci și-au schimbat numele în versiuni braziliene.  ”Familia s-a stabilit în cartierul Bom Retiro din São Paulo, iar tata a început să se joace, de când era copil, pe câmpurile din apropiere. El a fost dus la São Paulo Futebol Clube de către un domn, care a fost profesor la Bom Retiro, numit Barros", explică unul dintre fiii lui Waldemar, avocatul Roberto Zaclis, într-un interviu acordat pentru ”o Craioveno”.  Cariera profesională a fundașului "moldo-româno-brazilian" a început în 1938 și a durat puțin, doar până în 1944, când a mai jucat câteva luni la echipele São Paulo SP și Palmeiras, care la acea vreme se numea încă Palestra Italia.

foto: SPFC book. Ultimul din dreapta, rândul de sus: Waldemar ZaclisZaclis a fost jucător de bază la Sao Paulo FC 2 ani la rând: în 1942 (locul 3) și 1943, ultimul, an de titlu. A evoluat cu numărul 6 pe tricou, jucând alături de tizul Waldemar de Brito (care, peste ani, avea să-l descopere pe celebrul PELE), extrema dreaptă Luizinho și eternul Leonidas da Silva, care erau vedetele echipei.  Paulista din 1943 a devenit cunoscută ca cea la care "moneda a căzut pe picioarele sale". Până atunci, echipele Corinthians și Palestra Italia au luat pe rând titlurile de campioană în stat. Fanii ambelor formații glumeau că echipa São Paulo, care nu a mai fost campioană a statului São Paulo din 1931, va lua titlul doar dacă moneda va cădea în picioare. Și "Moneda a căzut în picioare în 1943 și a continuat să cadă de multe, multe ori", spune cu mândrie fiul lui Waldemar, Roberto.  Waldemar Zaclis a jucat la FC Sao Paulo între anii 1939 și 1943.  

Foto cu "Ordinul monedei". Roberto Zaclis / Arhiva personalăÎn 1993, São Paulo a decis să organizeze o petrecere de comemorare a 50 de ani de la campionatul în care moneda a căzut pe picioarele ei. Clubul a instituit "Ordinul Valutar", onorând în principal jucătorii din 1943 și jucătorii tricolori care au devenit campioni mondiali. Waldemar a fost prezent la eveniment, iar trofeul primit se păstrează și astăzi în casa de avocați.  Pasiunea pentru fotbal a împărțit spațiul cu ping-pong-ul, un sport în care Waldemar Zaclis a fost de mai multe ori campion al São Paulo.  Și-a făcut o carieră în avocatură, profesie pe care a transmis-o mai departe copiilor și nepoților săi. Apărătorul poreclit "Polonezul" a combinat cu succes sportul cu învățătura și în 1945 a absolvit Universitatea din Sao Paulo, la vârsta de 27 de ani.Pe 21 martie 2004, la 85 de ani de la migrarea sa de la Telenesti la São Paulo, și după ce a făcut istorie pentru la São Paulo, câștigând titluri la fotbal și la tenis de masă și construind o carieră remarcabilă în dreptul civil, Waldemar Zaclis s-a stins din viață. Însă basarabeanul va rămâne mereu în istoria unuia dintre cele mai mari cluburi braziliene, făcând moneda să cadă în picioare.  ZACLIS Waldemar  Născut la 24/04/1918. Telenesti, Republica MoldovaJucător FC Sao Paulo(09/10/1939 - 06/03/1943)Poziția: MIJLOCAȘ STÂNGA (nr. 6)Meciuri pentru FC Sao Paulo:1939 - 1 meci 1940 – 1 meci1941 – 10 meciuri1942 – 17 meciuri1943 – 4 meciuriTotal – 33 de meciuriCampion ”Paulista”: 1943A debutat ca titular la 28 iulie 1940, în amicalul São Bernardo - São Paulo 1-3. Componență SPFC: King; Squarza, Cioffi; Fiorotti, Válter, Zaclis; Novelli, Armando, Luisinho, Teixeirinha, Rodrigues. Antrenor: Ramón Platero. Arbitru: Cándido Casado. Goluri: Armando, Luisinho, Teixeirinha.La 13 martie 1941 este utilizat în amicalul interstatal Internațional Porto Alegre - São Paulo 3-2. Componență SPFC: King; Fiorotti, Squarza; Lola (Zaclis), Válter, Orozimbo; Bazzoni, Remo, Hemédio, Teixeirinha, Paulo (Novelli). Antrenor: Vicente Feola. Arbitru: Antônio Silveira. Goluri: Carlito 2, Rui - Teixeirinha, Válter.  Notă: Spre deosebire de campionat, în amicale erau permise înlocuirile.La 8 aprilie 1941 este titular, în amicalul interstatal cu FLAMENGO, câștigat cu 1-0.Debut în campionatul statului Sao Paulo: 29 martie 1942, Sao Paulo FC - Comercial SP 7-1 (6-1). Echipa era antrenată, din ianuarie 1942, de Conrado Ross. Formația utilizată: SAO PAULO: Doutor; Fiorotti, VirgiIio; Silva, Lola, Waldemar Zaclis; Luizinho, Bazzoni, Valdemar do Brito, Teixeirinha, Pardal. Arbitru: Jorge de Lima. Goluri: Pardal 3, Bazzoni 2, Valdemar do Brito 2 - Dirceu.Apogeul carierei, anul 1942: a disputat 9 partide, fiind TITULAR pe parcursul turului. Bilanț: 7 victorii, 1 egal (3-3 cu Corinthians, în penultima sa partidă, cu 70.281 spectatori în tribune!), 1 înfrângere (din ultimul joc, 1-2 cu Palestra Italia). Notă: După ce Brazilia a intrat în război contra Axei (corpul expediționar de pe frontul italian), Palestra Italia și-a schimbat denumirea în Palmeiras.În anul 1943 în care Sao Paulo FC a câștigat titlul, Zaclis a jucat 4 meciuri (2 victorii și 2 egaluri). Pregătit în baza materialelor adunate de jurnalistul brazilian de origine română J.V.Roberge, istoricul Alex Paloșanu (Iași), istoricul Andrei Prodan (Chișinău) și jurnalistul Sandu Grecu (Chișinău).

8 martie. Femeile și fotbalul


În prelungirile primei reprize a meciului Polonia – Moldova, arbitra din Olanda a eliminat-o mult prea ușor pe jucătoarea noastră, Anastasia Toma. Aceasta a părăsit terenul, iar de la vestiare a mers direct în tribune, de unde a urmărit partea a doua a meciului. Într-un anumit moment în jurul ei s-a făcut o adevărată ”coadă vie”. Copilași mai mici și mai mari prezenți la meci au înconjurat-o, cerându-i autograful. Faza a durat minute bune. Până și televiziunea locală care a transmis partida, în lipsă de evenimente fierbinți pe gazon, s-a focusat pe sesiunea de autografe a Anastasiei, menționând că fotbalista noastră a luat Oscarul pentru rolul principal în acest meci. Nu pentru că azi e 8 martie. Dar pentru că fotbalul feminin este într-adevăr ceva deosebit. Ceva mult mai omenesc decât fotbalul masculin, care de multe ori întrece limita. Fotbalul feminin parcă ne reamintește că acesta este doar un sport, pe care trebuie să-l tratăm ca pe un sport, iar pe sportivi să-i respectăm ca pe niște artiști, care ne oferă un show. Femeile înțeleg asta. Chiar și cele mai mici. Amploarea pe care îl ia fotbalul feminin mondial este impresionantă. Tot mai multe fete își doresc să joace fotbal, se interesează de fotbal și se implică în acest sport. Moldova nu este o excepție. Această echipă Națională este formată din fete tinere, care iubesc fotbalul cu adevărat. La fete asta încă există. Și sigur va mai dura mult. Fotbal curat. Din pasiune și din dragoste pentru joc.Vă mulțumim, dragele noastre, că ați păstrat fotbalul în versiunea și în menirea lui inițială. Să ne trăiți!

Ce am avut și ce am ajuns
Scurt. Activez în fotbalul moldovenesc din anul 1994. Aproape de la înființarea lui într-un stat independent, nou format. Iar fotbalul nu a fost o excepție, ci mai degrabă o regulă a procesului de dezvoltare al Republicii Moldova. A călcat dintr-o strachină în alta, a căzut de nenumărate ori, dar de fiecare dată s-a ridicat și a mers înainte.

Eu am crescut fotbalistic cu generația lui Curtianu și Testemițanu, cu Cleșcenco și Rebeja. Știu cum au evoluat. Ei ca jucători, eu ca jurnalist. Știu de vodca pusă la fiert, care a incendiat una dintre căsuțele de lemn de la baza Zimbru. Acum a rămas doar una – muzeul. Atunci erau toate din lemn. Pentru titlul de campioni jucătorii de la Zimbru primeau câte un televizor color Alfa... La Fălești era și mai grav. Ca să nu înghețe iarna de frig, jucătorii echipei Cristalul scoteau parchetul din camera de hotel și făceau focul direct în centrul camerei. Mergeau la meciuri cu un autocar vechi, fabricat prin anii 50. De la Chișinău până la Fălești se defecta de 3 ori. Jucătorii, însă, nu disperau. Luau totul în glumă. Se așezau pe bancheta din spate și în 4-5 ore de drum rădeau câteva borcane de samagon. Stocurile de sfeclă la fabrica de zahăr nu se epuizau niciodată...La FC Agro jucătorii primeau salariul sub formă de sticle cu vin și rachiu sau borcane cu suc. Iar transferurile de la o echipă la alta se făceau cel puțin netransparent: venea mașina, băga jucătorul în portbagaj și îl ducea la bază...Nici nu vreau să-mi amintesc de terenurile pe care se juca. Dacă ploua era jale mare. Noroi până în gât. Nu existau terenuri sintetice. Nu exista niciun stadion cât de cât adecvat...Și iată acum, după 25 de ani, aud comentarii gen ”ce fotbal am avut și ce am ajuns...” 

Pasiunea pentru fotbal


Când eram copil jucam fotbal pe terenul școlii, care a fost făcut în pantă. Pe-o parte, cum spuneam noi. Așa e relieful și așa a rămas, de la mama natură. Mie îmi plăcea să joc mai mult pe partea din vale, să urc cu mingea în deal și să șutez. Invers era mai greu. Pentru că balonul se ducea la vale și era greu să îl controlezi, dar mai ales să alergi după el.La lecțiile de educație fizică jucam mai rar fotbal. Dar și când jucam, ne împărțeam în 2 echipe: de băieți și de fete. Eu preferam, însă, să joc în echipa fetelor. În primul rând pentru că nu trebuia să pasez. Jucam doar eu cu mingea. Adevărat că îl luam și pe Costea Brașoveanu în echipă, care era cel mai bun fundaș și nu trecea nimeni de el. Așa și câștigam, datorită lui. În clasă mai aveam 2 greci. Doi frați gemeni, care aveau numele de familie Grecu. Noi le spuneam ”cei doi totuna”. Nu sunt rudă cu ei. Unul era mai sensibil. Și când glumeam după meci că au luat bătaie de la echipa de fete începea să plângă...   

Revin la terenul copilăriei. Era și un avantaj faptul că acesta a fost făcut în pantă. La o oră după ploaie, terenul era deja scurs și se putea juca fotbal. Pentru cei din sat era un mare avantaj. Pentru că uneori acolo se adunau toți copiii satului. Era singurul loc fără glod. Plase la porți nu am avut niciodată. Indiferent că era gol sau nu, dacă mingea trecea de portar trebuia să alergăm după ea în livada cu nuci a școlii, sărind din alergare peste tranșeele săpate pentru pregătirea militară a claselor de absolvire.La un teren adevărat, drept și cu iarbă netedă doar visam. Spre deosebire de suedezi. În Malmo, al treilea ca mărime oraș din Suedia, cunoscut mai mult pentru faptul că acolo s-a născut Zlatan Ibrahimovic, au construit un teren de fotbal cu denivelări artificiale. Denivelări e puțin spus. Sunt adevărate pante. Vezi poza de mai jos. Și mai ales cum arată porțile, care sunt și ele curbate și ondulate. Totul pentru distracția copiilor. Dar principalul, autorul proiectului zice că un astfel de teren este ca viața: te ajută să te descurci atunci când mingea îți sare altfel decât te-ai fi așteptat. De ce vă spun toate acestea? Aveți răbdare. Proiectul ”Fotbal în școli” nu este doar despre fotbal. Este despre viață. Și reușita lui depinde de noi toți. De părinți, de învățători, de bunici, de toți. Și nu contează cât de drept este terenul. Importantă este pasiunea pentru fotbal.  Cum m-am molipsit de fotbal


Introducerea celor 2 lecții de fotbal în cadrul orelor de educație fizică, doar la clasele primare, s-a făcut cu scopul popularizării fotbalului printre copii!Trebuie să fii naiv să crezi că vei avea fotbaliști mai buni dacă vei face lecții de fotbal în clasele 1-4. Pentru cine nu a știut, despre un copil poți spune aproximativ dacă va ajunge sau nu fotbalist abia după 15 ani. Repet - aproximativ. Nimeni nu garantează.Adică cei care vorbesc, scriu sau cred că Federația vrea să crească fotbaliști în clasele primare - sunt naivi sau intenționat duc lumea în eroare, având alte scopuri. Iar scopul Federației, în cazul programului ”Educație fizică prin fotbal”, este unul singur: popularizarea fotbalului printre copii. Sau formarea culturii fotbalistice, cum este la modă să se spună în occident. Ce beneficii ar aduce asta? În primul rând ar crește oameni care iubesc fotbalul. Oameni care joacă fotbal din plăcere, care merg la stadion, care procură și consumă produse fotbalistice: fotbal la televizor, echipament de joc, bilete la meci, etc. Toate acestea însemnând industria fotbalului. Cu cât e mai dezvoltată această industrie, cu atât mai bogat este domeniul. Cu atât mai multe șanse să avem rezultate.Iar ca să creezi această industrie fotbalistică, această cultură fotbalistică - trebuie să o luăm de joc, din start, de la copii. Să educăm fotbalul de mic. Să-l introducem în sânge copiilor.Știți cum am devenit eu dependent de fotbal? Nu. Nici eu nu știu exact cum. N-am luat nicio pastilă. Treptat. Mi-a cumpărat tata o minge. Bunelul juca fotbal cu mine în fiecare seară, în curte, când revenea de la serviciu. Iar când se dădeau meciuri la televizor, ne adunam cu toată familia și urmăream partida. Mama era cu Spartak, Tata cu CSKA, iar eu cu bunelul - cu Dinamo Kiev. Mai târziu - cu Steaua. La vârsta de 9 ani am înțeles că fotbalul va fi pasiunea vieții mele. Era vară. Mondialul din Mexic era în toi. Aveam un singur televizor în casă. Unul care arăta imaginea alb-negru. Probabil încă nu se inventase colorul. Sau încă nu aveam bani pentru așa lucruri scumpe. Era anul 1986. Tata dorea să urmărească un meci de la Mondial. Iar eu - filmul meu preferat, Alexandr Nevskii. Atunci tata mi-a explicat nu știu cum, foarte convingător: campionatul Mondial se joacă o dată la 4 ani, iar filmul cu Nevskii se dă de câteva ori pe an...  La școală, învățătorul de educație fizică, Alexei Filaretovici n-avea treabă cu fotbalul. Era halterofil. Dar mergeam după ore la secția de fotbal, care era condusă de un simplu amator, Pavel Ivanovici, care făcea antrenamente cu noi din pur entuziasm. Însă doar atunci când avea timp. În rest, noi singuri jucam, fără antrenor. Și ne visam viitori fotbaliști. Repet: lecțiile de fotbal în clasele primare sunt concepute pentru a-i face pe copii să iubească fotbalul. Iar dintre cei care vor iubi sportul rege, avem șansa să formăm, în viitor, clase sportive specializate de fotbal (clasele 5-9). Potrivit proiectului FMF, aceste clase de fotbal se vor deosebi de clasele obișnuite doar prin faptul că elevii vor avea 2 antrenamente de fotbal pe zi în cursul săptămânii (unul dimineața, înainte de ore, iar al doilea după ore) plus program alimentar. Dar acesta este deja un al subiect la care voi reveni. Important este să nu uitați: iubiți fotbalul!  

Revoluția reclamei din fotbal
Gunter Mast: Marketingul reprezintă "arta și știința de a vinde".La 2 ani după ce Pele câștiga a treia Cupă Mondială, iar lumea nu mai avea niciun dubiu că fotbalul brazilian este cel mai tare de pe planetă, doi ”nebuni” din Germania semnau un contract, care avea să revoluționeze fotbalul. Jägermeister și Braunschweig. Aceste denumiri nu spun mare lucru microbiștilor din secolul 21. Dar ele joacă un rol important în istoria fotbalului.

Gunter Mast. Sursa: alchetron.comAcum 50 de ani pe tricourile echipelor de fotbal era printat doar numărul și logoul clubului. Dar într-o zi, în 1972, afaceristul german Gunter Mast le-a propus celor de la echipa Eintracht Braunschweig să-i reclameze afacerea de familie, lichiorul Jägermeister.Grație acestei înțelegeri, cluburile din Bundesliga au ajuns astăzi să încaseze zeci de milioane de euro! În 2006, în premieră, veniturile cluburilor germane, doar din reclama de pe tricouri au depășit 100 de milioane de euro. Iar anul trecut, cifra a ajuns la 180 de milioane.  Bayern Munchen încasează 30-35 milioane de euro anual de la Deutsche Telekom, Borussia Dorthmund – 20 milioane de la concernul Evonik, Schalke – 20 de la Gazprom.  Revenim la istorie. În 1967 echipa Wormatia Worms din liga secundă a fost prima formație germană, care și-a printat logoul sponsorului pe tricourile de joc. Clubul a semnat un parteneriat cu compania americană Caterpillar, filiala căreea se afla la Manheim, pentru suma de 5 mii de mărci. Și-au brănduit 3 rânduri de echipament și au jucat așa… 3 meciuri. Fără să vrea, Wormatia a făcut o mini-revoluție în comercializarea fotbalului. Federația germană a interzis, însă, rapid reclama pe tricouri, motivând asta prin daunele aduse imaginii fotbalului… Și acum, la eroul nostru. Gunter Mast, un bișnițar din Braunschweig, nu iubea fotbalul, dar considera Bundesliga o platformă uriașă pentru publicitate. 

În 1972, Eintracht Braunschweig, unul dintre cluburile fondatoare ale Bundesligii era la un pas de desființare, din lipsă de bani. Președintele echipei era prieten bun cu Gunter Mast și i-a cerut acestuia ajutor. Mast a fost de acord, dar cu condiția ca logoul băuturii Jägermeister să fie printat pe tricourile de joc. Iar ca să poată ocoli regulamentul cei doi au apelat la o șmecherie. Au plasat logoul firmei de lichior (un cerb) în interiorul logoului clubului (de unde au eliminat leul).  ”Pentru 800 de mii de mărci în 5 ani, acționarii clubului erau gata să bage tot zooparcul pe siglă”, își amintea Mast.Noul logo a fost printat pe centrul tricourilor și a fost prezentat Federației. Despre banii încasați nu s-a spus nimic. Federația, însă, oricum a refuzat să înregistreze echipamentul, iar Mast s-a adresat în instanță. Procesul a durat 3 luni și a fost câștigat de club. DFB a recunoscut logoul, dar a reglementat dimensiunea: nu mai mare de 14 cm. Eintracht a devenit dușmanul nr.1 al fotbalului german. Celelalte cluburi îi considerau pe cei din Braunschweig manipulatori, iar unii arbitri măsurau cu rigla dimensiunea logoului de pe tricouri. ”Vor să transforme campionatul într-un mare bar! Este concurență inegală!”, strigau oamenii de fotbal. Toată lumea vorbea despre Eintracht Braunschweig. Canalele TV nu dădeau din principiu rezumatele meciurilor cu participarea ”cerbilor”, iar pozele din ziare apăreau cu logoul blurat. În paralel veniturile companiei Jägermeister au crescut de 4 ori...Dar Gunter vroia la club un nume mare de jucător, care să se asocieze cu imaginea companiei sale. Astfel, în 1977 l-a transferat de la Real Madrid pe Paul Breitner pentru fabuloasa sumă la acea oră - 1,6 milioane de mărci – record absolut al campionatului Germaniei. Apropo, pe 30 octombrie 1973, DFB a permis oficial cluburilor să printeze reclama pe tricouri. Peste câțiva ani toate cluburile din Bundesliga aveau sponsori. Hamburg, cu banii de la Hitachi, l-a transferat pe Kigan și a câștigat campionatul. La începutul anilor 80 trendul a fost preluat și de celelalte campionate de top din Europa: Italia, Spania, Anglia.

Fotbalul de amatori – fotbalul viitorului
Ți-ai dori ca după fiecare meci pe care îl joci duminica, cu prietenii, Federația de fotbal să-ți dea o ladă de bere? 

Asta se întâmplă în Germania, unde campionatul de fotbal printre AMATORI a atins cote nemaipomenite a popularității. Ai marcat 5 goluri într-un meci – poftim o ladă cu bere de la Federație. Apoi stai cu prietenii la terasă și urmărești în aplicația fotbalului amator toate golurile tale în reluare, citești statistica – te simți jucător profesionist. Asta e Germania. Fotbalul de mase este implantat în fiecare colțișor al țării. 24.500 de cluburi, 150.000 de echipe, peste 7 milioane de participanți!!! Tinerele talente își încearcă forța mai întâi în fotbalul de amatori, în cluburile regionale. De asta Federația acordă o atenție sporită acestei direcții. 120 de milioane de euro anual merg spre fotbalul de amatori. Dar este interesantă nu doar suma, ci modul de direcționare a banilor.Finanțarea directă a echipelor de către Federație este interzisă!Obiectivul Federației germane de fotbal este crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea fotbalului, dar NU împărțirea banilor prin implicarea în procesul de concurență.     În anul 2013 Federația, împreună cu asociațiile regionale au elaborat o nouă strategie. Au fost identificate 3 direcții de activitate, care trebuiau îmbunătățite: organizarea jocului, comunicarea și condițiile în cluburi. În rezultat au fost create 3 proiecte, care au avut un impact semnificativ în dezvoltarea echipelor de amatori.

Primul proiect: DFB-Mobil30 de mașini de ”salvare” a fotbalului, ”dotate” cu antrenori calificați, merg pe la echipele de amatori și le ajută cu organizarea antrenamentelor. Obiectivul – instruirea tinerilor antrenori prin metode practice și moderne de pregătire a jucătorilor. Astfel de mașini circulă în fiecare zi prin toată țara. Al doilea proiect: ”Unsere Amateure. Echte Profis.” (Amatorii noștri. Adevărați profesioniști)O campanie globală de marketing. Obiectivul – atragerea sponsorilor și încurajarea voluntarilor, prin accentuarea importanței tuturor participanților la procesul fotbal amator: de la jucători până la oamenii care tund iarba.Al treilea proiect: Fussballde Platformă online care conține toată informația despre fotbalul de amatori: clasamente, rezultate, statistica jucătorilor. Sunt plasate noutăți cu poze de la meciuri, desemnează cei mai buni jucători și cele mai frumoase goluri. Pagini pe rețelele sociale și aplicație pentru telefoane mobile. Asta e fotbalul de amatori din Germania. De asta ei sunt mereu în topul mondial. Vezi mai jos câteva poze sugestive și comentariile la ele.Foto 1: Traducere a textului din poză: ”Loc pentru toți amatorii. Intră din nou pe cel mai mare site al fotbalului amator: 6 milioane de participanți, cu 80.000 de meciuri în fiecare săptămână.” Foto 2: Traducere a textului din poză: ”Câștigă mingi la mijlocul terenului și inimi în atac. Ana-Maria, jucătoare a echipei FC Viktoria. Una din cele 1,1 milioane de femei germane, care practică fotbalul.”

Sondajul Moldfootball. Cifre care vorbesc


Ce vă împiedică să mergeți la meciurile Diviziei Naționale? Cel mai bun răspuns pentru mine a fost ”scaunele murdare de pe stadionul Zimbru II”. Le înțeleg pe toate. Suporterii au tot dreptul să le reproșeze jucătorilor și conducătorilor că fotbalul moldovenesc nu se ridică la așteptările lor, că avem meciuri trucate, că arbitrii fragmenează jocul și multe altele.Dar să nu faci o mică reclamă la meciul pe care clubul tău îl joacă duminica, să nu anunți oamenii să vină la stadion, iar pe cei puțini, foarte puțini care vin să-i întâlnești cu scaune murdare – este o crimă împotriva fotbalului. Părerea mea pur subiectivă, dar de care sunt atașat de ani de zile și nu renunț la ea.

Acum, la subiect. Site-ul moldfootball.com a realizat timp ce câteva săptămâni un sondaj extrem de util și interesant, prin care a încercat să afle de la oameni ce anume îi sperie pe moldoveni să meargă la stadion, la meciurile din Divizia Națională.Rezultatul sondajului a confirmat, practic, ceea ce FMF a anticipat, bazându-se pe datele unei alte investigații, realizate de compania cu renume mondial, Nielsen, în baza căreea au fost selectate o bună parte dintre punctele din Strategia de dezvoltare a fotbalului 2020-24.  Faptul că la sondajul de pe Moldfootball au participat aproape 800 de respondenți, majoritatea dintre ei fiind pasionați de fotbal, ne dă încredere în veridicitatea lui. Conducerea Federației a luat act de acest sondaj și va insista ca toate cluburile din Divizia Națională să participe activ la implementarea Proiectului Match Day, prin formarea managerilor CDO (Community Development Officer), persoane care se vor ocupa de organizarea evenimentelor la stadion, în ziua meciului.    

Pentru că, lăsând la o parte sarcasmul și interesele personale, toți din lumea fotbalului își doresc, ca atunci când vin la stadion să aibă condiții decente și spectacol. În primul rând spectacol fotbalistic. Dar dacă pe lângă spectacolul fotbalistic vor mai fi și alte evenimente de interes public la stadion și în preajma lui, asta doar va atrage oamenii, inclusiv pe cei, care urmăresc mai puțin fotbalul. Cu siguranță cineva dintre ei va dori să revină.La final, vă invit să urmăriți mai jos datele din sondajul Moldfootball. Sunt niște cifre care spun mult despre noi, ca oameni în primul rând. Mereu am spus, că fotbalul moldovenesc este oglinda societății noastre. De aceea, reconstrucția fotbalului ar trebui să-l începem fiecare dintre noi, începând cu noi înșine. Apoi să cerem de la alții. Dacă vrem să avem fotbal. VIKINGII: ABBA, ROXETTE, VOLVO, IKEA... IBRAHIMOVIC
Despre copiii lor, despre mâncarea lor, despre muzică și branduri, dar și despre pensionarii și fotbaliștii suedezi

Joi, 9 ianuarie, copiii revin în băncile școlilor, iar Naționala Moldovei joacă un amical de lux cu una dintre cele mai mari echipe din lume: Suedia, proaspăt calificată la turneul final al Campionatului European.  „Brazilienii nordului”, cum au fost supranumiți suedezii acum 60 de ani, au devenit vicecampioni mondiali în 1958, iar în 1994 au câștigat medaliile de bronz. Cel mai mare succes Suedia l-a obținut în 1948, când a câștigat aurul olimpic la Londra.  Apropo de copii. În Suedia copiii nu primesc note până în clasa a VIII-a, pentru ca nici ei, dar nici părinții să nu fie stresați…Mâncarea preferată a suedezilor este piure de cartofi cu chiftele. La acestea, ei adaugă cel puţin o linguriţă de gem sau chiar fructe de pădure, fără de care niciun viking nu se așează la masă.Suedia este al treilea exportator de muzică din lume, printre artiștii celebri numărându-se  ABBA, Roxette, Ace of Base, The Cardigans, Europe sau regretatul Avicii. Branduri suedeze: Volvo si Saab, dar si marca de camioane Scania. Tot suedeze sunt si marcile Electrolux, IKEA, Absolut Vodka, Ericsson (telefonie și comunicații), Tetra Pak (ambalaje) și H&M (Hennes & Mauritz).Nordstan – cel mai mare mall din Europa se află în Goteborg.Suedia are un sistem de protecţie socială la care alte ţări doar visează. Persoanele în vârstă sau cele cu dizabilităţi, care au pensii mai mici de 1100 de euro, beneficiază de asistenţă socială gratuită, iar casele pentru bătrâni sunt și ele gratuite şi arată ca nişte hoteluri de lux. În Suedia sunt reciclate mai mult de 99% dintre deșeurile menajere.Suedia nu a fost implicată în niciun război în ultimii 200 de ani, nici măcar în cele două războaie mondiale.Anders Gunnar Svensson este jucătorul cu cele mai multe meciuri jucate pentru selecționata Suediei – 148 (anii: 1999-2013). Svensson a evoluat doar la 2 echipe în toată cariera: acasă, la Elfsborg și în Anglia, la Southampton (2001-2005).Zlatan Ibrahimovic este cel mai bun marcator al Naționalei – 62 de goluri în 116 meciuri. În 2014 Ibra a fost desemnat de presa suedeză al doilea cel mai valoros sportiv suedez din istorie, fiind depășit doar de tenismanul Bjorn Borg.Fotbaliști celebri: Gunnar Nordahl (campion olimpic 1948, deține recordul titlurilor de golgheter în Serie A – 5, marcând în total pentru AC Milan 225 de goluri în anii 50), Henrik Larsson, Tomas Brolin, Thomas Ravelli, Fredrik Ljungberg.IFK Goteborg este echipa, care a câștigat de 2 ori Cupa UEFA (1982 și 1987). Cam acesta este adversarul nostru de joi, în câteva fraze. Hai, Moldova!

Avantaje, după modificările CE: anularea regulii U21 și a limitei pentru stranieri
Comitetul Executiv al FMF, în cadrul ultimei ședințe a luat un șir de decizii, care au stârnit controverse în lumea fotbalului moldovenesc. Vom explica, pe scurt, de ce s-au făcut aceste modificări și care sunt avantajele. 1. Anularea limitei pentru jucătorii străini, cu majorarea taxei de legitimare a acestora până la 100.000 leiCluburile care utilizează jucători sub 21 de ani, pentru fiecare minut jucat de aceștia primesc anumite sume de la FMF, din contul banilor achitați pentru legitimarea stranierilor. Respectiv, cu cât mai mulți stranieri vor fi legitimați în Divizia Națională, cu atât mai mare va fi suma de bani, care va reveni cluburilor care utilizează jucători moldoveni sub 21 de ani. De exemplu, Zimbru, în sezonul trecut, 2019, a încasat aproape 500 de mii de lei de la FMF doar pentru utilizarea jucătorilor tineri.  

foto: sports.mdÎn 2020, pentru legitimarea unui stranier, cluburile vor trebui să achite 100 de mii de lei. Asta e cu 30 de mii de lei mai mult decât în sezonul trecut. Plus la asta, orice club va avea dreptul să legitimeze un număr nelimitat de stranieri, deoarece a fost exclusă din regulament limita numărului de stranieri pe teren. Acest lucru va stimula și mai mult cluburile, care au propriile academii, să utilizeze cât mai mulți jucători tineri, pentru că din contul lor își vor putea suplini substanțial bugetul. De partea cealaltă, cluburile cu bugete mari sau foarte mari, vor putea să-și formeze selecția după bunul lor plac și în conformitate cu obiectivele propuse. Aceste obiective, de regulă, sunt accederea în grupele cupelor europene, care aduce un venit consistent în vistieria oricărui club. 2. Excluderea limitei numerice a jucătorilor U21 (anularea Regulii U21)Regula U21, utilizarea în teren a minim un jucător de sub 21 de ani, a fost introdusă acum 6 ani. În tot acest timp, Departamentul tehnic al FMF a monitorizat evoluția jucătorilor, care se încadrau în această limită și au fost utilizați de echipe în timpul meciurilor. Rezultatele au fost mult sub așteptări. Cu alte cuvinte, această regulă nu a dat randamentul scontat. Statistica arată că din totalul de 180 de jucători U21 folosiți de cluburi în cadrul partidelor de campionat, doar 17 au ajuns în vizorul Naționalei. Dintre aceștia, doar 5 sunt astăzi convocați la Națională. În 6 ani doar 5 jucători au devenit titulari la echipele de club, după împlinirea vârstei de 21 de ani. Sunt cifre catastrofale, care denotă falimentul acestei reguli. 

foto: sports.mdInițial, am avut speranțe că măcar la Reprezentativa U21 vom avea rezultate. Dar nici acolo lucrurile nu s-au schimbat. Din contră, rezultatele au devenit mai proaste. Plus la toate, antrenorii din Divizia Națională se plâng de faptul că sunt nevoiți să introducă în primul 11 jucători U21, care nu sunt pregătiți pentru a evolua la nivelul primei divizii valorice. Puși ”la zid”, unii antrenori căutau poziția cea mai puțin riscantă pentru a utiliza jucători U21, de regulă – mijlocași de bandă. În consecință, am ajuns să avem câte 7-8 jucători U21, care evoluiază pe același post!Avantajul anulării acestei reguli presupune că tinerii jucători vor performa mult mai mult, știind că nu vor mai avea locul garantat în primul 11, dar vor trebui să demonstreze că merită acest loc. În plus, antrenorii vor putea acum să alcătuiască lotul exclusiv pe criterii valorice, nu și pe vârsta jucătorilor, ceea ce va aduce un plusvaloare pentru cluburile profesioniste. 

Conducătorii ARF, decisivi în crearea claselor specializate de fotbal


Așadar, Asociațiile raionale de fotbal au o misiune pe cât de dificilă, pe tot atât de importantă: identificarea surselor financiare suplimentare pentru finanțarea cheltuielilor de creare și activitate a claselor sportive specializate de fotbal.Cei care sunt responsabili de dezvoltarea fotbalului prin raioanele țării au șansa ca numele lor să rămână în istoria fotbalului moldovenesc. Tot ce trebuie să facă este să convingă conducerea raionului să aloce un buget, care NU este mare și care este real de realizat, pentru crearea și buna funcționare a acestor clase de fotbal. Vă reamintesc faptul că a 3-a etapă de dezvoltare a fotbalului juvenil, conform Strategiei de dezvoltare FMF pentru perioada 2020/24 este ”Clasele sportive specializate de fotbal”, iar fără suportul Dv., a celor care conduceți fotbalul în raioane, acest lucru va fi imposibil de realizat. Avem copii, avem doritori de a face fotbal. Ne rămâne doar să asigurăm accesul la orele rezervate pentru practicarea fotbalului. 

Federația de fotbal a implementat deja primele 2 etape din Proiectul ”Fotbal în școli”: grădinița și lecții de fotbal pentru clasele primare. Vom dezvolta în continuare fotbalul în grădinițe. Ne dorim cu toții ca în fiecare raion să avem grădinițe, unde copilașii practice fotbalul.Pentru etapa a doua, FMF a prezentat proiectul la MECC prin programul „Educație fizică și fotbal”. Sunt mulți doritori suplimentari din toată țara, care doresc să se înscrie în acest proiect. Lumea trebuie să înțeleagă foarte clar, că lecțiile de educația fizică nu vor fi înlocuite, ci doar suplinite cu ore de fotbal.Revenind la a 3-a etapă, ”Clasele sportive specializate de fotbal”, una extrem de importantă, chiar decisivă. Ce trebuie să știți Dv., cei care aveți autoritate sportivă și puteți avea o contribuție importantă: găsirea numitorului comun cu președintele de raion, consiliile raionale pentru finanțarea cheltuielilor suplimentare a școlilor din raioane la crearea acestor clase. E vorba de hrană suplimentară, salarizarea antrenorilor care vor conduce orele suplimentare de fotbal în aceste clase. Planul va fi elaborat împreună cu MECC. Despre acest subiect s-a discutat deja la ședința Colegiului MECC, prima de altfel, de la reformarea structurii Guvernului. Fiecare dintre președinții de Asociații teritoriale trebuie să ajungă la conducerea raionului și să-i convingă să implementeze aceste clase de fotbal, astfel încât, odată cu implementarea etapei a 3-a să putem trece la a 4-a etapă, cea finală – Academiile de fotbal. Crăciun fericit și spor la treabă!

Precizări importante la Proiectul ”Fotbal în școli”


Lumea la noi se plictisește rapid de un anumit subiect. Ne-am obișnuit că avem aproape zilnic știri picante, mai ales din domeniul politic. Sau din trafic, că toți și-au tras camere de bord. Sau de nasture. Trăim într-un reality show continuu și nouă, moldovenilor, ne place asta. Dar mai trageți pe dreapta, fără să vă oprească băiatul cu epoleți și cu baston vărgat. Mai faceți o pauză de telenovele. Chiar dacă v-ați săturat deja de subiectul fotbalul în școli, obișnuiți-vă cu el. Pentru că îl vom discuta până la infinit. Până în momentul în care vom aduce fotbalul de copii și juniori la nivel de strategie de Stat.Acum pare utopic. La fel cum părea utopic cu câteva luni în urmă introducerea lecțiilor de fotbal în școli. Apropo de aceste lecții. O precizare pentru cei care au dormit, iar acum brusc au tresărit din somn și au început panica: de ce anume fotbal și nu alte probe? Pentru că Federația de fotbal a muncit pentru acest proiect, spre deosebire de alte federații, care emit doar pretenții. Pentru că FMF oferă condiții, fără să ceară ceva în schimb. FMF este singura Federație, care nu cere bani de la Stat și nici nu-i primește. FMF este singura Federație sportivă care solicită doar susținere logistică, cu scopul dezvoltării multilaterale a R.Moldova: începând de la copii – prioritate pentru Federația de fotbal și până la construcții de arene sportive.  Dar ce doream să precizez: Proiectul ”Educație fizică și fotbal” NU înlocuiește toate orele de educație fizică cu ore de fotbal! El doar suplinește orele de educație fizică cu elemente de fotbal. Două lecții pe săptămână din contul orelor facultative deja existente.Și încă ceva, care pur și simplu m-a dat jos. Unii își fac griji că profesoarele de educație fizică, femeile, vor rămâne fără serviciu din cauza fotbalului! Asta e culmea logicii! Răspuns: Popularizarea fotbalului printre reprezentantele sexului frumos este unul dintre cele 4 obiective strategice ale FMF pentru următorii 5 ani. Din contră, Federația de fotbal va face tot posibilul ca un număr cât mai mare de fete, femei să facă parte din domeniul nostru. Iar pentru aceasta, profesoarele de educație fizică, dar și cele de clasele primare vor primi instruire gratuită, echipament gratuit și tot inventarul necesar pentru o lecție de fotbal – gratuit de la FMF (valabil pentru școlile care au semnate acorduri cu FMF, privind implementarea Proiectului ”Educație fizică și fotbal”). 

Geotermal, campioana Amoliga!


Echipa "Geotermal" este campioana turneului de mini-fotbal ”Amoliga, Toamna 2019”!În finală, formația patronată de Veaceslav Pîslari a surclasat gruparea ”Vivafarm” Tiraspol cu 4-0. Golurile campionilor au fost marcate de Petru Stânga, Iulian Bursuc, Oleg Molla și Nicolae Josan."Noi doar încercăm să aducem Europa, la Tiraspol! Și am reușit!", a scris pe pagina sa de Facebook, Veaceslav Pîslari.Echipa ”Geotermal” este pregătită de antrenorul Sergiu Epureanu (foto, în acțiune).Din lotul campioanei Amoliga fac parte foști internaționali moldoveni, binecunoscuți microbiștilor noștri: Victor Golovatenco, Oleg Șoimu, Iulian Bursuc, Nicolae Josan, Oleg Molla, Anatol Cebotari, Petru Stânga, Alexandru Maximov, Nicolae Țurcan, Alexandru Grosu, Ion Patrașcu, Alexandru Slavinschi.La ceremonia de premiere, echipa ”Geotermal” a fost felicitată de președintele FMF, Leonid Oleinicenco. Strategia FMF. Rezumat
Pentru cei care nu au reușit din diverse motive să citească Strategia FMF pentru perioada 2020/24, vă propun un rezumat al celor mai importante teze, pe scurt.Obiectivele strategice ale FMF1.    Fotbal de mase2.    Selecționatele Naționale3.    Campionatul Moldovei (Liga)4.    Fotbal feminin1.    Fotbal de mase. Aproape 400 de mii de moldoveni joacă fotbal. Circa 50 de mii înregistrați. Obiectiv – 100 de mii înregistrați, dintre care 15 mii femei.21% dintre copiii moldoveni joacă fotbal. 80% dintre părinți și-au dorit ca copiii lor să joace fotbal în școală. Obiectiv: crearea condițiilor pentru practicarea fotbalului: terenuri. Colaborarea cu MECC.

FOTBALUL ÎN ȘCOLI – PRIORITAR:4 etape: fotbal în grădinițe. Lecții de fotbal, 2 pe săptămână. Clase specializate de fotbal și Academii. (Crearea Licenței D de antrenori, pentru învățătorii de educație fizică și cei de clasele primare).INSTRUIREA ANTRENORILOR:Creștem numărul de antrenori (C și D) de la 770 la 1500.DEZVOLTAREA CLUBURILOR:Vom instrui personalul din cluburi; sprijin în crearea imaginii cu scopul de a atrage sponsori. Vom crea competiții regionale și turnee noi pentru fotbalul feminin.2.    Selecționatele Naționale. Scopul este crearea unei Naționale competitive, care să presteze un fotbal de calitate. Creștere constantă în clasamentele FIFA și UEFA.Pentru aceasta vom crea 3 Academii: Nord, Centru, Sud. Posibil una în Transnistria. Vom consolida oficiile regionale. Programul NOI – sistem comun de instruire al jucătorilor. Selecția jucătorilor talentați.Vom crea un Departament de coordonare a activității echipelor Naționale. Dezvoltarea multidirecțională: farmacologia, recuperarea, nutriția și psihologia.Colaborarea mai strânsă dintre Naționale și cluburi. Colaborarea dintre antrenori.3.    Campionatul Moldovei (Liga). Rebranding. Creșterea numărului de spectatori 100% (de la 400, media). Creșterea gradului de informare a spectatorilor despre campionat. Creșterea audienței transmisiunilor. Sponsor principal pentru campionat.Promovarea brandului și a imaginii (stabilirea publicului țintă, strategia Ligii, îmbunătățim comunicarea dintre cluburi și suporteri, majorăm nr de camere video la meci de la 5 la 7, creăm web site al Ligii, organizăm eveniment MatchDay).Dezvoltarea cluburilor și a infrastructurii (seminare pentru managerii cluburilor, manager de dezvoltare, vom susține cluburile în dezvoltarea infrastructurii).Dezvoltarea relațiilor de parteneriat (Marketing. Promovarea Ligii în mass-media. Sondaje și studii publice despre ce dorește spectatorul de la fotbal. )Comercializarea campionatului (Sponsor principal, sponsor oficial, sponsor tehnic, drepturi media, panouri publicitare, evenimente de marketing ale sponsorilor. Vom susține cluburile, ca în viitor să creeze Liga Independent de FMF).4.    Fotbal feminin. 43% dintre respondenți consideră că fotbalul este un sport masculin. În Moldova avem 6600 de fotbaliste înregistrate. Obiectiv – 15 mii.Vom crea Programe de fotbal pentru fete (Festivaluri, turnee regionale. Schimbăm percepția).Ajutor de gestionare pentru cluburile feminine (instruire manageri, antrenori și insfrastructură. Sponsori).Competiții republicane la toate categoriile de vârstă (formarea Ligii U11).Creșterea interesului pentru campionatele feminine (de la 4% la 7%).Instrumente pentru realizarea obiectivelor: -        Colaborarea cu Guvernul. Autoritățile statale trebuie să se implice mai mult pentru susținerea fotbalului. Model SROI (Impact social de investiție), prin care vom demonstra că participarea în masă în fotbal va aduce beneficii sociale, de sănătate și economice statului. Vom continua colaborarea cu MECC pentru implementarea fotbalului în școli. Vom propune examinarea cadrului legislativ pentru sponsorii din sport. Colaborare cu Guvernul pentru construcția terenurilor de fotbal în zonele unde acestea lipsesc.-        Înregistrarea suporterilor. Obiectiv: 20 de mii de emailuri de la suporteri. Important să știm exact cine este auditoriul nostru. Vom dezvolta canalele de socializare. Activități online pentru suporteri. Voluntari pentru competițiile FMF și internaționale. Vom organiza evenimente pe lângă meciurile de fotbal, inclusiv transmisiunea meciurilor pe stadioane. Scopul: atragerea oamenilor la stadion. Vom transmite meciuri la tv. Zone speciale pentru parteneri la stadion. -        Evoluția FMF. Dezvoltarea sectorului IT. Dezvoltarea structurii interne FMF. Comunicarea între departamente. Instruirea personalului FMF, prin implicarea UEFA.  Cam asta e noua Strategie FMF, pe scurt. Așteptăm în continuare propuneri de la experți și suporteri. Propunerile trebuie să se axeze doar pe subiectele abordate în Strategia 2020/24.

Sunt mândru de ECHIPA MEA!!!
Bravo, tricolori!!!Ați demonstrat că sunteți fotbaliști. Ați arătat lumii întregi că sunteți ECHIPĂ! Ați făcut o țară întregă să fie MÂNDRĂ DE VOI!Ați ținut campioana mondială în șah. Le-ați marcat primul gol. Ați  luptat ca niște lei.Pentru voi acesta ar fi putut fi meciul vieții. Dacă n-ar fi fost acest arbitru halucinant, care v-a furat un rezultat istoric. Acest Mazeika din Lituania, care a arbitrat ca la campionatul raionului. O non-valoare, care v-a spulberat un vis.Un gol NEregulamentar, marcat după un fault la portar al lui Giroud. Acest cocoș mizerabil, care nu știe de fair-play. Și tot el a marcat din penalty. Unul, la care arbitrul lituanian putea închide ochii, dacă ar fi avut măcar o doză de omenie în el, știind că a greșit decisiv la primul gol socotit pentru gazde.Dar asta este. Am văzut că putem avea echipă, dacă este înțelegere pe interior. Și aici am ajuns la Engin Firat.Turcule! Îți mulțumesc pentru acest meci! TU ai știut să-i unești pe toți. TU i-ai reîntors pe fugari și i-ai făcut să joace. Ai făcut echipa să-i accepte. Ai pregătit meciul ca la carte. Ai adus un suflu nou, o mentalitate sănătoasă. Ai găsit cheița la niște băieți buni, despre care toți spuneau că-s răi. TU, turcule, ești MARE!Vă mulțumesc pentru această seară minunată! Chiar dacă am pierdut, eu sper. Că este un început frumos al Naționalei. Și că vom confirma jocul bun de azi duminică, la Chișinău, contra Islandei.  Forza, tricolori!!!

Franța – Moldova 2-1 (1-1)Au marcat: Varane (35), Giroud (78-pen.), respectiv Rață (9) Preliminariile Campionatului European 202014 noiembrie 2019. Stade de France (Saint-Denis). Ora 21.45Franța: 16.Mandanda, 2.Pavard, 4.Varane, 5.Lenglet, 19.Digne, 13.Kante, 12.Tolisso, 10.Mbappe, 7.Griezmann, 11.Coman (8.Lemar, 88), 9.GiroudRezerve: 1.Areola, 23.Maignan, 3.Kimpembe, 6.Ndombele, 14.Guendouzi, 15.Zouma, 17.Sissoko, 18.Fekir, 20.Ben Yedder, 21.Dubois, 22.MendyMoldova: 23.Coșelev, 3.Armaș, 4.Plătică, 5.Posmac, 7.Ioniță, 8.Carp, 10.Cociuc, 11.Gînsari (21.Milinceanu, 74), 14.Crăciun, 15.Jardan (22.Graur, 68), 20.Rață (18.Patraș, 81)Rezerve: 1.Rusu, 12.Cebotari, 6.Focșa, 17. Oancea, 9.Belousov, 13.Cojocaru, 19.DamașcanArbitru: Gediminas Mazeika (Lituania)Asistenți: Vytautas Simkus și Vytenis Kazlauskas (ambii Lituania)Al 4-lea oficial: Manfredas Lukjančukas (Lituania)Cartonașe galbene: Rață, Firat, Crăciun, Jardan, Posmac, respectiv Digne

Cea mai mare victorie a FMF: Lecții de fotbal în școli


Știrea despre decizia Ministerului Educației de a introduce lecții de fotbal în școli a fost și încă mai este știrea cu cele mai multe comentarii pozitive la un material despre fotbalul moldovenesc din ultimii câțiva ani! Majoritatea oamenilor care au reacționat au susținut ideea Federației de fotbal, care a făcut un pas foarte important spre realizarea noii Strategii: accentul pe copii.Aș spune chiar mai mult, această decizie a Ministerului de a include fotbalul în programul școlar la insistența FMF - este cea mai mare victorie a Federației Moldovenești de Fotbal de la înființarea ei.O victorie, care va sta la baza formării adevăratei Școli moldovenești de fotbal. Pentru că urmează următorul pas pe care îl va face Federația: crearea claselor specializate de fotbal. Apoi etapa finală, crema de pe tortă - Academiile de fotbal.Dacă Federația va reuși să implementeze acest program în întregime, fotbalul moldovenesc va ajunge în 15-20 de ani acolo unde nici n-am visat. Sunt absolut convins de asta. Pentru că micile detalii din acest program, gen școlarizarea celor mai buni antrenori de copii la Academii de top din Europa sau instruirea antrenorilor de copii de antrenori de la Academiile de top din Europa, au dat roade peste tot. La fel și selecția naturală la copii, pe bază de talent, nu de interes. Și multe alte mici, dar extrem de importante detalii, colaborate cu etapele din noua Strategie a FMF, ne vor duce acolo, în lumea fotbalului adevărat.  Dar pentru asta trebuie de muncit enorm. De schimbat modul de gândire și de percepție a fotbalului. Și de avut răbdare. Cu siguranță voi mai reveni la acest subiect.

Rolul Federației și rolul cluburilor


Federația de fotbal are drept scop statutar dezvoltarea, popularizarea, promovarea și apărarea intereselor fotbalului. Pe scurt - popularizarea fotbalului. Acesta e rolul principal al FMF - să facă totul ca fotbalul să fie cât mai popular în R.Moldova. Pentru aceasta FMF a adunat împreună toate structurile (asociații, școli, cluburi) care au specificat în statutul său ”Activitatea Fotbalistică”. Le-a organizat campionate la toate nivelurile, a creat selecționate naționale și a stabilit regulile de joc. Pentru toți egale. Mai departe, dacă vorbim strict profesionist, fiecare își construiește drumul separat. Școlile merg pe drumul lor. Selecționatele - pe al lor. Iar cluburile pe al lor. Concret. Despre Comitetul Fotbal Profesionist. Din el fac parte toți conducătorii cluburilor din Divizia Națională. Anume ei s-au adunat săptămâna trecută și au decis să facă schimbări radicale la nivel de prima ligă valorică. Unii au fost pentru. Alții - categoric împotrivă. Iar din asta se poate isca un imens conflict. Și din nou lumea va zice că Federația este de vină. Deși Federația NU are nimic cu ceea ce au decis cluburile.Clar că decizia finală, să accepte sau nu, va aparține Comitetului Executiv al FMF. Dar oare cum trebuie să acționeze FMF în astfel de cazuri? Când cluburile noastre trag fiecare în direcția lui, ca în celebra fabulă.    Soluția. Cluburile trebuie să învețe să lucreze împreună. Să colaboreze pentru că ele împreună constituie un produs, care se numește Divizia Națională. Acest produs trebuie făcut calitativ, ca să devină atractiv și să prezinte interes. Atunci când el va fi interesant și atractiv pentru potențiali parteneri, el va putea fi vândut, iar cluburile vor putea să câștige bani. Când se va întâmpla asta depinde doar de cluburi. Mai bine zis de patronii acestora și cei care fac politica de activitate. Important. Cât timp cluburile vor trage fiecare la turta sa, atâta timp nu vom avea ce vinde. Atâta timp competiția internă nu va prezenta interes pentru public. Respectiv valoarea ei comercială va fi nulă. Respectiv cluburile nu vor câștiga nimic din asta.Deci haideți să ne unim, să gândim toți împreună cum facem și ce facem să creăm o Ligă de fotbal care să se vândă, care să aducă venit cluburilor. Toți împreună. Vorbesc acum în calitate de suporter. Dar mă refer în primul rând la cluburi. Uniți-vă și faceți ceva frumos pentru noi, pentru suporteri!Iar Federația are treaba ei - să popularizeze fotbalul. Și anume pe asta ar trebui să pună accentul. Pe crearea culturii fotbalistice. Pe fotbalul de mase. Pe oameni.

Altfel despre Engin Firat, noul selecționer


Am auzit prima dată de Engin Firat cu vreo 8 ani în urmă de la Marin Mitran. Sper că nu l-ați uitat pe fostul director-selecționer de la Milsami și Zimbru, trecut și pe la FMF, iar actualmente președinte la Ceahlăul Piatra Neamț. Fostul internațional, Gheorghe Stratulat, care a jucat mulți ani în Iran, poate să confirme. Ne deplasam cu mașina lui de la Chișinău spre Telenești. Mergeam la pescuit. Încă atunci Mitran l-a propus pe Firat antrenor la Națională. Am avut și un duel verbal cu el, prin telefon, iar Jora urma să ne facă dreptate cu un apel în direct la Federația din Iran… De atunci, știu că Firat a mai fost de câteva ori în Moldova. A fost și la meciurile Naționalei, dar și la meciuri din campionat. A mai fost și la partidele amicale jucate de echipele moldovenești în cantonamentele din Antalia. S-a interesat constant de fotbalul nostru, de jucători, cu speranța că într-o zi va ajunge selecționer. Adică omul n-a picat chiar din pod aici. Nu este nici un secret că Firat a fost propus de persoana care răspunde nemijlocit de Națională, Dragoș Hîncu. Din câte cunosc el a fost mereu în contact cu Firat, care l-a convins, probabil, tocmai prin faptul că a demonstrat că are cunoștințe despre fotbalul moldovenesc. Altfel n-ar fi avut nicio logică această schimbare doar pentru 2 meciuri. Cu excepția faptului că suporterii au cerut Capul lui Moțoc, iar Federația, din respect pentru ei, le-a satisfăcut doleanța… Mai am niște informații conform cărora ceilalți contracandidați aflați pe lista FMF ar fi refuzat să preia Naționala doar pentru 2 meciuri. Și tot aici, ca alternativă, propunerea unui președinte de club ca Naționala să fie condusă în aceste ultime 2 partide din preliminare de către cei 4 antrenori ai primelor 4 echipe din campionat… Asta din urmă (sincer, nu știu cui aparține ideea, dar ea a fost expusă la Comitetul Executiv) mi s-a părut o absurditate totală. Deși, într-un final, e și ea o părere. Iar în democrație fiecare vine cu părerea sa. În fine, nu știu cum se va încheia descălecarea lui Firat la Națională. Însă de 2 lucruri sunt aproape sigur: - s-a terminat cu cumătria – vor juca cei mai buni jucători ai momentului;     - fotbaliștii vor avea parte de o altfel de abordare, una Nesovietică – ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum la Națională Multă baftă, Engin!

Oameni, care aduc Europa acasă
Din ciclul ”Mă mândresc cu prietenii mei!”

Mă uitam acum pe fb, încă un teren făcut de GeoSport. Mai bine zis de Slava Pîslari și băieții lui. Acești oameni chiar merită tot respectul pentru ceea ce fac, împreună cu oamenii care dau bani pentru dezvoltarea infrastructurii sportive: Federația de fotbal, în primul rând, cele câteva cluburi și autoritățile locale, alte organizații... Dar eu vreau să mă opresc azi la Slava. Scurt. L-am cunoscut din întâmplare, la o întâlnire cu Dobrovolski, cu vreo 10 ani în urmă. De atunci am reușit să jucăm fotbal împreună pentru echipa lui, Geosport, în campionatul Moldovei de veterani. Am devenit și campioni. Pentru că la echipa lui Slava vin să joace cei mai buni foști fotbaliști pe care i-a avut Moldova. Am lucrat împreună la TV8, emisiunea Sport8. Geosport a fost partener general. Da, Slava scotea banul din buzunar pentru acoperirea cheltuielor de producție. Televiziunea nu avea bani pentru emisiune de sport. Slava Pîslari îi aducea de acasă, din postură de director TV8... Acesta este Slava. Un profesionist desăvârșit și pur și simplu un prieten adevărat.Eu atât am vrut să spun. Din suflet. Pentru Slava!P.S. Mai jos, câteva poze cu bijuteriile construite de Veaceslav Pîslari. 

Generat în 0.424 secunde.