Despre filaj şi interceptări: posibilităţi tehnice

Tehnica de filaj a DNA
Ofiterul de politie judiciara din DNA Adrian Petre prezinta intr-o carte despre inregistrarile audio-video tehnica de interceptare folosita de parchetul anticoruptie. De la sisteme mobile de ascultare a celularelor GSM si pana la microfoane si mini-camere video ascunse in ochelari, pixuri, ceasuri si ghivece cu flori, ofiterul DNA a spus poate mai mult decat s-ar fi cuvenit sa spuna. SRI a fost demascat ca poate accesa orice comunicatie GSM purtata prin serverele companiilor de telefonie mobila.

(
Un articol de Sava Sassu, www.qmagazine.ro)

Persoanele predispuse sa comita infractiuni de coruptie vor fi nevoite sa se gandeasca de doua ori inainte sa intreprinda ceva, dupa ce unul dintre ofiterii de politie judiciara din DNA a publicat o carte in care descrie si ilustreaza tehnica folosita si modurile in care se efectueaza interceptarea raufacatorilor, cu ajutorul unor mijloace tehnice moderne.


Ofiterul de politie judiciara Adrian Petre, de la Serviciul Tehnic al DNA, serviciu care se ocupa cu tot ceea ce inseamna tehnica audio-video de interceptare si filaj, a publicat anul acesta, la Editura C.H. Beck, cartea intitulata „Inregistrarile audio si audio-video, mijloace de proba in procesul penal”. Adrian Petre este considerat de colegi unul dintre putinii profesionisti in domeniu. El dezvaluie secrete din culisele institutiei la care lucreaza. Si confirma, pentru cei care mai aveau indoieli, ca DNA este singurul parchet care a fost autorizat din 2002 sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru strangerea, prelucrarea si stocarea informatiilor, precizand ca acest lucru s-a intamplat pentru prima data in istoria Ministerului Public. Tot el confirma ca Serviciul Tehnic al DNA are printre atributii punerea in executare, singur sau in cooperare cu alte institutii, a autorizatiilor de interceptare in dosarele penale. Autorul afirma cerinta legata de obligatia persoanelor chemate sa dea concurs tehnic de a pastra secretul operatiunilor efectuate si noteaza in subsolul unei pagini ca „detaliile referitoare la echipamentele si mijloacele tehnice detinute de Ministerul Public ce servesc la punerea in aplicare a autorizatiilor de interceptare si inregistrare au fost incluse in categoria informatiilor clasificate”. Cu toate acestea, ofiterul Adrian Petre, asa cum veti vedea in continuare, prezinta pe larg si ilustrat, diverse echipamente miniaturizate camuflate in diferite obiecte, folosite la operatiuni.

SRI are acces la orice interceptare
O mare marturisire facuta de autorul cartii – pe care presa nationala a semnalat-o cu titlu de dezvaluiri, fara ca Serviciul Roman de Informatii sa o confirme oficial – este aceea ca SRI poate asculta si inregistra toate convorbirile telefonice efectuate prin intermediul „Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) administrat de catre SRI”, despre care se afirma ca „are acoperire nationala (...) este informatizat in totalitate si este astfel configurat incat functioneaza automatizat, exclude si semnaleaza orice interventie neautorizata, inclusiv din partea operatorilor care il deservesc”. Mai mult, se afirma existenta unor hotarari secrete ale CSAT prin care s-a instituit obligativitatea punerii la dispozitia CNIC din cadrul SRI a serverelor de management administrate de furnizorii serviciilor de telefonie mobila si de Internet (precum Vodafone, Orange, Cosmote, Zapp, RCD-RDS, UPC si altele). Reiese ca nu numai convorbirile telefonice purtate in retelele GSM sunt interceptate, ci si mesajele de tip SMS. Din relatarile autorului, SRI poate controla orice inregistrare efectuata de vreun parchet sau serviciu secret, intrucat toate inregistrarile din domeniul comunicatiilor telefonice, fixe si mobile, trec prin serverele aflate in posesia SRI.

Sunt descrise lapidar si echipamente speciale, montate pe vehicule, care permit urmarirea prin GPS (sistemul de pozitionare geografica a unui emitator), dar mai ales localizarea unui telefon mobil, chiar daca acesta nu e folosit si se afla in modul stand-by. In imagini sunt redate unitatile mobile si antenele GPS si GSM folosite in astfel de situatii. Daca, potrivit legilor, un mandat de interceptare a unor convorbiri purtate intr-o retea GSM se pune in aplicare prin inregistrarea acestora direct din serverele companiilor de telefonie mobila (controlate de SRI), un echipament mobil de acest tip nu prezinta nicio garantie ca nu este folosit fara mandat, intrucat el este indetectabil. Presa a facut de multe ori vorbire despre achizitionarea de catre unele servicii secrete de astfel de echipamente, a caror folosire nu poate fi controlata si care pot servi derularii actiunilor de politie politica.

Cu ce se asculta la urmariri si flagrante

Daca pentru comunicatiile telefonice din retelele GSM sau de telefonie fixa, ori prin Internet, se foloseste, asa cum am aratat mai sus, reteaua nationala creata la nivelul SRI sau echipamente mobile, pentru interceptarea in teren a suspectilor se foloseste tehnica de inregistrare audio-video digitala, miniaturizata. Aceasta este camuflata in diferite obiecte, de la „obiecte de imbracaminte, elemente de mobilier, articole electrice sau electronice, elemente de constructie” (in prize, tablouri, ghivece de flori, ceasuri de perete, radio-CD etc.) si pana la „obiecte de uz personal” (ceasuri de mana, pixuri, in rama ochelarilor etc.), „singurele limite posibile fiind fixate de imaginatia si experienta politistilor de politie judiciara”.

Diferit de tehnica miniaturizata descrisa mai sus, mai sunt prezentate mijloacele tehnice de inregistrare cu transmitere prin radio-emisie, care constau in „complete de inregistrare” formate din camere video sau microfoane care transmit datele inregistrate printr-un emitator-radio, catre un receptor legat la un aparat special de inregistrare, aflat la o oarecare distanta. Vulnerabilitatile acestor „complete de inregistrare” constau in puterea emitatorului folosit, corelata cu distanta de operare a acestuia, durata scurta de folosinta a acumulatorilor si posibilele interferente care pot afecta imaginea transmisa.

Sursa
2009-04-25 16:12:28



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:08:00Luciul arcat —» Leo Butnaru
04:34:00SCRIITOR, BIBLIOTECĂ, CITITOR —» Leo Butnaru
02:30:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:04:00Fata Morgana —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:26:15Fenomenul muzical moldovenesc din a doua jumătate a secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:18:00din strictul necesar —» Leo Butnaru
21:12:00Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:47:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:25:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:58:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:30:32Au ascuns scaunele și parola wifi din primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
02:00:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:50:13Gînduri și frămîntări la plecarea papei Francisc —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:23:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:05:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:07:54CATALOGUL SERVICIILOR pentru TINE —» Asociaţia Obştească "Demos"
09:19:00Cimitirul IOR. Cine sunt oamenii care au ras 12 hectare din parc – Snoop.ro —» Curaj.TV | Media alternativă
20:56:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:11:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:34:41Марк Ткачук: «Почему Ленин до сих пор с нами?» —» Блог Михаила Полянского
20:30:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки