Filat şi lumea interlopă. Gangsterii lui Karamalak încearcă să ajungă la putere


Anatol Iaşciuc, candidatul cu numărul 22 pe lista PLDM, este suspectat că şi-a schimbat de două ori identitatea şi că este căutat de poliţia europeană pentru trafic de persoane şi furt de maşini de lux.

Redacţia ziarului FLUX a intrat în posesia unor informaţii care arată că Anatol Iaşciuc, candidatul cu numărul 22 pe listele Partidului Liberal Democrat, este dat în căutare internaţională, pentru comiterea mai multor acţiuni criminale, printre care furt de automobile de lux, trafic de fiinţe umane ş.a.Potrivit surselor noastre, Iaşciuc Anatol Mihai, care, în prezent, deţine funcţia de director general al întreprinderii „StilConstruct” SRL, fiind, în acelaşi timp, şi membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM, şi-a schimbat de mai multe ori identitatea, pentru a se eschiva de la răspundere pentru infracţiunile pe care le-a săvârşit.

Astfel, se presupune că cel care răspunde astăzi la numele Anatol Iaşciuc s-a născut pe 2 noiembrie 1972, şi purta iniţial numele Pleşca. Anatol Iaşciuc (Pleşca) a făcut parte dintr-o organizaţie criminală internaţională, condusă de „hoţul în lege” Grigorie Karamalak, cunoscut în lumea interlopă cu numele „Bulgaru”. În perioada în care figura în acte cu numele său adevărat, Pleşca a fost reţinut de poliţia europeană, arestat şi expulzat de pe teritoriul Uniunii Europene, fiind învinuit de diverse infracţiuni, comise pe teritoriul mai multor state, printre care Germania, Olanda şi Franţa.

Pentru a scăpa de urmărirea poliţiei, acesta şi-a schimbat numele de familie din Pleşca în Rusu, după care a fondat întreprinderea ÎI „RUSU A.M.”. Întreprinderea respectivă se ocupa, de jure, cu prestarea de servicii turistice, de facto însă, prin intermediul acesteia se zice că erau traficate persoane din Moldova în Spania. Pleşca-Rusu, împreună cu complicii săi, obliga persoanele traficate să muncească în diverse domenii, plata pentru muncă fiind una mizeră. Şi de această dată, reţeaua criminală activa sub protecţia lui Grigorie Karamalak. Gruparea se ocupa, pe lângă traficul de persoane, şi cu diverse afaceri ilegale, printre care şi furtul de maşini de lux.

„Afacerile” nu au durat prea mult, deoarece gruparea criminală a fost deconspirată de poliţia spaniolă, Rusu (Pleşca) fiind arestat. Ulterior, acesta a fost eliberat din detenţie, cu condiţia să nu părăsească ţara pe perioada demarării anchetei. În acest răstimp, Rusu (Pleşca) şi complicii săi au deschis o întreprindere de construcţie în Portugalia, care se ocupa cu angajarea persoanelor la lucru în Spania. Sub pretextul că întreprinderea portugheză va construi case particulare, gruparea a luat în avans de la oameni o sumă impunătoare de bani. Cu banii „câştigaţi”, Rusu a revenit în Republica Moldova şi şi-a schimbat numele în Anatol Mihai Iaşciuc, pentru a se ascunde de organele de drept spaniole, care l-au declarat în urmărire internaţională pentru înşelăciune şi alte acţiuni criminale.

Revenit în Republica Moldova, în anul 2004, şi având deja un nou nume, a fondat întreprinderea „StilConstruct” SRL, al cărei director este şi în prezent. Prin intermediul întreprinderii respective, acesta continuă să desfăşoare activităţi ilegale, cum ar fi, de exemplu, primirea banilor din străinătate de la ortacii săi nedescoperiţi încă de organele de drept europene.

Deşi, aparent, „StilConstruct” SRL construieşte obiective imobiliare, prin intermediul acesteia, se spune, proprietarul spală banii obţinuţi din diferite activităţi criminale. Totodată, întreprinderea se eschivează de la plata impozitelor, practică contabilitatea dublă, angajează ilegal persoane etc.

Lista electorală a lui Filat, doldora de persoane certate cu legea

Precizăm că Anatol Iaşciuc Mihai (Pleşca) nu este singurul candidat din partea lui Filat la funcţia de deputat care a avut sau are probleme cu justiţia. Pe parcursul acestei campanii electorale, au ieşit la suprafaţă un şir de personaje dubioase, care, sub pretextul că apără valorile democratice şi luptă cu comunismul, încearcă să ajungă în Parlament pentru a-şi proteja averea dobândită fraudulos şi a-şi asigura imunitatea de parlamentar.

Vom face abstracţie de infracţiunile care i se incriminează liderului grupării numite PLDM, Vladimir Filat, şi vom reveni doar la persoanele mai puţin cunoscute care, la fel ca şi şeful lor, obişnuiesc să încalce legislaţia.

Astfel, primul dintre cei certaţi cu legea în lista electorală a lui Filat, plasat pe locul cu numărul 6, este chiar vicepreşedintele PLDM, Iurie Ţap, primarul de Floreşti. Acesta a fost tras la răspundere administrativă pentru exces de putere.

Juristul Ion Butmalai, plasat pe locul 17 în lista electorală a PLDM, este acuzat de încălcarea art. 361, al. 1 (fals în acte) şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu (art. 336, al. 2). Dosarul se află în procedură.

Tot în lista PLDM, pe locul 32, este plasat Nicolae Cotorobai, agronom, director al SRL „Vatra Răzeşească”, com. Răzeni, rn. Ialoveni, care a fost acuzat de evaziune fiscală, conform art. 164, al. 2, Cod Penal.

Un alt personaj cu antecedente penale este şi Ion Plămădeală (locul 36 în lista PLDM). Acesta a fost condamnat pe trei articole din Codul Penal - pentru neglijenţă (art. 186, al. 2), fals în acte (art. 362, al. 2) şi organizarea migraţiei ilegale (art. 362, al. 2). Instanţa l-a impus să plătească amendă în mărime de 11 000 de lei.

Un altul certat cu legea din partidul lui Filat care vrea să ajungă deputat este Vitalie Rotaru, plasat pe locul 46 în lista electorală. Acesta, deşi se autointitulează jurist şi expert independent, a fost în trecut condamnat pentru jaf, punerea în aplicare a banilor falşi şi trafic de droguri.

Iată, am descoperit că şi candidatul cu numărul 22, Anatol Iaşciuc, are la activ un şir întreg de infracţiuni extrem de grave. Până şi avocatul Vitalie Nagacevschi pare să nu fie chiar aşa de inocent, cum îl cunoaşte opinia publică.

Câţi mai sunt, domnule Filat?

D. I., FLUX


Sursa
2009-03-28 19:30:34




Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
10:15:54O vizită de lucru la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
15:13:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:21:08CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:48:35Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:59POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal