Tallin – simplu și nepretenţios

Am zis „DA” unei noi călătorii și așa am ajuns în Estonia. O ţară mică, dacă ne-am referi la cei peste 45 de mii de kilometri pătraţi, dar care-ţi oferă senzaţia de libertate și de necuprins. Dacă ajungi în Estonia cu avionul atunci, de la înălţime, vezi întinderi nemărginite, păduri și case desprinse parcă dintr-o poveste, una modernă. Uite așa începe întâlnirea mea cu o ţară baltică, iar primii pași pe care-i fac sunt în orașul Tallinn, capitala Estoniei.

1

Orașul nordic te face să te simţi ca acasă, parcă-ţi întinde o mână de ajutor ca să te orientezi în spaţiu, cel puţin asta am simţit eu chiar din prima zi. Nu știu de ce, dar Estonia nu este în top-ul destinaţiilor de vis din lumea-ntreagă. O fi poate din cauza temperaturilor joase sau a perioadei sovietice din istoria  de dinaintea aderării la UE. Nu știu. Mie, bunăoară, Tallinn-ul mi s-a părut mai deosebit decât Parisul, mai primitor decât Roma, mai frumos decât Bucureștiul și mai „de acasă” decât Chișinăul. Dar s-o luăm de la început.

Cine n-a știut, să afle că Skype-ul vine din Estonia, iar această ţară este declarată drept ţara electronică. Pentru a „scutura” birocraţia s-a pus la punct sistemul electronic, iar cu un singur ID Card poţi face multe: mergi la medic, ceri și primești informaţii, votezi, stând în faţa computerului, achiţi facturi și multe alte lucruri o serie de facilităţi pe care doar estonienii le-au putut crea. Te vei convinge de toate, dacă ai norocul să ajungi acolo.

Apropo, ar fi bine să fii cazat cât mai aproape de centrul orașului, pentru a avea libertatea să mergi pe jos spre locurile ce merită și trebuie vizitate. E bine să descoperi, în primul rând, orașul vechi. Străduţele pavate cu dale rupte parcă din istorie, sunt „tighelate” cu case vechi și noi deopotrivă, încât arhitectura creează starea de armonie perfectă. În faţa unei clădiri în care altădată era primăria orașului,  este un spaţiu suficient de  mare unde se dau concerte și spectacole în aer liber. Dacă ai norocul să nimerești la o astfel de manifestare, poţi cunoaște pe viu modul în care se distrează estonienii. Pe tot parcursul anului sunt foarte multe evenimente culturale, muzicale care de la un an, la altul devin tot mai populare. Așa că n-ar strica să te documentezi din timp și să vezi la ce fel de program cultural poţi participa. Mai trebuie să știi că printre cei mai fideli turiști ai orașului Tallinn sunt finlandezii. Ei vin aproape zi de zi cu feribotul în Estonia, iar unul din motive, ar fi băutura un pic mai ieftină. Tot urcând pe străduţele din centrul vechi, vei ajunge la Parlamentul și Guvernul Estoniei. Nu-mi place să vorbesc despre politică, dar nu pot să nu vă spun că în aceste două instituţii la fel ca și în altele, sunt mulţi politicieni care investesc încredere în ţara noastră și, desigur, au proiecte realizate nu doar pe hârtie. În apropiere de Guvern există un spaţiu, pe care eu l-aș numi turnul de panoramă, care-ţi oferă o priveliște fermecătoare a orașului Tallinn. Oricând, dimineaţa, în timpul zilei sau la apus, orașul te îndeamnă să-l admiri. Tot prin centrul vechi te vei întâlni cu unul dintre simbolurile orașului Tallin: coșarul, un monument care a prins rădăcini istorice, iar nasturii pe care-i are s-au ros de la atâtea atingeri, care se presupune că ar aduce noroc.

2

Ei, și acum la lucruri un pic mai practice. Nu e atât de impunătoare ca cea din Viena, dar Opera Naţională din Tallinn e la fel de minunată. Te va impresiona clădirea, care are o arhitectură deosebită, dar și spectacolul pe care-l vei alege. De la Operă  până la Muzeu e de mers cât l-ai saluta pe un amic. Tot în apropiere de Operă este și Banca Naţională a Estoniei, uite acolo vei descoperi multe lucruri unicat, dar vei avea ocazia să vizionezi în câteva minute și un filmuleţ, din care afli cum se tipărește moneda euro. Așa cum orașul Tallinn are ieșire spre Baltica,  poţi merge la mare. Dacă-i prea frig sau te prinde ploaia, ceea ce pentru Estonia este o normalitate, poţi vizita muzeul construit într-un fost hambar militar, chiar pe malul mării. Acolo vei descoperi lucruri ce te vor lăsa mască. Cu un bilet de  câţiva euro poţi intra să cercetezi o submarină  adevărată, dar pentru asta ai nevoie de timp, ca cel puţin să o parcurgi  dintr-un capăt în altul. Tot din această excursie face parte și vizitarea altui vas, mai exact, a  unui vapor vechi de 100 de ani.

Neapărat trebuie să gustaţi din bucatele tradiţionale estoniene. Aveţi, însă, mare grijă, deoarece unele porţii sunt destul de mari, iar băuturile – suficient de tari. Dacă vi se face cumva poftă de mâncarea de acasă, în Tallin există un magazin cu produse din Moldova  și tot în capitala Estoniei poţi lua masa în restaurantul cu specific moldovenesc „Lăutarii”. Apropo, cine are timp, se poate întâlni cu moldovenii din diasporă  la un pahar de vin și dor de casă.

3

Nu pleca în Estonia sau în oricare altă ţară doar pentru a mai bifa o destinaţie turistică. Din fiecare excursie învaţă câte ceva. Spre exemplu, lecţia numărul 1 din ţara baltică este organizarea. P.S. Pune-ţi în bagaj umbrela și haine care să-ţi ţină de cald, pentru că Estonia nu te alintă cu temperaturi generoase. Ne revedem data viitoare într-o altă călătorie! Merg să-mi fac bagajul, dar îţi las pe final un banc estonian – se întâlnesc doi estonieni: – Vara asta a fost o zi cu mult soare! – Da, e adevărat. – Ai fost la mare? – Nu, tocmai în ziua aia am lucrat!

 

 

text » Lia Chetrari

 

Get Shareaholic

Sursa
2014-09-17 17:09:43



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:21:08CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:48:35Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:59POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:38:58BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:05:58Meet Studio: Your New Favorite Way to Develop WordPress Locally —» Ileana Pîrgaru
19:19:44WordPress Block Patterns Give You Superpowers —» Ileana Pîrgaru
04:59:54APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru
12:28:37Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști —» Fine Wine
06:54:33,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:18:2914 februarie 2024 - ,,Grigore Vieru poetul celor mici și mari” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:52:35UMBRA —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:55:52Poliția locală oprește mașina unde vrea, că nu stă mult ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
09:32:28Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
04:33:25Povești care inspiră – Iasmina Crețoi şi Nico G. —» Curaj.TV | Media alternativă
23:50:16UN BILET PENTRU TRANAI* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:42:07BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:37:2610 Amazing WordPress Design Resources —» costica
09:53:02Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:52:25AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:45Radacini Metier reconfirmă titlul „Best of Show Moldova” —» Fine Wine
06:36:05JURNALUL DE LA HYPERION (IV) —» Leo Butnaru
06:16:48Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
22:35:23APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:56:2714 februarie, ziua de naștere a lui Grigore Vieru —» Biblioteca Publică or.Rîşcani