Ce trebuie să știi despre vacanța în Italia. Eurotrip prin Lignano Sabbiadoro (part II)

Du_DSC0016pă cum am scris anterior, în această vară am avut ocazia să petrec o lună în Italia, într-un orășel minunat situat pe malul Mării Adriatice- Lignano Sabbiadoro, la circa 80 km de Veneția, apropo, și la 1600 km de Chișinău. Timp de o lună de zile am tot „cules” informații despre cum e să îți petreci vacanța într-o țară europeană și iată ce vă pot împărtăși.

 

Despre Lignano

10384342_908961852451510_6431312741504722301_n

Harta or. Lignano Sabbiadoro

Un orășel, destul de mărișor. Împărțit în 3 sectoare, cum ar fi la noi Botanica, Centru și Ciocana. Aici e Pineta, Sabbiodoro și Rivera. Fiecare e cu specificul său. Sectoarele sunt împărțite de panouri speciale prin care te poți ghida unde ești. Peste tot sunt hărți. Lignano Sabbiadoro ( Nisipurile de aur) e cel care m-a găzduit timp de o lună. Populația acestuia constituie circa 6500 de cetățeni.

Taxa de drumuri

Deci de la intrarea în Italia și până în Lignano, în regiunea Trieste-Udine-Veneția sunt cam vreo 100 de km din Sežana, Slovenia. Pentru acest traseu de drum am achitat 4, 40 euro. Aceasta în cazul când vii cu mașina proprie. Dar dacă te decizi să vii cu transportul public, o poți face liber. Depinde din ce regiune a Italiei vii. O poți face și cu barca, chiar.

Punta Marina Faro

10524725_908962399118122_1499841774613157604_n

E „parcarea” pentru bărci. Aici există un adevărat yacht-club. Cu tradiții. Există și un fel de ”hoteluri-case de vacanță” pentru cei care își petrec vacanța aici. Cu 2-3 etaje. La primul își parchează mașina, în restul locuiesc. Sunt niște cartiere adevărate, compacte și populate. Acest Complex de Ancorare (marină)  este cel mai mare din Italia și printre cele mai mari din Europa, cu mai mult de 5.000 de dane (căsuțele de dormit).

 

Parcarea

Dar mai întâi de toate, în Lignano, sunt mai multe parcări pentru cicliști și pentru cei cu bărcile, decât pentru cei cu mașinile. Pa10423785_908961725784856_2765295367839586339_nrcarea pentru mașini e o adevărată artă. Italienii se parchează la câțiva milimetri de mașinile din față sau din spate. Și o fac destul de bine. De vină, sunt locurile limitate de parcare din zonele de centru ale orașului. Ceea ce trebuie să mai știți e faptul că aici locurile de parcare sunt indicate de linii de marcare. Sunt 3 linii. Albastre, albe și portocalii.

Albastre- Sunt liniile ce indică parcarea cu plată. În Lignano e 80 de cenți ora. Poți lua și abonament, 7 euro pe întreaga zi. Dar, de la ora 10.00 seara și până la 9 dimineața aceste locuri sunt pe gratis. De obicei, aceste tipuri de parcări sunt în fața restaurantelor sau a zonelor din centru orașului. Aici găsești și acele parcometre, aparatele din stradă care îți oferă tichetele ce trebuie să le pui în mașină la loc vizibil. În caz contrar, riști să te trezești cu o amendă de 35 de euro. Străzile sunt patrulate de agenți, mai mult agente :) , pe biciclete și verifică dacă sunt sau nu aceste bilețele în mașină.

Albe- Linii albe arată că parcarea e pe gratis. Nu achiți nimic. De obicei, așa marcaje vezi în fața hotelurilor sau a caselor private.

Portocalii- Liniile dedicate în special mașinelor de salubrizare sau celor ce aduc produsele pentru restaurante/baruri/magazine.

Semafor

În Lignano nu există semafoare. Circulația are loc după regula mâinei drepte conform indicatoarelor rutiere. Sunt foarte multe marcaje, puține străzi cu 2 direcții de circulație și foarte multe zebre pentru pietoni.

Plaja

10628186_908961532451542_6949155909174721457_n

Plaja din Lignano văzută din Hotelul Columbus, etajul 6

Plaja din Lignano e plină de umbreluțe colorate. Unele din ele sunt ale hotelurilor, altele le poți lua în chirie pe o zi, săptămână, lună sau chiar stagiune. Prețul variază în funcție de amplasare. De la 2 euro pe zi la 15 euro. Dar liber îți poți lua și prosopul și să îți găsești și un loc sub soare aici.

Plaja este curățită foarte des. Nu prea am văzut scoici prin nisip. Nisipul chiar e de aur doar. :) Dimineața merg niște mașini speciale și amenajează plaja, o „calcă” și o pregătesc pentru turiști.

Există și 2 plaje speciale pentru câini. „Doggy beach” cum arată îndicatoarele. În rest, animalele nu sunt admise. Acolo au tot de ce au nevoie: duș, mâncare… și nu doar ei, dar și stăpânii acestora. Există chiar și un microbuz de rută care aduc și conduc posesorii de animale de companie pe plajă sau de la plajă.

Plaja din Italia se deosebește de cea din Ucraina cu mult. :) Aici nimeni nu îți va aduce bere sau „cebureki” pe plajă. Mâncarea este interziză pentru a fi vândută pe plajă. Vrei să mănânci, poftim…dute și cumpără-ți singur din apropiere o pizza sau ceva fructe. Motivul e simplu. Vântul ce duce nisipul în mâncare.

Dar, vânzători ambulanți sunt. De etnie afroamericană în special. Ei vând diverse jucării de plajă, zmeii de hârtie, propun masaj de corp (vietnamezii în special) sau să îți împletească zeci de „ghâțișoare” pentru 15-20 de euro.

Cazarea

Cazarea variază în funcție de poziționare, de numărul de zile ce le vei sta, de câte persoane, etc. În hotelurile de 4 stele ( de 5 nu sunt aici) ea ajunge la 150 de euro per noapte. Dar, poți găsi cu ușurință niște apartamente sau vile private pentru care poți achita 1000 de euro pentru o lună, cu toate condițiile de trai. Dar poți găsi și cu până la 300-400 de euro pe lună, doar că un pic mai departe de CENTRU.

Mâncarea

SEPIA

Sepie

_DSC0210

Meniul Stuzzico

Mâncarea e foarte bună. Nu puteam să îmi imaginez cum voi arăta după o lună de paste în Italia. :) Dar tot ok, fără kilograme în plus, ba chiar în minus. Italienii nu mănâncă supe des. Ei prepară doar Minestrone, supa din legume. La ei, spaghetele sunt regina mesei. Acesta e felul lor I. Apoi, o salată, poate un panini și voila meniul unui italian.

Unchiul meu are un restaurant acolo. Paninoteca Stuzzico, nu ezitați să treceți pe acolo. Așa că am reușit să gust mai că tot ce se poate din bucătăria italiană, înclusiv scoici, calamari, sepie și alte delicatese.

Ei au zeci de rețete de servire a spaghetelor. Eu tare m-am îndrăgostit de Pasta aglio Combinația de usturoi cu ardei iute și cu spaghete e pur și simplu delicioasă. Și e foarte ușor de preparat.

În restaurante, pastele costă de la 10 euro la 20 chiar. Depinde cu ce le vrei: somon, creveți sau scoici.

Pizza

victor

Victor, cel mai bun pizzaiol

Aici nu am cuvinte. Italia e tărâmul pizzelor. După ceva ani de pizza din Moldova, nu credeam că o să pot obișnui cu pizza italiană, pe blat subțire și cu puține ingrediente. Dar după a 3-a zi de Italia, pizza era deja de nelipsit din meniul zilnic. În Italia, pizza se mai vinde la bucată. 2,5 euro. Pizza Trancho i se mai zice. Nu înțelegeam de ce. Dar când mănânci o bucată, parcă mănânci jumate din pizzele de la noi. E destul de mare și sățioasă. Și o poți comanda cu orice îți dorește stomăcelul, inclusiv cu ouă prăjite sau cartofi pai. Cea mai scumpa pizza e la 15 euro. E MAXI-PIZZA, din care singur poți lua maximum 2 bucăți.

P.S. Victor face cea mai bună pizza din Italia, după o rețetă pe care o știe DOAR EL. ;)

 

 

WI-FI

Cu Wi-fi e cam problemă aici. Unele localuri/hoteluri dispun de rețele de internet, dar legătura e tare proastă,dar și unele care lucrează destul de bine. Apropo, întreaga plajă e dotată cu FREE WI-FI,  10384027_908961895784839_812183319486970213_ntrebuie doar să te loghezi printr-un SMS.

Hotelurile

Sunt foarte multe hoteluri, cele mai multe au 4 stele. Dispun de piscine proprii, dar una ce nu-mi place la ele e faptul că nu au rampe pentru cărucioare sau persoanele cu dizabilități. Trebuie să intri prin garaj sau să ridici căruciorul vreo 15 scări ca să intri în hotel pe ușa centrală. Prețurile, după cum am mai spus, variază.

LIDL, PAM, EUROSPAR

Raiul pentru shopp-ogolici. :) Prețuri subpământești la produse celeste. :) Găsești de toate, pentru toți la orice preț. În Lignano sunt toate aceste magazine și credeți-mă, cu 50 de euro poți mânca și o lună, ieșind din ele. Un pachet de Barrilla la 59 de cenți… Fructe exotice la 1 euro kilogramul, etc, etc.

Distracții pentru copii

În Lignano este un Zoo cu animăluțe pe care nu le vei vedea la Grădina Zoologică din Chișinău. Există un Aqua Park și Luna Park. Și foarte multe Săli de Jocuri: cu mașinuțe sau aparate, care funcționează cu jetoane sau monede de 1 euro sau 2 euro. 1 jeton costa 70 de cenți, dar dacă ești un fan mai înflăcărat puteai lua 300 de jetoane cu 100 de euro.

DSC_0508

_DSC0416

În fiecare seară, se organiza și o discotecă pentru copii. Cu animatori care arătau „figuri de dans” pe versuri cunoscute și pe care picii pe repetau cu ușurință. Dimineața se organizau concursuri cu premii pentru copii. Cu reguli simple. Dirijate de personaje din povești sau desene animate.

_DSC0767

Totodată, sunt și câteva parculețe de copii, cu topogane, scrânciob, etc. Și tot pe gratis. Mai este și un carusel aici. 2 euro turul. E minunat și foarte frumos, în special seara.

Distracții pentru cei mari

mașini retro expoziție în lignano

Pentru cei mari de asemenea sunt zeci de moduri de a se distra. Există cluburi de noapte, cu intrarea pe gratis, doar sâmbătă e cu plată.

Se mai fac și diverse expoziții, de mașini retro sau de artă. Și chiar concerte sau diverse competiții pe stadionul de pe plajă. Mai poți lua bicicleta în arendă sau poți trage o fugă la zona de camping sau la zona de Golf. Sau pur și simplu, un zbor cu parapanta (la 50 de euro) sau cu alte mijloace de transport maritim pentru care nu ai nevoie de permis de conducere.

Persoanele cu dizabilitățiMonument dedicat donatorilor de sânge, Lignano

Plăcut surprinsă de zecile de persoane cu dizabilități care au venit aici la mare, cu grupul sau însoțiți de cei dragi. Circulau pe aleea centrală, făceau plajă fără nicio ezitare. În Ucraina sau România eu nu prea i-am văzut la plajă. Aici da. Chiar am dat de un grup de persoane de suferă de sindromul Down. Niște omuleți foarte pozitivi și drăguți.

Monument dedicat donatorilor

Plăcut surprinsă și de acest cocor ce aduce viața. E foarte simbolic și foarte frumos. Cred că imaginea nu necesită multe cuvinte.

Și mai sunt alte zeci de locuri de vizitat pe aici. Bunăoară, ceasul solar. Terraza MARE sau la Fontana și alte zeci de magazine de firmă.

10590609_908970909117271_5991507474989860187_n

Ceasul solar

 P.S. Eu m-am îndrăgostit de italieni și de modul lor de viață. Se îmbracă foarte stilat, nu în zadar Armani sau Gucci e italian. Mănâncă sănătos, eu nu am văzut italieni obezi aici chiar dacă din meniul lor zilnic nu lipsesc pastele și cașcavalul. Circulă cu bicicleta foarte mult, chiar și persoanele în etate. Ei nu prea cunosc engleza, în schimb știu destul de bine germana. Au foarte multe flori pe afară, în casă. Iubesc animalele, mi s-a creat impresia, că mai tare ca americanii. Și da, au reduceri-reduceri!!! Dacă sunt reduceri în Italia, păi sunt reduceri. Nu-mi place doar faptul că dădăcesc copii prea mult, la 5-6 ani în cărucior cu suzeta în gură, scutec la fund, dar care știu că vor pizza cu prosciutto, nu cu pancetta.

to be continued…



Sursa
2014-08-20 15:56:32



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:21:08CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:48:35Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:59POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:38:58BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:37:41Foame seacă în semn de protest —» Curaj.TV | Media alternativă
14:41:42Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
13:05:58Meet Studio: Your New Favorite Way to Develop WordPress Locally —» Ileana Pîrgaru
19:37:25Duel live între Bobu şi Brega —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:57Un copac uscat s-a prăbuşit pe trotuar în Drumul Taberei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:19:44WordPress Block Patterns Give You Superpowers —» Ileana Pîrgaru
19:05:10Poliţia mă amendează la policlinică pentru că am vrut dreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
15:33:24La cel de-al doilea tronson al Bulevardului Castanilor din Ploiești mai mult se stă decât se muncește —» Curaj.TV | Media alternativă
04:59:54APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru
21:44:46„Cămara Fest” un eveniment cu tradiție în Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
12:28:37Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști —» Fine Wine
07:55:54Uniţi pentru Moldova Europeană (Live informativ) —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:33,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:18:2914 februarie 2024 - ,,Grigore Vieru poetul celor mici și mari” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:15:59Dosar „Martie negru 1990”. Reînființarea Securității sub numele SRI | Viva Historia —» Curaj.TV | Media alternativă
10:52:35UMBRA —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:55:52Poliția locală oprește mașina unde vrea, că nu stă mult ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
09:32:28Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
04:33:25Povești care inspiră – Iasmina Crețoi şi Nico G. —» Curaj.TV | Media alternativă
23:50:16UN BILET PENTRU TRANAI* —» Andrei LANGA. Blogul personal