Cine face listele pentru alegerile parlamentare

Sistemul nostru electoral, după cum ştiţi, zice că cetăţenii votează listele de parlamentari propuse de partide. În ultima perioadă lideraşi de partide, comuniste sau neocomuniste şi-au dat cu părerea despre cum vor fi făcute listele electorale. Întrebarea despre cine şi pe ce loc va fi pe listă este interesantă, iar partidele au mecanisme prin care stabilesc lista. Sigur, mecanismele pot fi îmbunătăţite însă declaraţii de genul „membrii din fiecare raion vor participa la identificarea celor mai potriviţi candidaţi, vor vota pentru aceştia şi vor indica şi locul lor în lista electorală a partidului” sunt cel puţin hilare şi arată că lumea nu prea-şi citeşte statutul. Evident fiecare vrea să aibă propriul candidat pe locul 1.

Am parcurs statutele partidelor pentru a afla cine şi cum stabileşte lista de candidaţi. Din perspectiva mea procedurile sunt parţial democratice şi mai este de lucru pentru fiecare partid în parte. Înainte de a citi cum îşi desemnează fiecare partid candidaţii trebuie să clarificăm nişte termeni.

Aprobă – acest cuvânt în statutele partidelor înseamnă că forul respectiv îşi acordă votul pentru lista de candidaţi. Atunci când votezi poţi să susţii, să respingi sau să te abţii de la o idee/listă.
Modifică – partidul se lansează în campania electorală cu o listă de oameni. Lista poate fi modificată pe parcursul campaniei, astfel încât pe cei mai buni să-i plasezi mai sus. Procedeul acesta poate fi folosit şi în scopuri perverse astfel încât cu 7 zile înainte de alegeri să schimbi total lista.

PLDM
Consiliul Politic Naţional(251 membri), la propunerea Biroului Permanent Central(21 membri), aprobă/modifică lista de candidaţi ai partidului la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele Partidului semnează şi prezintă la Comisia Electorală Centrală lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlament, precum şi modificările efectuate în listă.

PDM
Consiliul Politic Naţional al PDM(287 membri) aprobă şi modifică lista candidaţilor PDM în alegerile parlamentare şi poate delega competenţa de modificare a listei Consiliului Executiv(31 membri); Aşa se explică faptul că în 2010 pe listă a apărut un candidat de care au ştiu doar 31 de oameni din Republica Moldova, iar restul de 250 s-au simţit trădaţi.

PL
Consiliul Teritorial aprobă şi propune Biroului Politic al PL candidaturile filialei şi ordinea lor pentru alegerile parlamentare. Biroul Politic al Partidului(11 membri) propune Consiliului Republican lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare. Totodată Consiliul Republican înaintează listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare sau deleaga acest drept Biroului Politic al PL. Nu am găsit la liberali o listă cu membrii Consiliului Republican, dar la o şedinţă a Consiliului din 2011 transmisă pe privesc.eu se văd vreo 100 de oameni. După plecarea reformatorilor, cine ştie câţi au mai rămas.

PCRM
Comitetul Central(125 membri) înaintează, luînd în consideraţie propunerile comitetelor de partid, candidaţii la funcţia de deputat în Parlament. Apropo, Munteanu, Tkaciuc şi Petrenco au fost excluşi din Comitetul Executiv care avea 11 membri, rămânânt 8, însă aceştia au rămas membri în Comitetul Central.

PSRM
Consiliul Republican(51 membri) al PSRM în baza propunerilor organizaţiilor teritoriale ale Partidului, aprobă/modifică lista de candidaţi ai Partidului la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, desemnează candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Prim-ministru, Miniștrii în Guvern. Comitetul Executiv Politic(8 membri) al Consiliului Republican semnează şi prezintă la Comisia Electorală Centrală lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlament, precum şi modificările efectuate în listă.

***

În loc de concluzii. Spuneam mai devreme că procedurile sunt puţin democratice din simplul motiv că statutele partidelor, adică Constituţiile formaţiunilor politice, sunt sumare în criterii de performanţe, în transparenţă sau în consultări privind candidaţii. Dacă cineva zice că nu se ţine cont de statut când se fac listele, atunci cum mai putem vorbi de rule of law în Republica Moldova? Dacă din clipa în care apare ideea de a trimite pe cineva în Parlament se încalcă orice principiu, cum să ne aşteptăm ca odată ajuns în legislativ omul în cauză va respecta legea.

Lipsa criteriilor lasă loc pentru o plajă largă de interpretări care duc în final la un adevărat carnagiu pentru un loc cât mai bun pe listă. Nu degeaba am pus în paranteză numărul de membri din fiecare for: Consiliu/Comitet Repubican/Comitet Central şi Birou/Comitet Executiv pentru a înţelege câţi oameni din fiecare partid participă cel puţin prin ridicarea mâinii la stabilirea listei.

 

 


Sursa
2014-08-01 13:23:03



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:21:08CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:48:35Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:59POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:38:58BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:37:41Foame seacă în semn de protest —» Curaj.TV | Media alternativă
14:41:42Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
13:05:58Meet Studio: Your New Favorite Way to Develop WordPress Locally —» Ileana Pîrgaru
19:37:25Duel live între Bobu şi Brega —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:57Un copac uscat s-a prăbuşit pe trotuar în Drumul Taberei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:19:44WordPress Block Patterns Give You Superpowers —» Ileana Pîrgaru
19:05:10Poliţia mă amendează la policlinică pentru că am vrut dreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
15:33:24La cel de-al doilea tronson al Bulevardului Castanilor din Ploiești mai mult se stă decât se muncește —» Curaj.TV | Media alternativă
04:59:54APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru
21:44:46„Cămara Fest” un eveniment cu tradiție în Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
12:28:37Adevărul despre băutura moldovenilor de Paști —» Fine Wine
07:55:54Uniţi pentru Moldova Europeană (Live informativ) —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:33,,În lumea poveştilor lui Ion Creanga” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:18:2914 februarie 2024 - ,,Grigore Vieru poetul celor mici și mari” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:15:59Dosar „Martie negru 1990”. Reînființarea Securității sub numele SRI | Viva Historia —» Curaj.TV | Media alternativă
10:52:35UMBRA —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:55:52Poliția locală oprește mașina unde vrea, că nu stă mult ;) —» Curaj.TV | Media alternativă
09:32:28Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
04:33:25Povești care inspiră – Iasmina Crețoi şi Nico G. —» Curaj.TV | Media alternativă
23:50:16UN BILET PENTRU TRANAI* —» Andrei LANGA. Blogul personal