Piramida lui Maslow - un instrument bun în autocunoaştere
http://www.claudiaganea.ro/Mulţi cunosc ce e piramida lui Maslow, însă sunt mulţi oameni care nici nu au auzit de ea. Şi mai puţini sunt cei care ştiu că piramida lui Maslow poate fi folosită cu succes în autocunoaşterea personală. Şi în cunoaşterea şi înţelegerea profundă a celorlalţi.Piramida lui Maslow reprezintă o teorie din psihologie care ierarhizează nevoile umane. Această teorie a fost lansată în 1943 de psihologul american Abraham Maslow. Teoria asta este pur şi simplu genială, zic eu.
Pe primul nivel al ierarhiei se află nevoile fiziologice, nevoile primare ale organismului uman: hrana, apa, aerul, somnul. Şi sexul. Pe nivelul 2 se află nevoile de securitate: integritatea fizică, adăpost, securitatea sănătăţii, a familiei, proprietăţii. Pe treapta a treia se situează nevoile sociale: de prietenie, comunicare, socializare, apartenenţă, de dragoste, afectivitate şi cooperare, iar pe nivelul 4 se află nevoile de stimă: încredere de sine, libertate, independenţă, statut, prestigiu, putere, etc. Pe ultima treaptă se află nevoile de autoactualizare, ca cele de autoperfecţionare, dar şi de ajutorare a altora (să crească).
Primele 4 nevoi sunt aşa-numitele nevoi lipsă, deoarece, dacă ele nu sunt satisfăcute, omul simte discomfort (frustrare). De la nevoia a 5-a în sus, nevoile sunt de creştere. Zic la plural, deoarece unii psihologi au îmbogatit piramida lui Maslow cu încă 3 trepte: nevoile cognitive, aestetice şi de transcendenţă. De regulă însă, aceste nevoi sunt considerate ca făcînd parte din nevoia a cincia (de aia piramida cu 5 trepte e mai cunoscută).
După cum se înţelege de la sine, nevoile de pe primele nivele sunt mai importante, şi mai puternice, decît cele care le urmează. Dacă nevoile din primele nivele nu sunt satisfăcute, individul puţin ce simte nevoia de satisfacere a nevoilor de pe treptele superioare. Nesatisfacerea oricăror nevoi (primele 4) îi produce omului sentimente de lipsă, discomfort şi frustrare.
Am zis la început că piramida lui Maslow e un bun instrument de autocunoaştere, deoarece te poate ajuta să înţelegi ce nevoi ai la moment. Ce îţi lipseşte şi ar trebui să le împlineşti. Teoria ierarhizării nevoilor te poate ajuta să-ţi stabileşti obiective clare, pentru satisfacerea unor nevoi concrete, ca de exemplu: găsirea de noi prieteni (nevoia de socializare), practicarea artelor martiale (nevoia de securitate), gasirea unui job (nivelul I si II), etc. Piramida lui Maslow te poate ajuta să înţelegi ce îţi lipseşte şi pentru ce ar trebui să lupţi (să obţii) la moment.
Sursa
2012-04-12 22:49:00