Eminescu despre reforma agricolă

Odată cu formarea statului român de sorginte modernă în 1859, are loc implementarea unor reforme cu caracter politic, economic, social şi administrativ, în stare să pregătească terenul pentru dezastrul general care avea să lovească poporul român în următorii ani.

Mihai Eminescu, pentru unii cunoscut ca un poet romantic, iar pentru alţii ca puternic gazetar conservator şi apărător al interesului naţional a fost printre puţinii care a avut curajul să arate defectele şi urmările negative ale implementării unor reforme de tip occidental într-un spaţiu valoric diferit, cum este cel est-răsăritean.

În cele ce urmează, voi publica fragmente dintr-un articol scris la 21 iunie 1879 în ziarul “Timpul”, în care Mihai Eminescu critică cu argumente solide reforma agrară şi codul civil.

“(…) Între variile schimbări care s-au săvîrşit în România de la 1859 în ordinea publică şi privată e şi libertatea absolută consacrată pentru creditor prin noul cod civil de a-şi stipula pentru lucrurile date foloase de orice fel şi nelimitate. 

Esperienţele s-au făcut, efectele s-au produs, – şi ne putem întreba care a fost influenţa acelei libertăţi pentru locuitorul de la ţară, pentru meseriaş, pentru comerciant şi ce eserciţiu a făcut speculantul de acea libertate.  Şi mai întîi să vedem efectele produse asupra locuitorilor de la ţară (…).

Prin legea de la 1864 sătenii au fost emancipaţi de clacă şi de dijmă. Pe lîngă libertate li s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei mici părţi de pămînt pentru arătură şi fînaţ, pentru care însă ei sunt obligaţi a plăti o anuitate de despăgubire. 

Legiuitorul nu a avut prevederea de a recunoaşte, că nu era destul de a consacra libertatea şi dreptul de proprietate pentru fostul clăcaş, în condiţiile morale şi intelectuale în care se află săteanul. 

În împrejurările economice create, ar fi trebuit a se lua măsuri, spre a-l instrui, spre al susţinea şi a-l apăra şi mai ales a-i înlesni sumele de cari ar fi avut trebuinţă pentru diferite cauze şi la diferite ocaziuni.

Pentru locuitporul sătean nu s-a făcut însă nimic. Săteanul e lipsit de orice protecţie şi e lăsat la prada, la bunul simţ şi bunul plac a diferitor categorii de funcţionari de funcţionari administrativi şi judecătoreşti şi la discreţia proprietarului, arendaşului, a speculantului de la ţară ( a se citi “la discreţia jidovilor” – n.a.), la care e nevoit a se adresa în caz de trebuinţă. 

Fostul clăcaş, neavînd în urma promulgării legii rurale imaşul trebuitor pentru nutrirea numeroaselor sale vite…, neavînd lemne pentru ars, neavînd bani spre a plăti impozitele, el a trebuit să se oblige prin tocmeli către proprietarul sau arendaşul, care i le procura, a-i plăti în zile de muncă, în dijmă, în bani, în păsări şi în cîte altele. 

Dreptul încheierii acestor tocmeli fiind nemărginit, proprietarul sau arendaşul nu s-a sfiit a impune locuitorului cele mai cinice condiţii. Trebuie să vedem diferitele tocmeli agricole  cu grelele condiţii, pentru ca să înţelegem că ruinarea lor e sigură, că sub regimul libertăţii sătenii au trebuit să ajungă într-o stare mault mai rea decît fusese înaintea legii rurale.

Dar mai mult. Prin aceeaşi lege din 1868 (legea tocmelilor agricole), revăzută în anul 1872 s-a introdus şi un mod special de executare, care e contrariu regulilor generale, cuprinse în procedura civilă în privinţa execurăii silite. Dacă săteanul nu-şi îndeplineşte tocmeala, art. 13 din lege declară: “În caz cînd, după îndemnul şi esecuţiunea Consiliului Comunal, locuitorii vor arăta îndărătnicie sau vor dosi din comună, consliul îndată va cere de la subprefectura locală a-i trimite ajutor  de dorobanţi necesari în esecutarea locuitorilor îndărătnici sau fugari în comptul vinaovatului (…). 

Şi aceasta se petrece nu sub regimul regulamentului organic ci sub regimul celei mai liberale constituţii care garantează libertăţile individuale şi care recunoaşte şi săteanului dreptul pentru alegere la deputaţi, care să voteze, printre altele, legi ca cea din 1866. 

(va urma)Sursa
2011-06-02 11:01:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:45:03Tu ești —» Primul meu blog
12:35:53Biserica are nevoie de voluntari —» Tineretul Ortodox
12:28:47Întâlnirea de suflet și pentru suflet pentru tinerii din Instituția Publică Gimnaziul Saharna Nouă. —» Tineretul Ortodox
10:12:43Opinie despre dezbaterea de aseara intre Porosenko si Zelenski —» Curaj.TV | Media alternativă
10:01:12Asa arunca gunoiul un cetatean iresponsabil —» Curaj.TV | Media alternativă
09:07:41Ceea ce a fost... —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:58:05Un italian în vârstă de 88 de ani a vrut să-și taie gâtul în fața „badantei” sale —» Elena Robu
06:30:20Cum să depășești stările emoționale de depresie? —» Moldova Creștină
06:13:44Închisori care au devenit hoteluri. În Slovenia turiştii dorm în celule —» Elena Robu
06:04:24Ленин в Тирасполе —» Бессарабские хроники
05:23:58Vacanță de la Paște până la 1 Mai, în Italia. În 12 zile libere vor cheltui 8 miliarde de euro —» Elena Robu
05:04:56Nașu' —» Primul meu blog
23:33:04Really Giant Girls Around the World! Tall people, Tall women, Giant people —» plop andrei
22:14:42Zadoinov despre infractiuni in SUA (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:52Officials: Trump Admin’s New Iran Report Skewed, Intended to Justify Military Action —» ajna-blogging-press
19:56:31Are o unica speranta in mediatizare pentru a hotari problema —» Curaj.TV | Media alternativă
18:22:45Principalele declarații făcute la dezbaterea între Poroșenko și Zelenski, organizată pe Stadionul Olimpic —» Elena Robu
17:08:26Pulpa de miel la cuptor —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
15:24:34Stairway to Heaven —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:19:17Vine toamna —» Gheorghe Erizanu
14:22:32VIDEO/ Andrei Nastase atac la Dodon! Dodon s-a transformat în purtătorul de cuvânt al lui Plahotniuc. —» plop andrei
14:20:43Alexandr Slusari : În promovarea liniei lui Plahotniuc Dodon devine ridicol. —» plop andrei
13:32:15Знакомтесь - наш современник - Дмитрий Иванович Боримечков —» BiblioCity
12:50:36Test 2 Mafioso —» Andrei Curararu
12:50:25Dubai din nou —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder