“Vorbiţi româno-rusa?”
Acesta este titlul unui articol semnat în Foreign Policy România de către Ovidiu Nahoi redactor şef-adjunct la ziarul Adevarul. Discutăm în emisiunea de astăzi despre impresii din R. Moldova. Alături de cele ale fostului ministru de externe al României – Adrian Cioroianu, Ovidiu Nahoi ne explică de ce în urma vizitei sale în R. Moldova a ales să dea un asemenea titlu. Aşadar, doamnelor şi domnilor, aflăm de la invitatul meu, întors recent de la Chişinău, cum este R. Moldova? S-a schimbat ceva sau nu în cei douăzeci de ani de independenţă, la ce capitole avem restanţe, dar şi cu ce putem să ne lăudăm?
„Uneori ai impresia că există un amestec între cele două limbi”, spune Ovidiu Nahoi şi nu uită să menţioneze că aceasta este „privirea cuiva din exterior”. Jurnalistul spune că cele două comunităţi din R. Moldova – română şi rusă – nu stau chiar „spate în spate” cum se crede în afară. „Nu e o problemă să te adresezi cuiva într-o limbă şi să nu primeşti un răspuns. Am găsit o lume în care cele două culturi, în multe cazuri, conveţuiesc. O lume cu potenţial economic şi politic” ne mărturiseşte jurnalistul de la Adevărul. Cu toate acestea, Ovidiu Nahoi recunoaşte că între Bucureşti şi Chişinău este diferenţă: „Desigur e totuşi o lume rămasă în urmă faţă de Bucureşti. Chişinăul e un fel de Bucureşti al anilor 95 – 96”.

De la „intelectualii de la Chişinău” jurnalistul a aflat că „problema Unirii nu reprezintă, totuşi, o opţiune a majorităţii şi că doar 25 – 30% din populaţie ar vrea Unirea”. I-am atras atenţia că sunt doar nişte păreri şi că nu există nici măcar un sondaj pe această temă, nemaivorbind de un referendum. Şi chiar dacă s-ar ajunge ca această problemă să fie pusă pe agendă, Ovidiu Nahoi spune că, din punct de vedere practic, nu este tocmai uşor. El se întreabă: „Vrea oare RM să devină al 43-lea judeţ al României?” Jurnalistul a discutat chestiunea în cauză şi cu preşedintele M. Ghimpu. Răspunsul oficialului a fost: „Românii vor găsi calea”. Nahoi spune că dacă se va pune vreodată problema unirii, în România, „o mare problemă va fi organizarea, până la urmă autonomă, independentă, a RM”. Jurnalistul de la Adevărul e de părere că Republicii Moldova nu îi va plăcea să intre în sistemul central românesc „după ce a a avut 20 de ani de independenţă şi după ce oamenii s-au obişnuit să privească Chişinăul ca centru al RM”. Alte probleme ar fi Găgăuzia şi Transnistria după părerea sa. „Proiectul unirii va fi regăsiea în UE. Este un proiect de secolul 21 şi sub egida UE” conchide Ovidiu Nahoi în finalul acestui capitol al discuţiei.
„Care sunt diferenţele de o parte şi de cealaltă a Prutului?” l-am întrebat pe invitatul emisiunii. El crede: „În primul rând este diferenţa de dezvoltare în favoarea României. Dincolo de asta, în RM găseşti o mai mare seriozitate, societatea e mai puţin tabloidizată şi băşcălia e mai puţină”.
Din discuţie, aflaţi de la Ovidiu Nahoi şi cum trece cu vederea Muzeul de Istorie din Chişinău unele momente precum administraţia românească de după 1941 până în 1944 sau perioada 1918-1940. Despre perioada deportărilor staliniste jurnalistul spune că este tratată “mai mult din punct de vedere al stalinismului”. “Probabil că, undeva, în Rusia, într-un muzeu vei vedea aceeaşi abordare ca şi în muzeul de la Chişinău”, conchide Nahoi.
Jurnalistul mai spune că apropierea dintre cele două maluri va continua, dar „să nu ne mirăm când vom întâlni probleme de înţelegere reciprocă”.
Pe 7 aprilie 2009 Ovidiu Nahoi se afla în Georgia. El spune că vice-premier-ul georgian, aflând că este din România, i-a spus: „Dacă am fi fost noi în locul R. Moldova, să avem o ţară vecină, membră a UE şi care să ne mai şi vrea, nu am fi pierdut un asemenea prilej”.
Din acelaşi interviu mai aflaţi care e diferenţa între georgieni şi moldoveni, cum e cu presa de la Chişinău, dar şi cum este să mănânci în centrul capitalei „zamă cu tocmagi”.
Audiţie plăcută.
PS: Emisiunea MAI APROAPE DE EUROPA poate fi ascultată intergral pe www.voceabasarabiei.net (AICI) sau mai jos.
Sursa
2010-05-25 14:44:42