Think green, stay pink, be red! - your choice, just do it!

 Think green, stay pink, be red! - your choice, just do it! Think green, stay pink, be red! - your choice, just do it!


Blog personal
RSS posts

Societate


Comenteaza





Tirgul pentru copii la festivalul Mai Dulce
Anul acesta am participat a 3 data la Tirgul pentru copii din cadrul festivalului "Mai Dulce", si deja pot spune ferm, ca am invatat citeva reguli si pot sa zic ca si est foarte util si distractiv. Pentru copii este greu sa se desparta de jucariile lor, insa acest tirg este o experienta minunata de a invata cum sa negocieze, cum sa convinga, cum sa nu se jeneze pentru a vinde ceva. Mie imi plac mult emotiile si sentimentele care ii copleseaza pe copii in aceste momente. Intr-un an, unul din copii dorea mult sa se dea e topogan, insa nu vinduse nimic, si maica-sa i-a spus ca se va putea duce a distractii doar din banii cistigati, pai iata  ca nu era nimeni care sa treaca pe alaturi si el sa nu intrebe daca nu doreste un robot foarte bun :). Deci, ce am invatat eu pentru mine: 1. Copilul trebuie singur sa-si aleaga jucariile, cartile, obiectele care doreste sa le vinda; 2. Copilul trebuie sa-si stabileasca preturile, e timpul s ainteleaga si sa sesizeze valoarea obiectelor sale. 3. Copilul trebuie singur sa vinda, sa raspunda la intrebari, sa calculeze (sigur il ajutati la o virsta mai mica) si sa dea rest. 4. Banii incasati sunt exclusiv al copilului si se cheltuie doar la decizia lui, sau ii pastreaza in pusculita. 5. Este necesar sa fiti bine si creativ pregatiti. Ginditi din timp prin ce veti fi diferiti. Iar cel mai mare avantaj este ca savurezi din plin din festival deoarece petreci mai mult timp, si nu esti un simplu trecator sau vizitator. Si acum va las sa va delectati cu citeva poze 2014





2015







2017 Aranjam atent lucrurile





Savuram din Festival

Cineva vinde cineva face poze si pozne 



Si la desert o plimbarica



#tepupmaidulce
my dear Copenhagen
Am vizitat Danemarcade 3 ori si de fiecare data imi doresc sa ma intorc si sa revin acolo asa cum este cu putin soare si ca m-a plouat de cite ori a avut ocazia :) Copenhagen - full of friendship

In 2013 am mers singura, fara copii si sot. Mi-am vizitat prietena. Am stat citeva zile dar mi-a fost suficient ca sa inteleg cit de mult imi place acest oras. Schimbarea de clima sau din cauza ca am fost plouata in fiecare zi, mi-a creat probleme cu sanatatea ce mi-a creat putin disconfort insa nu m-a convins sa nu iubesc acest oras. Am fost la finele lunii octombrie - culorile toamnei sunt diferite de cele de la noi, probabil din cauza umiditatii. Orasul are un miros specific, unde nu mergi miroase a scortisoara si copturi, care sunt foarte delicioase. Prima imagine a orasului este multimea de biciclete si parcarile.



Din prima zi am urcat si eu pe bicicleta.Faptulca sunt sofer mi-a usurat un pic insa dezavantajul cel mai mare este ca din bicicleta poti sa cazi:)



M-au frapat mult parcarile de carucioare si multe multe stadioane de fotbal unde seara de seara cineva se antreneaza. 



Prietenii mi-au facut un cadou deosebit, si am putut sa gust din buacataria speciala al orasului.

















 

























 Copenhagen - full of love In 2014 - am mers doar in doi si am venit in trei :) de acolo l-am adus pe Teodor. Deoarece am avut bilete din Chisinauprin Malmo, am hotarit sa vizitam orasul Brasov si desigur Malmo din Suedia. A fost prima calatorie in 2. A fost atit de relaxant si frumos. 





De fiecare data si niciodata nu ratez ocazia sa maninc waffles :) le ador











Aici in burtica Oxanei era deja Emily si prindea radacini Teo in burta mea :)



In fiecare supermaket se gasesc minigratare cu chibrituri si carbun, ir in fiecare parc sunt amenajate locuri speciale pentru gratar. Ceva asemanator am vazut intr-un parc in Romania, inspirat de la europeni la sigur. 





Momentul cela placut - Prietenie. 







 In fiecare zi faceam cite o plimbare cu bicicleta de-a lungul plajei.

 Malmo ne-a fascinat la fel de mult - as reveni si aici de cite ori as putea.













Aici in zare se vede Dania :)

In 2016 am vizitat orasul deja cu ambii copii. Am perceput deja acest oras ca si o mamica grijulie si atrageam atentia la orice detaliu care sporea confortul mamei sau crea dificultati. Copenhagen este un oras pentru oameni si foarte prietenos pentru mame cu copii. Terenurile de joaca cu jucarii de tot felul, topogane, leagane sau alte constructii pentru sport erau in orice parc si la dispozitia oricui. Biciclete pentru parinti cu copii si gradinitele lor, modul de a creste copiii ar merita cite un premiu nobel :) Am reusit sa vizitam gradina zoo, acvarium si multe alte locuri pentru copii dar si pentur maturi foarte interesante.







 

























































daca observati loc special amenaja pentru tatici cu copii - eu ii ador :)







Hope to come back soon to this wonderfull city
Un offfff depsre scoala
 Cind am mers in clasa I am fost cuprinsa de stari diferite de sentimente - groaza, frica, stres, mirare.  Perceptia mea ce este scoala si ce trebuie sa ne invete a fost cu totul diferita de ceea ce am descoperit noi. Nici pe departenu avem un sistem care sa ne invete cum sa colaboram, cum sa prietenim, cum sa invatam, cum sa cautam si unde sa cautam, cum sa stabilim ce ne este interesant si ce hobby sa avem si mai ales cum sa fim responsabili si independenti.  Dupa o lupta de 7 luni eu am cedat. Cit de mult mi-am dorit copilul meu sa devina independent dar din pacate sistemul nostru de invatamint ne-a impus sa mergem pe acelasi scenariu. Nu e voie sa iesi din limitele impuse de societate.  Motoul de baza in educatia copilului meu este sa-l invat pe copil sa pescuiasca, dar nu sa-i dau pestele in miina gata prins.

 Copilul, fiind destul de bine pregatit de scoala face fata cerintelor programului. Insa fara ajutorul parintilor se descurca foarte greu. Dupa ce am incercat sa nu ma implic, doar sa ghidez copilul, sa monitorizez ca sa-si faca temele, totusi am cedat. Am cedat mai mult din cauza ca copilul nu era competitiv cu ceilalti care erau ajutati de parinti non-stop. Singur un elev nu putea concura cu desene pictate de parinti si lucrari facute iarasi de parinti. Dupa un sir de lacrimi de ce iar nu a luat nici un loc dupa ce a muncit mult la lucrarea lui (cum puteam sa lupt cu parintii care fac lucrari in locul copiilor lor) am inceput sa ma implic ca sa fim si noi la nivel cu toti, doar asa suntem invatati de mici, sa nu iesim din tipar.   Iar cind nimerim intr-un sistem normal si sanatos - unde trebuie sa lucram in echipa si sa coexistam cu cca 20 de pesoane, avem depresii, soc, ne complexam si ne inchidem in noi.   Oare de ce este programul facut in asa fel incit unul dintre parinti trebuie sa stea impreuna cu copilul ca sa-si faca temele?  Oare de ce este absolut necesar sa se implice parintii in activitatea copilului? Este zona lui si numai a lui unde trebuie singur sa se afirme! Oare nu scoala trebuie sa-l invete, sa-l ghideze pe copil?  Care este sensul ca copilul petrece o zi intrega la scoala, ca ulterior sa mai stea acasa citeva ore impreuna cu parintii ca sa-si faca temele?? Aceasta situatie am observat-o si in familiile copii carora merg la scoli private sau de stat.  Oare de ce societatea noastra si sistemul nostru incarca asa de mult parintii. Parintii sa dea bani pentru a crea conditii pentru studii, parintii sa dispuna de timp liber pentru a fi la dispozitia profesorilor la necesitate si iarasi parintii sa faca temele cu copiii seara de seara.  Deseori intilnesc mamici care se dedica cu totul cresterii copiilor, pina fac si temele in locul lor.  La expozitiile de desene in cadrul liceului, ai zice ca lucrarile sunt facute de niste pictori nu de elevi de clasa I. Copilul singur, doar cu fortele sale (cum eu consider ca ar fi normal pentru a razbate in viata) nu are nici o sansa sa concureze cu o gramada de mamici. Nu este cazul ca vreau neaparat ca copilul meu sa fie primul in toate, dar el se complexeaza si se inhiba, si astfel sunt impusa sa intru in joc sa fac si eu ce fac celelalte mamici. Si ce copii independenti vom avea noi atunci???? Deja avem o generatie de tineret care considera ca cineva este obligat sa faca pentru ei.....putini sunt cei educati care vor sa se dezvolte si sa schimbe lumea spre bine.... P.S. oare nu imbatrinesc deja ca incep sa critic generatia de tineret :))
Respectul la "moldovan" este in f...virful piramidei lui Maslow


Cine mai tine minte,de la orele de la facultate despre piramida lui Maslow. Aceasta piramida este un algoritm al vietii, un plan simplu care fiecare urmeaza sa-l parcurga intr-un ciclu de viata. Nevoi fiziologice, nevoi de securitate, nevoi sociale, nevoi de stima, si nevoia de autorealizare sunt cele 5 nevoi care ne dicteaza activitatile noastre zilnice.  Un om normal intii de toate are nevoie sa manince, sa bea, sa doarma, sa-si faca igiena si toate sa fie intr-un mediu sigur si linistit emotional. Nevoi de baza, care din copilarie le facem instinctiv. La fel instinctiv, si ulterior dictat si impus de societate, oamenii comunica, socializeaza, prietenesc, se intrec, indeplinesc normele si regulile societatii - sa faca o familie, cum se cade, sa creasca copii, sa mearga la servici, sa completeze rutina zilnica "Ca asa trebuie de facut".  Participantii in jocul societatii, dupa ce suplinesc necesitatile fiziologice, de siguranta, si cele sociale, ajung in cadranul 4, unde urmeaza sa invete sa respecte necesitatile celor din jur si sa nu incalce regulile impuse pentru o garanta o viata armonioasa pentru toti oamenii. Conditia de baza esterespectul reciproc. Cind indivizii ajung la un nivel corespunzator de viata, suplinind nevoile de baza, se scufunda in cadranul 4 - si cersesc apreciere, stima si respect de la toti din jur, pentru faptul ca ei sunt "tare zameciatelinie". Fiecare e unic, si e cel mai bravo si e zameceatelinii.  Doar ca in societatea noastra salbatica, cadranul 4 este unilateral si multi indivizi chiar il evita trecind deodata in cadranul 5, unde ei se considera deja in virful societatii si ca sunt super auto impliniti, doar ca numa pe intelesul lor. Egoismul este la el acasa in tara noastra. Oamenii uita sa fie oameni, oamenii uita sa-si respecte semenii, oamenilor le este mai comod si mai usor acest mod de trai, sa nu respecte pe nimeni. 

O revolta in suflet imi versuna mintea cind pasesc pragul lumii mele interioare si ma scufund in societate si vad cit de nepasatoare sunt actiunile unor fata de altii.  Oameni buni de ce nu ne respectam? In care cadran al nevoilor noi pierdem stima unul fata de ceilalti? Lipsa de respect duce la probleme grave in trafic, multi soferi nu cedeaza trecerea pietonilor in trafic, iar pietonilor nu le pasa ca poate cineva se grabeste, ca masina care sta pe loc emana mai mult gaz de esapament, pietonii nu traverseaza strada (cum am fst invatati la scoala) in pas grabit si cu ochii in 4, dar cu pieptul intins inainte plin de prioritate (ca doar el e pe zebra) la un pas lent. Ei nu se gindesc cum se simte un sir intreg de soferi, care stau in ambuteiaj cind unul ce se considera cel mai destept merge pe banda de contrasens si pune in pericol viata celor care merg regulamentar. Dar cel mai revoltator este situatia, cind tu iti estimezi timpul tau si apreciezi fiecare secunda, si cineva tare zameceatelinii cu masina lui, blocheaza masina ta, si pleaca "numai pe 7 minute" si nu-i pasa ca ai copil mic, ca nu are absolut nici un drept sa-ti fure timpul tau propriu, care nu se restabileste cu nimic, si cind i se face observatie inca ramine si indignat, cum asa ai indraznit sa manifesti dispretul tau fata de el. Cum poti sa atinci nivelul de autorealizare, sa incepi sa schimbi lumea, daca nu ai invatat sa ai respecct fata de ceilalti. Daca am fi mai respectuosi, mai blinzi si mai zimbitori unul fata de celalalt, s-ar schimba multe in jurul nostru. Schimbarea trebuie facuta chiar azi, in jurul nostru cresc copiii nostri, iar noi suntem cel mai important exemplu pentru ei, cita teorie nu le-am impinge, oricum ei vor fi ca noi!!!
Nostalgie de iarna


Anul acesta am prins foarte putina iarna. A intirziat si a plecat foarte devreme. Nu prea am simtit zile inzapezite, dar citeva totusi am reusit sa le prindem. Iarna noi deobicei ne plimbam in ByBagy, foarte comod, noi cu Teulica il adoram :)



 



























Nu ma supara o tigaie de 8 Martie :)


Exista o regula nescrisa, la 8 martie sau la zi de nastere nu se aduce femeii in dar obiecte de uz casnic, cum ar fi tigaie, fier de calcat sau aspirator.  Absolut deaccord, ca teoretic ustensilele casnice se cumpara la necesitate si in cadrul amenajarii casei. Insa, ca deobicei socoteala de acasa este diferita de socoteala de la piata, si deobicei o renovare se finiseaza cu o lista de lucruri ramase in suspans a fi finisate si o lista de obiecte necesare a fi cumparate. Aceasta lista poate ani de zile sa prinda colb pe un raft din bucatarie. Astfel, cam de ce sa nu primesti in dar cu ocazia Zilei Femeilor un robot de bucatarie sau un aspirator, care simtitor va usura activitatile zilnice casnice? nu vad nimic ofensator. Ciorapii pentru 23 Februarie sunt mai ofensatori :). Toate suntem femei deosebite si unice, si meritam sa fim rasfatate, si daca ne coafam si machiem bine, orice blana naturala ne prinde la fata, si orice inel cu diamant sau cercei cu pietre pretioase accentueaza superb culoarea ochilor (de fapt o blana naturala ne prinde la fata si fara coafura si machiaj :).  Dar la ce bun iti prinde inelul atunci cind trebuie sa-l scoti de pe deget de fiecare data ca sa speli vesela a cit-a oara in acea zi. O masina de spalat vesela economiseste cca 5 ore pe saptamina si usureaza simtitor viata unei gospodine. Anul acesta cind am facut 30 de ani sotul mi-a adus in dar un set de la Pandora pe care mi l-am dorit de mai mult timp. Sunt foarte multumita de acest cadou. Din banii facuti cadou de cei apropiati eu mi-am cumparat un multifierbator, si in timp ce Pandora mea se prafuieste in cutie eu fac bucate in fiecare zi in multifierbator, si de fiecare data ma intreb cum am trait pina acum fara el si de ce nu am stiut de el pina acum? Sigur, cind voi merge iar la servici, voi purta des Pandora mea, care imi va eticheta stilul, bunastarea, dovada de dragoste, insa ea nu imi va usura cu nimic viata, nu voi cistiga mai mult timp liber sau odihna sau rasfat. In goana dupa "moda" de viata al altor oameni, noi ne pierdem pe noi insine si ne extenuam zilnic moral si fizic pentru a pretinde ca suntem in rind cu lumea. Bunurile trebuie sa fie achizionate dupa nivelulde de viata al fiecaruia si necesitatile individuale.  Nu mi se aranjeaza logic in cap cum oamenii merg in blanuri naturale de lux, in troleibus sau rutiere, sau se plimba cu masini de lux traind la chirie. Sigur, poti sa traiesti o viata la chirie, si ce asta ar insemna ca sa nu ai niciodata o blana naturala? Aici pot afirma o contraintrebare, dar daca sa nu cumperi blanuri, bijuterii super scumpe, parfurmuri si masini, poate s-ar fi strins ban cu ban macar pentru o camera, dar o camera in casa ta! Stiu si cazuri, cind tinerii venind din Italia cu ceva bani cistigati si-au cumparat o masina BMW de lux in 2, asa de fudulie probabil, care apoi i-a certat de-a binelea. Deaceea si sunt oameni care stiu a stringe bani, dar mai corect stiu a cheltui bani cu cap. Nu este destul sa cistigi un ban bun, foarte mult conteaza cum il stapinesti.  Cu ocazii speciale vreau in dar bijuterii scumpe si o blana frumoasa imi doresc, dar acum cind Job-ul actual sunt grijile casnice, sunt in cautarea solutiilor care sa-mi ofere mai mult timp liber pentru a petrece cu bebe-ul sau pentru dezvoltare personala, deaceea de 8 Martie vreau o tigaie :) sa fac clatite :) repede si usurel :). Si un sfat pentru femei care primesc obiecte de bucatarie si ele se supara tare, Nu va suparati oricum petrecem majoritatea vietii in bucatarie si va vor prinde mult mai bine, si nu demotivati barbatul, ca el la sigur a observat ca voi aveti nevoie de ceva nou pentru "teritoriul" vostru. 
O "relatie speciala" cu Multifierbatorul


Cind a venti perioada de intorducere a meniului diversificat pentru bebelus a aparut necesitatea de achiztionare al aparatului de gatit la abur (care mi-l doream mai demult).  Insa, dupa ce am studiat un pic internetul am descoperit Multifierbatorul, despre care nu stiam nimic. Abia cind am inceput sa-mi impartasesc entuziasmul  am descoperit ca majoritatea gospodinelor cunoscute au acest instrument de usurare a vietii :) dar din pacate nu-l utilizeaza. Eu il ador :), mie imi usureaza zi de zi activitatile casnice, si daca ma duc pe o insula pustie, il iau cu mine pe Vitek :)



Este inclusa cartea de retete - nu este neaparat sa respecti intocmai retetele si sa le faci doar pe acele mentionate in carte, dar este usor sa te ghidezi si sa te inveti cum se exploateaza corect multifierbatorul, treptat vin idei diferite de gatit Optiunea de a mentine mincarea calda pina la 24 ore - sigur eu nu tin mincarea toata ziua calda, ca risc sa alterez produsele, dar cind gatesc pentru amiaza, si Sabrina vine de la scoala dupa masa, mincarea e calda proaspat gatita (tinind cont ca cantina anul acesta nu lucreaza si copilul nu are posibilitatea sa manince  o mincare calda la liceu). Optiunea de a incalzi mincarea - nu am microdunda,  nu consider ca e sanatoasa, nu am loc pentru ea si am decis ca ma pot descurca fara ea, dar iata ca multifierbator imi este foarte util si in acest caz. Mai mult de 50 de programe - mincarea nu se arde - este programat, si eu pot fara grija sa-mi alaptez bebelusul fara sa stau cu grija ca mi se va arde mincarea, o programez si se stinge cind finiseaza de gatit, in sfirsit nu mi se arde nici un terci :) Optiunea de a gati la abur - ideea de baza de la care am pornit - si e minunat, mai intii gatesc carnea 15 minute si apoi adaug si legumele pentru altele 15minute, si totodata mincarea se mentine calda pina vine timpul sa hranesc bebelusul, chiar e minunat, mai ales ca bebe-ul meu nu prea imi ofera timp liber, cu multifierbatorul reusesc multe.  Posibilitatea de a gati iaurt si brinza - anterior nu acceptam ideea de a gati lactate acasa, acum daca se face atit de usor si imi economiseste timp, prefer sa gatesc acasa brinza si iaurtul deoarece pot controla cantitatea de zahar (adica nu adaug deloc) si grasime si stiu din ce lapte e facut, si cit este de proaspat (uff de-as sti intotdeauna din ce e facut si lapte, ar fi un produs ideal). Este foarte comoda in exploatare - si usor de curatat. Are multe programe diferite, inclusiv si prajelile - carnea se primeste foarte socoasa si gustoasa.  Murdareste minim vesela si bucatarie in jur, deoarece totul se face intr-o cratita, si chiar este foarte comod, cu toate ca poate nu pare la prima vedere. Un pilav il faci cit ai zice peste :) Posibilitatea de a face copturi, deserturi si piine. Unicul dezavantaj pina acum pentru mine este ca am doar o cratita :)
Dincolo de limita - unde - Copiii si Internetul
Cit de norocosi sunt parintii nostri ca au crescut copiii fara retele sociale si internet, fara facebook, odnoklassniki, viber si instragram, ba chiar si fara telefoane mobile. Cit de norocosi am fost noi ca atunci cind am fost tineri nu mediatizam atit de mult tot ce faceam. Prostiile noastre au ramas doar in amintiri :) Cu mintea de acum e mai usor sa facem alegerea ce sa postam sau ce nu, tinerii inca sunt orbiti de naivitatea lor. Toti cunoscutii mei au trecut prin boala "Facebook", ba chiar si eu. Este o perioada din viata cind esti atit de mult coplesit de facebook, care iti ia tot timpul liber. Stai zilnic pe facebook, si postezi tot ce-ti trece prin cap. Atunci cind vine momentul si apare intrebarea "Oare de ce am postat aceasta poza, dar de ce am postat asa Statut?",este un semn ca trece fierbinteala si deja poti gindi la rece. Multi adulti foarte greu fac diferenta dintre ce e bine si ce e rau sa postezi pe retele sociale. Multi adulti, ca sa nu cada in plasa, nu sunt vizibili deloc, doar urmaresc ce fac altii. Ce facem cu copiii,care inca nu au invatat ce e bine si ce e rau din experienta proprie (ca din spusele celor mari, copiii nu invata :(, nu cred)? Daca mergi pe scenariul sa interzici in totalitate copilului accesul la retele sociale, chiar si  viber, youtube, oare nu risti sa cresti din el o personalitate complexata si ramasa in urma? progresul e rapid, copiii acum comunica mai mult pe viber, stau pe facebook, iar el risca sa stea in colt retras si plictisit. Eu mai mult as prefera sa sara afara in coarda sau sa deseneze cu creta, dar asta e lumea de acum, acestea sunt interesele copiilor si noi le putem impune interesele noastre, si nu cred ca e posibil sa interzicem cu totul. Cum sa limitezi si unde este acel "unde" cind ajungi dincolo de limita de navigare in internet? Noi oricum nu vom putea urmari tot ce face copilul online, daca ai programe speciale acasa sau in telefon, copilul oricum va gasi pe cineva din prieteni care nu este atit de monitorizat si poate vedea multe, daca verifici parca totul - este pina la un timp pina cind copilul nu se va invata sa stearga. Noi, adultii oricum nu putem sa monitorizam totul, ca la urma urmei avem si noi viata noastra, doar nu suntem roboti. Iar copiii trebuie sa si greseasca, sa dea cu nasul, ca sa invete singuri ce e bine si ce nu e chiar bine, trebuie sa fie responsabili, ca doar vrem sa fie super adulti cind vor creste. eu incerc sa monitorizez totul, dar nu vreau sa o limitez si sa-i blochez "Eu-l", personalitatea, individualitatea si creativitatea. Eu incerc sa-i ofer un mediu cit mai securizat, si sa-i vorbesc mereu despre oameni straini, sa o fac sa aiba incredere in mine si sa-mi spuna totul, sa nu aiba frica de mine. eu ii vorbesc zilnic, si ii arat video cu diferite cazuri. Stiu ca nu e destul, dar nu o pot pune in colivie, sau sa o leg de mine, ca oricum odata si odata isi va lua zborul. Recent am gasit un video pe youtube cu Sabrina, unde ea zice ca lanseaza un Vlog :). Video il voi pastra ca amintire aici. Eu m-am speriat initial, dar apoi am privit si am desoperit cu totul alt copil, un alt copil decit cel pe care il cunosc eu, care traieste cu mine si de care am grija zi de zi. Un copil vorbaret, indraznet, descatusat si mie mi-a placut de acest copil, foarte mult si eu nu vreau sa o complexez si sa o limitez. Ea oricum va face ce-i place, doar ca va ascunde aceste lucruri de mine si atunci va fi mai rau. Dar cum sa-i ofer un mediu mai securizat in lumea unor oameni atit de diferiti :(
Meniu Copil 7 luni


La 7 luni noi deja avem un meniu destul de diversificat. Noi am inceput diversificarea la 5 luni si jumatate, am inceput cu terciurile, deoarece copilul lua normal, dar cam putin pentru mama :) in greutate. Din cauza puseurilor noastre de crestere, copilasul minca foarte greu laptic, doar in liniste totala, doar culcat si in stare de semi somn, deaceea am inceput diversificarea mai devreme.  Dupa ce am incercat mai multe gusturi, am descoperit citeva combinatii de legume, care copilasul le maninca cu placere. Sper sa fie utile si pentru voi. Regimul copilasului la 7 luni: Ora 10-11 - Terci (variat, deobicei am mai mult de 5 feluri de terciuri la dispozitie ca sa-i ofer in fiecare zi diferite) + ou de 2 ori in saptamina (deobicei ou de prepelita).  Ora 13-14 - Pireu de legume  Ora 16-17 -  iaurt cu brinza, iaurt cu biscuit sau pireu de fructe (uneori doar laptic - exclusiv la piept)  Ora 19-20 - Terci Ora 21-22 - Laptic

Iaurt in Multifierbator Pireurile de legume sunt diferite in fiecare zi. Incerc sa le pregatesc la abur, daca gatesc cartof, atunci il fierb.  De 2 ori in saptamina ii fac pireu din dovleac, ca sa aiba un scaun regulat, il maninca cu placere.  Uneori il hranesc si cu pireuri cumparate, cind se plictiseste de acele de acasa. Nu vad o problema in pireurile cumparate, important sa fie de calitate. Iaurt am inceput cu Voinicel si Micutul Bio, dar am inceput sa fac acasa deoarece se prepara foarte usor si pot sa evit zaharul. Ii place foarte mult cu brinzica MicVis sau bicuitii Heinz.  Iata si citeva retete: La Abur folosesc Multifierbatorul (despre relatia mea deosebita cu Multifierbatorul puteti sa cititi aici) Brocoli+bostanel Dovleac Conopida+morcov+bostanel Conopida+morcov+telina Morcov+bostanel+telina La Cratita - adaug patrunjel sau marar Cartof+morcov+ceapa+telina Cartof+morcov+conopida+bostanel Mereu adaug ulei de masline natural, si sare putin de tot (stiu ca nu e voie, dar macar un pic de gust sa aiba, ca de altfel nu maninca piciul meu).  Deocamdata mincam totul prin Blender, intre mese roadem covrigi, felii de mar sau persimon, biscuiti Heinz, dar totul sub supraveghere.  Urmeaza sa introducem carnea, sper sa-i placa. 









Pofta mare pentru copilasi.
Creative Pelimeni Party 2016


Recent am avut ocazia sa particip la un Flash Mob in cadrul careuia s-au adunat mai multi oameni, din mai multe orase din intreaga lume pentru a gati pelimeni, care ulterior erau servite oamenilor nevoiasi.  Am aflat ca acest Flash Mob este organizat anual. Am fost incintata de idee, dar cel mai mult m-am bucurat de entuziasmul Sabrinei, deoarece este destul de greu sa o impresionezi cu altceva decit cu Ponei (hobby-ul ei) sau Minecraft (hazzard, hazzard, hazzard :(, nu stiu de ce nu pot percepe aceasta joaca).  Fiecare participant a primit cite un sort, un bol de aluat si unul de carne. Sabrina a fost coplesita de emotii pozitive, dar cel mai mutl cred eu, era atit de bucuroasa pentru ca aceasta a fost prima data de cind noi am mers undeva doar noi 2 fara fratiorul mai mic, si in sfirsit ea a putut sa capteze toata atentia mea. 









In total au fost lipite 1800 de pelimeni in acea zi doar in Chisinau.  A fost organizat si un concurs creativ unde fiecare si-a pus in joc imaginatia. Cel mai mutl mi-a placut un pelimeni facut in forma de Martisor, foarte original.













In pauza, pina ce fierbeau pelimenii, toti doritorii au avut posibilitatea sa defileze in rochiile si costumele marca Mandria. Tatiana Mirza creaza haine deosebite si foarte frumoase. Toate rochiile erau exceptionale si a fost placut sa masimt in postura de model :). 













A fost o experienta frumoasa. Bravo organizatorilor si participantilor. Sabrina a reusit sa prinda repede firul, si tare mirata a intrebat, oare de ce nu facem si acasa si nu invitam oaspeti sa guste din pelimenile noastre :) Sper sa particip si anul urmator la acest flash mob, iar in curind mergem la atelier de coacere a piinii, Sabi abia a steapta :). 
Educat sau needucat
Ce este mai bine sa cresti un copil educat sau unul needucat? Ce inseamna sa ai un copil educat?  Cum sa educi corect un copil si oare tu esti un adult, un parinte destul de educat ca sa poti creste un copil educat? Oare chiar vrei sa ai un copil educat? Cum sa faci o diferenta dintre un copil energic si unul obraznic- needucat? Zi de zi imi apar aceste intrebari. Un copil educat este un copil care respecta toate regulile impuse de societate. Cui ii convine acest fapt, sigur societatii si parintilor, si buneilor, profesorilor, educatorilor, sefilor etc. Nimeni nu agreaza neascultatorii si rebelii deoarece nu pot fi controlati si manevrati. Parintilor le convine sa aiba copii cuminti, care sa le dea cit mai putine batai de cap si cit mai mult timp liber, dar care sa fie lideri si sa devina oameni mari in viata.  Oare oamenii de succes, de influenta, cei care au putere, care au atins apogeul carerierii si realizarilor sale au fost copii cuminti??? Un lucru este cert - un copil needucat nu va ramine flamind sau nu e chiar asa? Menirea parintilor este de a gasi limita, echilibrul perfect intre posibilitatea de a oferi libertate copilului pentru a se realiza si pentru a se regasi si de a gasi armonia dintre a fi liber sa faca ce vrea si totodata sa respecte regulile jocului impus de societatea, sa-si gaseasca un loc, o menire.  Copilul trebuie sa inteleaga cind i se permite sa intreaca limita si sa incalce regulile, cu scopul de a se manifesta pozitiv, de a-si realiza oarecare aptitudini si cind nu e bine. Dar in primul rind limita trebuie sa o sesizeze si sa o simta parintii sai, deoarece ei sunt exemplul de baza ce dicteaza conduita copilului.  Osho spunea sa oferim libertate totala copilului, sa faca ce vrea, unde vrea si cum vrea, parintii nu au nici un drept sa limiteze si sa fie autoritari cu copilul. Dar sa-l securizam, sa-l pazim, sa avem grija de el in asa mod ca sa nu-i restringa libertatea. Oare este real asa mod de a creste un copil in viata de zi cu zi, mai ales cit e de complicata viata zilei de azi. Deobicei copiii care sunt lasati sa faca ce vor, sunt numiti copii hiperactiv, obraznici si needucati. Si iarasi, oare nu sunt norme impuse de societate care transforma acesti copii in plancton de oficiu, care vor sta si vor butona zilnic, si doar acei rebeli si obraznici nu se vor teme sa-si expuna parerea, sa-si deschida afaceri, sa aiba posturi de conducere. Un lucru este cert, Copilul trebuie tratat ca un adult, ca un strain, ca un partener de afaceri cu care duci tratative zi de zi, intr-un mod colegelial si prietenesc, dar nu autoritar, cu prezentarea argumentelor si cauzelor.  Daca il consideri cea mai apropiata fiinta, sau prieten risti sa treci limita si sa-l jignesti, sa abuzezi de autoritatea ta. Asa suntem noi, ii intimidam pe cei mai vulnerabili, cei mai vulnerabili sunt acei a caror slabiciuni le stim, si sigur stim slabiciunile celor mai apropiati.  Parintii poarta vina tuturor complexelor copiilor, care au devenit adulti. Recent am ascultat o carte audio despre cum sa comunici corect cu copilul. O recomand tuturor, o carte foarte buna cu exemple si solutii concrete - Как общаться с ребенком. Cu Osho nu intotdeauna sunt de accord, cu toate ca are multe idei bune de aplicat in comunicarea dintre copil si parinte.  Iubiti-va copiii, cuprindeti-i zilnic cit mai des, dar nu-i sufocati cu prea multa iubire si grija. 
Atmosfera de Revelion si Craciun
In fiecare an imi place sa-mi decorez casa de Craciun. De fiecare data sunt tot mai inspirata.Cel mai important este Bradul, pe care deobicei il impodobim pe 1 Decembrie, o traditie al familiei noastre. Imi place foarte mult cum miroase un brad natural, dar stiu cit de greu creste un brad natural, deaceea cea mai optimala alegere este un brad artificial decorat frumos, care coloreaza atmosfera mai mult timp :). Un select de muzica de Craciun imi face zilnic dispozitia pe timpul sarbatorilor de iarna. Cel mai mult mi-a placut acest selec de muzica de Craciun, unde sunt multe melodii auzite in Home Alone, care de fiecare data ma readuce in copilarie. 

De nelipsit este ciorpul pentru Mos Nicolae. Anul Urmator neaparat incerc sa fac si un semineu decorativ :)



 Bradutul din camera Sabrinei, micut si dragut. Cite un detaliu mic, aranjate haotic in casa, care imi reamintesc de sarbatorile de Craciun si imi creaza atmosfera si dispozitie.







Pe geamuri am pictat fulgi si clopotei. Din magazine cu decoratiuni citiva ani in urma am gasit ustensile speciale, care cu ajutorul guasului ma ajuta sa fac globurile pe geam iar Sabrina a avut friu liber la fulgi :). In final, mie imi place ce s-a primit. La fel din magazin de decoratiuni (mie imi place Maestro, di centru, multe lucruri utile si ieftine) amgasit imitatie de zapada si turturi la geam, care imi creaza impresia ca afara e multa multa zapada, deocamdata chiar e multa multa zapada dupa geam si ninge frumos. 





La bucatarie avem traditionalul brad infrumusetat cu bomboane, ursuleti si ciupercute. 







Anul acesta am experimentat cu biscuitii pentru Mos Nicolae ca doar am fata mare deja. Biscuitii au fost obisnuti, formele - pur fantezia noastra, la final le-am uns cu Nutella si dulciuri. Sabica a avut multe emotii pozitive, dar si rabdare sa gateasca biscuitii cu drag. 























Am incercat sa ne pregatim si costumul de Craciunita, ca doar avem deja un Mos Craciun dulce si frumos, anul acesta. Am confecionat o fusta Tutu alb rosu pentru Sabrina, dar si pentu Franceska pentru seara de Craciun. (Sincer ma gindesc ca o sa-mi prinda bine si la sarbatorile de Martisor din acest an). 







Teulica a fost de mare ajutor :).



Sarbatori fericite tuturor!!!
Botez Teodor - organizare
Eu sunt categoric contra botezurilor in prima luna de nastere al copilului, este o bataie de joc de mama si copil. In primele luni mama si copilul trebuie sa savureze unul de altul, fara stresuri si emotii negative. Formatul botezurilor noastre nu-mi place deloc. Femeia este dupa nastere, nu in forma cea mai buna, nu si in dispozitia cea mai buna. Este greu de gasit o haina, care sa corespunda dupa fizicul ei, sa fie comoda pentru a alapta bebelusul, sa fie frumoasa, deosebita etc.... Femeia nu poate savura din plin de veselie deoarece alapteaza (mai ales in cazul meu cind copilul era alaptat peste fiecare ora, asa era cererea) este complicat sa reusesti sa oderi atentie necesara oaspetilor si copilului, fapt ceconsider ca nu este "fair" fata de ea, doar este si a ei sarbatoare.  Dar cel mai necinstit consider ca chiar copilul trebuie sa savureze din sarbatoarea sa.  Botezul Sabrinei l-am facut la 6 luni  si a fost incretinata acasa. Cumetria a fost de ziua la 3 ani, si a fost o sarbatoare foarte frumoasa pentru copil, cu animatori, havuz de ciocolata si veselie multa.  Botezul lui Teodor a aparut ca o dilema. Vroiam sa-l increstinez, dar nu vroiam sa fie o cumetrie plictisitoare si stresanta pentru mama si bebe. Deoarece sotul totusi a insistat s afacem botezul si ca sa nu avem o cheltuiala dubla, eram in cautarea unui format deosebit.  Ideea a pornit de la un simplu frigarui. Am decis sa anagajam Catering. Alegerea a fost pentru Tratoria, si am ramas foarte multumiti, de organizare, bucate si deservire. A fost perfect deoarece ei au adus mese, scaune, vesela, au amenajat, au gatit bucatele, le-au servit, si ei le-au strins. Si toate la un pret foarte pamitesc. Apoi urma sa ne apreciem cu amplasarea. Am ales o baza de odihna din Vadul lui Voda, fara bazin, ca sa fie cit mai putine persoane straine (arenda bazei integral nu este logic pentru 30 persoane care nu ramin pe noapte si costisitor). Noi am incercat sa facem botezul cu buget minim.  







Timp de o luna de zile diminetile incepeau cu prognoza meteo. A fost un risc sa facem Botezul la aer liber, ne temeam mult sa nu ne ploaie in farfurii :). Dupa ce ne-am apreciat cu bucatele, cu amplasarea urma partea de decor. Cum am mentionat mai sus Bugetul petrecerii era minimal, deaceea am hotarit sa ma ocup de decor singura. Asta a fost o aventura, dar mi-a placut enorm. Am cutreierat Pinterest - ul si Aliexpress - ul in lung si in lat.  Mai greu a fost sa aleg tematica petrecerii. Cind am gasit Ideea Soccer Party in verder si alb, am fost incintata, deoarece sotul meu si prietenii sai sunt fani inraiti al fotbalului, si speram si bebelusului sa-i placa mult fotbalul in viitor.  1. Invitatiile in tematica petrecirii putin text hazliu o poza ca amintire in format jpeg (trimise pe facebook sau viber) Eu una nu iubesc cind, stiind cit de scumpe sunt invitatiile, peste un timp sunt nevoita sa le arunc, deoarece nu am nevoie de obiecte inutile in casa, deaceea am optat doar pentru invitatii virtuale. Am avut o neplacere doar cu faptul ca nu toti s-au obosit sa le citeasca :( dar multi nu le citesc si pe cele de hirtie. 



2. Decorul lampioane Pe www.aliexpress.com am facut comanda de lampioane din hirtie de 3 marimi. Pe site am gasit cele mai ieftine, erau si diferite culori. Eu am cumparat albe, si pe cele mari le-am decorat in minge de fotbal.















foto Am creat un coltisor cu poze, unde am adunat cele mai placute momente. Fiecare invitat si-a ales poza preferata pe care a luat-o ca si amintire.  Mi-a luat vre-o saptamina ca sa pescuiesc mai multe fete dulci si hazlii ale lui Teo, sa-i prind emotiile intiparite pe fetisoara lui mica si draguta :). 











decorul meselor Piesa cea mai importanta pentru "Candy Bar" a fost terenul de fotbal. Multumiri mari pentru sotul care a depus efort si mi-a facut asa o frumusete.  Mesele au fost decorate cu diferite tematice, multumiri invitatilor si urari de bine. 





 









Deoarece am evitat pe cit de posibil traditiile, nu am facut nici scaldatoare si nici nu am facut masa mare. Pe masa a fost pregatita o cutie cu plicuri si un carnet pentru urari de bine, a fost la dorinta si discretia fiecaruia.  Cutia, care se incadra perfect in tematica petrecerii a fost facuta cadou din partea prietenei mele dragi si adusa din Danemarca. 







3. Aperitive, bere, limonade, dulciuri si sushi  Pentru un format nou al petrecerii, intr-o zi foarte calda la inceput de toamna s-a inscris minunat Green corner Bar :). In timp ce au venit toti oaspetii, invitatii au baut bere rece, s-au infruptat din gustari, copiii au baut limonada proaspata, si cireasa de pe tort au fost sushi.  Este o oaza de relaxare. Vroiam sa evit pe cit posibil situatia cind invitatii punctuali trebuie mereu sa astepte toti oaspetii insetati si infometati. Am reusit. Invitatii au fost foarte multumiti si relaxati.  Multumiri companiei care s-a ocupat de catering, ca mi-a oferit mese speciale pentru a servi bauturile. Mesele au fost asaltate de oaspeti care se racoreau cu bere la halba :).

















4. Tortul si dulciurile Am avut dulciuri asortate. Initial nu aveam de gind sa comand torta, dar dupa ce m-am decis cu tematica petrecerii am hotarit ca torta cu mingea de fotbal si insigna echipei preferate este inevetabila.  Torta si macarons le-am luat de la N1. Comanda mi-au facut exact cum mi-am dorit, exat dupa imagine si mofturile mele, foarte gustoasa si la un pret mult mai convenabil decit alte patiserii.  De la Tratoria am comandat 2 feluri de dulciuri pentru asortare, iar de la Tortik.md am comandat acadele si checuri in tematica petrecerii. Am ramas multumita in general, insa faptul ca un pic nu au respectat ceintele mele sis-au intirziat cu ora comenzii, putin m-a stresat. Data viitoare voi sti pe ce sa pun accentul cind merg la ei.  Cert este ca copiii erau entuziasmati, cu atit mai mult ca dulciurile au fost de la bun inceput, si copiii nu le-au asteptat....



























A fost o petrecere foarte frumoasa. Pentru copii am angajat un animator, care i-a distrat foarte bine, Capshunel, la un pret bun.  Iar cind s- incheiat petrecerea am mers la plaja si am aprins citeva lampioane.  Sper urarile de bine pentru Teodor sa se implineasca. Iar toate pozele de petrecere le puteti vedea aici. 







Botez Teodor
A fost o sarbatoare foarte frumoasa. Teulica a fost cuminte la increstinarea sa. Mi-am revazut prietenii dragi, din pacate nu toti, dar oricum am fost bucuroasa si fericita. Cum am organizat petrecerea puteti sa vedeti aici. Toate momentele frumoase se vad in pozele de mai jos. Vizionare placuta.







































































































































































































































































































































































     





















A durat un pic pina am adunat toate pozele :)
Nu tolerati
Suntem obisnuiti sa spunem ca tara asta e de nimic, si ca sistemul e gresit si statul e de vina, dar noi suntem cei care trebuie sa schimbam ceva, sa incetam sa scrim doar postari pe facebook si sa ne plingem tuturor cit e de greu de trait in Moldova si vai ce oameni sunt la noi, e timpul sa schimbam noi mentalitatea.  Nu mai vreau sa tolerezi toti badaranii si sa-mi fie frica sa le fac observatii, daca vo fi mai multi vom putea schimba ceva.... Deci haideti sa nu mai toleram: 1. Badaranii in trafic, care nu vor sa stea in ambuteiaj si pun in pericol viata celor care vin din sensul opus, nu le cedati trecerea ca asa sunt deprinsi 2. Lucratorii din magazine care se comporta parca ai fi venit la ei acasa si iai totul gratis, haideti sa le facem observatie sa se invete sa fie amabili. 3. Lucratorii din institutiile publice, care primesc salarii din impoitele platite de persoanele pe care urmeaza sa le deserveasca. Noi nu suntem de vina de salarii mici si sistem aiurea in care lucreaza, dar daca imi zimbeste ca raspuns la zimbetul meu si eu ca si client plec multumita, oare nu ii va trece ziua de lucru mai usor, nu va fi mai multumita de ea insasi? 4. Persoanele care lasa mizerie din urma sa, in strada, din masina, sa-i facem sa le fie rusine, nu doar cu o privire dar si cu o vorba spusa, chiar daca riscati sa fiti jignitit, daca timp de o zi la toate actiunile sale va primi cite o observatie, dupa o luna poate va fi educata aceasta calitate.  5. Copiilor care strica si darima tot si parintilor sai care considera ca nu e necesar sa se implice..... Lista poate continua la nesfirsit din pacate, dar sa incepem cu cit de putin. Eu vreau sa incep cu zimbetul, poate voi reusi sa darui copiilor mei o societate mai educata, binevoitoare si zimbitoare. 
Baieti vs Fete
Primele 5 Adevaruri descoperite Cum e sa ai baieti 1. Doarme cit merge caruciorul, cum se opreste el deschide ochii sa verifice situatia; 2. Baietii sunt mai lenosi, de mici le place sa doarma cu nasul in tițe :) ; 3. Nu prefera sa stea culcat in carucior, el trebuie neaparat sa cunoasca lumea din jur si sa fie stapin pe situatie; 4. Sunt foarte atasati de mame, cum si sotii de femei :) Baietii au o reactie nebuna cind o vad pe mama; 5. Mamele de baieti sunt mai mindre de sine si mai dragastoase fata de baieti, probabil mai multi hormoni; Nu generalizez, toti copiii sunt diferiti, doar o parere pur subiectiva :)





Perlele Sabrinei
Sabrina intotdeauna a vorbit mult. Este leutul meu, soarele meu, care ii place sa straluceasca toti sa-i atraga atentia. Perlele ei ma dau jos :) Incerc sa le intiparesc aici in blog ca peste ani de zile sa le citeasca cu drag si sa-si aduca aminte. Toata sarcina Sabrina era suparata: "De ce il ei pe Teo peste tot cu tine, dar pe mine nu " "De ce Teo aude toate secretele tale, dar eu nu" "Mama, eu stiu de ce Teo se va naste gol,pentru ca acolo nu este magazin" (si asta a spus-o destul de serios :)))) "Mama hai pune-l pe pelinca si ia-ma in brate pe mine" (deja e matura, 8 ani ar trebui sa inteleaga, dar naiva tare :)))) Cind i-am cumparat Cartea pustoaicelor era foarte entuzismata: "Mama, aici e scris cum sa-ti speli intre degete la picioare, despre fundul de ten" :))) Cind era mica incercam sa o controlez cumva, si i-am povestit ca am al treilea ochi, si vad orice ce face ea cind nu sunt alaturi. Intr-o seara vine de la orele de engleza si imi zice: "-Mama, stii cine a cazut azi la engleza de pe scaun? -Nu. -Cum nu ai vazut? dar al treilea ochi? -Pai, eram la sport si nu am reusit sa ma uit. " :)))) Bunica se plingea de au venit vremuri mai grele, iar recent isi cumparase o masina noua: "cum bunica cu asa masina si zici ca sunteti saraci??" :)) Iata dulceata mea si perlele sale. Sper sa continui lista cit de curind.











Tranzitie - grea tranzitie
Tranzitie? nu, nu voi scri despre economie :)

Ci de trecerea mea dintr-o perioada de fericire in alta perioada, etapa a vietii mele, pline de fericire. Doar  o femeie care a trecut prin nastere poate sa inteleaga starea psihica si emotionala al altei femei.  Avind deja 2 copii, pot sigur sa afirm ca trecerea din perioada de sarcina in perioada de nastere este foarte dificila. Citisem multa literatura, am facut exercitii, m-am pregatit moral, am incercat sa ma relaxez la maximum si sa las natura sa-si faca treaba, doar nu sunt eu unica, dar durerea te doboara si te arunca din extreme in extreme. A fost minunat ca erasotul linga mine, m-a sustinut si m-a ajutat, dar asta m-a facut sa fiu nu atit de puternica si sa astept mai mult ajutor din partea lui. Insa el cu ce putea sa ma ajute. Era munca noastra, a mea si a copilului.... In fine, am trecut peste asta destul de repede, pe unde mai dureros, unde mai putin dureros si in aproximativ 2 si jumatate imi tineam baiatul in brate....Nu doream nimic, doar sa ne lase pe noi doi singuri in 2 sa savuram linistea numai noi doi. Eu am nacut la Maternitatea Nr 1, la etajul 1. Ce pot sa spun, conditii destul de bune, insa nici nu atrageam atentia.... eram atit de fericita....Acele citeva zile petrecute acolo, parca imi ung sufletul cu mereu....pline de liniste, bucurie si fericire....geamul de acolo mereu cind il voi vedea imi v-a aduce amintiri calde... Imi parea ca s-a oprit timpul in loc, ca toata lumea se rezuma in acei 4 pereti:)

Mai greu a fost cind am revenit acasa...cit nu ai crede ca esti pregatita moral, oricine are nevoie sa treaca perioada de adaptare, dupa ce in perioada sarcinii esti in centrul atentiei, acum toti uita de tine, si apar un sir de obligatii cerinte, treburi si reguli. Noroc ca a fost vara... Depresie nu am avut nici cu primul copil, nu am avut efectiv timp, eram studenta inca, nici cu al doilea, iarasi atitea activitati ca nu reuseam sa cad in depresie... Oricum hormonii si-au lasat amprenta sa si stresul si oboseala erau prezenti la datorie in fiecare zi...... Mai greu a fost cu trecerea - o femeie insarcinata se simte cea mai frumoasa si atragatoare, frumusetea si lumina vin din interior, probabil bebelusul absoarbe totul inainte de nastere, si femeia, dupa nastere cit de frumoasa nu ar fi, se simte pustie, goala, nemultumita de fizicul sau, psihicul sau si de toti din jur ... hormonii joaca festa. Orice greutate este stearsa cu zimbetul bebelusului!

Teodor, dragul meu - sunt foarte fericita ca ai venit la momentul potrivit,sa stii ca tu si surioara ta aduceti lumina in viata de zi cu zi. 
Sarcina Fotosesiune
Deoarece, aceasta este a doua sarcina,si nu stiu la sigur daca voi mai fi insarcinata, si din prima sarcina nu am nici o poza am hotarit sa facem o sesiune foto de neuitat. Sper sa va placa si voua :).





































































































































































Multumim Marianna Petrenko pentru intiparirea clipelor de neuitat pentru o viata!!
Speciala si Deosebita in perioada de sarcina




Eu stiu cum arata fericirea - eu o vedeam in privirea mea cind ma priveam in oglinda eu nu realizam atunci, starea mea de sarcina (greturi, slabiciuni, ingrijorare) nu-mi permitea. Pentru mine a fost greu,lung si obositor sa-mi cresc feciorasul in burtica. Eu am avut toxicoza, stare de lesin, nervi si iritabilitate continua fata de oamenii drgi, colegi, toti cei din jur, somnolenta fara sfirsit. Aveam o stare cind nu vroiam sa vad oameni, sa ma cuibaresc undeva intr-un coltisor si sa nu aud si sa nu vad pe nimeni Si oricum nu prea am avut timp sa stau sa ma cuibaresc, deoarece mergeam la serviciu zilnic si sirguincios, incercam nervii tuturor colegilor mei :) am fost in calatorie, am participat activ in cadrul diferitor manifestatii cu Sabrina. Dar acum realizez cit de fericita si multumita de viata eram, si acum sunt, dar atunci eram mai deosebita. Eu imi aduc aminte de aceasta perioada luminoasa si ca o pata de dulceata in viata mea. Primele saptamini dupa nastere ma pierdeam in amintiri care imi ungeau sufletul cu miere cit de iubita si adorata m-am simtit, cit de frumoasa si fericita. Deoarece a fost o sarcina planificata si calculata (imi doream foarte mult sa devin mama de baiat neaparat) si deoarece nu aveam rabdare sa-mi tin in brate flacaul aceasta sarcina a trecut destul de greu pentru mine. Toata sarcina m-am ghidat de o aplicatie utila din telefon care imi spunea cum ar trebui sa ma simt, cum se dezvolta bebelusul meu, ce semne ar trebui sa am, care imi calcula greutatea, termenul si data de nastere. Fiind un pic superstitioasa luni nu citeam, iar in fiecare marti de dimineata deschideam si ma informam ce nou ma asteapta aceasta saptamina. Recomand cu tot sufletul aceasta aplicatie. Календарь беременности - Google Play





In timpul sarcinii am fost in calatorie in munti unde am intilnit Anul Nou, a fost foarte frumos. Probleme in timpul calatoriei nu am avut, doar ca ma deranja toxicoza, in acea perioada eram la cea mai acuta etapa, nu beiam nici ceai, nu suportam nici un miros si din mincaruri multe nu puteam sa maninc, carne nu am suportat sa maninc toata sarcina. Din cauza toxicozei am adaugat foarte putin in timpul sarcinei - 8 kg, un avantaj pentru mine.



Deoarece eram deja la a doua sarcina, si nu prea planific sa mai fiu insarcinata (depinde :)), si in timpul primei sarcine nu eram asa de digitalizata (am de tot 2 poze :)) toata perioada de sarcina am avut mania sa-mi fact cit mai multe poze :)











Franceska intotdeauna imi tinea de urit. Avea o atitutdine deosebita fata de mine, parca intelegea ca sunt intr-o perioada delicata. Mereu de culca linga burta, dar nicioadata nu s-a culcat pe burta, chiar daca o luam in brate nu se lasa pe burtica, iar daca simtea ca Teulica bate in burta ea era foarte mirata :) Apropo, a fost si ea insarcinata si l-a sfirsit de octombrie dupa ce a nascut un pui natural si doi prin cezariana (nasterea a fost cu complicatii) noi am avut micuti :).



















In acest an sotul meu a facut 30 de ani - o virsta foarte frumoasa pentru un barbat, care a si primit cel mai frumos cadou - o copie ideala a sa - un flacau:).













Sarcina este o perioada deosebita si cea mai frumoasa prin care poate sa treaca o femeie, chiar daca solicita mult efort si rabdare.

Happy Birthday


Fiecare petrecere pentru Sabrina am incercat sa-i fac o sarbatoare deosebita, o sarbatoare numai a ei, cu prietenii ei si activitatile preferate. De la 3 ani cind ea deja intelegea destul de bine ce este o petrecere, de ziua ei noi am ales sa facem cumetria. Si nu am dat gres. Copiii au avut animatori cit a durat petrecerea si au fost incintati, precum si parintii care s-au putu distra cit copiii erau ocupati.  Cireasa de pe tort a fost Havuzul de ciocolata. Chiar il recomand pentru orice petrecere pentru copii.  aici se vedea cit de bucurosi au fost copiii :) La 4 ani, noi am sarbatorit ziua de nastere la Buburuza Mela la Botanica. Imi place mult cum organizeaza ei petrecerile. Timp de 3 ore copiii sunt ocupati cu diferite activitati, maninca, sunt pictati - activitate preferata de copii :) si iar se joaca. Intre timp, mamicile se pot odihni la terasa, ce noi am si facut - 3 ore de relaxare si discutii placute. In final si copilul si mama multumita :)



La 5 ani noi am revenit iar la Buburuza Mela. Fiind deja mai mari si mai ingeniosi noi am pregatit mai intii invitatii deosebite. Copiii au fost distrati pe masura, cu jocuri si discoteca. Comparativ cu anul precedent bucatele trebuiau sa fie aduse de acasa, insa nu ne-am complicat mult si am luat Happy Meal de McDonalds.









La 6 ani deja fiind plictisiti de Buburuza, noi am ales sa mergem la Pizza Celentano sa ne facem bucatari italieni. Si virsta deja era potrivita, emotiile au fost pe masura. Copiilor le-a placut mult sa pregateasca singuri Pizza, sa aleaga ingridientele si sa apoi sa manince ceea ce au preparat.  Seara am lansat in aer citeva lampioane ca o amintire frumoasa.









La 7 ani, noi am organizat o petrecere de Domnisoare :) numai domnisoare. Recent in Chisinau s-a deschis un salon pentru fetite, chiar inainte de ziua Sabrinei si noi am decis sa mergem acolo sa sarbatorim. Fetitzele au facut manichiura, machiaj, cuafura .... cit erau de emotionate ca Lady adevarate :)

                                                 

















 Petrecerea a fost urmata de un party la bazin :) Anul acesta Sabrina face 8 anisori. Deja are gusturile sale, hobby, dorinte. .. Imi doresc sa organizez o petrecere cu tematica ei preferata, vedem ce ne iese :) Update: Anul acesta, la 8 ani am sarbatorit la Pizza Mania. Sa zic ca vreau sa recomand acest local pentru zi de nastere, probabil nu, numai din considerentul ca nu m-au informat corect referitor la preturi, si mi-a venit contul am fost cam socata. Dar in general a fost bine. Copiii s-au distrat pe cinste.  Au inceput cu MasterClass de pregatire a pizzei. Apoi s-au jucat intre timp ce s-a compt pizza. Dupa ce au gustat din bucatele preparate de ei, s-au distrat cu animatorii, tematica fiind Piratii.  Animatorul avea o harta unde erau indicate diferite concursuri ca in final sa gaseasca comoara.  Citeva remarci: comparativ cu celentano, aici pizza nu se numeroteaza, si copiii s-au incurcat care pizza a cui este, si a fost un pic de cearta pina s-au clarificat. In meniul de 70 de lei este inclusa pizza, suc si cartofi pai. Animatorii au lucrat destul de bine, dar eu vazind mai multi, deja pot sa fac o comparatie, copii nu puteau fi organizati si era un pic de haos.  Copiilor le-a placut foarte mult si au ramas multumiti.











Funtastic-Runtastic


Eu am descoperit dragostea de a alerga prin roua si prospetimea diminetii inca din anul trecut. Anul acesta am indragit aceasta activitate si mai mult. De 2-3 ori pe saptamina merg in parcul Valea Morilor unde ma cuprinde o dimineata binevoitoare si am fac dispozitia pentru o zi plina de energie si dragoste de viata. Sincer am fost uimita cita lume vine dimineata in parc, sa alerge, cu cateii la plimbare, la pescuit, pur simplu la plimbare, in trecere spre serviciu, sa practice yoga, cu bicicleta, oameni in virsta care nu pierd nici o dimineata. Imi place o companie de barbati care se intilnesc, si se plimba si cind se inderpateaza prin parc se strig prin ecou  "Ohoooo"  "Auuuhuuuhuu" "Iaaahuuu" - este atit de placut sa asculti acest ecou....multumesc lor pentru o dispoztie aparte.







Am desoperit o aplicatie minunata care imi spune ce kilometraj am parcurs si ma ajuta sa-mi planific mai eficient cursa. Runtastic masoara distanta, indica locatia, kaloriile si iti face o poza care iti arata evolutia si masoara efortul depus. Punctul culminant sunt scarile de la finalul antrenamentului, iar scopul meu este sa cuceresc aceasta tinta fara oprire. daca reusesc stiu ca sunt intr-o forma ideala. Abia dupa 2 luni am observat cum se formeaza silueta si relieful corpului meu si sunt foarte mindra de rezultatele mele.  







Buna dispozitie imi asigurata de micuta mea dulceata care este atit de fericita sa mearga cu mine sa cerceteze parcul si sa cunoasca pe oricine vine in intimpinare. Franceska este plina de fericire, prea multa fericire pentru o fiinta atit de mica si firava.

Acum am un vis, sa o invat pe fiica mea sa iubeasca la fel de mult diminetele ce te cuprind cu prospetimea si linistea sa. Apropo am practicat sa ascul muzica, lectii audio, dar nu imi este nimic mai placut de freamatul frunzelor, suieratul vintului, sa aud cum soptesc aburii cind se intilnesc cu rasaritul Maretului Soare.









Fiti mai putin lenosi si mai mult iubitori de frumos. Clipele de fericire si lineste sunt chiar linga voi. Lasati fumatul, berea si canapeaua si haideti la o tura de viata buna, asa cum este ea.
Magnifique Elada Part III Athens


 Dupa calatoria spectaculoasa pe insula am pornit spre Atena.  In capitala Greciei am stat doar 2 zile, dar a fost suficient ca sa-mi dau cuvintul sa revin cit de curind.  In prima dimineata am pornit spre Korinthos - canalul facut artificial pentru a scurta drumul corabiilor pentru ce toti grecii il iubesc mult pe presedintele Venezuelos care a facut acest canal.



 Muntele Lykavithos este unul dintre cele mai inalte puncte din Atena si iti face cunostinta cu orasul in toata splendoarea sa. In virf este o biserica draguta si desigur terase pentru a aadmira privelistea. Midrul Acropoli se inalta in zare.







 In Atena am sarbatorit 6 ani ale comoarei mele. Seara am fost la un restaurant chiar pe malul marii in regiunea Glyfada - unul din raioane mai luxoase. Balux - localul care il recomand cu tot sufletul, dr atentie preturile sunt cam piparate.

 Inghetata e speciala :)

 In Atena oriunde sunt muzee si ruine. E atit de misterios...



 In luna august in Grecia este perioada concediilor si ieftinirilor. Era foarte greu sa rezisti tentatiei si am fost de neoprit.  Spre orasul Rafina este amplasat un outlet foarte mare cu magazine de brand - McArthur Outlet - este un must visit dupa pararea mea, si la un km distanta este Gradina Zoologica care detine cea mai mare colectie de pasari din Europa. Din pacate noi nu am resuit sa vizitam Gradina Zoologica, dar cumparaturi am facut prea destule :)

 In concluzie, vacanta este de neuitat. Am mincat pe saturate fructe delicioase si sika a devenit fructul meu preferat.



 Este interesant cum la orele 3 de zi nu vezi nici un om, nu circula masinile si autobuzele, nu lucreaza terasele, in orase mai mici ca Atena sigur.



Nu am vazut o mare mai frumoasa, apa mai cristalina si mai blinda decit in Grecia.





 Elada, I love you.
Magnifique Elada part II
Intr-o dimineața am pornit spre insula Skiathos. La hotel am preîntâmpinat sa ne pregătească dejunul si in zori la 5 am pornit spre Volos de unde urma sa luam corabia spre insula. Din păcate deoarece nu era o excursie planificata nu am pregătit detaliile din timp si am dat gres. Dacă mergeți desinestatator doar pentru o zi sa nu alegeți sa fie zi de joi, ultima corabie este la orele 3 si este prea puțin timp sa descoperiți insula. Oricum mi-a fost suficient sa m-a îndrăgostesc de Skiathos. Alt aspect important ca sa reușiți sa Vizitați cea mai frumoasa plaja de pe insula, plaja Lalaria este necesar sa Ajungeți pe insula pina la orele 9 dimineața. Plaja are acces doar dinspre mare iar ultima barca merge la orele 10. Barca o puteți lua de lunga port doar cu 10 euro.  In Volos in port am ajuns aproape de orele 7 , iar Zosea ne-a adus direct la destinație. Costul biletelor la Helenic seaways este de 27 euro pentru persoana intr-o Direcției. Pe corabie mâncarea e destul de scumpă, ce bine ca noi aveam dejunul de la hotel...drumul spre insula durează cca o ora jumătate.



                                             







Exact cum imi imaginam o insula.

Nisipul avea un straluci deosebit.















Una din cele mai populare plaje din Grecia, si insula Skiathos este Plaja Koukounaris. din port am ajuns cu autobuzul direct la plaja, innapoi ne-am intors cu barca. Fenomenal de frumos, impresiile si emotiile sunt de nedescris.

Manifique Elada - august 2013
In febra pregatirilor pentru vacanta din 2014 mi-am rascolit amintirile si pozele din vacanta din vara trecuta. in August 2013 am facut cunostinta cu Grecia pentru prima data. Grecia este tara din mituri si legende, cu zeite frumoase si locuri misterioase, care parea un vis de neatins pentru mine. A fost prima calatorie cu masina, prima calatorie dupa scenariul stabilit sinestator prima calatorie in care am vizitat atit de multe locuri intr-un interval de timp atit de scurt. Deci, noi ne-am pronit noapte, in prealabil ne-am rezervat hotel in Sofia si in Katerini.Am stabilit cele mai importante obiective turistice si am instalat-o pe Zosea, care ne-a ghidat toata calatoria, si ne-a dus exact la adresa indicata - Zosea - este navigatorul nostru cu glas feminin :)

Dimineata la orele 9 eram in Bucuresti. Ador in calatorii sa beau cafeaua la Statii PECO. este atit de delicioasa, si aerul e atit de gustos cind rasare soarele. Traseul Chisinau - Leuseni - Focsani - Bucuresti - Giurgiu - Veliko Tarnovo - Sofia Imi pare foarte rau ca nu am reusit sa ne oprim in Veliko Tarnovo, e foarte frumos acolo. In jur de orele 18.00 ne-am cazat la hotel sub poalele muntilor linga orasul Sofia. Hotelul Holiday Village Diplomat Gloria de 3 stele cu bazin si personal amabil, ne-a primit foarte bine. Ne-au placut mult camerele, erau duble cu salon, si plus si o camera pentru o persoana. Noi deoarece eram cu copil a fost foarte comod ca copilul a avut camera sa, si desigur minibarul inclus ne-a bucurat si mai mult. Recomand acest hotel, este foarte bun la pretul sau. Ziua urmatoare, la 7 dimineata noi am pronit spre Grecia, micul dejun l-au dat la pachet. Este foarte useful de solicitat orice este nevoie, altfel puteti pierde ceea pentru ce a fost platit. Drumul din Sofia pina in Katerini, si in general calatoria din Grecia este fascinanta. Zonele muntoase, mare azurie, tuneluri infricosatoare taie respiratia. 





Muntii din Bulgaria si Grecia se deosebesc foarte mult, in Bulgaria sunt verzi si desi, asternute ca niste covoare pe meleagurile acestei tari. In acea perioada era campania publicitara promovata de CocaCola - imparte o CocaCola cu un prieten - si in Bulgaria am gasit nume interesante :)

 In jurul oreleor 12 noi eram pe malul Marii Egee in cautarea hotelului nostru. Deoarece nu aveam cetateine romaneasca, pentru a beneficia de vize, noi am fost nevoiti sa procuram hotelul in prealabil. Noi am ales hotelul in Pieria, Katerini, tinind cont de toate punctele care ni le-am pus ca scop sa le vizitam, hotelul era localizat la mijloc, in apropiere de multe localitati. Hotelul era chiar pe malul marii, casutele cu terasele proprii erau chiar linga bazin cu privelistea spre mare. Totul ar fi bine, daca marea de aici nu ar fi Zatoka greceasca. deoarece statiunea turistica era in apropierea a 2 riuri industriale, apa de aici era foarte murdara. Litoralul grecesc este foarte specific, o plaja murdara aici, este cristalina peste 20 km, si cu arici peste 1 km, si cu nisip dupa bariera de pietre. Astfel, daca ati nimerit pe o plaja murdara, faceti un cerc si cercetati imprejurimea, ca puteti gasi plaja superba in apropiere. Noi am interogat ghidul si am fost informati despre plajele unde se duc mai multi localnici. Astfel in fiecare zi descopeream o plaja noua, fapt ce ne-a placut foarte mult. Insa, la noi in hotel au fost turisti, care au stat 7 zile pe aceeasi plaja si care probabil nu se vor mai intoarce in Grecia :) Prima plaja vizitata a fost linga Platomonas - aici am facut cunostinta cu arici - Nu intrati in apa fara incaltaminte speciala, este foarte periculos, fiti precauti si urmariti alti turisti cum se scalda, ca sa intelegeti daca sunt arici in apa sau nu. Aici am gustat primele bucate de pe litoral - impresionant a fost ca te chemau in bucatarie si singur iti alegi pestele, kalmarul care vrei sa le maninci. A fost foarte gustos si pe malul marii....

 salata greceasca nu se compara cu cea preparata la noi - just fake - noi comandam oriunde









 Peste Dorada - fiti atenti la preturi, bate tare la buzunar - acest prinz ne-a costat 80 Euro, pentru concediu cu buget echilibrat e periculos de gustos acest peste.

 Iar cel mai placut, practicat de multe localuri, in zone turistice, in orase mai putin - la sfirsit clientii sunt serviti cu desert pe gratis. Depinde de local, sau inghetata, sau prajitura, si fructe reci numaidecit. Apa deasemenea este gratuita.



 In aceeasi zi am vizitat muntele Olimp, cu farmec de legende si fiori.







 Fermecator.

 Aici locuiesc Zeii. Din hotel se vad acesti munti mareti, dar aici in inima lor este si mai frumos, si  un pic infricosator de asa inaltime.



 Aici se vede plaja noastra, undeva acolo era hotelul nostru.



 In virful muntilor este o cafenea, vizitata de turisti si vara si iarna. Noi nu am avut curajul sa mergem pina la capat, mai sus de cafenea. privelistea este nemaipomenita, iar Frappe-ul foarte gustos.

 Obositi ajunsi la hotel relaxarea era la ea acasa :) Ziua urmatoare am decis sa mergem la Waterland, aquaparc care este situat la iesire din Thessaloniki (70 km de Katerini)- si am fost foarte multumiti de alegerea facuta. Waterland este cel mai mare aquaparc din Grecia si unul din cele mai mari din Europa. Intrarea ne-a costat in jur de 12Euro pentru o persoana. Locuri erau destule, mai multe puncte de alimentatie pentru orice gust si desigur o multime de bazine si topogane.





Bazinul cu valuri

 bazinul cu topogane pentru copii

 Pirates pool - very cool. Aici erau si topogane pentru neinfricati si relax zone etc. Recomand tuturor, copii ramin impresionati iar maturii devin copii. Pe harta era si un mini zoo dar noi din pacate nu l-am gasit. de la Waterland din Thessaloniki, noi am mers la o plaja din Halkidiki (61 km). Stind la plaja noi vedeam celalat mal, Pieria unde noi eram cazati. Aici plaja era curata cristalina.

Ziua urmatoare noi am mers sa vizitam Meteora.  Sa mergi in Grecia si sa nu vezi Meteora...Astfel frumuseti sunt doar in 2 locuri pe pamint, in Grecia si in Mexic. 



 Mai intii a aparut doar un deal. noi deoarece veneam din Katerini - Kalabaka 221 km,  ne-am dezamagit la prima vedere. Atita drum....insa dupa ce am urcat dealul...  In virful stincelor, pe fiecare din ele sunt 7 manastiri, legate de drumul principal prin podisoare, cind navaleau dusmanii podurile se suspenedau si nimeni nu ajungea in manastire.La poalele stincilor este satul cu localnici.









































 Nu treceti pe linga Meteora - este breathtaking ! Cind ne introceam, cel mai mare oras in drum era Larissa, am vrut sa ne orpim sa luam masa, dar la orele 3 era pustiu, nici autobuzele nu mergeau, nici masini, cafenele, restaurante, magazine totul inchis...noroc de un local fastfood unde stapinul fuma afara, l-am prins si am mincat la el ...el o ura pe Merkel :)

 Ajunsi innapoi la plaja - relaxare si creativitate un  pic :)



 Iubesc mult Grecia pentru ca pot minca fructe proaspete, sika asa se numeste in greceasca imi place cel mai mult. O plaja care o recomand tuturor este plaja din Nei Pori, curata, cristalina, cu nisip catifelat. Este linga castelul Platomonas, care se vede de pe plaja, noi nu am reusit sa-l vizitam cu toate ca am trecut pe linga el de vre-o 5 ori. La Nei Pori puteti gasi cazare ieftina si buna chiar pe malul marii, iar restaurantul ElGreco este un must pentru vizitat. Gustos, stapinul amabil si prietenos si in genere good guys, si wi fi, si frappe, si umbrele gratuite daca iai prinzul la ei. preturi bune.





In urmatoarea postare - vizita insulei Skiathos, unde a fost filmat filmul MamaMia cu meryl Streep si vizita orasului Atena. Vizita in Grecia este un vis implinit.  

Generat în 0.46 secunde.