Protectia Consumatorului – GHID (partea 3)
PREŢUL
Cred că în magazine, cele mai multe probleme creează preţurile. Problema este că uneori preţurile lipsesc, alteori nu corespund “realităţii de la casă” sau sunt încurcate între ele. Nici într-unul din cazuri consumatorul nu este vinovat. Vânzătorul este obligat să indice preţul fiecărui tip de produs. Preţul trebuie să fie vizibil, uşor de identificat şi cu aceleaşi dimensiuni ale cifrelor. În momentul în care vânzătorul afişează un anumit preţ, el automat încheie un contract cu societatea (ofertă publică); asta însemnând că el este OBLIGAT să vă vândă produsul la preţul afişat, indiferent de scuze. De exeplu aţi luat de pe raft (în supermerket) 10 ouă cu preţul de 10 lei, şi la casă aflaţi că ouăle costă 13 lei; nu e nevoie să plătiţi 13 lei, obligaţii să respecte legea şi să vă vândă ouăle la preţul indicat de 10 lei.
De la 1 ianuarie anul curent a intrat în vigoare “Regulamentul privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre comercializare”. Conform acestui document de la 1 ianuarie în toate unităţile comerciale cu suprafaţa mai mare de 50 m2, preţurile la produsele preambalate (ambalate), mai mari de 50 de grame sau 50 de mililitri şi mai mici de 10 kilograme sau 10 litri trebuie indicate unitar. De exemplu aţi cumpărat un pachet cu bomboane de 200 de grame, pe preţ trebuie să fie indicat grămajul (în cazul nostru 200 de grame), preţul unui kilogram (adică preţul unitar) şi preţul propriu zis de vânzare la 200 de grame de bomboane.
Vă sfătui în magazine totdeauna să trageţi atenţia la preţul unitar. Uneori puteţi vedea în faţa dvs unele produse preambalate cu gramaj diferit, de diferite marci dar cu acelaşi conţinut. De multe ori (la mine), mâna se trage la ceva aparent mai ieftin, dar de fapt trăgând atenţia la gramaj îmi dau seama că-i mai ieftin doar din cauza că-i mai puţin, şi cu adevărat mai ieftin e celălalt produs care pur şi simplu e puţin mai mare la grămaj.
Nu uitaţi: DACĂ ÎN MAGAZIN VI SA ÎNCĂLCAT VREUN DREPT, CEREŢI REGISTRUL DE RECLAMAŢII !!!
CODUL CIVIL AL REPUBLICII MOLDOVA
Articolul 681. Oferta
(3) O propunere adresata unui cerc nedeterminat de persoane (oferta publica) este o chemare la oferta daca aceasta propunere nu contine nici o manifestare expresa a vointei de a fi legat prin acceptare.Articolul 935. Pret forfetar
(1) In cazul in care lucrarea sau prestatia a fost contractata la un pret forfetar, beneficiarul este obligat sa plateasca retributia convenita si nu poate pretinde o reducere a retributiei pe motiv ca lucrarea sau prestatia a solicitat mai putin lucru sau mai putine cheltuieli decit se preconizau.
(2) Similar alin.(1), antreprenorul sau prestatorul nu poate cere majorarea retributiei pentru motive contrare.
(3) Pretul forfetar ramine acelasi chiar daca au fost aduse modificari termenelor sau conditiilor initiale de executare daca partile nu au convenit altfel.Articolul 8. Orice produs pus în vînzare necesită, în mod obligatoriu, indicarea preţului. Preţul de vînzare şi preţul unitar se indică într-o formă clară, vizibilă şi uşor de identificat, cu aceleaşi dimensiuni ale cifrelor.
Articolul 10. Responsabilitatea pentru indicarea preţului de vînzare şi a preţului unitar revine vînzătorului.
Articolul 11. Indicarea preţurilor se face astfel încît consumatorul aflat în suprafaţa de vînzare să le poată vedea în locurile de prezentare fără a întreba vînzătorul.
Articolul 12. Preţurile se indică pe produse sau pe indicatoare de preţuri amplasate lîngă acestea în imediata apropiere, ori pot fi cuprinse într-o listă sau într-un catalog, împreună cu preţurile altor produse, plasate în locuri uşor vizibile pentru consumatori. În unităţile de alimentaţie publică preţurile se indică în meniu (lista de bucate) sau în catalogul de preţuri (pentru băuturi).
Articolul 16. În cazul în care preţul unitar este identic cu preţul de vînzare, se indică numai preţul de vînzare.

Sursa
2011-09-12 11:49:07