Este un om bun. Este fragilă și insistentă în curajul și încrederea că viața e frumoasă. Naivă și visătoare. Cred că vreo epocă cu cavaleri și batiste dantelate i s-ar fi potrivit mai bine. Dar, totuși, ce bine că este – oferă contextelor noastre tehnologice și realiste un pic de această atitudine de a trăi
un pic i-rațional, dacă asta ne face fericiți,
un pic mai lent, dacă asta ne ajută să simțim gustul,
un pic mai credul, dacă asta ne apropie de oameni buni.
Așa dar, 13 întrebări pentru Svetlana.
Svetlana, cine ești tu? Eu șterg, cu ce pot , tot ce știu și simt despre tine și as dori sa te cunosc pe tine cea de azi. Cine ești?
Un extraterestru . Așa îmi place să răspund la întrebarea asta. Sunt o femeie, în floarea vârstei, care iubește viața, o trăiește frumos și cu intensitate și e mereu dornică de a afla ce se întâmplă „după orizont” și de a se autodepăși. Sunt o optimistă incurabilă, o sensibă fragilă și, totodată, o curajoasă nonconformistă. Motivez, inspir, încurajez, fără să cer nimic în schimb. Ofer mai mult decât primesc. Simt mai mult decât gândesc. Iert mai mult decât urăsc. Iubesc mai mult decât sufăr.
Mi-ar fi plăcut să o cunosc pe mica Svetlana – care era jocul tău preferat de copil? Găsești ecoul lui în viața ta?
De mică am fost lider de gașcă. Am avut o copilărie foarte frumoasă, petrecută lângă pădure, unde ne pierdeam cu orele, cu gașca mea de copii, pe care o luam după mine în toate aventurile. Mereu am fost pasionată de natură, simțeam o conexiune aparte cu tot ce e viu. Aveam foarte puține jucării, dar suficiente ca să pot crea cu ele amintiri frumoase. Svetlana mică a fost un copil foarte curios și zbânțuit .
Împărtășește cu mine o amintire – una în care ai descoperit definiția ta a fericirii, una dintre ele. Te rog să fie una de fericire copleșitoare, când, pur și simplu, ea te-a invadat.
Momentul maxim de fericire a fost când o alăptam pe Lia, iar ea m-a luat de deget și s-a uitat în ochii mei. Atunci cred că am simțit cel mai profund și special sentiment ever. Nașterea a fost ceva divin, dar acolo au fost alte aspecte alte fericirii. Emoții maxime am avut la primul interviu la radio (15 ani), la primul discurs public (pe la 16 ani), la prima apariție la TV, primele diplome, etc.
Există vreo dorință – vis, nu dorință -plan, care încă te gâdilă și mai speri să se împlinească vreodată?
Să fac înconjurul lumii pe barcă, să ajung în Australia și să fac scufundări și să văd marea barieră de corali. Să fac vin, să am propria mea vinotecă, o casă de oaspeți, pe o insulă, unde să trăiesc cu bărbatul meu, el să pescuiască, iar eu să scriu cărți, să primim turiști și să împărtășim cu ei experiențele vieții.
Dacă ar fi să te trezești într-o dimineață și pe fereastră să vezi un câmp, care ar fi în grija ta, ce semințe ai vrea să ai în „buzunar”?
Levănțică.
Tu ești atât de femeie! De unde se culege, învață feminitatea? Și, mai ales, cum ai grijă să nu o irosești fără rost?
Femeia din mine e construită din iubirea bărbaților pe care i-am primit în sufletul meu, în viața mea și în patul meu. Simt că am în mine o sursă nesecată de iubire, iar greutățile prin care am trecut nu au făcut altceva decât să confere acestei iubiri mai multă profunzime.
Zâmbetul. Eu îl consider cartea de vizită a a omului. Care e relația ta cu el?
Suntem foarte buni prieteni . Am un zâmbet mare desenat pe suflet de razele soarelui.
Pentru mine demult ai încetat să fii Orheianca :D, deși așa te-am cunoscut, datorită Mihaelei Șerpi. Este oarecum o parte din tine acest blog, ai cunoscut oameni, locuri, istorii prin el. Ai devenit o persoană publică. Asta o ajută pe Svetlana sau … nu?
Svetlana a avut multe de suferit din cauza lui Orheianca. Cea din urmă a fost foarte expusă o perioadă și această expunere a venit la pachet cu multe bârfe, invidie, profitori și cu o lipsă de intimitate. Puțini știu că eu am vrut să rămân incognito, să nu apară „omul Svetlana” în față. Faptele sunt cele care ne definesc, nu aparențele. Am vrut să închid tot și să dispar din viața publică, dar nu m-au lăsat fanii și admiratorii. Parcă s-au înțeles să-mi scrie mesaje de apreciere și încurajare, care m-au făcut să înțeleg că bloggerița Orheianca nu îmi mai aparține mie, este a oamenilor. Nu eram să ajung să devin cea mai premiată bloggeriță din Moldova, dacă nu mă susținea comunitatea și nu-mi aprecia activitatea.
Cum stai cu închisul ușilor ? Mă refer la a părăsi, a renunța, a uita, a arde momente, dar poate locuri, sau poate oameni.
Cam greu, castelul sufletului meu nu are uși, are doar poduri. E greu de ajuns în sufletul meu, dar cine ajunge acolo ori rămâne pe mult timp, ori pleacă singur, ori e dat afară, iar cel mai grav li se întâmplă celor care mă rănesc, podurile lor sunt arse și nu mai există cale de întoarcere.
Care sunt micile tale fericiri? Cu ce îți alini oboseala, surmenajul, tristețea? Niște rețete de reziliență sau de poftă de viață .
Tac , stau singură cu gândurile mele. Citesc, meditez, beau vin, alerg, merg cu bicicleta, înot, admir un apus, ies la plimbare, fac poze, gătesc, joc șah (când am cu cine), ascult podcast-uri și emisiuni, vorbesc cu oamenii, scriu, mi-e dor să dansez, să călătoresc, răsfoiesc prin amintiri și lista poate continua. Era să uit de shopping . Ador să cheltui banii .
Unde trăiește dragostea, Svetlana?
Într-un suflet fericit.
Daca ar fi un targ de meșteri – artizani ai sufletului , ai avea ce vinde sau ai sta în rând dupăc ceva?
Aș vinde recunoștință, pasiune, iubire, dor și speranță, cu asta îmi este plin sufletul.
Si dacă, totuși, ai rămâne cu un singur cuvânt, prin care să spui ceva lumii, care ar fi el?
Pasiune . Dacă pierdem pasiunea, ne transformăm în roboți fără suflet, doar emoțiile trăite intens ne pot aprinde sclipirea din ochi.
Completează: Sunt prea ….. ca să renunț la …
Sunt prea vie, ca să renunț la iubire.
Alege: Ești mai mult „ vreau” sau „pot”
Pot când vreau!
Continuă: Niciodată …
să nu spui niciodată.
Visează: „Voi învinge totul!” Sau „Voi primi totul!”
Voi învinge totul!
Șterge: „ce a fost durere” sau „ce nu a fost, dar am vrut să fie”
Ce a fost durere.
Începe: „AZI!” sau „La timpul potrivit”
Azi, aici și acum.
Întreabă: La ce vrei să afli răspuns azi? Poate cei care vor citi ( sper să fie câțva) vor oferi iluziile lor despre asta .
Cu ce i-am inspirat? Ce au învățat de la mine? (Dacă au făcut-o .)
Azi. Aici. Svetlana.