71089 cazuri COVID-19 în Moldova
17701 – cazuri active
51719 – cazuri vindecate
1669 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 24 octombrie 2020 ora 22:24


 Bucataria Talinei - condimentat cu dragosteGoogle Page Rank

 Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste


Blog culinar cu retete usoare si verificare, efectuate pas cu pas, scrise in romana si rusa.
RSS posts

Divertisment


Comenteaza





Chec cu pere si iaurt grecesc
Dacă doriți să aduceți în casă aroma și savoarea toamnei, acest chec este exact ceea ce căutați. Un chec cât se poate de simplu, dar foarte delicios! Ingrediente:2 pere125gr unt150gr iaurt grecesc180gr zahăr4 ouă1 lgță esență vanilie10gr praf de copt1 praf de sarezahăr pudră pentru decor (la dorință) pentru sirop: 200gr zahăr600ml apă1 lămâie1 lingură esență de vanilie1 baton de scorțișoară (la dorință) Modul de preparare:Pregătim siropul. Pentru aceasta amestecăm apa cu zahărul, scurgem sucul de lămâie și adăugăm esența de vanilie împreună cu batonul de scorțișoară. Aducem siropul la fierbere.Perele le tăiem in jumătate, le curațim de coajă, îndepărtăm miezul și semințele. Fierbem perele in sirop timp de 10 minute. Apoi le răcim. Într-un vas, cu ajutorul unui mixer batem ouăle împreună cu zahărul până se fac spumă. Adăugăm apoi untul topit și iaurtul, împreună cu vanilia. Amestecăm bine. Făina o amestecăm cu praful de copt și cu sare, și câte puțin încorporăm în aluat. Ungem forma de copt cu unt, și turnăm în ea compoziția de aluat. Perele le taiem de-a lungul, neajungând la capăt. Le aranjăm în formă de evantai, deasupra aluatului, nu presați perele (aluatul va crește în volum și dacă le lăsați la suprafață checul […]
Croissant cu oua jumari si somon slab sarat
O idee de mic dejun rapid si delicios, pentru dimineti lungi de weekend. Ingrediente:croissante – 4buc3 ouă proaspete10gr untcâteva felii somon slab sărat (sau afumat)la dorință avocado, roșii, ceapă verde Modul de preparare:Croissantul se taie in jumătate și usucă puțin pe grill sau o tigaie uscată. Spargem ouăle și le amestecăm cu puțină sare, la dorință puteți adăuga în ou cașcaval sau verdeață. Încingem o tigaie la foc tare, topim untul. Turnăm în tigaie compoziția de ou și o lăsăm câteva secunde până începe să se prindă. Amestecâm apoi continuu, curățind cu spatula marginile și fundul tigăii, până se încheagă tot oul. Punem ouăle jumări peste croissant, ornăm cu felii de somon (avocado și roșii).
Pui in sos de smantana si whiskey
Atuni când vreți să preparați o cină rapidă și delicioasă, din ingrediente simple, dar cu note deosebite, puteți prepara această cărniță de pui, care se primește fragedă și aromată, iar pâinica înmuiată în sos este absolut savuroasă! Ingrediente: 800gr carne de pui (eu am folosit șolduri)500gr ciuperci2 cepe 400gr smântână75gr unt200ml bulion de găină concentrat 50ml whiskey (sau cognac)chimen uscat, curry, sare și piper (după gust) Modul de preparare:Într-o tigaie bine incinsă cu o lingură ulei de măsline, rumenim carnea de pui pe ambele părți. În aceeași tigaie topim untul și călim ciupercile tăiate mărunt, până nu mai lasă apă. Ceapa o tocăm mărunt și o adăugăm la ciuperci, gătim până ceapa devine transparentă. Adăugăm whiskey și gătim la foc tare până se evaporă alcoolul, apoi turnăm bulionul, împreună cu smântâna. Condimentăm sosul după gust. După ce sosul dă în clocot, întoarcem carnea de pui în tigaie și gatim sub capac, la foc mic, timp de 20-25 minute.
10 beneficii ale consumului de mere
Mărul este considerat drept fruct al vitalității si al sănătății, iar medicii recomandă să mâncăm cel puțin un măr pe zi. Mărul conține peste 30 de minerale si oligoelemente, are acțiune tonică, diuretică, uricolitică, depurativă și antiseptică. Toamna fructele mărului ajung la maturitate și la finele lunii septembrie- începutul lunii octombrie sunt gata de cules. De ce e bine să consumăm mere cat mai des? Merele conţin pectină, iar aceasta la rândul ei ajută la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea secreţiei de insulină din sânge și mentin greutatea normală. Persoanele care consumă cel puțin un măr pe zi prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, decat cele care nu consumă mere deloc. Consumul de mere reduce riscul de apariție a cariilor dentare și întărește gingiile, prin diminuarea nivelului de bacterii. Este recomandat femeilor însărcinate, întrucât conține antioxidanți care protejeaza ADN-ul fătului și se zice că merele scad riscul de diabet gestațional. Studiile recente arată că sucul de mere poate ține la distanță boala Alzheimer și poate combate îmbătrânirea creierului. La fel, mărul întărește sistemul osos, crește densitatea osoasă si reduce riscul de osteoporoză. Merele roșii în special, ajută la îmbunătățirea și fortificarea sistemului imunitar. […]
Ciorba cu tulpini si frunze de sfecla
Deși este mijlocul toamnei, în piață mai găsiți sfeclă roșie împreună cu tulpină și frunze, care sunt absolut delicioase! Frunzele de sfeclă au un conținut nutritiv mai variat decât rădăcina, iar conținut de fier este mai mare decât la spanac! Puteți folosi frunzele de sfeclă la prepararea salatelor, tartelor sau drept garnitură, iar împreună cu tulpinițe, veți avea și un conținut de fibre mai mare. Eu am decis să pregătesc o ciorbă țărănească din frunze și tulpini de sfeclă, și am ales să fac varianta de ciorbă cu carne, însă dacă doriți o ciorbă vegetariană, puteți înlocui carnea cu cartofi, fasole sau năut. Ingrediente:3l de apă500gr carne de porc (eu am folosit mușchiuleț)3-4 sfecle cu tulpini și frunze1 morcov măricel1 tulpină de prazcâteva fire de cimbru proaspăt2-3 frunze de dafincâteva boabe de muștar, coriandru și piper2-3 căței de usturoisare Modul de preparare:Punem carnea la fiert, împreună cu cimbru și celelalte condimente. Avem grijă să stringem spuma care se formează. Când carnea este gata, strecurăm bulionul prin sită, carnița o întoarcem înapoi. Eu am fiert carnea timp de 30min, pentru ca mușchiulețul de porc nu are nevoie de mult timp pentru a fi gata. Legumele se spală bine și se curăță […]
Budinca de chia cu lapte de cocos
Ingrediente:400ml lapte de cocos4 linguri semințe de chia1-2 linguri mierefructe proaspete sau congelate Modul de preparare:Într-un vas omogenizăm bine laptele de cocos, apoi adăugăm semințele de chia Adăugăm miere sau orice alt îndulcitor, după preferință, amestecăm foarte bine. Acoperim vasul și îl lăsăm la frigider pentru minim 3-4 ore, sau peste noapte. Servim budinca cu orice fructe proaspete sau congelate, sau la dorință puteți pregăti un sos rapid de fructe. (Cu ajutorul unui blender zdrobiți fructele și adăugați îndulcitor după gust).
Despre condimente – Cimbru
Condimentele sunt indispensabile în bucătărie, fiecare având istoria proprie, aromă și gust unic. Datorită condimentelor, chiar și din cele mai obișnuite produse putem crea o capodoperă! Cimbrul, este unul dintre condimentele mele preferate și este de nelipsit în bucataria mea. Oferă o savoare deosebită preparatelor din carne, pasăre și pește, poate fi folosit la prepararea ciorbelor și salatelor. Însă, trebuie dozat cu atenție, întrucât are o aromă foarte puternică. În popor se zice că cimbru e o plantă magică, care ar da putere și curaj, cert este însă, că cimbru, este un antiseptic și antiinflamator natural puternic. Dacă simțiți o mică răceala, puteți prepara ceai de cimbru, acesta fiind un remediu perfect când aveți tuse sau nas înfundat. Cimbrul adaugă o aromă picantă mâncărurilor și o profunzime gustului cărnii de pasăre și pește. Este de nelipsit în prepararea cărnii de miel. Cimbrul uscat are o aromă mai puternică decât cel proaspăt, de aceea trebuie folosit în cantitate mai mică. La fel, cimbrul este folosit la infuzarea uleiului, care oferă gust deosebit salatelor și bruschetelor. Poate fi folosit chiar și în prepararea deserturilor, cum ar fi Panna Cotta si înghețata.
Supa crema de porumb – Corn Chowder
Ingrediente:1kg porumb înghețat (sau aproximativ 6-8 stiuleți)2 cepe mari3 cartofi mari400ml smântână dulce 10% grăs. (frișcă)200gr cașcaval cheddar de calitate(galben)1.5l bulion de legume (sau de pui) fierbinte1lg ulei de măsline50gr unt1/3 lgță nucșoară1/2 lgță turmericsare, piper Modul de preparare:1. Topim untul într-o oală bine încinsă cu ulei de măsline. Ceapa o tăiem fâșii și o călim în oală până devine translucidă. Adăugăm apoi cartofii tăiați cubulețe. Gătim pentru aproximativ 5 minute, amestecând periodic. 2. Adăugăm apoi în oală porumbul și gătim 1 minut. Turnăm peste legume bulionul fierbinte, și gătim aproximativ 30minute, până legumele se vor răsfierbe puțin. 3. Cu ajutorul unui mixer vertical marunțim legumele, apoi adăugam cașcavalul ras. Preferabil e sa folosiți cheddar de culoare galbenă, pentru că este puțin mai picant și oferă un gust mai pronunțat supei. 4. După ce cașcavalul se va topi, adăugăm smântâna dulce și condimentele. Lăsăm supa sa fiarba 2-3 minute, apoi stingem focul și lăsăm să se absoarbă aromele. 5. Puteți servi supa cu pesmeți, cașcaval ras sau bacon prăjit. Poftă mare!
Paine Rustica Crocanta (reteta video)
Ingrediente:8gr drojdie uscata (sau 20gr drojdie proaspata)2lgte zahar1lgta sare400ml apa calduta200gr faina de secara100gr faina de hrisca100gr faina de ovaz100gr faina de grau (plus inca 75gr) Modul de preparare:1. Intr-un bol amestecam impreuna drojdia, zaharul si apa calduta. Lasam drojdia sa se activeze pentru aproximativ 10 minute. 2. Adaugam 100gr faina de secara, 50gr faina de hrisca si de ovaz, amestecam foarte bine. 3. Adaugam faina ramasa, framantam pana obtinem un aluat moale. 4. Punem aluatul intr-un bol adanc, acoperim cu folie de plastic. Lasam aluatul la dospit, in loc cald, pana isi dubleaza volumul. 5. Incorporam in aluat inca 50gr faina de grau, oferim painii forma dorita, apoi presuram cu faina din abundenta. 6. Punem aluatul intr-o tava de copt cu capac, lasam la dospit pentru aproximativ 20 minute. 7. Preincalzim rola la 180 grade Celsius, coaceam painea sub capac pentru 30 minute. 8. Scoatem capacul si coacem painea pentru inca 20 minute. 9. Lasam painea sa se raceasca complet.
Risotto cu Creveti si Sofran
Astăzi pregătim îndragita specialitate italiană – Risotto. O mâncare de suflet, perfectă pentru o zi de sărbatoare în familie! Iar combinația cu Creveți si Șofran, cu siguranță nu va lăsa indiferent nici pe cel mai inrăit gourmand. În acest articol am să vă prezint mai multe secrete, care o să vă ajute să pregatiți un Risotto irepetabil, aromat, cu o textură cremoasă, care se topește în gură! Unul dintre aceste secrete, este cu siguranță vinul! Pentru un Risotto perfect, optați pentru vin alb sec, ușor, cu gust cât se poate de fin. Un asemenea vin este Fetească Regală, de la vinaria Chateau Vartely, un vin proaspăt, de o culoare galben-pai cristalină, cu gust vioi și plăcut. Aromele fine de flori de câmp si nuanțele de caise, în combinatie cu acest Risotto nobil, cu siguranță vă vor duce cu gândul într-o zi de vară insorită! Pentru a obține un Risotto cremos, trebuie să alegeți orez din soiuri speciale, optați pentru orezul Arborio, Vialone Nano sau Carnaroli, nu spălați orezul înainte sa-l preparați! Este foarte important acest lucru! Veti avea nevoie de o tigaie adanca, mare, cu fund dublu, astfel ca temperatura să se repartizeze uniform. Gătiți Risotto la foc mediu. Pregătiți […]

Generat în 0.008 secunde.