Bucataria Talinei - condimentat cu dragosteGoogle Page Rank

 Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste


Blog culinar cu retete usoare si verificare, efectuate pas cu pas, scrise in romana si rusa.
RSS posts

Divertisment


Comenteaza





Prajitura cu branza de vaci si visine
Astăzi vă prezint o prăjitură, rețeta căreia am preluat-o de la mamica. Prăjitura e foarte delicioasă, se face ușor și rapid, iar copiii pur și simplu o adoră! Ingrediente: pentru aluat 200gr unt 450-500gr făină 180gr zahăr 2 lingurițe praf de copt pentru umplutură: 600gr brînză de vaci 200gr smîntînă 3 ouă 150gr zahăr 1 linguriță esență de vanilie 250-300gr vișine în suc propriu 100-150gr nuci Modul de preparare: Untul moale (lăsat preventiv la temperatura camerei) se amestecă bine cu zahărul, pînă obținem o compoziție omogenă. Făina o cernem împreună cu praful de copt, adăugăm untul amestecat cu zahăr. Cu mîinile amestecăm bine compoziția pînă obținem fărimituri. Acesta va fi aluatul. Cu blenderul batem brînza, ouăle, zahărul și smîntina pînă compoziția devine cremoasă, adăugăm esența de vanilie, amestecăm bine. Într-o tavă de copt, unsă cu unt, punem 2/3 din aluat. Deasupra punem umplutura de brînză. Vișinele le scurgem de suc și le distribuim uniform peste brînză. Acoperim cu restul de aluat Într-o tigaie uscată, cu fundul gros, călim nucile pînă se rumenesc și le marunțim cu sucitorul. Le presurăm peste viitoarea prăjitură. Gătim în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45-50 minute. Cînd este gata, lăsăm prăjitura să se răceasca […]
10 motive sa consumam mai multe banane
Bananele au fost descoperite initial in Asia de Sud si erau considerate o delicatesa. In momentul de fata cresc in peste 130 de tari, fiind considerate cele mai populare fructe din lume, reprezentand cea de-a patra productie agricola ca marime, dupa grau, orez si porumb. Beneficiile bananelor pentru sanatate sunt incontestabile. Iata 10 motive de ce ar trebui sa consumam acest super-aliment zilnic: Bananele sunt o sursa bogata de vitamina B6, care reglează glicemia si imbunatateste dispozitia Reprezinta o sursa importanta de potasiu, si sunt sarace in sodiu, ceea ce face din acest fruct exotic o combinatie perfecta pentru asigurarea unei tensiuni arteriale sanatoase. Mai mult, ofera protectie si impotriva accidentelor cerebral-vasculare. Sunt bogate in antioxidanti, asigurand protectia organismului fata de radicali liberi. Bananele sunt singurele fructe ce contin aminoacizi, triptofan şi vitamina B6 care ajuta organismul uman sa produca serotonina, care reduce anxietatea si combate depresia. La fel, datorita potasiului din componenta sa, bananele pot creste capacitatea de concentrare si de atentie. Desi nu contin calciu, bananele sunt benefice pentru oase datorita continutului ridicat de fructooligozaharide, substante cu proprietati prebiotice, care ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Pectina prezenta in banane, contribuie la buna functionare a sistemului […]
Pui Tapaka
Aceasta retetea de pui, probabil cunoscuta in toate tarile post-sovietice, vine din Georgia si deriva de la denumirea tigaii in care se gateste „Tapa”. O mancare absolut delicioasa, ce se prepara foarte usor! Acest pui presupune un numar minim de ingrediente, dar gustul puiului depinde foarte mult de calitatea acestora! Optati pentru un pui mic, de maxim 600grame si unt de cea mai inalta calitate! Si nu uitati de condimente!Va indemn sa serviti puiul alaturi de un pahar de vin rosu sec, caci se asociaza perfect! Ingrediente:2 pui mici (500-600gr)1lingura hmeli-suneli1lingura coriandru macinatsare, piperulei de floarea-soarelui100gr unt (minim 82%gr)sos (la dorinta): 1/2 legatura patrunjel si coriandru, 3-4 catei usturoi, 2-3 linguri apa Modul de preparare:Spalam foarte bine puiul, il uscam. Asezam puiul pe un fundisor mai mare, cu spinarea in jos. Taiem puiul in jumatate, astfel incat spinarea sa nu fie atinsa. Ne asiguram ca puiul este bine curatit in interior. In intoarcem cu pielita sus si il acoperim cu o pelicula alimentara. Cu un ciocanas de bucatarie batem un pic puiul, sa devina plat, dar foarte atent, sa nu se rupa pielea si sa nu se farame oasele. Acum condimentam puiul cu hmeli-suneli, coriandru si sare. Turnam putin ulei […]
Baba Alba
Ador dejunurile de weekend, cand soarele ne rasfata cu lumina sa, iar in casa miroase a cafea si coptura, cand nu te grabesti nicaieri si poti savura o dimineata intreaga alintandu-ti sufletul cu vorbe lungi in familie.Traditiile se mostenesc de la strabuni, de aceea as vrea sa incep aceasta serie de retete cu o reteta delicioasa de baba alba, de la bunica. Ingrediente:400gr taietei de casa200ml lapte (puteti inlocui cu smantana)100ml unt 100gr zahar (sau dupa gust)1 lgta esenta de vanilie 8-10 oua 1lgta neplina sare3lg ulei de floarea soarelui Modul de preparare:Punem la fiert aproximativ 2l de apa, adaugam sarea si uleiul si fierbem taieteii pana sunt gata. Strecuram taieteii prin sita si le trecem prin apa rece, sa nu se lipeasca.Batem ouale, adaugam zaharul, untul topit, laptele, esenta de vanilie. Amestecam bine, apoi adaugam taieteii.Lasam compozitia sa se odihneasca 10-15min. Ungem cu unt si faina o forma de copt, apoi turnam compozitia de taietei. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius, coacem baba alba timp de 50-70minute.
Panna Cotta cu Oreo si capsuni in ciocolata
„Cea mai mare bucurie a vietii este sa fii convins ca esti iubit si sa iubesti” Victor Hugo Indiferent daca alegeti sa celebrati dragostea de ziua Sf. Valentin pe 14 februarie sau sarbatoriti ziua de Dragobete pe 24 februarie, va doresc sa radiati mereu de iubire! Ingrediente: (pentru 5-6 portii)300gr biscuiti Oreo 70gr unt1 litru smantana dulce (frisca) de 30%100ml lapte20gr gelatina3 linguri lapte condensatun praf de sare10 capsuni mari100gr ciocolata neagra Modul de preparare: Pentru inceput vom lasa la inmuiat gelatina. In laptele rece dizolvati gelatina si lasati sa se inmoaie pentru 10-15 minute.Intre timp pregatim surpriza din interiorul desertului. Aceasta va fi capsuna in ciocolata, o facem de la bun inceput, pentru ca ciocolata va avea nevoie de ceva timp sa se intaresca. Incalziti 150-200gr de smantana dulce (aveti grija sa nu se taie, nu o lasati sa fiarba, doar sa se incalzeaza bine, atat cat sa topeasca ciocolata). Turnati frisca peste ciocolata si amestecati bine cu telul pana ciocolata se topeste complet si obtineti o masa lucioasa si omogena. Spalati si uscati capsunele, taiati coditele. Puneti capsunele la frigider pentru putin timp, ele trebuie sa fie reci. Apoi puneti capsunile pe o scobitoare si scaldati-le din abundenta […]
Rosiile – izvor de sanatate pura!
Un alt aliment minune, care nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra zilnica, sunt rosiile. 100 grame de rosii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnica de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. Licopenul, din compozitia lor, este considerat cel mai puternic antioxidant, care neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi, astfel sustine dezvoltarea celulelor sanatoase si stopeaza multiplicarea celor cancerigene. Rosiile mentin inima si oasele sanatoase, ajuta la buna functionare a ficatului si prevenirea hemoragiilor. De asemenea, consumul de roşii echilibrează colesterolul din sange si contribuie la reducerea kilogramelor in plus.   Rosiile, spre deosebire de alte alimente, isi pastreaza beneficiile si dupa prelucrarea termica. Astfel, dupa ce sunt gatite, rosiile elibereaza si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja pe care intestinul uman nu o poate digera. De asemenea, rosiile isi pastrezeaza substantele nutritive si la conservare.
Lobio
Inca o gustare georgiana deosebita, Lobio, care se traduce ca mancare de fasole. Lobio poate fi pregatit din fasole albe, rosii sau verzi, cu adaos de ceapa prajita sau proaspata, multa verdeata de orice fel, coriandru, busuioc sau patrunjel si neaparat nuci! Caci nucile nu lipsesc pe masa georgienilor!  Ingrediente:250gr fasole albe sau rosii (sau 400gr fasole conservate)1 ceapa proaspata½ legatura busuioc½ legatura coriandruArdei iute (la dorinta)2 catei usturoi 1lgta hmeli-sunelisare, piper50gr nuci  Modul de preparare:Fasolele le punem la inmuiat pentru cateva ore. Scurgem apoi apa, clatim fasolele bine, turnam apa cat sa le acopere si punem la fiert. Cand apa incepe a fierbe, iarasi o scurgem, clatim fasolele si turnam iarasi apa proaspata si punem la fiert. Repetam procedura de cateva ori. Apoi fierbem fasolele la foc mic pana se inmoaie bine. Pentru o aroma mai bogata puteti adauga la fierbete coditele de la verdeata si o ceapa intreaga. Ceapa o taiem semicercuri, o calim in tigaie impreuna cu usturoiul pana se rumeneste frumos. Jumatate de fasole le lasam intregi, iar cealalta jumatate le tocam impreuna cu apa ramasa de la fierbere. Adaugam fasolele la ceapa Adaugam apoi verdeata tocata marunt, impreuna cu ardeiul chili si condimentele. Gatim la […]
Pkhali
O gustare georgiana rapida, foarte delicioasa si usor de preparat!Din doar 3 ingrediente!!! Ingrediente:baza:1/2 legatura patrunjel1/2 legatura coriandru proaspat200gr nuci3-4 catei usturoisarela dorinta:sfecla fiartamorcov fiertspanac fiertModul de preparare:Cu ajutorul unui robot de bucatarie maruntiti impreuna nucile, verdeturile si usturoiul. Eu prefer Pkhali fara adaosuri, verzi, insa puteti sa le schimbati gustul adaugand, la dorinta, sfecla, morcov sau spanac fiert in proportie 1/3. Pofta mare!
Smoothie de avocado si lapte de cocos
Un smoothie delicios si cremos! Se prepara foarte usor si rapid si este perfect atat pentru mic dejun, cat si pentru o gustare in timpul zilei! Ingrediente: (pentru 2 portii)1 avocado1 portocalaun pumn frunze de spanac150ml lapte de cocos Modul de preparare:Curatim avocado si portocala, le taiem bucati mari si le adaugam in blender. Adaugam frunzele de spanac si laptele de cocos, mixam bine. Servim imediat!
Khinkali
Astazi vorbim despre mandria Georgiei – Khinkali, regele mesei, fara de care nu are loc nici o sarbatoare. Orice gospodina din Georgia stie sa faca khinkali, ba chiar mai mult, acesta este examenul viitoarei mirese, astfel, fetele din Georgia, in ziua nuntii gatesc khinkali. Legenda spune, ca un khinkali trebuie sa aiba exact 28 de straturi, ca sa aduca noroc viitorilor miri, fiind asociat cu soarele, care face ocolul cerului in 28 de ani. Codita de la khinkali reprezentand soarele, iar straturile – razele lui. Pe vremuri, khinkali se gateau doar duminica, aceasta fiind considerata ziua soarelui. Daca ajungeti sa mancati khinkali in Georgia, sa nu folositi niciodata cutitul si furculita, astfel veti jigni gazda! Mancati-le cu mainile si cu muulta pofta! Apucati khinkali de codita, rasturnati-l cu codita jos, astfel sucul nu va curge, muscati putin din aluat si beti tot sucul, apoi mancati aluatul impreuna cu carnita. Codita o lasati pe farfurie. Ingrediente:pentru aluat:1kg de faina400ml apa sarata (adaugati aproximativ 1 lingurita de sare)pentru umplutura:tocatura de vita si porc – 1kg (sau combinatia de 700gr carne vita, plus 300 slaninuta)o legatura coriandru proaspato legatura ceapa verde 2 cepe medii1.2l bulion mix de condimente: (cate o lingurita de fiecare)schinduf […]

Generat în 0.478 secunde.