Eurofan2016

Favicon Eurofan2016

Blog dedicat Campionatului European la fotbal 2016. Relatări înaintea, în timpul și după finisarea campionatului. Articole despre echipele participante, atmosfera din Franța în timpul campionatului și multe altele.

RSS posts

Comentează

#14. Ziua 10. LYON

Salut! Articolul de mai jos a fost scris pe 20 iunie dimineața, adică imediat după Ziua 10, respectiv toate impresiile sunt proaspete. Nu am corectat nici textul dpv gramatical. Îl postez așa cum l-am scris în drum spre Torino.

Scriu acest articol din trenul care se îndreaptă spre Milano. Eu voi coborî la Torino pentru două zile. Acum despre ziua precedentă. E greu de scris la calm, au fost foarte multe emoții diferite. Dimineața am avut chef de un shopping, dar gazda mi-a tăiat-o din start: centrele comerciale NU lucrează duminica! Eu am pus la îndoială această afirmație, i-am zâmbit spunând că voi merge, așa, la o plimbare și revin. El a avut dreptate, doar că parțial. Ca excepții, pe 19 și 26 iunie, un centru comercial mare de lângă locul unde stăteam, era deschis. Și atunci – la plăcinte înainte. Mi-am cumpărat câteva haine și am revenit. Scopul era să schimb o parte din hainele cu care am venit, care ulterior le-am lăsat gazdei să le transmită celor fără de casă.

2016-06-19 07.18.12

La 12:00 am mers din nou la gară, unde i-am întâlnit pe Oleg și Vitalie. Ei au venit la meciul contra Albaniei și a doua zi urmau să plece la Marsilia pentru meciul Ucraina-Polonia. S-au cazat și ei prin apropiere de gară.

2016-06-19 13.29.33

Ne-am dus apoi cu metroul, iar apoi cu funicularul în partea de sus a Orașului Vechi, unde este o catedrală splendidă, nu țin minte cum se numește, dar ea domină orașul. Bine, în catedrale am fost de multe ori și deja nu mă impresionează chiar așa de mult. Respectiv, nu ne-am reținut. Lângă Catedrală este un loc cu vedere asupra orașului. E un loc foarte frumos. De acolo de fapt au început comunicările intense cu albanezii care erau foarte mulți. Repet, foarte mulți. Proporția dintre numărul de albanezi și români încă nu-mi era cunoscută atunci, dar simțeam că sunt, cel puțin, mai mulți.

2016-06-19 13.57.12

De la Catedrală am coborât pe jos în orașul vechi, care e splendid, seamănă un pic cu stilul sudic, italian aș spune, foarte impresionant. Am încercat să dăm de vreun local unde se poate de mâncat bine, dar nu prea găseam. Localurile ok se închideau pe la 14:00 și nu mai acceptau clienți, cafenelele nu interesau deoarece doream să mâncăm. Până la urmă am găsit un local drăguț unde am mâncat bine și am servit vin francez 🙂

2016-06-19 16.40.24 (Am întâlnit 4 fani din Islanda). Cu o dispoziție mai bună ne-am dus în fan-zonă. Deoarece nu ne-am orientat de hartă și deoarece Oleg era cel mai mare, care dirija echipa, am înconjurat un pic, dar datorită norocului, am ajuns cu bine în fan-zonă. Scopul meu era să vând trei bilete pe care le aveam în plus. Mi-am lipit o foaie A4 pe rucsac (sugestie de la Alexandru Saragia) și mai n-am vândut două în chiar primele minute. Un albanez s-a apropiat am vorbit cu el, a promis că vine cu banii și nu s-a mai întors. Am mai făcut cîteva cercuri printre cei din fan-zonă, apoi am renunțat la idee și m-am gândit că se merită mai degrabă să mă distrez decât să mă distrez din cauza unor bani pe care oricum nu speram să-i recuperez.

În fan-zonă era un DJ tânăr, foarte fain, care punea melodii după melodii tare faine. Inițial stăteam mai în spate, apoi Vitalie a propus să ne pictăm și noi pe obraji cu tricolorul, respectiv am început să întreb unde se poate. Așa, treptat, am ajuns la un grup de vreo 10-15 români care se distrau în centrul mulțimii. Ne-au colorat pe toți trei și apoi s-a început distracția. Făceam poze, dansam, săream, scandam, era distracție la maxim. Alți fani se apropiau de noi să facă poze, camerele din fan zonă ne filmau frecvent și ne arătau pe ecranul mare. Atmosfera era super faină! Plus, am mai luat și un Carlsberg înainte de asta, ceea ce a contribuit esențial la crearea unei dispoziții bune.

2016-06-19 17.22.22 2016-06-19 17.35.06 2016-06-19 17.37.49 HDR 2016-06-19 17.41.43 HDR-1 2016-06-19 17.42.45 2016-06-19 17.45.41 2016-06-19 17.56.29

Cam o oră și ceva a durat toată asta, picioarele dureau de la sărit, dar nu conteneau, până la urmă, cu trei ore înainte de meci am decis să ne pornim, în grup mare, spre stadion. Între timp, grupul a crescut la circa 30 de persoane. Chiar dacă eram într-o minoritate absolută față de albanezi, noi făceam spectacol și toate privirile erau îndreptate spre noi. Au fost și interacțiuni cu albanezii, toate foarte pozitive, n-au fost incidente, ne susțineam reciproc, ridicam dispoziția înainte de meci. Cam atunci am găsit un tip care avea nevoie de bilete și i le-am dat cu o mică reducere. Nu știu ce intenționa să facă cu ele, dar pe acele locuri nu s-a așezat nimeni în timpul meciului. Poate că au stat undeva în picioare…

2016-06-19 18.09.43 HDR 2016-06-19 18.11.09 2016-06-19 18.12.12 În continuare, grupul nostru a coborât în metrou, dar erau și un număr impunător de albanezi. Noi am urcat într-un vagon, pe care l-am umplut pe jumătate, au nimerit din greșeală și niște albanezi, dar ei au stat cuminte tot drumul. Ceea ce făceam în vagon e greu de descris, era nebunie, săream, cântam, scandam, atmosfera era superbă! Deoarece Oleg și Vitalie nu erau bine echipați pentru meci, le-am dat steagul României. Apropo, ei tot susțineau scandările și erau foarte activi. În vagonul vecin, albanezii stăteau calmi și priveau la noi cu o anumită invidie.

2016-06-19 18.20.51-1 2016-06-19 18.22.10 De la stația de metrou, am urcat într-un autobuz special care ne ducea la aeroport. Deja acolo noi eram jumătate de autobuz, iar albanezii – altă jumătate. Scandările au continuat, cu un ritm un pic mai lent, s-au auzit și albanezii, ceva mai puțin decât noi. A fost vesel și aici. La stadion m-am despărțit de Oleg și Vitalie, care aveau bilete la categoria întâi, iar eu la a treia. Avantajul meu era că am stat printre români, pe când ei – printre albanezi.

2016-06-19 19.00.31 Șocul meu când am intrat pe stadion a fost să văd că, cu unele excepții și cu un sector la fanilor români, tot stadionul e roșu de la tricourile și steagurile cu Albania. Imediat mi-am dat seama că va fi imposibil de dominat atmosfera în tribune, așa cum fanii României au făcut-o în Saint-Denis și Paris. Cred că raportul dintre numărul de fani albanezi și români a fost de cel puțin 7 la 1. Vă imaginați? O țară care cu ceva ani în urmă era mai săracă decât Moldova, care s-a calificat prima dată la un turneu mondial, a cărei echipe pierd stabil de la echipele din Moldova, care are o populație mult mai mică decât a României, care oricum este mai săracă decât România, a reușit să aducă un număr șocant de mare de suporteri la acest meci. Sincer să fiu, nu cred că a mai fost în istorie o situație când la un meci de fotbal să fie mai mulți albanezi decât au fost ieri. Deci, era pur și simplu incredibil.

2016-06-19 20.49.51 Puțini comentează acest fapt, dar atmosfera în tribune era foarte ostilă tricolorilor și le dădea aripi vulturilor albanezi. Fanilor României le-a fost foarte, foarte greu să facă față situației. Am fost mai puțini decât la meciurile precedente, eram literalmente înconjurați de albanezi, care au reușit să cumpere bilete chiar și în sectorul fanilor României. În restul stadionului erau mici insule de români în marea de albanezi. Mă simțeam aiurea din această cauză, mulți fani discutau despre asta. Oricum, noi am găsit puteri și am continuat să strigăm, cântăm, scandăm și să susținem România. Repet, a fost foarte greu pentru noi, eram fluierați, albanezii scandau în timp ce noi începeam un cântec sau o strigare. Dar, până la urmă, fanii României au fost la nivel și au dat maximul posibil pentru ca jucătorii noștri să ne simtă prezența. Despre meci voi comenta scurt: am scăpat un gol aiurea, dar albanezii au mai avut încă două ocazii clare de gol. România a dominat meciul, a dat șuturi la poartă, au avut și o bară, dar n-au reușit să se impună. Albania n-a arătat mare lucru, dar pdv. tactic era mai bine pregătită, au îndeplinit mai bine sarcinile antrenorului și au obținut exact ceea ce și-au dorit – victoria. Văzând suporterii lor și atitudinea jucătorilor lor era clar că ei își doresc să câștige. Așa ceva nu prea s-a văzut la naționala noastră, din păcate.

2016-06-19 23.15.55 La sfârșitul meciului eram resemnat, era clar că aventura mea la EURO2016 se încheie aici, mai devreme decât m-aș fi așteptat. Mi-a luat circa 1.5 ore să ajung de la stadion – acasă. Stadionul e nou, frumos noaptea, de afară, dar nu-i chiar finisat. Mă refer la multe lucrări de interior care încă nu-s făcute. A doua zi, adică azi, o voi petrece în Torino.

#13. Ziua 9. Cu emoții spre Lyon

Dimineața am petrecut-o în Geneva, n-am făcut mare lucru, am cumpărat ceva snack-uri, am mai stat pe net, m-am odihnit un pic după efortul din ziua precedentă, mi-am făcut rucsacul și m-am pornit spre gară. Totul OK până aici.

Biletul l-am achitat electronic, dar nu-l aveam, trebuia cumva să găsesc o mașină automată SNCF (companie franceză de căi ferate) să obțin biletul în baza unui cod. Am căutat, n-am găsit. M-am apropiat de niște tanti și le-am spus situația. Ele mi-au spus să aștept în rând la ghișee. Erau vreo 30 de oameni în față, am stat vreo 15 minute, ca să aflu că de fapt ei nu puteau să mă ajute cu nimic. E vorba de compania elvețiană de căi ferate. Cel puțin am aflat pe ce peron va sosi trenul meu spre Lyon.

OK… m-am îndreptat acolo și văd că lumea se adună în fața unei uși unde era scris Vama franceză. Mda.. încă și vama mai lipsea. Erau două automate SNCF, doar că albastre și nu galbene, așa cum scria în instrucțiunile de pe foia mea. Unul era defect, iar celălalt nu dădea bilet. Pe perete era scris clar că doar persoanele cu pașaport și bilet valabil vor trece prin acel coridor magic. Pașaport aveam, bilet valabil – nu. Ceea ce m-a enervat era că aș fi putut să cumpăr biletul pe loc la același preț pe care l-am plătit on-line în aprilie. Deci nici măcar n-am economisit ceva!

OK.. M-am gândit că dacă reușesc să urc în tren, n-are cum să se întâmple mare lucru, doar n-o să-l oprească să mă de-a jos. Important era să urc. Coada era din ce în ce mai mare la vama franceză. Deja trebuia să mă pun undeva în spate, după ce am pierdut mult timp cu automatele albastre.

Nu înțelegeam de ce nu se mișcă rândul, mai ales că erau vreo 20 de minute până la plecare. Până la urmă ușa pur și simplu s-a deschis și toți pur și simplu au intrat pe peron. Pe peron – n-aveai cu cine vorbi. Am găsit două persoane, probabil elvețieni, de la gară și ei mi-au spus că va trebui să vorbesc doar cu conductorul trenului.

Deci, cel puțin 4 elvețieni m-au trimis mai departe cu problema mea și nu mi-au oferit soluții. Cel puțin a sosit trenul, eu am urcat în el și cu anumite emoții așteptam marea discuție cu conductorul. După ce a pornit, deja emoțiile au început să scadă, ca până la urmă să fiu destul de relaxat.

Adevărul e că nimeni nu a verificat biletele și nu a fost niciun control vamal. Aș fi putut să urc în tren și fără bilet.

Am ajuns la Lyon după aproape două ore și asta era bine, deoarece nu vroiam să scap cumva meciul cu Albania. Apropo, în tren erau mulți albanezi, cu unii dintre ei am făcut o poză la ieșire. În general, în oraș am văzut puțini români și destul de mulți albanezi. Interesant cum va fi pe stadion.

2016-06-18 15.29.36

Ceea ce m-a frapat odată ajuns în gară e mulțimea de oameni. Foarte mulți. M-am cazat destul de repede și gazda s-a dovedit una foarte primitoare, primul lucru – m-a servit cu o bere, mi-a explicat în detalii cum să intru în casă. Apropo, e un sistem sofisticat, cum spune gazda: „ca-n închisoare”: deschizi o poartă metalică, apoi ușa de la bloc, apoi pornești liftul – toate cu o cheie magnetică și deja o cheie pentru ușa de la apartament. Apoi s-a oferit să-mi arate ceva interesant în oraș și să mă lase în fan-zona și eu am acceptat cu plăcere.

În 15 minute eram gata de ieșire, mi-a arătat o cale mai scurtă de a ajunge la gară (mult mai scurtă decât cum am venit), am luat un tramvai și am  mers spre Muzeul de Științe. Apropo de tramvai, dacă în Geneva am văzut tramvaie foarte lungi, aici aveau și o formă foarte interesantă, la mine se asociază cu o omidă gigantică 🙂 Muzeul reprezintă o structură foarte sofisticată, total deosebită de ceea ce-am văzut până acum. E posibil de urcat la nivelul 4, de unde se vede o panoramă frumoasă asupra orașului.

2016-06-18 18.59.38 2016-06-18 18.19.34 HDR

Muzeul se află în locul în care două râuri se întâlnesc: Rhone și Saone. Ele se deosebesc după culoare. Se vede bine și orașul vechi, pe care îl voi vizita în ziua următoare. Podul alb din spatele meu (poză) a fost asamblat separat, adus cu barca și instalat pe piloni pregătiți. El este destinat doar tramvaiului, cicliștilor și pietonilor, podul de alături – pentru mașini. De aici se vede în apropiere și sediul Euronews France, dar și multe reprezentanțe din industria farmaceutică

Apoi am mers spre fan-zona, unde atmosfera era mai interesantă decât la Paris. În general, oamenii în Lyon mi s-au părut mai calzi, în special dacă e să compar cu elvețienii și cu parizienii. Scorul era de 1-0 pentru Islanda și… eu mă bucuram pentru ei, dar mi-era cam foame că nu prea mâncasem în acea zi. Mi-am luat un burger, care s-a dovedit a fi foarte bun și o bere Carsberg, care m-a amețit bine 🙂 Deja mă puteam concentra la meci. Din păcate, Islanda a dat și un autogol, iar pe final, au ratat o ocazie foarte mare, deci 1-1 și Ungaria e ca și calificată în optimi, iar Islanda va trebui să învingă Austria pentru a-și garanta locul în primii 16.

După ce s-a încheiat meciul m-am mai plimbat prin fan-zonă, mi-am dat seama că nu erau chiar așa de mulți oameni cum credeam inițial și nici activități interesante. Nu se compară cu ceea ce-am văzut în Brazilia, unde lumea venea cu mult înainte de începerea meciurilor și se distrau așa de bine, că unii nici nu prea se uitau la meci 🙂

2016-06-18 19.01.41

Deci, am decis ca ultimul meci să-l privesc de acasă. Portugalia-Austria 0-0.

În următoarea zi se decide cum va decurge călătoria mea mai departe. În total, sunt 4 scenarii:

România învinge, Elveția pierde, astfel că România e pe locul doi și atunci chiar duminică (19 iunie) voi ști că următorul meci e St-Etienne pe 25 iunie. România i-a locul trei (România învinge, Elveția nu pierde) și se califică atunci abia pe 21 iunie voi ști sigur dacă România va juca 25 iunie la Paris sau pe 26 iunie la Lille. România nu se califică, fie că i-a locul 3 sau 4, în acest caz călătoria mea se va încheia după 22 iunie.

Varianta 1 e ideală pentru mine deoarece voi ști din timp unde și când va juca România.

Dar azi (cînd scriu articolul) e marele meci, așa că HAI ROMÂNIA!

PS Preluarea articolelor de pe acest site este strict interzisă.

#12. Ziua 8. Geneva

După o jumătate de zi pe ploaie în Geneva, mă gândeam ce aș fi putut face o zi întreagă, dacă vremea ar fi rămas la fel? M-am gândit că oricum sunt deprins deja mai mult cu vreme posomorâtă și cu ploaie și am făcut abstracție de asta și am decis să petrec ziua în oraș. Prognoza meteo mi-a spus că urma să fie înnorat, dar fără precipitații..ok deci am decis să ies fără umbrelă.

Mi-am pus un scop – să fac 20 km pe jos. Inițial nu credeam că ai unde să te plimbi atâta prin Geneva, care în esență, nu este un oraș mare. Deci de dimineață era răcoare și înnorat și m-am pornit pe un traseu de-a lungul lacului, pe partea de sud. Când eram la vreo 6 km de la punctul de pornire am observat o ploaie puternică pe partea opusă a lacului și un pic m-am stresat, deoarece mi-am adus aminte cum m-a prins ploaia în Antwerp și la fel ca și atunci, aici nu prea aș fi avut unde să mă ascund și nici umbrelă nu aveam. Din fericire, vîntul bătea în direcție opusă, astfel că a plouat tare, dar nu în Geneva.

2016-06-17 12.19.36

M-am întors apoi și m-am îndreptat spre orașul vechi. Deci elvețienii i-au prânzul strict între 12:00 și 14:00, eu eram pe la 13:00 în centru, iar la 15:00 urma să joace Italia cu Suedia. Era clar că nu reușeam să-mi fac un orar normal, astfel că mi-am continuat promenada, iar masa am luat-o la un McDonalds, care lucrează în regim „normal”, nu elvețian. E foarte scump și acolo, dar e mult mai variat decât ce se vinde la Chișinău.

O aventură cu impact asupra picioarelor am avut-o în catedrala lor centrală, care domină orașul vechi – situat pe un deal. Catedrala are două turnuri: de Sud, prin care urci, dar de pe care n-ai o panoramă frumoasă și cel de Nord, la care ajungi printr-o conexiune între turnuri, și din vârful căruia vezi orașul ca-n palmă. Eu am urcat turnul de Sud până în vîrf, dar acolo puteai vedea doar prin ferestre murdare și nu era un spațiu deschis. M-am coborât să caut conexiunea la turnul de Nord, dar eram confuz și nu înțelegeam cum să fac. M-am coborât până la urmă pe scara pe care am urcat (pe acolo nu se coboară), m-am apropiat de tipul care mi-a vândut biletul, i-am explicat situația, i-am spus că vreau pe turnul de Nord și el mi-a deschis ușa prin care turiștii coboară din turn. Am urcat iarăși, ca să înțelegeți, catedrala e… foarte înaltă, picioarele mele deja protestau contra mea, am găsit acea cameră prin care nu am observat trecerea, dar de această dată n-am ratat-o.

Și..s-a meritat! O priveliște extraordinară de sus, cu vedere la lac, la centrul vechi și la oraș. Se văd și munți cu zăpadă (din câte am înțeles e vorba de zona Mont Blanc).

2016-06-17 15.59.27 2016-06-17 15.58.42

Deși vremea era bună, totuși Jetul de Apă nu era pornit. Credeam că nu-l voi mai vedea. Cînd am coborât din turn, mă dureau picioarele și aveam doar 14 km parcurși, inclusiv 13 – destul de lejer și aproape un kilometru pe verticală. Mi-am întins un pic mușchii, am mai băut apă, m-am mai relaxat și m-am pornit mai departe.

Ca să nu lungesc mult vorba, am mers pe partea de nord a lacului și la un moment dat când am privit înapoi, am văzut vârful Jetului printre copaci. În acel moment am decis că nu vreau chiar așa de mult să merg în cartierul ONU, care era deja foarte aproape și m-am întors. Cînd am ajuns aproape de Jet, aveam deja 20 km – ceea ce era probabil un semn, adică eu mi-am atins obiectivul personal, deci merit să văd obiectivul turistic nr.1 al Genevei 🙂 În articolul despre ziua precedentă am povestit despre turiști care așa și n-au văzut Jetul.

2016-06-17 18.07.35

Între timp, am aflat că Italia a învins Suedia 1-0. Am mers să caut un local să privesc următorul meci. Am găsit o kebabărie, unde pentru un meniu ce costă cam de 5 ori mai scump decât în Chișinău, am privit doar prima repriză dintre Cehia și Croația. Deși nu știam exact unde stăteam, am decis să merg pe jos, în orb, și până la urmă am găsit casa, în circa 15 minute. Am urmărit a doua repriză, în care Cehia a revenit și a egalat 2-2. După aia ziua s-a încheiat cu victoria categorică a Spaniei asupra Turciei 3-0. În aceste condiții, îmi pare rău că Olanda nu s-a calificat în dauna Turciei, mai ales că cu doi ani în urmă olandezii făceau 5-1 cu Spania.

Deci recordul pentru acest an, inclusiv pentru această călătorie a fost stabilit la 23.6km sau 36755 pași. În Brazilia am făcut ceva mai mult de 25 de km într-o zi. Bine, probabil acest record va rămâne până la restul călătoriei, nu intenționez să-l bat 🙂

Pe 18 iunie, ceea ce este deja azi, planific să-mi fac bagajul și să plec la Lyon. Nu știu ce aș putea să mai fac în Geneva. Deja în Lyon sigur vor fi prețuri mai mici, voi întâlni mai mulți cunoscuți și va fi..mai vesel 🙂

Despre Geneva pot spune că e un oraș foarte frumos, organizat, cu stil. Mai mulți m-au trimis la Lausanne, Zurich sau chiar la granița cu Germania pentru „a vedea adevărata Elveție”. Merci 🙂 M-am mulțumit cu Geneva de această dată, poate data viitoare voi vizita și alte localități.

#11. Ziua 7. Cu 300 km/h spre Geneva

După o noapte veselă în Paris, a urmat o dimineață mai liniștită. Trebuia să-mi fac bagajul, de data asta toate lucrurile (în Belgia  îmi luasem doar o parte din ele) și asta presupunea un efort logistic. Am ajuns devreme la Gara Lyon. Ca deobicei în gările din occident, nu întotdeauna e foarte clar unde-i metroul, unde-s trenurile metropolitane, unde-s tramvaiele și autobuzele și în mod special, cum să ajungi din stația de metrou Gara Lyon în… chiar Gara Lyon 🙂

În fine, m-am descurcat, nu e prima dată, am găsit sala (această gară are câteva săli, un fel de terminale ca la aeroport) și am așteptat până se va anunța peronul pentru trenul spre… Lausanne. M-am convins că acesta e trenul meu (același număr, aceeași oră). Trenul e de tip TGV, gestionat de o companie francezo-elvețiană. Pentru oamenii de categoria a doua, pardon, pentru cei care călătoresc cu clasa a doua nu există wi-fi (francezii spune ui-fi, ceea ce inițial era amuzant pentru mine, dar m-am deprins) gratuit.

Durata călătoriei a fost de circa 3h20min, timp care s-a scurs foarte repede. De această dată chiar am putut să văd și cu ce viteză se deplasează trenul. Recordul vizual a fost 300 km/h, iar cel pe care am reușit să-l fotografiez – 299 km/h.

2016-06-16 13.22.16

Deci, record personal. La Euro2012 mergeam cu 162 km/h între Donețk și Kiev. Mă gândeam ce-ar fi să fie un TGV între Chișinău și Iași. S-ar face mai ușor unirea, nu? 🙂 Dar cu 30-40 km/h unirea nu poți face. Ca un exercițiu: 550 km între Paris și Geneva i-am făcut în 3.5 ore, iar 120 km între Chișinău și Iași se fac în 4.5 ore. Și asta fără a schimba roțile la Ungheni.

Desigur, am dormit în tren, la așa viteze greu rezist să rămân treaz. Cînd am ajuns mai aproape de Alpi, viteza s-a redus semnificativ și nu mai era afișată. Dar ce peisaje, tunele, poduri, munți, defilee, niște priveliști care-ți taie respirația! Și așa până la Geneva, dar mai departe presupun că e și mai interesant.

În Geneva am  găsit cazare prin Airbnb, care e și prima mea experiență. Am ajuns repede până la gazdă, am luat un autobuz care m-a dus până la destinație. Aici am o cameră separată cu un pat foarte confortabil, pe care acum stau întins și scriu acest articol 🙂

Desigur n-am venit în Geneva ca să stau în casă. Mi-am lăsat lucrurile, am împrumutat o umbrelă de la gazdă și m-am pornit în oraș. În Geneva ploua, dar după experiența mea la Antwerpen, ploaia asta nu mă deranja așa de mult. Am aflat cu stupoare că elvețienii mănâncă strict între 12:00 și 14:00 și apoi după 19:00. Cum nu luasem prânzul și era cam ora 17:00, această rigoare elvețiană nu-mi prea convenea. Am intrat într-un magazin și mi-am luat ceva snacks-uri.

Să spun o chestie pe care mulți au auzit-o, dar repet. Aici e FOARTE scump. Deci uneori mă uitam la unele prețuri și nu-mi venea să cred că așa numere pot fi afișate pentru unele produse mai mult sau mai puțin obișnuite.

Deci m-am plimbat vreo oră și am decis totuși să privesc meciul Irlanda de Nord – Ucraina. Am descoperit multe localuri închise, altele se închideau, altele încă nu s-au deschis…. eram confuz. În fine, la un local era scris că arată meciurile de la Euro. Am discutat în franceză cu doamna care se ocupa de local și am înțeles că la ei se fumează în local (asta-i Elveția, #lea, asta nu ții Moldova, #lea), dar au o cameră în care arată meciul și nu se fumează. Am înțeles că mâncare normală n-au, dar pot face niște gustări. Parfait!

Intru în local, acolo mă duc într-un meci „Cave du vin”, trec printre niște stelaje cu vinuri și ajung într-o sală cu mai multe fotolii, nu era nimeni. M-am așezat comod. A apărut în scurt timp o bere blondă cu o gustare mică, apoi am negociat un platou de mezeluri și cașcavaluri. Înțelegerea mea era că va fi ceva nu mare. În realitate a fost probabil ceva mai mult de mic, dar în volum – mult. Deci stăteam ca un rege cu bunătățuri în față, un ecran mare HD și priveam meciul. Din păcate, Ucraina a pierdut și cam trebuie să-și facă bagajele. Pentru câteva minute meciul a fost întrerupt din cauza…grindinei! Și asta e aproape mijlocul verii! La finele meciului am cerut nota și deși mă așteptam la o sumă mare, ea a fost chiar mai mare decât atât. Cel puțin, s-a meritat 🙂

2016-06-16 19.53.18

Inițial credeam că mă voi plimba o oră și voi merge în alt local să privesc Polonia-Germania. M-am pornit pe jos spre centru, am ajuns la lac, am întâlnit o pereche de ucraineni care umblau buimatici și nu găseau ceva. Le-am spus că havuzul pe care-l caută e aici, doar că nu funcționează. Ei încă erau decepționați de înfrângerea Ucrainei și n-au fost tare entuziasmați când le-am spus „Slava Ukraini”. Probabil sunt din Ucraina, dar nu chiar ucraineni.

Apoi niște fete se chinuiau să-și facă selfie una alteia. Eu am venit cu soluția de eficientizare  și le-am făcut câteva poze normale pe fundalul lacului și a caselor din jur. Ca recompensă – un selfie 🙂 fetele erau din St-Peterburg și călătoreau cu autobuzul prin mai multe orașe. Tot căutau havuzul, dar nu l-au găsit. Apropo, sper că poate mâine voi vedea și eu havuzul 🙂

2016-06-16 20.22.09

Ce să spun despre Geneva, are un stil arhitectural diferit de ce-am văzut în Paris sau Bruxelles. Clădirile mai noi sunt mai puțin pompoase, dar în același timp au un stil aparte. Unele clădiri mai vechi te duc cu gândul la castele, stil bavarez, clădiri de poveste. Ceea ce am reușit să văd e pur și simplu uimitor

Apropo, din ceea ce se vinde și e popular, sunt cuțite multifuncționale elvețiene. Poate îmi voi lua și eu unul, totuși unul elvețian ar trebui să fie mai bun ca unul chinez.

Se apropia ora meciului și am decis să mă întorc acasă și să privesc meciul on-line. Mă simțeam  obosit și preferam să stau undeva întins și deja mâncasem suficient de mult ca să mai vreau și cina 🙂

Deci, Germania-Polonia, și e primul meci care s-a încheiat cu 0-0. Polonezii au cu ce se mândri, însă cred că germanii s-au menajat un pic pentru meciuri mai importante. Nu cred că Irlanda de Nord le va pune probleme, astfel că adevărata echipă a Germaniei o vom vedea începând cu optimile.

Pentru ziua a 8-a mă gândesc să bat recordul meu la deplasare pe jos. Până când, pentru această călătorie, recordul e de 15.1 km (21,500 pași), pe care i-am parcurs pe 15 iunie. În Brazilia recordul a fost de 25.6 km. Pentru Geneva, voi încerca 20 km.

O zi bună să aveți 😉

PS Preluarea textelor de pe eurofan2016.wordpress.com e strict interzisă!

2016-06-16 21.18.47

#10. Ziua 6. Paris Meciul 2

Pe 15 iunie dimineața am scris pe blog impresiile mele de la ziua precedentă. Pentru prima dată în această călătorie am dormit mult – vreo 9 ore, ceea ce-i atipic pentru mine. Am mai făcut ordine în lucrurile personale, am luat un petit dejeuner compus din asortie din diferite bunătățuri avute în frigider, apoi m-am pornit în oraș. Această zi am petrecut-o în Paris.

Noroc că m-am uitat încă o dată pe bilet și am văzut că meciul contra Elveției se începe la 18:00, ora locală și nu la 21:00 cum credeam inițial. M-am întâlnit cu autoarea fabulelor moderne, Tatiana Țîbuleac, cu care am stat circa o oră. Am făcut schimb de opinii despre viața pariziană, am mai aflat lucruri despre cum e să trăiești în oraș și de ce în Londra s-ar putea să fie mai bine.

În continuare, mă gândem să vizitez cartierul La Defance, care e centrul financiar al Parisului, amplasat la capătul lui. Am coborât în metrou, acolo am întâlnit primii fai elvețieni cu care am schimbat câteva cuvinte și am făcut și o poză. Ei erau dej călduți de la berea consumată 🙂

2016-06-15 12.51.11.jpg

Deoarece trenul nu s-a oprit la stația care face conexiunea cu linia de metro ce duce La Defance, am decis să nu mai merg într-acolo. M-am dat jos la Invalides și am mers spre fan-zonă. De această dată am intrat, dar am fost decepționat că era foarte puțină activitate acolo și puțini fani. Erau mult mai mulți elvețieni, dar erau și români, amplasați mai aproape de sectorul lor, care era mai mult convențional.

2016-06-15 13.42.07.jpg

La sugestia lui Mihai Burciu, de la MoldovaSportTV, am făcut câteva filmulețe. Unul l-am reușit să-l public pe Facebook direct din fan-zonă, dar majoritatea nu le voi publica pentru că nu sunt actuale deja. Ele descriau starea mea de spirit la moment. Poate în următoarele zile voi face alte videouri pe care să pot posta cu ușurință.

2016-06-15 14.28.37.jpg

În fan-zonă n-am stat mult, berea e exagerat de scumpă și nu e cea mai bună pe care o poți bea, activități puține, mai ploua, astfel că am decis să merg spre stadion. Deoarece aveam timp berechet, m-am pornit pe jos. Am mers destul de mult și am întâlnit originalul Statuii Libertății, care e mai mică decât copia din New York și, după părerea mea, nu se află într-un loc foarte vizibil.

2016-06-15 15.51.19

Am mers destul de mult pe malul Senei, dar când deja trebuia să mă îndrept spre stadion, cartierele mi s-au părut mai puțin atractive pentru plimbat, astfel că am luat metroul pentru două stații.

Stadionul Parc de Prince este cam urât, prodomină culoarea betonului pe exterior și pe interior. Sunt frumos aranjate scaunele în culorile PSG. De asemenea, spre deosebire de stadionul Saint-Denis, unde România a jucat primul meci, aici tribunele sunt mai apropiate de teren.

2016-06-15 17.23.21.jpg

Pe ecranul stadionului era arătat meciul Slovacia-Rusia. Deși inițial credeam că nu văd bine, era 2-0 pentru Slovacia. Totuși până m-am așezat pe scaunul meu, era deja 2-1, scor cu care s-a încheiat meciul.

Despre România-Elveția pot spune că a fost o atmosferă fantastică în tribune. Noi am dominat cam tot meciul, din punct de vedere sonor, cu unele întreruperi elvețiene. Am marcat din penalty, și timp de vreo 30 de minute am stat bine în teren și se putea marca încă un gol. 1-0 la pauză.

În repriza a doua ceva s-a întâmplat cu jucătorii noștri. Keșeru era absent, nu prea mergeau pasele, echipa era retrasă, faze ofensive și periculoase erau foarte puține, iar elvețienii atacau continuu. La o fază, au reușit egalarea. Scorul final a rămas 1-1, iar până la sfârșitul meciului românii mai mult au luptat să mențină scorul decât să forțeze victoria.

2016-06-15 17.40.19.jpg

Până la urmă e un rezultat care ne poate duce pe locul 2 sau 3, în dependență de cum vom juca noi vom juca cu Albania și cum Elveția va juca cu Franța. Din perspectiva calificării, e un scor bun, deși s-ar fi putut mai mult.

După meci m-am dus imediat în Place de Clichy unde prietenul meu Arsenie mă aștepta cu Pavlo din Kiev la o sticlă de vin alb și rece 🙂 A fost foarte vesel, am cântat imnul Ucrainei, a României, am făcut schimb inter-cultural… dar ce-a fost mai departe nu țin minte 🙂

13406706_1015870501800647_7963869915596456176_n

Azi, 16 iunie, plec la Geneva, iarăși trebuie să-mi aranjez geanta, dar mă așteaptă o călătorie cu un TGV care în 3 ore mă va aduce în Țara Cantoanelor, unde voi sta aproape două zile.

PS călătoria mea deja durează o săptămână, dintre care 10 ore le-am petrecut în Chișinău.

#9. Ziua 5. Bruxelles – Paris

Ultima zi în Bruxelles și în Belgia pentru călătoria mea. Trebuia să fac ceva deosebit. Cel mai deosebit lucru mi să:

mai servesc bere belgiană să stau la niște terase, inclusiv cu un cunoscut. să mă plimb plimb prin oraș.

Am luat tramvaiul, am ajuns la stația Montgomerry și de acolo m-am pornit pe jos. Prima surpriză neplăcută a fost să descoper că nu mi-am încărat corect aparatul foto și respectiv bateria era așezată. Rămânea opțiunea cu telefonul. Nu e cea mai bună opțiune, dar deja e așa cum este.

2016-06-14 11.43.09 HDR.jpg

Ceva mai departe era comisia europeană, unde se organiza un protest al asociațiilor de transportatori din diferite țări. Am găsit steagul Moldovei, am discutat cu reprezentantul AITA și i-am urat succes.

Am mers în continuare până la gara centrală și am luat metroul în direcția de unde am venit pentru a mă vedea cu Timur, colegul meu de la Eliade. A fost o plăcere să discut cu el, deși avea doar o oră la dispoziție, am abordat mai multe subiecte, mi-a explicat mai clar care-i chestia cu valoni și flamanzi, asociind-o într-un fel cu situația etnică de la noi din Basarabia.

2016-06-14 14.01.36

Apoi am mers la altă terasă unde am stat la o bere/suc cu gazda mea din Bruxelles. Inițial credeam că la 15:00 urma să fie un meci, ceea ce mi-ar fi fost convenabil că ulterior avea să mă pornesc la Paris. Meci n-a fost, iarăși a început să plouă, dar am avut noroc de data asta. Am mai hoinărit vreo două ore, inclusiv am stat un pic pe net într-un bar administrat de portughezi cu denumirea simbolică Real Madrid. Atunci am mai exersat unele cuvinte din portugheză pe care le-am învățat acu doi ani. Masa am luat-o într-un local de arabi. Eram cam amețit de la bere și m-am străduit să fiu destul de laconic în privința la mâncarea comandată. Am arătat cu degetul la un platou mare cu orez și fructe de mare. N-a fost scump, dar foarte gustos.

Așa am reușit să petrec ultimele ore în Bruxelles, un oraș minunat, de care îmi voi aduce aminte cu plăcere. Am mers la gară, unde deja trenul era pe loc și într-o oră și 23 minute eram deja la gara de sud în Paris. De data asta am încercat să nu adorm, dar oricum am cedat, cel puțin vreo jumătate de oră am tras un pui de somn 🙂

În Paris am ajuns când ploua și eu deja nu aveam umbrelă și nici nu-mi cumpărasem alta. Mi-am acoperit rucsacul cu o pelerină impermiabilă, am schimbat trei linii de metro să ajung la destinație, dar ploaia a stat și am scăpat uscat 🙂

Acasă ne-am chinuit un pic să conectăm un ecran la laptop și să pornim  meciul Portugalia – Islanda, am reușit pe la minutul 30, și în scurt timp am văzut golul portugezilor. Eu țineam contra lor. Bucuria cea mare a fost în repriza a doua când islandezii au egalat, dar și mai mare a fost când s-a încheiat meciul 1-1. Respect pentru islandezi.

Despre meciul Austria – Ungaria știam doar scorul 0-2 și am fost suprins. Cred că în aceste condiții, Portugalia are șanse de calificare, la fel ca și Islanda 🙂

Pentru ziua a 6-a, mi-am propus să văd câteva obiective prin Paris, să întîlnesc cîteva persoane, iar seara e MARELE MECI: România – Elveția.

#8. Ziua 4. Averse Aventuri Anvers

Nu știu care francez a denumit orașul Antwerpen în Anvers, dar cea din ultimă denumire descrie fidel experiența mea de acolo.

Deci s-o i-au de la capăt: Zece minute cu mașina, vreo 25 cu tramvaiul, vreo 15-20 cu două linii de metro, vreo 10 minute pierdute în gară până am înțeles ce și cum, apoi vreo 75 minute cu trenul, apoi încă vreo 15 minute ca să înțeleg de unde să iau iarăși u tramvai și încă 25 minute să ajung la destinație. În total – șase mijloace de transport schimbate și aproape 2.5 ore doar pentru a ajuge la un Mall unde se află unicul magazin Lego oficial din Benelux. Mall-ul e tare fain, în principiu, dar eu n-am venit pentru shopping. Mi-am ales detaliile de care aveam nevoie, am luat prînzul… apropo de prânz: acolo de Flandria-Flandria, adică în Bruxelles poți vorbi franceză, mai la nord – nu. Deoarece n-am putut comunica cu cei de la local despre ce mâncare și din ce-i făcută și nu înțelegeam nimic, am decis să i-au ceva gata și care îmi arăta clar ce reprezintă, plus o bere belgiană locală. A fost foarte bun.

M-am întors în Antwerpen. Aveam o hartă on-line pentru a nu mă rătăci, niște idei despre ce se poate de văzut acolo, dar am decis să las la o partea toate astea și să pun mâna pe apartul foto și să savurez orașul. Trebuie să spun că e superb. Orașul vechi impresionează prin arhitectură, clădiri vechi, localuri, atmosferă etc. Apropo, ieri (ziua 4) a fost zi de meci pentru Belgia și puteau fi văzute multe steaguri prin oraș, care puse la balcon, care pe mașină, care prin localuri. Mulți localnici purtau tricouri cu naționala Belgiei sau altă atributică a „diavolilor roșii”. Într-un cuvânt, atmosfera era mai „de fotbal” ca în Franța, unde în ziua meciului nu prea am văzut același lucru.

M-au impresionat unele magazine care afișau în vitrină cel puțin 100 de sticle de bere diferite (nu le-am numărat). Sunt curios: cîte sticle trebuie de încercat pentru a putea fi cât de cât expert în berea belgiană? 🙂

Plimbarea mea a continuat spre zona canalului, dar în același timp știam că urmează să înceapă meciul Cehia-Spania și oscilam între a intra într-un local să privesc meciul sau să-mi continui plimbarea. Am hotărît că meciul nu poartă o încărcătură sentimentală semnificativă pentru mine pentru a renunța la promenadă, așa că am ajuns la canal. Aici: un castel!

2016-06-13 14.46.33

Cînd m-am apropiat de castel, am auzit patru ruși în spate (ei sunt oriunde), inclusiv o doamnă-ghid, alta care o asculta și doi bărbați care rămâneau în urmă și auzeau nimic. Am stat mai aproape de ei să aud și eu ceva, dar am renunțat repede. Chiar nu mă interesează istoria acestui castel și chiar dacă aș auzi-o, aș uita-o repede. Mai bine să-l savurez vizual 😀

Deci am ajuns la canal, care e mare și nu tare spectaculos cînd e înnorat, am mers de-alungul lui pe o alee cînd… a început o ploaie torențială din senin. Totul a început așa brusc încât până am desfăcut umbrela, deja eram plouat binișor. Mai rău, ploua cu găleata și bătea vîntul, deci tot ce avea de la genunchi în jos era ud într-un minut. Am continuat să merg pe alee (în jur nu erau copaci, localuri, ascunzișuri) și când colo…. aleea se termină într-un fel de structură metalică înaltă, pe care n-o poți păși, spre drum de asemenea era un gard de beton și am zărit abia la vreo 100 m în spatele meu niște scări pentru a trece peste acel gard, care nu era înalt, dar suficient pentru a nu-l putea trece. Bun, am ajuns acolo, mai departe ce să fac? Dacă în centru erau localuri multe unde putea privi meciul și sta la dos, confortabil și să servești o bere, aici nu era nimic din astea. Am trecut strada și am încercat să găsesc vreun local să privesc meciul…

Nicio șansă, vreo două pizzerii ieftine, un fel de club neclar… după văd niște doamne trecute de 50 îmbrăcate sumar la geam… nu le-am acordat atenție. Cînd la alt balcon au apărut deja domnișoare mai tinere, am înțeles că am nimerit într-un fel de Red Lights District (așa se numește în Amsterdam). Atunci  și ploaia s-a mai domolit și deja nu mă mai simțeam așa „plouat”. Parcă am primit o recompensă morală pentru pagubele materiale pricinuite de ploaie 🙂 Cartierul nu e mare, sunt câteva pietonale. Sunt suficient de multe fete pentru diverse gusturi, în general majoritatea nu mi s-au părut atractive. Nu e voie să faci poze cu ele (asta știam din Amsterdam și mi-am ascuns camera), dar nu înțeleg de ce cineva ar face, ele doar nu pentru fotografiat stau acolo 🙂

Deci cu ele poți face două lucruri gratis: să le privești și să vorbești cu ele. Dacă ele află că și tu ești român, discuția se încheie brusc. E un fel de discriminare și cred că Centru pentru Antidiscriminare ar trebui să facă ceva cu asta. Am făcut o estimare că ele fac într-o zi cât profesoara lor din Timișoara într-o lună, dar asta e.

Un aspect la care nu m-am gândit până acum, că nu am mai fost prin asemenea zone, e că atunci când te afli în RLD e ca și cum ai fi la magazin: îți place, cumperi, nu – te uiți, vrei – întrebi despre preț, calitate etc. Un polonez care se ascundea de ploaie într-un gang (au reînceput aversele și am stat cel puțin o oră în acel gang) îmi spunea că lui îi plac doar blondele, niște ruși care se plimbau pe acolo, căutau ucrainence (de-a lor, cum spuneau).

Afară ploua așa de tare și eu eram ud la picioare că unicul gând era să ajung mai repede în Bruxelles, să mă schimb și să stau undeva la cald. Dar ploaia nu mai contenea. Până la urmă, am desfăcut umbrela și pur și simplu am plecat. Am avut noroc că ploua ceva mai încet. Am ajuns la Museum aan de Stroom, o clădire la care am vrut să ajung, dar credeam că e prea departe să ajung pe jos şi fără hartă.

2016-06-13 16.10.13

Clădirea muzeului impresionează prin arhitectura sa şi are 65 m înălţime. Din păcate, era luni, iar luni muzeul e închis. De fapt, oraşul era destul de gol, puţini oameni pe străzi şi nu ştiam dacă e de vină ploaia (deşi acolo plouă des), meciul Belgiei care urma să înceapă la 21:00 sau alt motiv. Unica mea temere era ca să nu fie sistate trenurile spre Bruxelles cu ocazia meciului 🙂 Totuşi, mă gândeam că asta ar fi imposibil şi stupid.

Deci ploaia a mai contenit, am intrat la nişte turci într-un local şi am luat un ceai fierbinte, mi-am ridicat partea de jos a pantalonilor să nu simt umezeala aşa de mult, de la turci am luat mai multe şerveţele şi le-am pus în încălţăminte, şi aşa ciudat cum arătam, am început să mă simt mai bine, deja mi-era mai cald, dispoziţia era bună şi m-am pornit pe jos spre gara centrală (aici am venit cu tramvaiul direct de la Mall). Deşi eram determinat să urc în primul tren, am decis să urc pe „Roata Dracului”, care era drept în faţa Gării.

2016-06-13 18.17.44 2016-06-13 18.07.08 2016-06-13 18.06.43

Roata se învârte repede şi ai 3 cercuri de făcut. La primul şi-a spus cuvântul fobia mea de înălţime, dar următoarele două au fost super faine şi relaxante. Oraşul se vedea relativ bine, din cauză ploii puteam fotografia doar clădirile din apropiere, celelalte se vedeau prost. După Roată, am vrut să intru în ChinaTown, am intrat, dar am ieşit că nu mi-era nici foame, şi nici nu am găsit ceva care să mă oprească acolo.

2016-06-13 17.30.52 HDR

Apoi am intrat în gară, iarăşi mi-a luat ceva timp să înţeleg cu care tren să plec mai repede de-aici (totul e în flamandă). L-am găsit, era un intercity care ajungea în 41 de minute în Bruxelles, adică de două ori mai repede decât trenul cu care am ajuns aici.

Ce m-a frapat la acest tren: el urma traseul Antwerpen-Charleroi prin Bruxelles. Până a ajunge în Bruxelles, denumirea la staţii erau afişate textual şi sonor doar în flamandă, cînd am ajuns la Bruxelles-Nord, s-a adăugat şi limba franceză. Presupun că după Bruxelles, informaţiile au fost prezentate doar în franceză. Mi se pare o stupiditate adusă la absurd. Chipurile, dacă marşrutka noastră trece prin Comrat, deci noi o să vorbim găgăuza, când ajunge în Taraclia – în bulgară, când în Odesa – în ucraineană. Common, sunt ACEEAŞI oameni în ACELAŞI mijloc de transport! De ce nu poate fi o consistenţă în limba de comunicare?

În Bruxelles am ajuns cu bine, pe drum am aflat că Spania a câştigat Cehia 1-0, iar Suedia pierdeau de la Irlanda 0-1. Ulterior, suedezii au egalat, dar şi-au complicat situaţia în grupă. Cireaşa de pe tort a fost meciul Italia-Belgia. Am ţinut cu belgieni, dar aşa şi nu am înţeles de ce: jucătorii, cu câteva excepţii n-au cântat imnul (wtf?), Belgia nu s-a manifestat ca echipă pe teren şi au pierdut pe merit. Italia, fără multe stele, inclusiv cu jucători numele cărora îmi era necunoscut, au jucat un fotbal adevărat.

Sper că va plăcut istoria călătoriei mele din Anvers – oraşul cu Averse 🙂 În ziua 5 (adică azi deja) voi mai sta prin Bruxelles şi seara mă voi întoarce la Paris. Mâine România întâlneşte Elveţia pe Parc de Princes.

Hai România!

#7. Ziua 3. Bruxelles

Azi am petrecut toată ziua în Bruxelles. Dimineața am scris impresiile pe blog despre ce s-a întâmplat ieri, apoi fără grabă am mers în oraș, pe care îl mai vizitasem în 2010, dar era noiembrie, ploua într-una și aveam timp liber doar seara târziu. Azi am putut să mă plimb în voie, fără hartă, fără prea multe obiective clare, intram în magazine care-mi plăceau, mai schimbam o vorbă-două cu localnicii, eram foarte relaxat. Am ajuns și în Grand Place (nu pot ține minte varianta flamanda) și observ o fetiță ce se deplasa cam haotic în fața mea. Are vreo 2-3 ani. M-am oprit pentru a o lăsa să-și finiseze manevra, apoi o văd pe mama ei, Diana, o fostă studentă. Nu departe era și soțul ei, Ion, cu care jucam regulat fotbal cu ceva timp în urmă. În total ne-am adunat șapte moldoveni și eu eram unicul care era doar în vizită 🙂

2016-06-12 13.19.37

Desigur, am mers la o terasă, am mai discutat despre impresii, am mai întrebat despre cum se trăiește în capitala europeană și m-am simțit foarte fain. În continuare am mai hoinărit prin oraș, dar la un moment dat m-a prins o ploaie torențială că nu m-a salvat nici umbrela. Era cam timpul primului meci și căutam un local să-l privesc. Local am găsit greu, un fel de bodegă, așa mai civilizată, în care se vindea doar băutură. OK, era suficient loc liber, bere ieftină, TV cu imagine, dar fără sunet, că ei puneau muzică de suflet de pe CD-uri. Puțina lume din bodegă se întreba cine mai sunt și echipele care joacă, dar până la urmă au ajuns la aceeași concluzie: CROASI AVEC TURKII. Prima repriză a fost foarte dură, dar golul lui Modric mi-a ridicat dispoziția. După primele 45 de minute am decis că nu mai vreau să stau în local, am lăsat baltă meciul și m-am dus acolo unde nu am reușit în 2010 – la Atomium.

2016-06-12 17.29.51

Sincer, nu știam la ce să mă aștept, dar ceea ce am văzut s-a meritat efortul de a merge într-o periferie de oraș. Impresionează însăși structura, liftul central, care te ridică la 92 m și ai o panoramă, deși era cam după ploaie, iar cele mai importante clădiri din oraș se află ceva mai departe. Se vede ca-n palmă mini-orașul european – un muzeu bun de mers cu copiii, se vede stadionul principal al Belgiei, care se află în imediata apropiere și în genere se vede cum se poate de planificat cu cap alee, parcuri, zone rezidențiale, comerciale etc. Nimic în stilul Kirtos nu se vede de acolo.

După coborâre din globul din vârf, se poate urca pe câteva globuri laterale și e absolut fantastic cum e organizat totul. Spre exemplu, când mergi prin tunele dintre globuri, este făcut un joc de lumini care te face să crezi că stai pe loc și totul se mișcă în jurul tău. Într-un glob e combinată o muzică plăcută cu diferite animații în bază de figuri geometrice și culori. Greu de descris doar cu cuvinte 🙂

2016-06-12 18.13.00

După Atomium, am plecat acasă să privesc meciurile. Am avut norocul că am ajuns la începutul reprizei a doua dintre Polonia și Irlanda de Nord și am văzut în direct golul. Meciul nu m-a impresionat prea mult.

Desigur, pregătirea pentru ultimul meci a fost mai serioasă. Bere tipică belgiană, triplu fermentată, în sticlă de 0.75l cu dop de plută ca la șampanie 🙂 De la Germania-Ucraina am așteptat mult și am primit destul de multe. Chiar dacă simpatizam un pic pe ucraineni, nemții erau cei care țineam deschis. M-am bucurat la golul lui Mustafi (ce echipă albaneză ar ieși dacă i-ar aduna pe toți împreună 🙂 ), au fost ceva emoții la atacurile ucrainene în prima repriză, dar în rest ok. Sigur, germanii au potențial mai mare, ucrainenii au jucat cam la limită, poate că ar fi reușit un egal, mai ales că au avut și ocazii… În fine, Bastian a pus punct meciului, în prelungiri, consemnând și cea mai categorică victorie la moment.

Despre planurile mele pe mâine: voi pleca în Antwerpen, care va fi și cea mai nordică destinație (Varșovia e doar cu un grad mai la nord, dar acolo a fost doar o escală) a călătoriei mele. Voi ajunge la al treilea magazin Lego din cele 4 pe care mi le-am propus să le vizitez. Apropo, e unicul magazin oficial Lego din Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg). Vreau să vizitez cel puțin un muzeu, să beau cel puțin o bere locală și să gust ceva din bucătăria locală. De asemenea, să fac poze. Sper să văd primul meci într-un local, iar la meciul Belgia-Italia deja să revin acasă, deși teoretic se poate de-l văzut și în altă parte, doar că nu știu unde exact și dacă se merită. Mă rog, eu nu mă simt belgian.

Merci pentru atenție! Asta a fost pe scurt istoria zilei de azi. Mâine va fi o nouă zi. Fiți alături de blogul meu, că după ce mă întorc, nu voi mai scrie 🙂

 

#6. Ziua 2. Cu TGV-ul la Bruxelles

După emoțiile de la meciul contra Franței, mi-era greu să mă concentrez la ceva  interesant. Ziua a 2-a, adică 11 iunie era sîmbăta și dimineața Parisul era cam somnoros și pasiv. Aveam ceva timp liber pîna a pleca la Bruxelles și unica idee bună pe care am avut-o, a fost să vizitez Turnul Eiffel și, eventual fan-zona situată în apropiere.

Bine, am mai fost o dată în Paris și am mai văzut turnul. Ieri nu mi s-a părut spectaculos, chiar deloc. Poate seara, cînd e luminat, în anumite circumstanțe el pare romantic, dar ziua e doar o adunătură enormă de metal cu foarte multă agitație în jurul său.

2016-06-11 11.29.18

Partea bună e că am mai făcut niște plimbări, pe cheiul Senei, printre străzile pariziene, fără să mă uit pe hartă și am primit plăcerea să navighez printr-un oraș cu adevărat european. Păcat că Kirtos nu înțelege cu adevărat unde-i Tiumeniul și unde e Europa. Chișinăul nu-i oraș european, poate e mai european ca unele orașe din est, dar per ansamblu, tinde să semene cu Mahcikala, așa cum a spus-o și Varlaamov, bloggerul rus.

În fine, am ajuns la Gara de Nord, o clădire enormă. De acolo poți lua Eurostarul spre Londra, dar și multe alte trenuri spre destinații franceze și nu numai.  Deoarece am venit prea devreme, trebuia cumva să pierd timpul. M-a șocat că erau doar cîteva locuri de așteptare, un pic izolate de restul sălii, dar în care încăpeau foarte puțini oameni. Am decis să ies din gară și acolo am dat DĂ NEȘTE CONCETĂȚENI, care mă întrebau amabil dacă SPIK INGLIȘ, prima dată am spus YES, dar după ce am înțeles că ei cer 20 de euro de la tine pentru nu știu ce, brusc am început să uit engleza. Următorii zece CONCETĂȚENI au rămas fără replică atunci cînd le spuneam NĂU și le ignoram atenția.

Apropo de chestii practice în Paris, dar care sunt valabile și în alte orașe: cel mai comod wi-fi e să-l găsești dacă stai în localuri mai fancy, în cazul în care ai bani, sau stai lângă el în caz că îți trebuie să verifici ceva urgent. Deci, în linii generale, n-am avut problemă cu conexiunea la Internet.

Din ce era afară, dar erau foarte multe cafenele civilizate la care putea să ajungi dacă răspundeai de vreo 3 ori NĂU, I DON SPIK INGLIȘ, am ales să alimentez la un local asiatic. Intru în local și aud BON JOUR. În sinea mea mă gândesc: „Care **fig bon jour?”, mă uit la vînzătoare și spun în limbă omenească NI HAO! De aici dialogul a fost mai interesant 🙂 am trecut la franceză totuși și mi-am comandat niște bunătățuri, doar carne (pentru ce să pui în tine orez degeaba?) de câteva feluri. La băutură, mi s-a propus bere chineză Tsingtao, din orez. Mâncarea a fost delicioasă, berea deosebită, un pic amăruie, dar nu tare. La gară cumpărasem Le Echipe și încercam în acest condiții să înțeleg cum Payet a salvat sărbătoarea francezilor:

2016-06-11 12.52.35

M-a surprins faptul că citeam destul de lejer ceea ce era scris în ziar, chiar mai multe articole despre meciul Franța-România și înțelegeam bine. Spre exemplu, Mircea Lucescu a spus că Franța a meritat victoria. Aici nu sunt de acord cu Marele Antrenor, pentru care am tot respectul. Comentariul de pe Troll Football pare deja mai relevant:

Deci am ajuns la tren, s-a format imediat o coadă imensă când s-a început îmbarcarea, s-a făcut controlul bagajelor, dar mult mai lejer ca în aeroport. Nu am mai călătorit până atunci cu un TGV (tren de mare viteză), cel mai rapid tren fiind cel de la Donețk la Kiev, care pe unele porțiuni se deplasa cu 160 km/h. Nu știu cu ce viteză maximă s-a deplasat TGV-ul spre Bruxelles, dar estimez că viteza medie a fost de circa 220 km/h, deci un nou record pentru mine 🙂

Ca să vă explic senzația mea… Încercam să admir împrejurimile prin geam.. dar… trenul se deplasa așa de repede că pur și simplu am adormit 🙂 mă mai trezeam și ațipeam la loc. Nici nu știu cum a trecut timpul că deja eram în capitala Flandrei, Belgiei și Europei (3 în 1). În oraș n-am fost, am plecat direct în suburbii.

Pe drum deja știam că Elveția deschisese scorul cu Albania 1-0. Am aflat chestii interesante, dar nasoale dpv al meu despre cum e să trăiești în suburbiile Bruxelles-ului. Orașul e francofon și locuiesc mulți străini, 99% dintre care nu sunt flamanzi (un fel de olandezi sau cum insistă Google-ul – neerlandezi). În suburbii – doar flamanda e limba vorbită, deși undeva adânc în sinea lor, băștinașii știu și alte limbi, dar printr-o putere de voință enormă, nu folosesc cunoștințele lor pentru a comunica cu oameni care… nu s-au născut flamanzi.

În fine, segregarea la ei e mult mai dură decât în Moldova.

Am apucat să văd a doua repriză din meciul Elveția-Albania și nu am înțeles prea multe despre echipe. Albania mi s-a părut slabă, deși cu o voință mare de a ataca. În același timp, Elveția nu părea o echipă foarte serioasă pe fundalul Albaniei. Cred că România trebuie să se impună în fața ambelor echipe, mai ales după meciul făcut cu Franța. Scor final pentru Elveția 1-0, deși Albania a avut o ocazie din care poate aș fi marcat și eu 🙂

Atmosfera pentru următoarele meciuri a fost întreținută cu bere belgiană în sticle de 0.7l, cu dop de plută (în Chișinău n-am văzut așa ceva), bere foarte bună, iar spre seara s-a deschis și un Tarabostes roșu, adus cu multă grijă de pe meleagurile mioritice 🙂

Următorul meci mi s-a părut mai interesant, nu avea o favorită clară, deși parcă un pic mai mult îi simpatizam pe slovaci. Un 2-1 pentru Țara Galilor, probabil meritat, deși cu același scor ar fi putut învinge și Slovacia, în anumite circumstanțe.

Ei și punctul culminant al serii fotbalistice a fost desigur meciul Anglia-Rusia. Cel mai mult m-au amuzat cei de la BBC care au descris incidentele dintre suporteri înainte de meci ca: „un grup de hooligani ruși au atacat un grup de suporterii englezi la o terasă”. Common :)) Hooligani pot fi doar englezii, ceilalți pot fi numiți deja altfel. De fapt, din ceea ce relatau prietenii mei fani Zimbru, pe Facebook, au avut loc mai multe incidente, la inițiativa ambelor tabere. Despre meci: dpv tehnic și al vitezei, Anglia era clar superioară. La finalizare, englezii aveau probleme serioase, ceea ce le-a jucat în final festa. Dier a marcat un gol superb din lovitură liberă, în timp ce restul șuturilor de obicei nimereau direct în Akinfeev. Și iată în a doua zi la rând, un gol de la sfârșitul meciului schimbă logica corectă a rezultatului. Un 1-1 pentru Rusia, dar cam nemeritat.

Intrați direct pe http://www.eurofan2016.wordpress.com pentru a urmări aventura mea la Euro 😉

#5. Ziua 1. Emoții. Luptă. Respect. România-Franța 1-2

Deci în dimineața meciului… de fapt ce contează ce a fost până la meci.

Pe stadionul Stade de France, din Saint-Denis, care e o suburbie a Parisului, s-a deschis oficial Campionatul European la Fotbal EURO2016. A fost un show fantastic, cu mixuri de la David Guetta, intonarea „imnului” campionatului, o coreografie frumoasă pe suprafața de joc și una superbă în tribune. La un moment dat, fiecare 2-3 sectoare formau câte un steag al fiecărei țări participante la Euro2016.

Eu am stat cu galeria României, undeva în centrul ei, pe mijloc ca înălțime și cam în spatele porții. Priveliștea era superbă!

Mă gîndeam la faptul că acest stadion a fost construit pentru CM1998, pe care l-am urmărit cap-coadă, aici s-a jucat meciul de deschidere, tot aici Zidande a marcat două goluri, iar Petit a încheiat victoria Franței în fața Braziliei în acea ediție. Totpe acest stadion, Roberto Carlos a dat un gol magnific echipei Franței, dintr-o lovitură liberă, în timpul unui meci amical. Aici a jucat adevăratul Ronaldo, dar și multe alte vedete…

Fiind venit mai devreme la stadion, rememoram aceste fapte și simțeam că mă aflu într-un loc plin de istorie. Stadionul s-a umplut cam greu, dar era problema mea că nu am setat la telefon să-mi arate ora locală în regim automat 🙂 Deci, stadionul e unul plin de istorie.

Recordul meu anterior de număr de spectatori la un meci în care mă aflam în tribună a fost Italia-Anglia (Euro2012, 1/4 finale) -64,340 – mai mulți decît la finala Spania-Anglia jucată după o săptămînă, pe același stadion 🙂 De fapt, la meciurile Ucraina-Suedia și Suedia-Franța, meciuri din grupe la Euro2012, la fel disputate în Kiev, numărul de spectatori a fost cam același.

Păi iată, acest record a cedat ieri, cînd pe Stade de France au fost 75,113. Apropo, nu cred că acei oameni ar fi încăput nici în 4 suprafețe egale cu cea a Pieții Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Intonarea imnului a fost un moment frumos și emoțional. Țin minte că la 6-7 ani, cântam Deșteaptă-te Române pentru că era… imnul Republicii Moldova, tot acest imn a fost și cel al Republicii Democratice Românești în 1918 și abia după 72 de ani – imnul României. Marcelliesa s-a auzit și ea foarte bine.

Dacă e să vorbim de fani, noi am dominat și am făcut atmosferă în tribune, scandările erau foarte frecvente, aș spune că doar cu rare ocazii ai noștri priveau liniștit meciu…. Eh, dar cum să privești liniștit așa meci!

În teren a fost o luptă bună, ai noștri au avut multe dueluri individuale câștigate, inclusiv driblinguri. Păcat de Andone, că uneori nu ajungea la minge, a avut o ocazie când am văzut golul ca și marcat, dar din păcate a ratat. El a fost veriga slabă a atacului, iar Alibec, care l-a înlocuit, a adus mai multă forță ofensivă.

Franța de asemenea a avut cel puțin două ocazii periculoase în prima repriză, care s-a încheiat 0-0.

În a doua repriză, România a jucat și mai bine, uneori domina meciul, deși ocaziile periculoase veneau mai rar. Atunci s-a întâmplat golul ciudat a lui Giroud. După o centrare, el a reușit să marcheze cu capul din fața lui Tătărușanu. Prima impresie a fost că era fault la portar. De asemenea, nu știu de ce Tătă nu a respins mingea. A fost un șoc pentru noi, deoarece până atunci România arăta mai bine în teren, dar și în tribune.

În scurt timp, ai noștri au revenit la cârma jocului și au obținut cu greu de la arbitrul ungur, dar faultul era evident. A marcat Stancu pentru 1-1 și toată peluza noastră și nu numai erau în delir!

Probabil că 1-1 ar fi fost scorul echitabil pentru acest joc frumos în care românii mai puțin cunoscuți pe plan internațional i-au eclipsat pe vedetele Pogba, Giroud, Martial, Griezman ș.a. Dar, a venit un gol fabulos a lui Dimitri (pot să-i spun Dumitru sau Dima? 🙂 ) Payet – care a adus victoria Franței și a devenit automat și omul meciului și eroul serii.

Bucurie pentru fanii francezi care au fost pasivi (dar nu așa de pasivi ca spectatorii de la meciurile internaționale cu echipe moldovenești) și o anumită tristețe, dar mândrie în rândul românilor.

Echipa României s-a apropiat de peluză și au fost aplaudați minute în șir. Cu așa joc și cu o concentrare și mai bună, echipa merită cel puțin calificarea în optimi.

Deoarece nu pot încărca multe poze aici (trebuie să achit pentru asta și nu vreau), puteți urmări albumul de poze accesând pagina mea oficială de facebook.

Cît despre alte aspecte:

N-am văzut ieri mare lucru în Paris, am fost anterior și deja destinațiile turistice principale nu mai prezentau interes pentru mine, poate pe 16 voi mai vizita ceva. Există foarte multe organizații care fac grevă. De exemplu, trenurile merg mai rar, iar gunoiul nu se strânge. Asta deranjează. Față de orașele ucrainene în 2012 și față de cele braziliene în 2014, în Paris se simte prea puțin faptul că este un turneu final de fotbal. În mult zone nu se simte deloc. În Paris sunt două magazine Lego, cu prețuri rezonabile (mai mici decât în Chișinău). Unul nou e chiar în centru, stația de metro Les Halles, iar altul în Mallul SoOuest. Îmi place să cumpăr detalii la pahar. Nu întotdeauna găsești orice piesă, dar poți alege dintr-o gamă suficient de largă. Mai sunt și construcții Lego mari foarte frumoase. Am descoperit că deși nu vorbesc franceza, totuși reușesc să comunic, iar uneori chiar destul de fluent, ceea ce mă sperie :)) Azi plec la Bruxelles pentru pauza dintre meciuri, revin diseară sau mâine cu următoarele impresii

Mă puteți contacta mihaibologan@yahoo.com pentru impresii, păreri, propuneri sau să comentați aici sau pe Facebook.