Version:1.0 StartHTML:0000000168 EndHTML:0000008467 StartFragment:0000000468 EndFragment:0000008450
Bill Gates si Warren Buffett
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, în 2008 s-a micşorat numărul miliardarilor în dolari, în lume, în general, dar şi în Rusia, în particular (ţară în care numărul miliardarilor a crescut dinamic pe parcursul ultimilor ani).
Astfel, potrivit datelor prestigioasei reviste Forbes, în momentul de faţă, pe planetă există „doar 793 de miliardari”. Numărul lor s-a micşorat, faţă de acum un an, cu 332, printre cei care au ratat clasamentul numărându-se şi 55 de ruşi. Ultimele date arată că în clasamentul superbogătaşilor lumii se regăsesc 32 de cetăţeni ruşi, care, însă, au pierdut sume considerabile de bani pe parcursul anului trecut.
Presa străină menţionează că, deşi s-a subţiat considerabil, lista miliardarilor lumii a devenit şi mai exclusivă. De remarcat că actuala criză financiară a redus nu doar numărul miliardarilor, ci şi averea totală a acestora. Astfel, averea cumulativă a miliardarilor din clasamentul Forbes s-a micşorat, pe parcursul anului 2008, cu astronomica sumă de peste 2 trilioane de dolari. Ca urmare, cursa pentru prima poziţie în clasament „s-a transformat într-o adevărată bătălie pentru supravieţuire”. Deoarece sectorul comunicaţiilor electronice a făcut cel mai bine faţă efectelor crizei financiare, fondatorul gigantului Microsoft, Bill Gates şi-a recuperat poziţia de lider în topul celor mai mari bogătaşi ai lumii. El a pierdut în 2008 „doar” 18 miliarde de dolari. În prezent, lui Gates i-au mai rămas 40 miliarde de dolari.
Proprietarii reţelelor de magazine cu reduceri au reuşit să se îmbogăţească în condiţii de criză
Situaţia lui Bill Gates, însă este mult mai bună decât cea a lui Warren Buffett, care a pierdut pe parcursul anului trecut circa 25 miliarde de dolari. Averea sa a fost estimată de Forbes la 37 miliarde de dolari. Anul 2008 a fost cel mai nefast pentru compania lui Buffett – „Berkshire Hathaway”. Printre cele mai mari gafe ale lui Buffett din 2008 se numără majorarea cotei în ConocoPhillips (a cărei capitalizare a scăzut, în luna august a anului trecut, cu 54 la sută), în momentul în care preţul la petrol înregistrase cea mai mare valoare.
Forbes menţionează că, deşi miliardarii lumii au avut de înfruntat mult stres pe parcursul anului trecut, există totuşi 44 de bogătaşi care nu numai că au reuşit să evite pierderea banilor, ci şi să-şi sporească averile. Una dintre metodele de îmbogăţire este şi miza pe consumatorii care încearcă să economisească. Astfel, nouă din 20 cei mai bogaţi oameni ai lumii sunt proprietari ai reţelelor de magazine cu reduceri. În clasament a intrat şi Tadashi Yanai, proprietarul Fast Retailing, una dintre cele mai mari companii de vânzări cu amănuntul a îmbrăcămintei din Japonia.
Prăbuşire pentru „piaţa miliardarilor” ruşi
Pentru „partea rusă” a clasamentului, anul 2008 a fost devastator: din 11 februarie 2008 până la 11 februarie 2009, când au fost făcute evaluările, indicele Bursei de Valori RTS a căzut cu circa 65 la sută. Acum, în topul Forbes au mai rămas doar 32 de miliardari originari din Rusia, inclusiv doi care locuiesc peste hotare – Boris Berezovski şi Mihail Guţeriev. Averea cumulată a acestora s-a micşorat, de la 471 miliarde de dolari, până la 102,1 miliarde de dolari, toţi având de pierdut sume colosale.
Cel mai dificil i-a fost lui Oleg Deripaska, ocupantul poziţiei a noua în topul din anul 2008, cu o avere de 28 miliarde de dolari. Acum un an, Deripaska a devenit cel mai bogat rus din lume, sporindu-şi averea, pe parcursul anului 2007, cu 14,7 miliarde de dolari şi depăşindu-l pe fostul lider, Roman Abramovici. La începutul acestui an, Forbes a estimat averea lui Deripaska la 3,5 miliarde de dolari (cu 88 la sută mai puţin), acesta fiind ocupantul poziţiei a 164-a.
Niciun miliardar rus din sectorul imobiliar
Primul miliardar în lista bogătaşilor ruşi este Mihail Prohorov, care a reuşit să scape de datorii, deşi averea acestuia s-a micşorat de la 19,5 miliarde de dolari până la 9,5 miliarde de dolari.
Abramovici a rămas pe poziţia secundă a clasamentului miliardarilor ruşi, cu o avere estimată la 8,5 miliarde de dolari, inclusiv banii rămaşi după vânzarea companiei „Sibneft” şi cumpărarea companiei „Evraz”. Persoane din anturajul lui Abramovici, însă, afirmă că este greu de estimat care este situaţia conturilor bancare ale miliardarului în momentul de faţă.
Pe de altă parte, oameni apropiaţi acţionarilor concernului „Alfa-group” afirmă că averile lui Mihail Fridman, Gherman Han şi Alexey Kuzmicev sunt mai mari decât a estimat Forbes.
Într-o situaţie extrem de proastă s-au trezit oligarhii ruşi din domeniul imobiliar. Astfel, în ratingul Forbes nu se regăseşte niciunul din Rusia, deşi, acum un an, aici figurau nouă. Unii dintre aceştia, cum ar fi coproprietarii companiei „PIK”, Kiril Pisarev şi Yuri Jukov, au pierdut cel mai mult – circa 90 la sută din capital. Veşti proaste a avut şi soţia primarului Moscovei, Elena Baturina, al cărei business a fost atât de păgubos, încât ea a fost catapultată din clasamentul Forbes, pierzând 3,3 miliarde de dolari.
Lumea se bucură de pierderile miliardarilor
În opinia experţilor, şi „pe piaţa” miliardarilor bula s-a umflat până peste poate. „Când activele financiare cresc atât de mult în preţ, în timpul recesiunii, cei mai bogaţi oameni pierd cel mai mult. Şi asta se vede cel mai bine pe exemplul businessmenilor din ţările aflate în curs de dezvoltare, unde mulţi bogătaşi acumulau iresponsabil, în anii buni, datorii, iar acum suferă”, consideră David Fuller, editorul Fullermoney.
O altă poziţie pierdută de ruşi este cea a oraşului Moscova. În timp ce, în 2008, aici locuiau 74 de miliardari, faţă de 71 în New York şi 36 în Londra, acum, în capitala Rusiei sunt înregistraţi doar 27 de miliardari, faţă de 55 în New York şi 28 în Londra.
Editorialiştii de la publicaţia britanică The Times constată că oligarhii sunt „oamenii zilei de ieri”, ale căror pierderi s-au transformat în câştiguri pentru cineva. La rândul său, ziariştii spanioli de la El Pais menţionează că aprecierea dolarului a determinat adjudecarea de către SUA a primatului în topul miliardarilor: 10 magnaţi americani au intrat în primii 20 cei mai bogaţi oameni ai planetei. Printre aceştia se numără primarul New York-ului, Michael Bloomberg – singurul dintre americani care a reuşit să-şi sporească averea în 2008. O altă caracteristică a clasamentului Forbes este creşterea vârstei medii a miliardarilor – 63,7 ani – în special, din contul excluderii tinerilor oligarhi din Rusia şi China.
Fondatorul revistei, Steve Forbes, a constatat că puţină lume deplânge pierderile miliardarilor, iar unii consideră că oligarhii au meritat o astfel de desfăşurare a situaţiei. Totuşi, Forbes aminteşte că aceşti businessmeni creează locuri de muncă şi bunăstare.
Ioan STRELCIUC