Acum sau niciodată

Favicon Acum sau niciodată

jurnalism, cărți, călătorii...

RSS posts

Comentează

După trei pahare de Wine of Moldova

Ne mândrim cu cele mai bune și rafinate vinuri, iar strugurii cultivați pe pământurile Moldovei sunt o adevărată savoare!

Inspirat de fotograful spaniol Marcos Alberti, Pavel H photography, pasionat și el de fotografie, a decis să-și provoace prietenii într-un proiect fotografic mai deosebit și să observe cum se simte, ce zice și cum arată un tânăr student din țara noastră, după ce bea un pahar, două, trei de vin.

I-a invitat pe toți la un „pahar de vorbă” și a început distracția!

Primul pentru întâlnire și prietenie, al doilea pentru succes și sănătate, iar al treilea pentru dragoste și fericire!

Untitled-8

„Prima fotografie o făceam când persoana intra în casă! Dacă pentru primul cadru, fiecare dintre ei se uita puțin în oglindă, se aranja, pentru celelalte imagini, nimeni nu mai avea nevoie de aceasta”, spune fotograful!

Cu vârstele cuprinse între 18 și 22 de ani, tinerii s-au delectat cu un vin roșu din struguri „Căpșunica” și „Saperavi”, adus tocmai de la Strășeni , iar după trei pahare, cele mai frecvente replici au fost „Mă simt foarte OK”, „Așa bun e vinul”, „S-a urcat la cap”, „Nu-mi simt picioarele”, „Cred că m-a luat deja”, „Sunt prea vesel? Să fiu mai serios?”!

Untitled-2

Untitled-7

Untitled-4

Untitled-6

Untitled-3

1final

Untitled-5

P.S Acesta este un proiect fotografic și trebuie tratat ca atare!

Consumul excesiv de alcool dăunează sănătății! 😉

 

 

Viața ca un Vals pe Tăiș

DSC_0019-22

Pe Crina am cunoscut-o întâmplător…știam că e o tânără poetă, elevă încă, dar care își lansase deja propria carte de poezii și era laureată a mai multor concursuri în acest domeniu

Nu ne cunoșteam, nici măcar nu ne văzusem vreodată, dar și-a deschis sufletul așa cum numai un artist știe să o facă…

Mi-a vorbit despre copilărie, adolescență, familie, trecut, prezent, despre drumurile vieții și soarta de om…apoi am ajuns să discutăm mai des, despre oameni, trăiri și poezie

Ne-am întâlnit, tot întîmplător așa cum ne-am cunoscut 🙂

DSC_0015 (2)2

M-am întrebat atunci, de ce aceastei ființe atât de plăpânde, gingașe și nevinovate, i-a fost dat să sufere atât…

am găsit răspunsul în poeziile ei, în versul scris cu grijă și din toată inima…

M-a impresionat enorm poezia „Tata”, pe care am s-o transcriu mai jos….la fel de emoționante sunt și celelalte poezii, care sunt păstrate cu grijă în cartea „Vals pe Tăiș”, semnată de Crina Snegur.

Crina, îți mulțumesc mult pentru acest dar, inspirație și gânduri senine în continuare :*

TATA

Eu sper că-am fost născută din iubire / Pe-acest pământ cu doruri trecătoare.

Crescută-n despărțiri și dezunire, / Azi știu că dragostea, ca toate-i, muritoare.

Vedeam o călăuză în visare / Și auzeam cuvântul dulce tată!

Dar nu-i găseam nici sens, și nici valoare / În lumea mea aproape ruinată.

Tu nu m-ai îndreptat pe-o bună cale, /Cum trebuia s-o faci ca-ndrumător.

Eu nu am mers pe drumuri din petale, /Ci mi-am crescut din vis aripi să zbor.

Cu ce-am greșit că tu m-ai dat uitării / Și cine-a fost mai mult bătut de soartă?…

Tu îmi rămâi în mrejele visării / Străin…necunoscut, dar, totuși, tată!

Crina Snegur

crina

DSC_0013-2q (2)

„Când îţi doreşti un lucru, tot Universul conspiră la realizarea dorinţei tale”

„Acceptăm un adevăr numai după ce l-am negat din tot sufletul …nu trebuie să fugim de propriul nostru destin…”

„Dumnezeu a scris în lume drumul pe care fiecare om trebuie să meargă. Trebuie numai să citeşti ce a scris El pentru tine”jm

„Taina Fericirii stă în a privi toate minunile lumii şi a nu uita niciodată de cele două picături de untdelemn din linguriţă”

„ Abia după ce s-a depărtat puţin şi-a dat seama că baraca fusese ridicată de un om care vorbea araba şi altul, spaniola. Şi se înţeleseseră perfect”

„Există un limbaj care se află dincolo de cuvinte”, reflectă băiatul. „Mi s-a întâmplat deja asta cu oile, iar acum mi se întâmplă şi cu oamenii”

„Dacă învăţ să desluşesc acest limbaj fără cuvinte, o să descifrez lumea”

„Totul e un singur lucru”, îi spusese bătrânul.

„Încearcă să ştii totdeauna ce vrei”, îi spusese bătrânul rege.

„Când îţi doreşti un lucru, tot Universul conspiră la realizarea dorinţei tale” 🙂

„În deşert, nesupunerea înseamnă moarte”

„Cine intră în deşert nu se mai poate întoarce, spuse stăpânul de cămile. Şi când nu mai ai cale de întoarcere, trebuie să te gândeşti numai la cel mai bun mod de a merge mai departe”

cf „Viitorul îi aparţine lui Dumnezeu şi el îl arată numai în împrejurări deosebite”

„În prezent stă tot secretul; dacă dai atenţie prezentului, poţi să-l îmbunătăţeşti. Şi    dacă îţi îmbunătăţeşti prezentul, tot ce se va întâmpla apoi va fi mai bine. Uită de    viitor şi trăieşte în fiecare zi în învăţăturile Legii şi cu încrederea că Dumnezeu are  grijă de copiii Lui. Fiecare poartă în sine veşnicia”

„Fie că mori mâine, fie că mori în altă zi este acelaşi lucru. Oricare zi era făcută  pentru a fi trăită sau pentru a părăsi lumea” 🙂

„Rău nu este ce intră în gura omului… Rău este ce iese”

„Iubeşti pentru că iubeşti. Nu există nici un motiv pentru ca să iubeşti….Eu te iubesc  pentru că tot Universul a contribuit ca eu să ajung la tine”

„Sunt inimă de om, şi inimile oamenilor aşa sunt. Le este teamă să-şi împlinească cele mai îndrăzneţe visuri, pentru că li se pare că nu merită sau că nu vor reuşi. Noi, inimile, murim de frică numai la gândul unor iubiri care dispar pentru totdeauna, la clipe care ar fi putut să fie bune şi n-au fost” 🙂

„Frica de suferinţă este mai rea decât suferinţa însăşi”

“Fiecare clipă de căutare este o clipă de regăsire”

„Fericirea putea fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deşert…Pentru că un grăunte de nisip este un moment al Creaţiei şi Universului i-au trebuit mii de milioane de ani ca să-l creeze”

„Pe fiecare om de pe faţa Pământului îl aşteaptă o comoară undeva” 🙂

„O căutare începe totdeauna cu Norocul începătorului. Şi termină totdeauna cu Proba Cuceritorului”

„Ora cea mai întunecată era aceea dinaintea răsăritului”

„Când ne aflăm în faţa marilor comori, nu le vedem niciodată. Şi ştii de ce? Pentru că oamenii nu cred în comori”

„Un singur lucru face visele imposibile: frica de eşec”

„În general, moartea face ca oamenii să devină mai sensibili faţă de viaţă”alchimistul

„Când iubeşti reuşeşti să fii orice lucru al Creaţiei”

„Dacă cunoşti Iubirea cu adevărat, cunoşti şi Sufletul Lumii, care e făcut din Iubire”

„Atunci când iubim, vrem totdeauna să fim mai buni decât suntem” 🙂

„Tot ce se întâmplă o dată, poate să nu se mai întâmple niciodată. Dar tot ce se întâmplă de două ori, se va întâmpla cu siguranţă şi a treia oară” 🙂

„O operă este desăvârşită numai atunci când ţelul este atins”

 

Viața tânărului și istorioara din „Alchi­mis­tul”, de Paulo Coelho, este o adevărată metaforă a vieții…o istorie care, direct și indirect, reflectă viața așa cum este ea, dar în special, contactul omului cu universul…Dacă ai ajuns să lecturezi până aici, cu siguranță trebuie să citești această carte 😉

Apropo, cred că este vina Universulului, dar îi mulțumesc mult că ma dus la  Cartea Ta  Este la Noi, acolo unde sunt cele mai bune cărți, la cele mai mici prețuri 😉

1

 

Doina Strulea și Vioara din mansardă

„Scriu când plâng, scriu când sufăr,

Scriu când radiez de fericire,

Uneori mă chiar și rătăcesc în cuvinte,

Sunt eu – Doina, de dor, de jale sau înstrăinare…

O să-mi spui tu care”

doina

Așa se prezintă Doina Strulea pe coperta cărții „Vioara din mansardă”, carte care a fost lansată recent, chiar de majoratul tinerei poete din Criuleni.

Doina este laureată a mai multor concursuri de poezie, naționale și internaționale, iar eu am fost onorată să fiu prezentă la un eveniment frumos din viața ei 🙂

Când vine vorba de lectură, prefer proza și mai puțin poezia, dar, recunosc, „Vioara din mansardă” am citit-o dintr-o suflare.

Nu m-am gândit nici pentru o clipă că în acest omuleț minunat se ascunde atât de mult mister, suferință și trăiri bacoviene.

d1

O cunosc pe Doina de ceva timp, iar firea ei te cucerește din prima discuție. Deși are doar 18 ani, face atât de multe lucruri și este implicată în atât de multe proiecte, încât mă întreb când mai are timp și de o cafea.

10850348_825873300789040_2054290787_n

Cartea de debut a Doiniței cuprinde trei cicluri, iar unul dintre ele este scris în italiană, limba de suflet a scriitoarei. (Doinița, cred mult că eforturile tale nu sunt în zadar, iar în curând vei veni cu noutăți din Italia 😉 )

De ce vioara și de ce din mansardă?

1544325_825375654172138_9192264976470252828_n

După cum spune chiar tânăra poetă, cei șapte ani de vioară și-au lăsat amprenta! „Vioara sunt eu, cea care scrie, cea din care izvorăște poezia, iar mansarda este locul sfânt unde primesc inspirația, care îmi vine oricând și am așternut, datorită ei, poezia din această carte. Traducerile în italiană sunt ale poeziilor cu care am participat la concursurile din Italia. Am decis să-mi public cartea, pentru că poeziile sunt ca niște copii ai mei, îi cresc, îi educ, îi cultiv și trebuie să mă împart și cu alții, să-i vadă și publicul. Un alt capitol din această carte este în memoria unui prieten, Victor Moscalenco”, a spus Doina, după care ne-a recitat mai multe poezii din cartea sa.

10850139_10153654783407281_1553603840031404676_n

Volumul cuprinde peste 80 de poezii, inspirate din trăirile autoarei, iar printre titluri se regăsesc „Mi-e dor”, „Bătrânii”, „În gară iar doare”, „Izvorul”, „Odă mamei”, „Rugă”, „Vioara din mansardă” și altele.

P.S Draga mea Doinița, mult succes în tot ceea ce faci, iar alături de „Vioara din mansardă” să  vedem și alte, alte , alte cărți pe coperțile cărora să fie notat numele tău frumos 😉

Toți scriu…

Toți scriu despre ploaie, /despre doi într-o odaie, 

despre dragoste neîmpărtășită, / despre o lume infinită.

Puțini scriu despre EL – / Un bărbat frumos, / puternic/ și iubit.

Tatăl unui copil / De viață călăuzit.

Tatăl meu nu e un simplu bărbat, / El e un tată perfect,

Un MARE arhitect / Ce-mi crează proiectul vieții atent,

Astfel, ca să calc proieminent. / Culeg sfaturi utile de la TATA,

El e idealul meu, / Ghidul pentru viitor îl am, necondiționat.

Acum știu de la viață ce am de luat. / „Fata tatei” ascultă timbrul mlădios,

absoarbe dragostea transmisă duios. / Îl iubesc, / Îl respect, / La infinit,

E modelul meu dintr-un vis trăit. / Toți scriu despre ploaie, 

Despre doi într-o odaie, / Despre dragoste neîmpărtășită,

Despre o lume infinită. / Toți scriu și eu, la rândul meu,

Uneori, mai scriu câte-un eseu. / Astăzi am scris despre EL, / Despre tatăl meu.

(Doina Strulea)

„Nu ne alegem viețile, dar hotărâm ce facem cu bucuriile și tristețile pe care le primim”
Foto-adulter

Imagine – simbol

„Nu mă interesează câtuși de puțin să fiu fericit. Prefer să trăiesc cu pasiune, ceea ce implică și risc, pentru că nu știm niciodată peste    ce vom da mai târziu”.

„Niciodată nu ne-am certat din gelozie, ceea ce mi se părea minunat, dar din dimineața ceea de primăvară am început să bănuiesc că nu era vorba decât de o totală lipsă de iubire din ambele părți”.

„Se spune că vara începem să avem idei destul de ciudate, ne simțim mai mici pentru că petrecem mai mult timp în aer liber și asta ne arată dimensiunea lumii”.

„Nimic nu va mai fi ca înainte, ca pe timpul când încă eram un mister unul pentru celălalt”.

„Tragedia celuilalt ne ajută întotdeauna să ne micșorăm suferința”.

„De fapt, ce facem noi aici, în redacția unui ziar important? Știu: suntem dedicați meseriei și vrem să salvăm lumea”.

„Nu tu îți alegi viața: ea este cea care te alege. N-are rost să te întrebi de ce ai parte de bucurii sau tristeți. Acceptă și mergi mai departe. Nu ne alegem viețile, dar hotărâm ce facem cu bucuriile și tristețile pe care le primim”.

„Nu toată lumea trebuie să fie fericită mereu. De altfel, nimeni pe lume nu este. Trebuie să înveți să lupți cu realitatea vieții”.

„Elvețienii nu și-ar spune niciodată părerea fără să le-o ceri”.aduler-bun-500x500

„Dacă toate femeile și-ar realiza dorințele secrete, aproape toții copiii ar fi orfani de tată. E un impuls normal..”

„Noi suntem cei care creăm confuzia în capul nostru. Ea nu vine de afară. Ajunge să ceri ajutor de la un spirit protector, care îți intră în suflet și te ajută să faci ordine în  casă”.

„Noaptea, pentru simplul fapt că e noapte, poate să reînvie în noi spaimele din  copilărie, frica de singurătate, teroarea de necunoscut. Totuși, dacă izbutim să  înfrângem aceste fenomene, le vom înfrânge cu ușurință și pe cele care apar în timpul  zilei”.

„Dacă nu ne e teamă de întuneric, e fiindcă suntem părtași la lumină”.

„Noaptea, cu toate vrăjile ei, este o cale spre iluminare”.

„Anual se cheltuiesc în Europa circa 74 milioane de franci elvețieni (cam 80 milioane de dolari) pentru angajarea unor detectivi particulari a căror specialitate este să urmărească, și să le dea oamenilor dovezi că sunt înșelați de consorți. În timp ce restul continentului e în criză și întreprinderile dau faliment și trimit oamenii în șomaj, piața infidelității cunoaște o mare creștere”.

pauolo Carea „Adulter”, de Paulo Coelho poate fi înțeleasă și percepută diferit. Eroina  romanului,  Linda, jurnalistă de meserie, tocmai împlinise vârsta de 31 de ani.

În ochii lumii, Linda are tot de ce ar avea nevoie o femeie, o căsnicie  exemplară, doi  copii frumoși, un soț iubitor, o casă de lux la Geneva și o cariera de succes.

Ceva însă o neliniștește, iar Linda ajunge într-o luptă interioară cu propriul eu…autorul păstrează intriga pe tot parcursul romanului, iar cine învinge, la ce concluzii ajunge jurnalista, ce drum își alege și alături de cine va sărbători Crăciunul se descoperă abia la final 🙂

 

Cursa de ciclism și CADOUL ambasadei SUA

IMG_9121

 

Ador bicicleta încă din copilărie, era cel mai rapid și comod mijloc de transport pentru mine!

Ultima dată, am urcat pe bicicletă vara trecută, în Olanda, unde am mers pe adevărate piste pentru bicicliști, iar ieri, am avut ocazia să particip la o adevărată cursă de ciclism!

Nu pe un teren special amenajat, nu în Olanda, dar la mine acasă, pe un drum nou-nouț, abia scos în exploatare!

Nuștiu dacă pare mult sau puțin, dar cei 17 km parcurși mi-au plăcut enorm de mult! Deși credeam că astăzi dimineață nu voi putea merge, minune – nici pic de durere sau febră musculară! Deci, se poate!

M-am alăturat celor peste 100 de biciliști participanți, dintre care, jumătate erau profesioniști, iar restul amatori, așa ca mine și am pornit la drum, punctul final fiind podul de la intersecția denivelată Sărăteni.

Traseul total a fost pe drumul Sărăteni – Soroca, reconstruit din fondurile Guverului SUA în cadrului programului Compact, iar cursa întreagă a constituit 74 km.

Startul s-a dat din satul Volovița, raionul Soroca, iar cicliștii au fost însoțiți de ambasadorul SUA în R.Moldova William H. Moser.

Din satul Brânzeni, raionul Telenești, s-a alăturat și prim-ministrul Iurie Leancă, dar și a doua echipă de cicliști, o mare parte dintre ei, amatori.

Și da, așa cum a spus și premirul „am înțeles azi că nu doar drumul este excelent, dar am văzut cât de bun este ciclismul. Trebuie să-l dezvoltăm. Drumuri bune, înseamnă un mod de viață sănătos”, cred că ar fi timpul ca și în R.Moldova să se acorde atenție ciclismului, atât în orașele mari, cât și în afara lor.

La finalul cursei, cicliștii învingători au primit diplome și premii de valoare, iar ambasadorul SUA în R.Moldova William H. Moser a precizat că este mândru de realizarea acestui eveniment, iar drumul dat în explotare, este un cadou important din partea poporului american pentru poporul moldav.

Cursa s-a desfășurat după lansarea oficială a traseului Sărăteni – Soroca, care a avut loc pe 16 octombrie curent, pentru a demonstra calitatea traseului reconstruit.

Acest eveniment a fost organizat de fondurile Provocările Mileniului Moldova și Ambasada SUA, în parteneriat cu Federația de Ciclism din Moldova.

page1 page2 page4 page5 page8page5

 

FOTO // EMOȚII la București! Mii de tineri au cerut UNIREA

Peste zece mii de români de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat duminică, 12 octombrie, în centrul Bucureștiului pentru a susține R. Moldova și unirea acesteia cu România.

page9

page8 page4

page1 page2 page3 page5 page6 page7page7

 

Foto: Daniela Hadei

„National Wine Day Festival” in Chişinău, 4 – 5 october 2014

In Moldova, the National Wine Day celebrates the grape harvest and the best wine from Moldova.

8968064aed2dbdcb6ed06968b2d8ba46

The Moldova wine festival, officially named „National Wine Day”, takes place in Chisinau during the first weekend in October at the end of the grape harvest. The 2014 festival, the 13th edition, was celebrated on 4-5 October at the National Assembley Square in the center of Chisinau.

page1 page2page9 page7 page6 page5 page4 page3 page19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Toți oamenii pot deveni bogați, dar grația, dacă nu o ai din naștere, nu se dobândește niciodată”

Un complot împotriva frumuseții…trei oameni, care au decis să condamne fericirea,  frumusețea, gingășia, puritatea, zâmbetul, șarmul și

Foto Simbol

Foto Simbol

senzualitatea.

Romanul „Hoții de frumusețe”, de Pascal Bruckner este ca un thiller, care te ține în suspans pe toată perioada lecturii. Descrierile amănunțite, detaliile și vocabularul bogat se regăsesc în fiecare capitol.

„Încarcerăm femei frumoase sub această fermă ca să le punem în afara putinței de a dăuna. Ele își achită impozitul pe chip”

„Știi ce le urâțește pe captivele noastre? Faptul că nu se uită nimeni la ele. Frumusețea nu există decât admirată…încetează să-ți pironești ochii de la ea și ea dispare. Noi le supunem aprobriului suprem: invizibilitatea. Rezultatul: secătuiesc pe loc”

„La 20 de ani frumusețea e o evidență, la 35 o recompensă, la 50, un miracol”

„Frumusețea nu e o promisiune de fericire, ci o certitudine de dezastru”

„Doar prin înfățișarea lor, anumite pesoane ne devalorizează, ne șterg din lumea celor vii: de ce ei și nu noi?”

„Frumusețea omenească este injustiția prin excelență”

„Toți oamenii pot deveni bogați într-o bună zi, dar grația, dacă nu o ai din naștere, nu se dobândește niciodată”

„Nu-ți revii niciodată dacă ai fost comunist”

„Frumusețea e o ființă a veșniciei pe care timpul sfârșește întotdeauna prin a o distruge. Noi accelerăm doar procesul”

„O durere depășită e aproape o bucurie meritată”

„Când Dumnezeu a vrut să întruchipeze pe pământ perfecțiunea, a creat fetițele”.

 

 

Malta – destinația perfectă pentru o vacanță de toamnă!

Acolo soarele strălucește mereu….

Acolo marea Mediterană este peste tot ….și e foarte albastră…12

Acolo oamenii sunt amabili, veseli, primitori și frumoși…

Acolo poți să primești gratis o plăcintă, dacă îl ajuți pe vânzător…

Acolo poți vizita și intra în peste 300 de biserici….

Acolo casele sunt mici, colorate, doar din piatră și au uși deosebite….

Acolo fiecare ușă are o icoană și o floare lângă ea…

Acolo drumurile sunt perfecte și nu vezi câini vagabonzi pe străzi…

Acolo cactușii și palmierii sunt la ei acasă….

Acolo este totul frumos, liniștit și fără probleme…

Acolo studiile pentru medicină sunt mai ieftine în comparație cu altele….

Acolo tinerele talente sunt promovate …

Acolo străzile sunt înguste, drumurile – din piatră frumos tăiată, iar cerșetorii nu există…

Acolo reușești în câteva zile să vizitezi toată insula, fiecare orășel și colț….

Acolo fiecare cetățean cunoaște și vorbește minim 3 limbi…

Acolo e un mic paradis pe pământ…

Acolo aș merge în fiecare vacanță! Mi-e dor de Malta 🙂

P.S Am fost în Malta anul trecut, în luna octombrie (2013).  Locuitorii acestei țări nu știu ce înseamnă iarna, iar unii dintre ei nu au văzut niciodată zăpadă.

Doar în 30 de minute poți să ajungi dintr-un colț de insulă în altul, iar transportul public este foarte ieftin, comod și accesibil!

Trebuie să vizitezi Malta, impresiile rămân pentru o viață întreagă! 🙂

 

page

usi

page

99

14

10

6

3

5

2

4

11