Salut tuturor,
Va informez ca Gateste inspirat si-a schimbat casa si numele.
Suntem Bucataresele.md
Va asteptam cu noi retete delicioase si alte articole utile!
Găteşte inspiratDacă te-ai săturat şi tu de aceleaşi mincăruri în fiecare zi, eşti în locul potrivit! E un blog cu reţete care transformă ingredientele simple în delicii culinare uşor de preparat. |
Salut tuturor,
Va informez ca Gateste inspirat si-a schimbat casa si numele.
Suntem Bucataresele.md
Va asteptam cu noi retete delicioase si alte articole utile!
Această reţetă este preferata mea din copilărie. Era sărbătoare în casă cînd mama facea gogoşele – cum le spunem noi. E ceva similar cu papanaşii însă noi preferăm o variantă sarată pe care o servim cu smîntînă. Se prepară foarte usor şi e nevoie doar de citeva ingrediente:
500 g brînză de vaci 2 ouă 200 g făină sare după gust ulei pentru prajit smîntînă pentru servit1. Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, pînă obţinem o masă uniformă. Dacă aţi obţinut ceva lipicios mai adaugaţi o lingură de făină.
2. Se formează biluţe mici cît o nucă, şi se prăjesc în ulei încins. Cînd gogoşelele se ridică la suprafată faceţi focul mai mic şi lăsaţi să se rumenească şi să se gătească în interior. Tot procesul durează 4-5 minute.
3. Cînd sunt gata se scot şi se lasă să se răcească un pic şi se servesc cu smîntînă. Vă recomand să le serviţi cît sunt calde căci atunci au exteriorul crocant şi interiorul moale şi cremos. Cînd se răcesc exteriorul se face şi el moale.
Poftă bună!
Hristos a inviat dragii mei!
Vreau sa va felicit pe toti cu aceasta mare sarbatoare a crestinismului si sa va doresc o viata plina de lumina si caldura!
Va doresc succes in toate inceputurile, realizari frumoase, sa-i vedeti pe cei dragi sanatosi si fericiti alaturi de voi!
Foate multi cred ca risotto e foarte complicat de gatit si nici macar nu incearca niciodata. Ceea ce e pacat pentru ca este ceva delicios si un mod foarte creativ de a gati orezul. De fapt nu e nimic dificil in procesul de preparare, unicul lucru este ca cind faci risotto trebuie sa-i acorzi toata atentia. Nu te poti dezlipi de tigaie nici macar pentru un minut. Cheia succesului este sa amesteci permanet!!!
Pentru aceasta reteta delicioasa vom avea nevoie de: 200 g orez 0.5 litri de bulion de gaina sau peste 1 pahar de vin alb 1 ceapa 2-3 tulpini de telina coaja de la 1 lamaie 150 g creveti 50 g parmezan ras, sau orice alt cascaval foarte uscat patrunjel pentru decor un botisor de unt ulei sare si piper
Procedam in felul urmator:
Marinam crevetile in suc de lamaie, sare si piper. Recomand sa alegeti creveti curatite. Eu pe ale mele le-am curatit si am lasat doar coditele pentru un aspect estetic. Tocam ceapa si telina marunt, si le prajim intr-o tigaie adinca, in care am adaugat putin ulei, pina devin moi fara ca sa se rumeneasca. Punem bulionul intr-un castron la foc pentru ca sa se incalzeasca. Cind ceapa si telina sunt gata adugam orezul si marim flacara. Amestecam rapid si in continuu pentru ca sa nu se lipeasca si pentru ca sa se gateasca uniform. Adaugam vinul, amestecam pina se evapora alcoolul si se absoarbe lichidul. Incepem sa adaugam bulionul cite un polonic, si amestecam pina se absoarbe, dupa care iar adaugam bulion si amestecam. Repetam procesul vreo 20 min, pina cind orezul este gata. Cind orezul fiert stingem focul, radem coaja de lamaie, adaugam cascavalul ras si amestecam totul uniform. Gustam si ajustam gustul cu sare si piper daca este necesar. Acoperiti si lasati totul un minut. Incingem o tigaie, adaugam un strop de ulei si botisorul de unt si sotam crevetile. Dureaza 2-3 min daca aveti creveti mici cum am eu in poza. Daca sunt mai mari le sotati mai mult. Daca folositi creveti prefierti le sotati doar pina se incalzesc. Turnati risotto in farfurii, puneti crevetile deasupra si decorati cu putin patrunjel tocat.Luati aminte ca risotto trebuie sa fie moale si cremos, trebuie sa se prelinga in farfurie sa nu fie prea dens. Boabele de orez trebuie sa-si mentine forma. Ca sa nu-l gatiti prea mult gustati din cind in cind. Pofta buna!
Astazi vom gati o supa rapida, foarte simpla si la fel de gustoasa. E o alternativa ideala a supelor cu carne, atunci cind sunteti in criza de timp. Imi place sa gatesc dar uneori nu vreau sa stau toata ziua in bucatarie, asa ca am creat o supa care sa ofere aceasi satisfactie insa intr-un timp redus. Eu am folosit mini ravioli cu carne de pui din comert. Aratau foarte dragut in magazine si mi-au atras atentia demult. Se pot folosi si ravioli mai mari insa va trebui sa coordonati ca totul sa fiarba in acelasi timp. Daca ravioli au multa faina deasupra va recomand sa-i fierbeti separat de altfel supa va fi tulbure si gustul va fi afectat.
Ingrediente: o ceapa un morcov 2 cartofi 200 g mini ravioli un pahar de suc de rosii bors acru dupa gust verdeata – am folosit patrunjel dar puteti folosi orice preferati. o frunza de dafin
Intr-un castron punem apa la fiert impreuna cu ceapa tocata si frunza de dafin.
Taiem morcovul, in dimensiuni conform preferintelor fiecaruia si il adaugam la fiert.
Urmeaza sa adaugam cartofii curatiti si taiati bucati uniforme.
Cind cartofii sunt aproape gata adaugam sucul de rosii si borsul acru.
Ravioli ii punem in ultimul moment cind totul este aproape gatit. Ravioli sunt gata cind se ridica la suprafata, atunci luati castronul de pe foc. La mine a durat vreo 3 minute, dar depinde de dimensiunea lor.
Ajustam gustul cu sare si piper. Presurati cu verdeata tocata inainte de a servi.
Pofta mare!
Daca doriti puteti servi si cu o lingurita de smintina.
Couscous-ul este un ingredient de nelipsit in bucatarie. In primul rind pentru ca se gateste foarte rapid, aprox 2-5 min, in dependenta de tipul si dimensiunea lui. Ca sa nu gresiti urmati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj. Un alt motiv foarte important este faptul ca are un gust neutru si se potriveste perfect la orice: carne, peste, legume, fructe. Cind nu stiti ce garnitura sa folositi nu veti gresi niciodata folosind couscous.
Reteta care v-o propun, la mine a fost un fel de brunch, dar o puteti consuma in orice timp al zilei. Daca doriti sa evitati mirosul de ceapa de dimineata, puteti sa inlocuiti ceapa verde cu patrunjel. Daca doriti un dejun mai dulce in loc de sare adaugati zahar sau miere dupa gust si astfel aveti o substitutie sanatoasa a cerealelor de dimineata.
Ingrediente pentru 2 portii:
couscous 100 g apa fierbinte – conform intructiunilor de pe ambalaj fructe uscate (caise si stafide) – 100 g ceapa verde 3-4 cozi coaja de la jumatate de lamaie ulei de masline sare dupa gustIntr-o tigaie incinsa adaugati citeva linguri de ulei de masline si prajiti fructele uscate pina devin moi.
Apoi adaugati couscous-ul si cantitatea de apa necesara. Amestecati bine, acoperiti cu un capac si lasati sa se umfle 2 min.
Intre timp taiati ceapa verde marunt. Dupa cele 2 min adaugati ceapa, coaja de lamaie rasa si amestecati cu o furculita pentru a separa cous cous-ul.
Ajustati gustul cu cantitatea de sare necesara.
Serviti si savurati!
Pofta buna!
Daca v-ati gindit la desert, sa stiti ca nu asta vom gati azi. Fructele se pot folosi cu succes si in alte mincaruri. Aceasta salata are un gust dulce-acrisor perfect echilibrat, iar nucile confera o textura nemaipomenita. Va veti convinge imediat.
Pentru o portie avem nevoie de:
o mina de frunze de salata felii de la o portocala miez de nuca 10-20 gr o ceapa mica (preferabil rosie insa eu n-am avut si am folosit alba)Dressing-ul il vom face din:
ulei de masline1,5 linguri suc de portocale 1 lingurita suc de lamaie 1 lingurita sare si piper dupa gustExact ca la celelalte salate, aranjam in farfurie mai intii frunzele de salata spalate bine si uscate.
Urmeaza feliile de portocale. Daca nu stiti cum sa obtineti feliile de portocale urmariti video de mai jos.
Taiem ceapa inele si presuram peste salata. Folositi ceapa dupa gust, nu e neaparat sa folositi o ceapa intreaga.
Intr-o tigaie daugati un strop de ulei si prajiti nucile, pina simtiti un miros de prajit placut. Pentru o varianta mai sanatoasa puteti sa prajiti miezul de nuca fara adaos de ulei, sau si mai sanatos folositile crude.
Dressingul se creaza foarte simplu prin amestecarea tuturor ingredientelor. Nu uitati sa-l gustati inainte sa-l turnati peste salata, si ajustati gustul dupa necessitate. Recomand sa-l turnati peste salata in ultimul moment si sa serviti salata imediat.
Pofta mare va doresc!
Si nu uitati sa consumati macar o portie de fructe si legume zilnic ca sa va bucurati de un corp sanatos!
Imi plac pastele din ce in ce mai mult! Cred ca devin mincarea mea preferata! Imi place faptul ca se gatesc usor si trebuie doar sa schimbi ceva in sos si obtii cu totul alta mincare. Uneori insa, in special in weekend, am inspiratie sa gatesc ceva putin mai deosebit. Si uite ca am decis sa fac niste paste umplute cu brinza si spanac gratinate.
Avem nevoie de:
200-250 g paste pentru umplut, eu am folosit melcisori. Puteti folosi scoici sau caneloni. 400 g brinza de vaci 400 g spanac proaspat sau congelat. Eu am avut congelat. 500 ml lapte 50 g faina 50 g unt nucsoara rasa 100 g cascaval ras putin ulei, sare si piper (preferabil alb)Intai de toate fierbem pastele ca de obicei in 2-3 litri de apa sarata. Adaugam pastele cind apa clocoteste. Amestecati la inceput putin ca sa nu se lipesca, dar nu insistati prea mult pentru ca aceste paste sunt mai fragile si se pot rupe usor. Le fierbeti pina la cel mai mic timp indicat pe ambalaj. De aceasta data va trebui sa clatim pastele sub un jet de apa rece, pentru ca sa nu se lipeasca in tava de copt una de alta.
Pregatim umplutura. Spanacul dezghetat si scurs bine il calim1-2 min in 2 linguri de ulei. Cind e gata il lasam sa se raceasca. Apoi intr-un bol amestecam brinza de vaci, spanacul si jumatate din cascavalul ras pina obtinem o substanta omogena. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Sosul este o varianta a clasicului sos bechamel. Intr-un vas la foc mic spre mediu adaugam faina si untul. Amestecam bine pina se omogenizeaza. Gatim 2-3 minunte amestecind in continuu. Adaugam treptat laptele, si amestecam bine pina se omogenizeaza. Asezonam cu piper alb, nucsoara si putina sare. Lasam se ingroase putin. Ne putem da seama ca este gata atunci cind lingura scoasa din sos ramine acoperita, nu se scurge de tot.
Acum urmeaza etapa care necesita multa rabdare – umplutul pastelor. Cu o lingurita umplem atent pastele si le aranjam intr-o tava care a fost unsa in prealabil cu unt. Dupa aceasta turnam sosul deasupra si presuram cu restul cascavalului ras.
Coacem 30-35 min intr-un cuptor preincalzit la 200 C sau pina se rumeneste frumos.
Pofta mare!
Mediterana este incintatoare atit prin peisajele si locurile pitoresti cit si prin bucataria senzationala. Am adunat intr-o farfurie citeva din gusturile clasice mediteraniene si am creat o salata gustosica rau.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente pentru o salata:
frunze de salata Lolo Verde 75-100g rosii 1 mare sau 2 mici castraveti 1 buc masline Kalamata 10 buc capere 2 linguritePentru dressing:
ulei (de masline ar fi ideal dar puteti folosi si altul) 1 lingura suc de lamaie 1 lingurita sare si piper dupa gustCa de obicei, legumele spalate si uscate le taiati felii cit o imbucatura. Frunzele de salata ramin intregi si se aranjeaza primele in farfurie. Dupa care asezati rosiile, castravetii si maslinele.
Trebuie neaparat sa gustati masline kalamata, au un gust atit de bun! Nici nu se compara cu celelalte masline. Sunt numite Kalamata dupa regiunea cu acelasi nume din Grecia unde se cultiva. Le puteti deosebi dupa forma lor putin alungita si o culoare de un mov/visiniu natural. (Sa nu le confundati cu culoriile rosii-roz stridente care evident sunt colorate artificial.) Gustul lor deosebit se datoreaza metodei speciale de conservare care presupune marinarea in otet, ulei de masline si felii de lamie. Maslinele kalamata au o textura carnoasa si gustul un pic amarui. Va trebui sa depuneti un mic efort ca sa scoateti simburii insa va garantez ca merita. De fapt simburii dau maslinelor un gust mai bun, mai pronuntat.
La final presurati caperele si turnati dressingul. Recomand ca salata sa fie amestecata la masa imediat inainte de a fi mincata, astfel se pastreaza mai bine prospetimea tuturor ingredientelor.
Pofta mare!
Mai lipseste doar… litoralul mediteranean!
Focaccia este un fel de piine plata italiana foarte populara. Ea poate fi consumata pur si simplu in loc de piine, se poate folosi pentru tartine sau ca o gustare in combinatie cu diferite sosuri delicioase. Eu am gatit o reteta foarte simpla si foarte gustoasa.
Ingrediente: 300ml apa calda 2.5 lingurite drojdie 1 lingura zahar 1 lingurita sare 0.5 lingurita usturoi granulat 1 lingurita verdeturi uscate 500 g faina 150 g masline tocate 3-4 catei de usturoi ulei
Intr-un vas combinati apa calda si drojdia, amestecati pina se dizolva. Adaugati zaharul, sarea, usturoiul granulat si verdeturile uscate. Amestecati totul pina devine uniform.
Puneti faina intr-un bol mare si adaugati amestecul de mai sus, amestecati cu o furculita sau cu un mixer pina se incorporeaza toata faina si aluatul se dezlipeste usor de pe marginile bolului, daca aluatul este prea subtire mai adaugati putina faina si amestecati.
Acoperiti aluatul cu un prosop umed si puneti-l la un loc cald pina se dubleaza in volum. Cind aluatul a crescut suficient transferatil intr-o tava unsa bine cu ulei, daca decideti sa folositi hirtie pentru copt oricum va recomand sa o ungeti cu putin ulei. Il intindeti bine in tava si presati ca sa iasa bulele de aer. Faceti si niste gauri cu degetele pe toata suprafata aluatului, acoperiti si lasati sa creasca iar vreo 30 min.
Dupa 30 min cu o perie ungeti aluatul cu ulei, presurati maslinele si usturoiul tocat marunt. Coaceti timp de 30-35 min intr-un cuptor preincazit la 200C sau pina se rumeneste frumos.
In acest interval de timp toata casa s-a umplut cu un miros de-ti lasa gura apa. Focaccia mea a fost mincata cu pofta si mult mai repede decit ma asteptam.
Pofta buna!