blog despre violete

Favicon blog despre violete

Bine ati venit pe BLOGUL VIOLETELOR, locul unde frumosul, stiinta si placerea se combina cu imaginatia umana.

RSS posts

Comentează

Optimara California II

Dragii noştri iubitori de violete. Astăzi prezint o nouă violetă pe numele ei de fată Optimara California II. E o plantă formidabilă, nepretenţioasă. Am descarcerat-o dintr-un magazin de flori de sub rafturi, a stat acolo cu alte vazoane în cap vro 3 săptămâni, am dat pe ea cam 0,6 Euro. Am adus-o la viata în 2 săptămâni schimbând vazonul cu unul mai mic, sol nou, dietă 🙂 Ma mândresc cu ea deşi acum au mai ramas doar două tive de flori din cele 6 pe care le avea la momentul fotografierii. Mai jos găsiţi ceva mai multe fotografii.

Aşa dar prezint Violeta Africană Optimara California II înregistrată cu numărul 8942 în 31 ianuarie 2001. A fost hibridizata de Holtkamp. Marimea acestui soi este standard. Floarea este cu un singur rând de petale, de o culoare roşu spre bordeau. Frunzele plantei sunt verzi mediu întunecate, plane, asemănătoare cu o inimă. Pe frunze poate fi observat un puf m[runt. Inaltimea plantei 15-25 cm, în dependenţă de condiţiile de întreţinere. Nu iubeşte prea multă apă, trebuie udată cu regularitate 1-2 ori pe săptămână cu doze mici pe durata verii si o data in saptamana iarna. Se înmulţeşte prin frunze şi seminţe, vegetativ şi prin polenizare. Condiţiile solului pH 6.1 to 6.5 (mediu acidic) şi 6.6 to 7.5 (neutru).

La fotografiat culoarea poate să fie diferită decât originaul în dependenţă de lumina mediului înconjurător.

Optimara Millennia

Dupa cum am promis, prezint fiecare planta determinată pe care o am într-o descriere succintă. Iata ce frumuseta este prezenta in apartamentul meu. Este vorba de o violeta denumita Optimara Millennia.

Numărul de ordine (8965) din 31.01.2001 (Holtkamp). Inflorescenţa într-un singur rând, de culoare roşie cu coloraţii albe după cum vedeţi în imaginea prezentată, albul este în special pe petalele de jos. Frunzele plantei sunt de o culoare verde întunecat, plane, cu ceva culoare roşie pe partea verso. Standard.

A fost hibridizată de Holtkamp în anul 1999. Mărimea standard. Înălţimea plantei 10-20 cm, în dependenţă de condiţiile de întreţinere. Nu iubeşte prea multă apă, trebuie udată cu regularitate 1-2 ori pe săptămână cu doze mici pe durata verii şi o data în săptămână iarna. Se înmulţeşte prin frunze şi seminţe, vegetativ şi prin polenizare. Condiţiile solului pH 6.1 to 6.5 (mediu acidic) şi 6.6 to 7.5 (neutru).

Delft Imperial

Una din cele mai răspîndite soiuri de violete, denumirea este Delft Imperial, (1326) 03/21/1962 (Eyerdom). E o plantă cu floarea de o culoare albastră spre azuriu, tivită puţin pe margine. Un sort retro.

Rozeta violetei Delft Imperial este compactă, plantă perenă veşnic verde, este crescută ca floare de interior, poate avea nevoie de atenţie specială. Frunzele în formă de inimă tivite pe margine, de un verde mediu, dimensiunea cărora variază de la 3cm la 7cm. Inflorescenţele sunt delicate şi par foarte fragile, staminele sunt scurte de o culoare galben deschis.

Mărimea florii de Delft este de maxim 2-2,5 cm. Pentru înflorire este necesară iluminarea indirectă.

Aceste plante pot fi irigate atât jos în farfuriuţă cât şi în vazon direct la rădăcină. Apa trebuie să fie de temperatura camerei. Temperaturile excesive cald sau frig pot dăuna plantei, irigarea în perioada de frig se limitează. Nu se recomandă ca apa să se reţină la tulpină deoarece generează putrefacţia frunzelor.

Galeria mea cu violete nr.2

Stimaţi iubitori al acestor plante uimitoare denumite SaintPaulia. Azi prezint a doua galerie fotografică pe care am realizat-o la sfârşitul lunii aprilie 2012. Galeria este realizată cu ocazia Zilei Mondiale a mediului 2012, detalii în limba engleză găsiţi la adresa http://www.unep.org/wed/ 

Multe din soiurile de Saintpaulia prezentate în această galerie nu le cunosc. Dacă DVS le cunoaşteţi sunteţi invitaţi să-mi comunicaţi ca să pot include denumirea acestora în articol.

Galeria pe Picasa poate fi privita facand click pe imaginea de mai jos.

Senpolia_alb.2
Powder Keg

Va prezint una din primile plante pe care le-am plantat si crescut. Frumusetea acesteia atrage atentia cu siguranta. Are o culoare rosie bordeu cu marginea alba.

Acest soi de Senpolia se atribuie selectionerului S. Sorano, a fost inregistrat si introdus pe data de 11 septembrie 1996. Detalii:

Marimea: Standard-mare

Inaltimea: 15-30 cm

Culoarea florii: Rosu

Caracteristicile florii: Semi-duble Stea Margine valuroasa

Frunza: Groasa

Other details: Planta rezista traiul in vazon, in interior Umiditate medie, supraumezirea ucide treptat planta Pot creste in containere

Inmultirea:

Prin detasarea puilor existenti Prin detasarea butasilor de frunza.

pH solului: de la 6.1 la 6.5 (mediu acid) de la 6.6 la 7.5 (neutru)

Au inflorit violetele

Deja de 5-6 saiptamanai au inflorit violetele. Au trecut 2 perioade de frig fiind puse la incercarea de a supravietui timpului rece pe care l-a harazit planeta. Prima perioada a fost in toamna cand autoritatea responsabila pentru caldura a hotarat sa incerce soarta pe noi. A doua perioada in aceasta primava cand frigul a revenit subit si nimeni nu a fost pregat. Am avut insa si o intamplare fericita. Careva timp in urma am cumparat circa 30 de voazoane de flori cu un pret mizer. Sa intamplat aceasta din cauza ca vanzatorele de flori au un minus, nu cunosc cum se cresc florile.

Dupa ce pier inflorescentele dragile noastre killer-ite de flori le considera pierite. Vazonale si cu flori semimoarte pot fi gasite undeva in coltul buticului sau la primul etaj al rafturilor. Scopul DVS este sa gasiti astfel de flori si sa impartiti pretul la 4. Daca un vazun costa de regula 35-40 de lei MD, puteti sa le luat cu 6-8 lei cu tot cu vazun. Asa am facut eu. Imi place sa ma targuiesc. Iata o planta crescuta din cele presupuse pierite. Acum ma gandesc sa le duc inapoi si sa-i arat ce plante pot fi crescute din cele ucise de ele, poate asa vor avea mai multa grija de flori.

Inca un lucru pozitiv puteti gasi pe str. Banulescu Bodoni, intrebati de palete pentru violete si le veti lua gratuit. De regula vanzatoarele le arunca la gunoi.

A venit timpul cand am inceput sa dau din florile crescute. Cam toti prietenii au primit flori, am dat conform calculelor mele cam 100 de vazoane cu tot cu cele imparite la lucru. Am dat flori in stanga, am dat in dreapta. Chiar ultima oara am dat ca 20 de vazoane ca nu mai am unde sa le tin. Iata ce se face pe frigider.

Violetele sunt protejate oficial in toata lumea

Una dintre plantele care sta inflorita aproape tot anul este violeta africana. Violetele se adapteaza usor in orice spatiu, sunt mici de statura si ne incanta cu florile lor ce apar la cateva luni. Exista multe varietati de violete africane, de marime mica sau mare, cu flori intr-o singura culoare sau bicolore, cu floarea simpla sau batuta.

Nu este o planta pretentioasa, dar nu suporta camerele cu umezeala ridicata. Daca planta e tinuta continuu in mediu umed, radacinile mor din lipsa de oxigen. Planta slabita e expusa astfel atacului diverselor boli. Apa imprastiata pe frunzele paroase, in caz ca nu se evapora, provoaca aparitia de pete. Daca umiditatea este foarte ridicata si temperatura scazuta, suprafata frunzelor poate fi infectata cu putregai cenusiu care determina moartea plantelor. Se va controla umiditatea si solul va fi tratat cu fungicine inainte de folosire. O alta problema o reprezinta viermele radacinilor care produce umflaturi ale radacinilor si tulpinii, decolorarea frunzelorsi in final moartea plantei. Plantele parazitate se recomanda sa fie distruse impreuna cu substratul, iar ghivecele dezinfectate prin ardere.

Ii place lumina vie dar nu extrem de puternica. Vara pot fi plasate langa ferestre bine luminate, dar nu in soare direct, iarna insa expunerea la soare este chiar indicata. Petiolul (codita frunzei) si culoarea intunecata a frunzei semnifica lumina prea scazuta. Soarele direct provoaca arsuri ale frunzelor. O fereastra orientata spre nord este cea mai buna locatie pentru violete. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 grade a ghiveciului. Tolereaza semiumbra insa fara sa infloreasca. Se dezvolta foarte bine in lumina fluorescenta (tuburi tip neon plasate la aproximativ 50 cm) caz in care infloresc continuu. Perioada de iluminare si intensitatea se stabilesc in functie de soi.

Nu au nevoie de multa apa, pot supravietui unor perioade scurte de uscaciune, dar cresc si infloresc multumitor in aer umed. Udatul se va face numai dupa uscarea substratului pana la o adancime de 0,5-1 cm si cu atentie, la baza rozetei de frunze sau in farfurioara. Apa de robinet se va tine 24 de ore intr-un vas deschis, la temperatura camerei, inainte de a fi folosita la udarea plantei. In acest fel apa este adusa la temperatura camerei, apa rece fiind daunatoare plantelor. De asemenea nivelul clorului continut de apa de la robinet se reduce prin evaporare.

Suporta extremele de temperatura, dar cresc bine in general in incaperi incalzite (16- 30°C). In cazul amplasarii la fereastra, se va evita racirea peste noapte, iar atunci cand este necesar, se vor pune paravane din carton intre planta si geam.

Se vor folosi ghivece cu diametrul mic, preferabil din lut ars. La baza, deasupra orificiului de scurgere, va fi asezat un fragment ceramic pentru asigurarea unui drenaj bun. Apoi ghivecele vor fi plasate pe farfurioare sau in tavite cu nisip grosier sau pietris, usor umezit si incalzit.Substratul de cultura utilizat, trebuie sa fie humos, nutritiv si permeabil. Se foloseste un amestec in parti egale de pamant de frunze, turba si nisip cu reactie usor acida, sau turba cu diverse adaosuri de complexe minerale.

Transplantarea se face anual, de obicei din februarie pana in august, uneori de doua ori pe an. Se poate administra un fertilizant bogat in fosfor pana cand plantele infloresc, apoi se trece la o formula obisnuita pentru plantele de interior.

Fertilizarea se face pentru corectarea cantitatii de hrana din sol; de obicei in perioada primavara-toamna, la aproximativ 2 saptamani. Sunt preferate ingrasamintele sub forma de solutie 0,1%, deoarece se absorb usor si sunt bine tolerate de plante. Administrarea se va face numai dupa o buna udare a plantelor.

Inmultirea se poate realiza prin seminte prin despartirea plantelor si prin butasi de frunza. Cel mai usor se realizeaza prin butasi. Se desprinde, cu atentie, o frunza sanatoasa de la baza rozetei, fara a o rani si se taie usor oblic codita la 1-2 cm de baza frunzei. Butasii astfel confectionati vor fi pusi la inradacinat sub sticla sau folie de plastic, intr-un amestec usor incalzit (20°C), de turba si nisip mentinut continuu umed. Dupa aproximativ 45 de zile, cand au inradacinat, se trec in ghiveci.

Violetele africane (Saintpaulia ionantha) avea candva habitatul restrans in padurile de pe costa de est a Africii. In prezent, ele sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare plante de interior din lume. In Romania exista chiar si o organizatie dedicata acestor flori. Clubul Roman al Violetelor Africane (CRVA), afiliat la African Violet Society of America (AVSA), are ca scop popularizarea violetei africane in intreaga tara prin intermediul membrilor sai si punerea la dispozitia tutoror celor interesati a unui set complex de informatii referitoare la istoria, cultivarea, propagarea si la toate lucrurile ce trebuie indeplinite pentru ca fiecare sa aiba violete sanatoase si inflorite abundent.

 

Lectia 1: plantăm o frunză de violetă

Multi isi pun intrebarea: Cu ce să începem dacă dorim să avem o casă sau un apartament plin cu flori de violete?

Primul sfat vine de la autor: FURATI O FRUNZĂ !

Cred că este cea mai ușoară parte a lucrului si indeletnicirii de crestere a plantelor de camera 🙂 Dupa furtul propriu zis începe cea mai grea parte. În primul rând ne convingem că avem tot necesarul pentru plantare. In imagine puteti vedea planta de la care am „împrumutat” o frunză. Toate fotografiile din acest articol sunt autentice. Avem nevoie de:

1. O frunză de violetă

2. Un ghiveci

3. Sol sau oricare alt fel de substrat

În loc de sol voi folosi substrat de vermiculit (vezi wiki). Pe scurt vă informez că vermiculitul este un mineral natural foarte poros. Se extrage din pământ și prin anumite procese devine foarte poros și bun pentru transformarea solurilor în unele mult mai poroase. Vermiculitul puteți să-l găsiți la orice magazin specializat de plante de cameră. Am luat vermiculit de productie rusească deoarece l-a lăudat vânzătoarea de la magazin, nu sunt sigur poate m-a mințit. În loc de vermiculit puteti folosi și turbă mixată cu pirit sau/și vermiculit. Alegem o frunză sănătoasă din rândul întâi de jos din rozeta plantei. Frunzele de jos sunt prea bătrâne și există pericolul să piară deoarece au un procent foarte jos de vitalitate. Frunza poate fi umezită timp de jumătate de oră în apă șezută pentru a mări procentul de umiditate. Repet, apa nu trebuie să fie direct de la robinet deoarece este agresivă și sărurile vor diminua vitalitatea frunzei. Frunza de violetă se taie cu un cuțit ascuțit pentru a nu răni tulpinița. Lungimea frunzei trebuie să fie de doar 1,5-2 cm. Tăietura se face sub un unghi de 45 de grade. Aceasta se face deoarece apa va circula pe o cale mai mică spre frunză astfel consumând mai puțină energie.

Foarte des frutul este furt și în majoritatea situațiilor suntem limitați de timp. Furăm o frunză și fugulița acasă! Pentru a nu pierde această frunză vă sfătui să o secționați pentru a primi două plante. La prima vedere se va părea foarte straniu acest lucru. Credeți-mă! Am făcut acest lucru cel puțin de 10-15 ori.

Așa dar secționăm frunza cum este demonstrat pe imaginea de mai jos. Tăietura se face în așa fel ca să nu fie rănite  nervurile (țesutul conducător libero-lemnos). Nervurile se pot observa mai bine pe fața inferioară a frunzei, fiind proeminente, de acolo și începeți operația. De regulă lăsăm 2-3 nervuri pe prima parte a frunzei și 2-3 pe cealaltă.

Pregatim un pahar de plastic, transparent pe care il umplem cu circa 40% de vermiculit sau orice alt substrat. In cazul nostru este vermiculitul care se umezeste. Dupa ce am umezit substratul plasam una din partile plantei, de regula eu aleg partea de sus deoarce este mai complicat de o plantat in sol. Partea de jos a plantei pur si simplu se instaleaza comod fara a atinge peretii paharului.

Dupa aceasta procedura paharul sau vazonul se acopera cu 1-2 straturi de pelicula de bucatarie. Facem acest lucru pentru a preveni evaporarea si a pastra umiditatea. In continuu urmarim procesul de crestere. Daca frunza piere putem insera alta.

Voi monitoriza procesul din ziua plantarii. Daca apar noutati va anunt imediat.

Articol de R+S publicat la 4/01/2012.

Galeria mea cu violete nr.1

Am început creșterea violetelor cu o singură frunză. Am împrumutat-o de la o doamnă ca ulterior să se demonstreze că îmi place să le cresc, să le înmulțesc și să mă bucur de florile formidabile. Recunosc, multe din ele au adormit pe veci dar altele mi-au demonstrat că nu am început acest hobby în zadar.

Violetele
Date generale despre violete

Bine ati venit pe BLOGUL VIOLETELOR, locul unde frumosul se combina cu imaginatia umana.

Am o pasiune, VIOLETELE. Aceasta pasiune este mentinuta prin cresterea violetelor si desigur prin informare despre tot ce este nou. Am incercat sa gasesc anumite informatii in limba Romana si mi-a fost complicat deoarece iubitorii de violete din Moldova scriu de regula in rusa. Nu m-am socializat si am dat startul acestui blog. Probabil este primul site specializat pe tematica violetelor in limba Romana din spatiul Basarabean! Probabil 🙂

Aici veti gasi tot felul de articole despre cresterea si intretinerea violetelor, despre inmultire, despre daunatorii care pot ucide aceste plante nemaipomenite. Nu ma voi retine de a publica si fotografii ale plantelor pe care le am acasa. Violetele sunt de fapt numite in mai multe moduri. In literatura gasim denumirea de Violeta Africana sau Violeta de Parma, in latina se numesc Saintpaulia jonantha H., iar prescurtat se numesc Senpolia. Violetele sunt plante perene, asta ar insemna ca traiesc mai multi ani. In literatura de profil se mentioneaza ca Violetele infloresc pe tot parcursul anului dar mai abundent de primavara pana toamna. Plantele mele sunt o abatere cred si infloresc de regula iarna 🙂

Florile sunt de regula de toate culorile posibile, foarte expresive si diverse. Putem intalni violete rosii, albastre, roz, violete. Aceste flori pot fi de diferite nuante, mai deschise sau inchise la culoare. Frunzele acestora sunt de la culori salat pana la verde intunecat.