Sanduta’s Weblog

Favicon Sanduta’s Weblog

Sunt o fetiţa garofiţă, În obrăjori am două gropiţe.

RSS posts

Comentează

PENTRU TRECUTUL MEU…

1155030363.jpg             Timpul vindeca ranile, lasind doar cicatricele. Timpul duce cu dinsul tot prezentul prefacindu-l in trecut.E greu sa lupti cu el cind vezi cum in clepsidra vietii ramine tot mai putin timp pentru a te bucura de prezent si viitor. Prezentul iti ofera momente pe care trebuie sa  le traiesti nu sa le ignori. Ignorind ceea ce-ti ofera viata ajungi sa regreti.

             Pling…sufletul meu plinge neincetat,dar ce rost mai ar, am ramas doar eu si lacrimele mele. Zi de zi ora de ora, chiar si fiecare secunda ii este dedicata lui, cel pe care nu l-am pretuit atunci…

              El acum nu mai are nevoie de lacrimele mele si fiinta mea…

Ce se poarta iarna aceasta

ce se poartaDaca vara aceasta, moda insemna in primul rand feminitate, cu look-ul ladylike dominant, iata ca sezonul acesta putem observa o rasturnare spectaculoasa a tendintelor. Adio culoare, revin nuantele de gri, nuantele pamantii, combinatiile alb-negru, dar mai ales look-ul cu influente androgine. Designerii celebri si-au indreptat atentia catre costumul barbatesc. Totusi, daca acest look nu te avantajeaza, poti adauga cateva retusuri care sa ofere feminitate- poarta curele late! De asemenea, la mare pret ramane si tinuta british. Nu ezista sa porti camasi cu guler inalt, panataloni mulati si culoarea rosie. Fustele se regasesc in mare varietate: scuert si disco, drepte, tip balon, lungi sau cu talie inalta, asezonate neaparat de colanti. Blana se poarta mai mult sub forma de accente, in gulere si mansete.

Auriul Nuantele metalice, fie ele aurii sau argintii, au devenit super trendy in ultimul sezon, de la aparitia Siennei Miller in rochita Burberry aurie. Designerii propun pentru aceasta iarna tinute ce amintesc de febra disco, cu accente aurii, fie ca e vorba de rochii, fuste, posete sau pantofi. Auriul este totusi destul de greu de purtat, asa ca aveti in minte cateva reguli de baza:

1. nu accesorizati auriu cu aurii, pe principiul prea mult strica. 2. combinati auriu cu denim pentru un look trendy rock. 3. incercati aplicatii aurii peste tonuri neutre de negru sau gri. 4. alegeti un colier auriu, poseta cu lant sau o curea cu accente metalice pentru un plus de stralucire.

Rochitele tricotate Tricotajele sunt printre favoritele acestui sezon: calduroase si comfortabile. In acest sezon designeri precum Michael Kors sau Ralph Lauren au propus in colectiile lor de pret a porter haine foarte trendy… tricotate. Vedeta sezonului este fara indoiala rochia tricotata, purtata de vedete atat in timpul liber, cat si pe covorul rosu. Tricotajele nu mai sunt asociate cu hainele largi, fara forma, ci din contra, desgnerii propun metode cat mai chic pentru a le combina. Asadar nu uitati de jeansi mulati, leggings sau colanti si cizme inalte.

Vestele si pantalonii mulati Iata doua trenduri pe care trebuie sa le incercati in aceasta toamna. Nu sunt tocmai usor de purtat, dar merita incercat. Vestele scurte, imprumutate din vestimantia masculina pot fi o alegere chic, chiar si pentru o tinuta de birou. Asortati-o cu o camasa, fusta sau pantaloni mulati si pantofi cu toc sau platforme. Vesta trebuie purtata neaparat incheiata, pentru a evidentia formele corpului. Cat despre pantalonii mulati, acestia au devenit favoritii vedetelor chiar din aceasta vara. Carmen Electra ii poarta atat la evenimente cat si in timpul liber. Contrar opiniei generale, pantalonii mulati se pot potrivi aproape oricarui tip de corp, daca folositi mici artificii.

Nuante de griDesignerii au propus pentru aceasta toamna numai nuante reci si inchise, nuantele de gri fiind printre favorite. Chiar si vedetele Charlize Theron sau Rachel Bilson au inceput sa poarte rochii gri pe covorul rosu. Tinutele in gri trebuie obligatoriu accesorizate cu nuante vii, altfel riscam sa avem o tinuta banala. Rachel Bilson foloseste o curea rosie pentru a marca tinuta, iar Charlize poarta un colier masiv cu nuante de galben. Fie ca preferati o rochie gri (neaparat cu o curea lata), un costum cu linie masculina pentru birou, asa cum propune Bill Blass, sau un pulover, culoarea gri va da un plus de eleganta tinutei. Este o nuanta rece, dar care se potriveste femeilor puternice, care stiu cum sa o poarte.

Bronsita acuta

bronsita acuta

Bronsita acuta (BA) este o boala inflamatoare a cailor respiratorii ce se caracterizeaza printr-un sindrom bronsitic acut cu evolutie de scurta durata si nu este însotit de modificari radiologice

Forme clinice – se disting bronsite acute infectioase si chimice.

Sistemul afectat: bronhopulmonar.

Incidenta / Prevalenta: frecventa reala nu se cunoaste, deoarece multi bolnavi nu consulta medicul sau sunt înregistrati cu alte diagnostice (viroze respiratorii, faringite si laringite acute). Se considera ca aproximativ 30 – 35% din consultatiile ambulatorii constituie pacientii eu infectii acute de cai aeriene, inclusiv bronsite acute.

Predominanta de vârsta si sex: nu s-a constatat.

Semne si simptome

– Boala debuteaza cu catar a cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina), care trece într-o faza seaca cu accese violente de tuse iritativa, dureroasa.

– Febra moderata (38-38,5°C).

– Stare generala alterata.

– Examenul clinic este normal sau depisteaza raluri uscate, uneori subcrepitante.

– Peste 1-3 zile survine o expectoratie seromucoasa.

– Rezolutia completa a unei bronsite necomplicate se produce în 5-6 zile, uneori pâna la 10 zile.

Forme particulare la adult:

– bronsita obstructiva acuta – evolueaza cu sindrom obstructiv difuz de cai aeriene intrapulmonare si se caracterizeaza prin dispnee, expiratie prelungita, raluri sibilante difuze, semne de hiperinflatie, tahipnee, febra;

– bronsiolita acuta – boala acuta a cailor aeriene mici, de obicei de origine virala (virusul sincitial, virusul paragripal) sau poate fi produsa de clamidii si se caracterizeaza prin tuse uscata, iritativa, febra mare si dispnee, însotita de cianoza.

Cauze

BA infecfioasa:

– BA virala, (cea mai frecventa) este produsa de virusuri: gripal A, B, paragripal 1,2.3, sincitial respirator (afecteaza preponderent copiii si persoanele tinere), adenovirusuri, virusul rujeolei etc.;

– BA bacteriana apare în evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectie cu flora, care populeaza în norma nazofaringele: pneumococi, streptococi aerobi si anaerobi, corynebacterii, neisserii, bacterioides;

BA chimica: se produce prin iritatia cailor respiratorii în urma expunerii accidentale sau profesionale la diverse substante chimice praf, ciment, fum, gaze iritante, vapori de acizi, amoniac sau acetona etc.

Nici povara anilor nu este o imperiozitate asupra sufletului…

O jumătate de secol de la apariţia pe scenele de operă – această dată din biografia artistei poporului din Moldova, deţinătoarei Ordinului Republicii Valentina Saviţchi a servit pentru publicul muzical  din capitală drept un motiv frumos pentru omagierea jubiliarei.

Cu cincizeci de ani în urmă minunatul soprano de coloratură a devenit o podoabă a scenei lirice moldoveneşti, cînd tînăra solistă a venit în teatrul tocmai creat de operă şi balet.

A început cariera minunată de creaţie – ariile principale în operele „Rigoletto”, „Faust”, „Grozovan”.

În cinstea sărbătorii la teatru era pusă în scenă „Traviata” de Giuseppe Verdi. Alegerea n-a fost întîmplătoare – în spectacol Saviţchi a debutat în rolul Violettei.

Cînd au căzut culisele, a venit timpul pentru felicitări – din partea Guvernului, Ministerului Culturii şi Turismului, colegilor de la alte teatre.

Creaţia interpretei a fost apreciată cu medalia „Ion Luca-Caragiale”, pe care teatrul „Satiricus” o decernează celor mai productivi artişti, şi medalia de aur „Eugeniu Ureche” – Valentina Saviţchi a fost prima titulară a acestei distincţii a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Bucuria şi recunoştinţa pentru toată dragostea şi grija faţă de ea, jubiliara o va transmite acelora, care au de ele nevoie, – colegilor săi de o vîrstă. Or, ea este preşedinte al Ligii veteranilor scenei. Sufletul veşnic tînăr al Valentinei Saviţchi trăieşte pentru alţii, şi în aceasta constă secretul longivităţii ei.

De unde provine numele GALINA?

galina.jpgGalina ,nume(femenin) mult folosit in tarile Slavice,este insa de origine greaca (Galine=linistitor, seninatate)si e sarbatorita pe 23 martie(stil vechi) sau pe 16 aprilie (stil nou)Nu o veti gasi in toate calendarele.

VINURILE DE LA SĂLCUŢA CUCERESC PIEŢELE DIN OCCIDENT

Paminturile SalcuteiInterviu cu dl Eugen Pîslaru, directorul general al Fabricii de Vin „Sălcuţa SRL”

FIŞIER BIOGRAFIC

Eugen PÎSLARU s-a născut la 30 decembrie 1950 în satul Costiceni, raionul Noua Suliţă, Basarabia de Nord. După absolvirea şcolii medii, în 1967, şi-a continuat studiile la Universitatea Agrară din Chişinău, facultatea inginer-mecanic. Activitatea de muncă şi-a început-o în anul 1974, în gospodăria agricolă din satul Hagimus, raionul Căuşeni, apoi a activat pe post de preşedinte al gospodăriei agricole în satul Ucrainca. Între anii 1989-1994 a îndeplinit funcţia de preşedinte al executivului raional Căuşeni. A fost deputat în prima legislatură a Parlamentului R.Moldova, între anii 1990-1994. Din anul 1995 îndeplineşte funcţia de director al Fabricii de Vin „Sălcuţa SRL”. Căsătorit, are 3 copii.

-Dle Eugen Pîslaru, să începem dialogul nostru cu o privire retrospectivă a întreprinderii pe are o conduceţi.

Istoria Fabricii de Vin de la Sălcuţa este strîns legată de însuşi trecutul istoric al acestei localităţi din raionul Căuşeni. Întreprinderea este amplasată într-o zonă favorabilă pentru creşterea strugurilor de sorturi tehnice şi de masă. În îndepărtatul an 1948, în curtea unui gospodar din sat a fost deschis primul punct de colectare şi prelucrare a strugurilor. Prin anul 1953 la marginea satului a fost construită clădirea viitoarei Fabrici de Vin. Tot pe acelaşi teritoriu, în anul 1973, a fost dat în exploatare combinatul de vinuri.

Odată cu trecerea R.Moldova la economia de piaţă, întreprinderea a fost privatizată. Astfel, la 3 aprilie, 1995 Fabrica de Vin a devenit o întreprindere mixtă moldo-belgiană – „Sălcuţa” SRL. Investiţiile companiei belgiene au constituit un milion de dolari. Astăzi capitalul întreprinderii noastre se cifrează la 4 milioane USD.

– Aţi putea să faceţi o trecere în revistă a vinurilor care au dus faima Moldovei departe de hotarele ţării?

Astăzi producem o gamă foarte variată de vinuri: seci, semidulci, demiseci, vinuri tari, vinuri de desert, printre care Pino-Frane, Aligote, Muscat, Codreanca, Feteasca, Lidia, Cahor, Cabernet şi altele. O altă categorie de vinuri ca Traminer, Risling-Reinschi, Sauvignon, Cabernet de Sălcuţa, Merlot de Sălcuţa au fost înalt apreciate cu diplome şi medalii la diferite concursuri şi expoziţii, atît de rang naţional cît şi internaţional.

– Dle director, care vinuri sînt cele mai solicitate de consumatorii de peste hotare?

Fabrica de Vin de la Sălcuţa îşi exportă toată producţia peste hotare. Dintre vinurile cele mai solicitate care li s-au dat pe gust consumatorilor, este vinul spumant Sălcuţa, care se bucură de o mare popularitate în rîndurile clienţilor din România, Germania, Canada, Suedia, America. Sînt foarte solicitate vinurile de desert Traminer, Grătieşti, înalt apreciate la mai multe concursuri. În cadrul expoziţiilor şi concursurilor internaţionale de la Moscova, Sanct-Petersburg, Mensk Traminer şi Grătieşti s-au învrednicit de medalii de aur. Medalia de aur a cucerit-o şi vinul de marca Traminer desert.

-Care vă este piaţa de desfacere şi cine vă sînt partenerii de afaceri?

Actualmente Fabrica de Vin „Sălcuţa SRL” produce peste 50 de soiuri de vin de o calitate înaltă. Principala piaţă de desfacere sînt ţările din CSI, Ţările Baltice. Colaborăm destul de fructuos cu România, Suedia, Germania, SUA, Canada. Pe viitor intenţionăm să ne extindem piaţa de desfacere în Occident. Pentru aceasta dispunem de condiţii optime de muncă, de producţie de o înaltă calitate, de specialişti calificaţi. Ne dăm destul de bine seama că în condiţiile economiei de piaţă există o anumită concurenţă. Ca să poţi ţine piept, trebuie să fii mereu în mişcare, să cauţi noi pieţe de desfacere, parteneri de colaborare. Dar principalul – să propui producţie de calitate înaltă. Deci, în primul rînd, e nevoie de utilaj performant, de specialişti calificaţi, de plantaţii viticole bine îngrijite. Toate acestea necesită investiţii serioase.

– Cine vă sînt furnizorii de materie primă?

Cantitatea cea mai mare de struguri o procurăm de la gospodăriile ţărăneşti, fermieri, întreprinderi mici din satele raioanelor Căuşeni, Nisporeni, Hînceşti, Ştefan-Vodă. O parte din materia primă o creştem pe cele 300 hectare ale Fabricii. Aici avem atît sorturi tehnice, cît şi de masă. Mai dispunem şi de o pepinieră, unde creştem peste 1 milion de butaşi de viţă-de-vie devirusaţi, de cea mai înaltă calitate. Butaşii obţinuţi – Cabernet, Merlo, Şardone, Sauvignon – îi distribuim furnizorilor noştri fideli.

-Dle Eugen Pîslaru, ce prezintă, după mai bine de jumătate de secol de activitate, Fabrica de Vin?

Întrucît Sălcuţa dispune de avantajoase condiţii climaterice şi de sol pentru fabricarea vinurilor de mai multe soiuri, actualmente dispunem de toate condiţiile pentru a lucra în deplin randament. Întreprinderea a fost reutilată cu utilaj de import. Avem 3 linii de îmbuteliere aduse din Italia, secţia de prelucrare a strugurilor pentru vinurile albe şi roşii de asemenea a fost dotată cu utilaj de import. Într-o oră se îmbuteliază circa 8-9 mii sticle cu vin. Întreprinderea poate prelucra într-un sezon peste 20.000 tone de struguri.

-Cîţi angajaţi activează la întreprindere?

 

Sîntem o întreprindere sezonieră şi, prin urmare, numărul muncitorilor nu este stabil. Actualmente, aici activează peste 400 de muncitori, majoritatea fiind localnici, din satul Sălcuţa, ceilalţi sînt din Tănătari, Tocuz, Zaim. Administraţia fabricii se străduie să le creeze condiţii optime de muncă. În toate sectoarele de producţie există ospătării, unde angajaţii pot servi prînzul. Toate aceste cheltuieli le suportăm noi.

 

– Care este politica administraţiei întreprinderii în domeniul calităţii producţiei?

 

Astăzi piaţa externă cere un vin de o calitate superioară. De aceea anual investim peste 500.000 dolari doar pentru utilaj performant, iar specialiştii noştri îşi îmbogăţesc experienţa în Noua Zeelandă, Franţa, Italia. Sperăm că asemenea investiţii ne vor permite să cucerim noi pieţe de desfacere din Europa.

 

-Acceptaţi sponsorizările?

 

În măsura posibilităţilor. Acordăm permanent ajutor financiar muzeului „Alexei Mateevici” din satul Zaim, 10 elevi din satele Zaim şi Sălcuţa profită de nişte burse speciale, mai ajutăm peste 60 de familii care au avut de suferit în urma conflictului de pe Nistru, precum şi societatea culturală „Pro Bucovina”. De asemenea, acordăm ajutor financiar azilului de bătrîni din satul Tănătari. Susţinem financiar 10 studenţi, care îşi fac studiile în domeniul vinificaţiei, iar apoi vor lucra la Fabrica de Vin. Practic, tot e vorba despre investiţii.

-Vă mulţumesc pentru interviu.

Cancerul mamar

Redu riscul cancerului mamar Generalitati

Cancerul mamar este o afectiune in care celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal intr-o maniera necontrolata. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza principala de deces atat la femei cat si la barbati. Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la barbati adulti.

Cauze

Cauza exacta a cancerului mamar este necunoscuta. Hormonii feminini si varsta inaintata joaca un rol in determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boala frecventa la femeile in varsta de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70.

 Simptome

Cancerul mamar in stadiu incipient este adesea depistat printr-o mamografie, inainte de a fi aparut orice fel de simptome. Cel mai frecvent simptom este nodulul mamar nedureros. Cu toate acestea, nodulii mamari din cancerul mamar pot fi, de asemenea, durerosi. Simptomele cancerului mamar includ: –  un nodul la nivelul sanului sau axilei aparut de curand –  modificarea marimii sau formei sanului –  modificarea pielii de pe sani, cum ar fi o cuta sau o pata –  scurgeri sau sangerari la nivelul mamelonului care apar la strangerea acestuia –  modificari ale mamelonului, cum ar fi retractia sau inversia –  cruste la nivelul mamelonului –  modificari de culoare sau textura a pielii de pe san sau o culoare mai inchisa in jurul mamelonului –  un nodul la nivelul sanilor la barbati.

Diagnostic

Atunci cand este suspectat un cancer mamar, se face biopsia unei bucati de tesut pentru confirmarea diagnosticului. Obtinerea mostrei de tesut pentru biopsie se poate face fie printr-un ac introdus la nivelul nodulului sau zonei care are un aspect suspect la mamografie, fie prin extirparea chirurgicala a intregii arii suspecte. Mostra de tesut va fi analizata microscopic de un medic anatomopatolog.

Cat dureaza dragostea la prima vedere?

images12.jpgL-ai vazut, l-ai placut… si gata, te-ai indragostit? Poate ca da! Sau cel putin asa sustin cercetatorii de la o universitate din Ohio, care au emis urmatoarea teorie: cand intalnesti pe cineva, in primele cateva minute decizi subconstient cam ce fel de relatie ti-ai dori cu persoana respectiva, apoi actionezi in consecinta. Daca vrei o love story vei flirta, daca vrei o simpla prietenie vei fi mai comunicativ, daca nu vrei nimic… o sa stai in banca ta. Astfel, determini anumite raspunsuri din partea celuilalt si sunt mari sanse ca o iubire “instantanee” sa se materializeze intr-o relatie de lunga durata. Insa cat dureaza cu adevarat dragostea la prima vedere? … 30 de secunde In 30 de secunde il vezi, si atat. Poate suntem programate sa raspundem imediat la o pereche de ochi frumosi si un zambet cuceritor! Sau poate pur si simplu avem reflexul flirtului, activat imediat de orice aparitie masculina cu potential de “viitor” din preajma. Insa, la fel de repede cum ne aprindem, ne si domolim in clipa in care el se dovedeste a fi mai degraba broasca raioasa decat Fat Frumos.Era brunet. Era frumos. Conducea un Volkswagen Golf negru care parea nou-nout, in orice caz stralucea de curatenie. Avea geamul deschis si privea absent in zare, dincolo de semafor, cu un (superb) zambet vag, iar din boxele masinii se auzea, nici prea tare nici prea incet, melodia mea preferata de pe albumul Maroon 5. Eu, din Matizul meu rosu si la fel de curat (macar atat!), il priveam fermecata si deja ma pregateam pentru o scena ca aceea din reclama Orange, in care cei doi isi scriu numerele de telefon pe geamuri. Si atunci el m-a privit fugar, a ridicat o mana de pe volan… inima mi-a stat in loc… si cu un gest simplu si casnic si-a bagat un deget in nas si a inceput sa se scobeasca. Hrrrrrst! S-a rupt filmul. Idila mea s-a incheiat in mai putin de un minut. Noroc ca s-a facut verde. (Diana, 24 de ani) … 10 minute Prima impresie se formeaza in 90 de secunde, asa am invatat la cursurile de comunicare. S-ar crede ca, o data trecute cele 90 de secunde fatidice, deja stim intrinsec ca, ehhh… poate intr-o seara o sa vedem un film, poate intr-o dimineata o sa luam micul dejun impreuna. Dar de la fantezie pana la realitate drumul dureaza mult mai mult. L-am intalnit la o petrecere si m-a vrajit din prima clipa in care l-am vazut. Era in mijlocul unui mic grup de tipi imbracati in costum, dezbatand insufletit influentele stilistice din proza lui Borges. Cu ochelari, parul ondulat de culoarea graului, un timbru special al vocii si, ah, atat de elocvent! M-am bagat si eu in discutie si am avut un schimb de replici stralucitor, nimerisem si pe subiect, e unul din scriitorii mei preferati. Eram in mare forma si i-am facut praf pe toti, desi nu imi luasem privirea din ochii lui deloc. Si chiar in clipa in care, cu un zambet devastator, se pregatea sa isi accepte infrangerea in micul nostru duel critic (si eu ma asteptam sa fiu invitata la o cafea, drept recompensa pentru elocinta), a aparut o bruneta mai inalta cu un cap decat mine si cu un decolteu mult mai promitator, cu doua pahare in mana. I-a intins unul, i-a dat un pupic familiar pe obraz, iar el a sarutat-o pe umar. Ticalosul avea prietena! M-am scuzat repede si am plecat. Macar sa raman cu victoria verbala, tipa arata superb, daca descopeream si ca e mai desteapta ca mine imi strica definitiv seara. (Alexandra, 27 de ani) … trei saptamani Si a trecut prima vedere, poate si a doua, poate si-a treia. Insa un sir de intalniri nu garanteaza fericirea vesnica. Se stie ca probele de forta intervin abia atunci cand intimitatea deja se instaleaza intre cei doi. Rezista dragostea la acest test? Niste prieteni “ne-au facut lipeala”, cum se spune. Au tot insistat ca ne-am potrivi, intr-un final ne-am intalnit toti la un loc… si ne-am placut, spre incantarea tuturor. Dar rau de tot! Saptamana urmatoare ne-am intalnit in fiecare zi, in a doua saptamana n-am mai dormit decat unul la celalalt, in a treia saptamana am plecat un weekend la munte… si cand ne-am intors ne-am despartit. Motivul? Au fost mai multe: mi-a placut la prima intalnire, apoi insa am descoperit ca era incredibil de incapatanat, asculta o muzica total nepotrivita cu a mea si refuza sa accepte orice piesa “altfel”, era infiorator de complexat de niste lucruri si ma saturasem sa-l ascult cum se plange de propria persoana. Gata! A fost frumos la inceput, dar s-a terminat repede. (Miruna, 23 de ani)… o viata Exista insa si cazuri fericite (eu le numesc coincidente, dar hei, cine-s eu sa judec? :). Ne place sa credem uneori ca destinul i-a adus pe doi oameni impreuna, pentru ca sunt facuti unul pentru celalalt – si-n acest caz, dragostea la prima vedere nu poate fi decat perfect naturala.

L-am cunoscut in primul an de facultate, la balul bobocilor. Am plecat impreuna de la bal… si am ramas impreuna. La inceput a fost asa, o joaca, dupa cateva luni deja era cea mai serioasa relatie din viata mea, dupa doi ani deja toata lumea ne privea ca nedespartiti… dupa ce am dat licenta ne-am casatorit. Suntem impreuna deci de 7 ani, dintre care 3 ca sot si sotie. Si totul este per-fect! Sper ca toata lumea sa aiba parte de fericire asa cum avem noi.

Machiajul acestei ierni

Machiajul acestei ierniPrivind in urma putem sa ne reamintim machiajele iernilor trecute: nuante deschise foarte sidefate pentru pleoape, rozuri limpezi pentru obraji si tonuri de roz rece sidefat pentru buze. Oare de ce in fiecare iarna regasim aceste nuante? Oare ne putem indeparta de ele macar un sezon? Intre toamna 2002, cand rujul „vedeta” este rosu, si primavara 2003, cand rujurile se vor purta foarte bej sau foarte roz – ramane de vazut ce ruj trebuie ales pentru sezonul ce se va derula intre timp: iarna… O cale de mijloc ar fi varianta cea mai logica, adica o combinatie intre rosu – bej sau rosu – roz. Folosind o astfel de combinatie inseamna ca fara o desprindere prea mare fata de culorile hibernale, putem vorbi de un machiaj modern al buzelor. In aceasta iarna si machiajul ochilor se indeparteaza usor de ceea ce ne-am fi asteptat sa fie (adica alb, bleu, gri sau lila sidefat) si vom apela la o textura semimata, pe tonuri de fum. Un machiaj al ochilor se poate realiza in mai putin de 5 minute cu un fard in doua nuante: nuanta inchisa se aplica pe toata pleoapa mobila si se estompeaza pana aproape de spranceana cu nuanta mai deschisa; aceste jocuri de umbre se vor regasi si pe pleoapa inferioara.

Pentru a spori misterul privirii, se fardeaza cu un creion negru interiorul pleoapei inferioare. Genele se fardeaza din belsug cu un mascara negru. Particular pentru acest machiaj este lipsa unei dungi trasate pe conturul pleoapei superioare si acest lucru face ca privirea sa fie mai tulburatoare. Obrajii se vor farda foarte discret cu nuante naturale de roz sau de carmin.