256324 cazuri COVID-19 în Moldova
834 – cazuri active
249312 – cazuri vindecate
6178 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 24 iunie 2021 ora 02:21


BiblioCity

BiblioCityBiblioCity


Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”. Buletinul filialei municipale a Asociaţiei Bibliotecarilor din Moldova. Apare din septembrie 2006.
RSS posts

Arta si Cultura


Comenteaza

Proiecte culturale la Biblioteca „Onisifor Ghibu”
 Mircea Ciochină, șef serviciu Filiala „Onisifor Ghibu” Biblioteca „Onisifor Ghibu” vine către cititorul și publicul său cu un șir de activități cultural-științifice. În această vară ne-am propus să inițiem rubrica O carte pe zi. Invitație la lectură făcută de criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu, și de Dr. Marin Postu, care prin intermediul unui material video, vin cu o recenzie asupra operelor și scriitorilor incluși în lista de lectură a elevilor claselor gimnaziale și liceale. Această activitate interactivă are scop de a promova literatura autorilor români clasici, cât și a celor contemporani în rândul elevilor.

De menționat faptul că în ultimii doi ani învățământul școlar sa desfășurat predominant online, fapt ce a influențat negativ asupra lecturilor elevilor, lucru confirmat de profesori cât și de elevi. Pe parcursul perioadei estivale la proiectului de indemn la lectură se vor alătura, poeți, scriitori, critici literari, personalități din domeniul culturii cu un mesaj de invitație la lecturi care vor atrage și vor captiva toți cititorii care doresc o carte de calitate. Tot în această perioadă estivală va continua proiectul Dialogul de Joi pentru al doilea an consecutiv. Dialogul de Joi este un proiect inițiat exclusiv de Biblioteca „Onisifor Ghibu” care se desfășoară săptămânal în direct în fiecare joi începând cu luna iunie. Acest proiect presupune dialoguri cu mai multe personalități notorii din acest spațiu cultural românesc – academicieni, profesori universitari, scriitori. Proiectul reprezintă o modalitate potrivită de a dezbate probleme esențiale, de a aporta lectorului din acest început de mileniu gândurile oamenilor de creaţie – despre procesul de creație a oamenilor de cultură sau știință, despre cultură şi știință, despre geneza operelor, despre preocupările oamenilor de artă şi tendințele care se manifestă în cultura noastră, despre raporturile cu alte culturi, despre rolul instructiv al academiilor, universităților, bibliotecilor, uniunilor de creație. Cu certitudine interviul constituie una din cele mai spontane şi mai directe, şi totodată, chiar astăzi, una dintre cele mai utilizate forme de mărturisire publică a unui academician, om de știință, scriitor etc., de informare asupra existenței, activității şi proiectelor sale, mai ales în condițiile pandemiei globale.

            Prin frecventa lui întrebuințare interviul a devenit un adevărat gen literar având, ca şi reportajul, o metodă şi o tehnică proprie de realizare, reclamând în același timp exigențe estetice din ce în ce mai accentuate. Faptul că interviul este o întrevedere – cum ne indică etimologia cuvântului – presupune din partea celui care ia interviul puterea de a reda autenticitatea discuției, o mare capacitate de a sugera, de a crea atmosfera spirituală, ambianța vie, concretă, a momentului şi locului în care s-a desfășurat dialogul. Un bun interviu se cade să aibă calitățile intelectuale ale eseului şi concretețea genului dramatic. În așa fel vă îndemnăm să vă alăturați proiectelor și activităților culturale organizate și desfășurate la Biblioteca „Onisifor Ghibu”.
Adolescenţii şi percepţia asupra fumatului
 Natalia Sofroni, şef sector, Filiala „Ştefan cel Mare”

Consumul de tutun este cea mai gravă problemă de sănătate publică, producând anual mai multe victime decat SIDA, abuzul de alcool, drogurile, accidentele de circulație și suicidul, fiind una dintre primele cauze de deces care poate fi prevenită. Epidemia consumului de tutun cauzează peste 7 milioane de decese anual în întreaga lume. Adolescenţa este etapa cea mai dinamică a dezvoltării umane care excelează prin multitudinea, diversitatea şi complexitatea modificărilor la care este supus organismul. Ea se asociază cu elanul corpului, adică accelerarea creşterii corpului şi a transformărilor interne, care vor face organismul apt de a îndeplini sarcinile maturităţii. De aceea s-a afirmat că adolescenţa este „vârsta hainelor prea scurte”. Fumatul este cel mai periculos pentru tineri, îndeosebi cei cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani, care suportă consecinţe grave în timp, riscul fiind direct proporţional cu numărul ţigărilor fumate. Experţii estimează că un adolescent care fumează până la o vârstă mijlocie îşi va scurta viaţa cu 24 de ani. Dorința adolescenților de libertate și independență este cea care stă la baza deciziei de a fuma. Dar putem privi fumatul ca o subjugare în fața unui drog, una din cele mai mari dependențe care va pune capăt oricărei libertăți. În acest context, la 31 mai, la Biblioteca „Ștefan cel Mare”, s-a desfășurat o lecţie publică dedicată Zilei Mondiale a luptei împotriva fumatului, cu genericul „ Adolescenţii şi percepţia asupra fumatului”, care a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a adolescenţilor privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății, îndeosebi asupra inimii. La această acivitate a fost invitat asistentul social Iulian Pojoga, de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, sectorul Botanica. Specialistul a vorbit despre acţiunile şi măsurile de prevenire pentru consumul de tutun şi conştientizarea privind efectele dramatice pe care fumatul le are asupra sănătăţii, în special pentru adolescenţi.

Domnul Pojoga a evidenţiat faptul că persoanele care au inițiat fumatului în perioada de adolescență (în jur de 13-15 ani) devin fumători pentru o perioadă lungă de ani sau chiar pentru toată viață. Aici a venit cu o explicaţie: din punct de vedere psihologic, adolescenţii sunt într-o perioadă nouă, o perioadă de căutare a identităţii. Ei au dorinţe noi, simt nevoia provocări¬lor, a asumării riscurilor, au un corp nou, care începe să semene din ce în ce mai mult cu al adulţilor. Mintal, nu ştiu exact unde să se situeze: între copii sau între adulţi. În căutările de senzaţii tari sau sub influența semenilor, majoritatea dintre ei ajung să cunoască efectele consumului de tutun: la început euforie, sedare, ameţeală, apoi intervine gașca de prieteni, colegi, ami¬cii care găsesc în tutun un prieten bun. Elevii au fost informaţi referitor la diverse aspecte ce ţin de fumat, cum ar fi: 1.         Riscurile consumului de tutun, care afectează sistemul cardiovascular, mai precis fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de declanșare a infarctul miocardic (atacul de cord), bolilor sistemului respirator, în special cancer la plămâni; 2.         Cum să spunem ,,Nu” când ni se propune să fumăm; 3.         Cum să rezistăm tentațiilor pe care le implică acest fenomen nociv și altele. Spre final, elevii curioşi au ascultat câteva sfaturi ce ţin de aspectul fumatului, care i-au responsabilizat privitor la propria sănătate. Ei au fost îndemnaţi să transmită mesaje fumătorilor să renunţe la fumat, ca aceștia să-și poată proteja familia şi societatea. În concluzie, Ziua Mondială a luptei împotriva fumatului rămâne a fi o oportunitate pentru fumători de a renunța la acest viciu dăunător pentru sănătatea proprie și a celor din jur!
Activități și servicii de succes în biblioteci: experiențe internaționale
 Lilia Canțîr, sef serviciu Filliala „Ștefan cel Mare”, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu Bibliotecile din țară sunt în prezent într-un amplu proces de schimbare și modernizare, generat de procesele de globalizare și de societatea informațională. Ele se modernizează prin serviciile prestate în continuă inovare. Bibliotecile se implică cu informații și servicii în soluționarea mai multor probleme din societate. E vorba de susținere gratuită în educație, instruire, dezvoltare personală etc. De exemplu: doritorii de a studia limbi străine, care nu-și pot achita cursurile, pot beneficia gratuit de serviciile bibliotecii sau alte cursuri: de inteligență financiară, de dezvoltare personală, școala de coding, arte plastice, handmade etc. Aceste servicii sunt prestate prin intermediul voluntarilor și susțin utilizatorii. E important ca fiecare utilizator să beneficieze de accesul la informații, idei, activități, ateliere de creație, cursuri de instruire etc., unde participă personalități notorii, profesori universitari, academicieni sau specialiști în diverse domenii.   Serviciile din biblioteci sunt foarte utile chiar și pe timp de pandemie. Pentru consultarea documentelor se oferă servicii electronice prin rețele de comunicare. Organizarea activităților, instruirilor, atelierelor de creație, la fel, au trecut online, pe platforme cum ar fi Zoom, Google Meet etc. S-a făcut mai pronunțat interesul pentru serviciile comunitare și tehnologice, mai ales de studiere a programelor și aplicațiilor digitale pentru elevi, care au trecut la studiile online. De curând, bibliotecile și-au deschis ușile și, evident, se vor respecta regulile de igienă și distanță socială. Cu toate acestea va trebui oricum să privim biblioteca ca pe un  teritoriu cu cele mai multe servicii sociale, care contribuie la dezvoltarea spiritului civic comunitar.   Implementarea inovațiilor în managementul info-documentar e o necesitate profesională și un element-cheie în actul de fortificare a imaginii bibliotecii. Cu ajutorul tehnologiilor putem inova aproape toate serviciile din bibliotecă. E timpul să depășim condiția când bibliotecile erau locuri unde beneficiarul împrumuta o carte sau punea o întrebare bibliotecarului de referință. Bibliotecarii, la rândul lor, trebuie să iasă  din „zona de confort”, prestând servicii inovaționale. Mulți mai ezită încă să distrugă vechiul pentru a ridica noul, dar există câteva exemple strălucitoare de instituții pro-active care au dovedit că se poate face. Multe instituții academice și publice au diversificat deja ofertele și au  rescris principiile vechi. Filiala „New River Library”din Florida are profesori de tehnologie informațională, care fac ore de voluntariat prin îndrumarea adulților mai în vârstă, învățându-i individual programe și aplicații computerizate. Biblioteca Memorială „George W. Covington”din Mississippi oferă servicii: lecții de bază individuale de cunoaștere a computerului pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Contra Costa Country Librarydin Californiaa lansat un serviciu cu titlul „Library-a-Go-Go” cu mașini automate care dețin cărți și pot fi răsfoite de pe ecran tactil și funcționează ca bancomatele cu o glisare a unui card de cititor. Ele sunt disponibile în zonele departe de biblioteci. Biblioteca publică din Portland, Biblioteca Memorială Curtis din Brunswick și Biblioteca Raymond Village din Maine oferă utilizarea telescopului.Ca parte a programului, în colaborare cu cluburile locale de astronomie găzduiesc evenimente astronomice și instruiri cum să folosiți telescopul și cum să privești cerul nocturn. În Florida, Biblioteca OrangeCountya dezvoltat o aplicație web sofisticată bazată pe baze de date și referință virtuală care conectează oamenii care au nevoie de servicii publice guvernamentale și non-profit cu servicii publice adecvate cu titlul „Serviciu corect la momentul potrivit”. Biblioteca publică „Bradley Beach” organizează excursii și plimbări prin orașul natal cu ghid care evidențiază repere și evenimente istorice semnificative. Bibliotecile oferă acces universalla cărți, educație și informații, iar bibliotecarii trebuie să fie în pas cu timpul, să găsim modalități mai sofisticate de a identifica și contacta acei oameni care au nevoie de servicii de calitate și performanță beneficiarilor.
Educația pentru dezvoltarea comunității – voluntariatul
 Mila Șeremet, șef serviciu, Filiala „Transilvania” A fi voluntar este indiscutabil un mod de viață, o alegere pe care o facem în speranța că eforturile noastre vor ajuta pe cineva, vor salva o viață și desigur vor îmbunătăți societatea în care trăim. Această primă frază anticipă tematica lecției publice desfășurate la Biblioteca „Transilvania”, „Educația pentru dezvoltarea comunității – voluntariatul”, realizată în parteneriat cu IPLT cu nume sugestiv „Ginta Latină”. Lecția publică a fost una din șirul de activități din Campania „ReVino la biblioteca ta”. Cei implicați au fost elevii clasei a X-a, însoțiți de dna Claudia Barbăroș, profesoară de istorie la aceeași instituție.

Voluntariatul se practică de foarte mult timp, sursele ne vorbesc despre primele asociații caritabile pentru a-i ajuta pe cei în ananghie abia de la începutul sec. XIX-a. Cu toate că exemple caritabile au existat cu mult înainte. În perioada dinastiei Tudor, marii latifundiari plăteau taxe prin care se finanța desfășurarea de acțiuni, după Primul Război Mondial, ca răspuns la ororile războiului și ca o alternativă la serviciul militar obligatoriu. Părintele spiritual al voluntariatului este considerat istoricul, sociologul german Eugen Rosenstock-Huessy care a și creat „Serviciul Voluntar pentru Pace”. În România activitatea de voluntariat a renăscut după 1989 odată cu venirea voluntarilor internaționali prin intermediul organizațiilor „Corpul Păcii” și „Voluntary Service Oversais”. Anul 2011 a fost numit Anul European al Voluntariatului. În acest an Guvernul Republicii Moldova a aprobat Ghidul coordonatorului de voluntari. Cu un an mai devreme a fost aprobată Legea nr. 121 cu privire la voluntariat. Le-am făcut cunoștință și cu Declarația universală cu privire la voluntariat adoptată de către Consiliul Administrației al Asociației Internaționale  pentru Efortul Voluntarului (AIEV); istoricul apariției noțiunii de voluntariat, acțiunile de voluntariat a reginei Maria a României… Participanții au fost curioși să cunoască dacă voluntariatul se practică și în biblioteci. A fost o întrebare foarte bună și așteptată, răspunsul a fost dat prin demonstrarea pachetului de documente: Contract de voluntar, Formular de înscriere al voluntarului la Filiala „Transilvania”, Cerere de înregistrare ca voluntar, Drepturile și obligațiile părților. Prezentându-le și oferta pentru voluntari: îndrumarea publicului, aranjarea colecției de documente, desfășurarea orelor de lectură pentru copii, antrenarea copiilor în diverse jocuri și activități, acordarea de asistență în utilizarea calculatorului, culegere de text, efectuarea împrumutului la domiciliu pentru cititorii care nu se pot deplasa la bibliotecă. Și desigur exemple de modele, de Programe de voluntariat în biblioteci: Carte mobilă, Loc de joacă, Laborator practic, Probleme sociale, Competențe de bază, Recreere activă, Porția de cultură, În aer liber, Anti-ură și Pro-toleranță.

Dacă la început portretul voluntarului realizat de către participanți era doar o umbră care spre final a devenit un portret bine conturat: (optimist, calm, responsabil, dornic mereu să ajute, disponibilitate, dăruire, deschidere, sociabil, creativ, pozitiv, cu inițiativă, devotament, perseverență…). Feedback-ul a fost realizat prin energizerul Portretul psihologic al voluntarului. Am format două echipe: pictorii și modelele. Cei pe picior de modelele erau așezați pe scaune cu câte o foaie pe care pictorii treceau pe rând desenând de exemplu, ochii, celălalt nasul…Ca într-un final să obținem portretul psihologic al voluntarului din fața noastră. Apoi și-au schimbat rolurile, pictorii devenind modele. Fiecare participant s-a ales cu propriul portret psihologic. Prin aceasta au realizat cum sunt văzuți de cei din jur. Pe lângă aceste momentele amuzante au conștientizat beneficiul care poate fi adus de ei întregii comunități, odată înrolați în marea comunitate de voluntari. Cunoștințele și abilitățile ce le vor deprinde în activitatea de voluntar îi vor ajuta să capete încredere în sine, să învețe să comunice, să dobândească orizonturi noi. Și este necesar de reținut că prin fiecare voluntar societatea își salvează visul la o continuitate a valorilor veritabile: bunătate, altruism, empatie și dragoste. Voluntarul este cea mai înaltă treaptă de încredere în puterea binelui și cea mai bună investiție pentru a primi oportunitatea de dezvoltare personală, pe de o parte și oportunitatea de a trăi rolul de cetățean, pe de altă parte. Cu greu se găsește o modalitate mai bună de a căli spiritul și elanul tineresc, așa încât din ele să se obțină un set de competențe și abilități bune de pus în aplicare în viața de zi cu zi. Aceste activități mici, importante la nivel global sau pentru un singur om de pe Terra, care te învață să te bucuri până la lacrimi, sunt șansele tale de a simți – Tu chiar Contezi!  
Poezii din „Ghiozdanul lui Ionuț”
 Mila Șeremet, șef serviciu, Filiala „Transilvania” O activitate de suflet desfășurată on line la Biblioteca „Transilvania” a fost întâlnirea scriitoarei Alina Trofim, autoarea cărții pentru copii „Ghiozdanul lul Ionuț” cu elevii clasei a I-a de la IP Școala primară nr 83, „Grigore Vieru”. Copiii au fost însoțiți de profesoara Galina Molea și bibliotecara Ala Nuța. Moderatorul activității a fost șefa bibliotecii Parascovia Onciu. Multe poezii interesante au găsit copiii în ghiozdanul lui Ionuț pe care le-au recitat cu nerăbdare autoarei cărții: Ceasul meu, Bună dimineața!, Prieten nouraș, Școala din poveste, Prima zi la școală, Cartea fermecată, Porumbeii vor la școală, Un buchet de flori, Ce i-ar trebui copilei ca să crească mare? Alo, Gospodina, De ce? Șoricelul, Scrisoare bunicii mele, Pantofii măicuței mele…

-                     Alina Tofim: Pe parcursul anilor am scris poezii pentru copii, poezii pentru maturi care cred că le-a  plăcut publicului și mă bucur să aud cum sună din vocea voastră. Dacă aveți ceva întrebări puteți liber să mă întrebați și eu vă voi răspunde. -                     Taisia: De când scrieți poezii, dna Alina? -                     Alina Tofim: Scriu poezii de la treisprezece ani. Atunci mi-a venit inspirația, dar am îndrăgit poezia pe când eram de vârsta ta. Taisea când eram de vârsta ta eu citeam foarte mult și îmi plăcea foarte mult poezia frumoasă. Citeam povești și într-așa mod am citit mi-a plăcut, și am încercat să scriu abia la treisprezece ani. Așa că poate mâine, poimâine o să fii și tu un scriitor, Taia. -                     Profesoara: Taisia e foarte emotivă, dar străduitoare. -                     Alina Trofim: Am început să scriu la acea vârstă când țineam bine pixul în mână și făceam exerciții bune. Așa a prins viață poezia mea. Poezia „Pantofii măicuței mele” recitată de Sofia a înduioșat-o mult pe dna scriitoare. -                     Alina Tofim: Sofia, poezia „Pantofii mămicii mele” ai spus-o cu atâta dragoste sărind pe canapea de parcă eram eu cândva în copilărie, tot așa de zvăpăiată. -                     Profesoara: Sofia ieri mi-a spus: dna Galina, poezia aceasta e special pentru mine. Chiar pentru mine a scriso dna Alina. Între timp pe fondal s-a auzit o voce fredonând. Era o fetiță pe nume Emily care a găsit o melodie pentru poezia „Porumbeii vor la școală” pe care a și început să o fredoneze.    -                     Profesoara: Vă dorim dna Alina succese mari în continuare, ceea ce faceți, faceți foarte bine și vă reușește. Vă doresc în continuare să ne bucurați cu poeziile dvs. -                     Alina Trofim: Mă bucur mult că v-au plăcut și mulțumesc și bibliotecii „Transilvania” pe care mult o iubesc fiindcă nu odată vin să citesc la voi. Apoi vă mulțumesc dvs. dna profesoară că ați pregătit copiii foarte bine, și nu în ultim rând copiilor. Sunteți extraordinari, fără nici o glumă! Sunteți în clasa întâi și știu cât de greu este să te desparți de jucăriile preferate, în acest context vreau să vă recit și eu o poezie din această cărțulie,  am ales să fie chiar Ghiozdanul lui Ionuț, așa cum se numește și cartea: Lângă școală, greu pe poartă / Intră Ionuț cu geantă. /- Ia uitați-vă, copii, / Plină e cu jucării!. Printre toate greu încape un caiet, un pix și-o carte, /Greu să fii în clasa întâi / și să uiți de jucării.

La finalul activității dna profesoară a propus ca buchetul de flori transmis de copii să ajungă la dna  Alina Trofim în semn de respect și recunoștință. Dna scriitoare a mulțumit și a promis că vom organiza o întâlnire pe viu, un pic mai târziu când se va face bine. Deci, ne ReVedem la biblioteca „Transilvania” unde spațiile încăpătoare sunt în așteptarea tuturor doritorilor de emoții pozitive, întâlniri frumoase cu personalități pe măsură.
Историк-болгарист – Константин Александрович Поглубко (к 85-летию со дня рождения)
 Larisa BARABAȘ,  șef sector Filiala „Hristo Botev"            

Счастлив и благополучен в жизни тот человек, который получает удовольствие от своей профессии, это заключение давно бытует в общемировом социальном устройстве. Я бы добавила к этому еще и ... - счастлив тот, кто обретает свою профессиональную направленность „с младых ногтей”, кто рано понимает и осознает по какому пути пойдет в дальнейшей жизни.             Все сказанное выше очень подходит к жизнеописанию выдающегося ученого-болгариста К. А. Поглубко, вечер памяти которого прошел в болгарской Библиотеке города Кишинева „Христо Ботев”. В программе участвовали ученые „Научного общества историков-болгаристов” Академии наук Молдовы и преподаватели болгарского теоретического лицея "Васил Левски". По официальной форме это был круглый стол  - „Константин Поглубко – историк и личность”, прошел 17 мая 2021 года, модератором был ученик и последователь выдающегося ученого доктор исторических наук Николай Николаевич Червенков.             К.А.Поглубко родился 17 мая 1936 года в г. Констанца (Румыния), в семье бессарабских болгар из Арцизского района Одесской области, которые на тот момент там жили и работали. В конце 40-ых годов семья возвращается в родное село отца (Новая Ивановка),  где и проходят детство и школьные годы будущего ученого. С раннего возраста его начинают интересовать и волновать вопросы, касающиеся судьбы своего народа, вынужденного исторического переселения болгар, поэтому в своей профессиональной направленности он нисколько не сомневался и в 1957 году поступил в Одесский государтвенный универитет им. И.Мечникова на исторический факультет. Буквально с первого года студенческой жизни проявлял глубокий интерес к научным историческим исследованиям, а чуть позже начал публиковать собственные изыскания по эпохе античности. Сокурсники Поглубко видели в нем совсем в недалеком времени будущего блестящего ученого. Однако, вскоре после рождения сына, в виду нелегкого материального положения в молодой семье, он оставляет учебу в университете (с IV-го курса) и уезжает в родные края, чтобы учительствовать. В этот период, будучи преподавателем истории средней школы села Чийшия, Константин Александрович разворачивает кипучую краевеческую исследовательскую деятельность, создает в местной школе этнографический музей, систематически пополняя его многими архивными материалами и историческими экспонатами, создает клуб любителей истории из числа учащихся, некоторые из которых стали видными учеными (Н.Н.Червенков). Ребята, благодаря энтузиазму своего педагога, скрупулезно собрали ценнейший исторический материал – свидетельства сторожил-односельчан, а также воспоминания их предков о трудном пути болгарских  перселенцев, таких записей набралось около 100, что значительно обогатило историческую летопись края. В 1962 году Поглубко с отличием заканчивает заочное отделение исторического факультетета университета и решает продолжить научную деятельность, и через некоторое время становится научным сотрудником Института истории Академии наук МССР.             Именно здесь, в Кишиневе К.А.Поглубко состоялся как видный историк-болгарист, один из первопроходцев на этом пути, оставивший после себя важнейший историко-исследовательский материал. Его книги – „Весна Освобождения”, „През равнините към Балкана”, „Христо Ботев и Русия”, „България в сърцето ми” и другие занимают особое место на полках нашей Бибилиотеки, имеют высокую научную ценность и широко используются в научной практике историков, этнографов, журналистов Молдовы, Болгарии и многих других стран. Более 130 научных работ, 13 книг - таково бесценное наследие ученого. К прискорбию, К.А.Поглубко погибает в расцвете своих творческих сил на 47-году жизни, не успев реализовать еще много научных проектов.             Память о видном ученом запечатлена в его книгах, научных работах, в его делах. Ученый Поглубко приложил немало сил, чтобы в столице Молдовы была улица имени Христо Ботева, а также воздвигнут памятник национальному герою Болгарии. Благодаря своей активной и плодотворной историко-исследовательской деятельности ученый был награжден болгарским правительством в 1980 году высоким орденом  "Святых Кирилла и Мефодия".
Cărţi care generează discuţii
                                                                                              Lidia Cîssa, bibliotecar, Filiala „H. Botev”

Programul de lectură „Chişinăul citește 2021”, inițiat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, îşi continuă desfășurarea la Biblioteca „Hristo Botev”, cărțile incluse în acesta călătoresc de la cititor la cititor, de la un grup de utilizatori la altul, generând discuţii aprinse. Ţin să menţionez că cartea „UF!” semnată de Ionela Hadârcă destinată copiilor se bucură de un succes deosebit la micii noştri utilizatori – preșcolarii de la grădinițe şi elevii claselor primare de la liceele cu care colaborăm.           În data de 19 mai curent, Biblioteca „Hristo Botev” în parteneriat cu Liceul Teoretic „George Meniuc” au organizat o discuţie tematică asupra cărţii „UF!” de Ionela Hadârcă cu participarea elevilor clasei a III-a D ghidaţi de profesoara Elena Bogaci şi bibliotecara liceului Elena Cortac. Preventiv am împrumutat copiilor cartea ca să ia cunoștință de ea, deci au venit la activitate pregătiți pentru a o discuta. A dat start activității dna Angela Olărescu, şefa Bibliotecii „Hristo Botev”, care le-a vorbit elevilor despre Programul de lectură „Chişinăul citeşte” promovat an de an de către bibliotecile publice şi ediţia a XVII-a din anul curent ce include 3 cărți, una din ele fiind cartea menţionată mai sus, remarcând că este o carte educativă recomandată atât copiilor, cât şi părinţilor.             Ulterior, dna Lidia Cîssa (subsemnata), bibliotecară a Bibliotecii „Hristo Botev”, a făcut o succintă prezentare a cărții „UF!” de Ionela Hadârcă. Caracterizând cartea, a  accentuat că este una deosebită, reprezentând un minunat ghid de conviețuire a copiilor cu frații şi surorile sale mai mici, scrisă cu multă căldură şi dragoste pentru copii, autoarea fiind de asemenea mamă a doi copii, plus la aceasta e înzestrată cu mult umor şi ilustrații amuzante, executate cu mare măiestrie de pictorul Leonid Gamarţ, totodată e plină de sfaturi utile demne de preluat. Cartea e adresată şi părinților ca să o citească împreună cu copiii şi să o pună în discuții cu ei, să le explice lucrurile mai complicate, să-i ghideze în relațiile lor reciproce. A remarcat că autoarea a inclus în carte întrebări care îi frământă pe mulți copii când în familie apare un bebeluș şi situația se schimbă radical. Fiind întrebați, copiii au mărturisit ce gânduri, întrebări şi idei au apărut la ei atunci când în familie s-a născut un frățior sau o surioară. În continuare, au fost lecturate două fragmente din carte, şi anume răspunsuri la întrebările: „Va trebui să împart cu bebeluşii tot ce am?” ; „De ce vor fraţii şi surorile mai mici să aibă animăluţe?” Elevii şi-au exprimat opiniile şi sugestiile sale cu privire la aceste întrebări completând textul cu variante de răspunsuri individuale şi originale. Apoi s-a discutat pe marginea altor întrebări, precum: Cine a citit cartea în întregime? Cine a citit unele capitole? Ce întrebare şi răspuns v-au părut mai interesante, mai provocatoare? De ce? Ce sfaturi bune aţi preluat din ele? Când au fost rugați să numească cinci motive care i-a făcut să citească această carte, au urmat răspunsurile: denumirea provocatoare; aspectul atractiv al cărții; ilustrațiile haioase; tema cărţii – despre frați şi surori mai mici; la propunerea profesoarei; auzind că este o carte interesantă.

A urmat un scenariu pregătit şi prezentat de profesoară şi elevi. Profesoara le-a mărturisit copiilor cum a fost gândită cartea „UF!”: autoarea i-a îndeplinit dorința băiatului său mai mic - de a scrie pentru el o carte, astfel a apărut o carte pentru cei doi băieți ai săi, dar şi pentru alţi copii care au frați şi surori mai mici sau mai mari, oferindu-le sfaturi utile. Pentru conversații profesoara a folosit calculatorul, de la ecranul căruia a citit mai întâi cuvintele autoarei despre scopul acestei cărți care sună astfel: „Această carte a fost gândită, cu mult drag, pentru frații şi surorile mai mari ca să-i înțeleagă pe cei mici. Şi pentru cei mici, ca să știe cum îi privesc cei mari. Şi pentru părinți, ca să aibă cu ce să-şi ocupe odraslele în serile lungi de carantină. Dar în primul rând ca să aducem voie bună în casele voastre şi multe-multe teme de discuție”. Apoi a citit întrebări selectate din carte la care copiii trebuiau să răspundă bazându-se pe textul din carte. Iată unele din ele: De ce plâng bebelușii? De unde se iau mofturile? La ce servește un băţ? Din ce sunt alcătuiți bebelușii? Ce să fac cu un pârâcios mic? ş.a. În continuare, elevii au primit diferite sarcini  la care au lucrat câte doi-trei în echipă. Sarcinile au fost următoarele: * Găsiți altă denumire la următorul capitol: Ce să fac cu un pârâcios mic? De unde se iau mofturile? Ce mănâncă bebelușii? ş.a ;  * Găsiți rima potrivită pentru denumirea cărții „UF!” ; * Răspundeți la următoarele întrebări: Ce poate învăța fratele sau sora mai mica de la mine? De ce se tem bebelușii ? Ce înseamnă „taci şi înghite”? ş. a. Copiii s-au isprăvit cu succes cu sarcinile, citind răspunsurile în voce pentru toți. Apoi elevii au lecturat fragmentele preferate din carte. În final, profesoara a dat citire unui frumos citat despre cărți înregistrat pe ecranul calculatorului, îndemnându-i pe copii să citească cât mai mult, deoarece aceasta e cea mai plăcută şi utilă ocupație. Iată încă niște citate şi expresii frumoase care accentuează valoarea cărții şi lecturii: ·         „O carte aleasă e un bun prieten” (proverb românesc) ·         „Cea mai mare minune a lumii este cartea” ·         „Nu există o plăcere mai mare decât cititul” ·         „O cameră fără cărți e ca un corp fără suflet” (Cicero) ·         „Cartea e pomul înțelepciunii” (proverb unguresc) ·         „O carte bună e ca o conversație cu un om deștept” (Lev Tolstoi) Lectură plăcută, dragi tineri utilizatori şi părinți!
Mihail Ciachir - apostolul limbii tipărite (160 ani de la naștere)
 Angela Vintilă, șef filială, Filiala „M. Ciachir” Anul acesta, îl omagiem pe cel, al cărui nume poartă filiala noastră, Mihail Ciachir - profesor, protoiereu, cărturar basarabean, inițiator al cărților tipărite în limbile română și găgăuză. Un nume mai potrivit cred că nu s-ar fi găsit pentru biblioteca de carte găgăuză. În activitatea de iluminare în cultură şi spiritualitate este minunat faptul că anume datorită stăruințelor prot. Mihail Ciachir, a fost obținută permisiunea de a tipări literatura în limbile română și găgăuză, lăsând o urmă excepțională în cultura moldovenească. Cel mai important lucru pe care l-a făcut Mihail Ciachir pentru găgăuzi e că a tradus Noul şi Vechiul Testament în limba găgăuză. M. Ciachir a scris în limba română în revista „Viața Basarabiei” din Chișinău, anii 1933 şi 1934 şi apoi a scos şi în limba găgăuză cartea „Istoria găgăuzilor”.

Un interes deosebit trezește persoana prot. Mihail Ciachir din partea mai multor istorici, critici literari. Ivan Duminică, dr. în istorie la Institutul Patrimoniului Cultural și Vitalie Sârf, dr. în istorie AȘRM au efectuat deja un studiu mai aprofundat pe marginea activității cărturarului. În decurs de un an au lucrat la realizarea unui nou volum care include toate articolele scrise în revista „Кишиневские эпархиальные ведомости” și editate în diverse perioade de către M. Ciachir. Toate acestea au fost selectate sub o singură copertă. Lucrarea include 347 de articole și materiale, unde este menționată importanța acestei personalități. Volumul a fost dedicat jubileului de 160 ani de la nașterea protoiereului M. Ciachir (1861- 1938). Prezentarea volumului a fost înregistrată și difuzată la emisiunea „Gagauz Ogea” de la Compania Teleradio-Moldova.

Biblioteca de cultură și literatură găgăuză pe parcursul anului 2021 va organiza mai multe evenimente de valorificare a patronului. Astfel, pentru prima dată biblioteca a participat la conferința „Чакировских чтения” (IX-a ediție). Evenimentul online a fost organizat de către autoritățile din or. Comrat cu invitarea specialiștilor din istorie și primele fețe bisericești din or. Cahul, Vulcănești, Comrat.  Tehnologiile noi ne oferă o mare oportunitate în acest sens. Folosim toate metodele posibile de căutare și selectăm orice informație referitoare la această personalitate. Zilnic distribuim postări pe blogul bibliotecii https://ciachirhasdeu.wordpress.com/ (rubricile „Găgăuzii din Basarabia”, „Istoria găgăuzilor). Filmul video „M. Ciachir- viața si activitatea”, elaborat de echipa bibliotecii, a devenit o sursă utilă pentru studiu și cercetare. Doritorii de a descoperi personalitatea lui Mihail Ciachir sunt invitați la Biblioteca de cultură și literatură găgăuză „M. Ciachir”.
Мир без границ: услуга для детей „Литературное путешествие”
 Olga Maiuc, șef sector, Filiala „Lesea Ukrainka”   Современный читатель – личность, ориентированная на восприятие виртуальной, а не вербальной информации. Сегодняшнему школьнику надо, чтобы информация подавалась ярко, динамично и, желательно, коротко. Теперь абсолютно свободно можно отправиться в путешествие куда угодно. Ну, почти, потому что все-таки не совсем куда угодно и не всем, но помните: побывать в любом уголке мира можно, просто прочтя правильную книгу, ведь, оказывается, герои книг всегда рядом, только надо захотеть встретиться с ними. В период пандемии библиотеки перенаправили свою деятельность в виртуальное пространство, способствуя развитию онлайн-сервисов для пользователей. Таким образом, для ребят в возрасте 8 – 12 лет нами была разработана и внедрена новая услуга “Литературное путешествие”, в рамках которой в режиме online мы знакомим детей с художественными произведениями разных стран и народов. Это сказки, легенды, рассказы и небольшие повести. Формирование у младших школьников интереса к чтению, познавательной активности и творческого мышления, воспитание культуры чтения, развитие фантазии, желания читать литературные произведения и общаться по поводу прочитанного, расширение кругозора, содействие развитию личности и творческих способностей ребенка через книгу и чтение – вот цели, которые преследует наша библиотека. „Литературное путешествие” – форма расширения и углубления знаний школьников о культуре, жизни и труде людей. Надеемся, что это поможет им лучше усвоить школьную программу, поскольку довольно часто мы предлагаем слушателям произведения писателей, обязательных для прочтения по литературе. „Литературное путешествие" раскрывает тему отношений между людьми („В мире человеческих отношений”), открывает красоту и величие природы через сокровища художественной литературы - сказки на зимнюю тематику („Мир вокруг нас”, „Зимние сказки”), знакомит с обычаями и традициями народов, проживающих на территории Молдовы („В мире легенд”), рекомендует книги, которые отмечают праздничную дату („Отмечает книга юбилей”).

В начале каждых чтений библиотекарь произносит вступительное слово, в котором рассказывает, что представляет собой услуга „Литературное путешествие”. Затем обязательно немного об авторе и о самой книге. Весь этот текст готовится библиотекарем заранее. Материала обычно немного. Затем объявляется название произведения и начинается чтение. Обязательным элементом каждой встречи является книжная выставка по теме, предлагаемой для прослушивания. Здесь читателям предлагаются похожие произведения других авторов. Выставка помогает привлечь внимание читателя, раздвигает границы темы, служит рекламой библиотеки в целом. Чтобы дети не только на слух, но и зрительно воспринимали то, о чем читают, создаём антураж по теме – обычно мы используем игрушки (они изображают книжных героев), поделки из подручных материалов, необычные композиции, созданные сотрудниками библиотеки. Хочу отметить, что мы выбираем такие произведения, которые вызывают у детей сильные эмоциональные переживания, стремление размышлять о прочитанном. Конечно, определённую роль здесь играет постоянная связь библиотеки с нашими партнёрами – преподавателями начальных школ и лицеев. Поэтому, иногда выбор книги напрямую связан со школьной программой по литературе. Собственно, этот момент и заставил нас откорректировать план работы услуги, введя раздел „В помощь школьной программе”. Как правило, в конце занятия библиотекарь задаёт вопросы о прочитанном, предлагает нарисовать понравившихся героев и т.д.

Естественно, выбирая эту форму работы с читателями, мы понимали – очень важно соблюдать определенные требования. Необходимо читать четко, внятно, не очень громко, но и не очень тихо, соблюдать паузы в тексте. Вместе с тем, это должно быть выразительное чтение, эмоционально окрашенное, способное держать внимание ребенка, ибо не секрет, что монотонное, однообразное чтение текста или чтение с запинками не будут слушать даже взрослые, каким бы интересным не было его содержание. Произвести впечатление на детского читателя (особенно в режиме online) и сделать литературное путешествие ярким событием – задача не из легких. Нужно уметь показать нестандартное содержание и форму, новое видение, новую лексику, новые способы коммуникации, внести ауру новизны и работать в опережающем режиме, а это требует хорошей профессиональной подготовки и отваги библиотекаря. Встречи с читателями проходят каждый вторник в 14:00.
Кишинев болгарский...
 Larisa Barabaș, șef sector , Filiala „Hristo Botev"             Молдова давно и прочно стала надежным общим домом для многих народов различных вероисповеданий, культур и традиций, а каждый из этносов внес свой неповторимый и самобытный вклад в сокровищницу ценностей нашей республики. Болгары, в силу исторической необходимости, стали массово переселяться на земли Бессарабии более 200 лет тому назад, ощутив себя под молдавским небом не просто эмигрантами или колонистами (этот статус они получили в 1819 году царским указом Александра I), а подлинными хозяева своих наделов земли, работая и творя, не жалея собственных сил, на общее благо. Невозможно переоценить тот вклад в благосостояние края, который внесли болгарские переселенцы, в том числе красивейшие страницы они вписали в летопись города Кишинева, где сыграли огромную роль в экономическом и социальном развитии столицы.            

Район города, где обосновались первые переселенцы, а затем их ряды стремительно пополнялись вновь прибывшими, начинался от верхней части города (на тот момент граница - Армянское кладбище) и тянулся перпендикулярно вниз к реке Бык (нынешняя улица Албишоара). В честь жителей тогдашнего болгарского заселения в истории города осталась, как я полагаю навсегда, улица Болгарская. Болгары отличались необыкновенным трудолюбием и массой привезенных из родных мест профессиональных навыков, которые с завидным усердием стали применять на вновь обретенной Родине. Так возникло множество мастерских (особенно кожевенных), различных мелких производств, лавок с продовольствием (болгары мастерски владели искусством сыроварения), а в нижней части города, ближе к воде были разбиты огороды, где ими возделывались зелень и пряные травы, капуста и фасоль, различные овощи и фрукты. Этим изобилием лакомились не только жители города, но и большую часть от урожая болгары вывозили в огромные пределы Российской империи, наладив, таким образом, стабильный экспорт сельскохозяйственной продукции одними из первых жителей бессарабских земель.             На этих же территориях усилиями болгар были построены две церкви, которые сохранились до наших дней. В 1803-04 гг была воздвигнута Вознесенская церковь, впоследствии она получила статус Болгарского собора, чуть позже, поскольку прихожан было гораздо больше, чем могла вместить одна церковь, был воздвигнут  в 1819 году Свято-Георгиевский храм.             Болгарский народ может гордиться многими именами своих соотечественников, чья жизнь может служить примером для ныне живущих потомков. Не все имена сохранились в исторической памяти, но важно отметить имена талантливых и мудрых личностей, радеющих во благо общего процветания. Среди имен есть два градоначальника - Дмитрий Минков и Христофор Киров, которые на разных этапах занимались сложным механизмом управления города, способствуя превращению маленького и неизвестного миру поселения в европейский город, со своим шармом и яркой индивидуальностью.             Следует припомнить, что в 1977 году Кишинев сыграл важную роль в миссии Освобождения Болгарии от османского ига в ходе Русско-турецкой войны 1877-78 гг. Именно здесь на Скаковом поле (ныне площадь болгарских ополченцев) император Александр II

зачитал Манифест об объявлении войны за освобождение братьев-болгар, а от железнодорожного вокзала стали уходить на запад эшелоны с военными формированиями. В этом важном историческом событии бессарабские болгары не остались в стороне. Было сформировано много добровольческих отрядов из местных болгар, собрано разного рода пожертвований в пользу священной для каждого болгарина войны за свободу родины. Во главе этого патриотического движения стоял Иван Степанович Иванов (Иван Цанев Калянджи), имя этого человека крупными буквами вписано в историческую летопись столицы и навсегда останется в благодарной памяти потомков. Ополчение под названием Почетного конвоя формировалось в составе шести пехотных дружин (трех бригад), каждая примерно в 930 человек: всего насчитывалось более 5,5 тыс. человек. Все организационные, бытовые, финансовые и многие другие вопросы легли на плечи И.С. Иванова, который проявлял к ополченцам почти отеческую заботу и стремился к максимальному разрешению всех проблем.             Из года в год, из века в век болгары жили и живут бок о бок со всеми народами многоликой Молдовы. XX век подарил этому краю знаменитых ученых, художников, поэтов и писателей, общественных деятелей из среды бессарабских болгар. Их вклад в процветание родной земли бесценен, их делами мы гордимся. Кишинев растет, ширится и становится краше день ото дня благодаря усилиям и стараниям ушедшим в историю и ныне живущим горожанам, в числе которых достойное место занимают наши соотечественники-болгары.
Arta de a vorbi frumos


Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare” Elementul de calitate care definește gradul superior de educație, de cultură și civilizație, bunul simț, cei șapte ani de acasă, respectul reciproc, bunăvoință ar putea fi sesizate la persoana care vorbește frumos și punctual și care își materializează gândurile cu măiestrie. Ținuta elegantă și grația expresivă în vorbire, alura, comportarea, intervențiile culturale sau discursurile savante etc. trebuie să învingă urâtul, bădărănia, nesimțirea, violența, incultura, răspândite atât de mult și peste tot. Dacă ne dorim cu adevărat să trăim în echilibru, în armonie și bunăvoință, trebuie să cultivăm oamenilor trăsături pozitive, superioare prin calitate și performanță, dar să nu uităm și să vorbim, să ne exprimăm frumos.  Prin vorbire/exprimare adecvată, frumoasă, corectă, civilizată  și cuvinte cu grijă alese vom confirma zicala „Vorba dulce mult aduce!”. Esențialmente afirmarea și negarea, certitudinea și îndoiala, resemnarea și revolta, admirația și disprețul - toate sunt creațiile reflecțiilor și cugetărilor omenești. Modul în care se comportă omul depinde în mare măsură de anturajul, de ambianța în care se află, de amabilitatea celor care comunică cu el. Un climat favorabil necesită pregătire prealabilă. Atunci e necesar să fim cât mai expliciți, mai convingători, cu argumentări bogate, riguroase și de valoare într-un stil mai atrăgător. Aceste caracteristici sunt concentrate în vechea artă, numită  retorica, care există deja de mai bine de 2 500 de ani. Arta de a vorbi bine, convingător, emoționant, a fost definită de Eudor ca ceva ce reprezintă „puterea de a descoperi și exprimă într-un stil frumos tot ce e verosimil în orice fel de vorbire”.          Termenul „retorica”  își are originea în limba greacă - ritoriki, în limba latină -  rhetorica,în franceză – rhétorique, semnificând în toate aceste limbi vorbirea meșteșugită, care are menirea de a convinge. Fiecare dintre noi este sigur că știe când și cum să vorbească sau se poate descurca bine la acest capitol. De fapt, ca să devii un bun orator, e suficient să ai darul vorbirii și evident să cunoști limba. Dar, deși cunoaștem și aplicăm normele limbii literare, comunicarea prin grai viu are nevoie de mult mai mult. În acest caz, sunt necesare sfaturi și sugestii, îndrumări și antrenamente zilnice a deprinderilor oratorice. Universul captivant al retoricii are menirea de a înlătura obstacolele din calea succesului dumneavoastră în comunicare. În acest context, propunem cititorilor bibliotecii Retorica- cartea doamnei Silvia Grosu, doctor în științe istorice, profesor conferențiar.  Prezenta publicație are misiunea de a ne debarasa de preocuparea obsesivă a discursului ratat. Este un bun ghid pentru a ne ajuta în formarea abilităților necesare de a reuși prin cuvânt, deoarece cuvântul este cea mai eficace armă. Această carte stă de mult timp pe rafturile bibliotecii și este un ghid pentru fiecare doritor de a cunoaște arta vorbirii. Ea are un scop bine determinat, având  menirea să dezvolte abilitățile de comunicare, de  a vorbi frumos.  Aici găsim elemente constitutive de bază ale retoricii clasice moderne, modalități accesibile de eficientizare a discursului retoric. Tot aici găsim tehnici optime de prezentare a discursului în fața publicului, exemple și modele utile pentru a încuraja și a stimula domeniul dat. Lucrarea constituită din 12 capitole cuprinde definirea retoricii ca știință, retorica modernă, retorica în antichitate cu primele ei școli,  genurile și speciile retoricii, rigorile expunerii în public, tehnici și reguli de argumentare, calitățile indispensabile argumentelor, comunicarea nonverbală,  folosirea vocabularului adecvat și respectarea normelor gramaticale, figurilor de gândire, știința gesturilor și a mimicii,  perorația - aspecte foarte importante ale retoricii. Cartea este un ajutor substanțial și destinată unui cerc larg de cititori.  Renumele, ca și autoritatea, este argumentul cel mai bun care ne obligă să apelăm  la această carte. Și nu uitați maxima lui Quintilian: „Poeții se nasc, dar oratorii se formează”. Dacă adrenalina a ajuns la cote maxime, sunteți agitați, nesiguri, tremurați ușor, atunci administrați acest medicament, numit „Retorica”- nu are contraindicații și nu are efecte negative. Punând cuvântul potrivit la locul potrivit, succesul ne va fi garantat dacă vom apela la această carte și la multe alte cărți care sunt în colecția rețelei BM „B.P. Hașdeu”. Câteva recomandări le găsiți mai jos. Lectură superbă vă doresc. 1.      Biberi, Ion. Arta de a scrie şi de a vorbi în public / Ion Biberi ; Consiliul pentru Difuzarea Culturii şi Ştiinţei. – Bucureşti : Ed. Enciclopedică Română, 1972 . – 176 p. 2.      Crăciun, Claudia. Comunicarea persuasivă Retorica şi arta comunicării / Claudia Crăciun . – Chişinău : Elan Inc, 2009 . – 159 p. – ISBN : 978-9975-66-093-8. 3.            Grossu, Silvia. Retorica : Note de curs Silvia Grossu ; Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism şi științe ale comunicării. Catedra Comunicare. – Chişinău : Ed. USM, 2006. – 209 p. -  ISBN : 978-9975-9604-9-6. 4.      Livescu, Anca.  Despre dicţiune / Anca Livescu . – Bucureşti : Ed. Ştiinţifică, 1965 . – 127 p. 5.      Lucas, Stephen E. Arta de a vorbi în public / Stephen E. Lucas ; trad. de Miruna Andriescu . – Iaşi : Polirom, 2014 . – 405 p. - ISBN : 978-973-46-4197-0. 6.      Mihai, Gheorghe.  Retorica tradițională şi retorici moderne  / Gheorghe Mihai. –  București : All, 1998 . – 344 p. – ISBN : 973-571-237-7. 7.      Movilă, Mitu Retorică : Curs / Movilă, Mitu . – Iaşi : Chemarea, 1996 . – 152 p. – ISBN : 973-97130-8-4. 8.      Movilă, Mitu. Conceperea şi formele discursului : Retorică practică / Mitu Movilă. – Iaşi : Chemarea, 1999 . – 271 p. - ISBN : 973-9237-53-3. 9.      Retorică : Pagini alese . – Constanţa : Europolis, 2001 . – 217 p. – ISBN : 973-9430-89-9. 10.  Zaharia Filipaş, Elena. Retorică şi semnificație /  Elena Zaharia Filipaş. – Bucureşti : Paideia, 1993 . – 291 p. - ISBN : 973-9131-20-4.
Libertatea aspirației ca formă de supraviețuire
 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”   În fiecare lună, cititorul este invitat să savureze și să se delecteze cu frumoase poezii din creația celor mai remarcabili poeți autohtoni, dar și ai lumii. Membrii clubului „Pe aripile poeziei” sunt norocoșii pentru că au șansa de a savura operele celor care au transpus imagini și gânduri în poeme. Aceste creații îi fac să mediteze și să viseze împreună cu M. Eminescu, M. Dinescu, A. Blandiana, Gr. Vieru, W. Shakespeare, W. Goethe etc. În sufletul fiecărui cititor rămâne amprenta Frumosuluiși Adevărului lăsată de poeți. Am lansat o invitație la lectură membrilor clubului. la sfârșit de martie, chiar de ziua poetului Valeriu Matei - 31 martie. Este vorba de unul din poeții acestei palme de pământ „Basarabia”, neobositul poet Valeriu Matei. Autor al mai multor volume de poezie, apărute în diverse colțuri ale lumii și apreciate de marii exponenți ai criticii literare din tot spațiul românesc. (Mihai Cimpoi, Eugen Simion, Constantin Ciopraga, Ion Pop, Alex Ștefănescu, Sorin Alexandrescu, Florentin Popescu, Daniel Corbu, Vasile Spiridon, Viorel Dinescu, Adrian Dinu Rachieru etc.). Debutul literar se produce la începutul anilor 80 la Chișinău, în ziarul „Tineretul Moldovei” și în revista „Basarabia”, fiind prezentat de Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Lucian Avramescu, Ștefan Augustin Doinaș ș.a. Chiar de la început prin versurile sale încearcă să deschidă larg ușa spre universal. Poetul apelează la situații și personaje celebre istorice pe care le transformă în poeme ce vin să ne sensibilizeze. O parte din opera sa îl definesc pe Valeriu Matei prin frumoasele texte ce exprimă o natură lunară, bântuită de neliniști fără nume, misterioasă. „Spre deosebire de mulți dintre confrații săi basarabeni sau din țară, dl Valeriu Matei nu e un autor monocord. Poezia sa e rezultatul unui joc subtil de contraste, atât la nivelul tematicii cât și la cel al expresiei: istorie și prezent, realism și fantezie, directitate și încifrare...” îl caracterizează Constantin Călin de la Focșani. În general, Valeriu Matei rămâne el însuși aparținând generației care a suferit și supraviețuit cenzurii și nedreptăților istorice. Reușitele sunt evidente în poemele istorice, moderne și tradiționale, dar și cele care reflectă realitatea pe care le trăim. În plus, renumitul scriitor contemporan Valeriu Matei a făcut traduceri și din marii scriitori ai lumii, reprezentanți notorii ai diferitor temple civilizaționale. Poetul a tradus din creațiile magistrale ale lui Arthur Rimbaud, Osip Mandelstam, Federico Garcia Lorca, Anna Ahmatova etc., iar opera scriitorului dintre Prut și Nistru a fost tradusă în foarte multe limbi: germană, engleză, franceză, rusă, greacă, letonă, suedeză, slovacă, turcă, macedoneană, maghiară ș.a.   La ședința clubului au fost recitate poezii din creația poetului. Vă propunem una din poeziile sale cu titlul: „Povara nopții”. ( o puteți asculta pe linkul https://youtu.be/OeF4wryD59E) Povara nopții 1.      pământul nopții tremură sub stele ca un lăstun rănit de-atâta zbor, în miezul lui transpar zvâcniri rebele, larg zariști de lumină erup spre cer și mor 2.      născuți sub sărutul crucii celor patru orizonturi, într-un spațiu uitat de Dumnezeu și de speranțe, am fost hăcuiți de săbiile întunericului, goniți pe drumuri fără de capăt cu rănile pieptului desfăcute furiei crivățului... reveniți din moarte, ca pomii după înghețul unei cumplite ierni, purtăm în suflet lumina acestei lumi - copii ai timpului fără de timp veniți să dea glas durerii ascunse   3.      nu cunosc temniță mai neagră - noapte a bucuriei lașe, bucurie a celor ce-și înveșmântează pruncii cu sârmă ghimpată în loc de fașe, neguri prin care nu poți desluși surâsul fricii de ne țărmuita durere - noapte a celor fără de nume, noapte a celor fără de vrere, spațiu fardat, gata de pus pe dric, locul unde nu se întâmplă nimic   4.      înstrăinată de rod, cutremurată de vise insula ruptă de țărmuri poarta catargului stelelor moarte orbit de-atâta văz, înaripat de prea multă cădere, îi contemplu zborul fără de țintă, goana ce ne tăgăduiește bucuria de a fi de arcul de flăcări întins spre orizont - crâncen leagăn al morții   5.      mesagerii nopții ne-au răpit amintirile și timpul viselor înălțând peste zări flamuri de sânge ei au plodit peste tot păianjenii dogmelor, pogorând însângeratul amurg peste seninul privirilor, ei, negrii mesageri, călărind fiarele turbate-ale înghețului 6.      în noaptea îndelungată din clavirul durerii renasc aducerile aminte și tainele zilelor cu ecou - senine umbre-n leagănul de aer, rareori - un vânt nestăvilit bate în porți ferecate și clatină plopii ca niște lire cântând suferința se oprește moartea, o rază ca un nimb pe bolta nopții - cum sângele încunună adevărata luptă, pierdut în bezna fără de margini aștept un soare să răsară peste temnițe   7.      o, noapte nesfârșită, urmez cărări de taină ca să refac speranțele pierdute! de undeva se aude vag ecoul unui răsărit visat printre lacrimi, din scorburi răzlețe păsări rănite au zvâcnit spre ceruri, prin întuneric umbre, chipuri trec ocolind altare părăsite ca pe un loc ce ascunde-un ucigaș dar cel fără de chip și nume e pretutindeni unde noaptea în case părăsite e stăpână...   8.      leacul tăcerii e strigătul fără de țărmuri, leacul speranțelor mute e deznădejdea-mplinirii, cântul pe frunte plecată sapă cu raza lui cute, glasul furtunii în noapte erupe din piepturi rănite, ca aerul înălțimilor - imnul uitat înseninează respirația celor sufocați de întuneric și chemare libertății destramă negrele umbre ca o rază stingheră   9.      în nețărmurirea zorilor noaptea își risipește fantasmele, luceferii foreză aerul sufletelor noastre căutându-și loc peste zi și ne regăsim mai tineri stăpâniți de ecourile trecutului, de visurile străbunilor crucificați, și, în zorii fragili ai reînvierii, ne spunem mirați: nopțile străine dispar în rușine, icoanele ce ne-au călăuzit rămân   10.  din nesfârșirea pură a câmpiei se-nalță ciocârlii cu tril spre ceruri, atât de liberă și-atât de nouă cântarea lor trezește-n lucruri viața, în zbor semeț ele destramă norii ce apasă ca un jug ai noștri umeri răniți în focul blând al dimineții peste păduri se anunță o nouă zi purtând însemnul tainei de-nceput și noi, din amnezia cea mai sumbră, renaștem amintindu-ne lumina cu fiecare clipă tot mai tineri. La mulți ani, Valeriu Matei! Vă dorim multă sănătate, prosperitate și mult succes pe tărâmul literaturii!
Învățăm eticheta invitațiilor în cadrul serviciului „Turnirul amabilităților”
 Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

Manierele se învață, iar cei cărora le lipsesc cei șapte ani de acasă le pot recupera... O activitate impresionantă, de o emotivitate vie, a avut loc la Biblioteca „Transilvania”, în cadrul Serviciului „Turnirul amabilităților”. Păi altfel nu poate fi, deoarece avându-i ca invitați speciali pe bravii copii ai clasei a III-a „C” de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, însoțiți de neobosita și energica lor învățătoare Regina Stolearenco, și-au manifestat respectul și gratitudinea, etalat cunoștințele față de subiectul abordat, el fiind unul foarte important și binevenit, cel al etichetei invitațiilor. Este bine cunoscut faptul că codul bunelor maniere deschide acele uși pe care nici cea mai bună educație, nu le poate deschide. Da, într-o societate normală și sănătoasă, nu putem supraviețui, fără a cunoaște și a aplica bunele maniere.             Purul adevăr, apoi și de astă data la Turnirul amabilităților, unde am duelat la subiectul Eticheta invitațiilor, am explicat copiilor faptul, că un copil manierat si respectuos trebuie să cunoască care ar fi comportamentul corect în societate, se va respecta pe sine și pe cei din jur, va aplica bunele maniere în orice situație se va afla pe parcursul vieții. Și e binevenit exemplul: „Spune și tu „bună ziua”, că doar nu ai crescut în codru!”. Vă sună cunoscut? Am auzit replica asta și când eram mică, dar și fiind adultă, din gura părinților, a altor persoane care încercau să le insufle copiilor bunele maniere. Este o replică urâtă și agresivă, dar care m-a făcut, și mă face să mă gândesc, că doar în codru am putea supraviețui, fără un minim al regulilor de politețe. Oribil, nu-i așa? Off, mamă, la rândul meu, am trecut prin momente jenante, în care copilul meu nu saluta sau în care nu mulțumea, atunci când primea ceva. Să nu mai vorbim de momentele, în care mânca cu poftă în fața altor copii, iar când îl rugam să împartă, refuza. Concluzia? Codul bunelor maniere este un subiect deschis, la care știu, că voi avea mult de muncă, mai ales că vedem cu toții, în jurul nostru, exemple de adulți nemanierați, asta ca să mă exprim frumos. Am stabilit cu toții că „Șapte ani de acasă”, completați cu maniere fac minuni! Iată câteva reguli esențiale pe care le-am abordat la activitatea noastră: Manierați la o petrecere. Pentru ce vin oamenii în vizită? pentru o comunicare plăcută. Gazdele ar trebui să se asigure din timp, că toți invitații sunt plăcuți unii pentru alții, astfel încât toată lumea să se poată relaxa la o vacanță, sau sărbătoare, să se simtă distractiv și în largul lor. Dar este corect ca într-o companie necunoscută, să comunici într-o limbă străină, dacă majoritatea oaspeților nu o înțeleg? Nu! Acest lucru poate crea o situație jenantă: oamenii pot crede, că le ascund ceva sau discută despre ei. Dacă un străin este în companie cu voi, trebuie să-l ajutați să vorbească într-o limbă pe care toată lumea o înțelege. De asemenea, este incorect să folosiți termeni profesioniști foarte specializați, necunoscuți, care sunt de neînțeles pentru mulți oaspeți.

Să salute; să comunice cu invitații; să mulțumească dacă a primit ceva în dar. Indiferent cine sunt persoanele care vin în vizită, limbajul folosit de copil trebuie să fie unul care arată foarte mult respect. Dacă este vorba de oameni mai în vârstă, trebuie să salute politicos, să își tempereze mișcările și să răspundă politicos întrebărilor pe care aceștia le adresează. Dacă printre musafiri se numără și copii, cel mai bine este să-i duceți în camera copilului şi să le puneți la dispoziție jucării și jocuri pentru a petrece timpul în mod plăcut. Este indicat ca cel mic să se joace cu ei, să împartă jucăriile și să le facă pe plac. La plecare, un semn de bună creștere este să își ia la revedere de la toți invitații şi să le mulțumească pentru vizită. Gazda ta are animale de casă? Trebuie să te apropii de animal doar după ce ai primit permisiunea gazdei de a-l mângâia. Dacă s-a întâmplat să distrugă ceva din greșeală sau să spargă vreun obiect, să spună imediat gazdei şi să își ceară scuze, să nu încerce să dea vina pe altcineva, ori să ascundă cele întâmplate. Nu am uitat să folosim cuvintele magice „mulțumesc frumos” și „te rog frumos” pentru momentele în care, la plecare, trebuie să își ia la revedere de la gazde, și să le mulțumească pentru găzduire. Ori, să fie punctuali când sunt chemați la o anumită oră în vizită. Să aleagă o ținută care să arate respect de sine și respect față de gazde. Să aducă daruri, cât mai simple, mai ales dacă merg prima dată în vizită. Fiecare dar își are al său destinatar! Am povestit despre reguli de conduită la petrecere a diferitor națiuni. „Ce este bine pentru un român, moartea este pentru un altcineva”, spune un proverb. Eticheta oaspeților variază considerabil de la țară la țară. În SUA, de exemplu, nu se obișnuiește să se ofere cadouri de afaceri, acest lucru poate fi interpretat ca o mită, ori glumele de prost gust sunt în conflict cu legea în această țară. În ospeție americanii, pot liber să-și pună picioarele pe un scaun din apropiere sau chiar pe o masă, acest lucru fiind destul de firesc. Cu toate acestea, în alte culturi, acest comportament poate provoca resentimente și chiar șoc.             În țările nordice, oamenii se vizitează nu mai mult de o dată la șase luni. În același timp, invitațiile sunt trimise cu mult înainte de vizită, iar recepția se desfășoară în conformitate cu reguli stricte de etichetă a oaspeților. Iar în Japonia, nu poți intra într-o casă, fără să-ți lași pantofii în afara ușii. Dacă un oaspete din casa unui european laudă ceva al stăpânului, el îi mulțumește, iar bărbatul chinez, conform etichetei lor, ar trebui să dea acest lucru oaspetelui. Italienii emoționali acordă o mare importanță gesturilor și expresiilor faciale. Englezii reținuți vor atribui un astfel de comportament manierelor rele. La masă în Anglia, toată lumea tace, numai în caz de urgență, vorbesc în șoaptă. Nu duc conversații individuale la masă. Și nu vor comunica cu tine aici, dacă nu știu numele tău. Iată așa informație au mai aflat curioșii copii.                                                                                                                                     Am accentuat că, în fiecare țară, eticheta și-a dobândit propriile caracteristici pe parcursul istoriei, tradițiilor naționale și culturale. Când hotărâți să faceți o vizită în străinătate, ar fi bine să studiați eticheta oaspeților din țara lor. Pentru o asimilare mai bună am venit cu intriga polemicilor, informațiilor, opiniilor. Împreună cu profesoarea ne-am străduit, să le lămurim și să le demonstrăm cât de important este să fii informat și să cunoști regulile. Sperăm ca prin activitățile din cadrul serviciului nostru, să sporim vigilența, responsabilizarea și conștientizarea, care vor ajuta copiii,  să crească și să se dezvolte într-o societate sănătoasă și prosperă.
Poezia – melodia sufletului
 Natalia Corghencea, șef sector, Centrul Academic Internațional Eminescu  „Poezia este căsătoria realității cu idealul, în sufletul poetului”. Bogdan Petriceicu Hasdeu

Poezia este melodia sufletului, melodie ce te face să visezi, să evadezi într-o altă realitate, să meditezi, și totodată să înțelegi ce a vrut să zică poetul, care a compus-o. De Ziua Internațională a Poeziei, pe 21 martie am omagiat POEZIA, online la Centrul Academic Internațional Eminescu, împreună cu clasa a III-a „A” de la Gimnaziul „Nicolae H. Costin”, elevii doamnei Stela Chicerman, clasă cu profil teatral. Ei au fost informați despre prezența în calendar a unei asemenea zile, Ziua Internațională a Poeziei, care declarată de UNESCO începând cu anul 1999 este sărbătorită în fiecare an, în lumea întreagă. Împreună cu elevii am numit numele mai multor poeți renumiți, apoi copiii au ghicit chipurile poeților prezentați într-un poster realizat cu prilejul acestei zile importante. Ne-am oprit un pic la chipul poetului George Topârceanu, pentru a afla cine este acest poet și prin ce s-a făcut remarcabil, de ce anume el? Deoarece în aceeași zi cu Ziua Internațională a Poeziei marchează 135 de ani de la naștere. Elevii au ascultat câteva fragmente din „Balada unui greier mic” și au înțeles că în clasele mai mari îi vor studia opera mai aprofundat. Au rămas plăcut surprinși de surpriza zilei. A acceptat cu plăcere să participe la activitatea noastră doamna Victoria Cotovici, poet amator, cadru didactic la Instituția de Educație Timpurie nr. 142. Doamna Victoria le-a vorbit elevilor despre dragostea ei enormă față de copii, dragostea de viață și sigur față de mamă, dragoste ce a dat și dă rod în continuu la poezii frumoase apărute în mai multe cărți. Printre cărțile editate de către doamna Victoria Cotovici se numără mai multe: Despre anotimpuri, Pentru cei mici, La sfat cu viața, o ramură de vânt, Dor..., Copilărie fericită. Pentru a aduce la cunoștință elevilor creația doamnei Victoria, am rugat-o să ne recite câteva poezii, printre care și una foarte sentimentală Ce înseamnă-n lume mama, la care copii au fost îndemnați să-și asculte părinții mereu, căci eu sunt cei ce ne dau viață și toate celea. Dumneaei le-a mai dat copiilor  și un sfat, să citească cât mai mult, căci lectura este calea sigură spre cunoștințe.

Putem spune cert, că doamna Victoria Cotovici, e un poet care a reușit să pătrundă în lumea copilăriei, mai bine zis s-a întors acolo unde a fost și ea cândva, atunci când era copil și vedea totul în nuanțe viu colorate, pe care le redă foarte reușit pe hârtie. Elevii doamnei Stela Chicerman fiind buni declamatori a poeziilor, se numără printre participanții mai multor activități organizate de către Centrul Academic Internațional Eminescu, atât fizic cât și online. Drept dovadă elevii ne-au recitat fragmente din poeziile preferate ale poeților: Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Dumitru Matcovschi, Iulian Filip. De ziua sa, POEZIA, ne-a unit și a fost regină la Centrul Academic Internațional Eminescu  grație parteneriatelor frumoase cu instituțiile din comunitate.
Francofonia
 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare” Francofonia este un fenomen de propagare a culturii și civilizației franceze pe calea studierii limbii franceze în țările care constituie și reprezintă acest  sistem-proces de asimilare galică. E vorba de multiple state, regiuni, localități de diferit nivel administrativ teritorial. Cunoașterea limbii franceze se produce pe calea demersului educațional în licee, instituții superioare de învățământ, alte instituții sau tipuri sau modalități de formare sau școlarizare din țară, prin activități literare, științifice sau culturale etc. Francofonia se fundamentează pe actul fortificat și masiv de studiere a limbii și culturii franceze întru prosperare lingvistică și culturală adecvată a țărilor în care se produce acest act de manifestare civilizațională. O limbă se cunoaște și se menține în forma sa de grație cu suportul și contribuția temerară și nemijlocită a profesorilor, savanților, scriitorilor și alți promotori - vorbitori de calitate și performanță a acestei limbi. Acest fenomen se produce, evident, grație implicării fundamentale a acestor artizani ai Francofoniei. Limba franceză provenită din latina vorbită, se transformă, sub influența mai multor factori, puțin câte puțin până ajunge a fi o limbă nouă, distinctă de norma latină. Primul document în care apare un text definit cafrancez este Les Serments de Strasbourg. El datează din anul 842. Mai multe limbi au apărut și au evoluat din limba latină pe teritoriul zis francez astăzi: langue d’oc la sud, langue d’oîl la nord și franco-provençal-limbă intermediară. Dar fiecare dintre aceste limbi a trecut și a suportat multiple transformări/intervenții dialectale. Spre sfârșitul secolului XX asistăm la o relansare sau deșteptare a limbilor regionale. Prin urmare asistăm aici la o formă de multilingvism francez. Limba franceză, pe parcursul anilor, a debordat totdeauna depășind, astfel, strictele frontiere a statului național francez. În anul 1880 proverbialul geograf Onésime Reclus inventează cuvântul Francofonie pentru a desemna ansamblul de populații care utilizează în actul de comunicare verbală limba franceză. Pot fi distinse patru cadre regionale particulare ale Francofoniei: țările cu limba franceză maternă din Europa și Canada francofone; statele creole unde franceza este a doua limbă, dar descendentă; țările cu limba franceză oficială sau limbă de uz, preponderent în coloniile franceze, țările cu limba franceză – limbă străină privilegiată, în unele cazuri din Europa centrală sau orientală. În diferite timpuri franceza a jucat un rol internațional deosebit. Bunăoară limba Marii Britanii după cucerirea normandă, limba literară model din Europa Evului Mediu, unde Marco Polo vine cu o scriere, în această limbă, despre călătoriile sale, limba culturii europene pentru epoca clasicismului. Contextual, exact din aceste considerente, limba franceză este definită ca fiind limba demersului de culturalizare de pretutindeni de către marea parte a aristocraților din țările Europei centrale și orientale, iar astăzi rămâne a fi o limbă privilegiată în Republica Moldova și în România. Viitorul Francofoniei constă indubitabil în globalizarea proceselor de promovare a multilingvismului și în capacitatea de fortificare a proceselor de comunicare pe fundament inter cultural,  destinate unui număr masiv ( mai mult de 100 milioane de oameni) de vorbitori performanți ai limbii franceze, exceptând persoanele cu capacități modeste în acest sens.
Этой датой мы вправе гордиться!
 Людмила Барбэ, заведующая филиалом „Л. Украинка”

В феврале 2021 года нашей библиотеке исполнилось 30 лет. Торжествен­ный вечер, посвящен­ный столь значимому событию, проводился с соблюдением санитарно-эпидемиологических требований и смог собрать ограниченное количество людей.  На наш праздник пришли все те, кому мы очень признательны за постоянную готовность к сотрудничеству - Чрезвычайный и Полномочный Посол Украины в Молдове Марко Шевченко, другие представители Посольства, администрация Муниципальной библиотеки им. Б.П. Хашдеу, филиалом которой является наша библиотека, читатели, руководители украинских общественных организаций Молдовы. Церемония торжеств началась возложением цветов к мемориальной доске Леси Украинки, которая находится на здании библиотеки. В 150-ю годовщину со дня рождения мы отдали дань памяти и уважения одной из выдающихся личностей в истории национальной украинской культуры Лесе Украинке, чье имя библиотека с честью несет уже 30 лет.  Мы шаг за шагом прошли вместе с библиотекой ее интересный путь в 30 лет. Вспомнили как все начиналось, поделились всем добрым и хорошим, что случилось и просто порадовались тому, что есть. Заведующая библиотекой Людмила Барбэ начала свое выступление рассказом о том, как еще в 1991 году, на заре независимости Молдовыэкс-генеральный директор Муниципальной Библиотеки им. Б.П.Хашдеу Лидия Куликовски разработала и способствовала успешной реализации на протяжении 30 лет беспрецедентного проекта по созданию национальных центров возрождения языка, культуры, вековых традиций и обычаев всех этнических сообществ, проживающих в Республике Молдова, одним из которых является библиотека украинской литературы и культуры имени Леси Украинки. Тысячи выставок, презентаций книг, литературно-музыкальных вечеров, незабываемых и памятных встреч остались в сердцах читателей. За 30 лет значительно расширились направления работы библиотеки имени Леси Украинки, которые превратили ее в Центр встреч и общения людей. Наша библиотека как и все 27 филиалов Муниципальной Библиотеки им. Б.П. Хашдеу во главе с Генеральным Директором Марианной Харжевськой, стала не просто библиотекой в традиционном смысле этого слова, а современным культурным центром для всех жителей Кишинева и украинской общины.   Далее читатели декламировали стихи Леси Украинки. В исполнении жены Посла госпожи Олеси Шевченко прозвучала песня „Давняя весна” на слова Леси Украинки. Мероприятие в очередной раз стало праздником радостного общения, ведь оно было похоже на теплое семейное собрание. На протяжении 30 лет сотрудники библиотеки приобщили к прекрасному миру книг не одну тысячу жителей города и провели не одну тысячу самых разных мероприятий. О них библиотекари рассказали в представленных в сети Интернет видеопрезентациях „Библиотека „Леся Украинка”: измерение в 30 лет”, „Библиотека и общество: совместная работа - общее будущее”, ”Молодежь в информационном пространстве”, „Пусть книга объединяет друзей”. Наши читатели присоединились к международному онлайн-флешмобу под хэштегом # GlobalLesyaUkrainka2021 чтением стихов Леси Украинки. Видеозаписи этих прочтений мы также презентовали в сети Интернет. Мы благодарны всем за поздравления, почетные грамоты и благодарности работникам библиотеки, а также за памятные подарки и книги. Добрые слова уважаемых коллег и читателей, сказанные в адрес работников библиотеки, – вот главная награда за труд библиотекаря. Сегодня у нас есть своя история и много славных дел. А впереди нас всех ждет интересная работа, полная приятных встреч с читателями, ради которых библиотека создавалась 30 лет назад. Закончить рассказ о празднике хочется пожеланием всем кишиневцам. Подойдите к дверям библиотеки, откройте их, и останутся за спиной суета и раздражительность. Труды великих писателей и поэтов, признанных историков и публицистов, знаменитых мыслителей и философов разбудят ваше воображение, оживят воспоминания, укрепят надежды…
Jovialii: binedispuși și gata de glume
 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare” „Dacă un om râde din tot sufletul, înseamnă că e un om bun.” afirmă marele scriitor rus F. Dostoievski.  Oamenii întotdeauna au fost fascinați de râs. Există numeroase studii despre acest fenomen, iar unele dintre ele au scos la iveală câteva lucruri destul de interesante. Cercetătorii susțin că oamenii au râs înainte să poată vorbi. Ei cred că râsul a fost folosit ca un mod prin care oamenii puteau să relaționeze unul cu celălalt cu milioane de ani înainte de a-și dezvolta puterea pulmonară pentru limbă. Un aforism spune că râsul fără pricină denotă lipsa de intelect. Alte proverbe din înțelepciunea popoarelor lumii susțin într-un fel această afirmație. La noi, de exemplu, se spune: „Prostul se cunoaște ușor. După cum râde. Dar mai ales de cine râde”;  „Râde ca prostul de pomană”, „Prostul râde fără să știe de ce”, „Prostul râde și de ce își aduce aminte”. „La un car de proști tot atâtea proverbe. Că de proști îi plină lumea! ” ș.a. Sunt câteva din proverbe la acest subiect, dar înțelepciunea populară nu are limite, chiar dacă mințile luminate, oamenii de știință, adică acei cu patru ochi, sunt cu totul de altă părere. Ei afirmă, cât se poate de serios, că omul fericit sau bucuros se manifestă în diverse modalități, între care, un loc de cinste, îl ocupă indiscutabil râsul.  O analiză a tipurilor de râs, de altfel ar fi și foarte greu, dacă nu chiar imposibil, pot afirma, fără riscul de a greși, că există nenumărate feluri sau forme ale râsului, dar dintre cele deja afirmate pot să spun, că râsul poate fi autentic, poate fi fals, poate fi sarcastic sau radios, poate fi prostesc sau aluziv etc. Câteva exemple ar putea fi aduse și din tagma râsului imitat, așa ca râsul care te pălește, râsul trenului, râsul durerii, râsul care dă din aripi, râsul mut sau râsul care pornește greu. Dacă analizăm râsul, în funcție de modul în care el se obiectivează, acesta poate îmbrăca haine diferite, precum hăhăit, chiuit, chicotit, hohotit, hlizit ș.a.  Așa că râsul sau când te umflă râsul, chiar și fără motiv, e semnul sănătății sufletești și al puterii de viață, dar și descătușării, eliberării de emoții negative. Cu două secole în urmă, în unul din tratatele științifice, se menționa că: „Din toate mișcările corporale, ce zguduie corpul și sufletul, luate în ansamblu, râsul e cel mai sănătos. El e prielnic digestiei, circulației sângelui, transpirației și insuflă putere de viață întregului organism uman”.  Pe lângă multiplele și diversele servicii în bibliotecă, se simțea nevoia  unuia care să descrețească, pe cât e posibil, fruntea utilizatorilor, în special a copiilor dădăciți, corcoliți, dar și apostrofați, mustrați, avertizați, amenințați... obosiți și suprasolicitați de problemele pe care sunt puse în cârcă lor încă de la începutul vieții, probleme ce țin în mod direct și de universul intim, neexplorat, imens al copilăriei. Un serviciu pentru copilul amuzant, vesel ca vremea cea bună … o oază de lumină și pace într-un secol grăbit, poluat, dar și de perioada dificilă  în care înotăm până în prezent, provocată de această pandemie sufocantă și sinistră. Poate chiar în aceste momente ar fi potrivită o degajare mintală, o abatere de la tensiunea creată de lecțiile online care sunt calificate împotmolite în platformele de: Zoom, Meet etc. sau  chiar eșuate din lipsa tehnologiilor informaționale. „Lăsa-ți copiii să zâmbească, să se bucure de viață!” Acesta este scopul proiectului „Jovialii”, lansat anul trecut,  în mare parte o selecție de bancuri făcută chiar de copiii care au participat la prima ediție. Aceste bancuri constituie glume despre copii și părinți, care apar tot timpul din relația lor care este o sursă inepuizabilă, dar și cele cu animăluțe, care unii se recunosc sau le asociază cu comportamentul lor.  Nu lipsește nici expresia profundă a spiritului popular, sănătos, viguros, pe care s-a ținut și se mai ține lumea, care a rezistat, de milenii, războindu-se în modul cel mai pașnic cu lăcomia, egoismul, zgârcenia, naivitatea omenească  și alte metehne incurabile, foarte și foarte multe la număr. Oamenii simpli din popor, puși în situații din cele mai surprinzătoare, îi stânjenesc pe adversarii lor cu vorba înțeleaptă izvorâtă din judecata dreaptă și sănătoasă. Proiectul „Jovialii”  e ceia ce vine să-i abată pe copii de la bancurile banale, perimate, de prost gust, pe care ei le aud, involuntar sau trăgând cu urechea , din gura celor „cu părul lung și mintea scurtă”. Copiii au tot dreptul să se bucure de viață, să uite de supărare, să se recreeze și să râdă din toată inima, râsul fiind leacul cel mai indicat pentru sănătatea și buna lor creștere. Sufletul se cuvine să fie descătușat, deoarece între ciocan și nicovală nu-ți mai vine a râde și-a zâmbi. Însă, precum leacul nu-i cu sacul și râsu-i cu măsură, implicarea lor directă în acest proiect e bine venită, chiar indicată pentru dezvoltarea spiritului umoristic și a creativității. Tot începutul e greu  ne avertizează un proverb din înțelepciunea populară, dar lucrul bine  început  e pe jumătate făcut ne consolează altul.  Începutul fie cum o fi, sfârșitul să fie bun, afirmă un alt dicton, căci se știe că râde acel, care râde la urmă. Oricum cine râde e sănătos, cred că nu mai contează când o face: la început, la mijloc sau la urmă... Deci, râdeți, copii, dar nu le interziceți nici la cei mari să se veselească și ei cât le-o pofti inima! Deci, nu uitați că acest proiect e doar începutul, mai bine zis, proiectul trebuie dezvoltat, completat cu idei  umoristice, pe care urmează să îl dezvoltăm împreună. Tot ceia ce provoacă zâmbetul, râsul, hohotul sănătos, trebuie și se cuvine să se regăsească într-un asemenea proiect creat de Biblioteca „Ștefan cel Mare”. Deci așteptăm cu nerăbdare și cu cea mai mare răbdare mesajele voastre cu idei, cu bancuri, pătăranii, întâmplări, poezii satirice și umoristice etc.
Spațiul bibliotecii – mediu binevoitor pentru studiu, cercetare și odihnă
 Cristina Bîrca, șef sector, Filiala „Lesea Ukrainka”

Biblioteca de astăzi nu este doar locul unde sunt cărți. Acesta este un spațiu cu confort fizic și psihologic. Bibliotecile sunt o lume magică, unde există un cuvânt amabil și o carte bună pentru toată lumea. Când cititorul intră într-o bibliotecă el trebuie să simte acea atmosferă pozitivă, să fie plăcută aflarea în acest spațiu și să dorească sa revină din nou. Spațiul bibliotecii trebuie să ne ofere o ambianță agreabilă, atractivă, el trebuie sa-l intrige pe cititor, acesta trebuie să devină curios. Și cum își organizează bibliotecile din diferite țări spațiul confortabil? Ce fac pentru ca vizitatorii să nu dorească doar să rămână în bibliotecă mai mult, dar și să revină acolo. Am găsit un articol interesant „Dacă îl vor construi, vor veni. O bibliotecă concepută de studenți” https://crln.acrl.org/index.php/crlnews/article/view/8112/8112. Se prezintă un proiect neobișnuit, în timpul căruia un grup de studenți a avut ocazia să își exprime propriul punct de vedere și să aleagă ei înșiși designul ideal al spațiilor bibliotecii. Autorul studiului le-a cerut studenților din medii diferite care participă la cursul său extrașcolar de proiectare a bibliotecilor să-și vopsească spațiul ideal de studiu. Printre ilustrații se aflau holuri și camere de zi ale pensiunilor, camere private și chiar o cafenea. Niciunul dintre subiecți nu și-a pictat biblioteca universitară. Studenții au scris că doresc lumină naturală, o cafenea, surse de lumină individuale, canapele lungi. Au fost, de asemenea, propuse următoarele opțiuni: „iluminare mai blândă, difuză”, „culori calde”, „confort”, precum și „un spațiu care ar inspira”. Este interesant de menționat că confortul, atmosfera locului și nu orice alt factor, cum ar fi disponibilitatea resurselor informaționale și a tehnologiei, s-au dovedit a fi criteriul decisiv în alegerea unui loc unde ar putea veni. Din păcate, din cauza lipsei condițiilor descrise mai sus în bibliotecă, studenții au făcut întotdeauna o alegere în favoarea altor locuri și instituții, chiar plătite, în timp ce erau mulțumiți de interior. Mulți au accentuat ca doresc ca în bibliotecă să fie elemente „naturale” în proiectarea bibliotecii. Astfel, mulți respondenți au preferat iluminatul natural, amenajarea teritoriului, liniile curbe „naturale” într-un interior realizat din materiale naturale. Mulți ar dori să vadă sticlă, lemn, plante, iluminat cald difuz în proiectarea bibliotecilor. S-a propus chiar să se ofere posibilitatea accesului la grădină sau la curtea proprie a bibliotecii în zilele însorite. Nimic nu se compară cu experiența de a mai citi o carte cu pagini reale și miros familiar de hârtie și cerneală. După cum se știe amenajarea spațiului este un element foarte important. Iar pentru această atmosferă noi depunem toată stăruința ca să decorăm în cel mai plăcut mod. Organizăm expoziții de cărți, după conținutul lor informațional şi valoric şi după culoare pentru a face o  imagine îndrăzneață şi bineînțeles nu numai virtual dar și pe loc. Am realizat un panou de salut în trei limbi (română, rusă și ucraineană), folosind foi creponate și stilul quilling, am confecționat diverse flori pentru ai da o nuanță mai veselă. La fiecare sărbătoare, ca de exemplu anul nou, tindem mereu să împodobim spațiul cu decorul potrivit sărbătorii în așa mod încât nouă lucrătorilor cât și cititorilor să ne fie plăcut şi încântător de a munci în continuare şi crea lucruri cu adevărat utile şi frumoase. În luna martie începem pregătirile pentru paști şi la fel confecționăm sau efectuăm expoziții  de cărți dar și  neapărat ținem cont de decorul cu elemente potrivite acestei sărbători. Am confecționat un ou din foi colorate care a cerut o muncă destul de migăloasă, cu multă atenție şi răbdare finisând lucrarea am primit o plăcere după care l-am aranjat în sala de lectură primind multe complimente de la cititorii noștri fideli.

Anul acesta biblioteca a împlinit 30 de ani de la fondare , trei decenii în care instituția a parcurs diverse etape de dezvoltare şi creștere, iar fiecare din noi a depus efort maxim pentru  amenajarea spațiului. Mai întâi de toate am explorat internetul ca să ne facem câteva idei mai în vogă, apoi împreună cu echipa am decis modul în care ne-ar place să arate interiorul bibliotecii noastre. Am lucrat zile în șir la confecționarea a mai multor flori de diferite dimensiuni şi culori , am ales cu mult drag culorile potrivite pentru confecționarea unor cercuri ca apoi să le prindem de tavan în așa fel încât să arate bine şi mai ales mai modern. La fel am continuat amenajarea unor stegulețe decupate din materiale reciclabile şi alipite câte o inimioară roșie care redau o senzație agreabilă şi bun gust. Tot în acest an scriitoarea Lesea Ukrainka a împlinit 150 de ani de la naștere şi de asemenea am amenajat o expoziție dedicată acestei mari şi talentate poete. Mereu ne-am străduit ca interiorul bibliotecii noastre să arate prezentabil şi armonios într-un singur cuvânt ideal, indiferent de dificultățile pe care le confrunt vom depune efort şi creativitate pentru a munci într-un mediu plăcut.
Mama mea – icoană sfântă
 Natalia Corghencea, șef sector, Centrul Academic Internațional Eminescu

O, MAMĂ, DULCE MAMĂ... femeia, de la care pornește viața pe pământ, căreia îi dorim tot binele din lume, cu care vrem mereu să fim alături și să-i ascultăm vocea caldă, să-i admirăm căldura ce emană din privirea-i senină, de care ne vine greu să ne despărțim. Ei, MAMEI, îi suntem gata o viață întreagă să-i dedicăm cele mai frumoase cuvinte, s-o cântăm în versuri, muzică, să-i întruchipăm chipul în pictură și sculptură. Ea, MAMA, este totul pe pământ. Sâmbătă, 6 martie, Centrul Academic Internațional Eminescu a fost gazda unui eveniment frumos, și totodată și-a făcut misiunea, a promovat cartea, lectura si multă lume frumoasa. În ajunul sărbătorii de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, un omagiu frumos am adus mamelor prin intermediul lansării de carte (online) MAMA MEA – ICOANĂ SFÂNTĂ: Culegere de proză și versuri. Coordonator: Ana Onică. Distinsa doamnă Ana Onică a reușit să întrunească într-o carte poezii și proză despre mamă, a mai multor scriitori din Republica Moldova și România. Antologia cuprinde o prefață semnată de către scriitorul Traian Vasilcău, în care menționează: „Să scrii poezie sau proză despre Mamă în acest mileniu ultratehnologizat este o minune.” Din cei 31 de autori incluși în această antologie, 12 au scris proză: Ana Oncă, Aura Ungureanu, Maria Petrescu, Nina Gonța, Vasilica Mitrea, Ana Dumitraș (Anny Jechiu), Ioan Găină, Dorina Diaconescu, Maria Rotaru (Mary), Pîslaru Mihaela, Anastasia Ambul-Balmuș. Poezii dedicate ființei dragi au scris: Sabina Cojocaru, Adrian Bulgaru, Maria Negoița-Popa, Zina Izbaș, Lidia Grosu, Ion Țuțuianu, Veronica Bumbu, Victor Cobzac, Mihaela Cibotariu, Viorica Cornea, Ionica Bandrabur, Limona Rusu, Baciu Mioara, Diana Istrati, Vasile Iustin Mija, Viorica Toacă (Viorica Toaca Osipova), Raisa Plăieșu, Zinaida Lungu-Gorgos, Irimia Mărioara.

Lansarea cărții a fost organizată prin intermediul platformei ZOOM cu difuzare live pe Facebook, ce a permis prezența online la activitate a tuturor doritorilor. În această zi, chipul MAMEI – a fost proslăvit prin poezie, momente din proză frumoasă și cântec, practic fiecare din acei prezenți online și fizic, văzându-se  imaginar și discutând cu mama. Cu mare drag au cântat și au încântat publicul interpretele Elena Manciu și Victoria Caras. Antologia MAMA MEA – ICOANĂ SFÂNTĂ, este o carte valoroasă și am primit-o în dar din partea doamnei Ana Onică, carte ce își va găsi și păstra cu mândrie locul în colecția Centrului Academic Internațional Eminescu, căci nu atât de multe cărți există în prezent, în care să fie incluse poezii și proză despre ființa cea mai dragă MAMA. Vă așteptăm cu drag, stimați utilizatori, să descoperiți o carte nouă!
Библиотеки города и их услуги нужны людям!
                                                                                                                                             Larisa Barabaș, șef sector, Biblioteca „Hristo Botev”              На протяжении ряда лет сеть Муниципальных библиотек им. Б.П.Хашдэу города Кишинева ведет по разным направлениям и для разных возрастов многочисленные и разнообразные виды услуг с целью более интересного и разнообразного сотрудничества с читателями, а также для полезного и увлекательного для жителей города использования интеллектуального потенциала библиотек и их коллективов.            Библиотека „Христо Ботев” также выбрала несколько направлений, о которых наши пользователи были максимально оповещены с начала функционирования, успешно развивались и по сей день ведется планомерная работа. Период пандемии COVID-19 внес свои коррективы в социумы всего мира, поэтому не станем сетовать на нынешние трудности, но можно сделать определенные выводы, опираясь на пройденный путь, продумать и отшлифовать все „острые углы”, что встречались на этом пути, и, конечно же, заниматься планированием на недалекое (надеюсь) и спокойное будущее.            В этой статье речь пойдет об одной из услуг – Serviciul CinemaParc или Читальный кинозал Библиотеки „Христо Ботев”. Я писала о счастливом стечении обстоятельств возникновения этой услуги несколькими годами ранее, когда наши пользователи изъявили желание посмотреть одну из экранизаций известного литературного произведения, благодаря техническим возможностям нашего читального зала. После просмотра мы делились впечатлениями, очень многие из собравшихся были не только книголюбы, но и оказались истинными почитателями мирового кинематографа. Этот симбиоз породил огромное желание встречаться подобным образом и в дальнейшем. Так почти стихийно и вовсе непредвиденно родилась новая форма в моей библиотечной практике, которая может и не совсем „библиотечная”, но очень современная и приносящая разноцветье красок в повседневную жизнь наших горожан.           Встречи киноманов проходили еженедельно, не могу громко заявить, что всегда был аншлаг, но порой количество собравшихся доходило до 15 человек, а это совсем неплохо для такого камерного мероприятия, и даже тогда, когда было 3-5 человек действо разворачивалось с неизменным интересом. Сначала я знакомила с фильмом и его создателями, отдельной темой звучал рассказ о художественном произведении по мотивам которого была снята лента, затем просмотр и в конце обмен мнениями. Видно было по каждому из присутствующих какую бурю эмоций вызвал сюжет либо персонажи фильма, а уж горячие споры возникали довольно часто, что, кстати, я отношу к издержкам наших собраний и стараюсь при малейших признаках возникновения несогласия гасить напряжение, ведь мы все разные, не говоря о вкусах...             Практика показала, что мои киноманы посещают Библиотеку с удовольствием, а в долгий период карантина и запрета на мероприятия часто звонили с одинаковым вопросом: - „Когда же мы открываемся?”. В благоприятный период начала этого года, когда эпидемия чуть отступила и было дано разрешение собираться небольшими группами с соблюдением всех санитарных требований, мы вновь открыли в первых числах февраля наш киноклуб для всех желающих. С самого начала посетивших нас было намного меньше чем прежде, боязнь многих активных членов нашего братства - людей третьего возраста понятна и объяснима, но с каждым разом их количество возрастало. К сожалению, продолжалось это не долго, в данный момент опять переживаем полный запрет на собрания, но такова ситуация в республике и нам остается лишь ждать лучших времен. Однако, смею заметить, что частые звонки наших любителей кино позволяют сделать вывод – данная форма работы очень нужна и действенна, а Библиотека таким образом укрепляет и повышает свой социальный статус как культурно-образовательное учреждение в общей структуре города. Нас не забывают и с нетерпением ждут, когда вновь широко распахнутся двери для нашего кинопросмотра, засеребрится экран и события ленты вновь увлекут на пару часов в другую реальность, а интересные беседы после просмотра добавят еще порцию удовольствия от общения, впереди еще много замечательных знакомств с шедеврами мировой киноклассики в рамках – Serviciul CinemaParc.
Despre meseria de jurnalism cu Zina Bivol
 Doina Spătaru, șef sector, Filiala „Ștefan cel Mare”

Lunar, la Filiala „Ștefan cel Mare”, din sectorul Botanica se desfășoară proiectul „100 de profesii pe înțelesul copiilor”. Recent, a avut loc o întâlnire cu jurnalista și prezentatoarea Zina Bivol. La întâlnire, care a avut loc pe platforma Zoom, au participat elevii clasei a II-a D de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” (dirigintă - Nona Bejan). Jurnalista a rememorat câteva amintiri din copilăria sa și a povestit atât despre studiile de jurnalist, cât și despre profesia de jurnalist, pe care o practică de 7 ani. Lucrând la „Vocea Basarabiei”, a relatat despre spectrul „Cultură” unde ea este moderatoare. Zina Bivol a menționat că radioul a fost cel care a ajutat-o să scape de blocaje, să fie mai sigură pe sine, să posede o dicție bună, calități necesare în meseria de jurnalist. Jurnalista a mai precizat că activează și la TV, anume la TVR Moldova 1, unde se produce în emisiunea „Matinalii”. Înainte de aceasta, era responsabilă de emisiunea „Zâna copiilor”, la care erau invitați copiii. Este colaborator la „VIP Magazin”, pentru care scrie articole. Copiii au întrebat câte tipuri de jurnaliști există, iar Zina Bivol le-a răspuns că aceștia activează în presa scrisă, la Radio și jurnalist tv. Dar un jurnalist poate să le îmbrățișeze pe toate trei.

La finalul discuției, jurnalista a vorbit despre colaborarea sa cu revista „VIP Magazin”. Acolo ea scrie despre actori, cântăreți, scriitori cu care face ședințe foto și interviuri. În curând va scrie despre viața lui Cristofor Aldea-Teodorovici în revista „RED”, despre succesele lui și despre fetița Doinei care poartă numele mamei sal - Doina Aldea-Teodorovici. Totodată, și în revista „VIP Magazin” e rezervată o pagină la subiectul în cauză. „Meseria de jurnalist este una dificilă, dar și frumoasă, care aduce satisfacție”, a susținut la finalul discuției Zina Bivol.
Un om care citește este un om informat
 Svetlana Rotaru, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 Biblioteca ,, Transilvania”, în parteneriat cu Școala primară nr.83 ,,Grigore Vieru” la solicitarea bibliotecarei Ala Nuța și învățătoarei Regina Stolearenco, a organizat o întâlnire cu poetul, prozatorul Nicolae Spătaru. La întâlnire au fost prezenți copii cl. III-a „C” care au participat la prezentarea cărții ,,Pisicul informatician”. Când își făcea studiile la Universitatea de Stat , a înțeles că poezia este altceva și a început să frecventeze cenaclul literar. Pasiunile poetului erau, sportul, pictura și literatura. Copiii cu mare plăcere au recitat poeziile poetului. După recitare ei au discutat cu poetul online. Întrebările au fost următoarele: - Un elev: La ce vârstă ați început să scrieți versuri? - Nicolae Spătaru: primele versuri au fost scrise la școală pe gazeta de perete; învățătoarea de la școală din sat mi-a propus să scriu poezii, dar de prin cl. 9-10 erau deja versuri. - Un elev: La ce lucrați la moment? - Nicolae Spătaru: scriu un roman numit ,,Dans albastru”. - Un elev: Care sunt planurile pe viitor? - Nicolae Spătaru: să scriu cărți pentru copii. Versurile scrise de Nicolae Spătaru erau discutate la cenaclurile literare de M. Cimpoi, Grigore Vieru. Poetul a vorbit elevilor despre accesul la literatura bună, deoarece pe când era elev erau cărți scrise cu caractere chirilice și foarte puține prin biblioteci. 

Nicolae Spătaru a spus o frază foarte frumoasă ,,Un om care citește este un om puternic”, printre aceste cuvinte se înțelege sensul omului în societate. Pe parcursul discuției autorul a provocat să pună la încercare intelectul copiilor și anume să pună în concurs o carte, unde copiii ar trebui să ghicească o ghicitoare. Însă tare i-a fost mirarea când copii au ghicit în cor răspunsul. Cartea ,,Cifrele în spectacol” a fost transmisă dnei învățătoare pentru întreaga clasă. Șefa Filialei ,,Transilvania”, dna Parascovia Onciu l-a felicitat pe poet cu aniversarea de 60 de ani de la naștere, dorindu-i sănătate și bogăție sufletească și cât mai multe realizări frumoase. Dna Regina Stolearenco a fost mulțumită de implicarea și rezultatele copiilor la această întâlnire. Împreună cu bibliotecara Ala Nuța i-a mulțumit poetului pentru prestația interesantă și plină cu emoții pozitive.
Pentru armonie între copii
 Lidia Cîssa, bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

         Programul de lectură „Chișinăul citește 2021” la Biblioteca „Hristo Botev” a fost lansat de curând prin prezentarea cărții „UF!” de Ionela Hadârcă, desfășurată în data de 19 februarie împreună cu preșcolarii de la Academia copiilor „FasTracKids”. Aceasta este prima carte a  tinerei autoare, a actriței Ionela Hadârcă. Cartea este scrisă cu multă dragoste față de copii, lor fiind și destinată, reprezentând un minunat îndrumar ce are menirea de a ajuta copiii să conviețuiască mai armonios, mai duios cu frații și surorile sale mai mici și să fie fericiți alături de ei. În carte sunt incluse întrebări care îi frământă pe mulți copii atunci când în familie apare un bebeluș, răspunsurile date le vor fi de folos copiilor ca să se înțeleagă mai bine între ei, să se bucure unii de alții. Cartea este foarte captivantă atât pentru copii, cât și pentru părinții lor, după cum pe bună dreptate au remarcat mulți dintre cei care au citit-o, plus la toate cucerește prin limbajul său simplu și plin de umor. Ilustrațiile din carte redau cu mult har conținutul textului respectiv, fiind  executate cu multă măiestrie de către Leonid Gamarț, care a creat în duet cu autoarea o minunată carte pentru copii.

          Copiii cu interes au ascultat fragmentele lecturate din carte, spre exemplu, răspunsurile la întrebările:  De ce vor frații și surorile mai mici să aibă animăluțe? Ce poate învăța fratele sau sora mea de la mine? Sau cum se leagă șireturile? La ce servesc minciunile? ș.a. Au aflat multe lucruri interesante despre bebeluși, spre exemplu cum apar în familie, de ce uneori sunt atât de dulci, iar alte ori sunt foarte enervanți. Au participat activ la discuția pe marginea celor povestite și citite. Au povestit despre frații sau surorile sale mai mici, mărturisind tuturor cum se numesc, câți ani au, cum se comportă, ce problemuțe le creează, ce fac împreună. Unii au recunoscut că până acum nu prea știau cum să procedeze cu ei în unele momente, dar după ce am citit fragmentele respective din carte au înțeles ce trebuie să-i învețe și că va fi foarte interesant să-i învețe multe lucruri folositoare și foarte distractive. Însă sunt lucruri pe care trebuie singuri mai întâi să învețe să le facă bine, de exemplu să facă un avion sau o corăbioară din hârtie, să-și lege rapid și corect șireturile ș.a. Au vorbit cu multă căldură despre animalele de companie pe care le au în familie și care le sunt adevărați prieteni, au mărturisit cum le îngrijesc, cum se distrează împreună, ce șotii fac. Din carte au aflat cum să-și îngrijească mai cu multă atenție și râvnă prietenii săi patrupezi, urmând exemplul altor copii.           Prezentarea cărții „UF!” de Ionela Hadârcă a demonstrat că lucrarea este pe placul copiilor și va fi foarte utilă pentru a construi relații armonioase între copiii din sânul unei familii, va contribui la crearea unor  familii unite.           Lectură plăcută, dragi tineri utilizatori și părinți ai copiilor! Cu siguranță nu veți regreta, dacă veți citi această carte, veți  primi o mare satisfacție și veți prelua și o mulțime de sfaturi bune și utile.
Poet – simbol al Unirii și Omeniei - Grigore Vieru
 Mila Șeremet șef serviciu, Filiala „Transilvania”   Albinele se lasăPe florile din tei.Se lasă ochii noștriPe floarea literei. (Grigore Vieru)      

Deschiderea spectacolului literar cu genericul „Stea de lumină, izvor nemuritor”, realizat în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru” a început cu poezia „Cartea” scrisă de Grigore Vieru. Participanți au fost  elevii clasei a IV-a „D”, îndrumați de dna profesoară Vioara Nichita. Prin acest spectacol am adus recunoștința regretatului poet, om, Grigore Vieru la cei 86 de ani de la naștere  pentru nestemata sa operă. Au fost familiarizați cu datele biografice ale maestrului graiului românesc și cu expoziția de carte „Sunt suflet din sufletul neamului meu”, o picătură din scrierile poetului. Elevii și-au demonstrat dragostea pentru marele patriot al neamului românesc prin poezie, postere, inimioare. Cu brio s-au descurcat cu însărcinarea: „Poezii rupte” (metoda folosită literatura prin joc). Grupați în patru echipe, prin tragere la sorți, au primit fiecare câte un plic în care se afla câte o poezie, dar fiecare rând era tăiat aparte. Condiția era, ca să aranjeze rândurile în ordinea corectă formând catrenele, dar contra cronometru. Prin metoda jocului de rol au fost recitate următoarele poezii: Cântec despre alb; Tu, iarbă tot ai mamă?;Puișorii; Unde fugi tu, valule. Feedback-ul a impresionat prin improvizarea conferinței de presă a poetului Grigore Vieru cu ziariști de la TV VERS, TV Școala și TV MICUL GENIU. Un elev a avut marea onoare să fie în calitate de însăși poetul Grigore Vieru, alți elevi reprezentau posturile de televiziune menționate mai sus. „Poetul” a impresionat publicul prin renumita sa metaforă: „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”. După salutul poetului au început să „curgă” întrebările: -                     TV MICUL GENIU:  domnule Grigore Vieru, spuneți-mi vă rog, care este cartea dumneavoastră de suflet? -                     Grigore Vieru: Cartea mea de suflet este Albinuța. -                     TV ȘCOALA: maestre, de unde ați deprins ritmul poeziei?

-                     Grigore Vieru: Probabil de la cele două mori muncitoare, care erau mașina de cusut a mamei și moară, am deprins ritmul poeziei. -                     TV VERS: Domnule poet, care a fost una dintre cele mai mari bucurii ale vieții dumneavoastră? -                     Grigore Vieru: Am avut nu o singură, ci tocmai șase bucurii: Eram student și scăpasem de blestemata de boală de plămâni, care mă chinuise timp de trei ani; Apoi a fost bucuria primei mele cărți pentru copii „Alarma”. A urmat nașterea celor doi fii Tudor și Călin; Vestea conferirii titlului de membru de onoare al Academiei Române. Și propunerea candidaturii mele de către aceeași Academie Română la Premiul Nobel pentru Literatură. A fost o activitate interesantă, elevii implicați în valorificarea opere lui Grigore Vieru au deprins abilități de comunicare. Au avut posibilitatea să-și exprime cu ușurință gândurile, ideile, sentimentele sau intențiile. Au redescoperit lumea minunată a operei lui Grigore Vieru.              
Festivalul - concurs republican de creație artistică „Floarea Omeniei"
 Mircea Ciochină, șef-serviciu, Filiala „Onisifor Ghibu”

Festivalul - concurs republican de creație artistică „Floarea Omeniei", dedicat poetului Grigore Vieru este la o frumoasă aniversară ediție a X-a. Tradițional Festivalul a avut mai multe secțiuni de activitate și anume: artă, literatură, pictură. Evenimentul de amploare (cu respectarea tuturor prevederilor sanitar-epidemiologice) a fost ghidat de dna Aurelia Berdiev, director al Centrului de Excelență în Energetică şi Electronică. Este de menționat că la festival și în acest an au participat peste 30 de instituții de învățământ, elevii fiind activi implicați în procesele de creare a posterelor pe baza versurilor lui Grigore Vieru. Elevii Liceului Teoretic „I.L. Caragiale” din Orhei au recitat poezii, au interpretat melodii. Evenimentul a avut loc și în mediul online la care au realizat colegii din toată Republica. Este de remarcat că acest eveniment are un impact deosebit deoarece este cunoscut că Grigore Vieru punea o miză deosebită pentru tot ce ține de Patrie, Mama, Limba Română, aceste valori fiind esențiale pentru un popor. Prin toată modestia lui Grigore Vieru care spunea… că e o lacrimă de-a lui Eminescu, dar de fapt îl putem considera cu toată certitudinea o personalitate a întregului neam.

Generat în 0.322 secunde.