Dreptate pentru Baștovoi

Favicon Dreptate pentru Baștovoi

Pe acest blog sunt adunate materialele legate de cazul familiei Baștovoi. Grupul de inițiativă are ca scop atragerea într-o dezbatere publică a tuturor persoanelor și companiilor nedreptățite de-a lungul timpului de ASCOM group. Vom informa despre desfășurarea anchetei oferind detalii atît presei cît și tuturor celor interesați de cazul Baștovoi vs ASCOM. Avînd în vedere că Andrei Baștovoi este o persoană publică considerăm că și procesul în care a fost atras pe nedrept trebuie să devină public.

RSS posts

Comentează

Judecătoria Centru a decis: ”Demersul procurorului Lilian Cociu este inacceptabil”!

Procurorul Lilian Cociu a învățat azi ce înseamnă ”locuință” și ce presupune părăsirea acesteia. Andrei Baștovoi s-a întors de la Judecătoria sectorului centru unde i s-a prelungit arestul la domiciliu cu 30 de zile. Această hotărîre nu a satisfăcut cererea procurorului Lilian Cociu care a cerut pentru Baștovoi arest preventiv. Procurorul l-a acuzat pe Baștovoi că ar fi părăsit domiciliul pentru a oferi un interviu pentru Jurnal TV.

În timpul ședinței s-a constatat că procurorul Cociu nu știe ce înseamnă în termeni juridici locuința. Din punctul lui de vedere, Baștovoi nu are dreptul nici să iasă în curtea propriei case. Baștovoi a răspuns cu umor: ”Să înțeleg că de fiecare dată cînd ies după lemne de foc sau dau mîncare la cîine trebuie să cer aprobare de la procuratură?”

Procurorul și-a susținut cererea și printr-o plîngere a lui Veaceslav Glotov care s-a autodefinit drept ”martor” speriat de faptul că ”criminali precum Baștovoi apar la televizor”. Nu se știe în ce împrejurări Glotov s-a transformat din parte vătămată în ”martor”. Atît speculațiile în jurul noțiunii de locuință, cît și confuziile făcute în cazul lui Glotov, arată gradul de profesionalism cu care se administrează dosarul lui Baștovoi.

Judecătorul de asemenea a explicat decizia Curții de Apel pe înțelesul procurorului, specificînd că nimeni nu i-a luat lui Baștovoi dreptul de a-și apăra onoarea în presă sau de a comunica cu persoanele neimplicate în caz.

Solicitarea de a recurge la arest preventiv din partea procurorului vine la scurt timp după ce Jurnal TV a difuzat știrea că Baștovoi a dat în judecată Ascom Grup, solicitînd două milioane de lei despăgubire. În aceeași cererea avocatul a cerut sechestrarea sediului central al Ascom.

Două milioane lei daune morale și sechestru pe sediul Ascom Grup

Ascom Grup a fost acționat în judecată de către Andrei Baștovoi. Cererea de chemare în judecată privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale a fost depusă la Judecătoria Buiucani de reprezentantul reclamantului,  avocatul Gheorghe Susarenco. Andrei Baștovoi cere ca despăgubire morală 2 000 000 de lei moldovenești, sumă pe care o consideră simbolică pentru Ascom. „Subliniez faptul că nu atît banii lor mă interesează, cît mă intereseasă imaginea și bunul nume al meu”, a declarat Andrei Baștovoi pentru Jurnal TV. De asemenea s-a cerut sechestrarea sediului central al Ascom pînă la plata daunelor morale și dezmințirea publică a afirmațiilor calomnioase la adresa lui Baștovoi.

Cererea se întemeiază pe informația denigratoare răspândită de compania „Ascom Grup” SA pe pagina de internet HotNews.md. În comunicatul de presă difuzat în mass-media pe pagina internet și care a fost adus la cunoștința opiniei publice pe plan național și intrenațional, se menționează că „ grupul Baștovoi și-a însușit zeci de milioane de dolari” (se prezumă că frauda a fost comisă în detrimentul „Ascom Grup”SA), „s-au încheiat contracte de construcție a drumurilor, executarea cărora a fost extrem de proastă…, lipsa protecției contractuale pentru companie a adus și aduce în continuare mari prejudicii”; “s-au descoperit activități ilegale cu echipamentul grupului estimate la milioane de dolari, care la inițiativa d-lui Baștovoi erau transferate din Sudan în Uganda și Congo fără nici o aprobare“; “d-ul Baștovoi a încercat să creeze un mediu propice pentru a da frâu liber acțiunilor sale de delapidare a banilor companiilor și de exploatare barbară a echipamentului din patrimonial companiei, precum și a oamenilor”; “ în urma reviziilor s-a demontrat cu probe și documente veridice prejudicii de peste 16 mln USD și plăți restante la salariu în valoare de 5,5 mln USD. Reiterăm că această cifră reflectă doar o parte a prejudiciului adus de d-ul Andrei Baștovoi și acoliții săi grupului Ascom”.

În cerere se mai precizează: „Apreciind mărimea sumei prejudiciului moral, ne bazăm pe faptul că pârâtul a adus prejudicii judicioase onoarei și demnității reclamantului, atât pe plan intern, cât și extern, dat fiind faptul că acesta din urmă a fost deputat îm primul Prlament democratic din Republica Moldova și semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, a activat într-un șir de state, inclusive în Sudanul de Sud”.

Ascom Grup, solicitat de Jurnal Tv, a refuzat să comenteze situația creată.

De la amenințări la fapte? Fostul jurist al Ascom a fost atacat

Fostul jurist al companiilor Ascom din Sudan, Lilian Perecheatco, a fost atacat aseară de doi bărbați în timp ce cobora din mașină. Bărbații au năvălit din spate fără să dea vreo explicație. Strigătele unui vecin apărut întîmplător a pus capăt încăierării și agresorii au fugit, unul din ei lăsîndu-și gluga la fața locului.

Lilian Perecheatco face parte din grupul de angajați ai companiei Ascom care au avesrtizat administrația cu darea în judecată în cazul în care nu le vor fi achitate datoriile salariale. Recent el a făcut dezvăluiri pentru Ziarul de Gardă prin care semnala abuzuri din partea administrației Ascom.

Amintim că Ziarul de Gardă a publicat o înregistrare în care președintele Ascom Grup, Anatol Stati își amenință angajații cu scopul de a scoate mărturii împotriva fostului vicepreședinte, Andrei Baștovoi.  Din înregistrare reiese că nu doar angajații, ci și familiile lor vor avea de suferit dacă nu vor participa la fabricarea dosarului împotriva lui Baștovoi.

Lilian Perecheatco este tată a trei copii minori și este înfricoșat pentru familia sa. El a depus o plîngere la poliție, urmînd ca oamenii legii să cerceteze cazul.

Ascom și Procuratura Buiucani vor ajunge pe mîna legii

Compania Ascom a organizat vreme de mai bine de jumătate de an anchete penale atribuindu-și astfel împuterniciri pe care nu le poate avea o companie privată. În toată această perioadă Procuratura Buiucani a acționat ca un departament al Ascom, executînd doar ordinele Ascom, reiese din declarație făcută de Andrei Baștovoi pentru Jurnal Tv.

Faptul că Ascom Grup s-a erijat în organ de anchetă reiese chiar din comunicatul lansat de companie zilele trecute. ”Dorim să informăm opinia publică, de asemenea, că oamenii de bună credință care au lucrat în Sudan vin de bună voie la ASCOM și depun mărturii în legătură cu acțiunile ilicite și fărădelegile desfășurate de grupul Baștovoi în Sudan, Uganda, Congo și nu știm încă dacă această activitate infracțională nu s-a extins și în alte țări”, se precizează în comunicat.

În toată această perioadă Procuratura Buiucani nu a făcut decît să participe la fabricarea unui posibil dosar penal împotriva lui Baștovoi. Astfel procurorul Ion Ticu a încălcat legea atunci cînd a transmis către Ascom documentele și ștampila unor firme aparținînd lui Andrei Baștovoi ridicate în timpul percheziției. Transferul ilegal de documente este cu catît mai evident cu cît firmele în cauză au fost deschise relativ recent în Africa și nu au avut activitate.

Precizăm că procurorul Ion Ticu nu a executat hotărîrea judecătorească prin care era obligat să returneze familiei Baștovoi lucrurile ridicate în timpul percheziției. Cel mai probabil această nesupunere a sa se datorează și faptului că el pur și simplu nu deține unele din documentele și lucrurile ridicate, ele aflîndu-se în sertarele companiei Ascom.

Toate acțiunile Procuraturii Buiucani au fost făcute în baza simplei bănuieli că în conturile firmelor lui Baștovoi se vor găsi sume mari de bani provenite din conturile Ascom. Pentru a proba această versiune Ascom a efectuat anchete însoțite de amenințări și șantaj, fapt confirmat și de o înregistrare audio. O altă unealtă de tortură psihologică folosită de Ascom a fost neplata salariilor către zecile de angajați cu funcții de răspundere care au activat în Proiectul Sudan.

Procuratura Generală a fost sesizată asupra încălcărilor în cazul dosarului Ascom vs Baștovoi. Împotriva Ascom Grup și Procuratura de Buiucani vor fi întreprinse acțiuni judiciare.

Baștovoi e mai rău ca David Copperfield?

După jumătate de an de răfuială milițienească în care Andrei Baștovoi și fiul său Valentin, precum și alți angajați în proiectul Sudan, au trăit într-un adevărat beci informațional, Comunicatul Ascom lansat ieri este ca un șuvoi de lumină. Acum este clar că nici una din acuzațiile pentru care pătimesc acești oameni nu se regăsește în auditul invocat, iar cifrele pomenite cu atîta patos au un cu totul alt înțeles decît afirmă autorii comunicatului de presă prea puțin instruiți în cele ale economiei și managementului.

Comunicatul de presă ar fi avut vreo valoare în cazul în care ar fi acoperit acuzațiile anterioare, de pildă cele 185 mii $ chipurile delapidate sau înregistrarea în care Anatol Stati își șantajează și amenință angajații, dar în loc să dea răspuns pentru aberațiile anterioare, Ascom a preferat să îndruge altele noi.

În lista lungă de păcate atribuite lui Baștovoi nu s-a găsit loc nici măcar odioasei tentative de asasinat asupra vulnerabilei familii Stati și cu atît mai vulnerabilului lor șef de securitate, maiorul Veaceslav Glotov. Această omitere a asasinatului arată că nici Ascom nu mai crede în propriile aberații, așa cum în curînd va dori să uite de acest comunicat păgubos pentru companie.

Auditul s-a făcut la jumătate de an de la arestarea lui Baștovoi și a contabilului șef, timp în care echipa de securitate a distrus toate documentele originale lipsa cărora o semnalează alarmant. Baștovoi nu răspunde de haosul și pierderile la care a ajuns Ascom în urma izgonirii echipei de profesioniști din Sudan.

Datoriile la salarii nu cumva au fost acumulate și în aceste șapte luni de abandon, de vreme ce mulți dintre angajații întorși recent din Sudan au venit fără nici un ban? Datoriile salariile ar fi putut fi achitate din cifra de 48,6 milioane de dolari despre care autorii comunicatului zic că au intrat în conturile companiilor Ascom din Sudan într-o perioadă cînd afacerea trebuia să fie înghețată. Dar, din solidaritate colegială, la indicația lui Baștovoi s-au transferat bani pentru a sprijini afacerea din Irak și pentru a acoperi unele datorii acumulate la sediul central din Chișinău. Sau administrația Ascom a uitat perioada cînd blamatele afaceri cu nisip, construcții și motorină erau singura sursă de venit în Ascom?

Cele peste 15 milioane de dolari datorii salariale în proiectul Irak, pentru care nimeni nu este tras la răspundere, sînt cea mai bună dovadă că problema e în altă parte. Adevărata problemă pe care o dezgolesc în văzul lumii autorii comunicatului este incapacitatea Ascom-ului de a-și gestiona propriile afaceri.

Singura vină a lui Baștovoi adusă prin acest comunicat este aceea că în loc să înghețe afacerea pentru trei ani și să trimită peste șase sute de angajați acasă, el a pus în lucru utilajele Ascom și a produs bani. Ce înseamnă să ”îngheți” tehnică de peste o sută de milioane de dolari în Sudan unde pînă și copiii umblă cu kalashnikov? Sumele ce s-ar fi cheltuit pe conservare ar fi fost enorme, iar riscurile cu atît mai mari.

Așa-zisa ”ilegalitate” a afacerilor din Sudan trebuia pedesită după legile Sudanului, dar chiar și autorii comunicatului, în graba lor, au precizat că însuși Anatol Stati, după ce a vizitat Sudanul, și-a dorit să continue afacerile cu motorină începute de Baștovoi.

Afirmația privind pomparea banilor din companiile Ascom în firmele lui Baștovoi cel mai ușor poate fi dovedită prin documente pe care Ascom va avea ocazia să le prezinte în procesul de judecată pe care familia Baștovoi îl va intenta împotriva companiei Ascom pentru afirmațiile calomnioase.

”Inocența” top-manegementului privind activitatea companiilor sale din Sudan se demontează foarte ușor prin rapoartele zilnice care au fost trimise pe parcursul celor 5 ani cît a activat Baștovoi în acest proiect. Transparența proiectului era asigurată și de contabilitatea online care putea fi verificată în orice moment din sediul central de la Chișinău.

Sau Baștovoi e mai dihai ca  David Copperfield, celebrul iluzionist, de i-a vrăjit vreme de atîția ani pe bravii manageri de la Ascom să nu-și deschisă compurile?

Impresia pe care o creează acest comunicat este că toate resursele și personalul din actualul Ascom sînt folosite într-un singur scop: acela de a-l băga pe Baștovoi la zdup. Acest efort comun este susținut de o latură întreagă a Ministerului Afacerilor Interne și o latură a Procuraturii. Care este rațiunea după care instituțiile statului Moldova trudesc cu atîta zel pentru o companie care nu a plătit un singur cent în bugetul statului? Firmele pe care le reprezintă procurorii nu sînt firme moldovenești.

După apariția acestui comunicat Ascom nu mai poate cere discreție din partea foștilor angajați purtători de secrete comerciale. Discutarea momentelor invocate în comunicat este o reacție firească de apărare a tuturor celor acuzați pe nedrept. O analiză detaliată a acestui comunicat se va face în viitorul apropiat și va fi însoțită de documente și poze din Sudanul de Sud.

După ce nu a găsit ”dreptate” la procuratură, Ascom se plînge la gazete

Într-un comunicat de presă răspîndit de compania Ascom Grup pe data de 14 decembrie 2011, autorii se plîng opiniei publice de ceea ce ei numesc „atacurile grupului Baștovoi în structurile mass media din Moldova”. Acest „comunicat”, care depășește cu mult dimensiunile și scopul unui comunicat de presă, vine după ce vreme de jumătate de an Ascom a refuzat să comenteze acuzațiile aberante aduse familiei Baștovoi și chiar a criticat presa pentru mediatizarea cazului, invocînd buna desfășurare a anchetei. Comunicatul prelung (sau prea lung?) este de fapt o spovedanie publică a administratiei Ascom din care nu reiese nimic altceva decît incapacitatea de gestionare a afacerii. Curios este faptul că într-un hrisov atît de mare (nu știu cîți dintre cititori vor avea răbdare să-l citească pînă la capăt), unde au fost înșirate cele mai stranii păcate atribuite lui Baștovoi, nu s-a găsit loc și pentru cea mai monstruoasă dintre acuzații: cea de atentat la viața familiei Stati și a șefului securității Ascom, Veaceslav Glotov. Oare să-i fi pașolit Procuratura Generală pentru aberațiile maiorului Glotov și de asta acum ascund sub preș acest dosar scandalos? Dar despre aceasta și alte picanterii din comunicatul Ascom ne vom exprima într-o postare separată. (Dreptate pentru Baștovoi)

COMUNICAT

În legătură cu atacurile grupului Baștovoi în structurile mass media din Moldova care au scopul direct de a știrbi imaginea grupului ASCOM și de a manipula opinia publică prin date și informații false, dorindu-se astfel crearea unei imagini de nevinovat în jurul domnului Baștovoi și a acoliților săi, dorim să clarificăm următoarele:

Grupul de companii ASCOM activează în Sudanul de Sud din 2005 printr-un contract de împărțire a producției, semnat de o entitate a grupului și de Guvernul Sudanului de Sud, în baza căruia avem sarcina de a îndeplini lucrări de explorare pe un bloc din această țară și în caz de descoperire țiței să împărțim cu Guvernul producția rezultată. Din 2005 până în 2008, s-au realizat nu doar lucrări de explorare, ci și numeroase obiective ce țin de infrastructură, inclusiv obiective sociale în folosul poporului sud sudanez, toate la un loc în sumă de peste 250 milioane USD.

În 2008, compania a fost atacată printr-o scrisoare adresată președintelui Republicii Kazahstan, Excelența Sa Nursultan Nazarbaiev, de către președintele de la acea dată a Republicii Moldova. În urma acestui atac, grupul a fost nevoit să-și reducă investițiile în străinătate, mai ales în Sudan.

Domnul Andrei Baștovoi, Vicepreședinte al ASCOM Grup, coordonator și responsabil împuternicit pentru proiectul „Sudanul de Sud” a fost informat la timpul respectiv despre decizia grupului de a-și restrânge operațiile în Sudan și i s-au dat indicații clare de a îngheța activitatea, adică de a proceda la conservarea tehnicii, adunarea în depozite a întregii averi a companiei și asigurarea condițiilor respective de păstrare, depozitare, conservare și pază până se vor crea condiții de reluare a activității.

Contrar acestei indicații, domnul Baștovoi s-a adresat președintelui ASCOM cu propunerea de a efectua lucrări în afara cadrului contractual stabilit cu Guvernul sudanez, angajându-se să asigure companiile din Sudan cu mijloacele financiare necesare pentru plata salariaților, întreținerea bunurilor încredințate și să prelungească astfel activitatea din venituri proprii. Conducerea ASCOM a fost categoric împotrivă, deoarece aceste lucrări nu numai că nu erau prevăzute în contractul cu Guvernul sudanez, dar și necesitau obținerea de noi licențe și aprobări adăugătoare din partea instanțelor de stat.

Realizarea lucrărilor de genul celor propuse de domnul Baștovoi punea în pericol licențele acordate grupului în baza contractului, acestea putând fi retrase oricând pierzându-se astfel toate investițiile făcute până atunci. Domnul Baștovoi a ignorat indicațiile conducerii și, prin hotărâre proprie, a luat decizia să desfășoare afaceri de la cele mai mici cum ar fi extragere nisip din Nil, construirea de case particulare, până la afaceri de anvergură cu motorină și benzină, deficitare pe piața Sudanului de Sud, încălcând astfel orice prevederi sau lege a Sudanului. În urma desfășurării acestor activități s-a depistat în contabilitate un rulaj de 48.6 milioane USD.

În data de 22 februarie 2011, la invitația oficialilor din Sudanului de Sud, președintele ASCOM Grup, domnul A. Stati, a avut o întrevedere cu Vicepreședintele Sudanului de Sud la care s-a discutat reluarea lucrărilor de explorare a companiei pe blocul 5B (contractat în 2005) și aprovizionarea Sudanului de Sud cu motorină și benzină. La ședință au luat parte domnii A. Stati, A. Baștovoi, S. Rusu și A. Istrati. În cadrul acestei ședințe locale, domnul Stati a promis vicepreședintelui Sudanului de Sud că se va purcede imediat la reluarea lucrărilor de explorare și s-a discutat și programul de lucru. Domnul Baștovoi a ignorat sarcina dată de domnul Stati de a începe lucrările de explorare și de asigurare a statului sud sudanez cu transport de motorină și benzină invocând lipsa de finanțare. Tot pe parcursul acestei vizite, domnul Stati a fost informat de structurile de stat cu privire la activitatea ilicită a domnului Baștovoi pe teritoriul Sudanului de Sud.

Ca urmare a acestui fapt, s-a luat decizia de a se crea o Comisie internă pentru clarificarea suspiciunilor despre care a fost informat domnul Stati. În ziua când Comisia și-a început lucrările, domnul Baștovoi, ca să motiveze lipsa de finanțare a programului indicat de domnul Stati, a început a transfera banii din conturile companiei pe conturile proprii ale firmelor care îi aparțineau. În urma controalelor, s-au depistat 3 firme din zonă și anume: SWAMB Investment Ltd, SWAMB Engineering Ltd, Congo Aluminium & Steel Constructions (CASCO Enterprise Ltd), în care domnul Andrei Baștovoi și membrii familiei sale deveniseră fondatori, folosind în acest scop toată infrastructura și întregul potențial tehnic al grupului. În urma controlului, Comisia internă a depistat încălcări grave în activitatea domnului Baștovoi printre care sunt de menționat:

1. Selectarea personalului nu se efectua pe criterii de profesionalism, ci în majoritatea cazurilor, pe baza legăturilor de prietenie și rudenie. Deciziile de selectare și angajare a personalului, adoptate de domnul Baștovoi, au încălcat prevederile directivelor de la sediul central. În special, prin acțiunile sale domnul Baștovoi a încălcat prevederile Ordinului Nr. 45 din 17.11.2008 prin care era obligat să reducă cheltuielile în cadrul proiectului din Sudan. Afară de aceasta, s-au mai încălcat prevederile directivelor/ordinelor interne cu privire la deplasarea personalului în Sudan doar cu aprobarea sediului central, a directivelor cu privire la profilaxie și carantină și altora.

2. Lipsa totală de evidență a personalului – Nu existau dosare personale, fișe de post și alte documente. Muncitorii erau angajați în proiectele Sudanului de Sud fără aprobările prevăzute de regulamentele în vigoare. Astfel, grupului i-au fost cauzate prejudicii sub forma salariilor neplătite în valoare de 5,5 milioane USD. În urma acestor acțiuni, au fost încălcate drepturile angajaților.

3. Încălcări grave în evidența contabilă. Lipsa de documente originale, falsificarea de acte, distrugeri de documente primare, schimbări în programele 1C la momentul controlului, lipsa dărilor de seamă, lipsa rapoartelor financiare obligatorii de sfârșit de an și alte multe nereguli. Prin aceasta domnul Baștovoi a încercat să creeze un mediu propice pentru a da frâu liber acțiunilor sale de delapidare a banilor companiilor și de exploatare barbară a echipamentelor din patrimoniul companiei, precum și a oamenilor.

4. Din start, domnul Baștovoi și-a pus în plan să evite controlul din partea departamentului de securitate internă a Grupului, subordonându-și subdiviziunile acestuia din teritoriu.

5. În procesul lucrărilor Comisiei, s-a depistat lipsa de responsabilitate a departamentului juridic și anume:

a. Executarea de lucrări fără contracte, ci pe bază de înțelegeri personale, mai ales în cadrul operațiunilor de transportare și livrare a combustibilului, unde s-au făcut cele mai mari fraude, din care grupul Baștovoi și-a însușit zeci de milioane de dolari. b. S-au încheiat contracte de construcție a drumurilor, executarea cărora a fost extrem de proastă și ca urmare beneficiarii pretind acum daune mari din partea companiei. Lipsa protecției contractuale pentru companie a adus și aduce în continuare mari prejudicii. c. S-au descoperit activități ilegale cu echipamentele grupului estimate la milioane de dolari, care la inițiativa domnului Baștovoi erau transferate din Sudan în Uganda și Congo fără nici o aprobare.

În urma acestor fraude extrem de grave și prejudicii enorme, grupul ASCOM a luat hotărârea să apeleze la serviciul unor companii neutre, specializate în auditul tehnic și financiar, pentru a încerca, prin probe și aprecieri concrete, să cuantifice măcar o mică parte din prejudiciul adus de domnul Baștovoi și echipa sa.

În urma reviziilor, s-au demonstrat cu probe și documente veridice prejudicii de peste 16 milioane USD și plăți restante la salarii în valoare de 5,5 milioane USD. Reiterăm că această cifră reflectă doar o parte a prejudiciului adus de domnul Andrei Baștovoi și acoliții săi grupului ASCOM. Ancheta continuă și suntem siguri că, treptat, vor apărea noi date care vor demonstra adevărata amploare a fraudei realizate de acești oameni.

Dorim să informăm opinia publică, de asemenea, că oamenii de bună credință care au lucrat în Sudan vin de bună voie la ASCOM și depun mărturii în legătură cu acțiunile ilicite și fărădelegile desfășurate de grupul Baștovoi în Sudan, Uganda, Congo și nu știm încă dacă această activitate infracțională nu s-a extins și în alte țări.

Aceasta este realitatea pe care opinia publică interesată trebuie să o cunoască.

Să lăsăm organele în drept să decidă, având încredere că justiția își va face datoria în mod corect pe baza probelor și dovezilor prezentate la dosar.

Redacția ZdG intimidată în numele Ascom-ului

Ancheta Ziarului de Gardă a tulburat cercurile pro glotoviste din Ascom. Deși administrația Ascom a refuzat să comenteze materialele și declarațiile făcute publice, totuși persoane din interiorul companiei comentează activ pe pagina Ziarului de Gardă și pe blogul “Dreptate pentru Baștovoi”. Astfel ei încearcă să împiedice ancheta jurnalistică, arma lor preferată fiind intimidarea și șantajul.

Comentatorul activ ce-și zice “Eugen”, e tulburat pentru că nu cunoaște numele autorului investigației. El își dă cu presupusul și ghicitul, poate poate o nimerește. Totuși încrederea paranoică de sorginte glotovistă îl împinge să se adreseze jurnalistului pe nume: “De altfel, putea Maxim deja sa-si faca numele public. Se ascunde sub anonimatul «Reporterului de garda»… Ati avut camp suficient pentru a va zbura imaginatia. Surprizele abia va asteapta — ati luat pozitia unora ce chiar au furat, stimate ZDG. Cuvintele nu intotdeauna reprezinta adevarul, si v-ati lasat dusi de val”, conchide hotărîtul “Eugen”.

Un altul, care semnează “jurnalist liber” și care e la fel de jurnalist pe cît e de liber, nu mai poate de dezamăgire: “Sunt total dezamagit de comentariile unui jurnalist, XXXX. Din inregistrarea misaleasca si intentionata am ascultat cu atentie ce a spus Stati. Mie mi se-pare ca are perfecta dreptate (se putea altfel?)… Iar XXXXX asta de jurnalist, il mai apara pe Bastovoi, XXX si XXXXX. Cit ti-a dat??!! Din banii furati ai si tu 0,0001% dintr-o suma de milioane de dolari. Succes jurnalistule in continuare!!! Poate te dovedeste si pe tine ca primitor de mita”, își permite să viseze dulce bravul ucenic al maiorului Glotov.

Aceștia, precum și deja notoriul “Kstati”, proslăvit grație comentariilor de pe “Dreptate pentru Baștovoi” alcătuiesc echipa de PR a securității Ascom. De altfel, nici procurorul Ticu nu a adus ceva în plus la dosarele deschise, cuvîntările lui în instanță fiind aidoma comentariilor postate de această echipă de anonimi care poartă aceeași marcă: Glotov.

UPDATE:

„Eugen” zice: „S-ar parea ca nu doar Praporscic va ramane fara «kvartira». xxxxxx, stiu ca situatia financiara a ZDG e catastrofala, dar e prima investigatie facuta evident la comanda, si sa nu-mi zici pe nume, dar cand vine verdictul judecatii pe furturi (nu s-a pornit Ascom sa-si curate randurile din simplu moft) Reporterul vostru de garda va avea de dat ceva explicatii. Ca si redactia, de altfel. Presupuneri, subiectivism, pozitia unei singure parti a conflictului. Chiar daca si exista acea inregistrare, prea multe le-ati «supt» din deget si a-ti bagat propriile concluzii in constiinta cititorului. Praporscic era sigur ca avea dreptate, preluand informatia publicata in Ro la comanda lui Rosca. Avea «sursa» si siguranta ca e «acoperit» legal. Nu a fost. O asemenea lipsa de neprofesionalism din partea D-stra are sa Va coste, xxxx.”

Citiți și alte comentarii de pe ZdG

Amenințări și șantaj la Ascom… pentru a scoate mărturii contra lui Baștovoi!

Colaj Zdg

«Vreţi să sufere familiile voastre?»

Surse din interiorul ASCOM Group susţin că Anatol Stati a întocmit o aşa-zisă «listă neagră» a angajaţilor pe care a hotărât să-i priveze de salarii şi chiar să-i bage la puşcărie dacă nu vor da mărturii împotriva lui Andrei Baştovoi. De menţionat că majoritatea persoanelor-cheie care au activat în Sudan sub conducerea lui Andrei Baştovoi au fost deja suspendate din funcţie.

ZdG a intrat în posesia unei înregistrări audio de la o întâlnire avută de Anatol Stati în septembrie, curent, cu angajaţii din Sudan, nemulţumiţi că nu li se achită salariile, în care preşedintele ASCOM Group, pe un ton ameninţător, îi cheamă să «coopereze» spre binele familiilor lor în a demonstra că Baştovoi ar fi singurul vinovat de problemele acestora. «Voi doar aţi venit să cereţi salarii, de ce nu le cereţi de la Baştovoi, că aveţi încredere în el. De ce veniţi la mine? Apăraţi pe cineva? Vreţi să sufere familiile voastre pentru asta? Eu nu vă-nţeleg. Vreţi să staţi la închisoare? Voi, băieţi tineri, care aveţi perspective să vă bucuraţi de viaţă şi de viitor, nu? Voi vă îngropaţi singuri pe voi. Dar voi nu înţelegeţi cât e de serioasă treaba. Voi credeţi că dacă îi daţi drumul lui Baştovoi, n-o să-l închidă înapoi. Nu vă băgaţi voi toţi capul. Aveţi de trăit o viaţă. Şi eu vă garantez, celui care colaborează cinstit, îi trimit din alte conturi salariul. Încearcă nişte deştepţi dintre voi să scrie pe numele meu că el vrea să se elibereze din funcţie şi să-i dau salariul. Băi, oameni de Dumnezeu, nu şiţi deştepţi, ăi, nu şiţi mai deştepţi decât deştepţii. N-o să vă iasă. Aici nu-s nişte mămăligari care nu-şi dau seama ce fac. Compania în care aţi activat de mult e falită. Dar în cazul ăsta, voi trebuie să demonstraţi că numai el îi vinovat. Şi noi o să găsim şi bani, tot o să găsim. Eu vă garantez, dar avem nevoie de timp», ar fi declarat Stati la acea întâlnire.

Au semnat declaraţii «de preluare a răspunderii»

Solicitaţi de ZdG, mai mulţi angajaţi prezenţi la discuţia cu Anatol Stati au confirmat cele expuse în înregistrare, recunoscând şi vocea preşedintelui ASCOM Group din ea. «A fost o întâlnire între angajaţi, convocată la iniţiativa dlui Stati. Toată lumea se aştepta să audă un termen, nişte condiţii de plată a salariilor, dar Stati a venit cu un mesaj tendenţios şi noi înţelegeam că el avea nevoie să audă ceva ce putea fi imputat dlui Baştovoi. Înainte de asta, fiecare dintre cei prezenţi acolo a scris câte o declaraţie pe care ei au numit-o «de preluare a răspunderii». În ea eram rugaţi să răspundem la un şir de întrebări legate de activitatea fiecăruia, dacă am primit sau nu ordine, instrucţiuni contrare legii, ceva de genul ăsta. Bănuiesc că răspunsurile nu i-au satisfăcut, din care cauză a şi fost convocată această şedinţă, în care s-a cerut repetat ca lumea să vorbească», ne-a spus Lilian Perecheatco, fostul jurist al filialei ASCOM Group din Sudan, care a participat la acea întâlnire.

Stati evită să comenteze

Apelând în mod repetat numerele de telefoane ale lui Anatol şi Gabriel Stati, pentru a solicita un comentariu, într-un final am primit un răspuns, dar de la persoane «străine». Deşi ne asigurau că am fi greşit numărul, ulterior aceştia au menţionat că îi cunosc pe Anatol şi Gabriel Stati, dar nu pot oferi mai multe detalii, pentru că nu ar dori să se implice.

Atunci am telefonat la sediul ASCOM Group şi am solicitat să ni se facă legătura cu un reprezentant al companiei. Secretara ne-a spus să revenim la finele săptămânii, pentru că Vitalie Diaconu, secretarul de presă al ASCOM Group, «care se ocupă cu aceste probleme», e plecat în deplasare în Sudan. Am revenit cu un sunet, adăugâng că avem o înregistrare audio cu Anatol Stati pe care dorim ca acesta să o comenteze. Aceeaşi voce ne-a spus că vom primi un răspuns în ziua imediat următoare.

Ulterior, peste doar 5 minute, ne-a telefonat Vitalie Diaconu şi ne-a cerut detalii. «Nu ştiu despre ce înregistrare este vorba şi nu cred că dl Stati cunoaşte», ne-a spus Diaconu. După ce am făcut anumite precizări, legate de conţinutul înregistrării, consilierul lui Anatol Stati nu a comentat, iar ulterior, după ce s-ar fi consultat cu şeful său, a revenit cu un sunet, răspunzându-ne scurt: «Fără comentarii este răspunsul la întrebările dvs. Noi nu trebuie să ne expunem. Să lăsăm organele de anchetă să-şi facă datoria profesională şi justiţia să-şi exprime poziţia».

Angajaţii din Sudan, dependenţi de audit

Vineri, 25 noiembrie, mai multe persoane din staff-ul ASCOM Group din Sudan au venit din nou la sediul central al companiei pentru a-şi cere salariile neplătite, care, potrivit unor informaţii din interiorul companiei, s-ar cifra la 700 mii USD. Pentru că administraţia ASCOM Group a tergiversat mai multe luni rezolvarea problemelor legate de datoriile salariale, spunându-le celor insistenţi că nu sunt angajaţi oficial şi, prin urmare, juridic nu pot solicita achitarea salariilor, s-a ajuns la demersuri categorice din partea angajaţilor.

Reprezentanţii administraţiei le-au spus să mai aştepte o săptămână, termen în care va fi aprobată varianta finală a raportului de audit, după care Anatol Stati va lua decizia în baza unor «abordări individuale», operaţiunea anunţându-se a fi un fel de anchetă internă a companiei. Angajaţii susţin că, de facto, auditorii au prezentat raportul acum o lună, însă administraţia companiei ar fi avut unele obiecţii, discutate ulterior în şedinţe interne, iar mai apoi cu participarea auditorilor, pentru ca în ultimă instanţă să fie aprobat raportul în redacţie nouă. «Nu înţeleg ce putea fi discutat acolo timp de o lună, dar bănuiesc că raportul a fost schimbat mult faţă de varianta iniţială prezentată ASCOM. Aşa credem noi», a menţionat Perecheatco.

Necesitatea elaborării auditului a venit în contextul absenţei altor probe doveditoare în dosarul Baştovoi. Potrivit unor surse din interiorul ASCOM Group, administraţia ar fi comandat iniţial auditul unei companii internaţionale de autoritate din reţeaua PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL), însă aceasta ar fi refuzat să facă un raport «fabricat», pe placul comanditarului, după care ASCOM Group ar fi apelat la Moldauditing SRL, considerată a fi prima companie de audit din R. Moldova. Contactaţi de ZdG, reprezentanţii Moldauditing ne-au spus că informaţiile referitoare la clienţii lor sunt confidenţiale, asta deşi pe site-ul companiei este publicată o listă de clienţi.

Nu mai vor să tacă

Angajaţii au recunoscut pentru ZdG că angajarea se făcea prin intermediul unor firme off-shore, iar salarizarea se făcea iniţial în bani cash, o dată la 2-3 luni, la sediul ASCOM din Chişinău, iar mai apoi din conturi deschise în ţările baltice. «Ceea ce putem noi este să mergem cu o plângere la procuratură, în care să spunem că am fost siliţi să acceptăm o asemenea modalitate de angajare, plată şi de tratament, pentru ca în cele din urmă să ne aşteptăm salariile cu anii. Şi legătura dintre ASCOM şi filialele sale din Sudan poate fi demonstrată foarte simplu, din moment ce ei au pornit un dosar penal la procuratura Buiucani tocmai în numele companiei care ne-a angajat», a remarcat Lilian Perecheatco.El a adăugat că angajaţii sunt într-o situaţie financiară destul de dificilă, făcând împrumuturi care deja ar fi atins mărimea datoriei salariale faţă de ei, de ordinul zecilor de mii de dolari. Cu toate acestea, continuă sursa, angajaţii au rămas loiali şi toleranţi faţă de companie, nedivulgând informaţii din interior pentru presă. «Noi am aşteptat cu răbdare, dar se pare că aceasta este interpretată ca o slăbiciune şi o încredere în incapacitatea angajaţilor de a face ceva, de a întreprinde nişte măsuri în apărarea drepturilor noastre, ceea ce ne enervează puţin. Dacă nici acum nu primim un răspuns, măcar parţial pozitiv, ţinând cont de abordarea individuală, şi vom fi în continuare impuşi şi constrânşi, atunci suntem gata să ieşim să ne manifestăm nemulţumirea în public şi să ne apărăm drepturile pe toate căile legale posibile», a punctat Lilian Perecheatco.

Vezi articolul în Ziarul de Gardă

În loc de salarii, Ascom își răsplătește angajații cu… amenințări!

Zeci de angajați ai Ascom Grup au primit în loc de salarii… amenințări! Banii pentru care au muncit au fost amînați de pe o lună pe alta sub diverse pretexte. Reținerea banilor a fost folosită de administrația Ascom ca unealtă de șantaj cu scopul de a obține mărturii false în procesul intentat împotriva fostului vicepreședinte Andrei Baștovoi.

Săptămîna trecută grupul de angajați nedreptățiți au reluat tratativele cu administrația Ascom, dar au fost amînați pentru săptămîna aceasta. De vină a fost un audit efectuat în Sudan de rezultatele căruia, chipurile, ar depinde soarta angajaților care au fost lipsiți de salarii. Însă pînă la urmă Ascom a hotărît să nu mai plătească. Datoriile companiei către angajații răsculați constitue zeci de mii de dolari de persoană.

Din angajații neremunerați fac parte grupul de juriști, contabili, economiști, cei din departamentul resurse umane și alte persoane cu funcții de răspundere care au activat în Sudan.

Grupul nedreptățit nu s-a lăsat intimidat și, după luni de tăcere, a hotărît să folosească toate căile legale pentru a-și obține banii pentru care au muncit în condiții grele. Mulți dintre ei declară că între timp s-au îndatorat de la prieteni și cunoștințe, sperînd că Ascom le va achita salariile.

În ediția de mîine a Ziarului de Gardă citiți declarații ale persoanelor implicate.

Întîi arestul, apoi ancheta. Începe săptămîna patimilor la Ascom

Solicitările grupului foștilor angajați ai Ascom care săptămîna trecută au venit la sediul central al companiei pentru a-și cere salariile restante au fost amînate pentru săptămîna aceasta. Din spusele reprezentantului Ascom, banii pe care compania îi datorează fiecăruia dintre ei ar putea fi achitați sau nu în funcție de rezultatele auditului efectuat în Sudan. Deși auditul a fost încheiat de mai bine de o lună, rezultatele lui sînt păstrate în secret.

Acest audit a fost comandat de Ascom pentru a servi în procesul de judecată intentat împotriva fostului vicepreședinte, Andrei Baștovoi și a altor persoane din companie acuzate de delapidarea unor sume de bani. În lipsă de alte probe doveditoare se pare că procuratura a cerut un audit. Această solicitare și auditul însuși s-a făcut cu mult după arestul acuzaților care s-a produs pe data de 2 august curent.

Grupul foștilor angajați Ascom este format din persoane care au deținut funcții cheie în proiectul Sudan. Nu este clar dacă ei își vor primir banii cu care le este datoare compania (suma constituind zeci de mii de dolari americani per persoană), însă ei vor fi primii care vor afla detalii despre rezultatele auditului. Fiecare dintre ei va fi chemat, începînd de luni, să răspundă la o serie de întrebări pe marginea auditului. Persoanele vor fi chemate în mod individual, operațiunea anunțîndu-se a fi un fel de anchetă internă a companiei.

Faptul că o anchetă internă a unei companii de proporțiile pe care le are Ascom vine cu mult după arestul vicepreședintelui și a contabilului-șef ridică un mare semn de întrebare pentru justiția moldovenească, în speță pentru procuratura Buiucani care a recurs la arest în speranța de a dobîndi probe pe parcursul procesului.