Tatiana Semicalenov este un tânăr designer vestimentar, dar este cunoscută mai mult în calitate de make-up artist. Laureată a mai multor concursuri internaționale în domeniu, Tatiana reușește să echilibreze latura spirituală cu cea materială a artei, fără să facă compromisuri cu ea însăși. Pictoriță prin vocație, ea își desăvârșește măiestria cu ajutorul stofelor și a produselor de machiaj, reușind să surprindă și să creeze cu ușurință și multă sensibilitate, stări, emoții și dragoste.
– Viața ta este iremediabil legată de artă. Cum se materializează în viața de zi cu zi pasiunea ta pentru artă?
– Am absolvit Designul vestimentar la Academia de Muzică, Teatru și arte Plastice, dar sunt make-up artist și designer vestimentar.
– De unde vine opțiunea pentru machiaj?
– După ce am absolvit facultatea, am realizat că este aproape imposibilsă profesezi în domeniul designului vestimentar în Republica Moldova. Atunci am încercat să cos la comandă, dar nu am putut, am înțeles că nu e pentru mine o astfel de ocupație, nu-mi ajută să mă dezvolt ca personalitate. Și m-am gândit să însușesc tehnica machiajului, pentru că tot face parte din domeniul artei: culoare, formă, stil, pensulă – am la îndemână aproximativ aceleași ustensile ca în pictură. Am aflat că o cunoștință a mea, care lucra visagist la Salonul ”Micușa-Stil”, organiza un grup pentru începători de cursuri de make-up. Am apelat la ajutorul ei și astfel am ajuns să lucrez și eu în acest domeniu după absolvire. Și am rămas să lucrez aici.
– Îți place această îndeletnicire?
– Foarte mult. Îmi aduce o satisfacție enormă. Nu mă gândesc la bani când lucrez. Dacă e cu bani, e foarte bine. Dacă e fără bani – oricum nu refuz.
– Poți să te afirmi, să obții un nume prin intermediul machiajului?
– Da, dar eu încă nu pot spune că sunt un nume afirmat în acest domeniu, chiar dacă pregătesc modele pentru diverse pictoriale. Sunt conștientă că încă mai am mult de lucrat în această direcție. Și eu lucrez, studiez. La etapa actuală pentru mine e mai important să fiu un meșter bun, să fie evidentă calitatea lucrului meu, să-mi elaborez ”un autograf” în acest domeniu. Pe urmă, poate, o să fac planuri de celebritate.
– Mi-ai spus mai sus că ai încercat să coși la comandă și ai renunțat. Dar machiajul, într-o orecare măsură, tot este o artă realizată la comandă. Asta nu te sinchisește?
– Se mai întâmplă să am limite în realizarea ”operei”, dacă e vorba de o clientă care vrea cu tot dinadinsul ceva ce și-a pus ea în gând și refuză să țină cont de sfaturile make-up artistului. Am avut și câteva cazuri din astea. Dar când sunt invitată de unele reviste să fac machiaj pentru pictoriale, e clar că mă manifest în toată plinătatea și ador astfel de colaborări. Dar limitele decare vorbeam mai sus cu anumite cliente, nu se manifestă atât de pertinent ca în cazul designului vestimentar, de exemplu.
– Pasiunea ta pentru machiaj te ajută să vezi lumea altfel?
– Da, eu nu încetez să văd lumea în culori vii. De altfel, întotdeauna am văzut lumea colorată. Din clasa a cincea sunt pasionată de pictură. Toată viața mea are tangență cu artă, cu culoarea și formele. Și mă strădui, prin activitatea mea, să reflect culorile și formele care se regăsesc în interiorul meu.
– Părinți încearcă să-și convingă copiii să aleagă o meserie mai pragmatică, care ar putea în viitor să le aducă un venit sigur. În artă acest lucru e mai puțin posibil.
– Da, sunt de acord, arta nu este privită și tratată ca o meserie, deși, în majoritatea cazurilor, un artist nu încetează niciodată să lucreze, să creeze și munca lui nu se consumă numai în limitele unui birou, munca ta e mereu cu tine, pentru că se află în mintea ta. Hai că și eu am fost șmecheră, am optat și pentru machiaj ca să câștig și un ban pe lângă faptul că depind de pasiunile mele. Sunt și perioade în care chiar ar fi păcat să mă plâng că nu câștig. Ei bine, pe timp de iarnă sunt mai puține nunți, ceea ce presupune și mai puțin câștig, dar eu îmi caut de treabă. De exemplu, eu când gătesc o mireasă, mă simt în pielea ei. Am o dispoziție perfectă, parcă urmează eu să strălucesc și nu altcineva. Iar când mă duc la o petrecere sau la o prezentare, nu mă machiez… profesionist și artistic, dar când văd lumea frumoasă, gătită, asortată, mă bucur foarte mult. Nu exclud, mi se întâmplă uneori să vreau foarte tare să mă apropii de vreo cucoană să-i retușez sau chiar să-i șterg cu buretele de pe față machiajul total nepotrivit, numai eu știu cum mă abțin.
– Ai schimba ceva în lumea care te înconjoară?
– Aș porni de la vestimentația domnișoarelor. Prima problemă cu care se confruntă ele, și de aici pornește șirul greșelilor, este că nu-și acceptă figura, proporțiile și se îmbracă înadecvat, crezând că dacă vor pune o haină care nu ține cont de proproțiile lor reale, ci de cele din imaginația lor, își vor corecta neajunsurile.
– Știu că în ultima perioadă ai revenit și la designul vestimentar. Cine poartă hainele făcute de tine? Prin ce se deosebesc ele?
– În primul rând, evit ca hainele pe care le cos să fie plictisitoare, rigide. Mă strădui să le fac cât mai viu-colorate, cu accesorii, detalii. Mă bucur că am câțiva clienți, care mi se adresează permanent și deja au încredere în ceea ce le propun.
– Ți-ar plăcea, primăvara asta, să dai tonul în tendințe?
– Da, acesta este unul dintre visele mele mai puțin modeste. Mai ales că acest vis al meu este dublu, aș vrea să-mi reușească să dau tonul în tendințe de vestimentație, dar și în machiaj. Iar asta presupune mult lucru, mult timp și mulți bani. Timp aș găsi eu să-mi realizez acest vis, doar că la capitolul finanțe stăm mai prost.
– Dacă ai avea puterea să schimbi ceva, ce ai face?
– În primul rând, aș vrea să le conving pe femei că primul pas spre frumusețe este zâmbetul. Mi-ar plăcea ca femeile să aibă fața curată, îngrijită, odihnită în toate anotimpurile. Să li se citească fericirea pe față întotdeauna. Care ar fi tendința pe care aș vrea eu s-o urmărească femeile noastre? Să nu le fie frică de printurile colorate, cu flori, dar să aleagă stofe de calitate. Machiajul e ceva trecător pe fața noastră, nu și îngrijirea. Câteva tușe de culoare și sublinieri, pot asigura o apariție senzațională. Eu nu sunt adepta machiajului strident, încărcat, deși, accept și astfel de machiaje pentru o seară tematică. În rest, doamnelor, domnișoarelor, vă recomand un machiaj mai discret pentru zi. Asta nu înseamnă lipsă de culoare, dar fiți foarte prudente, să nu exagerați, că veți obține efectul invers. Pentru amatoarele de culoare, puteți încerca un ruj bordo sau roșu, dar fiți atente, el trebuie să fie de bună calitate și aplicat după toate regulile. În acest caz, optați pentru un machiaj natural al ochilor.
– Te-ai gândit vreodată să abandonezi vreuna dintre activitățile tale?
– Nu, din contra, aș face mai multe, dar din păcate, nu-mi ajunge timp. Seara când ajung acasă, în loc să mă ocup de lucruri casnice, mă apuc să brodez. Într-o perioadă confecționam bijuterii, împreună cu soțul, care este și el artist.
– Și cum vă împăcați voi, artiștilor, în casă?
– Bine, atâta timp cât nu vorbim despre artă. Soțul meu a absolvit două facultăți, una de ceramică și alta de pictură. Și dacă vorbim despre pictură, ajungem să ne certăm. Dacă discutăm alte subiecte, atunci e perfect.
– De ce vă certați din cauza picturii?
– Eu sunt adepta unui stil, am unele preferințe, pe care el le consideră mai inferioare decât preferințele lui.
– Dar cum a venit opțiunea ta pentru pictură?
– Știți, în școala primară mama îmi făcea temele la desen. Talentul meu nu s-a manifestat din fragedă copilărie. Iar în clasa a patra, locuiam atunci la Orhei, în școala noastră au venit profesori de la școli de artă, să ne atragă în clase suplimentare. Și pe noi ne-a anunțat profesorul că peste o lună se dau examene la școala de pictură și dacă cineva este interesat, se poate prezenta. Fetele din clasă s-au pornit să dea examen și m-am dus și eu, din solidaritate. Când au fost anunțate rezultatele, eu nu eram pe listă, doar că eram prima pe lista celor care urmau să fie invitați în cazul în care renunța cineva. Și așa s-a întâmplat că a plecat cineva și m-au chemat pe mine. Am avut noroc de o profesoară extraordinară, care își iubea meseria și m-a făcut să mă îndrăgostesc și eu de pasiunea ei. Când am început școala de pictură eram ultima – și pe lista de elevi, și la capacități. La sfârșitul primului semestru eram prima deja. Deci, vina a fost a profesoarei. După școală veneam acasă și în loc să-mi fac temele la matematică, geografie și alte discipline, eu începeam să desenez. Și spre miezul zilei mă apucam să-mi fac temele pentru școală.
– E foarte delicat subiectul, totuși, e și acesta un motiv pentru care am vrut să aflu mai mult despre tine. Tu ești o adevărată luptătoare, luptătoare cu zâmbetul pe buze, lumină în ochi, prin stilul tău predominat de haine cu printuri vesele și idei îndrăznețe, dar de ani buni lupți cu o boală necruțătoare. Ce te ajută pe tine? Poate nu vrei să vorbești despre asta, dar vreau să-ți cunosc secretele. De ce te iubește atât de mult lumea care te cunoaște?
– Secretul meu este dragostea pentru viață, pentru oameni. De fapt, eu cred că toate persoanele care au tangență cu arta, cunosc secretul acestei victorii – să zâmbești, să te bucuri și să iubești. Arta ne învață acest secret și cere în schimb ca roadele muncii tale să provoace neapărat aceste emoții. Pe mine mă înconjoară foarte multe persoane care mă iubesc și eu nu pot să-i întristez și să încetez să mai lupt pentru viață. Și apoi, încerc întotdeauna să fiu bună, dacă s-a întâmplat vreodată să-mi scape vreo răutate la adresa cuiva, îi rog să mă ierte, n-a fost intenționat. Nu știu cum mi-ar fi ajutat dacă nu aș fi făcut parte din meseria asta, că dacă m-aș fi ocupat cu altceva, nu-mi închipui cum aș fi trăit pe alt drum, nu cred că aș fi fost atât de optimistă, de motivată.
– Care sunt planurile tale de viitor apropiat?
– Pe plan profesional îmi doresc să particip la câteva concursuri, poate chiar și să câștig. Dacă nu câștig premii, tot nu e rău, câștig experiență. În viitorul apropiat îmi doresc un copil. Dar nu le vreau pe toate odată, ci treptat.
– Care sunt regretele tale?
– Îmi pare rău că nu reușesc să pictez atât de des precum mi-aș dori. Și că multe dintre tablourile mele nu sunt încă înrămate, sunt depozitate acasă.
– Eu îți mulțumesc că ai acceptat aceastădiscuție și îți doresc mult succes și sănătate în continuare. Aștept invitație la expoziția ta personală,
– Mulțumesc!