Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre

Favicon Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre

Un blog despre viata cu pareri personale, mult umor, idei jeniale, articole pentru buna dispozitie, comentarii si stiri, muzichii, fotografii originale si filmulete interesante.

RSS posts

Comentează

Cineva care se bucură când revii acasă

De fiecare dată când revin acasă, de îndată ce închid ușa, undeva în apartament se aud două voci de copii. Una strigă „tati!”, cealaltă țipă „mama!”. Apoi se iscă o învălmășeală, urmată de un tropăit. Sunetul se amplifică și se transformă într-o combinație de râs, chiot și țipăt.

Vocea de fetiță strigă „Tati! Tati! TAAA-TIII!!!” Așa îmi zice Ilinca.

Vocea de băiețel țipă „Mama! Mama! MAAA-MAAA!” Așa le zice Matei oamenilor apropiați. Mama este mama, eu sunt mama, Ilinca e mama. Toți suntem mama.

Apoi îi văd cum apar pe hol, ținându-se de mână. Unul din ei derapează puțin, dar îl trage celălalt să nu cadă. Alteori se împiedică unul de celălalt și cad, dar se ridică imediat și își continuă alergarea. Apoi năvălesc spre mine și mă îmbrățișează cu mânuțele lor mici.

Și atunci îmi dau seama că în acel moment sunt un om foarte fericit. Mai ales că știu, că acest lucru nu va dura la nesfârșit, că va veni o vreme în care simpla mea apariție nu va genera așa mult entuziasm. De aceea prețuiesc fiecare revenire acasă.

Sunt multe momente grele, triste și obositoare în viața de părinte. Acesta este probabil unul din cele mai fericite. Textul acesta nu are neapărat o concluzie, doar vrea să descrie o stare. Dar dacă ar avea una, ar fi acesta: găsește-ți pe cineva care se bucură atunci când revii acasă. Sau pune mâna și fa-ți 🙂 .

Articolul Cineva care se bucură când revii acasă apare prima dată în Andrei Albu.

Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat

Matei al nostru este din ce în ce mai puțin bebeluș și din ce în ce mai mult copil. În ultimele luni feciorașul nostru s-a grăbit să treacă printr-o mulțime de schimbări și a învățat o mulțime de lucruri. Oare de unde să încep? Ah, da! Să încep cu primii pași…

Primii pași și cățăratul

Pe data de 6 iulie, când avea 1 an și (aproape) 1 lună, Matei s-a ridicat singur în picioare și a început să meargă. Până atunci reușea să stea în picioare când era ținut de mână sau când se sprijinea de mobilă. După ce a văzut că se poate ridica a fost așa de entuziasmat că a început să meargă și nu s-a mai oprit.

Mersul i-a deschis orizonturi noi și i-a adus noi abilități. Mai întâi a fost cățăratul. Primul pisc pe care l-a escaladat a fost canapeaua din sufragerie, pe care a urcat-o fără ajutor. A urmat apoi patul din camera copiilor. Patul din dormitor încă nu l-a cucerit pe deplin, pentru că este mai înalt.

Primul pisc pe care l-a escaladat a fost canapeaua din sufragerie. Apoi a început să urce pe scaune și mese. Viața de alpinist la început de drum e frumoasă și periculoasă.

A trecut apoi la următorul nivel, a început să urce pe scaune și trepte. De urcat urcă, cu coborârea însă e mai complicat. Așa că de multe ori ajunge să stea cocoțat pe undeva și să ne strige panicat că nu poate să coboare.

Se urcă pe scaune ca să ia lucruri de pe masă, se urcă în cărucior ca să ajungă la întrerupătoare. Cel mai mare pisc pe care l-a atins recent este masa din sufragerie. L-am găsit plimbându-se nonșalant pe ea într-o seară. Și de atunci ținem toate scaunele din casă întoarse. Așa e viața de alpinist la început de drum.

Dansul și căratul lucrurilor

De câteva luni Matei este foarte atent la sunetele pe care le aude. Fie că e vorba de cuvinte, interjecții sau zgomote, Matei le analizează atent și încearcă să le imite imediat. Nu mai zic de muzică. Cum aude o piesă ritmată se și pune în mișcare.

Uneori e suficient să fredonam o melodie sau să batem un ritm. Iar dacă aude piesele lui preferate nu-l mai poți ține pe loc. Se rotește, aplaudă și țopăie prin casă entuziasmat. Uneori, seara, îi cânt la chitară. Îi place. Matei a început să se miște pe muzică înainte să învețe să meargă.

Băiețelului nostru îi place să care lucruri prin casă. Are o feblețe aparte pentru pastă de dinți și papuci.

O altă abilitate legată de mers pe care o exersează este căratul lucrurilor. Băiețelului nostru îi place să ia lucruri dintr-un loc și să le mute în altul. A început cu jucăriile. Le lua din camera copiilor și ni le aducea. Apoi a trecut la lucrurile din baie. În acest moment, feblețea sa este încălțămintea pe care o cară prin casă sau și o lasă prin cele mai nepotrivite locuri.

De multe ori, atunci când vreau să ies din casă, trebuie să-mi caut papucii. Îi găsesc sub birou, în baie, pe pat. Inițial era amuzant, apoi a devenit enervant. Așa că am ascuns încălțămintea în dulap. Matei a deschis tacticos dulapul și și-a continuat netulburat rutina. Așa am ajuns să blocăm cu scotch textil ușile de la anumite dulapuri.

Matei a scos mersul în patru labe din program. Merge în picioare, știe să coboare diferențe mici de nivel și deja își încearcă norocul cu scările. Nu prea mai are răbdare să stea nici în leagăn. Vrea să se miște și să exploreze continuu….și să alerge după minge, căci mingea e unul din lucrurile sale preferate.

Matei înțelege multe și face doar ce vrea

Tot legat de minge a fost și primul moment în care am realizat că Matei a început să înțeleagă ce aude și poate să urmeze instrucțiuni simple. Într-o zi l-am rugat mai în glumă, mai în serios să-mi aducă mingea. Matei s-a ridicat, s-a dus în altă cameră și a venit cu mingea în brațe. A fost un moment foarte emoționant.

Într-o zi i-am propus lui Matei să ne jucăm cu mingea. El a mers în altă cameră și a adus-o. A fost primul moment în care am realizat că a început să ne înțeleagă.

Al doilea moment de acest gen a fost acela în care l-am întrebat dacă voia să cântăm. Iar el s-a dus țintă la chitară ca să-mi arate că asta își dorea. De atunci au fost multe astfel de momente, iar băiețelul nostru a început să înțeleagă din ce în ce mai multe din lucruri pe care le aude. Că nu vrea să facă tot ce-i spunem, asta e deja o altă poveste.

Când vine vorba de mâncare, lucrurile nu sunt foarte roz. Matei preferă alimentele care se pot înșfăca, freca de hăinuțe și arunca pe jos. Așa că după masă ajungem cu el direct la duș, iar bucătăria noastră arată mai mereu ca o scenă de luptă. Cu toate acestea, există și câteva lucruri pe care le-ar mânca la orice oră și anume afinele, căpșunele, pepenele verde, chefirul și castraveții murați.

Năzbâtiile lui Matei

Nu e nevoie să fii mare ca să faci pozne și năzbâtii. Matei vrea să ne demonstreze acest lucru în fiecare zi. După ce a început să meargă, a descoperit mașina de spălat. De fiecare dată când o vedea în funcțiune, apăsa toate butoanele și îi dădea peste cap programul. Am reușit să rezolvăm parțial problema cu opțiunea child lock, dar uneori reușește să o oprească oricum.

Matei e un băiețel potrivit la stat și iute la țipat. Îi plac mașinile și e fascinat de buldozere, excavatoare și avioane. Se dă în vânt după roți, bețe, pietricele, întrerupătoare și câini (pe care-i salută în limba lor).

De câteva luni Matei e spaima tuturor electrocasnicelor din casă. Pe toate le apasă și le explorează din plin. Cel mai mult de suferit are roboțelul aspirator care fuge de el cât poate de tare. Uneori Matei îl ajunge și îl amețește până nu mai știe pe ce lume se află.

Prin luna iulie, Matei a descoperit că-și poate desface singur scutecul. Îți poți închipui urmările. Așa că am trecut de la scutece simple la scutece chiloțel. Deocamdată suntem ok în această privință. Să vedem pentru cât timp.

Dacă nu i-a mers cu scutecul, Matei a dat-o pe mușcat. De când i-au crescut dințișorii, feciorul nostru a început să și-i testeze pe tot ce prinde. Uneori prinde mâncare, fructe și legume. Alteori prinde câte un deget, un umăr sau un picior și-l capsează imediat. Acum are vreo cinci dințișori și tot atâtea măsele, dar mușcă „de toți banii”.

Când nu-i merge cu dințișorii, apelează la mâini. Trage cu ele lucruri de pe masă, aruncă mâncarea din farfurie, răstoarnă și aranjează lucrurile prin casă până se potrivesc cu clima și ambientul. Uneori, îi mai nimeresc sub mâini părul soției sau al surioarei sale. Săracele!

Matei e un băiețel de un an și patru luni prin de energie care vrea să exploreze constant lumea, dar să fie ținut și în brațe.

Matei e un băiețel de un an și patru luni prin de energie care are preocupări cât se poate de obișnuite pentru vârsta sa: îi plac mingea, mașinile (mai ales tractoarele) și avioanele. Este atras de animale și iubește la nebunie câinii pe care îi salută pe limba lor atunci când îi întâlnește.

Îi place la nebunie să sară prin băltoace și să se facă baie, îi plac roțile, bețele și întrerupătoarele. Primul cuvânt pe care l-a rostit a fost „mama”. Așa îi strigă pe toți membrii familiei: mama este soția, mama sunt eu, mama este și Ilinca. Așteptăm să-și facă diversificarea lingvistică și în acest sens 😊

În concluzie, Matei la 16 luni este un copil potrivit la stat și iute la țipat, care vrea să exploreze constant lumea, dar să fie ținut și în brațe, un băiețel care sancționează imediat orice nu-i convine. Pe scurt, avem mâinile pline.

Articolul Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat apare prima dată în Andrei Albu.

Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile)

Cluj Symphony Experience începe în weekend. Festivalul care aduce împreună rockul, popul și muzica simfonică va avea loc pe 4, 5 și 6 octombrie. Festivalul se mută în Sala Polivalentă pentru ca publicul să se poată bucura la maximum de concertele extraordinare. Prognoza meteo arată ploi în toate cele 3 zile de festival.

Concerte unice și experiențe inedite

Pe scena festivalului vor urca, printre altele, trupele Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike; Muse Orchestra, fiecare dintre formații acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania în cadrul unor concerte extraordinare. În plus, mai multe tinere talente în ascensiune vor deschide aceste concerte.

Prezentatorul evenimentului va fi și în acest an Cristi Hrubaru. Copiii până în 14 ani inclusiv au acces gratuit, însoțiți de cel puțin un adult. Detalii despre eveniment găsești pe pagina evenimentului Abonamentele și biletele la Cluj Symphony Experience sunt disponibile pe platforma Extasy Program pe zile la Cluj Symphony Experience 2024

Vineri, 4 octombrie 18:30: Mano and Gregor 19:30: Timothy Kross 20:30: Deliric & Silent Strike & Muse Quartet & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania 22:00: SUBCARPAȚI & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

Sâmbătă, 5 octombrie 16:00: lansare de carte Mirela Buzilă – Copilul din stele 18:00: Adriana Berezovski & Trupa Viu Grai 19:00: Ada Morar 20:00: HARA SIMFONIC & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania 22:00 HOLOGRAF & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

Duminică, 6 octombrie 18:00: Emeric Imre 19:00: Nidal 19:50: LUPII LUI CALANCEA ȘI SURORILE OSOIANU & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania 21:30: BOSQUITO & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

Articolul Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) apare prima dată în Andrei Albu.

Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta)

Primul nostru concediu în calitate de părinți a fost în iunie 2019 în Creta. Ilinca avea atunci 8 luni. Eram părinți fără experiență, așa că nu am călătorit prea mult pe insulă, deși ne-ar fi plăcut. La finalul sejurului ne-am promis că vom reveni pentru a explora frumusețile din Creta.

Cinci ani mai târziu am revenit în Creta, în ceea ce a fost primul nostru concediu în patru cu Ilinca și Matei (care avea deja 1 an). Ne-am cazat la Pearl Beach hotel în orașul Rethymno, unde am avut demipensiune.

Bagajele și zborul

Am avut zbor de noapte în ambele direcții. Cu o săptămână înainte de plecare cei de la Hi Sky au modificat orele de zbor. Ne-am pomenit cu zborul dus aproape de miezul nopții și cel întors pe la 3 dimineața. Noul orar de zbor însemna de asemenea că pierdeam o zi de cazare la hotel.

Am avut zbor de noapte în ambele direcții. Călătoria a fost lungă și obositoare. Ilinca a făcut o intoxicație alimentară în drum spre Creta.

Singurul avantaj în a călători noaptea cu copii mici este că sunt șanse mai mari ca aceștia să doarmă pe drum. Călătoria noastră de acasă până la cazare a durat în jur de 8 ore. Am ajuns la hotel la 5 dimineața rupți de oboseală. Ne-a luat aproape o zi să ne revenim. Același lucru s-a întâmplat și la întoarcere.

Ne-am bucurat că am ajuns în siguranță și cu bagajele întregi. Cei de la hotel au fost înțelegători și ne-au oferit un late checkout în ultima zi (pentru a compensa modificarea programului de zbor).

Hotelul și locația

Pearl Beach este un hotel de 4 stele care se află în același complex cu Aegean Pearl – un hotel de 5 stele. Experiența noastră acolo a fost bună. Am primit o cameră cu pat dublu și două paturi simple. Am avut incluse în preț un frigider micuț, un seif și aerul condiționat pe care l-am pornit doar o dată, deoarece camera a fost destul de răcoroasă.

Masa a fost variată și decentă. N-am avut parte de vreo experiență culinară în meniul de demipensiune. Am comandat însă de câteva ori din meniul à la carte și acolo nivelul a fost diferit. Într-o zi am mâncat la ei cea mai bună doradă grill din viața mea. Explicația era simplă – meniul à la carte se gătea în bucătăria hotelului de 5 stele. Ca să vezi cât de mult contează o stea în plus.

La Resmo Medi Resto & Bar am mâncat cea mai bună doradă grill din viața mea. A fost gătită în bucătăria hotelului de 5 stele.

Hotelul e chiar peste drum de plajă. Zona e relativ liniștită, traficul nu e deloc aglomerat, iar în apropiere sunt o mulțime de taverne și magazine.

Plaja și marea

La acest capitol lucrurile ne-au cam dezamăgit în această călătorie. Plaja din Creta este în cea mai mare parte un amestec de nisip și pietre. Știam acest lucru din prima călătorie, așa că am mers acolo echipați cu papuci de scăldat cu talpa tare. Problema în Creta nu e plaja, ci insula în sine.

Creta e o insulă expusă vânturilor din nord. Meltemi e un vânt puternic și uscat care suflă dinspre Marea Egee de la mijlocul lunii mai până pe la mijlocul lui septembrie. În zilele bune ai o briză plăcură. În zilele proaste ai rafale de peste 30 km/h, din cauza cărora efectiv nu poți intra în mare.

Creta e expusă vânturilor din nord. În zilele bune ai o briză plăcură. În zilele proaste efectiv nu poți intra în mare. În timpul sejurului nostru, patru din șapte zile au fost vântoase.

În timpul sejurului nostru, patru din șapte zile au fost vântoase. Am închiriat o mașină și am căutat plaje prin golfulețe care să fie ascunse de valurile mari din nord. Am reușit într-o oarecare măsură. Dar știți cum e, orice deplasare cu copii mici este un efort mare. Și parcă nu-ți vine să faci acest lucru în concediu unde mergi să te odihnești.

Pe lângă vântul puternic, insula era lovită de un val puternic de căldură care a provocat incendii în partea de sud. De aceea am renunțat să mai mergem la plaja Prevelli. Am reușit să vizităm doar Elafonissi, celebra plajă cu nisip roz din vestul insulei care e recomandată în special pentru copii.

Plaja a fost faină, apa cristalină, nisipul roz doar pe alocuri. Dezavantajul locației este că are foarte puțină umbră, iar dacă nu ajungi dimineața devreme nu mai găsești șezlonguri. Plaja este în general aglomerată și vântoasă (ca tot restul insulei). Pe scurt, ne-a plăcut, dar nu am mai merge.

Costuri și prețuri în Creta

– Prețul sejurului cu zbor din Cluj, cazare și demipensiune: de la 2000 euro

– Închiriere mașină: de la 35 euro pe zi

– Masă cu fel principal și băutură: în jur de 20 euro/persoană (50 euro/familie)

– Închiriere șezlong: 7-10 euro în zonele obișnuite, 15-20 euro pe plajele mai speciale

În acest an, prețurile din Grecia au crescut în medie cu 25%. S-a modificat puțin și abordarea restaurantelor. Pe vremuri primeai apă și ceva de ronțăit din partea casei. Lucrul acesta nu prea se mai practică. Am plătit pentru apă peste tot unde am mâncat (în jur de 3 euro sticla de 1.5 litri). Am primit însă de fiecare dată la final un mic desert din partea casei, mai ales că eram cu doi copii.

Pe scurt, nu cred că mai revenim în Creta. Viața e prea scurtă și Grecia are suficiente insule de explorat pentru a reveni într-un loc care nu ni se potrivește.

Concluzii de tată după un sejur la mare cu doi copii

Nu ne așteptam să ne fie ușor. Totuși, viața a reușit să ne surprindă. Ilinca a făcut o intoxicație alimentară în drum spre Creta. Nu știm sigur de la ce. În aeroport i s-a făcut rău și a vomat de mai multe ori pe drum, iar în zilele următoare a fost foarte slăbită. Am reușit să o punem pe picioare cu siropuri și dietă.

Matei a fost în concediu în aceeași notă ca acasă: nerăbdător să exploreze lucruri noi, bucuros să meargă în patru labe și să bage în gură tot ce i se părea interesant. În cele șapte zile de concediu am avut cumulat vreo două ore în care am stat liniștit pe plajă. În rest, am fost cu ochii în patru pe copii.

Ceea ce m-a făcut să ajung la următoarele concluzii:

– concediile cu copii mici ar trebui să fie considerate vechime în muncă în condiții vătămătoare (din alea pentru care primești lapte și te poți pensiona mai devreme)

– dacă mergi în concediu cu mai mult de un copil sub 5 ani, vechimea crește proporțional

– la întoarcere din concediu părinții ar trebui să beneficieze de câteva zile de odihnă pentru a-și reveni de la concediu, pentru cazuri grave se pot acorda ședințe la psiholog

Notă: cele de mai sus nu se aplica celor care merg cu bone, bunici, nași etc.

Articolul Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) apare prima dată în Andrei Albu.

Rock, folclor și pop simfonic la Cluj Symphony Experience 2024

Muzica clasică își dă mâna cu rock-ul, folclorul și cu ritmurile pop la o nouă ediție Cluj Symphony Experience. Organizatorii festivalului au anunțat primele formații care vor face atmosferă timp de trei zile în cadrul evenimentului care va avea loc în 4-6 octombrie în Parcul Etnografic din Cluj.

E vorba despre Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra. Fiecare formație va fi acompaniată de muzicienii Filarmonicii de Stat Transilvania, în cadrul unor concerte extraordinare.

„Când am pornit acest proiect am vrut să aducem muzica simfonică mai aproape de noi. Reușim să facem asta cu ajutorul unor trupe extrem de apreciate azi, care abordează genuri diferite. Noi vă invităm să le descoperiți de data aceasta puțin altfel.

Invitația noastră e să vă lăsați purtați de magia muzicii și să experimentați acorduri care vă vor ajunge până la suflet cu Filarmonica de Stat Transilvania și trupele invitate. Vom avea multe momente pline de emoție, de neuitat!”, spune Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, organizator al festivalului Cluj Symphony Experience.

O experiență senzorială completă

Cluj Symphony Experience 2024 este un festival despre experiențe și conexiuni autentice. În natură, pe iarbă alături de prieteni, participanții pășesc într-un univers muzical fără limite. Pentru câteva zile, genurile muzicale se împrietenesc și ne invită la dans și conectare cu natura.

Festivalul propune o nouă experiență muzicală și senzorială, o simfonie de emoții și sunete, în frumosul Parc Etnografic din Cluj. Programul va cuprinde activități inedite și concerte, jocuri, workshopuri, Copacul Vieții, o șezătoare muzicală, Fântâna Dorințelor, magie și alte surprize.

Copiii cu vârsta până la 14 ani inclusiv beneficiază de intrare gratuită dacă sunt însoțiți de un adult. În plus, e permis accesul cu animale de companie.

Abonamentele și biletele la Cluj Symphony Experience sunt la preț early bird și disponibile pe platforma Extasy.

Evenimentul va avea loc în perioada 4-6 octombrie, mai multe detalii pe pagina evenimentului.

Articolul Rock, folclor și pop simfonic la Cluj Symphony Experience 2024 apare prima dată în Andrei Albu.

Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu)

Prima mea chitară a împlinit 20 ani. Două decenii în care am cântat împreună de dor, de bucurie și de jale în atâtea locuri frumoase. e o chitară Reghin pe care mi-a ales-o Sorin Taloș de la Focul viu.

Luna trecută admiram satul natal de pe stâncile din zonă, mi-am zis că ar fi frumos să imortalizez cumva frumusețea din jur în acel apus de soare și să marchez aniversarea chitării mele.

Și mi-am adus aminte de Condorii Negri, o trupă faină din Moldova pe care o ascult de câțiva ani. Și am improvizat această înregistrare. E o piesa dedicată celor care au fost ridicați și duși dincolo de lume, celor care au rămas fără urmă și fără nume.

E o piesă dedicată și nouă, celor ce mai au o voce, un nume și o țară pe care să le iubim și să le protejăm în acest vremuri tulburi. Și celor care nu-și uită istoria. Sper să vă placă. Muzică și text Alexandru Federiuc

Articolul Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu) apare prima dată în Andrei Albu.

De azi am stație de autobuz în fața blocului

17 mai 2024. De azi pot lua autobuzul din fața blocului. Așteptam momentul acesta de vreo cinci ani. Până acum eram nevoiți să mergem vreo 10-15 minute până la cea mai apropiată stație. Era ciudat că avem în apropiere o autobază. Și, de fiecare dată când treceam pe lângă ea, mă gândeam „ce fain ar fi ca măcar unul din aceste autobuze să aibă stație și pe strada noastră”. Și iată că s-a înfăptuit.

În urma solicitărilor noastre s-a făcut o stație de autobuz pe strada noastră. Luna trecută a venit o echipă care a pregătit spațiul, apoi a venit alta care a făcut marcajele pe asfalt, iar ieri a venit anunțul oficial de la Compania de Transport Public Cluj-Napoca despre extinderea uneia din liniile de autobuz cu o stație pe strada noastră.

Avem conexiune directă cu centrul, ceea ce este minunat. Programul liniei a fost ajustat: se circulă odată la 10-15 minute în orele de vârf și mai rar în rest.

A durat cam mult și s-a îndeplinit fix înainte de alegeri. Dar nici nu mai contează. Azi dimineață am luat autobuzul cu Ilinca spre grădiniță. M-am întors tot cu autobuzul. Gratuit, că e vineri, iar vinerea se circulă gratuit în Cluj-Napoca. Mi-a luat cam tot atâta timp ca și în zilele în care mergeam cu mașina. Mâine îmi reactivez abonamentul la transportul public. Vom circula mai rar cu mașina și mai des cu autobuzul.

P.S. După această ispravă probabil a mai crestul prețul pe metru pătrat la imobiliare în zonă. Să vezi cum o să crească după ce vom avea și gură de metrou 😀

Articolul De azi am stație de autobuz în fața blocului apare prima dată în Andrei Albu.

Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi

Ilinca a început să facă jocuri de cuvinte de la primele silabe îngânate, de la primele cuvinte învățate și de la primele propoziții legate. Asta a auzit în familie. Citim zilnic povești, împărțim cuvintele în bucățele și ne jucăm cu ele. Apoi încercăm le turnăm în forme neobișnuite: unele rimează, altele se completează, iar altele se bat silabă în silabă. Așa a ajuns Ilinca să se fie prietenă cu limba română. Așa au apărut o parte din perlele de mai jos.

Jocuri de cuvinte cotidiene

Zilele trecute am deschis o sticlă de șampanie în cinstea faptului că Ilinca a revenit la grădiniță după 10 zile de răceală. Cât de puține motive le trebuie părinților să sărbătorească! Și, pentru că nu suntem mari băutori, ne-a mai rămas aproape o jumătate de sticlă. I-am pus un dop de cauciuc ca să nu se răsufle și am pus-o în frigider. Seara am avut cu Ilinca următoarea conversație.

Ilinca (speriată): „Taaatiii, a pocnit ceva în frigideeer! Hai să vezi!” Eu (calm): „Probabil a sărit din nou dopul la sticla aia de șampanie. Nu te speria – e de la șampanie”. Ilinca (aleargă spre maică-sa): „Maaamiii, a sărit dopul la șampoane în frigideeer!”

***

Ilinca: „Tati, știi de ce păpușa mea e colorată pe față și pe mâini? Pentru că a fost la machiaj și la unghiaj”.

Ilinca (3 ani și 5 luni): „Tati, tu nu ești „dumneata”, ci „dumneamea”. Că ești tati al MEU, nu tati al TĂU”.

Eu: „Haaapciu!” Ilinca: „Strănutate!” Eu: „Adică sănătate la strănut? Ce joc de cuvinte interesant!” Ilinca: „Nu e interesant, tati. E contagios!”

***

În preajma Zilei Naționale a Culturii Ilincuța cântă prin casă:

„De avem sau nu dreptate, de avem sau nu dreptate, Eminescu să ne scu-te-ce!”

***

Ilinca, la 4 ani și 3 luni, după ce am citit despre animale într-o enciclopedie: „Tati, tu ești prietenul meu patruped preferat”. Nici n-am știut ce să fac: să râd, să mă supăr sau să mă bucur.

***

Ilinca: „Bunicu’, hai să colorăm împreună! Eu colorez și tu mă ajuți”. Eu: „Ilinca, atunci când rogi pe cineva trebuie să spui cuvintele fermecate. Care-s cuvintele fermecate?” Ilinca: „Abraaa-cadabraaa!”

Ilinca observă că iarba e proaspăt tunsă în parc: „Tati, uite! S-a topit iarba!”

Soția se joacă cu Ilinca de-a școala.

Eu: „Luați-l și pe Matei. Vrea să fie și el școlar”. Ilinca: „Matei e încă mic. El ar putea merge la creșă. Deci ar fi… creșar”.

***

Ilinca se laudă la o colegă de grădiniță: „Eu am un frățior de 10 luni. E drăguț și foarte bine purtat”.

***

Eu: „Ilinca, ești frumușică foc!” Ilinca: „Daaa, sunt frumusică focă. La, la, laaa…”

***

Pe la 3 ani fiică-mea a aflat că în Cluj-Napoca sunt 2 mall-uri mari: Iulius mall și Vivo mall. Și apoi am avut următorul dialog.

Eu: „Azi mergem la mall pentru niște cumpărături”. Ilinca: „La care, tati? Iulius sau Bivol mall?”

***

Cu fiică-mea în parc.

Ilinca: „Tati, hai să mergem la celălalt tobogan!” Eu: „Cum dorești, Măria ta!” Ilinca: „Eu nu sunt Maria, sunt Ilincaaa! Tati, ești amuzant!”

Jocuri de cuvinte matinale

Sâmbătă pe la 7 dimineața. „Tati, trezește-te! Tati, hai să vezi! Tati, tati, taaatiii!” Mă trezesc, mă ridic din pat și mă uit pe geam în direcția indicată de ea.

Eu: „Ce-i, Ilinca? Ce voiai să-mi arăți cu noaptea în cap?” Ilinca: „Tati, uite – a venit TREZIREA!” Și a început să râdă.

Ilinca, într-o dimineață în care nu mă puteam trezi: „Tati, trezește-te, că nu ești Albu-ca-zăpada!”

Dimineața după o noapte grea.

Eu: „Ilinca, de ce ai plâns și ai strigat toată noaptea?” Ilinca: „Pentru că am vrut să gălăgesc”.

***

Ilinca: „Tati, știi de ce moșul ce te ajută să dormi se numește Moș Ene? Pentru că somnul îți aduce ENErgie”.

Ilinca, într-o dimineață, după ce s-a trezit ne-a dat o replică ce ne-a topit: „Mami, am firimituri de somn pe la ochi”.

Jocuri de cuvinte la masă

Ilinca discută cu bunicii pe internet.

Ilinca: „Bunica, noi mâncam mango!” Bunca: „Și ce gust are?” Ilinca: „Gustare de dimineață, că-l mâncăm după micul dejun”.

***

Ilinca: „Tati, cred că nu o să poți mânca tot din farfurie”. Eu: „Mă subestimezi!” Ilinca: „Ce Sebastian, tati? Pe mine mă cheamă Ilinca”.

***

Ilinca: „Mami, ce e în sticla aceasta?” Soția: „Cidru”. Ilinca: „Children? Așa zice zice și profesoara de engleză – hello, children”.

***

Ilinca: „Tati, azi la grădiniță educatoarea ne-a citit rulada unui greier mic”. Eu: „Ha, ha! Rulada sau balada?” Ilinca: „Nu știu! Ce avem de mâncare?”

***

Ilinca, glumă culinară la prânz: „Tati, eu sunt o chifteluță, mama e o chiftea, iar tuuu… ești un chiftel”.

Bunicul și Ilinca iau prânzul.

Bunicul: „Poftă bună!” Ilinca: „Noapte bună!”

Articolul Jocuri de cuvinte cu Ilinca la 5 ani #perleleIlincăi apare prima dată în Andrei Albu.

„Muntele Basmelor” de la Buscat s-a redeschis mai devreme

Anul trecut am fost cu Ilinca la Muntele Basmelor, un parc de amuzament din stațiunea Muntele Băișorii, jud. Cluj. Ne-a plăcut. Temperaturile ridicate din luna aprilie au grăbit deschiderea sezonului. Astfel, în acest an, parcul și-a redeschis porțile în weekendul 13-14 aprilie 2024.

Parcul se află la 55 de km de municipiul Cluj-Napoca și se întinde pe o suprafață de 37 de hectare. În acest loc copiii și părinții pot explora un spațiu generos unde se împletește magia poveștilor și a basmelor cu spiritul de aventură, pentru o experiență frumoasă în familie. Organizatorii anunță că restaurantul Cota 1600 va fi deschis pe perioada de funcționare a parcului. Parcarea va fi gratuită pentru vizitatori.

Program și informații utile Deschis Vineri – Duminică între orele 10:00 – 19:00. Acces în timpul săptămânii pentru grupuri pe bază de programare. Durata de parcurgere a traseului variază între 2 și 4 ore. Traseul este unul montan și are în jur de de 2.5 km „Muntele Basmelor” e deschis din aprilie până în octombrie.

Parcul de amuzament a fost amenajat în cadrul domeniului schiabil Buscat, în Munții Apuseni, la 1.677 m altitudine. Aici, copiii vor fi întâmpinați de personaje de basm, precum balauri, cel mai mare dragon din România (5 m înălțime), giganți, yeti (3 m înălțime), șapte dinozauri, unicorni și multe altele, toate pregătite pentru a-i transpune în lumea captivantă a basmelor.

Parcul dispune de ateliere interactive, căsuțe în copaci, tobogane, jocuri, toate proiectate special pentru dezvoltarea abilităților copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Întreg traseul este presărat cu peste 30 de personaje 3D supradimensionate, create în România, de până la 7 m înălțime. Aceste personaje sunt prezentate într-un mod interactiv, cu accent pe descoperire și aventură, oferindu-le copiilor șansa de a-și folosi imaginația și creativitatea într-o atmosferă distractivă și relaxantă.

Bilete și condiții de acces

Prețul unui bilet de intrare este:

50 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copiii cu vârsta până la 14 ani. Copiii mai mici de 3 ani au acces gratuit (însoțiți de un adult). Biletele  pot fi cumpărate online pe muntelebasmelor.ro sau la intrarea în parc.

Articolul „Muntele Basmelor” de la Buscat s-a redeschis mai devreme apare prima dată în Andrei Albu.

Matei, 10 luni: băiețel copăcel
Doi albi privind în depărtare lângă un pom înflorit

Iată că am ajuns la 10 luni. Matei e în continuare un bebeluș lipicios, curios și energic care se grăbește să crească. Poate și din cauză că are o soră mai mare. Spre bucuria noastră, în ultimele 3 luni au avut loc câteva schimbări pozitive.

Iată cum arată situația cu cele mai importante lucruri.

Matei are 10 luni și 10 kilograme

I-au crescut 2 dințișori jos în față și are unul încolțit sus

Merge în patru labe și stă deja în picioare sprijinit

S-au mai redus virozele (sperăm să o țină tot așa)

Primele călătorii în patru

Una din cele mai mari realizări din ultimele luni este faptul că am început în sfârșit să călătorim. După jumătate de an în care nu am putut ieși nici măcar din oraș, l-am mutat pe Matei din scoică în fostul scaun al Ilincăi (care a primit un scaun nou pentru copii mai mari). Pare să-i placă.

În luna ianuarie am făcut împreună o călătorie în zona Brașovului. Prima noastră călătorie în patru. Experiența a fost rezonabilă, pentru că am avut așteptări foarte mici. Copiii au dormit o parte din drum și am căpătat un pic de curaj. Așa că am continuat cu o altă călătorie la Baia Mare.

Călătoriile nu au fost nici pe departe perfecte. Soția a trebuit să stea de multe ori înghesuită între cei doi copii, încercând să-i distreze sau să-i țină liniștiți. Totuși, simplul fapt că am putut merge și noi undeva ne-a dat speranțe.

Matei trebăluind ceva la cărucior Băiețel copăcel ce seamănă cu un cățel

În ultimele luni, Matei și-a menținut ritmul de creștere. Este neobișnuit de măricel pentru vârsta sa. De la șapte luni poartă haine pentru copiii de un an și are deja 10 kilograme. Pe la opt luni a început să meargă în patru labe și de atunci și-a tot perfecționat abilitățile de deplasare.

Deja se mișcă destul de repede prin casă și nu prea îi place să stea locului. De multe ori seamănă cu un cățeluș: vine după noi peste tot, ți se bagă printre picioare când nu te aștepți, se cere tot timpul mângâiat și luat în brațe și roade tot ce apucă cu dințișorii săi mici.

Și pentru că mersul în patru labe nu mai reprezintă o provocare, Matei este pe cale să treacă la următoarea etapă. De luna trecută bebelușul nostru a început să exerseze statul în picioare. Rețeta e simplă: găsește o pereche de picioare sau orice obiect de care se poate sprijini și se trage în sus până ajunge în poziție verticală.

De ridicat știe să se ridice, dar de coborât încă nu. Probabil că îi este frică. Sau poate că nu știe ce să facă mai departe. Așa că așteaptă pe cineva să-l ajute. Ne așteptăm ca în următoarele luni să înceapă să meargă. Să vezi atunci distracție! Noi încercăm să nu-l grăbim. El însă pare să nu mai aibă răbdare. Vrea să învețe totul cât mai repede.

Viața cu doi copii

Cel mai greu lucru în această perioadă rămâne lipsa somnului. Matei are în continuare un program de somn neregulat cu multe treziri noaptea. Pe lângă acest lucru își face trezirea finală de obicei foarte devreme (pe 6-7 dimineața). Asta înseamnă că nu ajungem niciodată să ne săturăm de somn.

Ilinca încearcă să ne ajute, dar trece și ea prin multe schimbări fizice și emoționale specifice vârstei de cinci ani. Una peste alta, încă rezistăm. Pentru că, oricum, nu avem de ales.

Viața de părinte cu o fetiță de 5 ani și un bebeluș de 10 luni pe scurt: 10 întrebări pe minut și 10 treziri pe noapte.

Activitățile preferate ale lui Matei

– Lui Matei îi place mult muzica și dansul (nici nu se putea altfel). Are deja câteva piese preferate. Din piesele de copii îi place „Ursul doarme și visează”, „Azi Grivei e mânios” și „Rățuștele mele pe apă s-au dus”. Din piesele pentru oameni mari ascultă cu drag Lupii. În februarie l-am dus la primul său concert și de atunci e fan împreună cu Ilinca.

– Matei iubește mult apa. Dacă-i dai să bea, ia câteva înghițituri apoi își bagă degetele și pleoscăie cu ele prin cană. Băița este partea sa preferată din rutina de seară. Când mă vede că-i pregătesc cădița se luminează la față.

– De curând Matei a descoperit leagănul. În zona în care locuim sunt câteva leagăne faine pentru vârsta sa. Mergem acolo cu toată familia. Ilinca se joacă, iar Matei se dă în leagăn. Dacă nu e obosit, poate să stea acolo și jumătate de oră, timp în care examinează curios copiii din jur.

Articolul Matei, 10 luni: băiețel copăcel apare prima dată în Andrei Albu.