Analiza prezentării lui Heribert Watzke
http://www.ted.com/talks/heribert_watzke_the_brain_in_your_gut.html
Background:
Heribert are Ph.D în alimentație, și e cercetator pentru Nestle. Este din Elveția, ceea ce explică accentual lui ciudat dar atrăgător. Pentru ca în Elveția engleza nu e limbă oficială. Și asta pare a fi una din puținele lui prezentări.
Vestimentație și accesorii:
Îmbrăcat într-un tricou cu guler roșu de la Lacoste (nu am găsit vreo legatură între Heribert și brandul Lacoste).
Roșu ce s-ar asorta cu covorașul de la scena TED.
Deschis la un nasture, ceea ce ar demostra familiaritate și în același timp să nu fie incomodat în timp vorbește, în caz că îl trec căldurile emoției pe scenă.
Tricoul este băgat în pantaloni. Pantaloni negri legați de curea neagră. Combinația Roșu – Negru, Roșu ar putea veni ca o culoare a Elveției, iar negru ca opusul celeilalte culori – albe. Deoarece în roșu alb ar fi arătat ciudat, și în același timp, negru e culoarea semnificațiilor.
Pe tot parcursul prezentării are în mâna dreaptă o telecomandă cu care schimbă slidurile, și în același timp e folosit pentru reducerea pornirilor emoționale.
Ceas pe mâna stângă, swatch probabil.
Prezentarea:
Vorbitorul în timp ce vorbește nu iese din spațial covorului roșu, totuși se mișcă în tot timpul discursului. Parca ar fi un dans, însă nu e supărător pentru ochiul privitorului online. Mai ales că cele 3-4 camere care îl filmează din diferite unghiri, recompensează mișcarea, fiind un discurs dinamic, dar nu supărător.
Exista unghiul din spate ce arată frumos sala.
La începutul discursului, Heribert antrenează publicul în prezentarea sa, supunându-l unui mic test, ceea ce îi conectează unii între alții asemenea îi conectează cu vorbitorul.
În prezentare se folosesc elemente vizuale, scheme, ce pot fi ușor reținute.
Heribert, chiar dacă vorbește despre mâncare, la câteva minute bagă câte o mini glumă, sau expresie funny, pentru a ține publicul activ, deși nu se abate de la temă.
Discursul lui începe prin incitare, punând argumentele în mod ascendant în timpul prezentării, ca să ajungă la punctul culminant, și aceasta să fie o maximă adaptată, de la cugito ergo sum, la Coquo ergo sum. Astfel, discursul deși se sfârsește subit, incită publicul la meditație.
Atmosfera e una degajată, jocul de lumini care e concentrat pe scenă, îl fac mai important pe vorbitor, sala fiind într-un semiîntuneric.
Pare un Moș Craciun, ce vorbește simpatic despre mâncare.
Mâinile vorbitorului niciodată nu sunt lăsate în jos, ceea ce dă un suflu de prospețime și dinamism, la fel și încredere, apoi vorbitorul pare mai aproape de public.
Ecranul pe care sunt arătate slidurile este în spatele lui, sus.
Vorbitorul pare a vorbi natural, nu are nici hârtiuțe pe care se uită, nici prompter, totuși are microfon în ureche, ce s-ar putea să-l ghideze, totuși acest lucru nu se observă.