E din nou campanie electorală pe la noi. Orașul e împânzit de mutrele serioase a unor politicieni pe care aveam speranța să nu îi mai vedem.
Mă simt invadată de panouri electorale, sunt chiar peste tot. Deja îmi e frică și să ies din casă.
Mă gândesc câtă risipă de hârtie se face și de bani.
Sper într-o zi să renunțăm la narcisismul acesta politic și lupta adevărată dintre candidați să nu se facă pe afișe, panouri ci la dezbateri, la întâlniri cu alegătorii, căci astfel se poate cunoaște un candidat mai bine.
Eu urăsc campania electorală, nu îi văd sensul la momentul actual. Candidații la alegerile locale din 14 iunie au un trecut politic, au experiență și au ocupat funcții în care și-au arătat calitățile dar și defectele.
Eu aleg pe cine să votez după faptele sale. O disprețuiesc pe Zina pentru declarațiile ce le-a făcut la 7 aprilie, și că face parte din echipa lui Dodon, nu îmi place de Serafim Urecheanu deoarece când a fost primar nu a făcut prea multe pentru oraș, și lista poate continua.
Campania electorală nu îmi va schimba opinia deja formată despre candidați.
Politicienii trebuie să înțeleagă că oamenii au nevoie de ei și viceversa nu doar în campanie electorală, ci mereu.
Acțiunile unui politician ar trebui să fie cea mai bună campanie electorală, nu pliantele sau panourile.
Partidele trebuie să comunice mereu cu locuitorii, să îi întrebe de problemele ce le au , și chiar să le rezolve.
Câți oare dintre voi deja ați ales candidatul pentru care veți vota chiar înainte de începerea campaniei electorale?
Se presupune că în campania electorală candidații își prezintă programul, participă la dezbateri și astfel oamenii pot să aleagă pe cel mai bun.
Dar repet, în cazul mun. Chișinău, locuitorii deja își cunosc candidații și suntem conștienți că acești candidați nu se vor schimba și nu vor deveni mai buni și mai intelegenți în campania electorală.
În cazul consilierilor se votează partidul. Oamenii susțin un anumit partid, nu consilierii, se votează partidul, nu omul.
Partidele trebuie să înțeleagă că opinia oamenilor nu se va schimba într-o lună, și să fie responsabile pentru fiecare acțiune, pentru fiecare declarație.
Se spune că fiecare popor își merită conducătorii.
Cetățenii, din păcate, sunt iresponsabili de cele mai multe ori când vine vorba de alegerea politică. Unii votează mereu același partid, indiferent de acțiunile partidului. Nostalgicii după comunism mereu vor vota PCRM, chiar dacă acest partid nu are absolut nimic cu comunismul.
O altă problemă e lipsa spiritului civic. Oamenii uită că au drepturi, uittă că au dreptul să ceară.
Oamenii mereu așteaptă ca primarul să rezolve anumite probleme, dar ei nu fac nimic și doar dau vina pe consilieri si primar.
Nu primarul e cel care trebuie să vă pună gunoiul în urne, și nu e primarul cel care trebuie să facă curățenie în scara blocului.
Oamenii trebuie să fie uniți și când au o problemă, să se adreseze primarului sau consilierilor. Dar frumos și civilizat, nu cu țipete pe la Pro TV și cu înjurături.
Trebuie să înțelegem că primarul nu e un zeu, dacă îl criticăm să fie o critică constructivă și motivată, și să îi mulțumim pentru lucrurile frumoase ce le-a făcut pentru oraș.
Oamenii trebuie să înțeleagă că un oraș nu e doar al primarului, ci și al lor, ei la fel trebuie să participe la administrarea orașului.
Toți putem face ceva pentru orașul în care trăim, să alegem primarul care ne va asculta, primarul căruia îi pasă de sugestiile și opiniile noastre și să devină responsabilitatea lui de a ne motiva să fim activi și să simplifice modul prin care cetățenii se pot implica pentru a face din oraș un loc plăcut pentru toți.