99633 cazuri COVID-19 în Moldova
15110 – cazuri active
82335 – cazuri vindecate
2188 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 25 noiembrie 2020 ora 07:27


MEDITAŢII  POSTMIORITICE

MEDITAŢII  POSTMIORITICEMEDITAŢII POSTMIORITICE


Jurnal personal interactiv
RSS posts

Societate


Comenteaza

România în topul sustenabilităţii ecologice europene
Conform datelor ediţiei 2015 a Conturilor Naţionale ale Amprentei ecologice puse la dispoziţie de către Global Footprint Network, România se situiază pe locul 5 printre ţările UE la capitolul sustenabilitate ecologică, înscriindu-se astfel în clubul de elită al celor 7 ţări europene oferta de biocapacitate a cărora depăşeşte consumul (amprenta ecologică) acestei biocapacităţi.

Trebuie menţionat că soldul cumulativ al rezervei de biocapacitate al ţărilor creditori ecologici - 101,1 milioane hectare globale, acoperă doar a zecea parte din deficitul de biocapacitate al celor 18 ţări - debitori ecologici - principalii devoratori de resurse naturale şi generatori de insecuritate ecologică europeană. Topul devoratorilor ecologici europeni este condus detaţat de trei mari puteri economice: Germania, Italia şi Marea Britanie, cu un deficit cumulat de biocapacitate de 550 mil. hag. Deficitul total de biocapacitate al Unuinii Europene a depăşit 900 mil. hag, reprezentând suprafaţa de păduri necesară pentru compensarea/sechestrarea emisiilor de CO2 ale Europei. Cu alte cuvinte, UE continuă să trăiască pe creditul ecologic luat de la generaţiilor viitoare fără acordul acestora.

2025 - sfârşitul Civilizaţiei Industriale. La doar 13 ani de la summitul eşuat Rio+20
Încă o teorie care ne demonstrează miza greşită a civilizaţiei noastre pe combustibilii fosili şi tehnologiile legate de aceştia. În aceste împrejurări, când civilizaţia noastră nu mai face faţă provocărilor evidente (vezi ciclul de materiale consacrate summitului Rio+20), cred că e pe deplin îndreptăţit viitorul care o aşteaptă: Epoca de Piatră Postindustrială şi EXTINCŢIA... Teoria Olduvai a civilizaţiei industriale

1. Faza Pre-Industrială [c. 3000000 BC la 1765] A = Punct de pornire al observaţiei (cca. 3000000 BC) B = Începutul folosirii focului (cca. 1000000 BC) C = Revolutia agricolă din Neolitic (cca. 8000 î.Hr.) D = Motorul cu aburi al lui Watt, 1765 Interval D-E este o perioadă de tranziţie. 2. Faza Industrială [1930 - 2025, estimat] E = Începutul Civilizaţiei Industriale este stabilit în anul 1930, cand valoarea consumului energetic per persoană a atins nivelul de 37% din valoarea sa maximală/de vârf. F = Vârful Civilizaţiei Industriale, cca. 1978: este confirmat de datele istorice publicate de BP, IEA, USCB, ONU, etc G = Media mondială a consumului de energie per persoană scade continuu, 1996 H = Momentul sfârşitului Civilizaţiei Industriale, care corespunde cu micşorarea consumului energetic per persoană până la cota de 37% din valoarea consumului de vârf, estimat să se producă în 2025. Durata epocii Civilizaţiei Industriale (X) este estimată la mai puţin de 100 de ani. Interval H-I este o perioadă de tranziţie. 3. Faza Post-Industrială [cca. 2100 şi în continuare] J, K, L = Încercările viitoare repetate şi eşuate de industrializare. O analiză aprofundată a fost publicată în The Social Contract, în iarna 2005-2006: The Olduvai Theory. Energy, Population, andIndustrial Civilization Sursa: Oilcrisis.com

Summitul Rio+20: o băşină propagandistică de dimensiuni planetare
Mii de militanţi şi-au strigat decepţia în cursul celor trei zile de summit, denunţând "eşecul" Rio+20. Summitul ONU privind dezvoltarea durabilă Rio+20 a adoptat vineri o declaraţie finală care deschide calea către o dezvoltare verde a planetei, mai ecologică şi socială, însă fără a numi angajamente specifice.

Aproximativ 188 de state au aprobat prin consens acest text de 53 de pagini întitulat "Viitorul pe care îl vrem", în urma unui summit de trei zile la care au participat 86 de şefi de stat şi guvern. Declaraţia a fost salutată de Naţiunile Unite şi de Statele Unite însă a fost foarte criticată de societatea civilă pentru lipsa de ambiţie. Mii de militanţi şi-au strigat decepţia în cursul celor trei zile de summit, denunţând "eşecul" Rio+20. "Pune în ordine scaunele pe puntea Titanicului în timp ce se scufundă", a rezumat Kumi Naidoo, directorul general al Greenpeace International. Rio+20 a trasat totuşi un parcurs pentru rezolvarea problemelor planetei: sărăcie, foamete, încălzire globală, deşertificare, epuizarea resurselor. Principala realizare este decizia de a lansa "Obiectivele de dezvoltare durabilă" (ODD) pe modelul obiectivelor de dezvoltare ale Mileniului adoptate în 2000 de ONU. Definirea acestora rămâne în grija unui grup de lucru care trebuie să facă propunerile în 2013, pentru o implementare începând cu 2015. Rio+20 pledează pentru o "economie verde", model de dezvoltare mai puţin distructiv pentru planeta a cărei populaţie trebuie să treacă de la şapte miliarde în prezent la 9,5 miliarde în 2050. Însă din cauza preocupărilor provocate de ţările sărace, definirea "politicilor de economie verde" este lăsată fiecărui stat iar declaraţia subliniază că acestea nu trebuie să constituie "o restricţie disimulată în comerţul internaţional". Finanţarea a rămas nerezolvată: în timp de criză, cu bugetele secate, statele bogate nu îşi permit să plâtească. Propunerea ţărilor în curs de dezvoltare pentru un fond de 30 de miliarde de dolari a rămas fără urmări. Sursa: Mediafax P. S.  Aşadar, după cum şi ne aşteptam, summitul Rio+20 s-a dovedit a fi doar o băşină propagandistică emanată de un sistem geopolitic internaţional absolut impotent şi care nu mai e în stare să reacţioneze la provocările majore cu care se confruntă omenirea. Cauzele? Cele duntotdeauna: ignoranţa, egoismul naţional şi interesele economice înguste. Deci, asta ne-a fost alegerea... Zarurile au fost aruncate! Şi cum am mai zis-o şi cu altă ocazie: Goodbye Rio+20, Welcome to Hell... Bun venit în Iad, nesimţiţilor !

Generat în 0.508 secunde.