dy_vannylaun blog despre vannyla live |
Comentează
Am vazut de multe ori pe strada oameni care parca zambeau…daca nu din colturile buzelor, macar din priviri. pareau pierduti intr-o lume a lor, o lume plina de culori si de lumina. treceam pe langa ei pe strada si nu intelegeam mai nimic. poate eram printre cei care ii considerau nebuni, gandind “cum naiba sa mergi pe strada zambind asa, aiurea, la nimic?”. sau poate ii invidiam…pentru ca stiam ca au un secret pe care eu nu-l aflasem, un secret care ii facea sa zambeasca…
azi m-am regasit printre ei. zambesc in lumea mea plina de culori si de miros de prajituri… azi am descoperit secretul…m-am trezit zambind, am gandit zambind, scriu zambind…cel putin din priviri. am patruns, in sfarsit, in lumea lor…si acum stiu cum e.
am aflat secretul…sau poate e diferit pentru fiecare. pentru mine secretul diminetii e noaptea ce o precede.
o noapte cu zambete si miros de prajituri…
Una din cea mai importanta calitate este că un bun jurnalist trebuie sa caute adevărul, pe care mai apoi trebuie să-l raporteze. Astăzi sunt foarte multi jurnalisti care scriu foarte multe articole, reportaje, dar putine din ele conţin adevărul, fără ca la mijloc să nu fie, ideia unui partid politic, sau anumite interese personale, cum ar fi să strici reputaţia cuiva. Cel mai des poţi întâlni cazuri de acest gen la presa de bulevard, care nu face nimic altceva decât să râspândească bârfe, diferite zvonuri. Un jurnalist bun este acela care caută adevărul, îşi pune toate eforturile pentru a aduna suficiente argumente ca să prezinte materialul bine documentat. Nu la întâmplare am scris mai sus că mai întîi trebuie să caute adevarul, la acest capitol este mai greu, pentru că foarte puţini jurnalişti cunosc adevărul. Domnul Isus Hristos, în rugăciunea Sa pentru ucenicii Săi şi pentru toţi credincioşii, a spus: “Doamne sfinţeşte-i prin adevărul Tău, Cuvîntul Tău este Adevărul“. Acesta este primul adevăr pe care trebuie să-l cunoască jurnaliştii, Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. O apreciez foarte mult în acest caz pe dna Ala Mândâcanu, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare Publică, de la ULIM. Ea este un decan deosebit, care îşi învaţă studenţii că trebuie să fie oameni integri, cu frică de Dumnezeu, dar ea nu numai ne învaţă ci este şi un exemplu prin viaţa ei. La fel vreau să menţionez pe un jurnalist de excepţie, Vasile Filat, care m-a motivat pe mine să merg la jurnalism şi continue să mă inveţe foarte mult în acest domeniu. Toate articolele sale, toate subiectele pe care le abordează conţin în sine perspectiva Sfintelor Scripturi. Este atât de înteresant să vezi că Biblia are răspunsuri la orice subiect. El nu numai că cunoaste adevărul dar şi îl raportează, îl scrie. Deci este absolut esenţial ca un jurnalist să cunoască adevărul, şi mai apoi trebuie să-l transmită oamenilor.
Aceasta sunt doar câteva din principiile pe care am vrut să le împărtăşesc. Sper din tot sufletul să vă fie de folos şi să dea libertatea dar şi învătătura de care are nevoie fiecare jurnalist.
Становится очень тоскливо, когда читаешь статьи в отечественной прессе об «увлекательном табакокурении», о «метадоне – победителе наркомании», об «игровом бизнесе – наполнителе бюджета» или об «исконно украинской привычке пить горилку». Мы, журналисты, в ответе перед своими читателями. И потому – иногда лучше не писать о табаке, спиртном или наркотиках вообще, нежели писать, отрабатывая джинсовые деньги за статьи о яде, убивающем сотни тысяч украинцев в год…