Denis Bantea

Favicon Denis Bantea

......................

RSS posts

Comentează

Biblioteca – spațiu de primire culturală și socială

Interviu cu Elena Cebotari,bibliotecară la Biblioteca Științifică a Universității de Stat Alecu Russo din orașul Bălți.

Elena Cebotari are 38 de ani și este de origine din satul Nicoreni, Drochia. Lucrează de 15 ani bibliotecară profesie despre care spune că este una dintre cele mai interesante.,,Actualmente, bibliotecile sunt pe drept cuvânt cenușăresele societății, sperăm ca lucrurile să meargă în mai bine ”,spune ea.

Bantea Denis -În ce moment al vieții dumneavoastră ați decis că trebuie să deveniți bibliotecar?

Elena Cebotari -După absolvirea școlii din satul Nicoreni, din nordul Basarabiei, am plecat la Chișinău să dau admiterea la  facultate. Eram tentată că voi deveni judecătoare dar m-am decis să candidez la filologie,specialitatea biblioteconomie. Mai târziu am ajuns la Bălți.

B.D.-Care au fost persoanele care v-au marcat destinul, care v-au determinat să alegeți biblioteconomia?

E.C.-În primul rând mama, pe care o respect foarte mult și care este o femeie deosebită. Personalitățile marcante ale neamului românesc, scriitorii clasici, toți au avut un rol și influențe asupra vieții, profesionale,personale. De fiecare dată am învățat de la ei.

B.D.-Credeți că tinerii contemporani se mai află în căutarea unor modele de viață ?

E.C.-Trăim într-o lume a imaginilor, a V.I.P.-urilor, a modelelor glamour.Tinerii sunt debusolați dar vor să se afirme, să reușească în această lume care se shimbă.Tinerii, chiar au nevoie de modele demne de urmat.Rolul bibliotecilor și al bibliotecarilor este să promoveze anume personalitățile în care se pot regăsi, care i-ar putea cultiva.Ei sunt la vârsta căutărilor, dar și la cea a formării profesionale și personale și foarte mult depinde pe cine urmezi.

B.D.-Care este statutul bibliotecarului contemporan, acum când trăim într-o societate guvernată de accentuate interese politice și condusă de legi economice și financiare?

E.C.-Are statutul pe care vrea să-l aibă.Aceasta este opinia mea,n-o impun nimănui.Profesiunea noastră, conform misiunii pe care o are, se identifică cu interesele societății.Dacă situația țării este deplorabilă,a bibliotecarului e și mai precară.În această situație mulți dintre noi îmbracă haine de victimă a societății și se tânguie.Eu îmbrac haine de sărbătoare și impun cultul cărții.

B.D.-Care este situația bibliotecilor din Republica Moldova? Se ridică ele la înălțimea standardelor europene?

E.C.-Câțiva ani în urmă ,împreună cu Institutul de Biblioteconomie din Berlin,am organizat un seminar ,,Managementul de bibliotecă’’.Specialiștii veniți din Germania au recunoscut profesionalismul bibliotecarilor noștri,nivelul european al bibliotecii noastre.

B.D.-Cum considerați ce trebuie să facă bibliotecarii, specialiștii în biblioteconomie, directorii de biblioteci, scriitorii și oamenii de cultură în general, pentru ridicarea prestigiului bibliotecilor în societate?

E.C.-Trebuie să recunoaștem că templul nostru s-a cam erodat.Noi, bibliotecarii, suntem în mare măsură vinoveții.Noi am permis erodarea lui. Deci,să ne suflecăm mânicele și să-I consolidăm temelia,noi oamenii bibliotecii.Pentru că oamenii realizează obiectivele bibliotecii; obțin performanța bibliotecii; asigură eficiența bibliotecii; susțin comunicarea în bibliotecă și în exteriorul ei; creează cultura bibliotecii; clădesc reputația bibliotecii,în fine, bibliotecarii sunt biblioteca.

B.D.-În încheiere, vă rog să adresați un mesaj cititorilor care să le trezească setea de carte.

E.C.-Tuturor succese și realizări! Orice cititor este binevenit, noi bibliotecarii vom fi mereu bucuroși să vă primim.Nu uitați,biblioteca este pentru voi iar bibliotecarii sunt angajați pentru ca voi să găsiți răspunsuri la toate problemele voastre.

D’ale noastre…

Eu zic că aici e discriminare, intenționat au scris așa. Respectivul ,,pictor” al indicatoarelor rutiere oricum a absolvit vr’un institut ceva, variata că n-o știut cade astfel(da cum să nu știi?). Cum poți să-ți permiți o astfel de grosolănie față de poporul rus, față de populația majoritară din Bălți, mai ales că ei ar vrea să-l includă și pe Pușcin în Aleea Clasicilor din Bălți? eu așa și nu pot pricepe!? Să fi făcut asta cu Eminescu, Vieru…se aprindea facultatea de Filologie de la Russo, dar când e vorba de marele poet rus se fac toți că plouă 😦 .

Aici, evident greșeală omenească, mă rog, se mai întâmplă. Ce mare treabă dacă au scris,,E” în loc de ,,Ă”?

Alegerea mea-carnea de pui

Eu aleg carnea de pui deoarece conține proteine, grăsimi, fier, vitamine și minerale care mă ajută să am un corp sănătos, o bună imunitate și o bună funcționare a creierului și a sistemului digestiv. De asemenea riscul  apariției cancerului, a bolilor de inimă este mai scăzut în cazul consumului cărnii de pui. Respectivul produs are cea mai mare cantitate de substanțe nutritive dintre toate alimentele bogate în proteine. Se află pe locul trei în topul produselor care conțin fier, după cereale și semințe. Acestea ajută organismul să aibă un sistem muscular puternic și sănătos. Are un conținut ridicat de zinc, element esențial unui sistem imunitar puternic. Este bogată în acid linoleic conjugat, un acid gras despre care se știe că joacă un rol foarte important, deoarece previne apariția cancerului și inhibă dezvoltarea tumorilor.De asemenea, vitamina B12 care se găsește din abundență în carnea de pui este cunoscută ca dușman declarat al cancerului de colon. Carnea de pui previne anemia, spun nutriționiștii fiind una dintre cele mai bune surse de proteine de care au nevoie atât copiii aflați în creștere, cât și adulții care depun efort fizic.Spre deosebire de carnea de porc care conține mai multe grăsimi,este  mai scumpă și mai dăunătoare sănătății,cea de pui este ușor de gătit și pe placul tuturor. Alegeți carnea de pui, opțiunea corectă!

Imagini din țara minunilor :)

Nu cred că ar fi cazul să comentez pozele…ele  spun și așa prea multe despre ,,deștăptăciunea moldovenilor” 🙂 🙂 😦

🙂 🙂 🙂 🙂

😦 😦 😦 😦

😦 🙂 🙂 🙂

🙂 🙂 😦 😦 😦 😦

Este liberă presa din Repulica Moldova?

Luni, 3 mai, cu ocazia Zilei Libertății Presei, am încercat să realizez un sondaj referitor la cât de liberă este presa din Republica Moldova. Am chestionat aproximativ 50 de persoane iar răspunsurile au fost evident diverse. Astfel, la întrebarea ,,Cum credeți, presa din Moldova este liberă?” soții Andrei și Elena, cu vârste de 55 respectiv 50 de ani au răspuns că n-au idee, în cele trei săptămâni de când au revenit în țară n-au răsfoit decât ,,Makler-ul”. Televizorul îl pornesc doar seara când privesc mesagerul moldov’nesc, să adoarmă mai ușor deoarece actuala guvernare spune doar povești, fosta spunea lucrurilor pe nume și ,,făcea trebă” 😉 .S-au arătat indignați de faptul că Ghimpu își permite să plece în vizite peste hotare:,,interesant ce naiba a căutat nu demult în România dacă nu-i președinte de stat”. Am încercat să le explic că-i interimar, că nu are…n-aveai cui. Studenții, tineri, neliniștiți nu sunt foarte interesați de o astfel de temă. ,,După 7 aprilie 2009 lucrurile s-au schimbat mult în bine, dovadă este și apariția acestor 2 televiziuni noi, Publika și Jurnal. Cred că presa este destul de liberă, însă nu cât ar trebui”, spune Alexandru, student în anul 2 la drept. Bătrânii fug de întrebări, de răspunsuri…ba că nu-interesează, că n-au timp, că a fost mai bine cândva, că…că. Terorizând așa lumea în piața Vasile Alecsandri s-a apropiat de mine o doamnă cu fuste înflorate și foarte bronzată. A spus că-mi răspunde la orice întrebare numai să-i dau ceva mărunțiș că are nuștiu câți copii acasă care trebuiesc hrăniți. I-am dat fără s-o mai întreb de libertetea presei. Nu vreau să par rasist dar nu cred că urmărește presa. Mda,un simplu sondaj la care trebuie să răspunzi prin da sau nu, fără cameră și fără microfon și atâta ostilitate din partea oamenilor. E grea profesia de jurnalist, dar plăcută 🙂 .

Apărătorii patriei

Păcat că este filmat cu telefonul mobil…Ieri, 4 mai 2010 în jurul orei 15 am ieșit la o plimbare în oraș. Mi s-a părut destul de amuzant când am văzut 3 ostași ai armatei naționale rupți de beți mergînd nestingherit prin centrul Bălțului. Mă întreb dacă este o excepție, un caz aparte sau ceva firesc. Dacă e a doua variantă atunci în cazul unui conflict militar, avem spatele asigurat de bravii, responsabilii noștri apărători ai patriei. Totuși nu-mi pot explica…era ora prânzului, centrul Bălțului, armata națională…Penal. P.S.Știa Ghimpu ce știa când a spus că-i frică să nu leșine vre-o unul în Piața Roșie. La cum arătau…poate deja se întorceau 😦 .

Scuze celor ce vor privi acest video pentru calitatea proastă.

Foto nr.000000001
O victorie importantă

Duminică am ajuns mai devreme la Bălți.Profitând de ocazie am mers la meciul Olimpiei cu FC Nistru,codașa clasamentului. Am stat la coadă vre-o 15 minute să cumpăr bilet,erau mulți oameni vârstnici,cei care vin de obicei la fotbal.M-am îndreptat spre zona unde stau așa-zișii ,,ultrași” bălțeni(care fac parte și din consomol),da nu-i pe asta.Nu am nimic cu preferințele lor politice dar dacă ar mai ,,cânta”(în ghilimele pentru că ei nu cântă) și în limba de stat, fie ea și moldovenească, n-ar strica. Spectatorii erau majoritatea trecuti de 50 de ani pentru că tinerii nu prea se înghesuie la poarta stadionului.În Anglia,Spania ,Italia,România e greu să găsești bilete în ziua meciului,la noi costă între 10-30 lei și se vând doar în ziua meciului,nu este cerere pentru mai devreme.In ceea ce priveste sustinerea…în afara ultrașilor bine aburiți de bere (sau poate ceva mai tare), ce-au urlat la propriu tot meciul,Olimpia a avut un ajutor moral din partea soldaților armatei naționale(nu foarte pricepuți în ale fotbalului dar care au făcut un duet reușit cu mai sus numiții).După prima repriză m-am gândit că era mai bine dacă stăteam lungit în pat la acea oră,plictiseală în tribune și criză de idei în teren.Olimpia a suferit.Totuși speranța microbistului moare în ultima secundă a prelungirilor.Astfel în a doua repriză alb-roșii au jucat mult mai bine iar cele trei goluri date în poarta Nistrului mi-au ridicat moralul.Loteria de pe final și faptul că n-am câștigat nimic n-au mai contat.Sâmbătă voi merge iarăși la meci,vin Zimbrii chișinăueni,locul 4 în clasament și contracandidații direcți la locul pentru preliminariile Europa League. De pe facebook http://site.oasteafiara.net/2010/05/deplasare-la-balti.html am înțeles ca vor fi și un număr considerabil de fani ai Zimbrului.Dacă îi bate,Olimpia are șanse mari să prindă preliminariile Europa League iar la anul balțenii să vadă meciuri tari cu echipe europene. Mă voi stradui să scriu impresiile după meciul de sâmbătă, care va fi mult mai greu… 🙂

Marșul Cânepei la Chișinău

Aproximativ 214 internauți au răspuns pozitiv la invitația lui Anatolie Juraveli http://www.facebook.com/anatolie.juraveli?ref=ts de a participa la ,,Marșul Cânepei” organizat de 1 mai și la Chișinău. Se anunță a fi un acțiune interesantă, a mai rămas o lună iar numărul participanților s-ar putea să crească, sau nu 🙂 Personal nu am răspuns la această invitație…mă mai gândesc 😉

MARŞUL CÂNEPEI

Tip: Cauze nobile – Protest Data: 1 mai 2010 Ora: 14:00 – 16:20 Locaţie: Chişinău, Republica Moldova

Descriere

MARŞUL GLOBAL AL CÂNEPEI, un MARŞ AL PĂCII şi AL LIBERII GÂNDIRI În peste 300 oraşe din lume. Acum şi în Chişinău. 1 mai, ora 14:00 (în cazul unei ploi distructive: 8 mai). Traseu: Sediul ONU (str. 31 august 131) – Palatul Republicii – Guvern.http://www.facebook.com/event.php?eid=106737206014059&ref=tsContribuie şi TU la promovarea, organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului.

FII CREATIV, alege un slogan şi fă-ţi o LOZINCĂ! Alege un personaj şi fă-ţi un costum sau o mască. Nu uita să-ţi iei o tobă, un ţuruiac sau o chitară.Orice altă idee este binevenită.

Chiar dacă MARŞUL se vrea a fi un protest, nu uita de buna dispoziţie, fii amabil cu cei din jur, fii paşnic. Noi îţi recomandăm să nu vii cu iarbă la marş.

Fii curajos, ieşi din dulap, a venit timpul să te faci auzit! Cu cât mai mulţi vom fi, cu atât mişcarea va avea răsunet mai mare! A venit timpul să revenim la tradiţie.

Exemple de LOZINCI pe care ai putea să le foloseşti: CÂNEPA – planta ce va salva Moldova! LEGALIZAŢI CÂNEPA OLGA VLADIMIR – o victimă a unei legi nedrepte CULTIVAREA şi CONSUMUL CÂNEPEI – TRADIŢIE MILENARĂ! LEGALIZAŢI NATURA! COFEINA – mai dăunătoare decât marijuana! Avem un Guvern IGNORANT! CÂNEPA = SĂNĂTATE Cânepă medicinală – Locuri de muncă CÂNEPA = VIAŢĂ NU vrem vodcă! NU vrem tutun! NU vrem seringi! CÂNEPA: 10 000 ani – zero morţi Verde pentru Moldova? VREM HAINE DIN CÂNEPĂ! Cânepa – planta medicinală! Dumnezeu a creat iarba NOI NU SUNTEM CRIMINALI Marijuana – mai sănătoasă decât aspirina! Nu sunt criminal! Ajunge să mă trataţi ca fiind unul! Alcoolul UCIDE, Tutunul UCIDE, Cânepa – SALVEAZĂ! PACE, NU RĂZBOI Nu mai vrem minciuni! Nu mai vrem mituri! EDUCARE, NU ÎNCARCERARE! CÂNEPA – mai sănătoasă decât alcoolul şi tutunul SALVAŢI PLANETA, LEGALIZAŢI IARBA LĂSAŢI OAMENII SĂ CULTIVE! Salvaţi copacii! Folosiţi cânepa! NU EXISTĂ VICTIMĂ – NU EXISTĂ CRIMĂ! Prohibiţia nu e soluţie! SCHIMBAŢI LEGEA – REINVIAŢI TRADIŢIA! LEGALIZAŢI CÂNEPA – SALVAŢI ECONOMIA! LEGALIZAŢI, TAXAŢI, REGULAŢI! Claxonaţi, dacă iubiţi iarba! (mesaj pentru şoferi) E DOAR O PLANTĂ Noi nu aparţinem Guvernului! Eliberaţi prizonierii! CÂŢI OAMENI AU MURIT DIN CAUZA IERBII? ZERO! etc.

Cum ar trebui să arate un site de succes?

Cum ar trebui să arate un site de succes? Aș vrea să menționez doar câteva aspecte : Primul și cel mai important aspect este conținutul care poate atrage vizitatori. Important este să oferim un conținut interesant și, ar fi de dorit să fie mereu proaspăt pentru a motiva vizitatorul să revină. Un al doilea aspect ar fi grafică atrăgătoare care să placă vizitatorului.Un site de succes este acela care îți aduce venituri sau cel puțin își atinge scopul pentru care a fost creat.Un RSS care să ofere informații proaspete din diferite alte pagini având un conținut asemănător este binevenit.Un site bun trebuie să conțină linkuri către alte pagini. Schimbul de link și publicitatea atât online cat si offline, articole postate în cât mai multe locuri, sunt pași importanți pentru un site de succes. Cu cât vom avea mai mulți vizitatori, cu atât își atinge scopul mai repede și mai bine, pentru că, indiferent ce informații oferim, gratuite sau cu plată, scopul este de a fi găsit și citit.Informațiile utile și credibile îi conving pe utilizatori să revină în site și chiar să îi rămână fideli. Cine ar mai căuta un alt site, cu informație similară, dacă a găsit unul care îi oferă ce are nevoie? Titlurile informative, nu inteligente; linkurile ușor de intuit; textele ușor de citit, care au câte o idee pe fiecare paragraf; un stil cât mai echilibrat; articolele mereu noi și interesante vor atrage cu siguranță mai multi vizitatori. Nu va exista niciodată un site sau un articol pe placul tuturor; mereu vor fi persoane încântate de ceea ce au găsit pe site, persoane indiferente și persoane care își vor manifesta nemulțumirea. Dar implicarea utilizatorilor rămâne o modalitate de a le câstiga încrederea și de a obține informații prețioase despre cei care folosesc siteul respectiv. Forumurile, listele de discutii, concursurile, sondajele de opinie la fel sunt elemente importante ale unui site de succes.

Fotbalul NU este o meserie ca oricare alta!

Numele lui nu spune prea multe în fotbalul guineean. Tomas Kouroma, 18 ani, mijlocaș defensiv la FC Olimpia Bălți(echipă clasată pe locul trei sezonul 2009-2010 în campionatul Moldovei) și titular incontestabil al echipei antrenate de Nicolae Bunea. Joacă fotbal de 2 ani în Europa, cunoaște limbile franceză, rusă și puțin româna. Echipa sa favorită este Real Madrid iar ca idoli îi are pe Cristiano Ronaldo și Pele.

Denis Bantea: De ce crezi că are nevoie un om pentru a reuși  în viață?

Tomas Kouroma: În primul rând de sănătate, în al doilea rând să creadă în ceea ce vrea, să aibă o ambiție poate uneori ieșită din comun.

D.B.: Când ți-ai dat seama că fotbalul înseamnă viitorul pentru tine?

T.K.: M-am îndrăgostit de acest sport încă de mic. Tatăl meu a fost fotbalist, mai am încă doi frați care la fel joacă fotbal.  Când am început să joc fotbal într-un cadru organizat, cu antrenori, mi-am dat seama că acesta va fi viitorul meu.

D.B: La ce ai renunțat pentru a avea performanțe în sport?

T.K.: În primul rând la școală care a trecut pe planul doi.

D.B.: Ai avut o ,,altfel’’ de copilărie din cauza antrenamentelor?

T.K: Eu ieșeam foarte rar cu ceilalți copii la joacă. În fiecare zi, după ore, mă duceam pe terenul de fotbal și stăteam acolo până se însera. Am distrus zeci de uniforme de elev și adidași jucând fotbal. Mama și bunica nu știau cum să mă oprească să nu mai joc atât. Tata însă a fost cel care m-a susținut  încurajându-mă de fiecare dată.

D.B.: Îți pare rău că nu faci o facultate?

T.K.: Nu-mi pare rău, pentru că fotbalul este cel care-mi asigură tot ceea ce am nevoie: o meserie(ce nu-i  ca oricare alta) pe care o ador și confort financiar. Chiar dacă salariul pe care-l primesc aici nu este unul foarte mare, în fotbal se începe întotdeauna de jos. Apoi, o facultate poți să o faci și la 30 de ani.

D.B.: Dacă nu ajungeai fotbalist, în ce altceva crezi că ai fi reușit?

T.K.: Chiar nu știu. Mie nu mi-a plăcut nici o materie la școală. Singurul lucru ce-mi plăcea să-l fac era doar să joc fotbal.

D.B.: Care este sportivul a care te-a inspirat?

T.K.: Ar fi multe nume aici. Îmi plac fotbaliștii care au pornit de jos, din sărăcie dar care prin muncă, sacrificii și ambiție au ajuns nume mari. Cristiano Ronaldo, Pele sunt fotbaliști de la care fiecare din noi are câte ceva de învățat.

D.B.: Când îți expiră contractul cu FC Olimpia?

T.K.: Anul viitor, în vară. Dacă lucrurile vor merge la fel de bine, probabil o să-mi prelungesc contractul cu această echipă.

D.B.: Ce ai de gând să faci după ce-ți vei încheia cariera?

T.K.: Este încă devreme să mă gândesc la aceasta. Mi-ar plăcea să fiu antrenor.

D.B.: Cum îți petreci timpul liber?

T.K.: Timpul liber îl petrec cu prietenii, uneori ieșim în club și ne distrăm, fără a consuma alcool însă. În cei doi ani petrecuți în Moldova am învățat limba, mi-am făcut mulți prieteni, nu mă plictisesc aici. Îmi plac foarte mult tradițiile moldovenilor, în special nunțile și sărbătorile de iarnă. Ospitalitatea este o calitate deosebită a moldovenilor, la mine în țară nu am întîlnit așa ceva.

D.B.: Ce ai schimba la tine dacă ai putea?

T.K.: M-aș face puțin mai rău. Uneori sunt prea bun și lumea profită de acest lucru.

D.B.În încheiere,aș vrea să transmiți un mesaj tinerilor ce-ar dori să ajungă fotbaliști.

T.K.În primul rând să aibă încredere în forțele proprii, să facă sacrificii atunci când e nevoie și să nu renunțe niciodată.