A fost odată un festival. Cuhnești Art Fest se numea.
Blogul de la CuhneştiCuhneşi online |
Comentează
La omul sărac nici boii nu trag… Acest proverb ar descrie situația raionului Glodeni la capitolul proiecte de infrastructură. Autoritățile locale din Glodeni încă nu se pot lăuda cu realizarea unor proiecte de anvergură ce ar fi îmbunătățit nivelul de trai al oamenilor, stagnarea ținându-se scai de unul dintre cele mai sărace raioane ale țării. Despre această situație vorbește chiar președintele democrat al raionului, Ion Leucă, într-o emisiune la postul de televiziune local TVPrim.
Apă potabilă în 10 sate din lunca Prutului, pe hârtieUn proiect ambițios prin care mai multe localități urmau să fie conectate la apă potabilă din râul Prut bate pasul pe loc. Deși în martie 2017 s-a făcut mare tam-tam pe seama demarării acestui proiect, statul alocând în acest sens milioane de lei, până în prezent nu a fost valorificat nici un bănuț. Potrivit președintelui raionului Glodeni, Ion Leucă, de această situație se fac vinovați Agenția „Apele Moldovei” și Ministerul Mediului, condus pe atunci de liberalul Valeriu Munteanu. Leucă susține că, încă acum aproape un an, respectivele structuri de stat ar fi trebuit să transmită către Consiliul raional Glodeni două terenuri, unde urmau să fie amplasate anumite instalații. Abia către sfârșitul verii trecute, după ce s-a produs reforma administrației centrale, ministrul democrat al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, a soluționat problema transmiterii celor două terenuri în decurs de două săptămâni, afirmă Leucă, care a dat asigurări că implementarea proiectului va demara în curând.
Alte proiecte de infrastructură, aceleași bătăi de capȘi alte proiecte importante merg prost în raionul Glodeni. În acest context, președintele raionului a amintit de un proiect de apă și canalizare în satul Cobani, finanțat din Fondul Ecologic, care așa și nu a mai fost finalizat din cauza lipsei de bani. Potrivit lui Leucă, sursele financiare din Fondul Ecologic au fost distribuite ineficient, acest lucru explicând situația de la Cobani.
Între altele, Ion Leucă a vorbit și despre legislația imperfectă, care nu permite accesarea unor fonduri externe. În context, Leucă s-a referit la o invitație pe care administrația raionului Glodeni a primit-o din partea regiunii Jelgava din Letonia. Este vorba de un proiect în valoare de 500 de mii de euro, finanțat din fonduri europene. „Noi nu avem acces la fonduri europene pentru că legea nu ne permite. Nu avem grupuri de acțiune locală formate, legea despre grupurile de acțiune locală încă este imperfectă și legiuitorul trebuie s-o aducă în concordanță cu legile Uniunii Europene, pentru ca noi să putem accesa astfel de proiecte”, a explicat Leucă.
Printre proiectele de perspectivă în raionul Glodeni, Leucă a menționat inițiativa de revitalizare a drumurilor locale și regionale, anunțată de autoritățile centrale. În acest sens, pentru reparația drumurilor din raion sunt alocați aproximativ 40 de milioane de lei, se laudă Ion Leucă.
Legislația și birocrația, cauze ale stagnării?Întrebat din ce cauză implementarea proiectelor importante bate pasul pe loc la Glodeni, președintele Ion Leucă a arătat cu degetul către legislație și birocrație. În context, Leucă s-a referit la tergiversarea adoptării Legii bugetului, proces care frânează un șir de alte acțiuni precum proiectările, expertizele, licitațiile și altele. „Din punctul acesta de vedere, eu cred că ar trebui legiuitorul și factorii de decizie la nivel central să minimalizeze la maximum termenii aceștia de așteptare, fiindcă în rest totul poate fi probat și totul poate fi controlat”, a argumentat Leucă.
Totuși, în contextul aceleiași legislații, alte raioane reușesc să atragă surse financiare și să implementeze cu succes proiecte de felul celor care le dau bătăi de cap autorităților din raionul Glodeni. De pildă, raionul Fălești se poate lăuda cu mai multe proiecte de succes, printre care cel de aprovizionare cu apă a orașului Fălești și a unui șir de localități din raion, dar și alte proiecte cum ar fi managementul deșeurilor solide și dezvoltarea agriculturii.
Incendiu la școala de muzică din Cuhnești, raionul Glodeni, unde a învățat soprana Valentina Naforniță. Locuitorii din preajma edificiului susțin că focul s-ar fi aprins înainte de ora 6 dimineața. La fața locului ar fi venit o autospecială din orașul Glodeni, dar aceasta s-ar fi întors după apă, într-o localitate învecinată. Între timp, la locul incendiului a venit, tot de la Glodeni, o a doua autospecială. Odată ajunsă la școala de muzică, aceasta s-ar fi defectat. Potrivit unor surse, în tot acest răstimp sătenii s-au luptat cu flăcările, salvând de la ardere bunuri și documente din interior. După ce sătenii au salvat de la ardere mai multe bunuri și documente importante, s-ar fi pornit și motorul autospecialei care a venit să lupte cu flăcările. Astfel, focul a fost stins în jurul orei 8.
Martorii spun că, pentru a potoli flăcările, oamenii au cărat apă cu gălețile de la trei fântâni din preajmă, două dintre acestea secând.
Solicitați de PRO TV Chișinău, pompierii au spus că focul s-a aprins la ora 7 dimineața și a cuprins o parte din acoperișul clădirii. Sursa citată scrie că nu se știe deocamdată cât de afectat a fost interiorul școlii. Flăcările ar fi pornit de la o cazangerie aflată în apropiere. Cauzele exacte ale incendiului se vor cunoaște ulterior.
Școala de arte din Cuhneşti, de unde soprana Valentina Naforniță s-a pornit în lumea mare a muzicii.
Galerie de fotografii
Primăria comunei Cuhnești (raionul Glodeni) sărbătorește Ziua Limbii Române cu muzică rusească.
Peticirea drumurilor asfaltate e în toi. Unii săteni spun că ceea ce fac drumarii e bătaie de joc. Alții însă se bucură și spun că, în sfârșit, în sat se întâmplă ceva bun.