În ultimele decenii medicina s- dezvoltat foarte repede: au fost descoperite cauzele apariței multor boli și elaborate metodele de tratament pentru ele; de asemenea au fost înregistrate succese mari în domeniul farmaceuticii, adică al preparării medicamentelor.
Dar și în timpurile străvechi, pe tot parcusrul istoriei omenirii în diferite culturi oamenii acumulau cunoștințe și dezvoltau diferite metode de tratare a bolilor.Mai întîi de toate, în toate societățile antice cunoscute existau medicamente preparate din plante și alte componente naturale. În fond anume cunoașterea proprietăților plantelor și capacitatea de a le folosi le ajutau oamenilor din antichitate să trateze bonavii sau să le atenueze durerile.
În afară de aceasta, în Mesopotamia antică acum circa patru mii de ani babilonienii puteau deja efectua operații chirurgicale. Și egiptenii antici stăpîneau această artă- aproximativ tot pe atunci ei făceau atît de comlicate ca trepanția, care constă în deschiderea parțială a cutiei craniene. În India cu 1000 de ani înaintea erei noastre existau metode foarte dezvoltate de extirpare a tumorilor, eleminare a infecțiilor organelor interne, tratare a fracturilor, precum și de accelerare a nașterii în cazul femeilor a căror sănătate era în pericol. În China din secolul VIII înaintea erei noastre era utilizată acupunctura- o metodă de tratare a bolilor prin acțiunea asupra anumitelor puncte ale corpului omenesc cu ajutorul acelor, metodă aplicată și acum în multe țări ale lumii