Ce? De ce? Pentru ce?

Favicon Ce? De ce? Pentru ce?

Științe

RSS posts

Comentează

Medicina în antichitate?

În ultimele decenii medicina s- dezvoltat foarte repede: au fost descoperite cauzele apariței multor boli și elaborate metodele de tratament pentru ele; de asemenea au fost înregistrate succese mari în domeniul farmaceuticii, adică al preparării medicamentelor.

Dar și în timpurile străvechi, pe tot parcusrul istoriei omenirii în diferite culturi oamenii acumulau cunoștințe și dezvoltau diferite metode de tratare a bolilor.Mai întîi de toate, în toate societățile antice cunoscute existau medicamente preparate din plante și alte componente naturale. În fond anume cunoașterea proprietăților plantelor și capacitatea de a le folosi le ajutau oamenilor din antichitate să trateze bonavii sau să le atenueze durerile.

În afară de aceasta, în Mesopotamia antică acum circa patru mii de ani babilonienii puteau deja efectua operații chirurgicale. Și egiptenii antici stăpîneau această artă- aproximativ tot pe atunci ei făceau atît de comlicate ca trepanția, care constă în deschiderea parțială a cutiei craniene. În India cu 1000 de ani înaintea erei noastre existau metode foarte dezvoltate de extirpare a tumorilor, eleminare a infecțiilor organelor interne, tratare a fracturilor, precum și de accelerare a nașterii în cazul femeilor a căror sănătate era în pericol. În China din secolul VIII înaintea erei noastre era utilizată acupunctura- o metodă de tratare a bolilor prin acțiunea asupra anumitelor puncte ale corpului omenesc cu ajutorul acelor, metodă aplicată și acum în multe țări ale lumii

Legămînt…de Grigore Vieru

Lui Mihai Eminescu

Stiu: candva, la miez de noapte,

Ori la rasarit de Soare,

Stinge-mi-s-or ochii mie

Tot deasupra cartii Sale.

Am s-ajung atunce, poate,

La mijlocul ei aproape.

Ci sa nu inchideti cartea

Ca pe recile-mi pleoape.

S-o lasati asa deschisă

Ca baiatul meu ori fata

Sa citeasca mai departe

Ce n-a reusit nici tata.

Iar de n-au s-auza dansii

Al stravechii slove bucium,

Asezati-mi-o ca perna

Cu toti codrii ei in zbucium

Unde se află cel mai frumos mausoleu din lume?

Cel mai frumos mausoleu din lume este considerat Taj Mahal.

Acest templu se află în oraşul indian Agra. El a fost construit la porunca sultanului Shah Jahan în cinstea soţiei sale Mumtaz Mahal care a murit în anul 1630.

Construcţia a durat douăzeci de ani. Taj Mahal este făcut doar din marmură albă, iar în interior este finisat cu mozaic din pietre preţioase, lazurit şi peruzea.

Un nou blog în blogosfera creştină…

Echipa de fotbal „FC Ţintaşii Lăpuşna” a creat blog-ul echipei. Administratorul site-ului este Radu Blendarencu, care este şi antrenor al aceste echipe minunate.

Pentru a accesa site-ul, click aici.

Există munţi de gheaţă?

Cuvântul aisberg, scris şi iceberg, este de origine engleză şi înseamnă munte de gheaţă.Este un bloc mare de gheaţă care pluteşte în mare. Aceste blocuri se formează în mod diferit. În unele cazuri ca rezultat al desprinderii sloiurilor de gheaţă din mările polare, în altele sunt gheţari care au lunecat prin albia lor în mare. Unele aisberguri se deplasează la mulţi kilometri fiind atrase de curenţii marini. Aisbergurile reprezintă un pericole foarte mare pentru navigaţie, de aceea asupra lor a fost instituit un control internaţional. Cea mai mare parte a aisbergurilor se întîlnesc în zonele glaciare ale Arcticii.

Ce este energia?

Este greu să definești energia în doar câteva cuvinte.Poți înțelege ce este examinându-i acțiunea.Să apelăm la un exemplu: corpul nostru are capacitateadea a acumula și de a consuma energie. Dacă nu ar fi așa, noi nu ne-am fi putut mișca, n-am fi putut mișca obiectele, învăța, respera, gândi etc., deoarece fără energie nicio ființă nu se poate transforma și nu poate acționa.

Energia se poate manifesta în diferite forme.Căldura este una dintre formele energiei, pentru că poate produce schimbări în obiecte: să topească o bucată de gheață,să ridice temperatura oricărui material, să întindă metalele…

Și electricitatea este o formă a energiei: ea produce căldură, frig,lumină, mișcare etc.Există și alte tipuri de energie: luminoasă, sonoră, chimică, cinetică… Toate sunt capabile să schimbe starea obiectelor.

Craciun Fericit!

Dupa cum bine stim, saptamina aceasta sarbatorim Craciunul.La Craciun noi sarbatorim Nasterea Mantuitorului.Oamenii sarbatoresc Craciunul la doua dati diferite: 25 decembrie și 7 ianuarie. Aceasta este din cauza celor doua calendare.

Important este, ca de Craciun, sa ne dam seama de semnificatia sarbatorii si sa il celebram pe Mesia, care s-a întrupat ca să ne mântuiască.

Și nu uitați, că, măcar că avem cu toții de lucru sau misiuni importante, trebuie să ne amintim de Isus Hristos și să-i cîntăm cîntece de laudă și de mulțumire.

Vreau cu această ocazie să urez tuturor cititorilor acestui blog un Craciun Fericit!

Fie ca Domnul Dumnezeu sa fie in inimile D-voastre si in casele D-voastre.

Domnul sa va binecuvinteze!

De ce apa mării este sărată?

Știm cu toții că apa mării este foate sărată. Oceanele și mările s-au format din apă de ploaie, precum și din vaporii de apă ai vulcanilor. Apa de ploaie și vaporii de apă nu au nici un gust. În mare se varsă râurile care aduc cu ele sărurile dizolvate în apele lor. Deoarece sarea nu se evaporă, în mare se acumulează cantități mare de săruri, care îi dau apei marine un gust sărat. Așadar, apa de mare nu este pură, ci amestecată cu săruri. Acest amestec este transparent și omogen, nu se deosebește de apa curată până când nu-l guști și se numește soluție.

Din ce sunt făcute lucrurile care ne înconjoară

Obiectele, lucrurile care ne înconjoară, pe care le putem vedea, atinge sau simți (inclusiv gazele pe care simțurile noastre nu le receptează) – toate ocupă  un anumit loc și greutate.

Tot ce ne înconjoară constră din materie. Materia este ceea ce formează lumea înjurătoare.

Materia ocupă un anumit spațiu și de aceea are volum și greutate.Uneori e folosite cuvântul „material”. Materialele reprezintă diversele forme ale materiei. Materialele se deosebesc unele de altele, deoarece materia din care sunt constituite are proprietăţi diferite.