Realitatea din jur

Favicon Realitatea din jur

Gândeşte Liber

RSS posts

Comentează

Oscarul fotografilor de presă

În acest an, la a 50-a ediţie a premiilor „World Press Photo Award”, a fost distins fotograful american Spencer Platt. Imaginea pentru care a fost premiat prezintă un grup de tineri libanezi, care se întorc într-o elegantă maşină decapotabilă în sudul Beirutului şi sunt nevoiţi să treacă printre ruine. Fotografia a fost realizată pe 15 august 2006, în prima zi a armistiţiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hezbollah. Elementul central al fotografiei este o tânără care trimite un SMS pe mobil, în timp ce o altă fată î-şi acoperă nasul cu o batistă.

Premiul „World Press Photo Award” este Oscarul fotografilor de presă. Sunt premiate acele fotografii, care reuşesc să devină o imagine-cheie a istoriei contemporane şi să-i transforme pe simplii privitori în martori ai evenimentului. Juriul a subliniat că imaginea este „atât de contradictorie şi plină de subînţelesuri precum însăşi viaţa.”

La concursul pentru World Press Photo Award au participat 4460 de fotografi din 124 de ţări. Premiul mare, care constituie 10.000 de euro, va fi acordat la 22 aprilie, la Amsterdam.

Martiri şi victime din ghetoul Chişinău

   În centrul Chişinăului, pe strada Ierusalim se înalţă un monument pe care în limba română, rusă şi ebraică putem citi cuvintele

   “Martiri şi victime din ghetoul Chişinău, noi, cei vii nu Vă uităm…”

   Acest monument marchiază o filă tragică din istoria ţării. Pe locul unde s-a aflat ghetoul, astazi, este o maternitate.

   Specialistii au reconstituit istoria execuţiilor şi a deportărilor evreilor în Transnistraia, dar istorcii moldoveni nici până astăzi nu au ajuns la un consens, chiar dacă România şi-a asumat Holocaustul şi regimul Antonescu a fost declarat răspunzător de moartea a între 280 şi 380 de mii de evrei în Basarabia, Bucovina şi Transnistria, precum şi a 11 mii de romi.

     > Evaluarea critică a trecutului este necesară pentru a nu-l uita…

       > Mărturii ale unui supravieţuitor

   În mai multe oraşe europene, sâmbătă, au avut loc manifestări de comemorare dedicate celor 6 milioane de evrei ucişi în timpul Holocaustului, precum şi victimelor din lagărele de concentrare naziste. Comemorările au loc la 27 ianuarie, pentru că la această dată, în 1945, trupele sovietice au eliberat lagărul de la Auschwit.

   Cât priveste datele referitoare la exterminarea evreilor în anii 1940-1944 pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord si Transnistriei, istoricii vehiculează cifre diferite – de la 350 la 600 mii de oameni.

   Adunarea Generala a ONU a adoptat vineri, 26 ianuarie, o rezolutie care condamna negarea genocidului comis de regimul nazist împotriva evreilor. Documentul este o reactie a Naţiunilor Unite la negaţionismul practicat de Iran. Rezolutia ONU survine după organizarea la Teheran, în decembrie 2006, a unei “conferinţe internaţionale” pe tema Holocaustului, reuniunea dovedindu-se o tribună pentru condamnarea evreilor.

Nostalgie…

                        

                                                            Întrucât iarna adevărată

          întărzie să ne bucure cu primii fulgi de zăpadă,

        puteţi admira nişte imagini superbe cu …. 

       Măria Sa Toamna!    clic  aici

                                         

Europenii sunt mai politicoşi decât americanii

       Americanii sunt cel mai prost crescuţi, iar englezii şi francezii, cei mai manieraţi. Românii nu sunt nici prea-prea, nici foarte-foarte, dar pot fi consideraţi destul de bine pregătiţi în ale etichetei. Acesta este rezultatul unui studiu publicat recent…. detalii

    Moldovenii nu au fost incluşi în topul bunelor maniere, şi deci, nu putem şti cu certitudine cum este apreciat comportamentul românilor de peste Prut de către occidentali. Cert este doar faptul că normele de conduită sunt cunoscute şi respectate tot mai puţin.    Toate Codurile bunelor maniere sunt uitate de aproape majoritatea celor care în orele de vârf se grăbesc la/ şi de la serviciu. Pentru a Vă convinge este necesar să faceti o plimbare cu transportul în comun în orele când traficul este aglomerat sau să mergeţi undeva, unde este multă lume, să mergeţi la magazin, piaţă, teatru, concert – oriunde. citeşte mai mult   
Hello!

   Pana la urma mi-a reusit si mie sa-mi deschid o adresa. Mai bine zis deja am cateva.  De doua zile tot studiem si descoperim posibilitatile pe care ni le ofera blogul.  Felicitari pentru toti care sunt aici.