Iată că am şi trecut de jumătatea campaniei electorale şi deja putem să numărăm zilele pîna la finalul ei. În febra electorală evenimentele politice se desfăşoară cu o intensitate că uneori nici nu mai încap în presa mediatică de la Chişinău. „Fiecare cu turta lui!”. Politicienii fac campanie, jurnaliştii o reflectă, analiştii o analizeaza, poliţia o dirijeaza şi organismele internaţionale o monitorizează. Mai recent însă au apărut un alt grup care sînt şi ei parte implicată în procesul electoral şi anume prevăzătorii, vrăjitorii sau autotştiutorii, le putem spune cum vă este mai uşor.
Toate grupurile menţionate mai sus pun aportul lor personal la dezvoltarea democraţiei firave din Republica Moldova şi respectiv o fac cum ştiu ei mai bine. În cele ce urmează vă propun să analizăm implicaţia fiecărui dintre aceste grupuri în campania electorală şi în ce masură pot aceste grupuri să influenţeze rezultatul alegerilor.
Dar mai întîi de toate vă îndemn să facem o mică călătorie în viitor pentru a înţelege mai bine menirea acestul articol. În ziua de 6 aprilie 2009 vom afla cu toţii rezultatele obţinute de concurenţii electorali. Unii dintre noi vor extrem de fericiţi că favoriţii lor au acumulat un scor peste aşteptări, alţii se vor mulţumi cu ceea ce au, ceilalţi vor fi foarte dezamăgiţi şi vor încerca să afirme că alegerile au fos fraudate. În acest moment vă îndem să vă adresaţi întrebarea „Dar cu ce am contribuit eu la acest rezultat? sau ce am facut eu ca concurenţii electorali să obţină acest rezultat?”.
În cele ce urmează îmi prupun să analizez activitatea grupurilor care se implică în campania electorală săptămînal şi să le acord cîte o notă pe sistemul de punctaj 1-5. Aceste note vor reflecta doar opinia mea asupra grupurilor. Pe lîngă grupurile menţionate mai sus mai pot apărea grupuri care pot fi analizate şi menţionate, dar acest lucru se va face pe parcurs. În această săptămîna vom analiză: analiţtii politici, liderii politici, poliţia şi jurnaliştii. La fel în fiecare săptămîna va fi şi un grup sau o persoană surpriză care s-a remarcat prin ceva.
ANALIŞTII – Pornind de la ceste două întrebări trebuie să realizăm dragi cititori că fiecare dintre noi îşi are implicaţia personală în această campanie electorală, fie această implicţie una conştientă sau inconştientă. Săptămîna trecută în presa scrisă din Republica moldova au apărut nişte pronosticuri a unor analişti politici cunoscuţi din ţara noastră, şi anume a domnilor I.Boţan şi P.Bogatu. În general apreciez pronosticurile dumnealor ca fiind unele foarte aproape de realitate, şi în acelaşi timp trebuie de luat în consideraţie şi factorul subiectiv al naturii umane care mereu apare în toate calculele. În fond cred căştiu oamenii ce spun, şi sper că ei o fac destul de sincer fără a reprezenta interesele unui concurent electoral.
NOTA pentru această săptămîna – 5
LIDERII POLITICI – Cel mai activ grup în această campanie electorală – liderii politicii au fost şi ei puşi în situaţia vrăjitorilor sau astrologilor în momentul cînd au gost rugaţi să-şi expună părerea în ceea ce priveşte rezultatele pe care le vor obţine formaţiunile lor în ziua de 5 aprilie 2009. Cred că acest pronostic etse opremieră pentru noi, şi cînd spun premieră am în vedere toţi(sau mai mulţi) lideri politici în acelaşi articol. Rezultatele prognozelor diferă de cele oferite de analişti într-o măsură mai mare sau mai mică. Dar oricum este de apreciat acest fapt, liderii politici au avut posibilitatea de a-şi expune propria viziune despre rezultatele alegerilor. Personal nu mă aşteptam la rezultate reale de la candidaţi, precum şi era de aşteptat toţi şi-au dorit ca formaţiunea pe care o reprezintă să acumuleze un rezultat cît mai bun. Dar concluzia pe care mi-o fac de aici este faptul că atunci cînd liderii politici au vorbit despre rezultatul care urmează să-l obţină partidul lor asta de fapt denotă aşteptările lor de la această campanie electorală. Nu ştiu cît de real va fi pentru ei să obţină aceste rezultate, dar de un lucru sînt sigur că pentru unii va fi mai uşor, iar pentru alţii mai greu.
NOTA pentru această săptămîna – 5
JURNALIŞTII – La fel unul dintre grupurile cele mai active grupuri în perioada campaniilor electorale şi deseori cei mai huiduiţi. Impactul acestui grup la rezultatele alegerilor este unul esenţial şi sper să nu greşesc dacă voi spune că jurnaliştii au un impact asupra alegătorilor chiar mai mare decît liderii politici. Deaceea dragi jurnalişti voi sînteţi cei care la 6 aprilie trebuie să vă întrebaţi cel mai profund cei aţi facut în timpul vampaniei electorale de rezultatul este aşa cum etse. În plus o să vă întrebaţi „dar ce nu am facut eu corect de avem un aşa rezultat”. Rugămintea mea către jurnalişti este să nu se angajeze faţă de cineva că astfel meseria îşi pierde farmecul.
NOTA pentru această săptămîna – 5 POLIŢIŞTII – Grupul care de regulă trebuie să ne apere pe toţi. Din păcate în ultima perioadă de timp (cu mult înaintea campaniei electorale), acest grup – poliţiştii – apără doar un anumit număr de oameni. Nu ştiu care sînt în vigoarecriteriile lor de selecţi, şi cum sînt ei răsplatiţi, după care legi se conduc dumnealor dar eu personal nu mă simt protejat de dumnealor, şi sper că vor citi acest articol şi vor lua atitudine. Deşi conform legislaţiei poliţia nu are dreptul să se implice în campania electorală, apărînd vreun concurent electoral, realitatea demonstrează contrariul. Cel puţin două gafe ale poliţiei putem identifica această săptămîna: 1. Lista de pe masa de lucru a ministrului de interne d-nul Papuc şi indiferenţa cu care colaboratorii Ministerului de Interne au urmarit cum tinerii unui partid politic de opoziţie au fost vopsiţi chiar în faţa casei lor. „Ruşine dragi prieteni” -asta nu fă face faţă. Cred că poliţiştii noştri pe 6 aprilie trebuie să se gîndească: „Da oare ce să fac acum?”. Dragi poliţişti nu vă implicaţi în campania electorală deoarece nici o guvernare nu e veşnică, iar voi ve-ţi fi acei care va trebui să răspundeţi la întrebarea „DE CE?”.
NOTA pentru această săptămînă 3
ŞARLATANUL SĂPTĂMÎNII – Este un tînă care după ce a citit şi el pe undeva rezultatele unui sondaj, a făcut-o pe deşteptul cînd a copiat aceste rezultate, a adăugat puţin text şi a facut un pronostic pentru alegeri, vădit reprezentînd interesele unui concurent electoral, acest tînăr obraznic nici cănu ascunde acest fapt. Dragul meu vrajitorel dacă faci una ca asta nu te afirmi nici ca prezicător nici ca mare lider politic. Sper să-ţi fie de învăţătură aceste rînduri şi să nu mai repeţi aceste greşeli pe viitor!
NOTA PENTRU PARTIZANAT – 3