Domnul Spurgeon, a trait si activat intre anii 1834-1892 in Londra. Se nascuse intr-o familie de crestini protestanti, este primul copil a acestei familii, unde tatal este pastor de biserica. Copilaria si-a petrecut-o la tara la bunei. Prin providenta lui Dumnezeu bunelul sau James era si el pastor de biserica. Istoria spune ca el a imprumutat de la bunelul sau vocea oratorica si in plus din frageda copilarie este supus cuvintului lui Dumnezeu. Jucariile lui Spurgeon de mic copil erau cartile, la virsta de 3 ani, macar ca nu stia inca sa citeasca el se tupila in biblioteca vasta a bunelului sau pentru a privi si studia cartea in imagini ”Intimplarile Pelerinului in calatoria sa” de Bunyan. In plus el era mereu pe linga bunelul sau, deci era auditor fidel la toate intilnirile pe care le avea buelul sau si unde se vorbea si se dezbateau diferite subiecte mai mult sau mai putin contrariate din Biblie.
Vazind itr-o zi pe bunelul sau trist din cauza unui membru de biserica care se pare ca petrecea timp in bar, copilil Charles, merge in acea pravalie si se adreseaza direct persoanei in cauza, mustrindul pentru fapta sa rusinoasa. Dupa aia barbatul acela s-a pocait si s-a intors in biserica.
La virsta de 5 ani Charles se intoarce la parintii sai, care mai aveau deja inca trei copii, un frate si doua surori. Apropo de jocuri, deja fiind in familie el este surprins jucindu-se cu fratii sai mai mici dea biserica, bineinteles el era predicatorul.
Parintii sai au tinut sa-i ofere studii la nivel, deci el merge la scoala unde se remarca intotdeuna. Cu aceeasi sete pentru lectura el citeste cartile teologice din biblioteca tatalui sau. Atras de literatura autorilor puritani, fiind inca copil el intelege foarte bine subiectele abordate de acesti autori. De aia Spurgeon scrie mai tirziu ca copii inteleg tot, doar ca ei trebuie initiati, invatati.
Fiind adolescent cu o buna educatie si un bagaj de cunostinte vast, incit el putea sa dezbata orice subiect biblic cu usurinta, Spurgeon nu-l cunostea pe Dumnezeu personal. In lupta sa interioara la virsta de 14 ani el incepe sa se intrebe cum ar putea gasi calea spre salvare. Din pacate in tot bagajul sau de cunostinte Charles nu gasea raspunsul la aceasta intrebare, in plus el nu auzise mai inainte si macar la biserica la care el mergea nu a sesizat acest raspuns. Aceasta din cauza ca el era mereu preocupat de subiecte mult mai coplicate si predicile pe care le asculta erau mai sofisticate.
Dar Dumnezeu intr-o buna zi il forteaza sa intre intr-o biserica metodista, din cauza unei furtuni care se declansase. In absenta pastorului o alta persoana aduce cuvintul lui Dumnezeu. Desigur ca mesajul era siplu:”Priviti la Mine si veti fi salvati, voi toti care sunteti la extremitatile pamintului”si raspundea perfect la intrebarea lui Spurgeon. In plus predicatorul aratind cu degetul spre el ii spuse:”Tinere priveste la Cristos si tu vei fi salvat , tu nu ai altceva a face decit sa privesti la El si sa traiesti!”
La virsta de 15 ani Charles Spurgeon traia cu Dumnezeu in inima cu dorinta si ardoarea de a duce mesajul Evangheliei tuturor celor insetati. Incepind din acest moment el va face tot posibilul de a aduce sufletele ierdute la Cristos.
Charles crescuse intr-o biserica congretionalista, care practica botezul copiilor, el insa avea dubii in legatura cu aceasta. El pune aceasta problemain fata lui Dumnezeu zicindu-si ca in momentul cind Duhul Sfint il va convinge de nevoia botezului el o va face.
Convins de faptul ca botezul vine in urma credintei, el se adreseaza unui pastor baptist pentru a fi botezat. Desi parintii sai nu erau de acord cu aceasta decizie a sa el primeste botezul de ziua de nastere a mamei sale 3 mai 1850 la virsta de 16 ani.
In vara anului 1850 Charles pleaca in orasul Cambridge pentru asi continua studiile si pentru a ajuta in acelas timp profesorul lui in predare. Aici el isi exprima dorinta de a se alipi unei biserici baptiste. Biserica aceasta practica evanghelizarea prin trimiterea tinerilor in satele invecinate pentru a predica in biserici. Pastorul lui Spurgeon vazuse ca acest tinar de 17 ani avea talentul oratoric, insa nedorind sa-l sperie, il roaga sa insoateasca in alt tinar in satul din vecinatate, pentru al incuraja in predicare. In drum, discutind intre ei, Spurgeon isi da seama ca anume el este cal ce va aduce cuvintul in acea biserica.
Dupa prima sa predica in biserica din satul Waterbeach, el este rugat sa vina cu o alta predica in duminica ce va urma. Nu dupa mult timp biserica il roaga sa devina pastorul lor. El nu va iezita pentru a incepe acesta lucrare. Astfel la numai 17 ani el este pastor de biserica. Scopul sau primordial era sa aduca suflete la Cristos. De aceea in afara predicii el se implica in viata satului, mergind pe la casele oamenilor in vizita incurajind si predicind Evanghelia. In acelas timp virsta lui frageda devine o piatra de poticnire pentru unii pastori din Cambridge.
Astfel dupa doi ani de slujire in acesta biserica, el este chemat de Dumnezeu in slujire la Londra. Fiind inca in Cambridge o persoana impresionata de lucrarea lui Spurgeon, vorbeste despre acesta prietenului sau William Olney , care avea functia de diacru in biserica baptista de pe New Park Street. Biserica din Londra il invita pe Spurgeon sa predice. In copmaratie cu bisericuta din satul Waterbeach, biserica aceasta era ceva mai impunatoare cu citeva sute de locuri si 80 de membri. El va predica cu inspiratie duminica dimineata, iar la serviciul de seara biserica era plina de persoane carora li se vorbise despre acest predicator exceptional. In scurt timp el va fi rugat sa devina pastorul acestei biserici, insa Spurgeon simtind o presiune mare pe umerii lui, roaga biserica sa-l accepte de la inceput pentru o perioada de incercare de 3 luni.
In 1854 , la virsta de 19 ani Charles Spurgeon incepe lucrarea in biserica din Londra, unde el va ramiine ca si pastor pina la sfirsitul zilelor sale (40 de ani).
In 8 ianuarie 1856 Charles se casatoreste cu Susannah. Cum va zice mai tirziu sotia sa, aceasta a fost o casatorie ”dorita de cer”.
Casatorie in care el a fost binecuvintat cu doi baieti gemeni.
In doi ani biserica din Londra creste de la 80 de persoane pina la 6000 de persoane care veneau sa asculte Cuvintul lui Dumnezeu. Bisertica aceasta nu era deloc incapatoare pentru un asa numar de persoane, ei erau nevoiti sa stea in picioare pentru a asculta predica. In plus geamurile bisericii erau deschise si in afara mai stateau persoane setoase dupa Cuvint. La un moment dat Spurgeon nu mai avea cu ce respira in biserica. El rugase de mai multe ori diaconii bisericii sa sparga geamurile cu vitralii de la etaj, pentru a avea putin aer. Deoarece diaconii iezitau sa o faca, Spurgeon s-a ocupat el de aceasta (fara ca cineva sa stie), ca pe urma se se roage si sa zica:” Doamne binecuvinta persoana care a spart geamurile”.
Istoria spune ca acest pastor avea un simti al umorului deosebit, insa deseori acest aspect al caracterului sau era vazut negativ de anumiti lucratori din lumea religioasa. Unii ziceau ca el face teatru, si ca ar trebui sa-si schimbe locul de activitate. Cu toate aceste Dumnezeu lucra prin Spurgeon si oamenii veneau la El.
Pentru a da posibilitatea mai multor persoane de asculta Cuvintul, dl. Spurgeon planifica si construieste cu ajutorul lui Dumnezeu o biserica mult mai mare si mai impunatoare, care pina la sfirsitul vietii sale va gazdui aproape 6000 membri. Insa din start acest proiect nu era vazut pozitiv, viata spirituala a unei bisrici de asa ampluare era pusa sub semnul intrebarii. Numai ca Dumnezeu facea sa propaseasca orice lucru in miinile lui Charles Spurgeon. Membrii acestei biserici au fost mereu activi.
In aceasta biserica va activa o scoala de formare a predicatorilor cu in jur de 200 de elevi. Care mergeau mai tirziu in alte localitati ale Londrei pentru a predica Evanghelia si a infiinta noi biserici. In 1866, numai la Londra, oamenii lui Spurgeon au creat 18 noi biserici, iar pentru 8 din ele se construise localul si celelalte 10 erau pe puncul de a incepe lucrarile de constructie.
Pe linga scoala pastorala, Surgeon publica o revista lunara,deschide un azil pentru femeile de virsta inaintata, intretine un orfelinat. In general el infiinteaza si participa la activarea a peste 60 de ministere. Istoria spune ca portile bisericii sale se deschideau la orele 8 de dimineata ca sa se inchida la orele 22 seara.
Surgeon era si un mare om al rugaciunii. Pentru el era foarte important ca in tot ceea ce facea el oamenii sa-l vada si sa-l slaveasca pe Cristos si nu personalitatea sa.
Pe parcursul vietii sale el va scrie foarte mult. In primul rind Charles scrie si redacteaza predicile sale, care erau tiparite fiecare saptamina in mii de exepmplare. In plus el raspundea saptaminal la 500 de scrisori, aceasta ii cerea o dedicare enorma, mai ales ca in timpul sau nu exista calculatorul pentru a tapa textele, in plus el suferea de reumatism, ceea ce nu-i facilita lucrul. Ca sa intelegeti cit de personale erau scrisorile sale, gasim una din ele adresate unui fiu a unei surori din biserica sa. Pe acest fiu el nu-l cunostea, doar ca a auzit-o pe masa sa rugindu-se pentru salvarea lui. In fine Dumnezeu a lucrat la inima persoanei in cauza si el a fost salvat. Pe linga aceasta Spurgeon scrie in jur de 40 de carti, printre care se numara «Comoara lui David» in 7 volume in care el comenteaza psalmii.
Un lucru de necrezut in legatura cu Charles Spurgeon, este ca el fuma si consuma bauturi alcooloce.. Nestiind ca fumatul este daunator pentru sanatate, chiar medicul sau este cel ce-i prescrie acesta. Intre timp cercetarile in domeniu scot in evidenta efectul daunator al fumatului si Spurgeon va renunta la acesta practica si chiar isi va incuraja membrii bisericii in aceasta privinta.
Insa cosumul bauturilor alcoolice era o practica raspindita pe timpul sau, pentru ca cu ajutorul alcoolului ei dezinfectau apa, astfel evitind anumite boli.
Cu toate acestea Charles Spurgeon a avut un impact enorm asupra societatii in care el traise si activase si Dumnezeu s-a folosit de el pentru salvarea multora.