Hyde Park este îngrijorat de discriminarea candidaţilor independenţi

Deşi legislaţia prevede pentru toţi dreptul de a alege şi de a fi ales în Forul legislativ, constatăm că acest drept nu este decât o formalitate. În fapt, un cetăţean neafiliat politic nu are şanse reale să acceadă în Parlament. Cert este că în scurta istorie a Republicii Moldova nu a trecut pragul electoral niciun candidat independent. Principalul impediment îl constituie procentajul necesar independenţilor ca să devină deputat, iar în ultima vreme au fost impuse suplimentar o serie de bariere birocratice.

Partidele pot fi înregistrate cu 60 de zile până la data desfăşurării alegerilor şi pot demara campania electorală peste câteva zile (maxim 7). Candidaţii independenţi, însă, la acea dată abia primesc listele, în care pot aduna semnăturile de susţinere - minim 2500. În plus, după completarea listelor, candidaţii trebuie să obţină pe fiecare filă ştampila autorităţii publice din localitatea unde au fost colectate semnăturile. Aceştia vor putea începe campania electorală abia după ce listele vor fi prezentate la CEC pentru verificare. O barieră esenţială o contstituie pragul electoral nedemocratic, care este de trei ori mai mare decât cel pentru candidaţii de pe listele de partid. Un independent trebuie să adune voturi cât jumătate de partid!

Dacă la alegerile locale foarte mulţi aleşi ai poporului au ajuns primari sau consilieri independenţi, în legislativ nu avem decît membri de partid, care reprezintă interesele unor grupuri mari din societate. Considerăm că asta e nedemocratic şi credem că un vot uninominal, pe circumscripţii ar putea fi soluţia bună pentru situaţia discriminatorie creată.

Mai sugerăm viitorilor legiuitori să scadă pragul electoral pînă la firescul 1%, care ar însemna şanse egale pentru toţi cetăţenii şi pentru toate partidele, astfel în legislativ find reprezentate toate curentele de opinie, toate categoriile sociale, profesionale, confesionale sau de altă natură. Or minorităţile într-un stat democratic se supun voinţei majorităţii, dar asta nu le anulează drepturile. Mai ales libertăţile fundamentale!

În caz contrar, ACI Hyde Park, în colaborare cu alte asociaţii, va convinge şi antrena pentru scrutinul următor 33 de personalităţi cu popularitate, care vor candida independent şi ar putea, obţinînd fiecare cîte minim 3% din voturi, să formeze un Parlament de deputaţi neafiliaţi, constituit din maximum 33 de deputaţi. Dacă nu vor trece toţi candidaţii propuşi, aceştia vor compromite în mod sigur eforturile şi cheltuielile majorităţii partidelor implicate în campanie, pentru că vor ajunge să se califice doar unul sau două partide, votate de un procent foarte mic de populaţie, astfel demonstrîndu-se caracterul aberant al actualului cadru juridic.

Hyde Park mai constată cu îngrijorare că autorităţile abilitate ale statului şi instituţiile media publice nu au mediatizat deloc sau insuficient noua prevedere legală că cetăţenii pot vota şi în altă localitate decît cea de reşedinţă oficială. Astfel că termenul prea scurt alocat acestei proceduri a trecut fără ca eventualii alegători să se înregistreze la noul loc de trai, de muncă sau de studii, şi ei vor absenta de la vot.

Mai suntem derutaţi de numărul mare de ONG-uri care declară că susţin pe anumiţi concurenţi electorali. Nu vom sesiza nici Ministerul Justiţiei, nici Procuratura sau CEC-ul, deoarece şi aşa societatea civilă este sufocată de autorităţi şi, probabil, unele asociaţii sunt nevoite să se afilieze partidelor, mai ales celor de guvernământ.
Dar declarăm cu această ocazie răspicat că noi suntem apolitici şi nu susţinem pe nimeni.

Asociaţia Civică Hyde Park s-a fondat în 2003, ca reacţie la cenzură şi îngrădirea drepturilor fundamentale ale omului în RM. A fost iniţiată de 88 de cetăţeni liberi, vorbitori şi ascultători ai unei emisiuni radiofonice interactive interzise de autorităţi.

Promovăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare echidistantă.

Parascovia Topada

Preşedinte
Asociaţia Civică Hyde Park

6 martie 2009


Sursa
2009-03-06 09:30:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:00:35Восстановление экологии населённых пунктов руками самих жителей на примере села Копчак —» Заметки Начинающего Журналиста
10:31:12Inexpensive Kitchen Sinks —» Andrei Fornea
10:21:16Se laudă că a fost la vot, dar încalcă legea —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:37Cum se Naște Sărăcia la Moldoveni? —» Curaj.TV | Media alternativă
07:25:40Affordable Sectional Couch —» Andrei Fornea
04:22:12Asta ești tu pentru mine: o întindere fără sfârșit —» Taaleex's Blog
22:34:37Swiss Parking —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
17:26:55©️ Uneori —» Licurici de suflet
16:37:36Copiii nu au nevoie de darurile noastre, ci de timp petrecut cu noi! —» Sunt MAMĂ!
15:29:40Imposibila coaliție. Uroborus, noua eră —» Gheorghe Erizanu
15:03:57Felicitări echipei de robotică! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:54:02Pentru un mediu mai curat… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:04Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei —» ACUM ÎN UCRAINA
14:45:00Călătorie în lumea științei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:12:34După vot —» Primul meu blog
12:57:24O nouă gafă a Maiei de dragul ambasadorilor… —» un alt blog
12:20:11Petre Crăciun – un scriitor de poveste —» BiblioCity
11:44:53Natura spirituală şi umană, separate şi distincte —» adevaruri biblice
11:17:56Aventură spațială la Disneyland(vlog) —» Cojocari Vitalie
11:17:28Liftmaster Garage —» Andrei Fornea
11:08:45Red And Black Throw Pillows —» Andrei Fornea
11:02:53Închisorile sunt business, spălare de bani, lichidare a disidenților —» Curaj.TV | Media alternativă
10:41:17Rectangular Light Fixtures For Dining Rooms —» Andrei Fornea
10:09:48Impresii despre piesa „Tequila Boom” după Neil Simon, jucată de actorii Teatrului „Luceafărul” —» Blogul lui Marin Bodrug