De ce a venit Lavrov la Chişinău?

Chiar dacă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că vizita sa nu are substrat electoral, nimeni nu l-a crezut. În aceste zile, preşedintele Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor au avut mare nevoie de vizita unui demnitar de rang înalt de la Moscova. În primul rând, pentru a transmite electoratului pro-rus un mesaj cu privire la favoritul Kremlinului în campanie. Întrucât ex-premierul Vasile Tarlev a ajuns să conducă o organizaţie de „prieteni ai Rusiei”, iar Dumitru Braghiş se pare că este simpatizat de preşedintele Dumei de Stat, voturile alegătorilor care-şi doresc păstrarea unei relaţii privilegiate cu Moscova riscă să fie dispersate mai mult ca niciodată. În această conjunctură, la Chişinău a descins Lavrov, unul dintre oamenii de încredere ai lui Putin. El a sosit în capitala Republicii Moldova luni, 23 februarie, dată la care nostalgicii încă mai sărbătoresc „ziua armatei sovietice”. În ultimii 8 ani, aceasta a fost singura vizită oficială a unui ministru rus de Externe la Chişinău.
Pe şeful diplomaţiei ruse nu l-a interesat deloc să discute cu omologul său moldovean – a venit într-o perioadă în care Andrei Stratan este degrevat din funcţie, el candidând pe lista comuniştilor. Lavrov a venit să discute cu Voronin. Întrevederea celor doi a fost mediatizată, iar publicul a recepţionat mesajul „Rusia mai mizează pe Voronin, Rusia contează pe comunişti”.
Pentru a le da jurnaliştilor de lucru, Lavrov a semnat la Chişinău „Programul interguvernamental privind cooperarea în domeniul umanitar în anii 2009-2010” şi a inaugurat Centrul de ştiinţă şi cultură al Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Aceste două lucruri puteau fi făcute de un alt emisar guvernamental al Moscovei, nu neapărat de unul de rang atât de înalt, cum este şeful diplomaţiei. La conferinţa de presă susţinută împreună cu ministrul adjunct moldovean de Externe, Valeriu Ostalep, Lavrov nu a spus nimic nou nici despre relaţiile bilaterale în general, nici despre problema transnistreană. Vâzând că şi Ostalep a vorbit ruseşte, Lavrov a constatat bucuros că „limba rusă este promovată” în Republica Moldova.
Ziarul rus „Kommersant”, cu surse în anturajul Kremlinului, scria că vizita ministrului de Externe exprimă decizia autorităţilor ruse de a-i favoriza pe comunişti în alegeri, dar că sprijinul Moscovei nu este determinat de „simpatia pentru Voronin”, ci de „lipsa unei alternative reale”. Publicaţia îşi mai informa cititorii că „unul dintre concurenţii redutabili ai PCRM este Partidul Liberal, de orientare pro-românească”. “În această situaţie, Rusia trebuie să aleagă răul cel mai mic”, explica ziarul.
Fără îndoială, între patru ochi, Lavrov şi Voronin au discutat şi despre mersul campaniei electorale, inclusiv despre modalităţile prin care Moscova ar putea susţine campania comuniştilor. Moscova nu poate renunţa la tradiţia de a avea guverne loiale în spaţiul ex-sovietic. La fel ca şi în cazul altor state, Federaţia Rusă poate menţine pe orbita sa Republica Moldova doar atât timp cât are relaţii strânse cu oameni din conducerea acesteia. Menţinându-ne în sfera ei de influenţă, Rusia poate fi sigură că în regiunea transnistreană lucrurile vor merge aşa cum îşi doreşte, că interesele sale politice şi economice în zonă sunt respectate, că-i sunt protejate investiţiile făcute în stânga Nistrului fără permisiunea autorităţilor constituţionale de la Chişinău.
„Dacă Moscova îl susţine pe Voronin, nu înseamnă că vrea binele ruşilor din Basarabia. Mulţi etnici ruşi doresc unirea cu România şi, indirect, aderarea la Uniunea Europeană, fiindcă înţeleg mai bine decât mulţi români de-acolo mersul inexorabil al istoriei”, comenta ziarul bucureaştean “Gardianul”.
În jocul geopolitic al lumii, Federaţia Rusă beneficiază cel mai mult de pe urma separatismului transnistrean şi tot ea este forţa cea mai interesată de neadmiterea unei apropieri a Republicii Moldova de UE.

Eleonora LISNIC

24.02.2009

Sursa
2009-03-05 21:30:47Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea