Un vis realizat – Trandafirul Albastru


Imposibilul devine posibil, iar absolutul poate fi atins.
Trandafirul Albastru – un vis de secole al oamenilor, un simbol care părea irealizabil, a devenit realitate. În 2009, vom putea dărui trandafiri albaştri. Şi în anii trecuţi am avut ocazia să vedem în comerţ trandafiri de această culoare, dar albastrul lor dens era mai degrabă violet-închis.
Acum, trandafirul de un albastru-deschis autentic ne va încânta privirea şi ne va ajuta să credem că cele mai frumoase vise, la momentul potrivit, pot prinde contur. Condiţia este sa-ţi doresti suficient de mult.
Primii trandafiri albaştri din lume, obţinuţi după 20 de ani de cercetări, în urma modificării genetice a plantei, au fost obţinuţi de Florigene, o subsidiară australiană a companiei nipone Suntory. În 2004, firma a obţinut trandafiri de diverse nuanţe de albastru, iar în 2008 a reuşit să obţină trandafiri de un albastru veritabil. Trandafir în culoarea DrepteiMai în glumă, mai în serios, Adrian Buzatu, doctorand în fizica particulelor elementare la Universitatea McGill din Montreal, Canada (www.stiinta.ro), ne sugerează că, în 2009, vom putea oferi pentru prima dată buchete de trandafiri în culorile naţionale (roşu, gaben si albastru). La fel o vor face americanii sau francezii (rosu, alb si albastru).
Partidul Democrat-Liberal din România ar putea fi tentat sa-si schimbe simbolul – de la un trandafir roşu, să treacă la unul albastru, ţinand cont că a trecut de la o doctrină de stânga la una de dreapta. Culoarea tradiţională a stângii este roşul, iar culoarea tradiţională a dreptei este albastrul. De ce nu există în mod natural trandafiri albaştri ?În 1840, societăţile de horticultură din Marea Britanie şi Belgia ofereau un premiu de tocmai 500.000 de franci celui care va produce pentru prima dată trandafiri cu adevărat albaştri. Căutarea a fost denumită „Sfântul Graal al horticulturii”.
Provocarea a fost rezolvată în anul 2004 de către compania japoneză Suntory şi compania australiană Florigene, după 14 ani de eforturi. Iar la sfârşitul lunii octombrie 2008, compania japoneză a anunţat că trandafirii vor ajunge în comerţ în 2009.
Potrivit savanţilor, în lumea plantelor, numai pigmentul „delfinidina” conferă culoarea albastră. Florile care conţin acest pigment în mod natural pot avea culoare albastră - panseluţele, petuniile, albăstrelele. Dar trandafirul, garoafa, crizantemele şi gerberele nu au acest pigment. Prin metode clasice de încrucişare între specii s-au obţinut trandafiri liliachii, dar nu albaştri.
Oamenii de ştiinta au încercat să producă delfinidina în trandafir prin clonarea genei acesteia de la petunie. Au descoperit apoi că în trandafir există o altă genă ce împiedică producerea delfinidinei. Cercetătorii au creat o genă nouă care avea drept scop “adormirea” genei - problemă. Au mai avut nevoie şi de o altă genă care să genereze o enzimă necesară producerii delfinidinei. După multe încercări, au descoperit că o genă clonată de la iris la trandafir asigura rezultatul dorit.Istoria şi simbolul trandafiruluiTrandafirii sunt cultivaţi de peste 5.000 de ani, în prezent fiind cunoscute 25.000 de specii, în culorile roşu, roz, galben şi alb. Probabil, Dumnezeu în mod intenţionat nu a creat trandafiri albaştri, pentru a-i da omului posibilitatea să traiască şi el bucuria creaţiei. De ce aveam nevoie de trandafiri albastri? În primul rând, pentru a ne vedea visul cu ochii, pentru a ne bucura, a ne minuna şi a-i surpinde pe alţii.
În mitologia chineză, trandafirul albastru simbolizează speranţa îndrăgostitului în cazul unei iubiri ce pare imposibilă. Iar potrivit unor credinţe populare bulgare, celui care descoperă un tradafir albastru i se împlineşte orice dorinţă. În era victoriană, trandafirul albastru era utilizat ca simbol pentru căutarea imposibilului.Când veţi primi în dar un trandafir (unul albastru sau într-o culoare tradiţională), amintiţi-vă că “Realitatea este foarte simplă - vezi bine doar cu inima. Ceea ce este important, nu se arată ochilor". Si că anume “ Timpul pe care l-ai petrecut cu trandafirul tău îl face atât de important”. Iar tu, bineînţeles, “esti răspunzător de trandafirul tau” – aceste lucruri a trebuit să le inveţe şi Micul Prinţ, personajul lui Antoine Saint Exupery. Trandafirul albastru este, până la urmă, un omagiu adus visătorilor-cutezători - celor care sporesc armonia şi frumuseţea lumii şi-i inspiră pe alţii să procedeze la fel.
Eleonora Lisnic
(11.01.2009)Videoclip de amator pentru piesa fraţilor Chiriac "Trandafirul Albastru" - http://www.youtube.com/watch?v=IajsqTQ7hMc

Sursa
2009-03-04 15:14:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet
14:17:23Adevărul. Puncte de sprijin și influența Internetului. —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
12:19:17Cum vor fi judecați soțul cu soția? [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
12:10:14Poliţia filmează şi ofensează la poarta pieţei —» Curaj.TV | Media alternativă