Argument (articolul meu din ziarul Capitala)


tudor20art20redactatÎncă de la recunoaşterea independenţei Republicii Moldova, statul român a asigurat mobilitatea studenţilor basarabeni din stânga Prutului către instituţiile de învăţământ din oraşele regăţene. Din păcate, pe parcursul tuturor acestor ani numărul studenţilor din România care au mers la studii în Republica Moldova a fost de câteva ori mai mic decât cel al cetăţenilor moldoveni care au beneficiat de învăţământul mediu şi superior din statul vecin. Motivele pentru care ne-am pomenit în această situaţie sunt multiple, aşadar mă voi limita la a le enumera doar pe unele dintre acestea. În primul rând, trebuie avut în vedere nivelul instituţiilor de învăţământ din România, care este recunoscut ca fiind superior celui din RM. În al doilea rând, o diplomă obtinută în statul român a avut dintotdeauna o altă greutate decât cea din RM. Iar din 2007, toţi absolvenţii universităţilor de aici se pot mândri. Mobilitatea studenţilor pe bază de bursă a depins, cel puţin în cazul nostru, de voinţa guvernării. Instabilitatea politică şi lipsa de viziune şi direcţie la nivelul societăţii a făcut ca semnarea unui protocol de colaborare dintre cele două ministere să fie tergiversat şi lăsat în voie, cu rezultate negative, în primul rând, pentru studenţii din RM. Desigur, au fost ani în care acest acord nici măcar nu era semnat, astfel încât România s-a văzut nevoită să recurgă la acordarea de burse fără intermedierea Ministerului Educaţiei moldav, astfel încât cei care aveau să sufere erau chiar viitorii studenţi basarabeni, dornici de a face carte în statul român. Miza în acest caz nu a mai constituit-o colaborarea interguvernamentală, ci mai curând crearea unei zone de comunicare dintre etnicii români de pe cele două maluri ale Prutului. Atât timp cât există dorinţa unor tineri să-şi facă studiile într-o anumită instituţie şi se respectă toate criteriile de selecţie, nu mai poate fi vorba despre o eventuală îngrădire a acestui drept.
În acest context, Bucureştiul a jucat un rol foarte important, atât ca pondere a studenţilor veniţi din RM, cât şi ca importanţă a instituţiilor de învăţământ de aici, beneficiind de cadre didactice instruite la cel mai înalt nivel, de un program de studii exigent, dar nu inaccesibil, dar şi de o atmosferă de metropolă europeană.
Necesitatea existenţei unui dialog permanent între studenţii basarabeni aflaţi la studii în România devine cu atât mai necesară, cu cât foarte mulţi dintre aceştia se întorc în RM pentru a aplica cunoştinţele obţinute în statul vecin spre beneficiul întregii societăţi. De asemenea, nu sunt rare cazurile când cei veniţi din stânga Prutului reuşesc să se afirme în România, promovându-i în acelaşi timp pe toţi cei originari din RM. Cred că cele mai multe dintre problemele existente în momentul de faţă pe zona relaţiilor România-RM se datorează anume lipsei unui dialog eficient şi deschis la nivel politic, dar şi la cel al societăţii civile.
Începând cu ediţia din săptămâna viitoare, un grup tineri de la Bucureşti, printre care mă număr şi eu, vom încerca să redăm cât mai bine spiritul care domneşte în capitala românilor. Interviuri exclusive cu basarabeni care s-au remarcat aici, reportaje de la evenimente culturale şi politice, opinii şi gânduri ale bucureştenilor în legătură cu basarabenii şi nu numai – toate acestea vă vor fi oferite Dumneavoastră în cel mai liber şi dinamic stil cu putinţă, aşa cum ne place nouă, tinerilor.

Tudor Cojocaru

Sursa: Ziarul CAPITALA


Sursa
2009-03-04 00:13:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:52:02Google Home Mini условно бесплатно —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:06:01Cum se face performanță în vinificație? —» Fine Wine
10:20:36Elibereaza marfa pe datorie, face evaziune fiscala si cu fărîmături la zacuscă —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:49Pelmeni ca la Ural —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:23:29Craftsman Garage Door Remote Replacement —» Andrei Fornea
08:01:34Cunoaște-ți drepturile îmreună cu noi! —» BiblioCity
07:50:56Povești cu tâlc la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
07:37:28Beauty news: linia de produse bio de la Avon perfecte pentru tenul meu —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:12:30Rollo 2m Breit Ikea —» Andrei Fornea
20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:25:50Soluții —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie